»

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2

Bombnik B-2 med letom

vir: Wikipedia
Slashdot - Pred dvema dnevoma se je v ameriškem vojaškem oporišču Andersen v Guamu pripetila letalska nesreča, ki se na srečo v anale zgodovine ne bo zapisala po številu žrtev, pač pa po škodi - strmoglavil je namreč prvi B-2 bombnik, ki velja za najdražje letalo na svetu in katerega cena se giblje med 737 milijonov dolarjev in 2.2 milijardama dolarjev. Nesreča, katere vzrok še ni znan, se je pripetila kmalu po vzletu letala in na srečo ni zahtevala nobenih človeških življenj, saj sta se oba pilota uspela rešiti pred samim trkom, bombnik pa tudi ni bil oborožen in tako ni povročil večje škode na tleh.



Ker ima ameriška vojska v uporabi le 21 B-2 bombnikov, zagotovo pa tudi zaradi cene samih letal in bojazni, da bi se nesreča naslednjič pripetila...

63 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Tomcat gre v pokoj

Slashdot - Z današnjim dnem se ameriška vojna mornarica tudi uradno poslavlja od letala Grummann F-14 Tomcat, ki je krstni let doživelo pred skoraj 36 leti in je leta 1972 začelo nadomeščati lovca/bombnika F4 Phantom II. Letalo je sposobno dosegati hitrost Mach 2.3, konstrukcija pa omogoča tudi spreminjanje geometrije kril, ki se pri večjih hitrostih zložijo bližje k trupu letala. F-14 že od začetka 90-ih let 20. stoletja nadomšča novejši F/A-18 Hornet. Tako bo edina država, ki še ima Tomcate v operativni rabi, ostal Iran, vendar je od prvotne pošiljke 79 letal, ki jih je država začela uvažati leta 1976 pred islamsko revolucijo, uporabnih le še manjše število.

86 komentarjev

IBM zapira madžarsko tovarno

X-Bit Labs - Še ena, že dolgo pričakovana stvar, se pričenja uresničevati. IBM je namreč danes napovedal zaprtje svoje lastne tovarne trdih diskov na Madžarskem. IBM pravi, da zaradi zmanjšanega globalnega povpraševanja po trdih diskih, seveda pa se takoj postavlja vprašanje, v kakšni povezavi je kvaliteta madžarskih diskov s to potezo.

Z zaprtjem bo svoje delo izgubilo približno 3.700 ljudi, prav tako pa bo tudi Madžarska izgubila velik del nacionalnega dohodka, saj je potrebno upoštevati 2.2 milijardi dolarjev prometa, ki ga je ustvarjala IBMova tovarna. Spomnimo se še samo dejstva, da je Hitachi že pred časom oznanil namero o prevzemu IBMovega sektorja za izdelavo trdih diskov za 2 milijardi dolarjev. Klik!

6 komentarjev

Še eno pikiranje

Slashdot - V New Yorku se je zgodila še ena letalska nesreča. Strmoglavil je Airbus A 300 podjetja American Airlines, namenjen v Dominikansko republiko. Tokrat gre sicer verjetno za mehansko okvaro, saj očividci poročajo, da je bil motor pred sesutjem v ognju. Če bi ciljal Osama, bi bil bolj logičen cilj zasedanje WTO v Qatarju...
Več morda na Slashdotu
Update: Še boljše novice pa se navadno najde na Indymedia

7 komentarjev

Vesoljski bombnik

Slashdot - Mogoče je ta novica že malce stara, vendar ker gre bolj za načrte, kot pa oznanitev, je še vedno precej aktualna. Ko gledamo razna poročila ali novice o tem, kako Američani počasi prevladujejo po svetu s svojimi vojaškimi bazami, letalonosilkami ali jatami podmornic, se kar malo zamislimo, vendar se kar malce hudomušno nasmehnemo, ko ugotovimo, da jim še vedno ni uspelo vojaško "zavzeti" vesolja. Vendar so tudi našim smehljajem šteti dnevi, saj NASA že razmišlja o vesoljskem bombniku, ki bi strašil s 15x hitrost in 10x višino, ki jo lahko dosežejo trenutni težki vojaški bombniki. Velika odlika takega bombnika pa bo tudi dejstvo, da se ga z današnjo tehnologijo ne bo mogoče sklatiti. Nekaj podobnega se je dogajalo v obdobju hladne vojne, ko se je neki Američan z vohunskim letalom odpravil čez Rusijo, kjer pa mu slednji niso mogli do živega ravno zaradi velike višine. No, kasneje so Ameriškega pilota izdali motorji, vendar je bil to vseeno drzen poizkus, ki je obrodil sadove....

6 komentarjev

Novi ruski lovec

Jaz - Ok, to ne spada ravno med glavne teme naše strani, toda nekako se le navezuje na tehniko, pa še meni osebno je zanimivo. Gre namreč za novega ruskega lovca s kodnim imenom S-37. Zadeva je prvo operativno letalo s FSW (Forward Swept Wing) tehnologijo. Letalo je že opravilo okoli 120 testnih poletov, kar pomeni, da ni daleč od serijske proizvodnje. Dejansko gre za najbolj gibljivo letalo na svetu, v zraku pa naj bi konkuriralo tudi ameriškem lepotcu F-22. Če za vas vse skupaj ni že stara novica (kar je zelo verjetno, če pozorno spremljate te stvari ), potem le poklikajte zgornjo povezavo. Zelo zanimivo branje!

30 komentarjev