» »

Gnome 2.8

Gnome 2.8

Gnome je poliglot

vir: GNOME
OSNews - Nekoliko z zamudo, a vendarle najavljamo, da je izšel Gnome 2.8, nova različica priljbuljenega namiznega okolja za Linux in sorodne operacijske sisteme. Kljub temu, da ni tako radikalnih novosti kot pri prehodu na prejšnjo različico (samo spomnite se "prostorskega" delovanja Nautilusa), se kljub temu najde kopica sadov šestmesečnega dela.

Novi Gnome odslej uporablja standardiziran način odpiranja datotek na podlagi tipov MIME, uvaja DNS-Based Service Discovery, Gnomovo inačico Applovega Rendezvousja, in prinaša izboljšano upravljanje pomnilniških naprav. Preglednejše je dodajanje vstavkov v pult, mnogi med njimi pa so izpiljeni, npr. poročilo o vremenu, koledar, stanje baterije, spremljanje omrežja ...

Med aplikacijami izstopa Evolution 2.0, ki odslej podpira strežnika Novell Groupwise in Microsoft Exchange, omogoča šifriranje in overovljenje S/MIME, podpira spletne koledarje oblike Webcal, filtrira pošto s pomočjo SpamAssassina in prinaša mnoge izboljšave uporabniške izkušnje. Omeniti velja še nov odjemalec za VNC, izboljšan brskalnik Epiphany in nova sistemska in omrežna orodja, ki so jih doslej dodajali le distributerji sami.

Gnome se lahko pohvali tudi z novo spletno stranjo Gnome Journal, ki bo skrbela za prodor novic o razvoju namizja Gnome v javnost. Še opombe ob izdaji Gnoma 2.8 in galerija slik. Žal je izmed podprtih jezikov izpadla slovenščina. Nujno potrebujemo nove prevajalce!

Na novico nas je spomnil napsy.

6 komentarjev

borchi ::

že vrtim palce in nekam pogosto tipkam "emerge rsync"
l'jga

Phoebus ::

Same here, samo da jaz pišem apt-get :-D

mathjazz ::

Phoebus: mislim da boš še kar nekaj časa čakal, edino če maš experimental. 2.6 je bil v Debianu nekaj deset dni za tem ko so ga uradno izdali.
www.getfirefox.com

nicjasno ::

To mi delaj... komaj cakam da emergam. MIME sem do sedaj ful pogresal.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Jux ::

kako pa začneš prevajat gnome? tam na tistem linku ni nobenga infota.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

mathjazz ::

Jux: izbereš skupino programov (najbolj pomembni sta prvi dve) in znotraj nje program, ki ga boš prevedel. Z desno klikneš na povezavo in datoteko shraniš na disk.

Če še nimaš izkušenj s prevajanjem, si natančno oglej http://slowiki.owca.info/moin.cgi/

Jux, si morda zainteresiran ti sam? Potem pošlji sporočilo na lugosov dopisni seznam lugos-slo in sporoči, da boš prevajal.
www.getfirefox.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GNOME 2.16

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92637 (2382) Roadkill
»

Zgodovina grafičnega vmesnika

Oddelek: Novice / Grafične kartice
293802 (3030) 64202
»

Poplava novih distribucij Linuxa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
132792 (2792) 64202
»

Kaj bo novega v Gnome 2.8?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
182504 (2504) moj_nick
»

GNOME 2.6

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
202951 (2951) moj_nick

Več podobnih tem