» »

Adapter iz optičnega izhoda na 5.1 RCA izhod

Adapter iz optičnega izhoda na 5.1 RCA izhod

matys ::

Imam XBOX, ki ima optičen izhod za AC3 in ostale prostorske zvoke. Na drugi strani imam pa malo starejši model Sonyjevega home theatre receiverja, ki sam po sebi podpira le Dolby Surround PRO LOGIC ima pa zadaj tudi 5.1 RCA vhod da lahko predvaja Dolby Digital iz zunanjega dekoderja. A obstaja kakšna vmesna komponenta, ki ima optični VHOD ter 5.1 RCA analogen izhod al pa kakšen drugi način , da bi lahko predvajal DD 5.1 iz XBOXA na mojem receiverju?
  • spremenil: matys ()

Chessman ::

Samega adapterja ravno ne boš dobil, je pa imel pred leti Technics en DolbyDigital dekoder kateri je delal ravno to kar ti potrebuješ (uporabljali so ga ko njihov profi modeli še niso imeli vgrajenih DD procesorjev) je pa bila zadeva kot ena HIFI komponenta, stala pa je tudi toliko da si skoraj nov reciver dobil za ta denar.
Res pa je da sem takšen adapter iskal pred leti (cca 5-6) imel sem podoben problem ko sem hotel gor priklopiti DD signal iz DVD-ja. Na koncu sem kupil pač DVD kateri je imel DD procesor vgrajen in imel tako 6 avdio izhodov na sebi

lahko pa probaš srečo z kakšnimi 5.1 zvočniki z DD procesorjem, pa potem izhod posameznega zvočnika pelješ na vhod od reciverja (samo pazi da ne skuriš reciverja če boš preveliko moč spustil v posamezni zvočnik).

matys ::

Ne ne druga opcija ne pride v poštev ker rajši nabavim nov receiver v tem primeru. A se spomneš mogoče model tega Technicsovega dekoderja. Daj mi link če ga najdeš na netu prosim.

Chessman ::

sem mislil napisati da se mi več ne sanja pa sem probal malo strica googla in taprvi zadetek mi je že oćstil meglo iz spomina
SH-AC300 in SH-AC500D pa dosti uspeha pri iskanju.

Tear_DR0P ::

kako točno želiš svetlobo pretvorit v električne impulze?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Chessman ::

Točno tako kot je napisano zgoraj uporabiš DD/DTS preamp/procesor in to je to. Edini problem je danes še kje dobiti kakšnega ki je namenjen domači uporabi glede na to da imajo že vsi AV reciverji to danes v osnovi vgrajeno.

[SkA] ::

Kako pa naj bi sploh spravil dekodiran DD po enem kablu? Če prav razumem tvoj reciever ne zna dekodirati DD, imaš pa en samcat RCA vhod? Al hočeš rečt, da imaš 6 vhodov? Potem se ti tako in tako splača zgolj menjati reciever. Škoda nek poceni dekoder metati vmes, pa še to vprašanje kako zelo "poceni" bi zadeva bila.

Drugače pa, Creative ima neko svojo varjanto - DDTS-100. Cena je 150 evrov, tako da ne vidim nekega pretiranega smisla v nakupu tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Chessman ::

SkA: ne piši bedarij če neveš kako zadeva deluje.

Zvok prenašaš na enak način kot ji preneseš v reciver kateri ima vgrajeni DD vhod in dekoder v njem.

- Če se recimo omejim za zhoraj opisani SH-AC500D. Kateri ima 4 digitalne vhode (2x optika + 2x koax) torej na njega pać priklpiš DVD, STB ali pač kaj drugega kar pač premore digitalni izhod. Ta digitalni procesor potem dekodira zvok (model SH-AC500D zmore DD in DTS) in ga potem dekodiranega pošlje v AV recivver kateri pa ima vhode prirejene prav za takšen tip signala. Torej AV reciver pač na enem od vhodnih kanalov podpira sprejem 5.1 DD/DTS dekodiranega signala katerega potem dalje posreduje preko ojačevalca na posamezne zvočnike. Zvok torej potuje po enem kablu do dekoderja potem pa po 6 ločenih kanalih na AV reciver (lahko uporabiš ena kabel z 6 konektorji ali pa 6 ločenih kablov, odvisno pač kako si razlagaš pojem kabel torej lahko zvok v dekodirani obliki potuje tudi po samo enem kablu).

- ne smeš pozabiti tudi to da gre tukaj za opremo katera se je začela uporabljati in izdelovati 10let nazaj ko je bilo zelo malo reciverjev sposobnih v osnovi dekodirati DD in DTS. Gre tudi zato da ko sem jaz kupoval AV reciver ravno ni bilo velike izbire High End Reciverjev kateri bi imeli DD. Moj Technics in še nekateri drugi modeli od ostalih proizvajalcev so pač imeli kot rešitev dodatni DD procesor. Druga možnost je pa bila nakup recimo DVD-ja z vgrajenim dekoderjem in si ga pač priklopil na reciver direktno preko 6 kanalov na DVD vhodu.

- tudi jaz sem že zgoraj napisal da lahko kupiš pač zvočnike kateri pač imajo digitalni vhod in v kompletu zraven dobiš pač DD dekoder, eden izmet teh je recimo model katerega si omenil. Problem je v tem da je namenjen za uporabo z priloženimi zvočniki (omenjeni model sicer nima priloženih zvočnikov) vendar gor pač priklopiš ene iz serije creativovih zvočnikov. Problem je v tem da na teh dekoderjih ne dobiš klasičnega 6kanalnega avdio izhoda temveč podobno kot na zvočnih karticah ojačan Line-OUT. Če nisi pozoren lahko zelo hitro skuriš vhode na reciverju, ker ko pojačaš glasnost na dekoderju se ti pojača tudi moč vhodnega signala na reciverju.

- Verjamem da obstajajo določeni tipi zvočnikov sploh od creativa kateri dajo na izhodu zelo kakovosten zvok, vendar žal ne moreš primerjati igračk v velikosti 3x3 cm da ti bodo dale ven enak zvok kot profesionalni zvočniki v kombinaciji z AV reciverjem. (ja in poznam profesionalne zvočnike v zelo majhni izvedbi kateri se lahko primerjajo z marsikaterim ozvočenjem, žal pri teh ne govoromo v cenovnem razredu par 100€)

- Verjameš lahko da po tvoji izjavi poceni DD dekoder vsaj omenjeni da zelo konkreten zvok. Pa kot poceni ne gledat cen za katere se je na koncu proizvodnje prodajal kot rabljena roba. V višku prodajne kariere je bila cena cca 800€ + ustrezen reciver cca 1500€ . Drugče pa so v tistih časi stali profi DD dekoderji cca 3000 - 5000€.

- Vedi pa da se doba hišnega kina ni začela z tem ko si ti kupil av reciver pred par leti. Osebno sem imel tapravi hišni kino z DD in DTS že zelo dolgo nazaj, ko marsi kdo še ni slišal niti za DVD kaj šele kaj drugega. Res je da oprema katero imam doma ni višek sodobne tehnologije (na žalost še nisem preklopil na HDTV, Blueray in podobno) vendar zmore prav tisto kar potrebuješ za kvaliteto zvoka in slike. Skratka rajši imam obstoječo opremo kot marsikatero novejšo. Vedno lahko kupiš komponento za malo denarja in potem tisto katera ti sicer ponudi nekaj več.

- Na koncu tudi ne trdim da sem najbolj pameten, verjami pa da imam na tem področju veliko izkušenj. bil sem namreč eden od tistih kateri so imeli leta 2001 več kot 500 originalnih DVD-jev doma v svoji videoteki. Prvi DVD pa je bil v moji lastnini že nekje leta 1997-98.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop hišnega kina

Oddelek: Zvok in slika
265558 (3398) ninjaxx
»

Optični kabel in 5.1 zvok

Oddelek: Zvok in slika
164935 (4264) shark_nm
»

Iz optičnega vhoda v Analogni 5.1 Izhod. Pomoč prosim.

Oddelek: Zvok in slika
82445 (2266) LexLuthor
»

[Hi-Fi] - DTS, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II,... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
537588 (6343) gumby
»

Komponenta ali Rac. enota

Oddelek: Sedem umetnosti
131660 (1391) Chessman

Več podobnih tem