» »

Polit prenosnik

Polit prenosnik

«
1
2

mmaestro ::

Pucna mi je polila prenosnik hp nx9420 v delujočem stanju z vodo po desnem delu tipkovnice. Prenosnik sem hitro ugasnil in ga obrisal ter spihal z usti in stresel kolikor se je dalo da bi voda prišla ven ter ga obrnil na tipkovnica v upanju da še ostanek vode pride ven.
Torej kaj še narediti, da se nebi prenosniku nič zgodilo? Kakšne so možnosti, da bo deloval normalno brez kakršnih koli komplikacij? Koliko časa naj ga ne užigam?

Hvala in LP

ant ::

prenosnik si pravilno obrnil na glavo, vendar ne pihat vtipkovnico, ker gre lahko voda še globje v notranjost. najbolje, da izklopiš laptop iz toka ter vzameš ven baterijo. dobro je, ker je bila samo voda in se bo verjetno posušila. jaz bi odstranil tipkovnico in pogledal ali je kaj vode prišlo skozi tipkovnico do notranjosti. če imaš laptop še v garanciji pa bodo morali to naresti na pooblaščenem servisu.

torej čim bolje osušiti laptop, po možnosti ga daj v en vroč in suh prostor ali na sonce. raje ga ne fenaj.

LP

kumby ::

Men se je isto naredilo.Obrno sem prenosnik, delajop je vse normalno naprej.Edino ene 10 tipk na tipkovnici ne dela.Zdaj pa ne vem kaj naredit????? Danes sm ga imela na prepihu pa še vedno ni pomagalo.Imam pa Lenovotovga prenosnika starega 2meseca.A lahk gre še to pod garancijo?

RuskiSnajper ::

seveda , majn kot 1 leto nebi smelo bit , pa še 1 leto ni veliko , vse je odvisno od kvalitete modela in samega proizvajalca

delfinus ::

Na sonce z njim. lp, d.

Snegec ::

Men se je isto naredilo.Obrno sem prenosnik, delajop je vse normalno naprej.Edino ene 10 tipk na tipkovnici ne dela.Zdaj pa ne vem kaj naredit????? Danes sm ga imela na prepihu pa še vedno ni pomagalo.Imam pa Lenovotovga prenosnika starega 2meseca.A lahk gre še to pod garancijo?


Polivanje prenosnikov z tekočinami v večini primerov ne gre pod garancijo.
Če imaš NMW (No Matter What) garancijo, potem ja. Ali pa zavarovan računalnik proti nezgodi, politju itd, lahko v tem primeru uveljavljaš poškodbo pri zavarovalnici.

Če ga dodobra osusiš, se morda ne bo videlo, in boš na servisu se zgovoril, da je "tipkovnica samodejno prenehala delovati".

Če pa bodo ugotovili, da je tekočina na prenosniku, boš pa plačal. Novo tipkovnico+delo.

Edit: Slovnica.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Snegec ()

butec ::

Naj piha punaca v prenosnik ali ...
Škodo je treba pač plačat
:)

solatko ::

Pojdi na HP-jevo stran in si oglej, kako se odstrani tipkovnica, potem jo previdno odstrani in s kakšnim hladnim fenom dobro osuši. Ne bi smelo biti problemov, če pa bi se pozneje pojavili, pa na servisu ne bo vidnih sledi tekočine. Tudi če bi tako trdili, zanikaš in zagroziš z inspekcijo. Za HP pride tipkovnica cca 15$ in ne bi smeli komplicirat, drugo pa je če hočeš tipkovnico kupit sam, ti jo pa računajo, kot da je iz čistega zlata.

Pyr0Beast ::

Posušit, do takrat pa nič prižigat.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bleh ::

Brat je mel Toshibin laptop po katerem mu je ratal nekako polit vodo po tipkovnici. Čeprav je naredil vse kar si ti, sva tudi razstavila laptop in ga osušila, so na servisu še zmeraj našli sledi vode.

Pyr0Beast ::

Oksidacija se takoj pozna, sicer jo ni težko čistiti in odpraviti. Sam to delam kar z malo razrečeno klorovodikovo kislino, okoli 5%, čisti super :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Snegec ::

Tudi če bi tako trdili, zanikaš in zagroziš z inspekcijo.


In potem svizec zavije čokolado. Morda naj plača še sodniškega izvedenca, ki bo potrdil, da tipkovnica NI bila polita z tekočino, čeprav servisno osebje trdi, da je bila ;)
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Icematxyz ::

Vzami dol tipkovnico in poglej. Določene imajo kakšen zatič na vrhu ali pa kakšna 2 vijaka s spodnje strani in zadeva se zeo hitro da razstaviti. Pogosto je pod tipkovnico tudi kakšna palčka rama in zaradi zamenjave je to dokaj lahko razstaviti.

Tako da pogooglaj malo za svoj model kak ose to naredi in vzami dol tipkovnico pa boš videl če je kaj škode.

Drugače pa pusti 2 dni vse skupaj pri miru da se posuši in če dela ko prižgeš bo vrjetno delalo še brez težav naprej.

mareSLO ::

Odvisno tudi kam ga boš na servis nesu. Pri nas, so recimo zamenjali enmu tipu brez komplikacij, ki pa je polil zadevo z teranom :) Pa je imel čisto osnovno garancijo, nič extra

Snegec ::

Gre se za to, da ti grožnja z inšpektoratom ne bo pomagala ama nič v primeru, da so sledovi politja lepo vidni. Tako, da so razni nasveti - kjer naj človek v očitno svoji krivdni situaciji grozi z inšpekcijo - popolnoma nepotrebni.

Situacijsko vprašanje. Si delavec v servisu, stranka poizkuša od tebe izsiliti nekaj kar ne spada v garancijski servis, ter ti grozi z inšpekcijo. Ali pa čem hujšim. Mu urediš to, ali pa morda greš "by the book" in reklamacijo zavrneš?
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

neskoncno ::

Moji prijatelji in znanci so imeli kar nekaj takih primerov. Tako da bom navedel več možnih načinov kako to odpraviti:

1. z nekaj znanja in potrpljenja lahko odprete prenosnik in sami sčistite tipkovnico
Potrebščine:-pinceta(za držanje vate)
-čist alkohol
-vata

2. dobro je da poznate kakšnega serviserja in vam on do dobra ščisti zadevo( ter se potem uvljavlja garancijo na preprsto "crkenjeno" tipkovnico, če vam serviser naredi uslugo)


Ker si povedal da si prenosnik hitro izklopil ter obrnil bi mogel prvi način delovat.

solatko ::

Govorim o tem, da je cena izdelave tipkovnice okoli 15$, da pa je cena prodane tipkovnice vsaj 10X višja, zato v takem primeru, ko zagroziš z inspekcijo, servis raje zadevo uredi, saj če pride inšpektor v hišo, bo vedno kaj našel in je samo obisk dražji, kot je vrednost zamenjane tipkovnice.
Do sedaj mi je samo omemba inšpekcije še vedno pomagala prepričat pametne serviserske glave. Ni mi jasno, čemu sploh na kakšnih servisih delajo probleme z reklamacijami, saj to za njih ne predstavlja nikakeršen strošek imajo pa lahko poceni odlično reklamo.

Snegec ::

Slabi servisi so bili to, če so se ustrašili tega ko si omenjal inšpekcijo. Včasih so pri nas rekli, da "je inšpekcija naš največji zaveznik", ker "dobro poznajo zakone, pravice in dolžnosti vseh udeležencev v sporih med strankami/prodajalci/serviserji". Medtem ko večina strank pozna samo pravice, ki štejejo njim v prid. Ne pa tudi zakone, pravilnike in dolžnosti katere morajo upoštevati pri ravnanju z kupljenimi artikli.

Pri nas so tudi omenjali inšpektorat, ampak niti enkrat ni prišlo do tega, da bi res dobili inšpektorja na obisk. Ker vsak človek pri sebi ve kdaj se moti o nečem in če to ve tudi serviser, si izjav - "prijavil vas bom inšpektorju", "klical bom vašega nadrejenega", "klical bom odvetnika in vas tožil", "dal vas bom v časopis", "zažgal vam bom trgovino", "preuredil ti bom zobovje", "bomo vidl če boš na sodišču tudi tako pameten", "pobil vas bom", "prefukal bomo vas vse", "prefuku bom tebe, varnostnike, potem pa še policaje" - ki so naštete (btw, to so vse take katere so bile izrečene tudi meni v obraz) ni za jemat k srcu. Ker bo ostalo pri besedah.

Enkrat davnega leta 2006 sem imel inšpektorja na obisku, ker nam pooblaščeni servis ni popravil monitorja v 45dnevnem roku in je stranka prijavila "naš prekršek". V končni fazi je tudi inšpektor ugotovil, da krivda ni bila na naši strani in se je zadeva uredila brez kakršnihkoli sankcij. Servis nam je izstavil dobropis, stranka si je izbrala nov monitor and they lived happily ever after.

Še vedno sem osebnega mnenja, da bi morale inšpekcijske službe račun za opravljeno inšpekcijsko dolžnost (po prijavi) poslati tistemu subjetku (fizičnemu ali poslovnemu), ki je v zmoti/prekršku.

Torej. Za trenuten primer. Poliješ tipkovnico, se ne strinjaš z serviserjem, da to ne spada v garancijo in podaš prijavo na inšpektorat. Ta opravi pregled, pokliče sodnega izvedenca in ta ugotovi, da je bila tipkovnica res polita. Ker taka stvar res ne spada v garancijo (ker seveda nimaš NMW garancije) ti mirno izstavi račun v treh cifrah. In ti si populiš vse lase na glavi ter v končni fazi 10x preplačaš tisto tipkovnico. Ker ti je bilo v principu težko priznat SVOJO napako.

In ravno za to se gre tu. Stranke bi rade svoje napake pripisale nesposobnosti proizvajalcev/prodajalcev/serviserjev, obenem pa še dobile odlično storitev, ki bi vse uredila brez finančnih stroškov za stranko. In še to v manj kot 24ih urah.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

bukev ::

Pa saj prenosniki ne "crknejo" zaradi vsake kaplje. Ravno včeraj sem enega reševal (HP 6830s z dual core 2.26, ati 3400, blueray player ...). Že drugič je bil polit z pivom! prvič ga je očistil nekdo drug, tokrat je čast doletela mene. Lastnik ga je po politju samo ugasnil, pustil ga je priklopljenega na 220 in seveda je baterijo tudi pustil v prenosniku. Po enem dnevu ga je poizkusil vklopiti. Zasvetila je samo ledica ob power gumbu, zagnal se je ventilator, nato je vse skupaj ugasnilo. Seveda je bila tudi večina tipk zalepljenih, vključno s tipkama na touchpadu!
Seveda ga je prinesel zato, da bi ga očistil, nato bi sledil poizkus uveljavljanja garancije.
Čeprav s skepso, sem se ga lotil!
Najprej sem snel podatke z diska - ne boste verjeli, ampak disk je delal, čeprav se je na alu strani, kjer je nalepka, videlo, da je pivo razmočilo pol nalepke! Na srečo ni disk popil nič piva!
Ko sem razstavil še prenosnik, sem ugotovil, da je notranjo stran plastike ohišja nemogoče tako očistiti, da se ne vidi sledi razlitja - vsaj za pivo to velja! Posebno me je zaskrbela matična, kajti na dveh mestih se je že opazila močna korodiranost vezja - ni se niti dobro videlo, kakšne komponente so pod korozijo. Matično sem opral z mlačno vodo in zobno krtačko - seveda ob odstranjeni interni bateriji. Tastaturo sem kar namočil v posodo in čez čas splaknil z vodo. Nato sem vse očiščene mokre dele postavil v priprto pečico na 50° za cca 2h.
Ko se je zadeva osušila, sem še zalakiral poškodovano matično, vse skupaj sestavil in na moje res veliko presenečenje je prenosnik začel brezhibno delovati. Pritoževal se je le zaradi premaknjene sistemske ure.

Pa recite, da ljudje nimajo sreče!
Ha ha

Bukev

Pyr0Beast ::

Več sreče kot pameti zagotovo :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Eilinel ::

PROSIM POMAGAJTE!

Mi gre kar na jok. Prenosnik imam natanko 14 dni, Dell Insparion 15R. Mačka se je motovilila okrog in prevrnila plastenko z vodo. Prenosnik je bil medtem v delovanju. Ni se polilo veliko, ampak sem ga takoj obrnila narobe in ugasnila. Baterijo sem vzela ven. Nekaj vode se je scedilo. Sedaj se kar ga bojim vžgat.

Prosim, kaj predlagate. Koliko časa naj se suši in kako ter kako naprej. Prav obupana sem.

Bolf3nk ::

več časa ga pustiš, bolje bo... če imaš doma veliko riža, ga zakopaj v riž, ker ta vleče na sebe vlago :) jaz sem tako rešil mobitel... vendar to naredit s prenosnikom je nekaj drugo.

kriko1 ::

Pusti da se posuši, odprt ter obrnjen narobe da ne gre voda globlje.
Mačko pa olupit. :D

St235 ::

Prenosniku skoraj zagotvo ni nič.
Pusti ga da se vse v miru posuši. Ne ga posipat z rižem, ker ga ne boš več dobila izpod tipkovnice :) Če imaš kaj tistih vrečk z silico, ki pridejo zraven elektronike, jih daj na tipkovnico.

Navadna voda elektronskemu vezju nič ne škodi, če ni pod napetostjo.

Eilinel ::

koliko časa pustim da se suši, preden ga poskušam vžgat?

DonMatejo ::

vsakršna tekočina se nahaja v radiju 2m stran od računalnika. Kdaj vam bo kapnilo, da ni problem malo vstat in se pretegnit? Pa še manj problemov boste imeli.

za nasvete so pa itak že povedali.

Duhec ::

Eilinel je izjavil:

koliko časa pustim da se suši, preden ga poskušam vžgat?

Daj ga v bližino ali pa kar na radiator in ga suši/pozabi nanj vsaj 48 ur, da se res dodobra posuši. Odprtega imej tako kot knjigo, ki jo postaviš pokonci na mizo, če ne gre drugače na radiator.

Šimpanz ::

Sem imel podoben primer pred letom dni. Stranka je polila kavo po notesniku in se potem delala neumno, kar je neumnost saj kavnih madežev ne moraš spregledati. Ko ji notesnika nismo hoteli popravljati v garanciji je šla na inšpekcijo. Inšpektor nas je poklical čez dva tedna in hotel našo razlago. Prosil nas je da mu to pošljemo še po pošti skupaj s slikami polite matične plošče. To smo storili in zadeva je bila zaključena. Mene grožnje z inšpekcijo ne ganejo prav dosti, ponavadi imajo obraten učinek (beri stranki še z večjim veseljem kaj zaračunaš).

Eilinel ::

Eeeeem ... jst nisem nikjer z inšpekcijo zagrozila. Poskušam le rešit, kar se rešit da. Me je pa živa žalost prijela, ker je prenosnik star malo več kot 1 teden. Ampak vseeno upam, da bo vse delovalo, saj je mačka polila le za kak požirek vode.
Na servisu ne moreš skriti polite tekočine, še posebej kave ne. Čeprav imam sama izkušnje, da je zadnje čase za vse kriva voda. Ko je mobilnik fleširal z neko črto sredi ekrana, je s servisa prišla enostavno ugotovitev, da je padel v vodo, kar dejansko ni res. Zdej pa dokaži to. Sem raje požrla krivico in kupila novega.

logout ::

Za poškodbe z vodo ni treba, da naprava dobesedno pade v vodo. Včasih je dovolj, da prineseš mrzlo zadevo v topel prostor. Vlaga, ki kondenzira v notranjosti, lahko prav tako povzroči škodo.

L.p., Kloko

Pyr0Beast ::

Če kondenz ubije napravo, potem je taka naprava za odmet že ko pride iz proizvodne linije.

Kaj takega nisem še nikoli videl.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

solatko ::

Pyr0Beast - Sem se že srečal s prenosnikom, ki je bil 2 dni v prtljažniku avtomobila, prinešen v topel prostor in čez par minut crknil. Kondenz je ravno tako nevaren, kot polita tekočina na napravi. Pri menjavi prostorov z veliko temperaturno razliko, je potrebno počakat vsaj uro, še bolje več.
Delo krepa človeka

Pyr0Beast ::

Jaz sem svoj prenosnik 2 leti nosil iz mraza na toplo in obratno (torba+kolo), tako da ga je dodobra prepihalo.

Se je pošteno zarosil ampak hudega mu ni bilo.

Glede avta bi jaz bolj gledal na mehanske poškodbe, ker ga je premetavalo znotraj prtljažnika.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zheegec ::

vedno, ko se polije je pametno vzeti tipkovnico ven in pa seveda baterijo ter pustit nekaj časa.
Doma se nam je polil HP probook (vse je teklo), pa je bila potrebna samo zamenjava tipkovnice, čeprav je takrat bil prižgan...
Če pa crkne matična je pa fino imeti kakšno Toshibino No matter what garancijo, ali pa vsaj bigbang sezgodi.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Eilinel ::

Če bi vedela, kako se vzame tipkvnic ven, bi tudi jst naredila to. :S

rejven ::

imaš na strani proizvajalca navadno razloženo kako se to naredi.

_Dormage_ ::

alkohol :)

Music Man ::

Jaz sem enkrat polil prenosnik s cedevito, pa to ni bila samo kapljica, recimo da bi se lahko kar odžejal s tistim :) Prenosnik je šel v stand-by (ker sem ga med drugim polil tudi po gumbu za vklop in očitno je tekočina tam povzročila stik), jaz sem pa samo popivnal cedevito s papirnatimi brisačami, nato pa s fenom osušil, kar se je dalo. No, kakšne pol ure za tem je spet normalno deloval in deluje še zdaj. Edino tipke, ki jih ne uporabljam pogosto, se malce limajo :D No, zaradi par kapljic vode se jaz osebno ne bi preveč sekiral

Zgodovina sprememb…

Snegec ::

Eilinel je izjavil:

Če bi vedela, kako se vzame tipkvnic ven, bi tudi jst naredila to. :S


Iz katerega konca Slovenije pa si?

Da ti vsaj vemo svetovat, kam ga morda lahko odneseš pregledat, za kakšne poškodbe itd, da ga odprejo itd., če pač tega sama ne znaš narediti.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Snegec ()

Zheegec ::

Takole se jo vzame ven
Samo prej preveri, če je res N5010 model, mora pisati nekje spodaj ali pa na škatli (bela nalepka).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Eilinel ::

Ojla, prenosnik se še kar suši. Doma sem iz Kopra, eventuelno tudi iz Ajdov. Če slučajno ne dela, je varianta, da bi nesla nekomu, da pregleda, če so vidni sledovi tekočine (zradi uveljavljanja garancije)? Saj vem, gre totalno za nateg servisa, ampak sem dala zadnje cekinčke za ta računalnik. Mislim, beda od bede. :'( Še zdej dobim solzne oči.

DeeCoy ::

Z računalnikom nima kaj bit, sploh če si ga takoj ugasnila ko je bil polit. Navadna voda mu ne škodi, dokler ni pod napetostjo, pa tudi sledovi nebi smeli biti vidni, če je bilo to malo vode. Vsekakor ti svetujem do jutri zvečer sušenje. Potem pa daš baterijo noter in ga normalno uporabljaš naprej ;)

Eilinel ::

:'(:'( Računalnik ne da signala od sebe. Za se zjokat. Kaj sedaj? Kaj priporočate?

BALAST ::

Imaš avto zavarovan s kasko? ;)

DeeCoy ::

Si sigurna, da je baterija polna? Si probala prikopit brez baterije na kabl?

Eilinel ::

Ja, vse sem poskusila. Ne mrdne.

Duhec ::

Ko imaš vštekan napajalni adapter v prenosnik, a sveti kaka ledica na prenosniku in katera ? Če ne sveti je lahko zanič napajalni adapter.

DeeCoy ::

Js bi poslal na garancijo, zelo možno je da si nebojo gor pršl. Polovico novih izdelkov k crkenjo sploh ne pregledajo, ampak kr nove dajo. Če pa že odprejo, pa sploh ni rečeno da bodo opazili da je bil polit. Uglavnem, pri poskusu oveljavitve garancije nimaš kaj zgubit, razen stroška poštnine.

Eilinel ::

Saj to je fora, na napajalniku ne sveti nobena lučka, ravno to me je zmotilo, ker vem, da je ponavadi svetila zelena. Zakaj pa bi bil fuč napajalnik?
Ne vem, v vsakem primeru bom poslala na garancijo in upala, da se me "big brother" usmili. Kakšna je verjetnost, da se polita tekočina opazi? Vem, totalno brezvezna vprašanja, ampak da se malo pripravim, ker že samo polita tekočina je bila zame totalen šok. Računalnik ne rabim samo za eno afnanje, luksuz, ampak za delo.

Duhec je izjavil:

Ko imaš vštekan napajalni adapter v prenosnik, a sveti kaka ledica na prenosniku in katera ? Če ne sveti je lahko zanič napajalni adapter.

Včasih je svetila lučka tudi na napajalniku, sedaj ne sveti niti na napajalniku niti na računalniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Eilinel ()

Zheegec ::

Najbolje je iti v bližnjo trgovino, da se proba z drugim napajalnikom, ali pa univerzalnim. Potem se pa kupi samo nov napajalnik, če je res samo to.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Medion servis...ali me hočejo nategniti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7716994 (13532) XsenO
»

Birotehna servis

Oddelek: Pomoč in nasveti
384234 (3332) kmetek
»

GSM na servis- trdijo da je bil zmočen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
10721144 (18171) amigo_no1
»

HP ProBook 4710s - Mouse not detected

Oddelek: Strojna oprema
71412 (1291) m0LN4r
»

prenosnik,ni moj polit sok.. NUNJO

Oddelek: Pomoč in nasveti
204821 (4402) Tilen

Več podobnih tem