» »

drsni trak na strani

drsni trak na strani

Yunai ::

Stran delam v Dreamweaverju (torej gre večina stvari po gumbkih, ne pa pisanje same kode).
Če vključim opcijo, da ma določen frame drsni trak, mi avtomatsko določi tistega modro-belega od winsov, jaz pa bi rada da stilsko paše na mojo stran. Kje lahko oblikujem svojega (lahko kar v Paint Shopu?) in kako ga vključim na svojo stran? Ko sem šla čez kodo, ni nikjer pisalo o obliki drsnega traku.

bluefish ::

Tukaj je enostaven vodič, kako stvar narediti z uporabo CSS-ja. Žal pa to deluje le v IE, za Firefox pa boš morala poiskati kakšen trik, ki tudi ta program prepriča v sodelovanje.

Pimoz ::

živjo!
glede tega je stvar nekako taka: sam html nima ukazov za delo z drsnikom, ker je le-ta definiran s strani brskalnika. lahko se to spremeni z javascriptom primer pa imaš tukaj:
smrkec.com-drsniki
lahko pa se še spremeni z css-om-primer:
css scrollbars
z moje strani tudi ni priporočljivo spreminjati drsnika ker je to pač stvar brskalnika...pač naj web developerji določajo samo drsnike na svoji strani (npr. pri textarea).

edit:
povrhu vsega tu nastane problem z združljivostjo kode z brskalniki. ni namreč definiranega nekega standarda ki bi ga upoštevali vsi brskalniki (za oblikovanje drsnikov)-firefox npr. pa sploh ne podpira barvnih drsnikov

lep pozdrav, primož

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pimoz ()

Yunai ::

stran mam razdeljeno na par frameov. Kako bi lahko izvedla, da že v naprej vem koliko vrstic bo v tem frame-u in temu primerno naredim drsnik, torej da ni vezan na to, da brskalnik ugotovi da ni dovolj prostora na strani in doda drsnik...
Ma kdo kodo za takšno aplikacijo? (Verjetno je preprosta, sam še ne znam pisat :))

sverde21 ::

V IE se da to kot že omenjeno z CSS-om rešit, v FF rabiš pa veliko več kode napisat, ker moraš ubistvu sam naredit drsnik... Poleg tega pa moraš uporabit JavaScript, kar pa pomeni, da ni nujno, da bo stran vsem delovala, ker nekateri imajo JavaScript izklopljen (sicer bi se dalo napisati JS tako, da bi delalo tudi tistim, ki imajo JS izklopljen, ampak potem je tukaj spet en kup kode)...

Torej zdej se morš vprašat, ali si pripravljena žrtvovati hitrost nalaganja strani in neuporabnost strani za tiste, ki imajo JS izklopljen, zato da boš imela en drsnik v drugi barvi :)
<?php echo `w`; ?>

bluefish ::

eno od rešitev je tudi, da stran narediš v flashu. Seveda tako ne boš obarvala drsnika brskalnika, lahko boš le naredila svoj drsnik v sami strani (če bo seveda potreben). Je pa to seveda nesmiselno početje, ki tudi nima prevelikega učinka. Sicer pa velika večina uporabnikov tega drsnika sploh ne bi pretirano občudovali, vsekakor delno pritegne pozornost in "kako zaboga pa je to narejeno", kaj več pa žal ne.

mte ::

Ne bi rad pametoval, ampak po drugi strani ne maram spodbujati slabih načinov razvoja strani. Frame-i so že dolgo preteklost, flash je za animacije in ne spletne strani ipd.
Skratka, če želiš narest uporabno stran, raje investiraj nekaj časa v učenje osnov, bo šlo potem lažje in bolje.
Vem pa tudi, kako je, če imaš nekaj že na tričetrt narejeno, pa ti pride nekdo in poruši tvojo idejo. Ampak iz tega se učimo. Vsi.
lp

Yunai ::

No, kar se te strani tiče, bom verjetno ostala kar na frejmih, ker je že preveč narejenega :) za naprej bi bila pa vesela, če bi mi lahko kdo razložil kako poteka izdelava spletne strani v drugačni izvedbi... V šoli se nismo naučili nič uporabnega... Nimam niti ideje kaj so vse te joomle in ne vem kaj še vse o čemer se govori na forumu.
Kaj se trenutno najbolj uporablja? S katerim programom se dela? (kakšen link za download??) In pa seveda - najboljši vodič za začet :) s kakšnimi preprostejšimi primeri :) verjetno je kakšna tema že odprta s to vsebino, sam po naslovih mi ni nič domače...
Vesela bi bila tudi malo bolj obširne razlage kaj so ti portali, pa kakšne so raztlike med jeziki (PHP, ASP...).
Kako vključim na stran nekaj iz flasha? oz. kako lahko naredim da se mi povezava, na katero se klikne v flashu odpre na tej strani?
Kje bi lahko našla kak primer za PB povezano s stranjo? kako točno se to naredi? učim se namreč sama in nimam nobenga, da bi mi pokazu :(
No, ali pa bolj preprosto - a kdo ve za kak poceni tečaj? Pa bolj kratek :) recimo za kak teden al pa kaj... pa da pokrije okvirno zgornja vprašanja... :)

Yunai ::

Popravek :)

Sedaj, ko sem malo bolj pobrskala po stickiju z uvodom, sem našla en super tečaj za PHP.
Tako da PHP in vprašanje o PB lahko črtam s seznama...

mte ::

OK, za stil drsnika ti ne bi znal pomagat, nisem zgubljal časa s tem, mogoče bo kdo drugi vedel. Za ostala vprašanja pa...
Pred vsemi phpji in bazami si raje poglej osnove HTML (struktura dokumenta), CSS (stili, izgled strani) in mogoče osnove javascripta. Dober program za izdelavo strani je Notepad++, vizualni urejevalniki so zelo hinavski. Dreamweaver je ok, ampak dokler samo klikaš in nimaš pojma kaj se dogaja zadaj, boš stalno hodila na forum jokat, ko se kaj ne bo prav pokazalo v različnih brskalnikih. Vprašanje, kdo ti bo odgovarjal na vsako malenkost. Tako da če imaš namen v življenju narest še kakšno spletno stran, proč od vizualnih urejevalnikov in se začni učiti html in css.
Spletni razvoj ni nekaj, kar bi ti nekdo pokazal in potem znaš. Tečaji so večinoma neuporabni. Gre za precej samoiniciativno zadevo, učiš se z izkušnjami, bereš razne forume, bloge, tutoriale ipd. Na tem forumu je precej dobrih linkov, tudi v slovenščini in za začetnike, poišči malo in si preberi. Postov na to temo je dovolj da hitro najdeš kaj uporabnega, med njimi so tudi odebeljene teme na vrhu, zato pa so tam.
Kot rečeno, okvirji so neuporabni, flash temu ni namenjen, tabele so mišljene za podatke in ne za postavitev strani. To so osnovna vodila.
Skratka, prvih par spletnih strani bo zanič. Nihče se ni rodil z dovolj izkušnjami da bi kaj uporabnega spacal že prvič. Tole ni Word, da se malo igraš in klikaš po gumbih pa imaš izdelek.

Mogoče bo še kdo drugi razložil stvari glede dinamičnih jezikov (php ipd.), jaz grem počasi spat.
lp

opeter ::

Tole ni Word, da se malo igraš in klikaš po gumbih pa imaš izdelek.


Hmm... pač odvisno. Nekatera podjetja od tega živijo, da ustvarjajo vizualne programe ala RapidWeaver (za Mac-a), ali pa npr. Freeway (pravtako za Mac-a). Tudi za Winse ima take programe... cel kup.

mte ::

opeter: hm ja imaš prav. Ampak je pa velika razlika ali se uporabi že vnaprej profesionalno pripavljen template in se ga malenkost modificira ali pa se že začne slabo, recimo s tabelami, okvirji ali podobnim bullshitom.
Po drugi strani - tale orodja so namenjena ljudem, ki v življenju naredijo eno spletno stran in to zase. S temi orodji nimajo kaj iskati taki, ki bi se radi naučili izdevale spletnih strani in mogoče to delali celo za denar.
lp

sverde21 ::

OK bom še jaz reku neki na temo PHP/ASP. ASP je zastarela tehnologija, zato se je izogibaj. Ima pa naslednika ASP.NET, ampak največji problem z ASP-jem je, da ni zastonj gostovanj (vsaj jaz jih nisem zasledil), ker na začetku za učenje se mi zdi da ne boš devala nevem kolko € na mesec. Poleg tega se mi pa zdi da je ASP.NET težji zaradi podatkovnih tipov in podobnih stvari.

PHP gostovanje pa dobiš zastonj ubistvu za vsakim vogalom, plačljiva gostovanja so pa zaradi konkurence dokaj poceni. Za učenje PHP-ja si je najbolje postavit server na lastnem računalniku (ker ti ni treba uploadat na hosting, ampak lahko delaš samo Ctrl + S (shrani) in F5 (refresh)), za začetnika je priporočljivo nameščanje preko kakšnega paketa, ki vsebuje vse potrebno (Apache, PHP, MySQL) npr. AppServ. V vsakem primeru moraš izbrati PHP verzije 5, "moraš" pravim zato, ker se bo podpora PHP4 do konca _tega_ leta opustila.

Učenje je pomoje najbolje da začneš z Stamcarjevim php tečajem, kjer so v slovenščini razložene osnove PHP-ja.nadaljuješ pa lahko na kakšnem od linkov, ki jih je zbral, na PHP manualu,... strani je ogromno.

EDIT: @opter: vsi ti programi, takšni in drugačni namečejo v source tolk nesnage da glava peče. Poleg tega je pa skor nemogoče tako pisat PHP kodo, ker tam moraš dostikrat kaj na "roke" izpisat, tako da se boš moral v vsakem primeru naučit HTML-ja, hočeš ali nočeš, to lahko povem iz lastnih izkušenj, ker na začetku, ko sem se začel ukvarjati z PHP-jem je bilo moje znanje o HTML-ju zelo bogo, potem sem se zelo hitro naučil še HTML.
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

sverde21 ::

V šoli se nismo naučili nič uporabnega...
Ne vem zakaj nisem presenečen:D . Večina učiteljev je še iz "stare" šole, spletne strani so se naučili izdelovati tak BTW na kakšnem seminarju pred 10imi leti, trenutnih trendov se jim pa ne da spremljat, tako da ni čudno, da še kar prodajajo takšne stvari :(
<?php echo `w`; ?>

Yunai ::

No, ta vodič sem si včeraj tudi našla :)

Ok, bom mela petko, sam me zanima, kakšna je razlika. V vodiču je namreč napisano, da je za štirko. A koda za štirko velja tudi v petki, le da je tam moznih več stvari, ali se kaj razlikuje/ je treba popravt kej?

Kako poteka postavljanje serverja na svojem kompu? trenutno imam prepočasno linijo, da bi si to privoščila, kasneje pa bo mogoče. A to pomeni naložitev prej imenovanega programa in non stop priključena linija, al je treba še kej - se kam prijavit za svoj naslov ali pa kaj...? A to predstavlja kakšno večjo nevarnost za prejemanje virusov/ podobnega?

Osnove htmlja sm si ze pogledala in css-a tudi. Te zadeve so mi sorazmeroma jasne (razen dejanske postavitve strani - kje bi našla alternativo za frejme? ne znam razporedit po strani drugače kot s tabelo/ frejmi/ poravnavo). tega nisem našla v teh vodičih, sem pa zasledila po forumih vprašanje brez konkretnih odgovorov...

mte ::

Načeloma bi koda za 4 morala delati tudi na 5, za začetek bo ok. S tem sicer izgubiš prednosti ki jih nudi 5 (objektno programiranje recimo), ampak to pride kasneje.

glede serverja si narobe razumela. Ti rabiš na svojemu računalniku server za RAZVOJ, kar pomeni da ti ni treba stalno metat preko ftpja datotek za vsako spremembo. To ni nič drugega kot en program ki laufa, v brskalniku pa namesto file:///c:/blabla dostopaš do strani kot http://localhost/blabla. Ko je pa enkrat stvar končana, pa najdeš brezplačen ali plačljiv hosting, kakor bi to naredila brez phpja.

Kar se tiče postavitve strani, si poglej stran alistapart.com, izhajaj od tam in sledi povezavam.

lp

Tody ::

Postavitev, določaš preko CSS datoteke, na začetku je velik za pojest... ko pa enkrat prežvečiš koncept postavljanja strani je pa zadeva več ali manj jasna.

Yunai ::

Zakaj potrebujem ta program, če mam na namizju preprosto link do indexa in ga zaženem, v mapo s stranjo pa shranjujem spremembe. Torej dokler ne dam na net, nimam težav. Razumem tudi da je treba stran updejtat z novimi zadevami tko da jih nalagaš gor postopoma. Kakšno vlogo pa igra točno ta program? Ma mogoče kdo kak read-me al pa kej podobnega, kjer bi bilo to lepo razlozeno, da ne bom utrujala z vprašanji?

mte ::

link do indexa ti bo delal ok, dokler se ne začneš ubadat s phpjem. Čim boš v datoteko napisala eno vrstico phpja, ti ta NE BO delala, dokler ne namestiš serverja, ki to podpira.
lp

Tody ::

PHP je programski jezik, ki rabi nek proces da se razume z brskalnikom.Brezveze da zdaj nekaj nakladam ker je Stamcar že vse lepo napisal :) Preberi si uvod pa ti bo veliko bolj jasno.

Yunai ::

OK. Zdej mi je pa use prblizno jasno... Hvala lepa vsem.
***topic closed*** :p


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297330308 (54457) htmltroubles
»

Drsniki-kako?? nujno

Oddelek: Izdelava spletišč
71234 (1145) mte
»

Webpage help

Oddelek: Izdelava spletišč
101237 (1098) Penny
»

Kako aktivirati CSS v htm ??

Oddelek: Izdelava spletišč
131408 (1289) webfreak
»

Kako izdelati spletno stran na osnovi tabele?

Oddelek: Izdelava spletišč
141932 (1670) Jackass

Več podobnih tem