» »

sumljiv servis

sumljiv servis

mte ::

Sem v malo sumljivi/dvomljivi situaciji. Pri punci so nekaj časa nazaj začeli opažat, da se računalnik (gre za athlon 2500+, 80gb disk, 512mb ram, za približno oceno starosti), ob pritisku na gumb za vklop ne vžge vedno v prvo, ampak ni bilo nekih večjih problemov, nakar se eno jutro nikakor ni hotel zbuditi. Sumili smo kak slab kontakt na stikalu/plati, pa so nesli stvar na servis, kjer so povedali, da se je skuril disk (in napajalnik) in da je prav smrdelo po zažganem notri.

To mi je sumljivo, ker doma pravijo, da ni nikoli nič zasmrdelo, pa mislim, da če je smrdelo še toliko časa potem na servisu, bi se moralo že doma kaj vohati v primeru, da se je zadeva res skurila doma.

Pri njej doma tudi pravijo, da ni bilo nobenih posebnosti med zadnjim izklopom in poskusu vklopa (nevihte ipd.), računalnik pa se tudi ni premaknil že kakšno leto verjetno.
Če bi jaz v tistem času bil pri njej, bi ga pred servisom odprl in poskušal kaj ugotoviti - sem že kar nekaj računalnikov uspešno sestavil/razstavil, tako da nisem ravno brez izkušenj, ampak niti nisem vedel, da so ga vmes že nesli na servis.

Tam so rekli, da je šel napajalnik in seveda disk (čisto osmojen čip, kasneje sem ugotovil da gre za čip od motorčka), ostalih komponent niti pogledali in testirali niso, zato smo se pač odločili, da se kupi nov disk in nap, sestavili pa teh komponent tudi niso.
To sem poskušal kasneje doma (z novim napajalnikom), vendar sem ob tem ugotovil, da zanesljivo ne deluje še vsaj plata in grafična kartica (grafično testiral v drugem računalniku, plata ob odvzemu rama ni nič piskala, ekran pa ni trznil niti ko sem vstavil drugo delujočo grafično notri). Kar pomeni, da bi pred nakupom diska in napajalnika premislili o nakupu komplet novega računalnika in ne le teh dveh komponent.
Starega napajalnika nisem testiral (se bojim za drugo plato in ostale komponente), sem ga pa odprl in nisem odkril posebnosti (osmojenost, napihnjeni kondenzatorji ipd.), kar lahko da ne pomeni nič, ampak možnost, da je še ok, ostaja. Bom poskušal najti kakšno staro plato, ki se je ne rabi več.

Naj povem, da je bil prejšnji disk trdno pritrjen le z enim ali dvema vijakoma (sem jaz sestavljal, ostali so bili pritrjeni le z roko) in čisto na začetku je serviser poskušal prepričati očeta, da je bilo to krivo za skurjen disk (oče seveda ni padel na finto). Kar pomeni dve možnosti:
- serviser nima blage veze kaj govori, mogoče je celo sam skuril komplet zadevo
- serviser nalašč prodaja buče in vleče stranke, ki se na računalnike ne spoznajo, za nos
Dalje naj povem, da sem kasneje izvedel za kar nekaj drugih primerov nestrokovnosti ali sumljivih situacij tega servisa, tako da tole ni osamljen primer.

Tukaj se pa obračam na vas.
- Ali je možno na kak način ugotoviti, kaj je povzročilo tole skurjenje komponent (še enkrat, takrat ni bilo neviht ali posegov v električno omrežje)?
- Ali lahko prisilim servis predložiti natančen postopek pregleda računalnika oz. kako naj se prepričam, ali serviser govori resnico?
- Kako je možno, da pri punci doma ni bilo zaznati vonja po zažganem (čeprav so se precej sklanjali pod mizo k računalniku), na servisu in še en dan po tem pri meni doma pa ja?
- Glede na to, da je osmojen čip od motorčka (in 1cm okolice), verjetno pomeni, da je bolj malo verjetnosti da bi samo zamenjava elektronike kaj pomagala pri reševanju podatkov, je tako? Podatki sicer niso življenjskega pomena, da bi plačevali po 500EUR in več za reševanje, ampak vseeno niso ravno nepomembni.
- Imate mogoče še kakšen nasvet (tehnični, pravni, karkoli), kako ravnati naprej? Mi sploh še kaj ostane razen nakupa novega računalnika? Podrobnejši pogovor s serviserjem ne uide, kako bi iz njega izvlekel čim več resnice, glede na to da je okoli tega nekaj pomislekov? Glede na to, da se doma računalnika ni odpiralo, se mi zdi da si lahko ta izmisli kar hoče, ali pač? Tole ni ravno dobro, če niso stvari zakonsko rešene. Sumljivo vglavnem, možnosti, kje se je vse skupaj skurilo, so pomoji oceni 50:50.
Hvala,
lp Matej

AlesC ::

Če je servis že opravil svojo nalogo in zadevo popravil, potem nimaš kaj več narediti. Na računu ti mora pisati kaj so popravili in koliko so ti dali garancije na to zamenjavo.
Če pa še niso popravili pa vzami računalnik in ga popravi sam. V nobenem primeru ne boš dal 500eu za servis, če ti je šlo to dvoje. Diski so okol 60 - 70eu novi. Glede na to, da po opisu tvojega računalnika ne rabiš nek močen napajalnik, je pa tudi to strošek par deset eu.
Obe komponenti lahko sam menjaš, ni ne vem kak težek del in boš prišparal enih 40eu za delo.

mte ::

Ne ne, gre za to da oni so rekli, da so samo ti dve komponenti fuč (zložili računalnika skupaj niso, da bi se o tem prepričali), v bistvu pa je fuč vsaj še matična, grafična in pekač. Po vsej verjetnosti še kaj drugega, ampak to sem stestiral.
Tisto o 500eur se je pa nanašalo na reševanje podatkov z diska, ne nakup novih kosov.
Gre za malo starejše komponente (ni več garancije), tako da če bi me o vseh teh napakah obvestili na servisu (in ne samo za disk in napajalnik), gotovo ne bi kupili samo napajalnika in diska, ampak celo kišto in to sigurno ne pri njih (glede na vse pripovedke, ki sem jih kasneje slišal).

Potem sem malo razmišljal in ugotovil, da je tako pri disku kot pri pekaču šel del pri motorčku. Pekač mi je v zunanjem ohišju OS spoznal, našel celo njegovo ime, vendar se vratca niso odpirala, pa lučka stalno sveti. Pa močno se je segrelo nekaj spodaj. Kar mi da misliti, da je bilo nekaj narobe samo pri enem od napajalnih vodil (5V ali 12V, predvidevam 12V, ne pa oboje). Se da to kako preveriti?
Če je tako, potem je to gotovo krivda napajalnika, ampak kaj bi lahko povzročilo tako veliko motnjo, da je šlo po gobe vse kar se da? Ali obstaja možnost, da se je napaka zgodila na servisu in ne doma? Kot rečeno, pri tisti firmi ni nekih sposobnih mačkov, ampak je vse bolj tako po kmečko po dosedanjih izkušnjah.
lp

AlesC ::

Jst lahko iz svojih izkušenj povem samo to, da če gre napajalnik veliko stvari ne deluje. Jst sem mel iste probleme, da se mi cd-rom ni dal odpret. Potem, ko sem hotel kako igro igrat, se mi je restartal. Čez čas mi je pa čist crknil. Vratca cd-ja se ti niso odprla za to, ker IDE port nima dost štroma zarad napajalnika. Če izklopiš ide kabl, pa imaš vklopljen samo štrom, se ti bodo 100% odprla. Velikokrat se zgodi, da napajalnik ne crkne čisto in določene stvari še delujejo.
Preveri, če je res šel disk in ga daj v kakšen drug računalnik. Če je pa šlo res tolko stvari, ti pa svetujem nakup novega, saj če ne rabi tvoja punca ne vem kakšno mašino, dobiš že računalnik za 300eu(pisarniška opravila).
Jst bi serviserju verjel, saj načelno oni niso tam zaradi nategovanja ljudi. Se pa tudi zgodi, da kaki hočejo mal zaslužit. jaz definitivno ne bi plačeval tolikšen znesek za reševanje stvari iz diska, razen če bi se šlo za firmo.

Mitch ::

Napajalnik lahko na "grobo" testiraš z voltmetrom. Napajalnik priključi na električno omrežje brez da bi ga montiral v ohišje računalnika in nato testiraj posamezne napetostne linije. Na primer rumena je +12V, rdeča +5V, črna je masa (Ground). Torej eno "iglo" daj na maso, drugo na ustrezno linijo. Testiraj tako priključek (20 pinski) za matično, kot tudi molex konektorje. Če je kaj narobe z napajalnikom boš ugotovil po večjem nihanju na linijah, ali pa po večji/manjši napetosti od nominalne. Res pa je, da potrebuješ malo bolj natančen voltmeter, da lahko izmeriš dovolj natačno nihanja na linijah.

LP, Mitch

P.S. Tukaj imaš razloženo barvno kodiranje napetostnih linij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mitch ()

Mitch ::

Za bolj natačno testiranje napajalnika pa mora bit seveda le ta priključen na porabnike, torej na matično in ostale komponente. Na ta način lahko testiraš +12V in +5V linijo na prostem molex priključku, ker pri tvojem starejšem napajalniku dvomim, da ma ta ločeni 12V liniji, kot pri novejših napajalnikih.

LP, Mitch

mte ::

Mitch: hvala za nasvete in link, kaj takega sem iskal pa nisem našel :)
Sicer pa so na ponovnem pogovoru na servisu priznali napako, zadeva se je skurila pri njih in bodo zadeve uredili na njihove stroške. Celo podatke so baje rešili z diska. Konec dober vse dobro :)
hvala,
lp

The_hammer ::

No kaj takega pa še ne, kako si jih pa uspel prepričat, da so ti povedali ali so ti povedali sami od sebe, da so bli oni krivi?? :D
Intel E6420@2950, 7900 gto, 2gb,seagate baracuda 160,Keyboard G11,
Mouse mx518,Mouse surface Razer eXactMat, Speed link Medusa 5.1,
Enermax liberty 500W

StajercSSS ::

Jaz bi svinje izsiljeal,če bi mi prvo lagali,pol pa priznali! Bi hotel proc,pa novo grafo zastonj!! Kurbe gnile
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

solatko ::

Servisi so pač taki kot so. Tam kjer je servis ena oseba, ponavadi ni problemov, saj tudi če pri popravilu kaj za.ebe, sam poskrbi, da stvar usposobi (velja za vse servise ne samo računalniške), tam pa, kjer je to firma z vso vodstveno in šefovsko strukturo, pa si slabo plačani servisant, ne upa povedat, da je nekaj skuru in išče vse mogoče in nemogoče načine, da krivdo preloži na stranko (samoohranitveni nagon) in, če mu rata, si je rešil rit ali pa vsaj prihranil odtegljaj pri plači. Od fleksibilnosti vodje pa je odvisno, če bo stranka, ki je prepričana o napaki servisa, to zadevo rešil v obojestransko korist (od tega se loči dober in slab servis). Zato je zadeva popolnoma enostavna - ko se vam zgodi podoben primer, se pač dogovorite z vodjem ali lastnikom servisa, saj si noben servis ne želi negativne reklame. V 99% vam bo uspelo, v večini vam bodo celo nadomestno mašino posodili za čas popravila, nikakor pa ne priporočam nategovanje s servisantom, saj je to popolnoma neproduktivno, včasih pa še precej mučno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PROFIservis - nepozabna izkušnja nakupa (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
21042442 (7315) cyberwarfare
»

Pokvarjen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
212323 (1302) solatko
»

Matična Plošča ne dela

Oddelek: Strojna oprema
91759 (1574) Glicerin
»

Cena servisa?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
546425 (4753) deco16
»

MAXTOR 120G 8Mb ZE drugic skurjen (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
573593 (2382) M@T

Več podobnih tem