» »

Apple izdal OS X Leoparda

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub nekaterim problemom je večina uporabnikov zadovoljna z evolucijskim korakom OS X-a - ne samo z novostmi, ki jih prinaša, ampak tudi z njegovo hitrostjo in splošno odzivnostjo sistema. Če vas je Leopard prepričal s svojimi novostmi, boste lahko svojo mačko kupili pri pooblaščenih prodajalcih za 130 €.

113 komentarjev

«
1
2 3

opeter ::

Bolje pozneje kot nikoli. Govorim seveda o sami novici.

Tody ::

sam to je kurc k dela samo na mac al so naredl še kako verzijo za PC ?

jamiroq ::

> sam to je kurc k dela samo na mac al so naredl še kako verzijo za PC ?

kaj pa je mac drugega kot pc z efi, ki je zapakiran v lepo škatlo? :)

Tody ::

Torej če "kupim" zadevo bo delala ? Ker vista me še vedno ne mika :D XP pa so dobil že brado :D

Predvsem me zanima da bi dal OSX na prenosnika :)

Gandalfar ::

Tody: PC predstavlja veliko manj kontrolirano okolje kot "Mac", posledicno ne podpirajo tega. Itak pa je Apple HW podjetje in mu je v interesu prodat vec Macov in celotnih mac experience.

opeter ::

sam to je kurc k dela samo na mac al so naredl še kako verzijo za PC ?

Ja, kako pa bi Apple prodajal svojo strojno opremo, he? :\

Road Runner ::

Tody: Po legalni poti to ni mogoce.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

opeter ::

Torej če "kupim" zadevo bo delala ?

Ne bo delala. Rabiš Mac hardver.

Predvsem me zanima da bi dal OSX na prenosnika :)

Lahko se seveda igraš ilegalca in išeč razne DVD-slike crackanega sistema (podobno kot OSX86Project).
Ampak za opozorilo: sistem ne bo dovolj stabilen za resno dnevno produktivnost.

njok ::

A se da to muco pri nas ze kupit? Pri FMC pravijo da bo dobavljiva sele cez en mesec :/ Ce ne, bom naslednji teden skocil kaj v Italijo pogledat.

opeter ::

Pri nas najverjetneje nekje decembra oz. vsaj do konca leta (informacije od EPL-a).
Če rabiš prej pa lahko skočiš v Italijo, Avstrijo ali v kako drugo "razvito" EU državo...

njok ::

Italija it is then :)

MasterMind ::

Pomoje, če dobiš EFI plato, bi zadeva mogla delat. Seveda, to jaz samo ugibam :).
Gentoo, KDE uporabnik.

Matek ::

Not so fast, Mojo Jojo! Tudi na EFI plati ne bo delalo, zal, afaik majo tudi cisto loceno hardversko zascito.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

root987 ::

Ko sem pred enim tednom skočil v iStyle mi je eden izmed zaposlenih rekel da se pričakuje dobava nekje na začetku novembra (torej 5.11.+).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

PaX_MaN ::

Ne bi moralo biti "OS X Leopard"? Brez tistega a-ja na koncu?

OT:

Škoda, ker ga ni za PC. Bi bil huda konkurenca, IMO. Saj veste, kjer se prepirata dva (Linux, Windows), tretji (Mac OS) dobiček ima. :D

yimi ::

sam to je kurc k dela samo na mac al so naredl še kako verzijo za PC ?


Očitno niste dovolj podkovani, da bi vedeli kaj pomeni imeti računalnik z mac os x operacijskim sistemom. Applovi produkti naj bi izražali popolnost, prestiž in enostavnost, zato čisto razumem, da njihova strategija ni, da bi ponudili OS, ki bi si ga ljudje nameščali na neke žnj konfiguracije (ala tronnote) in bi potem neka nezaneslijva strojna oprema in driverji od nekih indijcev ali kitajcev metali slabo luč na applov izdelek.
In še to: Apple ima 15% tržni delež v ZDA, v nekem trenutku ima recimo 5-6 različnih konfiguracij pcjev na prodaj (če ne upoštevaš različnih brzin procesorjev), kar pomeni da proda hudičevo veliko enakih računalnikov (če pogledaš preostali 85% delež je tu nešteto znamk (gateway,hp,sony,toshiba,samsung,dell,acer,asus,F-S,NEC,....) in če pogledaš samo HP ima v vsakem trenutku na razpolago vsaj 30 različnih konfiguracij. In ob tako majhnemu tržnemu deležu posamičnega modela strojne opreme si upam trdit, da je veliko večja verjetnost, da bo apple imel izbrane boljše komponente in napisane boljše gonilnike za strojno opremo -> bolj stabilen sistem (ne samo operacijski sistem).
Moje mnenje je, da je Windows ravno tako stabilen kot mac os x vendar mu prevečkrat pripisujejo probleme, za katere ni kriv (npr. slabi gonilniki ali pa težave s spefičino strojno konfiguracijo).
Torej če hočete še en operacijski sistem, ki ga bodo vsi šimfali glede "blue screenov" in zmrzovanja, nagovorite apple, da podpre vse pc konfiguracije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yimi ()

Matek ::

Jup, yimi ima vsekakor prav. OS X je lahko v dolocenih pogledih superioren ravno zato, ker se ga razvija za izredno omejeno stevilo konfiguracij. Apple ima lahko prakticno brez tezav v svojem laboratoriju vse mozne kiste, na katerih bi naj operacijski sistem deloval (ce leopard zahteva vsaj G4, potem je to najbrz okrog 50 razlicnih sistemov) in jih tudi dejansko preizkusi. V Windows box pa nek tip porine s svincnikom odklenjen navit procesor in tri palcke rama razlicnih proizvajalcev in kapacitet na voltmodano tajvansko plato z ALi chipsetom, uporabi ISA graficno kartico z vodnim hlajenjem, USB zvocno kartico in serijsko misko, 250W napajalnik, floppy, firewire zip drive, dva trda diska na istem kanalu, potem se pa zadeva vcasih usuje in so windowsi krivi.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

opeter ::

A ALi chipset še dejansko obstaja? :)

specterss ::

opeter: Ali je zapustil svet čipsetov, sedaj dela čipe za periferijo.
Uli kot njegovo zapuščino pa je nedavno kupila Nvidia.
Ampak kolikor sem imel jaz opravka z Ali čipsetom, je bila stvar kar precej stabilna, glede na to, s čim vse se je kombiniralo te čipsete.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: specterss ()

slassi ::

apple je apple!

Uspeh apple je pravzaprav čisto preprost, sploh v zadnjem času!
No ni tako preprost kot se sliši, seveda je stvar narediti tako, kot treba. Rešitve pa morajo biti preproste!
Trditev da apple uporablja zgolj malo konfiguracij je nekako čudna!
če pogledate npr. toshibo,hp....imajo ogromno konfiguracij, ki pa se v resnici ne razlikujejo veliko! Apple pa je ubral drugo zgodbo in pri tem seveda uspel...
in apple ni naredil nič drugega kot...

1. Vrhunski marketing!
2. navdušujoč desigen
3. nadpovprečen OS

vse ostalo pa je podpovprečno oz. nič posebnega!

JA dragi moji neizpodbitno dejstvo je marketing rulz the world....apple je to samo spoznal pred drugimi, ker če nebi skoraj nihče nebi nič vedel o njemu!
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

Rauby ::

Točno tako je! Majo dobro marketištvo. Sicer morem povedat, da sem Mac uporabnik in še naprej bom. Ni mi težko plačati tistih nekaj € več za računalnik, za kerga vem da je zanesliv, enostven za uporabi... in lep :D. Pa tudi naveličan sem teh Windozou. Mam že tudi Leoparda gor in morem rečt da je "l33t". :D

3p ::

flame on: Hmm. Apple prodaja service packe? ;)

Gandalfar ::

na vsaki dve leti, ja

Road Runner ::

na vsaki 2 leti, s povprecno enim izidom na leto ce vzamemo vse os x release ;)
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Highlander ::

Itak pa je Apple HW podjetje in mu je v interesu prodat vec Macov in celotnih mac experience.


Jobs je na enem nedavnem intervjuju rekel, da je Apple predvsem SW firma... :\

Sputnik59 ::

jest sem se tudi pocasi navelical teh xp, stalno je treba neki optimizirat in nalagat neke dopolnilne programe za kondicijo sistema. se mi zdi da bo tale osx kar resen konkurent microsoftu

Gandalfar ::

Highlander: in? Poglej si njihove bilance dobicka. Vecina ga pride iz HW-ja.

Zarathustra ::

Jobs je povedal že marsikaj. To kar je takrat hotel povedati je pa to, da software definira to kar Apple je oz. kar ga ločuje od drugih.

In, ja Leoaprd rulez. Apple pa tud. Pri kateri drugi tech firmi bi v uvodnik userguida za kak program (v tem primeru gre za Shark, ki je del developer toolsov za katere IMO 99,5% userjev sploh ne ve da so na instalacijskem DVDju oz. za kaj se sploh uporabljajo - skratka stvar je bolj geek oriented) napisali kaj tako "modrega":

Shark is a tool for performance understanding and optimization. Why is it called “Shark?” Performance tuning requires a hunter’s mentality, and no animal is as pure in this quest as a shark. A shark is also an expert in his field — one who uses all potential resources to achieve his goals. The name “Shark” embodies the spirit and emotion you should have when tuning your code.

Gandalfar ::

ce laupas leoparda, se ti da komentirat novi dtrace in katera verzija pythona je po default namescena? Ter seveda .. a je final Safari 3 kaj bolj stabilen? :)

Zgodovina sprememb…

antonija ::

A je blo med komentarji slucajno nekaj takih ki grejo nekako takole:

"...apple ima nadpovprecno dober marketing..." "...oprema pa je slabsa ali primerljiva z drugimi...."

in potem v istem kometarju se nekaj v stilu:

"...sem in bom ostal uporabnik appla, saj so njihovi izdelki res izvrstni...."

Zdej ne vam kako drugim izpade tale zadeva, ampak kej takega bi pricakoval v kaki britanski non-mainstream komediji, ne pa na takem forumu.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

mte ::

Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Mogoče vizualne. Ampak glede na informacije v tem članku temu ni tako oz. je skoraj ni stvari, ki je ne bi spremenili. Jaz sem sicer prebral prvih par strani, ker se reviewer spusti pregloboko v sistem zame, ampak kar sem prebral, sem se strinjal z njim.

Gandalfar: glede DTrace boš našel več info v zgornjem članku, default verzija pythona je 2.5.1, Safari 3 končna verzija pa ima boljši web inspector (problemov s stabilnostjo sicer nisem imel niti pri beti, razen na xpjih, ampak pustimo to).

Jaz sem svojega sicer dobil v avstriji, ampak Mac&PC v Ljubljani naj bi ga že imel na zalogi.

lp

jype ::

antonija> oprema pa je slabsa ali primerljiva z drugimi

Če je kdo to rekel, potem nima pojma. Primerljiva je, slabša pa zagotovo ne - če ne drugega, je dizajn vedno toliko ergonomski, kot njegova funkcionalnost dopušča.

mte> default verzija pythona je 2.5.1

Rocks :)

mte> Jaz sem svojega sicer dobil v avstriji, ampak Mac&PC v Ljubljani naj bi ga že imel na zalogi.

"Family pack" prinese konkreten popust - a Apple na kakšen način preverja, da se pet kolegov ne zmeni in nakupi pet licenc v family packu, potem pa si jih razdeli?

M.B. ::

In pa Leopard podpira celo ODF.

UNIX® Certification
Mac OS X is now a fully certified UNIX operating system, conforming to both the Single UNIX Specification (SUSv3) and POSIX 1003.1. Deploy Leopard in environments that demand full UNIX conformance and enjoy expanded support for open standards popular in the UNIX community such as the OASIS Open Document Format (ODF) or ECMA’s Office XML.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

borchi ::

> "Family pack" prinese konkreten popust - a Apple na kakšen način preverja, da se pet kolegov ne zmeni in nakupi pet licenc v family packu, potem pa si jih razdeli?

to ni dovoljeno. mora biti isto gospodinjstvo (lahko pa ima študent family pack licenco na macu v ljubljani, mati pa doma v ajdovščini).

preverjanje licenc? hja, a single licence oz. kakršnekoli licence razen serverskih apple sploh preverja?
l'jga

opeter ::

preverjanje licenc? hja, a single licence oz. kakršnekoli licence razen serverskih apple sploh preverja?

Ne, ker ni potrebe. Pri Apple itak vedo, da moraš Macintosha kupiti, če želiš uporabiti njihov operacijski sistem.

borchi ::

drugače pa me je pri leopardu najbolj pozitivno presenetilo kako jim je uspelo zmanjšati clutter (kramarija?) na minimum. pa še vedno je vse tam kjer bi človek utegnil rabit. protislovno, a deluje. network shares, remote desktop (do mac in linux mašin), stacks, quick view, time machine, tabs v terminalu... pa polno drobnarij, npr. sem že hotel it nameščat SSHKeychain, pa ugotovim, da me applov keychain pri ssh-janju na drugo mašino že sprašuj, če bi rad, da si zapomne geslo mojega ključa, itd... pa ni napačno, da je leopard hitrejši od tigra ;-)

zamero pa kuham, ker je nekaj featurjev odletelo (kamoli, da bi dobili kakšen secret feature). zfs, time machine v prvi vrsti. time machine v final različici uradno ne podpira backupa na omrežne diske (razen če so share-ani na leopardu), sicer se ga da z zvijačo prepričat, da dela backup tudi na smb share-e, še vedno pa bo pomoje katastrofa pri backapu velikih fajlov, ki imajo majhne spremembe (tu bi neke vrste delta patch veliko pomagal, zfs anyone?!)...
l'jga

jype ::

borchi> zamero pa kuham, ker je nekaj featurjev odletelo (kamoli, da bi dobili kakšen secret feature). zfs, time machine v prvi vrsti.

Er.

ZFS torej ni vgrajen? Če namestiš release od Leoparda na praznega maca, ne moreš prepisati diska z ZFS?

Če je to res... Nesramnost pa taka. A mislijo, da so Microsoft, ali kaj?

borchi ::

> Pri Apple itak vedo, da moraš Macintosha kupiti, če želiš uporabiti njihov operacijski sistem.

ja, samo da jaz kupim mac-a s tigrom in se sedaj že kak teden "švercam" (ker nimam časa it v graz) z leopardom, jim tudi ni v interesu. sej microsoft tut ve, da bo prodal OS skoraj vsakemu, ki bo kupil PC, pa delajo tako norijo z aktivacijami itd...

tudi za iLife ni preverjanja licence, je pa za iWork... je pa res, da je cena precej zemeljska za njihov "bazični" software, celo za uboge slovence. za nekatere pa je teh 129 EUR praktično drobiž, glede na to kaj vse dobijo še z development tools zraven.
l'jga

borchi ::

jype, zfs je read only. menda obstaja (je obstajal za beta verzije?) read/write dodatek. mislim pa da tudi s tem ne moreš imeti leoparda na zfs.
l'jga

MrStein ::

Ima tudi to, da ti kazalec miške ne zakriva besedilo, ki ga bereš ali pišeš. Sicer to ima že desetletja, ampak Vista/XP še vedno ne...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

> Nesramnost pa taka. A mislijo, da so Microsoft, ali kaj?

ja. grdo. za zfs še mogoče razumem. za time machine pa (glede na to za kako otročje (in zato genialen) preprost koncept gre) pa jim ne oprostim dokler ne bo delal (brez uporabe raznih fint) z vsemi volume-i, ki jih lahko mountaš v os x.
l'jga

MitjaP ::

@jtype: Family Pack pomeni 5 ljudi v istem gospodinjstvu. Sicer kršiš licenčne pogoje - smo ugotovili na Jabuk.si, škoda da ne zahajaš več k nam :)
Stvar je pač taka, da so mišljeni ti packi za gospodinjstva. Več kolegov na različnih naslovih te omejitve krši.

Kekec ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kekec ()

Jst ::

Kolikor sem prebral je zadeva še malce hitrejša od prejšnje verzije. Pri MSju bi morali za Vistin SP1 kar k Applu.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Mirko5 ::

Očitno se je Apple potrudil tudi za Slovenijo:) Klik!

Witboy ::

Ja, ZFSja ni not saj pri instalaciji ni te moznosti. Ocitno bo bil dodan kasneje. Drugace pa napravm Tigru, so ga izredno pospesili, boljsa odzivnost in vse. Mi je cool :) Pa par koristnih novosti je not :)

jype ::

MitjaP> Family Pack pomeni 5 ljudi v istem gospodinjstvu.

Tolk bolani, da bi imel vsak svojega maca, pa še nismo :)

Ahja, bomo pač kupili "pravo" različico. Ko bo not ZFS :P

MitjaP ::

@Mirko5: v Sloveniji jih žal ni več. Leopard paketov mislim. Tiste drobtinice, ki so jih dobili, so pošle. Sedaj je treba čakati nanj do sredine novembra.

MrStein ::

V tretjem tisočletju je problem par bajtov z enega konca na drugi spravit ? Oje oje ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
155103 (3722) Tear_DR0P
»

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
152425 (2425) Tilen
»

Gnome 2.8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62830 (2830) nicjasno
»

Datotečni sistem kot baza (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
534592 (4592) borchi
»

Kakšen bo Firefox 1.0?

Oddelek: Novice / Brskalniki
342900 (2900) MrStein

Več podobnih tem