» »

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Slo-Tech - Sun Microsystems je danes naznanil, da za milijardo dolarjev prevzema podjetje MySQL AB. Sun bo pri tem za vse delnice MySQL AB plačal 800 milijonov dolarjev, preostalih 200 milijonov pa bodo predstavljale opcije. Glavni proizvod podjetja MySQL AB je njihov sistem za upravljanje z bazami podatkov (SUBP) - MySQL. Slednji je trenutno na voljo v verziji 5.0, pripravlja pa se verzija 5.1, ki ima zaenkrat še oznako RC (Release Candidate). MySQL sicer ob PostgreSQL-u velja za enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih SUBP.

Poteza Suna morda niti ni tako pričakovana, če vemo, da je eden od največjih igralcev na trgu SUBP - Oracle pred približno dvema letoma že kupil dve podjetji, ki sta za MySQL dobavljali dve zelo pomembni komponenti. V obeh primerih gre za motorja (ang. Database Engine), ki operirata z bazo podatkov. Pri podjetju Innobase je to InnoDB, pri podjetju Sleepycat Software pa Berkeley DB. Med drugim tudi zaradi pritiskov Oracla, pri obnovitvi pogodbe z InnoDB, je MySQL AB začel z delom na novem motorju za njihov glavni proizvod, imenovanem Falcon. Je pa slednji še v zelo zgodnji fazi razvoja in sodeč po nekaterih testih zmogljivosti ponekod kar krepko za trenutno dostopnimi alternativami, kljub temu pa bo za Sun nakup pomenil precejšno utrditev položaja na trgu SUBP.

Vprašanje, ki se pri tem prevzemu postavlja je tudi, v kakšen položaj to postavi PostgreSQL. Slednji je do sedaj bil s strani Suna deležen kar močne podpore. Skupnosti PostgreSQL-a je Sun recimo prispeval nekaj strežnikov, bil pa je tudi vključen v razvoj in ima med drugim enega od zaposlenih, ki je član takoimenovanega PostgreSQL "core" tima. Sun je v lanskem letu bil odgovoren za enega prvih uradnih testov zmogljivosti, ki je PostgreSQL postavil le nekoliko za Oracle in pred MySQL. Neposredna primerjlivost teh testov zaradi razlik v strojni in programski opremi sicer ni možna, nudijo pa dobro orientacijo, ko je v presojo vključena še cenovna komponenta.

Vsekakor to pomeni, da bo dogajanje na odprtokodnem trgu še pestro in da bomo v prihodnosti verjetno deležni še večjih premikov. Upamo lahko tudi, da bo Sun sprostil vsaj pogoje GPL licence, ki se sedaj nanašajo na MySQL-ove "Connectorje", saj PostgreSQL-ovim, z BSD licenco kritim, po finančni plati le težko konkurirajo.

30 komentarjev

podtalje ::

Nisem pričakoval, da bodo lahko toliko iztržili.
Drugače se mi pa zdi žalostno, da se je produkt gradil tudi na mnogih prispevkih običajnih uporabnikov, kjer si moral ob objavi vse pravice prenesti na MySQL AB.
Ampak na žalost se tako svet vrti. Eni delajo iz veselja, eni pa služijo na račun drugih.

jype ::

podtalje, to ne drži. Vsa koda, ki so jo uporabniki prispevali, je pod GPL in je tako na voljo vsem, za vedno.

Da ima tudi MySQL AB lastniško pravico do tega zgolj pomeni, da MySQL AB lahko to kodo licencira tudi pod kakšno drugo licenco, vendar v vsakem primeru mora biti na voljo tudi pod GPL.

Matej_ ::

jype: GPL licenca je z vidika komercialne programske opreme definitivno manj privlačna kot BSD licenca. "Virusni" učinek GPL-a ni tisto, kar bi si v zaprtokodnem projektu želel. Resda ponujajo tudi komercialno licenco, a pod črto je ponudba PostgreSQL-a znatno boljša (povsem zastonj in praktično brez vsakršnih pogojev). Obenem je pri MySQL-u problematično še nekaj, in sicer dejstvo, da je vsak, ki je hotel k skupnosti kaj prispevati (popravek, dopolnilo...) moral poleg GPL licence, pristati še na prenos pravic na MySQL (da lahko tvojo kodo dajo na voljo pod poljubnimi licenčnimi pogoji). Če zaenkrat pustimo poštenost oziroma upravičenost tega početja ob strani, pa je MySQL v zadnjem času z nekaj precej grdimi potezami (umik ažurnih binarnih verzij, govorice o oteževanju dostopa do izvorne kode - oziroma dostopu le za plačljive uporabnike, govorice o pohabljanju comunity serverja) izgubil precej kredibilnosti, z neažurnim odpravljanjem hroščev (tako osnovna funkcija kot je ORDER BY ... DESC recimo še vedno ne deluje tako kot je treba - bug 31001) pa še zaupanje marsikoga v primernost MySQL-a za izbrano platformo.

jype ::

Matej_> GPL licenca je z vidika komercialne programske opreme definitivno manj privlačna kot BSD licenca.

Jah, z vidika mainstream poslovnega modela zagotovo, ja - si že naštel, čemu.

Tudi glede čudne prakse se strinjam - ampak zahteva po prenosu lastništva se mi ob tem ne zdi sporna - če hoče MySQL AB poslovati tako kot npr Trolltech, mora imeti možnost reč tudi prodajati. Da se to obnese je treba seveda biti zelo previden z uporabniki, kar MySQL, vsaj kar se naju tiče, ni.

Tudi jaz prisegam na PostgreSQL in ga praviloma ves čas uporabljam, a MySQL mi ni tuj in se ga vsaj za zdaj še ne bojim, ga pa smatram za precej drugačno orodje od PostgreSQLa.

BigWhale ::

Huh... 2bio so dal, a niso vedl, da lahko downloadajo?!!? ;>



> povsem zastonj in praktično brez vsakršnih pogojev

No, ja, no, ja... :) Recimo.

Looooooka ::

in cez en mesc bojo po moznosti lepo skenslal mysql...ta zadn branch pod opensource licenco bo pa pobral 5 nesposobnih skupin in vsaka od njih delala neko polomijo, ki bo pod standardi starejse verzije.
smesno bo pa samo ce se sunu zarad te poteze prodaja ne bo dvignila niti za 1 procent.
tole licenciranje k so ga na mysqlu sprejel...kok en let nazaj je mal smrdel ampak tole zna smrdet se bl.

kopernik ::

Lo*oka, Ne verjamem. Sun sodeluje pri večih open source projektih in zaenkrat nič ne kaže, da bi ti projekti propadli. Tudi npr. svoje produkte so odprli (open solaris, open jdk, open office).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

Luka, namesto da gledas v tisto kristalno kuglo, se z njo po glavi butni, da ne bos takih traparij kvasil. Da te mau zbrihta!

MrStein ::

Z SUBP misliš DBMS ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CWIZO ::

MrStein: tako ja. Avtor je najbrz prevec pod vplivom gospoda Rupnika in njegovih predavanj:D
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Bistri007 ::

Težko najdeš firmo, ki bi več naredila za opensource kot je Sun: java, openoffice, opensolaris...

Kdaj so pa še neko stvar kupili in jo potunkali? BTW, če pogledaš market cap Suna, $1bn ni mačji kašelj za Sun. Iz mySQL mislijo narediti resen biznis. Ker če ne, bi jaz upravo Sun Microsystems kot investitor nagnal krave past, ne pa IT firme rint v propast.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Looooooka ::

eeeee upam da ne...sam ne vem zakaj bi za 800 miljonov zadevo kupval ce ne misljo met nekih za njih zanimivih licenc.jst bi joku no ce se to zgodi =)
bl fino bi blo da jim rata pa da se velke firmo odlocjo skenslat mssql al pa oracle zato ker bo mel mysql clo neko podporo za sabo.
to bi verjetn clo pomenil dodatna znizanja cen za mssql...
zaenkrat so na microsoftu sam za tist klincev webserver edition winsev omogocl neomejeno stevilo konekcij na mssql...ce tole rata se zna se kj bl konkretnega zgodit.
that would be sweet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

darkolord ::

Looooooka: število povezav je se na Express verziji neomejeno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Microsoft ::

Looooooka, za ta namen se uporabi licencni model, kjer se kupi licence glede na fizicne procesorje, katere SQL uporablja.

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

desperados ::

SUBP - Sistemi za Upravljanje Baz Podatkov

Kaj je tukaj narobe? To je priznana slovenska kratica, uporabljajo jo na vseh predavanjih vseh strokovno usmerjenih izobraževalnih inštitucij v Sloveniji. Uporabljati je treba slovenske izraze če želimo uporabljati slovenski jezik v našem področju, po malem sem že sit angleščine in vseh angležev, amerikancev ki mislijo da so nekaj kar mi nismo le zaradi primarnega jezika...

Sicer se pa meni zdi MySQL odličen produkt in ga uporabljam raje kot ORACLE, čeprav imam za svoje male projektke najraje SQLite, saj mi zadostuje!

Matevžk ::

Ja, je treba poudarit, da je SUPB pravzaprav odličen (dasiravno praktično dobeseden) prevod.
(Poznamo tudi kakšnega slabega. :))
lp, Matevžk

borchi ::

> (dasiravno praktično dobeseden)

in samo napol preveden.
l'jga

jype ::

SUPZ, boys? :)

borchi ::

ja, ne vem kaj je narobe z "zbirkami"? če se že prevaja.
l'jga

MrM ::

SUBP - Sistemi za Upravljanje Baz Podatkov

Kaj je tukaj narobe? To je priznana slovenska kratica, uporabljajo jo na vseh predavanjih vseh strokovno usmerjenih izobraževalnih inštitucij v Sloveniji. Uporabljati je treba slovenske izraze če želimo uporabljati slovenski jezik v našem področju, po malem sem že sit angleščine in vseh angležev, amerikancev ki mislijo da so nekaj kar mi nismo le zaradi primarnega jezika...


Če se ne motim, je dogovorjena kratica SUPB (Sistem za Upravljanje s Podatkovnimi Bazami). Vsaj tako so nas včasih na faksu učili. ;)
I have always wished for a computer that would be as easy to use as my
telephone. My wish came true. I no longer know how to use my telephone.
--Bjarne Stroustrup

CWIZO ::

Na "našem" področju bi bilo pa pomoje bolje da nebi prevajal večine zadev. Mojo sestro v srednji naprimer pr informatiki zdej učijo o nekih "svetilnih točkah" al neki tazga. Kaj naj bi to bilo v Windowsih se mi sanja ne. Tako da delajo več škode kot pa koristi.

Ampak to je offtopic.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

MrStein ::

Katero je zdaj ? Zmenite se ! ;)

(meni pa gredo na živce posamezniki, ki imajo krizo identitete in potem posiljujejo okolico z nekimi "domačimi" izrazi. Vsi globoko spoštujemo besedo zrakomlat, kajne?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

desperados ::

Ups MrM imaš prav :D moja napaka:\

To je bil pač edin predmet na faksu ki sem se ga napiflal in potem karseda hitro načrtno pozabil, bol tečne in neuporabne snovi še nisem slišal (vsaj meni se tako zdi) in še vedno sem srečen da imam izpit narejen. Še vedno me spreletava srh in požene strah v kosti ko se spomnim na T. Welzer, predvsem zato, da bom še kdaj svoj index videl:D

Zbirka je slovenski izraz za datoteko, baza pa je zbirka podatkov iz katere lahko pridobimo informacije.

Zgodovina sprememb…

borchi ::

> Zbirka je slovenski izraz za datoteko, baza pa je zbirka podatkov iz katere lahko pridobimo informacije.

SUPB je potem popolnoma prevedeno v sistem za upravljanje zbirke zbirk podatkov :D

mimogrede, kaj je potem slovenski izraz za file? datoteka očitno ne, če je slovenski izraz za datoteko zbirka? v katerem jeziku naj bi bila ta tuja beseda, datoteka?
l'jga

desperados ::

directory -> mapa -> kazalo
file -> datoteka -> zbirka
en -> pogovorno -> strokovno

Samo teh izrazov se večinoma v pogovorih ne uporablja, le v strokovni literaturi.

BigWhale ::

Od kar jaz pomnim je bila zbirka podatkov database. Datoteka pa file. Prvic slisim, da bi bila zbirka file. Huh.

Tudi strokovni tisk se drzi teh izrazov.

Datoteka je pa pogovorno fajl. ;>

Spc ::

ja, ne vem kaj je narobe z "zbirkami"? če se že prevaja.

No ja ... to ravno ni dobro ker potem eni govorijo tako drugi spet tako in se sploh več ne ve o čem se govori.
Zato je najboljše da se uporablja internacinalne krajšave kajti ves svet jih uporablja in se točno ve zakaj se gre.
:)
 

MrStein ::

BigWhale:
Prvic slisim, da bi bila zbirka file.

Kje si pa pol študiral ???

A ni "imenik" še eno ime za mapo ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gregor P ::

... najboljše, da, ko boste vi "stručkoti" pisali knjige in boste poljubno strokovno prevajali tehnične izraze, navedete še angleške pojme poleg (lahko dodate kratek osnoven slovarček, seznam izrazov v knjigo);)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Bistri007 ::

In kako vezo ima tale črkarska pravda s Sunovim nakupom mySQL podjetja!? 8-O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MySQL ali kaj drugega?

Oddelek: Programiranje
102085 (1403)          
»

Prevzem Suna pod drobnogledom EU

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
153231 (2485) Poldi112
»

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
305797 (3892) Bistri007
»

MySQL 5.0 zrel za delovno okolje

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
183390 (2540) krho
»

apache+[kater sistem baz]

Oddelek: Programiranje
121611 (1460) Loki

Več podobnih tem