» »

Katerega internetnega ponudnika izbrati?

Katerega internetnega ponudnika izbrati?

««
43 / 43
»
»»

MrStein ::

Če so ti ponudili 1000 Mbps, potem so dolžni 1000 Mbps.

ČE bo manj, lahko reklamiraš račun vsak mesec :D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

starfotr ::

Seveda Telekom blokira hitrost. Če alternativni operater na njihovi infrastrukturi naroči 1000/40, ne moreš pričakovat da bo hitrost 1000/1000. Torej, da blokira hitrost in sicer na toliko, kot je naročeno.

Eh ja ::

MrStein je izjavil:

Bla, bla...Ti napišejo do in da je lahko: oglaševana 1000, običajna 80% oglaševane, minimalna 50% oglaševane. Reklamiraš lahko če je pod 500 ja.

worteleven ::

starfotr je izjavil:

Seveda Telekom blokira hitrost. Če alternativni operater na njihovi infrastrukturi naroči 1000/40, ne moreš pričakovat da bo hitrost 1000/1000. Torej, da blokira hitrost in sicer na toliko, kot je naročeno.

Sprašujem z razlogom, ker pri Telemachu pravijo, da jim Telekom namerno niža hitrost, zato ponujajo nižji upload. T2 pravi da teh omejitev ne poznajo.

bm1973 ::

Pač nočejo plačati za hitrejši upload.

Zato jih pač "blokira" ;).
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

deepsick ::

T2 na Telekom optiki bo zelo verjetno 600/100, samo povem, bilo je tako skoraj 24mo prej - so nas tudi nategnili za 1000/1000 v ponudbi, v pogodbi, preden podpišeš, dobro poglej! Ampak vredno kljub temu - mi bi sicer raje 500/500, tudi 300/300, ker nam je upload v oblake veliko bolj pomemben, samo se nismo znali zmeniti.

starfotr ::

worteleven je izjavil:

starfotr je izjavil:

Sprašujem z razlogom, ker pri Telemachu pravijo, da jim Telekom namerno niža hitrost, zato ponujajo nižji upload. T2 pravi da teh omejitev ne poznajo.

Razlog je, da lažejo in načrtno zavajajo končne kupce. Nočejo plačat več je edini razlog. Ceniki so javno objavljeni. Razlike v ceni so znane.

unn:doo ::

Za Telemach je do 4 TV na paket (z doplacili seveda do skupaj najvec 4 TV, noben paket nima 4 TV ze vkljuceno v ceno paketa), ce zares zelis 5 TV, bos vzel 2 paketa, tako da kar si napsial "za doplacila" zagotovo ni tocno.

VULA in WCA imata pri TM do 1000/40, ker toliko pac zelijo pri TM placati za BRO, vec je ce je LLU, kaj je pri tebi ne vem, ker nisi napaisal lokacije priklopa.

Za "do" hitrosti si poglej samoregulacijski kodeks pri operaterjih, tam pise kaj in kako je definirano "do 1000" in "do 40".

1000/1000 preko BRO nima nihce, samo Telekom (progresivno predrago, zato je tako) -- o "krivdi" nima smisla razpravljati. Dobis kar placas, VEDNO. Nic ni zastonj.

unn:doo je izjavil:

Za Telemach je do 4 TV na paket (z doplacili seveda do skupaj najvec 4 TV, noben paket nima 4 TV ze vkljuceno v ceno paketa), ce zares zelis 5 TV, bos vzel 2 paketa, tako da kar si napsial "za doplacila" zagotovo ni tocno.

VULA in WCA imata pri TM do 1000/40, ker toliko pac zelijo pri TM placati za BRO, vec je ce je LLU, kaj je pri tebi ne vem, ker nisi napaisal lokacije priklopa.

Za "do" hitrosti si poglej samoregulacijski kodeks pri operaterjih, tam pise kaj in kako je definirano "do 1000" in "do 40".

1000/1000 preko BRO nima nihce, samo Telekom (progresivno predrago, zato je tako) -- o "krivdi" nima smisla razpravljati. Dobis kar placas, VEDNO. Nic ni zastonj.

Kar se tiče 4 TV so mi tako tudi v poslovalnici rekli. Potem sem dobil klic od nekoga, ki sklepa posle "na terenu". On mi je pisno izjavil, da lahko komot v enem paketu dobim 5 TV priključkov, vendar so v poslovalnicah omejeni na 3 TV komunikatorje + 1 aplikacija. Do danes sem že od več prodajalcev dobil enako zagotovilo - torej, 5 TV-jev brez problema.

Te VULA, WCA, BRO, LLU mi ne presdstavljajo nič haha, se bom moral malo izobraziti, razen če bi mi obrazložil.

Lahko dobis tudi 20 TV, ce bos doplaceval zanje, ampak ne kot/na enem paketu (cenovno).
Ves dragi moj, splosni pogoji operaterja so zato, da ves kaj in kako imas in ti pripada (ko podpises narocnisko pogodbo, izjavis da si z njimi v celoti seznanjen, jih razumes in sprejemas take kot so zapisani, ker so priloga narocniski pogodbi).

Pusti terenske akviziterje (neznalice od studentov in oportunistov) in razne tehnicne finte pod mizo.
Uradno je EON Prem. 2+1 TV, dodas lahko se cetrtega za 5/mesecno z DDV doplacila (to je za SmartTV oz. EON Box, za ostale naprave (ki niso SmartTV app. ali EON Box) jih itak dobis 3/5 gratis pri vsakem EON paketu s TV shemo kot jo sicer (ze) imas na paketu). Za peti TV je novi paket, lahko enojcek, ki pa ni 5/mesecno v nobenem primeru.

LLU, WLA-VULA (in WCA) imas pa tule malo na slidih razlozeno kaj to je:
https://www.docslides.com/luna/local-lo...

ali pa tule:
Local-loop unbundling @ Wikipedia

Itak na topologijo nimas vpliva, ker je to nacin razvezave lokalne zanke in je odvisno od lokacije tvojega GPON prikljucka in trenutnega aranzmaja med TM in TS na tem konkretnem vozliscu/rajonu.

Ce je LLU TM, potem imas enako "do" hitrost, kot ce bi bilo TM FTTH omrezje, torej 1000/50 (light), 1000/100 (full) ali 1000/200 (prem.).

Aja, pa prestop stranke na FTTH Telekom je realno 3-5 tednov (do takrat si tam kje si sedaj, zahvali se BRO).

SmartTV app je do najvec 3 (in nic EON Box), brez moznosti povecanja (na paket seveda). Pa kdo sploh se goni "komunikatorje", kaj imas TV 20 let star?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: unn:doo ()

strom_15 ::

Lahko dobis tudi 20 TV, ce bos doplaceval zanje, ampak ne kot/na enem paketu (cenovno).
Ves dragi moj, splosni pogoji operaterja so zato, da ves kaj in kako imas in ti pripada (ko podpises narocnisko pogodbo, izjavis da si z njimi v celoti seznanjen, jih razumes in sprejemas take kot so zapisani, ker so priloga narocniski pogodbi).

Pusti terenske akviziterje (neznalice od studentov in oportunistov) in razne tehnicne finte pod mizo.
Uradno je EON Prem. 2+1 TV, dodas lahko se cetrtega za 5/mesecno z DDV doplacila (to je za SmartTV oz. EON Box, za ostale naprave (ki niso SmartTV app. ali EON Box) jih itak dobis 3/5 gratis pri vsakem EON paketu s TV shemo kot jo sicer (ze) imas na paketu). Za peti TV je novi paket, lahko enojcek, ki pa ni 5/mesecno v nobenem primeru.

LLU, WLA-VULA (in WCA) imas pa tule malo na slidih razlozeno kaj to je:
https://www.docslides.com/luna/local-lo...

ali pa tule:
Local-loop unbundling @ Wikipedia

Itak na topologijo nimas vpliva, ker je to nacin razvezave lokalne zanke in je odvisno od lokacije tvojega GPON prikljucka in trenutnega aranzmaja med TM in TS na tem konkretnem vozliscu/rajonu.

Ce je LLU TM, potem imas enako "do" hitrost, kot ce bi bilo TM FTTH omrezje, torej 1000/50 (light), 1000/100 (full) ali 1000/200 (prem.).

Aja, pa prestop stranke na FTTH Telekom je realno 3-5 tednov (do takrat si tam kje si sedaj, zahvali se BRO).

SmartTV app je do najvec 3 (in nic EON Box), brez moznosti povecanja (na paket seveda). Pa kdo sploh se goni "komunikatorje", kaj imas TV 20 let star?

Samo bi te popravil da ima tako EON FULL kot EON Premium hitrost 1000/200 mbps.

Dikcija iz zadnjega cenika je taka, navajam:

"
Internetna hitrost v paketih EON Light, EON Full in EON Premium, kjer širokopasovni dostop z bitnim tokom zagotavlja Telekom Slovenije d.d., je do 1000/40 Mbps v paketu EON Light, do
1000/40 Mbps v paketu EON Full in do 1000/40 Mbps v paketu EON Premium. Internetna hitrost na vseh ostalih optičnih omrežjih, kjer Telemach zagotavlja storitve je do 1000/50 Mbps v
paketu EON Light, do 1000/200 Mbps v paketu EON Full in do 1000/200 Mbps v paketu EON Premium.
"

Se pravi malo dvoumno je tole napisano za Telekom omrezje, morda ima kdo LLU na Full paketu, pa naj pove dejansko kako ima, BRO je pa zagotovo 1000/40 ne glede na paket.

Tudi "na vseh ostalih opticnih omrezjih" ni nujno tako, ker OSO ima manj od napisanega, vsaj ponekod, ker je odvisno tudi kako se upravlja vozlisce.

...

Hvala za izčrpen odgovor. Glede tvojega prvega odstavka ne razumem točno kaj sploh hočeš povedat. Saj sem rekel da 2 dodatnih televizij ne dobim v "paketu", ampak je za njih potrebno plačati v smislu 2x dodatna TV aplikacija ALI 2x dodaten TV komunikator. Torej si napisal isto kot jaz z "doplačilom", samo izrazil si se drugače. Kar se pa tiče mojega prejšnjega komentarja, pa je bilo mišljeno da v poslovalnicah za več kot 1 dodaten komunikator/aplikacijo sploh ne pustijo plačati. Torej, imaš lahko 3 + 1 dodaten sprejemnik. (in ne 3 + 2)... ali pa 3 + 20, kot si omenil.

Kar se tiče splošnih pogojev operaterja... ja, na mojem predogledu pogodbe jasno piše, da je operater zadolžen poskrbeti za vsaj 50% obljubljene hitrosti. Kakšna je ta obljubljena hitrost? 1000/1000. Nikjer nisem zasledil 1000/1000... RAAAAZEN če je X Y. To pomeni, da po mojem razumevanju, morajo vsaj 500/500 zagotoviti. 500 uploada je še vedno 10x več kot 40, ki si jih omenil. Nikjer nisem pa zasledil, da bi izrecno navajali da je hitrost 1000/1000 le na T2 infrastrukturi, in ne na Telekomu. Zato pa me zanima, kaj je v praksi res in za kakšne hitrosti so dolžni poskrbet, ker, če hitrost uploada tako drastično pade v gostovanju, potem mi je vseeno če vzamem cenejši paket...

Kar se pa tiče o Smart TV appu, pa ja... meni se zdi da je razlika. Tale NEO Lite aplikacija je bila tak sekret od aplikacije, da sem veliko raje uporabljal komunikator. Ne vem kako je s T2..

Do 4 TV na TM EON paket, jasno pise v splosnih pogojih, nima veze poslovalnica ali ne, tako je za vse enako, administrativna omejitev. Ce potrebujes vec, potem zal vec paketov.

Neo Lite je prav smesno vse skupaj, leta 2026, pustimo ta jajca vstran, nima smisla izgubljati casa s tem. Pac vsiljujejo boxe, da ta zaklenejo nanje. "Komunikator", kaksen vrhunski marketinski izraz za arhaicen in cenen TV Box, na katerem dejansko gonijo NEO aplikacijo, ki jasno ni Lite. Kako pa gor namestim kaksno aplikacijo, tipa Kodi, ne mores. Samo pomisli koncept vec daljincev, kablov, napajalnikov. Imas drag (po moznosti celo oled) SmartTV, ki ga potem upravljas preko boxov. Vrhunsko. In to leta 2026.

Dobro poglej kaj je zgoraj nekdo objavil (izsek iz Telekom BRO cenika), kje imas tam 500/500 in 1000/1000? NIKJER, ker Telekom takih opcij sploh nima, ampak tebi jo bo pa famozni T2 zagotovil. Daj bodi no realen, tega ne mores imeti, ker Telekom v BRO opcijah tega sploh ne omogoca in ker je njihovo omrezje oni dolocijo kaj lahko kupis pri njih in za koliko denarja. Torej te fino trolajo, ker kaj oni (lahko) imajo na svojem omrezju je njihova stvar in seveda ni enako kaj imajo preko Telekom BRO, ker Telekom ponudi kaj lahko kupijo in kupijo najcenejse mozno, ker sami tako zelijo.

Najblizje (500 ali pa celo) 1000 Mbps uploada je 5/1Gbps, morda ti to zagotovijo, pa dobro preberi drobni tisk. Kolikor vem je pogoj za BRO preko 300 uploada, da si na XGSPON, za GPON je 300 maksimum. Kje si ti, ne vem. Kaj pa imas sedaj pri Telekomu? 1000/300 najverjetneje.

Skratka, T2 mobilno si tudi ne zelis, ker je dalec najslabse v SI, pa itak bodo postali v celoti last TM v nekaj mesecih, ker priglasitev koncentracije je bila ze avgusta 2024 (in regulator pac melje pocasi).

Realno gledano imas tu na voljo TM (z vsemi sport kanali vred), ce ti to ne odgovarja, pac ostani pri Telekomu, kjer si verjetno ze od vekomaj.

Zgodovina sprememb…

Spet, kot "več paketov" predvidevam da misliš "doplačilo za dodaten komunikator" ali pač da je potrebno novo pogodbo sklenit za še dodaten "EON paket". Ker od TM-a sem imel že predogled pogodbe, kjer sem imel not 3 brezplačne komunikator/aplikacije, in 2 dodatna komunikatorja na enem priključku.

Jaz bom na televizorjih ki so Smart uporabljal aplikacijo. Starši bodo pač uporabljali komunikatorje, ker jim je tako lažje. V to se ne bi spuščal, tako pač je.

Moraš razumeti, da mogoče so tebi te stvari BRO/WCA/WLA in nevem kaj še vse jasne. Nam, klasičnim uporabnikom pa samo gledamo na to kaj dobimo in da nas bodo za čim manjši denar nategnili. S tem razlogom sem tudi odprl to "temo".

Trenutno imam NEO C, 1000/300. Da ostanem na Telekom ni variante, ker se mi ne da z njimi vsako leto cenkat za dodatnih 12 mesecev skopih popustov.

Ce si imel dejansko uradni predogled pogodbe, potem imas te iste pogodbe na poti v podpis, in izgleda tega nimas, ker bi sicer ze imel postarja na vratih. In ce imas se MOB pakete, potem je teh pogodb vec, vsaj 3 ce imas 1 fix + 2 mob in 2 postni posiljki poslani loceno. Torej, kaj ti je nekdo natvezil (ali celo napisal) je pa drugo (objavi kaj imas, pobrisi ven vse osebne podatke, pa da vidimo to cudo vsi). 5 TV ne bo slo z enim paketom uradno skozi nikoli (bos ze videl ob montazi, ko bos dokupil se 1 paket, ali pa bo 4 TV, ker ne more priklopni aktivirati vec kot 4 TV na 1 paket), ker je sistem tako postavljen, da kupis v tem primeru vec paketov, poglej si dobro cenik in splosne pogoje TM, da ne bo potem ko pride prvi racun te bolela glava, ker verjemi pravno imajo tole vsi dobro pokrito in ne bos nic dosegel naknadno, domaco nalogo je potrebno opraviti vnaprej, vedno.

Ne mores doplacevati samo za TV Box pri TM ce ze imas 4 TV, narociti je potrebno dodatni (sekundarni) paket, zal.

Telekom je zakonsko bil primoran razvezati svoje lokalne zanke (ker je bil prepoznan kot operater z znatno trzno mocjo in je regulator tako dolocil, torej urejeno z zakonodajo) in Telekom je to izvedel preko BRO (kakor pac je, pustimo to), zate to niti ni pomembno, le toliko da ves kaj sploh lahko imas na Telekom FTTH prikljucku izvedeno, ne glede na to kdo je dejanski ponudnik storitve. S cenovno politiko za BRO pa pocne kar pocne, zato posledicno imas kar imas.

Ce je na tvoji lokaciji priklopa samo FTTH Telekom, potem so moznosti in cene kakrsne pac so (v vsakem primeru niso idealne), splet danih okoliscin, potem imas opcijo A1 (nic jih nisi omenil, predvidevam da jih ne zelis), T2 (sem napisal da je to tudi vprasljiva izbira), Telekom (kar zelis menjati) in TM (kjer ce dejansko potrebujes 5 TV socasno so sicer finte to dobiti, ampak uradno je 4 TV na paket, 2 paketa pa ti se dodatno podrazita stvar).

Zal, taka je realnost FTTH Telekom, na papirju silna izbira, dejansko pa temu ni tako, sploh cenovno (pa tudi vsebinsko). Operaterji pac reketirajo stranke, kjer le lahko, in to vsi, da ne bo kaksnega nesporazuma.

Se to, TM EON SmartTVapp nima adult kanalov, morda ta novi (11.xxx), da je/bo kaj drugace, ampak dvomim.

Zgodovina sprememb…

Hvala še enkrat za izčrpen odgovor. Tudi od T2 imam predogled pogodbe v PDF-ju na mailu, nisem imel še nobenga poštarja na vratih, pa je ta napisana že nekaj tednov. No, kakorkoli. Sem želel kontaktirati še enkrat tisto osebo ki mi je poslala ponudbo lani, da mi ponovno pošlje kar je očetu poslal lani. Skratka, od letos sem preko optispin dobil ponudbo (sicer email), v katerem piše tako:

Internet paket EON PREMIUM + VOYO + HBO MAX: 24 mesecev : 56,18€ / mesec z vključenim ddv-jem.
230+ programov (Največja programska shema) + VSI športni programi (Sportklubi, Arene sport, Sport tv)
VOYO, HBO MAX, CineStar TV Premiere HD - Velika izbira filmov in serij
Video klub – več kot 29.000 naslovov (Filmi, Serije,..)
Hitrost interneta do 1000/40 Mb/s
Časovni zamik brezplačno
2x TV vmesnik vključen + 1x smart tv aplikacija (za 3 televizije)
EON MOBILNA TV – mobilna TV na 5 napravah brezplačno
+ 2x 4,99€ komunikator

Kaj bi se torej v tem primeru zgodilo? Jaz bi podpisal pogodbo, tehnik bi prišel priklopit, stvar ne bi delala..in potem, kaj? Jaz bi lahko rekel
torej odstopam od pogodbe?
Glede hitrosti berem ta splošne pogoje T2, vendar imajo tako butasto napisano, da še zdaj ne moreš vedet kaj pričakovat:
Razlika med oglaševano in maksimalno hitrostjo pride do izraza predvsem preko
dostopa z bitnim tokom, to je na gostujočih omrežjih, kjer T-2 nima lastne omrežne
opreme (BRO FTTH, BRO GPON, BRO xDSL) ali preko tehnologije z brezžičnim dostopom
(WP2MP).

Bolj kot sprašujem T2 kakšna bo realna hitrost, manj odgovorov dobim. Sam vem le to, da je pred 3 leti priklop izvajal GVO/TLPS in da je omarica na hiši "Telekom Slovenije".

Bi pa pričakoval, da bi bila cena pri TM/T2/Telekom na računu takšna, kot je napisana v pogodbi. Ne vem, morda sem naiven, ampak tako bi moralo biti. Brez presenečenj. Mi lahko poveš zakaj imaš mnenje o T2 takšno kakršno ga imaš. Omenil si samo nestrinjanje z mobilno telefonijo...

Potem imas neko informativno in neobligatorno stvar, ker URADNI PREDOGLED (pise gor predogled) je identicen kot v nekaj delovnih dneh prinese postar v podpis z vrocilnico. Ko podpises in je vloga popolna gre stvar v izvedbo, Telekom doloci dan prestopa in cakas na dejansko izvedbo narocenega.

Tudi po dikciji (VSI športni programi (Sportklubi, Arene sport, Sport tv)) je kot bi to pisal nek akviziter/student.
A ima stvar zig in podpis TM odgovornega, jasno da ne!

Tudi popust je -50% 12M (ali -25% 24M), ne pa fiksna cena 56,18 za 24M. Izjema je ta mesec MOK (Kranj), -50% 24M.

> + 2x 4,99EUR komunikator

TM nima nobenih "komunikatorjev" v ponudbi/uradnem ceniku, kar poglej si telemach.si, EON Box se to imenuje uradno.
In cena je 5 EUR/mesecno ne 4.99, preveri v uradnem ceniku.

https://telemach.si/download/terms/ceni...

3 kos TV na paketu (prem.) in 2 TV doplacila 5 eur/mesecno vsak, pri TM ni mozno v nobenem primeru, URADNO.
Tole je neka zunanja mucka nekoga (kar objavi ime), ni dvoma.
Na priklopu (ce ze ne ob podpisu dejanske pogodbe) bo pa stala. Ze videno.
Izvedli ti ze bodo 5 TV, koliko bo pa doplacila izven 4 TV je pa veliko vprasanje, 5/mesecno zagotovo ne.

Pa razumi, dokler ne podpises, nimas dejansko nic. Placujes pa od dne dejanskega priklopa dalje (3-5 tednov je realno prestop na BRO, do takrat imas NEO, pa Telekom te bi znal klicati (ko bodo prejeli nalog za prestop/priklop za vas naslov) in ponujati nizjo ceno, da ne gres drugam, izprijene poslovne prakse, tudi znano).

Ce sklenes pogodbo na daljavo (izven poslovih prostorov ponudnika) lahko v 14 dneh od dejanskega priklopa odstopis ne glede na razlog, ampak racun pride za pretekli mesec 9. v mesecu, ko je lahko 14 dni ze mimo. Ko imas prvi racun na mizi bo dejansko znano kako so ti izvedli 5 TV na 1 paket. Zal.

Splosni pogoji so pogosto izredno dolgi in napisani nejasno, in tezko resujes naknadno stvari.

Pa se ena stvar, ko Telekom sprosti in preklopi "tvoje" vlakno si brez storitve (recimo par ur), ko storitev sam odjavis pa lahko dneve, dokler te nekdo ne priklopi ponovno.

Optispin samo preposlje naprej operaterjem in te kontaktirajo potem (ponavadi zunanji), ali pa pozabijo nate.

Pise celo tole, navajam:

"
Možni največ trije sprejemniki na gospodinjstvo. Doplačilo za višjo shemo pomeni doplačilo za prehod iz začetne na osnovno shemo ali osnovne na razširjeno shemo.
"

Zgodovina sprememb…

Povzetek pogodbe

Povzetek pogodbe

Imam takšen predogled pogodbe od T2.
Se opravičujem, mail sem skopiral pa prilepil not, pa mi cene ni prekopiralo. Dejansko piše 2x5€ komunikator. Razumem da to ni uradno ime izdelka, ampak je EON box. Skratka, ta "gospod" ki mi je takšno ponudbo pripravil v lanskem letu, mi je takrat rekel da on kot "terenski prodajalec" ima večjo moč pri pripravi pogodb in garantiral, da v poslovalnici lahko ponudijo le 4 TV naprave, med tem ko on, kot "terenski prodajalec" lahko v ponudbo da XY naprav. Kot mi je dejal, imajo tudi večja pooblastila za dajanje popustov. Kaj je on men takrat vse naložil, ne vem. Kot končnega uporabnika me tako ali tako zanima samo cena in kakovost storitev. Pripeljal se je s Telemachovim avtom. No mail ki sem ga prilepil v prejšnji objavi je pa od tega leta, pripravljen s strani drugega prodajalca.
Skratka, v tem primeru, če se to dejansko ne da izvesti v enem paketu, TM avtomatično odpade, ker dejansko moram pokriti 5 TV-jev.

Še vprašanje glede T2... Recimo, da dejansko T2 ponuja zgolj 1000/100, ker nimajo "zaklupljenega večjega profila". Ali bi to v teoriji lahko pomenilo, da dosegaš pri Oranžnem KINGU (1000/100) in Oranžnem DIAMANTU (1000/200) enake hitrosti - 1000/100, ali bi bila potem pri Diamantu prav tako sorazmerno manjša hitrost?

Aja, lansko leto, to je ze davno mimo in je bilo seveda lahko drugace, so tudi tedenske popust opcije, popusti so minsko polje, dobis kar dobis, ko dobis in ce dobis.

Razumi in beri preko marketinga in lepih besed. Ti je nekdo tudi ze napisal, da "zavajajo vsi" (da ne recem lazejo), da je "kriv" Telekom. Telekom ima svoje finte, ki jih udejanja preko BRO, AKOS je to pozegnal in gotovo, nimas kaj.

Ker je do 1000/40 ena in ista cena (vcasih je bilo 600/40), ostalo pa drazje, pac imajo in kupijo to. Samo zate sigurno ne bodo tega delali drugace kot imajo sicer.
Kaj ima kdo na lastnih omrezjih, je pa odvisno od njih, DOCSis (coax) je tudi do 1000/100 prem. paket, s tem da imas burst in gre preko 100 upload, DL je dejansko nekje 920-940, ker ce nimas vsaj 2.5Gbps ethernet na opremi dejansko ne mores iti preko tega, ceprav je GPON tehnicno 2.5/1.25Gbps nazivno, ampak ker je P2MP so paketi do 1000/xxx.

Za T2 vprasaj njih koliko bo dejansko BRO, pa dobro preberi DROBNI TISK (ki je jasno izmuzljivo ohlapen in napisan tako kot da so krivi lastniki omrezij, ne pa ponudnik storitve, ki jo ti kupis in placas, milo receno nateg kupca), da ne bo potem bolela glava, ker bo (kot mnoge).

Sport kaj gledate, la liga, nba, nema vise toga na Arena v SI/HR, pocasi bo Arena v celoti zapustila SI in bo vse Sportklub, ce ti je to pomembno, morda si pozoren, sicer je vseeno.

Popuste delegira TM oddelek centralizirano (dnevno/tedensko) in to ni odvisno od dejanskega prodajnika prav nic. Prodajne kanale imas nakako 3: splet (narocas sam preko web), poslovalnice (uradna ponudba z web) in zunanji (ki jih je vec vrst/rangov in skoraj vedno dobis tu (nekaj) boljso ceno, ali pa kaksno ugodnost, ki je sicer ne bi, ampak vsebina je TM in splosni pogoji TM in ceniki TM, VEDNO).

Glej, da tule ne romanizirava dalje. Ce zelis TM da se tole izpelje kot se zagre, daj telefonsko mi v ZS, pa dam naprej pa te bodo poklicali kompetentni in se tole izpelje za tale prem. paket (s 5 TV, ali pa vec ce rabis tako) + 2 mob, ampak pohiti, ker je trenutna cena samo se nekaj dni, potem bo drugace, verjetno drazje oz. manj popusta.

Se 2 besedi o T2, tile KR gradbeniki so dolgo dajali iste "dumping" cene tudi na omrezjih kjer so morali placevati uporabo dejanskim lastnikom omrezij (kot vsi ostali, ker so te cene veleprodajno regulirane, jasno kakopak zaradi izkrivljanja trga TK storitev, AKOS imas v glavnem s tem namenom, da regulira in ureja trg) in si lepo delali segmentni minus (tega skladno s predpisi sploh ne smes poceti, ker gre za nedovoljene poslovne prakse), in to vec kot 10 let, hkrati pa niso vracali najetih kreditov (preko povezanih firmic pa istocasno vlakli ven lepe milijone letno) dokler jih ta karma ni ujela par let nazaj dokoncno. TM je vse to kupil in drzavi poplacal 95 mio. eur (diskont je bil iz 150 na 95) in s tem postal lastnik vsega, dejansko 25% takoj, ostalo je priglasil koncentracijo skladno z zakonodajo, ki ureja tovrstne nakupe, avgusta 2024. Ko regulator dokoncno presodi o priglaseni koncentraciji bo tudi dejansko TM lastnik 99%. Zelo verjetno se bo to zgodilo kmalu, ker 2 leti je razumni rok v SI za take zadeve, kar je ze mimo. In rezultat, 1 "operater" manj, manj ponudbe, visje cene, slabsi popusti. Po celi EU se to dogaja zadnja leta, krcenje ponudnikov, bolj agresivno sicer na MOB segmentu, vsi vecji trgi so imeli tak primer zadnja leta, DE, IT, ES.

Se nekaj, a brez 300 Mbps uploada ne boste preziveli? Ker za veliko vecino gospodinjstev je to bolj kot ne psiholoski moment, kako so vec dobili kot drugje, in na to dejansko igra Telekom (za ekstra profit in te igra poteka ze vrsto let). Razumi tudi to, da cim gres s prometom izven SI, nimas niti 1000 niti 300 ponavadi nikoli nikjer, ker so mednarodne povezave kakrsne pac so in over-subscription je povsod, zabasanost pa tudi je odvisno od druge strani od koder prenasas vsebine/promet, kaj oni imajo/lahko zagotovijo, kdaj in kako, QOS. Speedtest je bolj da fino izgleda, ker je ta promet ponavadi prioretiziran, da kaze kar se da blizu tistega kar ti pripada, recimo, ni pa nujno vedno tako.

Zgodovina sprememb…

enavlaka ::

Na T-2 je potrebno gledati kakor na mobilne operaterje. Veliki paketi z velikimi ciframi pretoka, ki jih pa mogoče vidiš samo takrat ko je omrežje prazno.
500M paket na T-2 in so dnevne hitrosti 200MBit/s pri že, kakor povedano, prioritiziranem prenosu.
Razlike med optiko in bakrom ni tako velike, kakor je bila včasih. Zakaj ima naš sistem tako velike pinge, 30-50ms do nemških serverjev, ne vem. Omrežje pa vsekakor je kar dobro zasedeno. YT in ostali spletni ponudniki pa se nalagajo čedalje počasneje in številke na računu sploh ne odražajo hitrosti.
Da bi stvar letela po 1000 in več pri polnem omrežju skoraj ne verjamem. Že povezava je problematična, ker je GPON in ne neposredni fiber, tako, da si deliš fiber z vsemi ostalimi na segmentu, kakor včasih multipleks parica.
Lp

Slaba (in zabita) povezava na druga/tuja IX vozlisca, slab in omejen peer-ing, dobis kar placas, VEDNO.

Osebno imamo tukaj FTTH Telekom ze dolgo (1000/100, nekoc je bilo manj 300/40, pa potem 1000/40 do sedanjih 1000/100, to je Telekom sam tako spreminjal, paket je isti vseskozi), pa res ne morem reci da je Telekom zanic, ker pri nas zagotovo ni tako, je pa samo IP paket, nic TV. Drugje je TM, tako coax kot gpon, tudi xgspon, zame osebno primerljivo s Telekom, za IP govorim, TV zame ni primerljivo, zal, res pa da gledam malo, tako da subjektivno. Kar sem osebno videl ostala dva, bom raje tiho, da ne bo spet prepir, IMHO.

Imamo pa za dolocene storitve, ki jih rabimo hitre in delujoce, jasno zakupljeno pri njih (tujih ponudnikih) pasovno sirino v DC in blizu IX, kadarkoli je 100 upload, DL pa tudi 600+ zagotovo, nizka latenca, QOS pac placas. Ima Telekom tudi se kar nekaj starejse opreme, ki je iz casa GPON, ampak menjajo in bo hitreje/bolje pocasi povsod.

Ostalo je best-effort in dobis kar dobis, kadar dobis, YT zadnje case kar malo sepa (pa je v app buffer 60s, za nizje bitrate 30s, burst princip, pa dobivas krogce skoraj dnevno, torej zabasano), govorim pa za 4K in za AV1 bitrate preko 15Mbps, ker nizje gledam samo ce res nimajo 4K.

Ce sklenes pogodbo na daljavo (izven poslovih prostorov ponudnika) lahko v 14 dneh od dejanskega priklopa odstopis ne glede na razlog, ampak racun pride za pretekli mesec 9. v mesecu, ko je lahko 14 dni ze mimo. Ko imas prvi racun na mizi bo dejansko znano kako so ti izvedli 5 TV na 1 paket. Zal.

Ja, samo potem to ni več odstop brez razloga, ampak z razlogom, in to tehtnim: računajo drugače kot piše na pogodbi
Motiti se je človeško.

Eh ja je izjavil:

MrStein je izjavil:

Bla, bla...Ti napišejo do in da je lahko: oglaševana 1000, običajna 80% oglaševane, minimalna 50% oglaševane. Reklamiraš lahko če je pod 500 ja.

Besedilo "običajna 80% oglaševane" pa je za okras?

Če "običajno" ne doseže "običajne hitrosti", potem je to jasna kršitev.
Motiti se je človeško.
««
43 / 43
»
»»