» »

Ni boota, ni posta (včasih)

Ni boota, ni posta (včasih)

miwche ::

P4 3,2
2GB ram PC3200
HDD 160
HDD 320
DVD enota
7900 GTO
Gigabyte i915 matična
LC power 550w

V tej konfiguraciji je deloval normalno več kot eno leto. Začelo se je tako, da mi je med enim opravilom zmrznil, nato sem ga soft rebootal, od takrat pa zmrzne ali pred POSTom ali za njim. Venti se vrtijo, HDDji tudi, DVD enota tudi, toda včasih sploh ne pride do POSTa in ga je treba spet rebootat, včasih se ga niti ne da soft rebootat, treba kar izklopit iz elektrike.

Sem takoj pomislil na napajalc in ga zamenjam. Nabavim LC power 550 ki ima dve 12v liniji. Zadeva se ponovi, nobenih sprememb.

Ugotovim pomemben faktor. Če dam grafično ven in namontiram eno staro PCI zadevo, komp normalno laufa, se zažene, pride v Winse, itd... Če dam grafično not pa spet ista štorja. Nauk? Napajalnik nima žmohta ali je kaj narobe z grafično? Če prvo, me čudi kako je sploh delal do sedaj brez problema eno leto, če drugo zakaj ni nobenih anomalij na ekranu, včasih se uspe bootat (in pride v Winse nakar tam zmrzne) tudi z grafično not.

To me spet privede do tega da je najbrž napajalnik.
~ there are more alpha males than beta testers ~

Liker ::

Zanimiv problem.

Verjetno pa ni kriv ne napajlnik ne graficna kartica, ampak maticna plosca.
Ocitno je da zmanjka 'stroma' in se comp ne uspe zagnat. Napjalnik 100% ni kriv, saj si ga menjal, 550W pa je za tvoj sistem vrh glave dosti.
Graficna verjetno tudi ni kriva, saj bi drugace videl kaksne artefakte, itd... Lahko pa je krivda pri MB-ju, namrec slabi kondenzatorji lahko mocno omejijo koliko moci lahko maticna porazdeli naprej priklopljenim komponentam (CPU, RAM, GPU + vsa periferija na plati). Sklepam da GF7900 pokuri kar precej, in si zgleda ravno na limitu, ki ga plosca lahko proizvede. Zato imas potem 50/50 (ali pa se manj) moznost da vse deluje. Kaksna stara PCI graficna pa verjetno pokuri vsaj 20x manj od GF-ja, in je moci potemtakem dovolj.
Zato nujno poglej ce so kje na plosci kaksni bolj napihnjeni kondenzatorji, ali pa ce se iz kaksnih ze kaze znacilna rjava snov (izgleda podobno rji).

Ce napak na plosci ni, potem bi jaz sklepal da je krivda v graficni kartici, napajlnik je IMHO tukaj povsem brez krivde.

LP

thnx za odgovor.

Res je, možno da je matična "skurjena" od kilometrine, kmalu bo tri leta odkar jo gonim.
Milsim da si me napeljal na pravo pot, ker sem bil precej v dvomih glede napajalnika in grafične. Sem pomislil, da je PCI-x reža fuč in da zajebava če je v njej grafa, ampak najbrž potem sploh ne bi zdržalo do posta ali BIOSa.
edit: probal sem zagnat z grafično notri, ampak brez 6-pinskega dongla. POSTalo je, pri bootu winsev kjer bi se mogel pokazati napis windows xp pa zmrzne.

Jep, mislim da si mi ogromno pomagal. Na kaj moram še biti pozoren pri pregledu matične - nisem nikoli do sedaj imel pokvarjeno matično, tako da niti ne vem kako zgledajo vse deformacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: miwche ()

Pregledal matično. Ni videti kakih napihnjenih kondenzatorjev niti rjastih izcedkov.
:?:

Liker ::

Dejansko ti ostaneta samo dve moznosti, defektna maticna plosca ali pa defektna graficna kartica.
Ce imas moznost dobiti kaksno drugo primerno mocno (beri pozresno) graficno od kakega prijatelja, je to najlazji nacin.
Ce imas z drugo graficno identicne probleme, menjaj plosco, drugace graficno.

Pyr0Beast ::

Heh, zelo zanimiva zadeva. Probaj odklopiti diske, nato pa se sprehodi v bios in poglej temperature. Včasih 'umirajoči' diski preprečijo, da se plata normalno bootne, lahko pa imaš preprosto kakšen čuden kotakt (zrahlan kabu), ki se je spojil, ko si dal švohnejšo grafo not.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Hvala vsem za predloge. Zamenjal sem matično in težava je odpravljena.
Potem pa mi se niso hoteli bootat winsi, error loading operating system. nisem jo mogel odpraviti drugače kot da sem zbrisal vse particije na disku in na novo inštaliral winse.

tomitza ::

Ja. Vedno, ko boš zamenjal palto moraš winse na novo gor dat.
www.at-crew.net

Pyr0Beast ::

No, skoraj vedno.
Če maš pa win Home ali Pro pa itq ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

tomitza ::

Res je ;)
www.at-crew.net

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se po zagonu ugasne (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5510092 (7181) BivšiUser2
»

Kaj je najbolj pogost razlog za sesuvanje računalnika? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
769408 (7769) techuser
»

Problemček z računalnikom oz. nakup novega

Oddelek: Kaj kupiti
151190 (875) djem
»

Problemi z grafično (verjetno)

Oddelek: Strojna oprema
181312 (1030) muzičar
»

Bo 300W napajalc dovolj za...