» »

gripa, vročina, prehlad....

gripa, vročina, prehlad....

dolenska ::

lp
pravkar ležim v postelji ker sem bolan in prebiram slo-tech.
pa me zanima koliko je vas že bilo bolnih. jaz ležim že od ponedeljka popoldne. vročino imam že kar 4 dni.doktor mi je dal neke antibiotike in čakam, da se bom pocajtal. no vsaj v službo ni treba it. kako se zavarujete, da ne zbolite in na kakšen način se najhitreje pozdravite. sem imel v torek kar 39,5 vročine katere nisem mogel nikakor znižati. pomagale so le brisače na nogah in na čelu.
ker itak nimam kaj počet pa mal težim po forumu...
lp
  • spremenil: dolenska ()

opeter ::

Kako pa prebiraš če ležiš? Ali imaš ekran na stropu?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dolenska ::

amm laptop pa wireless, pa zadeva kar lepo teže.

chucki ::

Igrce igraj, tako najhitreje mine :))
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

dolenska ::

ma to v pojsti ne morem delat, pa še laptop ni namenjen igrcam. je služben in nima grafike.

jype ::

midi> kako se zavarujete, da ne zbolite in na kakšen način se najhitreje pozdravite.

S kolesom v službo in čaj za večerjo, če si že zbolel potem pa v postelji ležat in veliko pit (vroč čaj, jaz največ popijem žajblja in mete z veliko limone).

Pa seveda k zdravniku - če je angina se ni ravno pametno izogibat antibiotikom.

dolenska ::

ja saj zdravnik mi je dal antibiotike katere pridno jem. zanimivo je to ker prejšnja leta resnično nisem preveč pazil na zdravo prehrano. sedaj pa že nekaj časa lepo skrbim za zdravo prehrano. včasih sem samo sendviče pa nezdrave jedi jedel. sedaj pa samo zelenjavo pa sadje.... kjub temu človek zboli. torej sem prišel do nekega zaključka, da ni važn kaj jem itak zbolim.

nicksonn ::

Sam sem pri sebi ugotovil, da dosti pomaga rekreacija in miganje na (svežem, če je možno) zraku.
Ko sem bil še mlajši sem bil vsake pol leta bolan. Potem sem začel malo kolesarit, dobil nekaj kondicije, pa nisem bil bolan 3 leta.
Edino letos sem bil prehlajen z malo vročine, ampak je naravno minilo. To pripisujem temu, da nisem zadnje pol leta nič migal in samo notri pred računalnikom čepim.

Imo pomaga če se vsake par dni zunaj (!) pošteno preznojiš. Odpornost pridobiš zunaj.

Seveda pa zdrava prehrana tudi pomaga pri tem, sigurno.
x n!

jype ::

midi> torej sem prišel do nekega zaključka, da ni važn kaj jem itak zbolim.

To ne drži. Prej zboliš od sendvičev. Če pa ne migaš, pa še prej, čeprav samo ultrazdrave japke natepavaš.

Vsak dan švicaj vsaj eno uro, pa bo. Seks, šport, cimpranje... ni pomembno, samo da se matraš.

Mercier ::

Mene oni gor sumi, da svetu dogujem dosti delovnih ur. Se ne cepim proti gripam, živim zdravo le ko "teram neki inat", prime se me pa ne za nič na svetu, OK, za kak dan včasih, ampak takrat se mi ne da z zdravnico ubadat, pa vzamem dan dopusta.

Malo me nostalgija lovi za časi, ko sem v šoli vzel kak teden fraj, pa se res odpočil. Benti, še virusi niso več tisi pravi!

Skratka, uživaj, če lahko.

PacificBlue ::

@midi

Preverjeno najbolj deluje vroč lipov čaj predn greš spat..Potem čez noč se ti telo fajn "prešvica"..in zjutraj boš že veliko bolje..pa antibiotiki na vsakih 8 ur..

Calligulla ::

Vsem bolnim v vednost:

So naredili studije, da bi potrdili ali ovrgli staro modrost: Feed a cold, starve a fever in so zacudeni ugotovili, da povsem drzi.

Skratka, ce si prehlajen, veliko jej. Ce pa imas vrocino pa predvsem veliko pij in cimmanj jej in pij neenergijske pijace-lahko z vitamini. Na tak nacin se sprozi najmocnejsa lastna imunska reakcija, ki ozdravi.

Ce pa te boli grlo pa tudi pozabi na tablete. V kozarec mlacne vode vmesas dve zlicki kisa. Pocasi srkas cez grlo. Ponovis trikrat na dan in ze isti dan bolecina izgine.
Ce si alergicen na kis, lahko v vodo vmesas scepec soli. Podoben ucinek.

Skratka antibiotikom se izogibajte kot se le da. Ze samo z upostevanjem teh nacel se hitro pozdravite.

Vse to hje znanstveno potrjeno.

jype ::

Calligulla> Skratka antibiotikom se izogibajte kot se le da. Ze samo z upostevanjem teh nacel se hitro pozdravite.

Ne ga lomt, prosim.

Če akutne infekcije ne daš pogledat strokovno usposobljenemu človeku (zdravniku) si že malo butast, če se pa potem ne držiš njegovih navodil glede zdravljenja, si pa močno butast.

Jasno je, da so antibiotiki razmeroma invazivna metoda zdravljenja takih okužb, a so daleč manj škodljivi antibiotiki, kot okužba.

Kaj je "znanstveno dokazano" pa lahko poveš bratu od znanke iz Mongolije, ki ga je v 30. letu starosti ubila navadna pljučnica, ker pač ni bilo na voljo antibiotikov (vse ostalo pa seveda ni nič pomagalo). Bil je zdrav in močan in do takrat ni bil nikoli zares bolan, čeprav je preživel že 29 "sibirskih" zim.

kixs ::

Recept za zdravje je enostaven:

jej zdravo hrano in sportaj. Ne rabis zdej neki ful pretiravat. Sportas 3x tedensko. Jes pa lahko vec ali manj vse v zmernih kolicinah. Seveda ne pozabit na sadje in zelenjavo.

Veckrat tedensko spijte kaksen caj z medom. Osebno mi lezi Planinski caj z dodatkom medu in limone. Drugace pa tudi zeleni in beli caj.

Nas najvecji sovraznik pa je STRES, ki oslabi imunski sistem. Tudi zato je dobro sportat. Kot je bilo ze prej omenjeno, naceloma ni pomembno kaj delas, samo da delas to cca 45-60minut in da se pri tem presvicas. Torej spada pod to kategorijo tudi seks ;) in ne bit pri tem sebicni, naj tudi deklica malo telovadi :P

lp

5er--> ::

jype +1

Kako se zavarujete, da ne zbolite? Se grem pravočasno cepit.

Mercier ::

Fak, no, dajte se vzdržat nasvetov tipa: izogibajte se antibiotikov. Prvo, jih ne dajejo tete zdravnice namesto bonbonov in bodo "izogibanje" premislile malo bolje in drugo, jih ne dajejo namesto bonbonov, ker jih plačuje navadno zavarovalnica.

BTW, ena klinčeva slabo zdravljena "angina" je najpogostejši vzrok srčnih oboljenj pri mladih v manj razvitih družbah.

ales85 ::

Meni se pa zdi, da je cepljenje bolj tako tako... Stric se je cepil in ima sedaj težave zaradi tega. Poznam jih tudi še mnogo, pri katerih je bilo podobno. Enostavno eni se nikoli niso cepili potem so se pa enkrat (kdo ve zakaj) in so zboleli. Nekateri pa se vedno cepijo ampak enkrat ne in takrat zbolijo. Jaz se še nisem cepil pa tudi približno še ni kazalo na kakšno gripo.

PacificBlue ::

Jasno je, da so antibiotiki razmeroma invazivna metoda zdravljenja takih okužb, a so daleč manj škodljivi antibiotiki, kot okužba.

Ja sam pri antibiotikih je problem predvsem pri njihovi prepogosti uporabi..potem ne dajo več takega učinka oziroma ne pomagajo, kot bi morali...

Mercier ::

Ja sam pri antibiotikih je problem predvsem pri njihovi prepogosti uporabi..potem ne dajo več takega učinka oziroma ne pomagajo, kot bi morali...

Po mojem občutku (ampak nič več kot to), so zamenjali ploščo (doktrino). Prej so se bali kako onesnažujejo okolje, pa vzgajajo rezistenčne bakterije. Zdaj pa se zdi, da paše kdaj kaj pojest.

John Abruzzi ::

Uf tri tedne nazaj 39.8 vročine. Bil pr doktorju in me je napizdiv zakaj hodm zarad gripe tja in je reku, da naj jemlem Lekadol. Vročina je zginla po dobrem dnevu in po dveh dneh sm bil kot nov.

5er--> ::

Problem antibiotikov je v tem, da jih folk neha jest ko se počuti boljše...
Edit:Glede cepljenja je fora, da se ponavadi cepiš samo za 1 vrsto virusa. Če dobiš drug tip... cya. ;)
Ponavadi imaš nekje 70-90% možnosti, da ne boš zbolel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 5er--> ()

Pyr0Beast ::

No, če že jeste antibiotike jih uživajte, do datuma, ki ga zdravnik prerpiše. V kolikor mislite, da ste 'zdravi' pa jih prenehate jemati lahko nastopi še hujša oblika bolezni. (Manj odporne bakterije prve pomrejo, trdovratne pa ostanejo in, ko antibiotik nehate jemati se spet lepo razmnožijo).

... kjub temu človek zboli. torej sem prišel do nekega zaključka, da ni važn kaj jem itak zbolim.
Sigurno, da je važno, sicer, če pa si že bolan, pa jej 'lahko' hrano z čim manj beljakovinami in čimvečjo vsebnostjo vode, aka sadje, zelenjava.

Uf tri tedne nazaj 39.8 vročine. Bil pr doktorju in me je napizdiv zakaj hodm zarad gripe tja in je reku, da naj jemlem Lekadol. Vročina je zginla po dobrem dnevu in po dveh dneh sm bil kot nov.
Še vedno pa si bil virogen zaradi česar je lahko zbolel še kdo drug. Če ste bolani ostajajte doma in bodite tam vsaj dan ali dva dlje in ne smrkajte po avtobusih/ustanovah !!
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

marsovcek ::

Cepljenje je širok pojem. Če se pogovarjamo o cepivu proti gripi, je potrebno vedeti, da ga sestavljajo najpogostejši virusi iz prejšnjega leta. Tako je še vedno možnost, da se okužiš z drugim tipom virusa gripe, verjetnost okužb z ostalo kopico virusov pa je nespremenjena!

Antibiotiki ob pravilni indikaciji in uporabi še kako pomagajo, za vsako boleče grlo pa res niso. Pa tudi zaradi vsakega prehlada ni treba tekati k zdravniku >:D .

Super Sonic ::

Jaz sem letos tudi fasu gripo. Je blo kar zanimivo, predvsem prve tri dni.

Je pa tako, da sem letel k zdravniku zarad bolniške, nakar zdravnica sproži cel alarm. Fora je v tem, da sem lani poleti "uradno" postal astmatik in da še "raziskujejo" nekaj ostalih bolezni okoli pljuč (zaenkrat imam potrtjeno samo, da imam nekaj na bronhijih). Sem fasu antibijotike ena, dva, tri in ne prestavljam si, da jih ne bi vzel. Obenem sem pa požlampal en hektoliter čaja, enako veliko sem popal raznih juhc,...

Osebno sem imel predvuden čas mirovanja 14 dni.

Kar se tiče gripe: tukaj in nekaj domačega - tu.

Samo v vednost - gripa je lahko tudi smrtna bolezen.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

w00tnes ::

Hm jaz 1x na leto fasem bronhitis (vsaj tk dohterji pravijo - vsako leto proti koncu februarja) drugace pa drugih zdravstvenih problemov nimam (pred 2 letoma sem prvic in zadnjic po nekem cudnem naklucju fasal vnetje uses...ni fajn pijan pri -10 v kratkih rokavih po snegu se valat, prehlada pa nisem videl ze kar dosti let :))
Jem...odvisno od dneva, vcasih cel teden sendvice natepavam, vcasih pice itd (ne zivim prevec zdravo, khm ^^), gibljem se bolj malo (tiste 40min na dan koker rabim da pridem na faks pa nazaj, drugace sem boljkone za racunalnikom)
Od kod mi odpornost pa nimam pojma (mogoce zarad kajenja, ker sem vsake 20min na balkonu, oblecen pa bolj bogo - tanka trenirka...ker sem len pa se mi ne da hodit po jakno :P)

jeryslo ::

Jaz sem letos tudi fasal gripo po dolgem času, vendar ne v nevem kako hudi obliki, vendar kašljam pa še kar.

Samo v vednost - gripa je lahko tudi smrtna bolezen.


Predvsem H1N1 ali na kratko, Španska gripa ki je pobila 50 milijonov ljudi po svetu v letih 1918-1919(v enem letu!)! Osebno se pandemije gripe bojim veliko bolj kot pa katerekoli druge(AIDS) ker se virus prenaša po zraku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeryslo ()

c3p0 ::

Vprašanje: če imaš vročino (ne previsoko, npr. do 38.5), ali je bolje jo takoj nižat, ali raje potrpet da sama pade, pri meni osebno izgine nekje v roku 18 ur.

Vročina naj bi pomagala imunskemu sistemu pri pobijanju virusov, če jo takoj zbijemo z raznimi lekadoli, pa?

gzibret ::

Vročine ne zbijat, če ni previsoka, recimo nad 39. Če pa traja visoka vročina dlje časa (>3 dni) pa je treba nujno k zdravniku.

Drugače pa je treba popit čim več čaja (nesladkanega), da ledvica lažje izločajo toksine, ki jih proizvajajo patogeni.
Vse je za neki dobr!

krneki0001 ::

Sam imam eno čudno zdravilo za prehlade. Ko me prijema, da bom bolan (čutiš bolečine v glavi smrkaš, grlo te začenja bolet) grem do hladilnika in ga skoraj izpraznim (pojem vse kar vidim v hladilniku), potem si skuham skledo čaja in si ga natočim v termovki. Ti termovki postavim zraven postelje in grem švicat v posteljo in spat. Ko se vmes zbudim, si natočim vroč čaj iz termovke, ga spijem in spim naprej. V 24 urah sem bil do sedaj še vedno pozdravljen, pa tudi, če sem imel prejšnji dan tok visoko vročino, da se mi je vrtelo.

gzibret ::

Ja, spanje je čudežno zdravilo, tudi pri meni. One fore s hrano pa ne štekam najbolje ;)

Zdravilo pri vnetem grlu je grgranje šnopsa. Po grgranju ga seveda popijete (ne pljunit ven). Bolj močen je šnops, bolje je. Treba pa je grgrat vsaj 2x na dan. Bolje kot kakršnekoli pastile ali neoangin. Zdrav v 48 urah.
Vse je za neki dobr!

dzinks63 ::

:)) Pri uporabi žajblja moramo biti previdni in ga je treba jemati v pravih odmerkih. Žajbelj
Vsebuje namreč: tujon, kafro, 1,8-cineol, a-felandren, b-kariofilen, borneol

Pri uporabi nizkih količin žajblja ni stranskih učinkov. Pri daljši uporabi in uporabi nad 15 g droge dnevno pa lahko pričakujemo neprijetne posledice kot so suha usta, izbruhi potu, občutek vročice, pospešen srčni utrip in omedlevica. Tujon lahko povzroči krče in epileptični napad. Pri zaužitju ali vdihavanju večjih količin kafre se pojavijo učinki na centralni živčni sistem, vrtoglavica, halucinacije, zmedenost. Kafra tudi draži oči, kožo in sluznice in povzroča slabost in bruhanje. a-felandren, b-kariofilen, borneol, pa dražijo kožo

Pyr0Beast ::

Od kod mi odpornost pa nimam pojma (mogoce zarad kajenja, ker sem vsake 20min na balkonu, oblecen pa bolj bogo - tanka trenirka...ker sem len pa se mi ne da hodit po jakno :P)
No, taka odpornost sigurno ne bo dolgo trajala. ..

Osebno se pandemije gripe bojim veliko bolj kot pa katerekoli druge(AIDS) ker se virus prenaša po zraku.
Aha, slučajno veš, koliko ljudi je v Evropi umrlo za h5n1? Ne veliko, to je sigurno. Vsekakor pa jih zaradi srčnega infarkta umre več, kot zaradi gripe, tako da se nimaš veliko za bat. Straj je lahko orodje medijev samo če se pustimo izkoriščati.

Vprašanje: če imaš vročino (ne previsoko, npr. do 38.5), ali je bolje jo takoj nižat, ali raje potrpet da sama pade, pri meni osebno izgine nekje v roku 18 ur.
Če nisi na drogah (aka. zdravilih) jo ne zbijaš, razen se začne zelo približavati 40°C. Je samo še ena stvar, ki pomaga imunskemu sistemu v boju z 'tujkom'. Vsekakor pa je bolje zgubiti nekaj celic zaradi vročine, kot zaradi bakterij, virusov, katerih je poškodba 'lokalna namesto splošna'. Poleg tega se celice, deformirane zaradi vročine lahko obnovijo, mrtve se pa pač ne morejo. Hladnih obkladkov pa sploh ni dobro dajat, saj center za uravnavanje temperature zazna nižjo, kot je v resnici in tako naredi stvar še slabšo.

Pa uživanje majhnih količin citronske/mlečne kisline ne škodi pri okužbah, saj malenkost zniža ph krvi in s tem naredi okolje viruson/bakterijam manj gostoljubno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krneki0001 ::

Gizbret, če se nažrem ima potem telo dovolj energije za obrambo, ker če nič ne ješ tudi ni energije.

jype ::

nebivedu> Gizbret, če se nažrem ima potem telo dovolj energije za obrambo, ker če nič ne ješ tudi ni energije.

A sta te sama kost in koža, al kaj? Maščobne rezerve mora človek imet, kaj pa če bo enkrat hladilnik že prazen? :)

dejanslo ::

pa še moj lonček.. :)

ob bolezni se metabolizem v maščobnem in mišičnem tkivu spremeni. da bi vedel točno kako, je pol leta prehitro, verjetno pa v smer večje razgradnje (izguba mišične mase in hujšanje ob težjih boleznih), kar tudi pripomore k višji telesni T, je pa potrebno, saj se v procesu imunskega odziva porablja relativno dosti energije. zato je pomembno, da kljub izgubi apetita v času bolezni dovolj in pravilno jemo. ni pa se treba nažirat :) najverjetneje izgubi apetita in spremembam metabolnih poti botrujejo spremembe v delovanju hipotalamusa, ki jih sprožijo vnetni mediatorji iz telesa, saj se centri za regulacijo obojega nahajajo zelo blizu tega za T.

preventivno pa je pravilna prehrana dosti bolj pomembna za preprečevanje endovaskularnih bolezni in tveganja za razvoj sladkorne bolezni, kot pa za sam imunski sistem (google metabolni sindrom). tako da, če jeste nezdravo, se ne tolažit z relativno večjo odpornostjo napram ostalim ;)

tista s kisom je vsekakor smešna. kis le zmanjša vnetno reakcijo in zmanjšuje edem, ne pozdravi pa vzroka! antibiotiki služijo svojemu namenu in praviloma se jih zdravnik, če le lahko, izogiba.

meni tudi žajbelj ful pomaga s kašljem.. pa šnops terapijo sem tudi parkrat dal to zimo skozi. ;)

so koga od vas kdaj zakopali v zemljo in je potegnilo bolezen ven iz vas? :D :D
There`s More Than One Way To Do It

jype ::

dejanslo> meni tudi žajbelj ful pomaga s kašljem..

Nikar žajblja, saj vidiš kaj vse povzroča :)

Najbrž ga nihče od nas ne strese par žakljev v liter vroče vode, čeprav očitno lahko delno nadomesti nekatere precej dražje in prepovedane droge :)

kekz ::

Jaz si redno posodabljam antivirus (=> se grem špikat na ZZV).
Letos so me kar pošteno napikali, da sem imel obe roki hin en dan.

whatever ::

eh, dokler si mlad in zdrav se je pomoje brezveze cepit proti gripi.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

T0RN4D0 ::

Hm, jst sm že 3 dni bolan... kašlam, poln nos stalno, vročine se mi ne da zmert, ampak danes mislim da je nimam :]

Sm šov po daleron cold 3, pa da vidmo če bo kej bolš. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

dolenska ::

e tak jaz sem zdrav. jutri grem v službo. je pa zbolela moja draga.
ona ima pa drug virus. nič ne more govort ker je ostala brez glasu. ima vročino in prehlad. pijemo pa čaj z limono in medom.
moj sosed ima pa spet eno drugo obliko virusa. fantek je star ene 7let in je v obraz čist zabuhel. no pregled pri doktorju je pokazal na virusno okužbo, katera bo v nekaj dneh izginila.
ma teh virusov je ko blata.

5er--> ::

Po čem sklepaš, da imajo drug virus? Po različnih simptomih?

T0RN4D0 ::

jst sm pa čedali bol bolan, očitno ni prehlad... :|
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

dolenska ::

ja po tem sklepam da imajo drug virus.. a se motim?

gregor_m ::

To midi nekdo te v službi že nestrpno pričakuje :)

Sicer pa za enkrat sem imel to zimo 2 lažja prehlada oba sta minila hitro, verjetno ker sem se nalival z čajem in medom in limono (okoli 2 litra na dan). V primerjavi z prejšnjimi leti sem kar poceni prišel čez kar se tiče bolezni.

mihajlo carr ::

bolezni so čudne...
to zimo sem bil 2x prehlajen.
1 prehlad sem ostal doma na toplem cel teden in se komaj pozdravil..
2 prehlad sem staknil na smučariji. dva dni je trajal, nato je izginil.(sem smučal s prehladom)
naj povem da sta bila prehlada prve dva dni enako močna.
GA-P35-DS3, E2180@3.2GHz, Sapphire 2600XT OC@750/800mhz, WD4000AAKS,
2Gb DDR2 800MHz@4-4-4-12, Xigmatek S1283@mx-2, HKC580W, Chieftec Giga GX-01B


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna je vaša "obramba" proti gripi in prehladu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10613890 (11531) IL_DIAVOLO
»

Gripa pred vrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5410313 (8563) harvey
»

Bolezen, kako jo preprečiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7415674 (13387) imagodei
»

Ko boli grlo!?in udari kašelj.

Oddelek: Loža
196817 (5308) 5er-->

Več podobnih tem