» »

Aparat za peko kruha

Aparat za peko kruha

«
1
2

gorjanc ::

Odločil sem se da zaradi nerazumnih cen kruha v trgovinah, kupim aparat za peko le tega.

Zanima me katere modele teh aparatov mi lahko priporočite. Važno mi je da je kruh kvaliteten (dober). Pri sorodnikih jim naprava naredi skoraj vedno neko luknjo na sredi kruha ,temu bi se rad izognil.

No prosim povejte katere modele imate doma in kako ste zadovolnji z njimi?
Zanima me tudi koliko po začetnem navdušenje še uporabljate napravo?

Ted ::

Uporabljamo Elto, večkrat je v akciji v leclercu kjer se da dobit za 40 evrov, drugače stane okoli 60. Ima 2 osi za mešanje, v njej pa spečeš kruh do 1250g. Kruh je super, sploh če dodaš semena in maš polnozrnatega. Luknja o kateri govoriš je verjetno posledica mešalk. Pri tej elti so čist nizke tako da maš v kruhu 2 manjši luknjici spodaj. Drugače so vsi ti pekači isti, fajn je če ma 2 mešalki pa da lahko spečeš vsaj 1kg kruha, ostalo je verjetno pri vseh isto. Nič ni lepšega, kot zvečer nastaviti timer in v (nočnem toku) speči do jutra svež kruh. Heh, cela bajta diši:) .
Mah...

jype ::

Ted> Kruh je super, sploh če dodaš semena in maš polnozrnatega.

Semena s polnozrnatim kruhom nimajo prav dosti skupnega. Če želiš polnozrnati kruh, potrebuješ moko tip 1200 in več (to pove, kako fino mleta je in posledično koliko je v njej otrobov).

Ržena polnoztnata tip 1250 je kar OK, še bolje je tip 1600, a jo je težje dobiti v trgovinah. Kruh iz polnozrnate moke se tudi počasneje suši in ne splesni tako hitro kot kruh iz bele moke (tip 500), seveda pa je odvisno od osebnega okusa, kateri vam bolj tekne.

hooger ::

mi mamo sedaj en mesec Bomanna iz Bofa. Od takrat ne kupujemo več kruha v trogvini.

Ted ::

Ponavadi uporabljamo hoferjeve mešanice + semena, ven pa pride pravi polnozrnat kruh. No ja, toliko pravi kot je tisti za 3 evre v Mercatorju:) .
Mah...

BluPhenix ::

Še enkrat. Polnozrnati kruh ne pomeni to, da so v njem semena (zrnje), ampak da je narajen iz polnozrnate moke, ki se jo dobi brez pretiranega izločevanja luščin pšenice. Od tu izraz polno zrnati.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

trademark ::

Že kar nekaj let doma pečemo kruh s pečico Panasonic. Je dražja od ostalih, 200 eur, vendar naredi res dober kruh, najbolj mi je všeč lepo zapečena debela skorja. Običajno uporabljamo mešanico moke tip 1100, pire in pirinega zdroba.
Težko bi se spet navadil na kupljen kruh.

darkolord ::

Kruh, spečen s kruhomatom, bo tako dober, kot ga boš "spekel" (= odvisno od količine in vrste sestavin). Če ti sama velikost ustreza, je tudi najcenejša naprava dovolj dobra za odličen kruh.

Zgodovina sprememb…

kopriwa ::

A je že kdo okvirno zračunal koliko prišparaš na ceni, če kruh pečeš doma? Predvsem me zanima cena če bi pekel recimo z moko tipa 1200 (verjetno je tudi dražja).
Doma mamo tut en aparat za peko kruha in pri njemu je možno mešalec vzeti ven pred vzhajanjem, tako da na koncu ni nobene luknje v njem.

drvo ::

"Ponavadi uporabljamo hoferjeve mešanice + semena, ven pa pride pravi polnozrnat kruh. No ja, toliko pravi kot je tisti za 3 evre v Mercatorju:) ."

Pol vode pol kile moke pa je odličen kruh. Bi rekel da ponavadi boljši od tistega v trgovini in bolj obstojen.

BluPhenix ::

To pa resno dvomim, da je dober kruh. Vsaj še kvas mu je treba dodati, pa malo olja, nekaterim paše malo mleka ipd ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

hooger ::

V hoferjevo mešanico dodam samo še 3 dcl mleka in žlico masla. Kvas in vse ostalo je že zraven v mešanici.

MeGreat ::

Hoferjeva polnozrnata mešanice je vsaj glede sestave super( se mi zdi da ima 80% tip 1700 moke, ostalo ovsena kaše ter ržena moka). Okus pa definitivno ni dober (v moji familiji samo jaz jem ta kruh, ostali pravijo da slabšega kruha še nikoli niso jedli :D ).
Dam pa 3 deci vode ter pol kile mešanice( če daš pol/pol pride ven neka čudna brozga)

Ted ::

Hoferjeva mešanica (kmečki kruh) ma v sebi 1050 TIP pšenične in 1150 ržene moke, pač različne mešanice različni tipi. Brez skrbi, da gre za pravi polnozrnati kruh.

A je že kdo okvirno zračunal koliko prišparaš na ceni, če kruh pečeš doma? Predvsem me zanima cena če bi pekel recimo z moko tipa 1200 (verjetno je tudi dražja). Doma mamo tut en aparat za peko kruha in pri njemu je možno mešalec vzeti ven pred vzhajanjem, tako da na koncu ni nobene luknje v njem.

Mislim, da eltin pekač ob 800w na uro porabi cca. 1,5kw elektrike, Hoferjeva moka pa je trenutno 1kg 1 evrov. Za 1 kilo kruha rabiš pol kg moke. V hoferjevi mešanici imaš že vse potrebno notri (kvas, sol itd.). Napamet bi rekel, da te kila pečenega kruha pride okoli 60-65 centov z elektriko in ostalimi stroški (recimo da dodaš kaj mleka, masla...) vred. Je pa tak kruh neprimerno boljši in kvalitetnejši, predvsem pa bolj zdrav in z manj konzervansi od tistega v Mercatorju.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

MeGreat ::

Ne jaz imam neko tako z lanenimi semeni in ovseno kašo, ostale pa moka tip 1700. Je pa od hoferja

Ted ::

Ja saj, mi pečemo mešano, enkrat polnozrnat, drugič kmečki, tretjič spet kaka druga vrsta kruha. Tip moke sem povedal za kmečki kruh.
Mah...

dzinks63 ::

:)) Polnovredno moko si lahko sam zmelješ, rabiš le primeren mlinček, gospodinjski mlini in različna žita za pripravo ustrezne mešanice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

STASI ::

Katere sestavine/recepte pa uporabljate pri peki z aparatom?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

El Nino ::

Ponavadi kar tiste pripravljene mešanice (ala Hofer, te so nam najboljše), zraven pa, ko je treba tekočino dodat, damo mal jogurta namesto vode, rata kruh res fajn rahel pa odlično diši. Za točne količine pa na pamet ne bi vedel, moram pogledat med recepte pa postam tukaj.

LP

blazmi ::

Mi imamo BOMANN z eno gnetilko (pred kratkim je bil v Mercatorju v akciji nekaj čez 30 EUR), je pa popolnoma identičen CLATRONICU. V glavnem - zadeva se je izkazala za bistveno, bistveno boljšo, kot sem pričakoval in ko se naučiš osnovnih skrivnosti priprave kruha (ja, kar precej jih je!), tistega iz štacune ne boš več niti pogledal. Če te kaj bolj podrobno zanima, mi piši na e-pošto (blazmi@volja.net).

Kot rečeno, treba je nekaj vedeti o moki, kvasu in samem pekaču za kruh. Tistih umetnih mešanic ne uporabljam, moko kupujem v Žitovi tovarniški trgovini itd. Aja, še to: do zdaj smo delali kruh po približno 30 receptih (nekateri so si sicer podobni), pa se je samo dvakrat zgodilo, da ni prav dobro uspelo: enkrat je bil preveč zbit, drugič pa preveč rahel. Ampak vedno je pa zelo okusen in drži tudi do štiri dni. Najdražji je prišel okrog 1 EUR / kg (vključno z elektriko in vodo)!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: blazmi ()

blazmi ::

Kar dobro si izračunal. Meni je prišel najdražji kruh okrog 1 EUR za kilo (suhi kvas, olivno olje, bučna semena, dražja moka)... Samo glede elektrike te moram popraviti: imam napravo za merjenje porabe, moči, napetosti, ... in sem nekajkrat meril. Pri normalnem programu, ki traja skoraj 3 ure, porabi 0,36 do 0,37 kWh, kar je na pamet rečeno 4 cente. Upoštevati moraš, da pri gnetenju dela z močjo okrog 75 W (skupnega časa je malo), potem je skupno ca. uro in pol počivanja - vzhajanja), pečenje samo pa traja sicer eno uro, ampak grelec (600 W) ni vklopljen ves čas.

MeGreat ::

zakaj pa nebi teh skrivnosti tukaj razkril?

jernejl ::

Če bi želeli izračunati kolikor toliko realne stroške domače peke kruha, bi poleg vrednosti sestavin in porabe elektrike morali upoštevati vsaj še amortizacijo aparata za peko kruha, pomemben "oportunitetni strošek" (tako bi to učeno poimenovali ekonomisti) pa je tudi izguba časa.
Če priprava sestavin in čiščenje aparata vzame 10 minut časa, lahko namesto tega raje ostanem toliko časa dlje na delu. V tem primeru se mi peka kruha doma - pa kakorkoli že obračam - več ne izplača.

Seveda nimajo vsi možnosti delati nadur kakor se jim pač zazdi, marsikdo pa je v službi tako nezadovoljen, da za noben denar ne bi delal prostovoljnih nadur :)

aljazh ::

Če priprava sestavin in čiščenje aparata vzame 10 minut časa

Pač 10 minut na dan manj visiš na forumu.... ali pa pripravljaš kruh medtem, ko gledaš poročila na TV...

P.S.: SI mogoče pek ali trgovec? >:D

Ted ::

Če uporabljaš že pripravljene mešanice za pripravo porabiš 2 minuti, za čiščenje 1 minuto, da ga vzameš ven pa tudi 1 minuto. Max torej 5 minut. Je pa kruh neprimerno boljši, za povrh pa še cenejši kot v trgovini. Če si zadovoljen z najcenejšim belim/polbelim kruhom iz trgovine ok, drugače pa polnozrnat ali kmečki kruh če ne kupuješ ravno v Hoferju niti slučajno nista poceni.
Mah...

tomaz- ::

tole s časom je tko tko.. Sej ti tud kupljen kruh ne raste doma v kuhinji, torej morš ponj it tudi v trgovino, pa čakat v vrsti zakruh. Mislim, da ti tud to pobere več časa kot doma vržt sestavine v avtomat...

e-marko ::

Heh, moja sestra ima aparat (bil je okoli 90 eur, če se ne motim) ampak po začetnem navdušenju se na njem nabira prah. Mogoče 1x mesečno nekaj ekperimentira. Dopuščam možnost, da pač dela kaj narobe. Še dobro, da je mama tudi izučen pek (jasno, že v penziji) in ko speče kruh in potico v krušni peči... Njaaammm!:D


LP
...somebody, somewhere...

Gwanaroth ::

Cimer je nabavil pred cca. 2 meseci ta Bomann aparat za kruh. Od takrat naprej ne kupujemo več kruha.. imamo vedno zaloge moke in kvasa doma.

Že čisto navaden bel kruh, na programu "Schnell", ki se speče v 1 uri in 56 minutah, je neprimerno boljši od navadne bele štruce iz Mercatorja.

Se pa da s samim avtomatom narediti precej več, kot le navaden kruh.. sestavine vržeš noter po želji (od koruze, čebule, sira, šunke, mesa,..), le razmerje moraš ulovit tapravo.

Tudi testo za pizzo recimo, pride fenomenalno.
Lights often keep secret hypnosis..

blazmi ::

Tu so moje silne skrivnosti:

1. vedno delam kruh iz pol kile moke plus dodatki
2. običajno vzamem 400 g Intesove pšenične moke T 850 in 100 g katerekoli druge moke (npr. polnozrnate, pirine, ... namen imam poskusiti še z ajdovo in koruzno), moki dodam po občutku 1,5 do 2 mali merici soli in 1,5 - 2 veliki merici sladkorja ter vse skupaj temeljito premešam (seveda previdno, da se ne kadi preveč) z žlico, da se moka razrahlja in prezrači. Saj veste - staro vino moraš po odprtju tudi pretočiti, da se prezrači in oživi. Moka naj bo sobne temperature. Tu zraven zmešam tudi morebitne suhe dodatke (ponavadi dobre 4 žlice praženih bučnih pešk, baje pa se lahko dodaja tudi razna zelišča ali začimbe - še nisem poskusil
3. če imamo doma kakšne ostanke kuhanega krompirja, pire krompirja, kisle smetane, ... dodam tudi to (kar na dno posode, lepo zmešano med tekočino), ampak krompirja ponavadi ne več kot 200 g, smetane pa ne več kot 100 g. Z čebulni kruh dam še na masti prepraženo na drobno zrezano čebulo (in nekaj več soli, pa brez kisle smetane), včasih pa na drobno narezano prekajeno šunko (z malo soli in brez kisle smetane)
4. vedno dodam tekočini kakšnih 20 - 40 g olja, če uporabljam sestavine, ki bolj pospešujejo vzhajanje, pa dam tudi žlico ali dve jabolčnega kisa
5. običajno uporabim vodo, v kateri se je kuhal (olupljen) krompir v kosih (za rezervo imam vedno kakšno malo plastenko zamrznjene), in sicer 330 g minus teža olja; če dam dodatke pod št. 3, pa še malo manj. Tekočino lahko uporabimo hladno (tudi iz hladilnika)
6. uporabljam sveži kvas - kupujem Mercatorjevega, ki tehta mislim da 42 g in ga takoj razrežem na tri dele in jih zamrznem. Kakšne pol ure pred peko vzamem iz zamrzovalnika eno takšno tretjino kvasa in mu v kozarcu dolijem malo krompirjevke, pa za noževo konico sladkorja in moke, da se stopi in oživi.

Posodo polnim na elektronski tehtnici (ki je na gram natančna), in sicer najprej dam dodatke pod št. 3, nato krompirjevo vodo in olje, po želji tudi jajce (rumenjak in beljak), da dobim ca. 330 g, na to pa previdno natresem mešanico moke, suhih dodatkov, sladkorja in soli, na vrhu naredim jamico in vanjo zlijem pripravljen kvasec, ga zasujem z moko, vstavim v avtomat, nastavim na manjšo količino in bolj temno skorjo in prižgem.

Pečem na normalnem programu (traja malo manj kot 3 ure), pri tem pa sem prvih nekaj minut zraven, da lahko po potrebi dodam še malo krompirjevke (po kapljicah) ali moke (po žličkah.

V prvih nekaj minutah prvega mesenja se mora oblikovati lepo gladka krogla. Ko se stroj ustavi za prvo počivanje, se krogla skorajda ne sme sesesti. Če bo zadeva preveč redka, bo testo pretirano vzhajalo, potem pa se sesedlo (podoben primer je pri uporabi mleka namesto vode ali pri preveliki količini kvasa ali sladkorja. Mleko, bela moka, sladkor in toplota pospešujejo vzhajanje, medtem ko ga sol, kis, nižja temperatura in razne težke moke bolj otežujejo.

V glavnem - treba je poskušati, jaz sem si prvih 30 receptov natančno zapisoval (tako posamezne sestavine, vrstni red dodajanja, potek vzhajanja in pečenja) ter potem tudi opis in oceno kruha. Zdaj že vem toliko, da se mi skoraj ne more ponesrečiti.

Mislim, da nisem ničesar pozabil.

Torej - vaja dela mojstra!

Smorny ::

Pred časom sem ocenil strošek doma pečenega kruha. Tukaj.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

nastyboy ::

Tista luknja ki se naredi na sredi kruha nastane zaradi tega ker kruh vzhaja.. potem pa "pade dol".

Seveda se splača doma peči kruh. Imeli smo aparat z 2 mešalkama, ki pa mu je pred kratkim crknil 1 motorček. Od tedaj ga delamo kar ročno in ga spečemo v pečici. Se mi zdi da je tisti kruh še boljši. Je pa res tudi, da imaš več dela z njim - moreš ga ročno zamesiti, vzhajati in potem speči (se pravi moraš biti nekje v bližini) z aparatom pa je tako, da samo sestavine noter zmečeš in lahko greš, vse ostalo pa opravi avtomat...

Sicer je pa res da ima skoraj vsak doma pečico, pa če kruha ne delate zelo pogost, se ga da spečt tudi v njej.

LP

jernejl ::

Če priprava sestavin in čiščenje aparata vzame 10 minut časa


Pač 10 minut na dan manj visiš na forumu....


Ni dober argument. Kakorkoli bi že pridobil teh 10 minut časa, se mi bolj splača teh 10 minut dlje delati in kupiti kruh v trgovini, kakor da ga pripravim doma.
V 10 minutah pri delu zaslužim več, kakor lahko prihranim s peko kruha doma.

tole s časom je tko tko.. Sej ti tud kupljen kruh ne raste doma v kuhinji, torej morš ponj it tudi v trgovino, pa čakat v vrsti zakruh. Mislim, da ti tud to pobere več časa kot doma vržt sestavine v avtomat...

Seveda je treba po kruh v trgovino. Ampak trgovino je tako ali tako treba obiskovati že zaradi drugih potrebščin. Če mimogrede vzamem še štruco kruha, mi to ne vzame nič kaj več časa kakor nakup sestavin za peko kruha.

Želel sem le opozoriti na to, da je tudi čas dejavnik, ki lahko pomembno vpliva na strošek domače peke kruha, in da vsekakor ni zanemarljiv, pa ga kljub temu vsakdo zanemari. Če pri stroških vključujete elektriko, ki znese le nekaj centov, potem je definitivno treba vključiti tudi čas, ki je lahko dražji (je pa to odvisno od posameznika).

Če nekdo kupuje aparat za peko kruha zato, da bi prihranil kak cent, si mora zelo dobro izračunati dejanske stroške, saj se lahko izkaže, da je to dražja rešitev.


P.S.: SI mogoče pek ali trgovec?

Nisem pek, niti trgovec. Pri meni doma pa se bohoti avtomat za peko kruha.

joze28 ::

Ja samo v domačem kruhu veš kaj ješ.Mi smo nedavno v Hoferju kupili ržen kruh in na etiketi ni imela nobena surovina nič vez z ržem.
Sicer pa doma spečemo večino kruha za lastno uporabo avtomat ali pa krušna peč.
lp

IvoC ::

blazmi je izjavil:

Tu so moje silne skrivnosti:

1. vedno delam kruh iz pol kile moke plus dodatki
2. običajno vzamem 400 g Intesove pšenične moke T 850 in 100 g katerekoli druge moke (npr. polnozrnate, pirine, ... namen imam poskusiti še z ajdovo in koruzno), moki dodam po občutku 1,5 do 2 mali merici soli in 1,5 - 2 veliki merici sladkorja ter vse skupaj temeljito premešam (seveda previdno, da se ne kadi preveč) z žlico, da se moka razrahlja in prezrači. Saj veste - staro vino moraš po odprtju tudi pretočiti, da se prezrači in oživi. Moka naj bo sobne temperature. Tu zraven zmešam tudi morebitne suhe dodatke (ponavadi dobre 4 žlice praženih bučnih pešk, baje pa se lahko dodaja tudi razna zelišča ali začimbe - še nisem poskusil
3. če imamo doma kakšne ostanke kuhanega krompirja, pire krompirja, kisle smetane, ... dodam tudi to (kar na dno posode, lepo zmešano med tekočino), ampak krompirja ponavadi ne več kot 200 g, smetane pa ne več kot 100 g. Z čebulni kruh dam še na masti prepraženo na drobno zrezano čebulo (in nekaj več soli, pa brez kisle smetane), včasih pa na drobno narezano prekajeno šunko (z malo soli in brez kisle smetane)
4. vedno dodam tekočini kakšnih 20 - 40 g olja, če uporabljam sestavine, ki bolj pospešujejo vzhajanje, pa dam tudi žlico ali dve jabolčnega kisa
5. običajno uporabim vodo, v kateri se je kuhal (olupljen) krompir v kosih (za rezervo imam vedno kakšno malo plastenko zamrznjene), in sicer 330 g minus teža olja; če dam dodatke pod št. 3, pa še malo manj. Tekočino lahko uporabimo hladno (tudi iz hladilnika)
6. uporabljam sveži kvas - kupujem Mercatorjevega, ki tehta mislim da 42 g in ga takoj razrežem na tri dele in jih zamrznem. Kakšne pol ure pred peko vzamem iz zamrzovalnika eno takšno tretjino kvasa in mu v kozarcu dolijem malo krompirjevke, pa za noževo konico sladkorja in moke, da se stopi in oživi.

Posodo polnim na elektronski tehtnici (ki je na gram natančna), in sicer najprej dam dodatke pod št. 3, nato krompirjevo vodo in olje, po želji tudi jajce (rumenjak in beljak), da dobim ca. 330 g, na to pa previdno natresem mešanico moke, suhih dodatkov, sladkorja in soli, na vrhu naredim jamico in vanjo zlijem pripravljen kvasec, ga zasujem z moko, vstavim v avtomat, nastavim na manjšo količino in bolj temno skorjo in prižgem.

Pečem na normalnem programu (traja malo manj kot 3 ure), pri tem pa sem prvih nekaj minut zraven, da lahko po potrebi dodam še malo krompirjevke (po kapljicah) ali moke (po žličkah.

V prvih nekaj minutah prvega mesenja se mora oblikovati lepo gladka krogla. Ko se stroj ustavi za prvo počivanje, se krogla skorajda ne sme sesesti. Če bo zadeva preveč redka, bo testo pretirano vzhajalo, potem pa se sesedlo (podoben primer je pri uporabi mleka namesto vode ali pri preveliki količini kvasa ali sladkorja. Mleko, bela moka, sladkor in toplota pospešujejo vzhajanje, medtem ko ga sol, kis, nižja temperatura in razne težke moke bolj otežujejo.

V glavnem - treba je poskušati, jaz sem si prvih 30 receptov natančno zapisoval (tako posamezne sestavine, vrstni red dodajanja, potek vzhajanja in pečenja) ter potem tudi opis in oceno kruha. Zdaj že vem toliko, da se mi skoraj ne more ponesrečiti.

Mislim, da nisem ničesar pozabil.

Torej - vaja dela mojstra!



Zelo mi je žal, da te nisem prej "našel", ker po dveh letih najbrž ne bereš več postov na temo Peka kruha v avtomatu.

Kakorkoli, tvoj gornji prispevek je sijajen po vsebini in razlagi, tako da mu tozadevni prispevki od "pekov" in od pekov (magari grosupeljskih) niti do gležnjev ne sežejo! Vendar naj naštejem par stvari, ki bi jih bilo treba malo "osvetliti":

1. Ali gre za tiskovni lapsus, ko pišeš o krompirju "ne več kot 200 g"? Ob 500 g moke do 200 g krompirja? Hm...!

2. Zakaj "minus teža olja"? kakšno zvezo imata voda (krompirjevka) in olje, da ju povezuješ v soodvisnost?

3. A si slučajno ugotovil, kako vpliva razmerje med belo moko in polnozrnato moko na potrebno količino tekočine? Jaz namreč skoraj vedno pečem kruh iz zmesi 100 g bele moke tip 500 in polnozrnate pire 400 g (ki jo sam zmeljem tik pred peko).

4. Tisto o vinu je pa najbrž bolj za šalo kot za res; nisem (še) našel tega v literaturi niti nisem še videl.

Še enkrat, čestitke!


Splošno:

Veliko je napisanega, zakaj peči kruh doma (brez krušne peči). To je zelo individualna zadeva. Moje mnenje je takole:

Če kupiš pečico/avtomat za 60 evrov, se splača (pod pogojem, če IMAŠ ČAS za peko in in če nisi len, torej dvakrat AND operator), če pa kupiš kakega panasonica, siemensa, ..., je pa že vprašanje, če gledaš le na rentabilnost

Če pečeš kruh samo iz "v Merkatorju" kupljene bele moke tip 400 ali 500, je edini opravičljiv razlog - izogibanje dvomljivim pekovskim dodatkom. Bela moka sicer ni strupena, a nima v sebi praktično nič drugega kot škrob.

Če pečeš kruh iz "v Merkatorju" kupljene nebele pšenične moke, moraš računati z ostanki škropiv v luščinah (v obliki grobih ali finih otrobov). Take moke pa vsebujejo zelo koristne sestavine, a tudi strupene. Bio (hu, kaj je to?) žitarice/moka so pa kar draga zadeva!


LP Ivoc

tattoo ::

Pozdravljeni, zanima me kateri aparat mi priporočate in kje? Cca med 40 in 60EUR

energetik ::

Glej, kje so akcije. Jaz sem ga nabavil v Müllerju za 40EUR (do 1kg kruha). Po mojem je vse kar je višje od 60EUR za 1,3kg model navijanje cene in plačevanje znamke. Doma nam tak poceni avtomat dela že 4-5let (peka 1x na 2-dni), zamenjali smo samo mesilne kljuke (poceni).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Aston_11 ::

Primerja kdo, če je kakšna razlika med kruhom, ki ga sam zamesič (ali pa stroj), vzhajaš itd in tem iz avtomata. V obeh primerih je boljši kot iz trgovine, s tem, da se mi zdi, da "ročno" delan precej poseka takega iz avtomata.

Če pa daš še krušno peč v špil, potem pa je verjetno prvak iz krušne peči.

Dromar ::

jernej!

Po tvoji logiki gre pravzaprav tako, da je najbolj smiselno kar neprestano delat, ker potem nimaš časa jest večih obrokov-enkrat na dan se napokaš v 10min in si rešen.
Ne vem kje je point v življenju neko brezsmiselno kopičenje denarja na tak način. Mimogrede so navedli tule tej, ki imajo aparat, da jim vzame 2min, da zmečejo sestavine not in 1min, da spucajo aparat. In to je res, ker se kruh speče in tisto kar ostane od umazanije noter ni lepljivo (ma aparat mama).
In če pogledaš z vidika, da lahko ješ doma spečen polnozrnat kruh, ki v Hoferju sicer stane ne vem...2.5EUR na kilogram recimo in če ga lahko narediš za zgolj 56centov, je to zelo smiselno.
Mimogrede, ljudje tako pogosto hodijo v trgovino ravno zaradi kruha, ker je to praktično edino živilo, ki se tako hitro pokvari. Drugače bi hodli enostavno na 2 tedna. In če gledaš, da drugače človek vsak drugi dan zaradi kruha gre v trgovino, je izgubil definitivno več časa, kot če gre enkrat na 2 tedna, kupi 5kil moke in vse ostalo, kar se ne pokvari tako kot kruh.

Poleg tega pa ljudem ni tako pomembno to kopičenje denarja z "desetimi minutami dela več", ampak čimboljša kvaliteta življenja za čimmanj denarja. In če mene vprašaš, ki grem spat ob 12ih ponoči in spim do sedmih zjutraj, bi vrgo tisto moko v aparat ob 12ih, peče kruh 3 ure in definitivno je pečica še vsaj 2 uri topla, torej me ob sedmih zjutraj pričaka topel kruh. In to je za mene neprecenljivo, ker topel kruh jem enkrat na pol leta pri tem življenskem ritmu, ko človek že skoraj nima časa zase! In ker je jutro začetek dneva, ti verjetno kar naredi malo lepši dan, če poješ dve rezini toplega kruha z maslom in marmelado ob vroči kavi z mlekom!

Tako da, mene ste prepričali in grem ob prvi akciji v Leclerc po mašino :)

Aston_11 ::

Ženske imajo rade, ko gledajo deca z zavihanimi rokavi, kako mesi kruh. Probajte enkrat... in sicer čisto preprosto, kilo moke, 6 deci vode, dve mali žlici soli in gasa, lepo počasi in z užitkom...

MIHAc27 ::

Ja na avtomatu se je treba naučit pravo mešanico delat, potem pa zadeva steče in za pripravo kruha porabiš res samo 1 do 2 minuti.
Se mi je zgodilo, da sem po 2-3 uspešnih hlebčkih dobival... čudne štruce. Ali se je kapica udrla in je bil kruh dobesedno na U ali pa je toliko narastel, da je že zlezel iz posodice.
No pravo razmerje zame je bilo 3dl vode, 300g BELE moke, 200g polnozrnate (po želji sam imam najraje že pripravljene mešanice za avtomat it hofer/lidla), 1 ščepec soli, 1 žlica sladkorja in malo kvasa (pol vrečke suhega).

Kvaliteta kruha se mi zdi boljša kot v trgovini, tudi dlje zdrži in če ne naredim preveč belega se ponavadi ne drobi pretirano. In kot je Dromar rekel.. zvečer flikneš sestavine.. zjutraj pa slasten, topel kruhek, saj vsi avtomati ostanejo še kar nekaj časa topli.

Smo pa imeli dva Perftecov je bil dober, ampak samo z 1 metlico za mešat. To ni nič slabega, razen če narediš kaj narobe ti kruh lahko pride čez rob. Pa metlico je bilo hudič odstraniti od posode. Sedanji Cooltouch je bil najcenejši možni v Leclercu, pa ima 2 metlici. Lažje jih je odstranit, moti me pa edino daljši osnovni program, pa to da ne začne mešat takoj. Ker včasih ko eksperimentiraš lahko drugače takoj vidiš da razmerje ni ok. Pa dodaš vodo/moko.

Drugače ročno mešanje mi ne diši, ker ne maram imeti pacastih rok od testa. Pa nikoli ne vem ali je kruh res že pečen v pečici ali ne. Avtomat pa kr zadane vedno prav.

Super Sonic ::

Sam bi tudi kupil aparat za peko kruha (oz. ga bo prinesel dobri mož). Ogledal sem si tega: http://www.mimovrste.com/artikel/375001... . Večino stvari sem si že prečital, zanimajo me predvsem izkušnje, če ga kdo ima ali bi zato ceno vseeno vzel kaj boljšega? Hvala!
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Dromar ::

Ve kdo, kdaj bo Leclerc spet imel znižanje? :)

energetik ::

Aston_11 je izjavil:

Primerja kdo, če je kakšna razlika med kruhom, ki ga sam zamesič (ali pa stroj), vzhajaš itd in tem iz avtomata. V obeh primerih je boljši kot iz trgovine, s tem, da se mi zdi, da "ročno" delan precej poseka takega iz avtomata.

Če pa daš še krušno peč v špil, potem pa je verjetno prvak iz krušne peči.
Avtomat meni naredi lepši kruh, kot če ga pečem v pečici. V pečici je bil manj vzhajan, bolj suh in trd. Sicer pa uporabljam polnozrnate mešanice iz Hoferja (ko nimam časa-porabim 2min), ali pa sam naredim miks, ko imam 10min časa.

Glede toplega kruha zjutraj - ni treba, da se že zvečer speče, avtomati imajo timer, tako da naštelaš, da začne delat sredi noči in je pečen recimo pol ure preden vstaneš...mljask.

tintorel ::

Meni pa so po enem letu uporabe gnetilke "zaribale". Motila me je tudi obraba teflonske plasti v posodi. Kruh je s skorjo počasi zgulil teflon. Baje je strupen...Sicer so ti aparati fajn roba. Kupil bom drugega.

energetik ::

Teflon ni strupen, je izredno nereaktivna snov. Strupena je lahko kovina POD njim, kar je pa spet stvar različna od primera do primera.

MIHAc27 ::

energetik ... baje je komaj pečen kruh strup za želodec (Zgaga pa te stvari), čeprav okus je pa res enkraten.

energetik ::

Sej jst ga ne jem komaj pečenega. Sem samo omenil timer.

zee ::

@tintorel:
Gnetilke in posodo lahko kupis novo, kar stane v rangu 10-15 EUR.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

MIHAc27 ::

Prodam Perftecovga. Posoda je še ok in grelc, ampak prenosa ni na metlico pa ne gnete.
Raje sem kupil drugega, ker so me z mikrovalovko na servisu nategnil (Servis 35EUR nova 40EUR).

bond007 ::

zee: kje se pa kupi gnetilke posebej?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5514397 (1591) Tody
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14639240 (34431) fosil
»

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8919393 (17318) energetik
»

KRUHOMAT - Aparat za Peko Kruha - katerega kupiti???

Oddelek: Loža
2424926 (22613) gruntfürmich
»

Peka kruha... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610030 (8252) Nejc Pintar

Več podobnih tem