» »

Optični kabel in 5.1 zvok

Optični kabel in 5.1 zvok

brabos ::

Kot drugi se tudi jaz obračam na vas da probamo skupaj rešiti mojo težavo.Imam problem pri vzpostavitvi 5.1 zvoka iz PC zvočne kartice.Imam zvočno kartico Realtek Hihg Definition Audio ki bi jo rad povezal z optičnim kablom z Yamaha RX-V463 AV reciverjem.Sicer imam že povezano ampak zvok mi dela samo na sprednjih devh zvočnikih na ostalih pa ne. Probal sem tudi že vse nastavitve na Yamahi toda brez uspeha.Sedaj pa me zanima če optični kabel Toslink sploh omogoča prenos 5.1 zvoka?
Isti problem pa imam z TV in sicer 37LG700 ki imam prav tako povezan zvok z optičnim kablom in mi prav tako delujeta samo sprednja dva zvočnika.Če ima kdo kakšen nasvet ali podobno težavo in mu jo je uspelo rešiti prosim za nasvet.
Že vnaprej hvala

lp brabos

Dami ::

Poglej če nimaš v kakih ac3 filter nastavitvah vklopleno da ti dekodira ac3,dts že na zvočni in ne spusti prek spdif v taki obliki da ga lahk pol receiver prebavi. Onemogoči torej vso softwersko dekodiranje in naj to opravi receiver.
Kar se pa tvja tiče, pa če nimaš kak digitalni signal (kak iptv al pa digitalna televizija (dvb-t/c)pa še tam redko kje če sploh je kaj druga kot stereo), ne boš dobil prek druga kot 2ch sound. Receiver lahk pol stereo razdeli v dolbyprologic2 ali kaj podobnega samo to ni pravi 5.1
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Matjaz79 ::

imam doma integrirano zvočno kartico Realtek (z optičnim izhodom) in enak receiver in mi dela brez težav preko optičnega kabla na vse zvočnike (5.1). jaz nimam nobenih posebnih nastavitev le na receiverju imam nastavljeno na 5.1 Stereo, drugače pa poglej če si dobro priklopil kabel v receiver oz. računalnik.
Samsung UE49KS7002, Yamaha RX-V463, Infinity Beta HCS

shark_nm ::

Jaz sem tut zadevo samo preizkusil na realtek HD kira je že na plati intergrirana...in ni delovalo. Sicer se nisem sekiral kaj veliko saj sem že imel kupljeno agrippo dts. Pač če imaš dokaj solidne zvočnike, jih je sploh brezveze rint na integrirane. Glede optičnega izhoda pa ne vem...tudi sam sem takra preverjal nastavitve in nisem pogruntal. Se mi zdi, da sploh ni signala ven...morala bi bit rdeča lučka(laser) na optiki pa ni blo.poročaj če si kaj pogruntal

lp

Dami ::

Jaz mam integrirano od asus maximus formula in prek coax vezano na denon 1909 pa čist lepo dela dd/dts pa gor zvočnike za jurja €. Zaenkrat ni potrebe po ločeni zvočni.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

shark_nm ::

@Dami...poizkusi si sposoditi kje kako malce boljšo zvočno in videl boš razlika je kar očitna. Bolj ko so kakovostni zvočniki bolj je očitna razlika. Ne vem sej če si zadovoljen potem kul, samo razlika je pa prav gotovo očitna. Kake zvočnike pa imaš? A trgajo? Jaz imam sicer z 5500 in niso nevem kakega ranga, ampak za pogledat filme v dts so pa OK. Edino ne vem, kaj od filma pričakovati ali imam pravilne nastavitve, ali je res zvok 100% izkoriščen. To bi moral še kam drugam it poslušat. Se mi včasih zdi, da efekt 5.1 ni popolnoma izkoriščen. Npr kaki preleti avijonov pa to. Ali je kje kak test DTS al pa kej, da bi mal sprobal ali je to to?

brabos ::

Matjaz79
Na svoji Yamahi sploh ne najdem opcije 5.1 Stereo.Mi lahko daš kakšen namig..?
Sicer pa sem probal tudi že z izhodom SPDIF ampak je zadeva popolnoma enaka.Vseeno pa bi rad usposobil ta optični izhod predvsem zaradi števila kablov.
Sem pa probal še z kabli z činči pa zadeva funkcionira,prav tako zvok 5.1 samo da činči pošiljajo samo analogni signal.
Dami
Mogoče veš kje se to kodiranje izklopi v AC3 filtru..?
TV pa imam preko Siola da bi zadeva mogla kako špilati...

lp brabos

brabos ::

Najprej Vesel Božič in Vesele praznike vsem
Kot vidim nekaterim 5.1 zvok deluje preko optičnega kabla ,tako da tudi jaz ne bom obupal kajti vse komponente so nove od TV,računalnika do reciverja in zvočnikov.Sej analogno deluje ampak rad bi digitalni zvok.Po moje mora bitikakšna fora v AC3 nastavitvah ampak mi je ta program čista neznenka tako da se ne upam kaj "šariti" po njem.
Imate mogoče še kakšne nasvete?

lp brabos

piscanc ::

Tudi sam imam podoben problem,

kolikor je meni znano za to potrebujeva zvocno kartico z DD live/DTS connect zmoznostjo.
Ni vsak RealtekHD cip zmozen tega. Podprti naj bi bili: 882H, 883D, 889a, verzija cipa 888...
pa se cipi ADI 198x,2000x,...

verjetno sem katerega pozabil...
eksterne zvocene pa so:

- AuzenTech HDA X-Mystique 7.1 Gold
- AuzenTech HDA X-Plosion 7.1 DTS Connect
- Diamond Xtreme Sound - 7.1/24 bit Sound Card with Dolby Digital Live
- Turtle Beach Montego DDL
- Asus Xonar HDAV1.3
- Asus Xonar D2X
- Club 3D Theatron Agrippa DTS 7.1
- Club 3D Theatron DD 7.1

- vse X-Fi kartice z odklenjenimi driverji

ps: se pa tudi sam priporocam za kako plato ki ima DDL/DTS connect
najraje AM2+
opteron 170 - ASUS A8N-SLI Delux - A-Data DDR600 - 6800GT@quadro

cojss ::

zvok je v ac3 znal kodirat ac3filter že par verzij nazaj, tako da ni nujna zvočna z dd live ali dts connect. malo se poigrajta z nastavitvami pa bi moglo bit. preverjeno deluje.

ps @brabos: yamaha nima '5.1 stereo' ampak '6ch stereo' ki ga lahko najdeš pod entertainment programi za zvok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

shark_nm ::

kdor se boji AC3 naj poizkusi takole ;)

pod zavihkom SPDIF outputformat naj da na as it is(no change,psm 24 bit ter kljukica na use spdif.Na SPDIF passthrough naj obkljuki si AC3 in DTS (če ima zunanji encorder, ki bo konventiral to, nprz z 5500 imajo in hišni kini tudi) SPDIF/DTS mode naj izbere Padded DTS ter na koncu do not convert. Tam SPDIF options pa mislim da ostane kar tako kot je. Aha pa še na zavihku Main izberi Use SPDIF in pri output formatu AS IS pri rate AS IS pcm pa 24 bit

Če je komu pomagalo naj pove, če ima kdo še kako boljšo nastavitev in solucijo pa je prav tako zaželjen

lp

brabos ::

No po enotedenski uporabi sem opazil še eno zadevo ki je moteča.Zvok gre preko optičnega kabla do AV reciverja in sicer na vhod CD,slika pa je peljana direkt preko HDMI kabla na TV.
Sem pa opazil da mi je zvok na Yamahi parkrat "zmrznil" in ga ne predvaja več.Zadevo moram rešiti z izklopom AV reciverja iz napajanja.Prav tako ga ne morem izklopiti na daljincu.
To se dogaja predvsem pri starejših filmih in serijah.Po izklopu iz napajanja pa stvar deluje BP.Reciver pa je star cca 20dni.

Sedaj pa me zanima ali je mogoče da so filmi kodirani v takšnem formatu da ga AV reciver na zna prekodirati ali je kaj narobe z reciverjem.

LP any

t3hn0 ::

ce je v formatu k ga ne zna brat bi mogla bit tisina. ce pa enkrat zna predvajat pac zna. predvidevam na je napaka v receiverju.
^.^

srezi ::

Sam sem tudi imel probleme z prenosom 5.1 zvoka iz HD Realtek, vendar sem ga le rešil. Glede na to, da trdiš, da ti na receiver prihaja stereo zvok, je najbrž nekaj narobe pri samih nastavitvah kartice. Provaj iti v control panel in tam odpri ikonico sound. Ko boš odprl, se ti bo prikazala ikonica, ki bo kazala vse izhode kartice. Če imaš priključeno preko optičnega kabla, bi ti moral pri vklučenem zvoku equlizer pri ikonici od digital izhoda delovati. Greš na to ikonico in spodaj imaš možnost properties. Greš noter in v zadnjem zavihku ADVENCED imaš možnost izbirati supported format. Tam si izberi Dolby digital 5.1 in mislim, da bi moralo delovat :)

poročaj če je uspelo

brabos ::

Tudi z vašo pomočjo mi je uspelo zadevo usposobiti skoraj 100%.Zvok dela tako kot mora in tudi reciver ne"zmrzuje" več.Vse je stvar nastavitev v AC3 IN Spidfer nastavitvah.Tako če bo kdo imel podobne težave naj me kontaktira in rade volje mu bom posredoval svoje nastavitve.
Imam pa še en majhen problem s katerim se obračam na vas in sicer sledeč:
Zvočno kartico imam 5.1 z optičnim kablom povezano z reciverjem Yamaha.Vse dela lepo in prav pri predvajanju filmov in glasbe,problem pa nastane pri predvajanju krajših posnetkov z Youtobe ali 24UR in podobnih.Zvok je čisto potiho ali pa popačen ali pa ga sploh ni....V ta namen sem si kupil čisto navadna zvočnika in ju priklopil na računalnik.Zadeva pa je taka da ta dva zvočnika NE delata...Sedaj pa me zanima ali je sploh mogoče da bi imel zvočno kartico enkrat povezano z reciverjem ,drugič pa z 2 zvočnikom in bi jih uporabljal neodvisno en od drugega...? Verjetno so spet potrebne kakšne nastavitve....Sam se ne bi upal kaj dosti šariti po nastavitvah dokler mi zadeva preko reciverja dela.Pa me zanima če im kdo kakšno rešitev ali idejo...?


lp brabos

brabos ::

Kaj res nobeden ne ve odgovora za moj problem?
Rad bi samo priklopil navadne računalniške zvočnike na comp.
Nastavitve????

lp brabos

shark_nm ::

Lep pozdrav

Torej težava je v tem, da zvočna kartica ne podpira večih izhodov na enkrat. Če želiš imeti analogni izhod moraš to vklopiti v nastavitvah, ko želiš spdif spet preklopiš. Sicer pa moralo bi ti delati vse normalno na yamahinem reciverju. Malce poglej če so kje nastavitve, mogoče za kak input chanel. Jaz imam v zvočni nastavitev za input channel in če je na 2CH dela youtube pa winamp pa stereo normalno če je pa 6 CH pa vse odmeva in se ne rezume nič. Torej nekako poizkusi narihtati, da ti ali zvočna ven spravi stereo zvok ali pa yamaha naprej pošlje samo na 2 zvočnika. Oziroma center.

Poročaj kako pa kaj


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

5.1 zvok v PC igrah?

Oddelek: Zvok in slika
384758 (1174) KTr1sk
»

problem povezava zvočne kartice z ojačevalcem

Oddelek: Pomoč in nasveti
161382 (1267) St235
»

receiver - pc

Oddelek: Zvok in slika
161293 (1053) stage 6
»

Theatron Agrippa DTS 7.1

Oddelek: Zvok in slika
455209 (3524) jRk0
»

[Hi-Fi] - DTS, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II,... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
537600 (6355) gumby

Več podobnih tem