» »

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2

Bombnik B-2 med letom

vir: Wikipedia
Slashdot - Pred dvema dnevoma se je v ameriškem vojaškem oporišču Andersen v Guamu pripetila letalska nesreča, ki se na srečo v anale zgodovine ne bo zapisala po številu žrtev, pač pa po škodi - strmoglavil je namreč prvi B-2 bombnik, ki velja za najdražje letalo na svetu in katerega cena se giblje med 737 milijonov dolarjev in 2.2 milijardama dolarjev. Nesreča, katere vzrok še ni znan, se je pripetila kmalu po vzletu letala in na srečo ni zahtevala nobenih človeških življenj, saj sta se oba pilota uspela rešiti pred samim trkom, bombnik pa tudi ni bil oborožen in tako ni povročil večje škode na tleh.



Ker ima ameriška vojska v uporabi le 21 B-2 bombnikov, zagotovo pa tudi zaradi cene samih letal in bojazni, da bi se nesreča naslednjič pripetila nad sovražnikovim ozemljem, se je odločila, da bo do zaključka začetne preiskave iz redne uporabe umaknila preostalih 20 bombnikov.

63 komentarjev

«
1
2

SuperVeloce ::

No ja... 10 let od prve misije, nekje se je pa le moralo zatakniti slej kot prej. Lepo da ni bilo smrtnih, en bog letalček bodo pa ja že prebolel ;)

subby ::

denar lepo stran vržen

Oxford ::

Seveda je cel rompompom ob tem, ko se je zrušil B-2, toda v tolikšnem številu ur v zraku, kot jih delajo, ni čudno, da se je nekaj pripetilo.

Če bi padel dol na primer nad Iranom - oz. katerokoli državo, ki ima povezave z Rusijo, bi v pol ure zbombardirali razbitine in jih spremenili v prah.
Če pa bi na 'friendly nation', bi se zapeljali do razbitin kot šerifi in na meji ne bi spraševali carinikov, če lahko vstopijo. Se še spomnite primera, ko je F-16 zasilno pristal na Portoroškem letališču v devetdesetih. Iz Aviana se je pripeljal konvoj, ki se je sprehodil čez mejo, naši policaji in cariniki pa so samo potegnili anuse skupaj in odprli rampo. :D

Osprey ::

Hm, a niso enega že "sestrelili" Srbi leta 1999? :D

perci ::

Tist je bil F-117 - bistveno cenejsa zadeva - 120 MIO USD.

opeter ::

Srbi so sestrelili enga F-117 Stealtha, če se dobro spominjam (sicer pa poguglaj)... in to s klasičnim radajem :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

stealth.us ::

Jap, srbi so sestrelili F-117, ker so imeli še stare radarje, pred katerimi pa F-117 ni neviden.
Oxford: Največja bedarija bi bila, da bi zbombardirali razbitine in jih spremenili v prah. Če bi padel dol na kakšnem takšnem ozemlju bi ga nabasali pa prepeljali v Rusijo. Isto so nardili z F-117, ki je strmoglavil v Srbiji.

darksamurai ::

Takrat je bil old sql ruski radar in nova ruska raketa made just for stealth ( ki je tako butasta, da ne ve, da je neviden >:D ). Drugače se pa ti stari ruski radarji zelo dobro obnesejo proti stealth. Mislim, da se zaradi drugačne frekvence tisti premaz ne obnese najbolje. Edino oblika malo pomaga... Če se ne motim so ga tudi naši vojaki zaznali na mobilnem radarju.

darksamurai ::

Aja pa tudi pred novimi ruskimi radarji ni neviden. Te nove rakete in vse. B2 spremenit v prah bi bila dobra ideja, ker je veliko bolj napreden od F117...

st00rm ::

a se ni pred kratkim isto zgodilo z f-22 (malo po vzletu je strmoglavil v Nevadi) ?? - cena $ 140mil
God must love stupid people because he made so many of them.

nurmaln ::

@stealth.us

Največja bedarija bi bila, da bi zbombardirali razbitine in jih spremenili v prah. Če bi padel dol na kakšnem takšnem ozemlju bi ga nabasali pa prepeljali v Rusijo. Isto so nardili z F-117, ki je strmoglavil v Srbiji.

Verejtno je mislil, da bi bli američani tisti, ki bi ga v pol ure spremenili v prah, ne rusi. Ravno zato da ga rusi ne bi dobili v roke.

Dead_Eye ::

Da nima slučajno prstov vmes osama, ki sabotira letala :D

Glede F-117 je pa veliko teorij, čisto možno da je strmoglavil zaradi okvare ali pa da so ga slučajno zadeli(sreča). Zaradi take oblike so ta letala zelo težka za manevrirat in letet nasploh...
The one and only

OChack ::

ja stvar glede f-117 je taka, da njegove grafitne plošče ki absorbirajo radarsko sevanje, le tega absorbirajo med frekvencam1-10GHz (v tem področju deluje večina radarjev, ker je manše slablenje)
srbski radar je delov na 400MHz in ni imev problemov z odkrivanjem......zanimivo je da so kmalu po incidentu američani od hrvatov kupili taisti model radarja da so lahko nadrgadil f-117.
kar se pa tiče ostankov letala pa so le ti bili prepelani v rusijo ;)
Int€l inside, IDIOT Outside

desperados ::

Kaj ni to samoumevno, nekaj kar gre gor bo nekega trenutka šlo tudi dol. Sploh pa mi imamo roke in noge slednje naj bi bile namenjene za hojo, kril pa na ljudeh še nisem videl... torej mi nismo za po luft narejeni, četudi sedimo v kupu železja čudnih oblik, nenormalne glasnosti in vrtoglavih hitrosti.

Bellzmet ::

Prosil bi vse, da se izogibajo termina "neviden" zato ker stealth nikakor ne pomeni neviden, ampak nekako v smislu "težko viden na radarju".

Slovenščina nima ustrezne besede za stealth (vsaj kakor jaz vem), tako da je bolje, da se uporablja beseda stealth.

lp

CoolBits ::

Stealth - prikrit? (ne skrit :) )

borchi ::

> Slovenščina nima ustrezne besede za stealth

prikrit, pritajen?
l'jga

Soldier ::

Vsi radarji delujejo na enoisti način, ne vem od kod ti ideja da so ruski radarji imuni na stealth...tist u srbiji je blo vec teorij, ta pa da so ga srbi vidl pa sestrelil je pa ze zdavnaj ovrzena. Najverjetnejša je bila okvara.

bbf ::

@ OChack
a si ziher da so 177ko prepeljali v rusijo? ker sem decembra lani še lepo gledal razbitine v srbskem letalskem muzeju. pa kokr vem, prodajajo delčke tega avijona kot suvenirje.

Vikking ::

Loki ::

hjam no
The SA-3 is mostly obsolete now due to its short range and easily jammed radar but despite this an SA-3 system managed to shoot down an F-117 Nighthawk "Stealth Fighter" on March 27, 1999 during the Kosovo War (the only recorded downing of a stealth aircraft), reportedly the SA-3 used had been modified by Yugoslavia with thermal imaging and a laser rangefinder.

In 2001, Poland began offering an upgrade to the S-125 known as the Newa SC. This replaced many analogue components with digital ones for improved reliability and accuracy. This upgrade also involves mounting the missile launcher on a T-55 tank chassis (a TEL), greatly improving mobility and also adds IFF capability and data links. Radar is mounted on an 8-wheeled heavy truck chassis (formerly used for Scud launchers). Serbian modifications include terminal/camera homing from radar base. Missiles with these modifications managed to shoot down a F-117 stealth aircraft for the first time in history. During the Kosovo war, Military of Serbia (then the Yugoslav Army) SA-3 missiles also shot down numerous UAV's and one F-16C.
I left my wallet in El Segundo

cbelica ::

Zakaj pa ne 'pade' Air Force One??>:D

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

suntrace1 ::

...cena se giblje med 737 milijonov dolarjev in 2.2 milijardama dolarjev


Kje se cena giblje? Na e-bayu? :D

BigWhale ::

OChack, imas kak vir, ki bi lahko potrdil to kar si povedal? :)

edge540 ::

Glavno da sta se pilota rešila, letalo bodo že pogoltnili.

Okoli sestreljenega F-117 pa kroži več teorij, med drugim tudi ta da naj bi šlo na letalu za mehansko napako in so se vratca za bombni jašek zataknila v odprtem položaju - takrat se radarski odtis letala zelo poveča. Ali pa je bilo kaj tako preprostega, da so pač leteli čez ''čisti'' teren (torej izven dosega radarjev), nakar je nekdo vklopil SAM in se je F-117 znašel direktno nad njim. Če si preblizu, ti noben stealth ne pomaga.

Keyser Soze ::

Eh, krš roba. Made in China. >:D
OM, F, G!

sid911 ::

Ena izmed variant o sestrelitvi F-117 govori o tem da so ga sestrelili z ročno vodeno raketo - letalo je drugi dan zapored letelo po isti poti, pod oblaki - vidna silhueta letala - raketni kompleks - ročno vodenje rakete - bum.

Sicer pa je zdaj ameriška vojska začasno ostala brez enega svojih ključnih komponent za napad (Iran si lahko oddahne>:D).

Me pa prav zanima kaj bo pokazala preiskava nesreče. Če se izkaže da je kriva mehanska napaka bo flota predvidoma dlje časa prizemljena, podobno kot so bile F-15 pred časom.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

mn ::

Na spodnji povezavi je članek o F117. Na drugi strani je ravno tako razloženo kako so ga Srbi sestrelili.
Članek o F117

Jumping Jack ::

Kako da ni jasno, zakaj je B2 padel dol? ZDA je glavni zagovornik odcepitve Kosova. Koliko znanstvenikov pa rabiš, da ugotoviš, da vsakič, ko se Američani preveč vmešajo v Srbijo, "po nesreči" pade dol njihov nevidni bombnik, ki sicer nikoli ne padejo dol. In to vsakič dražji.

(Mimogrede: Srbija pričakuje, da bodo ob naslednjem takem vmešavanju Američani imeli vsaj 10x dražji nevidni bombnik, sicer bo padla dol cela flota B2-jev, in to direktno na Belo hišo. >:D)

Mislim, da bi jih počasi že lahko izučilo, da se je bolje zameriti Rusom kot Srbom.

poweroff ::

LOL, ta je pa dobra.

Srbi so očitno tehnološko najbolj napreden narod.

Zato so tudi "zmagali" v vseh vojnah, ni kaj.
sudo poweroff

Kr_Edn ::

B-2 gor, B-2 dol. A bi mi eden tukej lahko razložu, a smo mi srbski protektorat ali kaj? Ena občina u Srbiji?
Ker tile komentarji me spomnijo na Yugo: " Šta nije sve Srbin stvorio !!!"

Jumping Jack ::

Če je pa res... ;)

Thomas ::

> Zakaj pa ne 'pade' Air Force One?

Al pa tisti avion, s katerim bo šla tvoja matica na morje?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Kako da ni jasno, zakaj je B2 padel dol? ZDA je glavni zagovornik odcepitve Kosova. Koliko znanstvenikov pa rabiš, da ugotoviš, da vsakič, ko se Američani preveč vmešajo v Srbijo, "po nesreči" pade dol njihov nevidni bombnik, ki sicer nikoli ne padejo dol. In to vsakič dražji.


Zveni smešno, ampak čisto možno, da je šlo za kak bumerang efekt. Da jim screening pri zaposlovanju vojaškega osebja ne delaa vedno 100.0% in so zaposlili v podpornem crewu bombnikov kakega pesnika-filozofa, ki je recimo prej montiral kolesa ali recimo skrbel za dihtanje vrat na Yugačih v Crveni Zastavi... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

sidd ::

Mah, koliko F-117 pa so Iračani sestrelili? Pa B-2 jev? Pa so imeli "dosti več od njih"....
F-117 je že v bistvu stara zadeva.

Sicer pa sanje ameriške vojske - UAV, pa da jih štancajo serijsko. Naslednika B-2 dvomim da bo. Predator, raptor, what's next?

Človek je postal ovira v vojaških letalih. Ne more biti 24/7 v zraku, ne prenaša dobro pospeškov/pojemkov.

Skratka, šibki člen je človek. Naj pilotira na daljavo zadeve, al pa naj automatizirajo v nulo zadeve (kar pa se že itak razvija).

Me pa zanima kaj bo uradni vzrok nesreče pri B-2 crash-u.

Pa a ni zdaj v kratkem še nek B-52 dol zleto? Nekaj sem bral da je blo kar nekaj nesreč v kratkem času, samo ni časa preveč za iskanje novic...


> Zakaj pa ne 'pade' Air Force One?

Zato ker je to več kot 50 let stara in preiskušena zasnova. Pa še nekaj dodatnih bombončkov ima namontiranih, tako da ni panike ;)
no idea for signature
signed
I

overman ::

Zakaj in kako je dol padel, te informacije (ta prave) verjetno nam ne bodo nikoli znane (kot vidim se se zdaj spekulira glede tistega v srbiji). Je pa zanimivo da ni bilo smrtnih zrtev.. ali je bolj "pristal" kot padel, ker nekje v glavi imam da b-2 nima moznosti zasilnega izkrcanja (katapultnega sedeza)? Mogoce pa so preizkusali kaksno avtomatiko...mogoce>:D
Früher oder später wird jeder Geometer :p

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: overman ()

st00rm ::

overman a si gledu film Broken arrow, ker tm lepo pokaže da ima b-2 katapultni sedež
God must love stupid people because he made so many of them.

overman ::

Se opravicujem... potem pa more bit kaksna podobna zadeva ko ga nima:8)
Früher oder später wird jeder Geometer :p

zee ::

ahem..."gledu film Broken arrow"...v filmih so tudi potovali skozi čas >:D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

_Enterprise_ ::

V filmih ima tudi RPG toplotno sledenje :D

edge540 ::

>>Naslednika B-2 dvomim da bo. Predator, raptor, what's next

Ah kje. Še ko so jim komunisti gnjavili je bilo 2 milijarde dosti za bombnik (zaradi Rusov je bil grajen), kaj šele zdaj. F-22 Raptor je zadnje ameriško vojaško letalo s pilotom. Verjetno bodo najkasneje v 15 letih vse njihove položaje zavzeli UAVji in UCAVi, zna se zgoditi da še prej. Pač je lažje vzdrževati modelček kot pravo letalo, zmoglivejši je v vseh pogledih, pilota ni treba urit itd. Pa če ga sestrelijo se noben ne sekira pretirano.

>>Pa a ni zdaj v kratkem še nek B-52 dol zleto?

Nevem ampak se nebi čudil. Ni malo B-52, ki imajo za samo že 50 000 ur letenja in več. Zadnjega so le naredili leta 1962, pa še vedno veselo letijo.

>>Se opravicujem... potem pa more bit kaksna podobna zadeva ko ga nima

B-2 ima katapultni sedež:)

Je pa bilo hecno v Avro Vulcanu. Imel je posadko petih ljudi, katapultne sedeže pa sta imela samo pilota.

sid911 ::

F-22 Raptor je zadnje ameriško vojaško letalo s pilotom.

khmm, F-35, khmm

Nekje sem prebral da bi naj bil naslednji ameriški strateški bombnik prav tako s človeško posadko, kot vzrok so navedli človeško presojo pri oločaju v kriznih situacijah.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

T-h-o-r ::

a niso f35 naredili samo zato, ker so raptorji predragi?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

sid911 ::

V zadnjem času so se pojavila forsiranja F-35 pred F-22 zaradi cene, ampak v zasnovi gre za letalo pete generacije namenjeno širšemu krogu držav.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

šernk ::

pa za F-117 so srbi lepo povedal da bi jim morali američani vnaprej sporočiti da je neviden>:D
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Karaya 52 ::

Stealth tehnologija je tako ali tako precenjena in del propagande. Ne bom pozabil neke izraelske "reportaže" ko bi naj njihovo letalo F16 ali pa je bil F15 zadela raketa, mu uničila pol krila, pilot pa je varno pristal.

sid911 ::

Tole misliš?
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

suntrace1 ::

F-35 ima tudi ime JSF in je namenjen ''odprtemu'' trgu, medtem ko F-22 naj ne bi prišel do Izraela še kar nekaj let.

edge540 ::

>>khmm, F-35, khmm

My bad:D

Ja res je F-35. Ko je nekdo spraševal - naredili so ga za zamenjavo obstoječih lovcev in lovskih bombnikov v stilu F-16, F-18, Harrier pa še kakšnega. Predvsem pa mislim da je bil F-35 razvit za izvoz (nekaj podobnega kot F-16). F-22 namreč nočejo izvažat, razen na Japonsko jih bodo prodali par komadov (seveda ''oguljene'' verzije, pa še to samo zato ker je USAF zmanjšalo naročilo in morajo pokriti stroške).
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

War Thunder (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Igre
11915113 (6365) ziga1990
»

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6314785 (9735) gruntfürmich
»

Tomcat gre v pokoj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
869792 (7082) cryptozaver
»

ISS in NASA

Oddelek: Znanost in tehnologija
121818 (1317) BluPhenix
»

Aje res SV hotla kupet F16

Oddelek: Loža
443113 (2194) BigWhale

Več podobnih tem