»

Saleseforcov CEO Marc Benioff o tem, da potrebe po Oknih več ni

Mark Benioff, Salesforce.

Slashdot - Ob skorajšnji splavitvi Windows 8, Surface tablic, prenovljene Pisarne, Xbox Live ter verjetno še česa na prihajajoči petek šestindvajseti (= 2x13) mora biti Microsoft kar malo razočaran nad pomanjkanjem entuziazma, pričakovanja in vrst pred njihovimi trgovinami. Prednaročil za Surface sicer ne manjka, a to je več ali manj tudi to. Po drugi strani pa je dvomov in nezaupanja za izvoz, zlasti glede novih Oken.

Na tapeti je predvsem prenovljen uporabniški vmesnik, ki bi se moral imenovati Metro, pa se ne bo (ker je njihov pravni oddelek zaspal), ki odpravlja znane elemente zadnjih 15-20 let v dobro celozaslonskega start menija in drugih arhetipov z mobilnih naprav, pa čez neprepričljivo...

73 komentarjev

Sun dokončno Oraclov

Sun danes in nikdar več

X-Bit Labs - V sredo se je končala dolga zgodba o Oraclovem prevzemu Suna, ki se je napovedal že od lanskega poletja in je na koncu čakal še na blagoslov Evropske unije, ki je bil podeljen prejšnji teden. Oracle je najavil, da je prevzem končan in da je Sun zdaj pod njihovim okriljem. Zanj so odšteli 9,5 dolarja na delnico, kar je postavilo ceno na 7,4 milijarde dolarjev.

Kot pravijo, naj bi spojitev popolnoma predrugačila IT-industrijo. Oracle bo k svojim izdelkom dodal strežnike, opremo za shranjevanje podatkov, procesorje SPARC, Solaris, Javo in podatkovno bazo MySQL, s čimer se želijo poizkusiti na področju odprtih in integriranih sistemov, ki bodo v tovarni zloženi skupaj od programske opreme do diskov.

Glavno vprašanje, ki je zaviralo...

11 komentarjev

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

IBM utegne prevzeti Sun

The Wall Street Journal - Po spletu in tudi v tiskanih medijih krožijo informacije, da naj bi se IBM pripravljal na prevzem Suna. Časnik The Wall Street Journal se sklicuje na navedbe zanesljivih virov, da naj bi se Sun in IBM odločala, ali je spojitev podjetij smiselna. Pravita, da imata obe marsikaj skupnega, med drugim oboji izdelujejo sisteme za velike odjemalce (podjetja), ki niso odvisni od naveze Intel-Microsoft.

Podrobnosti še niso znane, se pa omenja vsota 6,5 milijarde dolarjev v gotovini (The New York Times omenja celo vsoto 7 milijard), ki naj bi jo IBM plačal. Ker je to dvakrat več od tržne kapitalizacije podjetja v zadnjih dneh, je včeraj delnica Suna na newyorški borzi poskočila za 84 odstotkov. Če bo prevzem uspel, bo to največji tovrstni zalogaj za IBM v zgodovini, s čimer bi se utrdil v boju proti hudemu tekmecu HP-ju. Analitiki ocenjujejo, da bi po združitvi nastali konglomerat obvladoval 65 odstotkov strežniškega trga na Unixu in 42 odstotkov celotnega strežniškega trga.

44 komentarjev

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev

Sun kupil še innotek

VirtualBox

vir: Information Week
Information Week - Nakupovalna mrzlica pri Sunu ne jenja. Komaj slab mesec po prevzemu švedskega podjetja MySQL AB so sklenili še dogovor o nakupu nemškega podjetja innotek (mala začetnica ni napaka), ki ga bralci zagotovo poznate po priljubljenem (4 milijoni dol-potegov v lanskem letu) virtualizacijskem programu VirtualBox.

Finančna plat nakupa je trenutno še poslovna skrivnost, Sun pa računa, da bo s svežo pridobitvijo še razširil paleto virtualizacijskih rešitev xVM in tako resneje konkuriral predvsem VMWare-u.

Kdo bo naslednji na vrsti?

27 komentarjev

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Slo-Tech - Sun Microsystems je danes naznanil, da za milijardo dolarjev prevzema podjetje MySQL AB. Sun bo pri tem za vse delnice MySQL AB plačal 800 milijonov dolarjev, preostalih 200 milijonov pa bodo predstavljale opcije. Glavni proizvod podjetja MySQL AB je njihov sistem za upravljanje z bazami podatkov (SUBP) - MySQL. Slednji je trenutno na voljo v verziji 5.0, pripravlja pa se verzija 5.1, ki ima zaenkrat še oznako RC (Release Candidate). MySQL sicer ob PostgreSQL-u velja za enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih SUBP.

Poteza Suna morda niti ni tako pričakovana, če vemo, da je eden od največjih igralcev na trgu SUBP - Oracle pred približno dvema letoma že kupil dve podjetji, ki sta za MySQL dobavljali dve zelo pomembni komponenti. V obeh primerih gre za motorja (ang. Database Engine), ki operirata z bazo podatkov. Pri podjetju Innobase je to InnoDB, pri podjetju Sleepycat Software pa Berkeley DB. Med drugim tudi zaradi pritiskov Oracla, pri obnovitvi pogodbe z InnoDB, je...

30 komentarjev

MySQL popustil

Monitor - Podatkovna zbirka MySQL je (bila?) zelo priljubljena pri izdelavi spletnih aplikacij, zlasti v navezi s skriptnim jezikom PHP. Potem pa se je začelo zapletati z licenčnimi pogoji in vse je kazalo, da bo podpora za to podatkovno zbirko celo izpuščena iz pete generacije PHP. K sreči pa so pri podjetju MySQL vendarle popustili in bodo dovolili, da se MySQL-ove knjižnice še naprej vključujejo v PHP. Še klik na novičko v Monitorju.

Ko smo že pri podatkovnih zbirkah, v Monitorju navajajo tudi poročilo podjetja AMR Research, ki meni, da se v bližnji prihodnosti obeta razcvet tudi odprtokodnim podatkovnim zbirkam, poleg MySQL še zlasti PostgreSQL. Izboljšati se mora predvsem prilagodljivost velikim količinam podatkov, že sedaj pa so marsikoga prepričale s preprosto uporabo in vzdrževanjem, odzivnostjo, stabilnostjo in seveda tudi s ceno. Še klik na omenjeno poročilo in novičko v Monitorju.

3 komentarji

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev

Oracle 'ma gonade

Geek - Oracle je pred nekaj meseci naredil zelo pogumno potezo ter v vse svoje oglase napisal, da se v njihov sistem Oracle 9i ne da vdreti. Do danes so administratorji res imeli razlog za skrb, saj so se poskusi vdora kar podeseterili - sedaj jih je 30.000 na teden. Za zdaj hekerjem izgleda še ni uspelo, a je to, če vprašate mene, le še vprašanje časa. Kako bi pa živeli, če bi celo obstajal popolnoma varen sistem? Uh, kar zmrazi me . Klik!

0 komentarjev