» »

Katastrofalna drža in sodni dan hrbtenice

Katastrofalna drža in sodni dan hrbtenice

«
1
2

Karaya 52 ::

Res je, ne pretiravam! Ko sem se danes pogledal svojo fotografijo od strani nisem mogel verjeti v kaj sem se spremenil! Vsa ta leta za računalnikom in knjigami se mi maščujejo. Najprej sem zgubil vid zdaj pa postajam podoben opici. Ker verjamem da še marsikdo trpi za to nadlogo na tem forumu sprašujem kaj se da ukreniti če se sploh kaj da. Sj par dni mi uspe držat ravno držo a kaj, ko je ta stvar hujša ko zasvojenost od alkohola imo! Privlekel sem si ono žogo na kateri se sedi, pa mislim da ne bo dovolj ker sem jo nekako ukanil...

VSAK nasvet več kot dobrodošel!

roli ::

Heh podoben problem imam tudi sam. Vedno se držim preveč naprej in to je problem. Sicer lahko kak dan ali dva si tako ampak potem spet pozabiš in adaljuješ s tem. Sem ter tja se spomnim in se lepo zravnam ampak potem grem spet naprej.
http://www.r00li.com

nevone ::

> Sj par dni mi uspe držat ravno držo a kaj, ko je ta stvar hujša ko zasvojenost od alkohola imo!

Jah, to se ne moreš prisiliti v pravilno držo za dalj časa. Je treba preveč na to misliti, potem pa za druge stvari CPU-ja zmanjka.

Jest mislim, da se da nekoliko si pomagat s tem, da si narediš iz širokega elastičnega pasu oporo, ki te bo fizično silila v pravilno držo. Se spomnim ene sošolke že dolga leta nazaj, ko si je zlomila ključnico, potem je pa nosila opora za ramena kakšne 3 mesece. Po tistem se je držala pokonci, da je bilo že kar malo moteče, hehe.

Na netu sem najdla eno slikco (no, tole ni moja sošolka)



o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Tr0n ::

Tilen007 ::

To je žal problem če veliko delaš za računalnikom. Lahko probaš z različnimi stoli oz. žogami, elastični pas, ki te nekako prisilijo v pravilno držo, ampak sem prepričan, da boš hitro prišel na staro pozo oz. na stari stol, saj ne moreš dobro delat, če samo razmišljaš ali se pravilno držiš ali ne.

Mislim, da je zelo dobra rešitev aktivna rekreacija, torej da si vsaj 3x, 4x na teden vzameš čas za telovadbo v kakršnikoli obliki.. fitnes, tek, hoja v hribe... enostavno te telovadba prisili v to da se razmigaš, raztegneš, pretegneš in se hrbtenica lepo 'postavi' nazaj.

Jest sm za računalnikom v povprečju 10 ur na dan, in imam dober stol, z visokim naslonjalom, ampak sem čist vedno pri mizi sključen, ko kaj zares delam. Na fitnesu se pa posvetim da se res dobro raztegnem. In pri meni to deluje. Da ne omenjam da je telovadba res velikega pomena pri ljudeh, ki veliko delajo za računalnikom...

Tac20 ::

Po mojem je tudi rešitev redna vadba takšna ali drugačna, ukvarjat se s kakšnim športom rekreativno pa bodo stvari dosti boljše...

darkolord ::

Dober stol.
Doma imam nek ergonomičen stol (ki ob nakupu ni bil poceni), a se da na njem (preveč) zlahka sedeti/ležati krivo. Na drugi lokaciji sem imel tega dovolj in sem si kupil nekaj malo bolj sodobnega. Na koncu sem izbral Ergolesov Obsession
in še kar ne morem verjet, kakšna razlika je lahko. Vsakič, ko se usedem gor (pa ga imam že nekaj mesecev), imam občutek, da sedim na oblakih, čeprav mi hrbtenico drži ravno. Sploh ni nobene potrebe po tem, da bi ga poizkušal "prelisičiti", ker je sedenje kljub pravilnejši drži precej bolj udobno.

Zagotovo se da tudi s kakšnimi vadbami pa to, a to na koncu bolj malo pomaga, če greš po vadbi spet sedet nazaj na "ležalnik"

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

dejanslo ::

vadba in razgibavanje je obvezno tudi, če si eden tistih, ki jim pretirano sedenje povzroča težave z odvajanjem blata.
There`s More Than One Way To Do It

Karaya 52 ::

Zanimivo glede tega pasa je to, da ga ortopedi ne priporočajo, ker bi naj pas popolnoma nadomestil mišice ki te vlečejo nazaj in si na koncu še na slabšem. Na netu pa sem že našel par pozitivnih komentarjev tako da sem zdaj v dilemi. Uglavnem, zdj že drugi dan držim to ravno pozo in mišice na hrbtu me ubijajo. :|

AmokRun ::

@darkolord

In koliko pride tak stol?

dejanslo ::

morda pa je čas za obisk zdravnika. strokovno mnenje ftw ;)
There`s More Than One Way To Do It

BoBr ::

Ti Ergoles so svinjsko predragi, samo osnovni model brez kakih posebnih dodatkov je čez 300€ ;((
Also known as "Intel-aš".

Izi ::

Bistvo problema je, da skelet ne more stati pokonci brez pomoči močnih mišic.
Slabe mišice so tiste, ki povzročijo slabo držo, bolečine v križu in celo poškodbe hrbtenice.

Noben super moderni vesoljski stol ti ne bo prav nič pomagal, če so hrbtne mišice preslabotne, da bi držale primerno razdaljo med vretenci v hrbtenici.
Celotna hrbtenica se počasi začne sesedati, zaradi tega ti začne stiskati živce v hrbtenici, kar povzroča neznosne bolečine, grd izgled zaradi skrivenčene drže, ...

Rešitev je pa zelo enostavna. Redna telesna vadba, šport vsaj trikrat na teden. Tek, sklece, trebušnjaki, i.t.d
Po tem lahko pred računalnikom sediš tudi na navadni pručki brez naslonjala, pa ti ne bo nič škodilo :D

Edino, če delate za računalnikom v popolnoma breztežnostnem prostoru :D , potem lahko šport črtate iz seznama.

darkolord ::

Ekron: 500€ je najboljši model

veteran ::

500€ za stol? Hmm. Daj raje 200€ za gojzarje ali 100€ za tekaške copate. Dolgoročno te še tako dober stol ne reši pred kroničnimi bolečinami v hrbtenici, če ne poskrbiš za redno razgibavanje.

darkolord ::

Torej lahko recimo 2 uri razgibavanja nadoknadita ostalih 10 ur krivljenja?

Sigurno razgibavanje pomaga, samo če po končani vadbi spet prideš nazaj na stol, kjer ne moreš sedet drugače kot sključeno, ne bo dolgoročnih rezultatov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Tac20 ::

Jaz sem prav tako po tezavah s hrbetnico vzel stol pri ergolesu - bila akcija in znizan na 300 eu (pa lahko recem da se nkej zmerno ukvarjam z taksno ali drugacno vadbo) in odkar imma nov stol s podporo za glavo itd. je sedenje cisto nekaj drugega, kot so pa ze povedali brez neke telesne aktivnosti ne mors pricakovati cudeze tudi s super dragim ergonomskim stolom

Izi ::

Torej lahko recimo 2 uri razgibavanja nadoknadita ostalih 10 ur krivljenja?

Jasno, celo hudo si pretiraval z 2 urama na dan. Toliko trenirajo vrhunski športniki :D
Pol ure teka na dan ti bo povsem nadoknadilo ostalih 10 ur krivljenja.

nevone ::

> Zanimivo glede tega pasa je to, da ga ortopedi ne priporočajo, ker bi naj pas popolnoma nadomestil mišice ki te vlečejo nazaj in si na koncu še na slabšem. Na netu pa sem že našel par pozitivnih komentarjev tako da sem zdaj v dilemi.

Pas je super, ker te prisili v pokončno držo. Jest ga bom zdej nekaj časa uporabljala (sicer trenutno imam navezan en daljši šal), potem bom pa videla, če se bom kaj navadila na pokončno držo tudi brez njega. Je pa super, ker brez njega je vztrajanje v pokončni drži bistveno napornejše in praktično nemogoče zdržati daljši čas, še posebno če si si že totalno zj.bal držo. Sej potem, ko ga že nekaj časa nosiš, se že malo navadiš na pokončno držo in je potem čez nekaj časa lažje tudi brez pasu. No to je zaenkrat moja teorija. Bom videla kako se obnese v praksi. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Jst ::

darkolord: mene bi bilo strah uporabljati ta stol!!

--

Ni nujno, da nekaj ur vadbe na teden pomaga. Pomoje je več odvisno od genskega potenciala. Sam ne potrebujem vadbe, pa nimam težav s hrbtenico. Niti nikoli ne spim na hrbtenici, ampak vedno na boku. S vzglavnikom seveda. In že od malega sedim mnogo preveč ur pred računalnikom. Pa moram še povedati, da nimam nobenega stola. Te ergonomski stoli me kvečjemu spravijo v slabo voljo. Pa tudi niti oči me ne izdajajo. Pomoje geni. (So pa tako grdo pokvarjeni v smislu alergij, ampak to ni tema)

Po drugi strani pa mislim tudi, da s pravilno vadbo, razgibavanjem in nasploh stilom življenja, zasenčiš gene. Čisto osnovna fora: na vsako uro 5 minut pavze, ki jih preživiš z rastegovanjem. Če nisi telesno aktiven, vsaj 45min hoje na dan. Pa naj ti zdravnik oz. fiziolog pokaže pravilne vaje, pa sem 90%, da se bo stanje ukrivljene hrbtenice popravilo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Prvi odstavek sem malo čudno napisal.

Tudi če imaš najboljše super gene, lahko zjebeš hrbtenico. 14ur pred računalnikom, 2 ure TV, 8 ur spanjaa. Nič telesne aktivnosti. Pa sem ziher, da tudi najbolj poplnemu arijcu ne bi uspelo ostati pokončen.

Sploh pa kakršnakoli telesna aktivnost ugodno vpliva tako na zdravje kot na počutje.




--

edit: nekaj me matrajo stavki in slovnica danes.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Karaya 52 ::

Joj ti stoli so predragi. Pa saj, če bi res pomagali oz. jih jaz nebi nekot prelisičil bi bil pripravljen dati toliko denarja. Zaenkrat bom ostal pri žogi, ki se jo tudi brez težav da prelisičit. Zgleda da mi to dobro gre. :D

darkolord ::

Sej lahko greš na izlet do salona pa malo probaš. Probat ni greh. Jaz sem tudi mislu da se tega mojega da prelisičit, samo zaenkrat mi še ni ratalo oziroma sploh ni potrebe...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

veteran ::

Torej lahko recimo 2 uri razgibavanja nadoknadita ostalih 10 ur krivljenja?

Seveda ne. Le sedenje postane znosno, tudi na stolu za 100€ (ali manj), če poskrbiš za redno gibanje. Ljudje namreč kupujejo razne drage stole, ko ugotovijo, da na starem ne morejo več sedeti zaradi bolečin. ;)

M-XXXX ::

To pa je zato ker preveč sedite na stolu za računalnikom!!!!!!!

Kupite konzolo in sedite na kavču in bo rešeno!:D

darkolord ::

Ljudje namreč kupujejo razne drage stole, ko ugotovijo, da na starem ne morejo več sedeti zaradi bolečin.

Jaz sem kupil boljši stol, ko sem ugotovil, da starem ne morem več sedet ravno. "Ležat" se da pa zlahka in to brez kakršnih koli bolečin...
Na stolu, ki te k temu ne prisili, je prava muka sedeti naravnost, če si navajen take drže :(

Sigurno se je potebno gibati, a po tolkih letih samo en ukrep verjetno ni glih dovolj...

M-XXXX: ne igramo vsi zgolj igric :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

M-XXXX ::

Da ne bo pomote- to nisem mislil resno!
Drugače pa lahko uporabite moj nasvet in konzolo zamenjate z PC-jem in brezžično podgano in tipkovnico!

Steinkauz ::

Kupte si wii pa boste po parih letih čutili bolečine le v sklepih :P

CCfly ::

Zanimivo je da nekateri zmečejo za računalnik 2000 € na leto, 300€ v obdobju recimo petih let je pa takoj problem.

Drugače pa hvala za link, bo treba preizkusit tole čudo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CaqKa ::

http://www.spinalis.net/

meni se zdijo spinalisi boljši od ergolesa.
ima oče totega.
dejstvo je da pred računalnikom sediš na stolu, rabiš mizo, tipkaš po tipkovnici in se rokuješ z miško, ter gledaš v ekran. posledično dobim iz tega komponente pri katerih ne bom šparal: stol, miza, tipkovnica, miš in ekran.
500€ je pri vrednosti rčunalnika cca 1000€ še vedno malo, če upoštevaš da boš stol imel dosti dlje od računalnika. tudi moja tipkovnica cherry g80 še vedno drži od prvega celerona 300A, sedaj pa si porazdeli ta denar, na leta v katerih ga uporabljaš.
če imate eni denar za bmwja, bo pa še za to. lahko pa seveda trpite.

/edit: vidim da je ccfly že izpostavil podoben vidik, kot sem ga sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

roli ::

Trpim ne, ker nimam nekih bolečin ali karkoli samo ne izgledam lepo. Problem je,da sem vedno nagnjen naprej .Preprosto ne morem mimo tega, da bi se nagnil naprej.

Sicer pa ni problem tako denar.Problem je ta denar dobiti od financministra v naši bajti, ki pa pravi, da je to "preseravanje".Že za miš za starih 15 tisoč SIT sem moral pol leta šparati denar.In ne nisem je kupil zaradi natančnosti ampak zaradi dobre oblike in pozicije roke na njej.
http://www.r00li.com

Jst ::

Mislim da bi se ti moral "naučiti sedeti." Če bi res imel težave (ne hipohondrične), potem mislim, da bi imel teh pripomočov kamorkoli bi pogledal po sobi.

V kuhinji, kjer imam ponavadi razpakiran prenosnik, sedim na kuhinjskem stolu, še iz časa socializma. Rajši in predvsem mnogo mnogo več časa, kot pa na fancy-neka-draga-huda-firma, katero imam v "so-called-entertainment-room", kjer imam stacionarca, ter TV. Tu večinoma sedim na sedežni garnituri.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

roli ::

Hehe težave niso v glavi, ker tudi hodim ne ravno.Mama pa me stalno opozarja naj se zravnam in ne hodim tako "puklasto".
http://www.r00li.com

;-) ::

Imate probleme ker nimate kaj drugega za počet kot bit za kompom. Predlagam vam da pustite službo in greste za FR (fizičnega radnika), tam ni časa biti puklast in buliti v ekran. Za zvečer priporočam kako borilno veščino ali fitnes, ponoči pa obilico seksa...predvsem vse to starejšim.

Najstnikom in mlajšim pa vse to naj že delajo prej da preprečijo puklasto hrbtenico.

Kaj narediš če te boli križ? Vn ga vržeš pa kapelo gor postaviš!>:D

gruntfürmich ::

---darklord!!
različic tega stola je več? lahko sam izbiraš dodatke?

tisti spinalisov stol se mi zdi da ni preveč uredu. ti kr nabija na križ vso hrbtenico. ga ima mama, sam trenutno ne vem kako je z njim zadovoljna, jst se občasno gor usedem in mi ni preveč kul.

pa tudi ravno ne preveč hoditi!! se bodo ljudje začeli obračat za tabo in govorili: lej ga pedra...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

10k bivših vreden kitajski stolček s možnostjo prekucevanja. Zaenkrat še nobenih težav je pa res, da je dovolj velik da na njem sediš v skoraj vsakršnem položaju. :D

darkolord ::

gruntfurmich: Obsession naj bi bil Ergolesov najboljši model, torej je model samo en (imajo še par cenejših, a malo slabših podobnih modelov), lahko pa izbiraš vrsto tkanine (mreža, usnje,...), barvo, podnožje in kolesa

Pred nakupom sem probal še Spinalis, a se po mojem mnenju sploh ne moreta primerjati

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Calligula ::

Po studijah naj bi bil najbolj zdrav polozaj za hrbtenico pri dolgotrajnem visenju pred racunalnikom "kozmonavtski".

Skratka stol pomaknjen nazaj in monitor postavljen visoko zgoraj, da ga gledate naraqvnost z izravnanim vratom in glavo naslonjeno na zglavnik. Tako se teza porazdeli preko celega hrbta in zadnjice. Skratka to je optimum.

In ja, tudi 5 minut razgibavanja na dan in nekaj kratkih vaj za moc hrbtnih misic tu in tam dela cudeze. Misica ne rabi delat cel dan, da je mocna. Rabi nekaj minut napora in se potem med pocitkom jaca.

Skratka mnogi napacno mislijo, da mora vse skos delat, da je mocno in nudi boljso oporo. Pomaga ze vsaka malenkost.

wooted ::

kupte LCD TV pa prklopte na komp pa resolucijo na 800x600, da se boste nazaj držal namest naprej:D je to kr problem.. sem imel podobnega, samo da je bilo zaradi šolske torbe...rešil sem ga pa tako, da sem neki cajta spal brez povštra in res ful pomaga

shadowfax ::

Da malo obudim temo. Torej ne iščem stola, me pa zanima, če si je kdo s kakšnimi vajami preverjeno izboljšal držo. Pred kratkim sem bil na masaži pa so mi svetovali, da bi se bilo dobro malo ukvarjat z ashtanga jogo in še s kakšno vajo z utežmi bi se mi drža popravila. Torej zanimajo me vaše izkušnje kako ste si popravili držo. Sicer se ne držim ne vem kako krivo pa vseeno bi rad preprečil poznejše težave s hrbtenico, ker me že zdaj včasih malo štihne;)

jype ::

Kupil sem žogo.

Ziga Dolhar ::

Nja - na žogi sem skoraj dve leti, vendar sem se precej hitro zopet navadil "sključene" drže.
https://dolhar.si/

jype ::

Ampak te hrbet ne boli več.

Ziga Dolhar ::

K bi ti vedu, Jure ... :-/.

Hrbtenica me je začela na polno f**** spomladi, ko sem opravljal pripravništvo na delovnem sodišču. Čeprav je sodnica imela obravnave zgolj enkrat tedensko, sem tisti dan po 9 ur (brez pavz) sedel na onih morilskih sodnih klopeh. Les & kot 90°. Od takrat dalje sem imel občasno kar redne bolečine ob "pogledu navzdol", na zgornjem delu hrbtenice kjer se srečajo ramena in vrat. Zadnje čase neprestano sedenje (čeprav na kvalitetnem stolu ali žogi) s pogledom navzdol (na površino mize) že napoveduje svoj davek.

No - morda pa je tu vseeno odgovor na težave. Morda bi žogo moral imeti povsod, ne le pred namiznim računalnikom, ampak tudi pri učenju. Čeprav si zdajle težko predstavljam učenje na žogi :).
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Začni malo športat, malo več na svež zrak ...

Če ne drugega, se boš počutil bolje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ziga Dolhar ::

Invictus - problem je predvsem v moji glavi. Ker se trenutno pospešeno pripravljam na en mal bl tečen izpit, sem se odločil, da bom do končanja opustil športanje - ker mi preprosto vzame preveč časa (ca. 3-4 ure na dan, če grem do Bleda rolat ali do Ljubljane na badminton), ki ga sicer porabim za učenje.

Se pa vsekakor strinjam, da ima športanje (konkretno 2 do 3 krogi okoli Bleda) v večernih urah nadvse blagodejne učinke :). (Ampak, to je trenutno tisti pravilni odgovor, ki ga nočem slišat :)).)
https://dolhar.si/

thramos ::

Saj obstajajo tudi drugi načini rekreacije, ki ne vzamejo 4 ure na dan?

shadowfax ::

Je že kdo poskusil s kakšno, jogo, pilatesom ali kakšno vodeno vadbo za krepitev hrbtenice (mišic), sicer bi mi bilo malo nerodno it na pilates vendar, če se gre za zdravje bi pa že šlo;)
Se pa strinjam, da tudi vaje za mišice hrbta pripomorejo, že kakšnih 20 minut 3x na teden menim, da bi bil učinek.

Yugos ::

Karaya 52 je izjavil:

Res je, ne pretiravam! Ko sem se danes pogledal svojo fotografijo od strani nisem mogel verjeti v kaj sem se spremenil! Vsa ta leta za računalnikom in knjigami se mi maščujejo. Najprej sem zgubil vid zdaj pa postajam podoben opici. Ker verjamem da še marsikdo trpi za to nadlogo na tem forumu sprašujem kaj se da ukreniti če se sploh kaj da. Sj par dni mi uspe držat ravno držo a kaj, ko je ta stvar hujša ko zasvojenost od alkohola imo! Privlekel sem si ono žogo na kateri se sedi, pa mislim da ne bo dovolj ker sem jo nekako ukanil...

VSAK nasvet več kot dobrodošel!


Narava, sprehod po gozdu in odmik, kolesarjenje, sploh nekam kjer je čist kisik...
Zjutraj še najboljše ker se napolniš za cel dan...

jype ::

Jaz mam zoper težave z računalniško pozo nameščen RSIBreak, ki me prisili, da na 10 minut vstanem od mašine in se pretegnem in grem na eno uro napolnit kozarec z vodo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Križ - bolečina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10327953 (1706) stajerska
»

Spinalis stoli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15442787 (8518) SeMiNeSanja
»

Odločil sm se da vam rešim življenje!

Oddelek: Loža
4611642 (9596) guest #44
»

Kateri računalniški stol? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6120559 (13645) dmk

Več podobnih tem