» »

Kateri računalniški stol?

Kateri računalniški stol?

«
1
2

nsane ::

Zdravo!

Odločil sem se za nakup novega stola, saj so se mi začele pojavljati bolečine v hrbtenici in ker je sedanji že dotrajan.

Videl sem, da ludje hvalijo SpinaliS stole, vendar se mi zdi škoda dati toliko za stol (400€ naprej). Iščem stol, ki bi res bil vreden svojega denarja (do 150€).

lp

jrtjtejtt ::

Jst sem si pred enim letom nabavil stol od Ergolesa, 250€. Sem zelo zadovoljen, mehanizmi delujejo brez napak. Glede križa pa...na tem stolu lahko sediš pravilno, vendar te stol v to ne sili, kar naj bi blo pri Spinalisu. Sklepam, da nimaš samodiscipline pri drži, če te boli križ. Zato mogoče razmisli o nakupu spinalisa, (čeprav jaz ne vem ali je stol res tako učinkovit, to ti bo povedal kdo, ki ga ima) ker dati malo več denarja za zdravje ni napačno.

Tole sem jaz kupil, oz. podoben model, tale je novejši, nosi pa isto ime:

madmitch ::

Spinalis je, če imaš probleme s križem, car. Posebno, če moraš dolgo in vsak dan sedeti. Drugače pa raje rit ven odnesi in jo razmigaj.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

c3p0 ::

Na Spinalisu (hacker model) lahko komot sediš nepravilno. Ga pa vseeno ne bi več menjal za stari "back breaker".

Fizikalko ::

Jaz imam že drugo leto stol, ki ga je prilimal Roky. Sicer ne vem, kako ti ga je uspelo dobit za 250 EUR, sam sem dal zajetnih 110k SIT. Je pa super, prej me je skoz vse bolelo, predvsem abdominalni del. Bolečine so v nekaj tednih oz. mesecih izginile.

Sedi se zelo dobro, mam pa doma tudi spinalisa. Meni bolj paše Ergolesov, se pa tu in tam tudi na Spinalisa vržem (le-ta je sicer za ženo).

jrtjtejtt ::

No zdaj sem bolj podrobno preiskal stran ergolesa, in našel moj model, zgleda čist podoben, verjetno ma pa nekaj manj možnosti nastavitev:


edit: tudi moja izkušnja je podobna kot od Fizika. Prej sem mel en navaden kuhinjski stol, če sem bil za abakom pol ure je šlo, ko pa sem sedel malo dlje pa kriza; sploh pa če sem gledal kak film, in se nakako napol ulegel po stolu. Sedaj lepo stol nastaviš na položaj za ležanje, noge na mizo in si kot v kinu (samo da tam ne moreš dat nog na sprednji stol>:D )

Sicer pa je bil nakup stola ena izmed boljših investicij 250€ v mojem lajfu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jrtjtejtt ()

Calligulla ::

V Leclercu majo akcijo. Zelo soliden za 80 Eurov. Takega imam tudi sam in je zelo dober. Kot ti drazji po vec 100 Eurov ampak nima pa zglavnika. Skratka naslona za glavo.

djordjevic ::

Lastim si spinalisa navigator. Dober stol, lahko pa na njem sediš, kako ti paše. Tako da, te ne sili najbolj v ravno držo. Je pa res, da me križ in vrat, recimo, ne bolita več (dnevno presedim za kompom 10+ ur). Me pa zato boli rit. :) Kakršenkoli stol že maš, se moraš redno razgibavat, ni druge. Če bi še enkrat kupoval, pa bi nekaj časa malo varčeval, pol pa na stroške kupil aerona od hermana millerja in ga dal v amortizacijo. :)

ender ::

Tak stol kot Roky imam tudi jaz že več kot dve leti, in je za delo odličen. Edini problem je poleti, ker je sedalo usnjeno, pa se potiš. Je bil pa kupljen v Ergolesu.

Moje izkušnje s Spinalis stoli so da mi je uspelo udobno sedeti v njih samo tako, da sem se nekako zverižil, kar je imelo verjetno nasproten učinek od želenega.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

djordjevic ::

Apropo spinalis. 14 mesecev stari navigator - danes se mi je zlomila vzmet. Peljem na servis in poročam dalje. In zadeva naj bi zdržala 10 let? Ne me hecat.

pipc ::

tukaj imas eno spletno stran kjer prodajajo samo pisalniske stole je v blizini leclerca
http://www.pivk.si/

Lp

mgermo ::

Jst imam tega.
klik

Če te zanima, bi ga mogoče prodal.

Bojevnik ::

Kupujem nov stol, pa sem razmišljal o tem:
http://www.pivk.si/izdelek_Stol-fotelj-...
Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje z njim oz priporočate kakšen drug stol tam do 200EU?

DonMatejo ::

jst tudi ravno študiram kako pridt do kvalitetnega stola... bolj ko gledam razne stole za 50-80 eur, bolj mi je jasno, da moram dvigniti nivo... drugače bojevnik izgleda vredu, samo vprašanje če ti usnje odgovarja... meni osebno ne...

btw, kaj je s stranjo od ergolesa?

Invictus ::

Zdravilo proti slabi drži je redno ukvarjanje s športom (plavanje, telovadba). Važno je, da čimbolj okrepiš spodnji trebušni del, ker le to drži hrbtenico v pravem položaju.

Pod šport mislim tistega pravega, ne na računalniku ...

Seveda dober stol pripomore ...

LP I.

Gost ::

Tak stol fotelj mi ne deluje primeren za računalničarja, ker nima odprtin na naslonjalu (za zračenje hrbtenice => drugače postaneš zaspan), niti nima (kolikor je iz slike vidno) dobrih naslonjal za roke. Več ko ima stol prilagoditev, boljši se mi zdi.

Pojdi v kako trgovino in se usedi nanj, boš najbolje videl, če ti ustreza.


Lp.

nightman ::

Se strinjam z Invictusom. Nekaj časa sem veliko preigral online igrice in mi ni pomagal noben stol. Zdaj mam navaden, podložen kuhinjski stol in se ukvarjam z kolesarstvom in mi sedenje po več ko 3h na dan ne predstavlja nikakršnih problemov.

DonMatejo ::

hja... je res, če se ukvarjaš s športom, je vse lažje. kaj pa nam, glasbenikom (vaje vsak dan najmanj 2-3ure), tudi tam sedim večino časa... potem pa še računalnik, pa niti ne kej veliko geek stvari (dobro, nek procent že...)...

uglavnem zdj hodim peš na krajše razdalje pač, večino v hrib... čeprov je spet problem, kitaro recimo lahko nesem, ojačevalec morm pa že z avtom it (60kg ni ravno za nosit okrog). zdj sm upikiral aniles, ergoles pa pivk... morm it pogledat, ker tale lesnina je podn... tud normalnega stola nimajo (iz blaga, oporniki za roke, ne glih pinky barva...

Macketina ::

2-3 ure zdrzis na skoraj kateremkoli stolu. Sem mislil da govorimo o tr00 g33k zadevah, torej 10+ur minimalno na dan.

Jaz mam v firmi Spinalisa Hackerja, klecalnik + se en fotelj in po potrebi menjam.

Gledam pa kaj bi kupil za doma, ker:
- klecalnik meni postane neudoben cez nekaj casa, predvsem na kolenih
- Spinalis je zakon, vendar je to stol za delo, ne za naslonit se in gledat film
- naslonjac je pa vroc pa glomazen
in iscem kaj novega.

Bojevnik ::

Kakšna je razlika med usnjem in pa renno, predevsem me zanima glede kvalitete kateri več zdrži?

DonMatejo ::

no saj pravm... tam tam se giblje od 2-5h dnevno računalnik pa še bass kitara tm tm minimalno 1h bi se presedelo na tem stolu najbrž (naslonjala za roke so mal kritična (zdaj vadim na žogi).

embryo ::

Lep pozdrav

Par nasvetov za bolj ergonomsko delo in sedenje. To smo se učil na faksu pa samo posredujem znanje se mi zdi da bo mnogim prav prišlo:

- delaj v nevtralnem položaju človeka (nevtralni položaj je tak kot ga zavzame telo kadar ste v vodi in ga povsem sprostite, v šali mu rečem položaj vesoljčka - ker astronavnti na ladiji spijo v povsem nevtralnem položaju)
Npr roke naj bodo v nevtralnem položaju - miš drži z istegnjenim zapestjem (da se ne prepogiba navzgor ali navzdol) prav tako tipkovnica - roke naj bodo iztegnjene v zapestju.
Držanje volana med vožnjo v razmerju (deset do treh) z iztegnjenim zapestjem.
Vrat naj bo vzravnan (monitor glej naravnost pred seboj in v višini oči)
Ohraniti je treba dvojno "S" linijo hrbtenice (za to je pametno iskati stole z dodatno ledveno podporo (prilagodljivo seveda)

- Zmanjšati stalno mišično kontrakcijo - torej če stol zahteva od nas da imamo katere od mišic v stalni obremenitvi je to narobe - zato spinalis ni resnično ergonomski stol (stalna obremenitev mišic ob hrbtenici) Prav tako se pogosto po nepotrebnem obremenuje vratne mižice. Uporabnik čuti bolečine - so prvi pokazatelj nepravilnega dela in drže. Če kaj boli potem je treba ugotoviti vzrok in ga odpraviti - malo iznajdljivosti.

- med delom se preteguj razteguj mičice in ude vrat in še posebej hrbtenico (nikoli tako močno da bi kaj bolelo) Vrat razteguje naprej in nazaj, ter na obe strani ramen navzdol - ne sukaj vratu v osi

- Noben položaj ni primeren za 8 ur - treba je redno menjati položaje sedenja saj tako razbremenimo različne mišice in pritisk na točke telesa. Bolj ko je stol prilagodljiv bolje za človeka.

- zmanjšati pritisk na točke telesa - npr pod koleni (stol ne sme biti previsok, ali prenizek), ali če si naslonjen na mizo pazi da ne sloniž s podlaktjo na rob mize, ne prekrižaj nog, pazi tudi na zapestje (tam je medialni živec) da ne pritiska na trdo podlago.

- naslonjala za roke morajo biti oblazinjena in v višini komolcev, če so prenizko držimo mišice ob vratu v stalni obremenitvi, občutiš zatečenost in mičice okoli vratu bolijo.

Poleg izbire stola je treba tudi paziti na druge stvari
- višina monitroja v višini oči in primerno oddaljen (ne gledat blizu)
- monitor imejte povsem naravnost pred seboj
- višina tipkovnice približno v višini komolcev
- vse kar delate delajte v območju ki ga lahko dosežete z rahlim iztegom rok.
- svetloba naj bo postavljena tako da ne blešči od strani ali v oči in ne glejte svetlega monitorja v temni sobi - prižgite luč - najboljža svetloba je ambientalna (indirektna ali odbita) svetloba (sicer je to energijsko potratnejše vendar je za oči bolj ugodno) najboljša pa je dnevna svetloba - delaj po dnevi in spi ponoči (hm ... sej vem da je to mission impossible)

Obširnejšeih razlag o vsakem načelu ne morem pisat ker je preveč. Več o ergonomiji si lahko pogledate v knjigi Human factors. Posredoval sem samo načela ki se tičejo sedenja. Za druge stvari mogoče v kaki drugi temi.

Morda sem še kaj pozabil in bi me prof. Dodič Fikfak "za ušesa" če bi vedela. No če sem kaj pozabil bom kasneje dopisal.

Vzor dobrega stola vidim v dveh stolih:

nuber one je definitivno AERON od Herman Miller (btw ima 12 let garancije)
http://www.hermanmiller.com/CDA/SSA/Pro...

dober je pa tudi Zody od Haworth Comforto
http://www.chairholder.de/product/show/...

Cene so na žalost mnogim nedosegljive, a se dobi tudi malo cenejše stole s podobnim performansom.

Picero ::

Pred casom sem gledal stole pri HIT Preles blizu Medvod pri Ljubljani in so se mi zdeli cenovno kar ugodni in tudi dokaj kvalitetni. Prodajajo tudi na Bolhi.

LordWorm ::

ZOGO za 15E!!

ce te pa prevec utrudi pa se en beden pocen stol da se spocijes. kmalu pa hrbet ojacas tolko da sedis na zogi 90% casa.

pol pa tipkovnica na kolenih in ena mala mizica za misko da mas ob telesu.

to je moj setup ki ga ne zamenjam za nic.
ni podatka

sss ::

Ti kar bodi alter in imej svojo žogo

Na njej se ne morm lepo naslont nazaj, kar je bistveno :D

DonMatejo ::

hehe... jutr podam konkretn opis stola, k sm ga kupu v aniles... dons... ena-a za ceno 80eur...

DonMatejo ::

no torej... kupil sem stol W-03 za 79,20€ (nisem nič zbijal cene kot to navadno počnem), še link prilimam :). stol pride v eni taki vrei škatli, vse skupaj je težko 14kg, stol pa ima reci in piši dvanajst vijakov na imbus ključ. sestavljanje je enostavno in ne vzame več kot 15minut. sedalo je iz neke mrežice, pod katero je debela plast pene, spredaj pa je en del usnjen. Naslonjalo je iz mrežice in pravtako na vrhu iz usnja, barvna kombinacija ustreza. Naslonjala za roki sta zelo fina in kar je najpomembnejše, sta dovolj visoka.
ko se vsedeš, je občutek res super, mehko pod tazadnjo, ampak spet ne preveč, čeprav bi mnoge lahko motilo, ampak poskušajmo imeti v mislih da ne kupujemo 200eur drag stol. Ko takole sediš kakšno urico, dve je super stolček, za več še nisem imel časa.
Funkcije so gor dol, ter pa ali je stol kot stol, ali kot gugalnik (ima tudi vijak za nastavljanje trdote guganja); je kar vredu funkcija, če recimo pogledaš film, da nisi tako trd ampak se malo zrelaxiraš v neravno idealnem položaju. samo ne pozabit potem preklopit nazaj na Hard mode, d ne boste šli nazai pa v paniko, kot jaz :D
ima kovinsko zvezdo nad koleščki in je zelo fin in kaj je meni najbolj pomembno, ostaja relativno mrzel, sploh po hrbtu (takoj se začnem potiti, čeprav bo poleti tudi to odveč). Za 80eur, kar je relativno malo denarja, dobite veliko stola. v AniLES so prijazni (meni so odprli trgovino čeprav sem prišel globoko izven delavnega časa), pohvale.

priporočam
LP, Matej

Zgodovina sprememb…

samsung113 ::

Jst sm šel v YSK in kupil računalniški stol za 25€. Z križem ni nobenih težav pa presedim na stolu celi dan. Če se pa kaj uniči pa se nebom sekiral za teh 25€ ampak enostavno šel po isti nov stol :).

SpecialX ::

Torej, mogoče kdo ve kateri je najcenejši ergonomski stol?

Ovchka ::

Ortopedska žoga. ;) Jaz na njej presedim ves čas, kar sem pred računalnikom doma in je ne zamenjam za noben stol. Sem se pa že toliko razvadila, da me v službi že začne vse bolet po parih urah sedenja na navadnem stolu. Bi si najrajš prinesla kar žogo s seboj :D
Qapla' Balth je'

kixs ::

DonMatejo:

pravis, da sta naslonjali za roki dovolj visoka... predvidevam, da se jih da nastavit po visini ali ne?

lp

brdi ::

No tudi jaz kupujem nov stol, tam do 150€ kak € vec ali manj :P ne bo problem.
Imam pa samo ta problem da ze imam po naravi malce problemov z hrbtenico in bi rad stol na katerem bi lahko sedel dalj casa brez bolecin.
Ter da ima naslonjala za roke.

DonMatejo ::

kixs97... nima... to je tudi mene najbolj motilo, ali bo dovolj visoko da lepo upreš komolca na naslonjalo pa tipkaš, ali ne... ugotovil sm, d sta TOČNO tako visoka, kot to potrebujem
res je pa, da imam stol na najnižji možni točki... če pa se nebi izšlo glede tega, bi pa prešraufal mizo oz poličko za tipkovnico... :D

drugače pa zdaj veliko presedim samo na polovici riti in naslonjal niti ne uporabljam polovico časa... tako se držim zelo pokonci... je pa fino, če mal sprobaš različne postavitve naslonjal etc, d vidš, kak ti najbl paše... drugače sm pa gledal en film in je božansko se mal nazaj naslont... :)

kixs97 če rabiš še kkšno info kr povej..

brdi ::

Ja a res ne zna nihce priporocat stola zame ? Recimo tam do 200€ ostalo pa je napisano v mojem prejsnjem postu.

kixs ::

Tezko je pametno svetovat, ker smo si vsi razlicni.

Najbolje, da pogledas malo na splet in se odlocis kaj it preizkusit. Sele potem pojdi v nabavo.

Sam sem sel pogledat v Rutarja in mi dejansko noben stol ni 100% odgovarjal (cene od 90-300€).

http://www.pivk.si/
http://www.ergoles.si/

lp

brdi ::

Ja to razmem da bolje da ga stestiram , ampak da bi mel neko podlago kaj sploh naj gledam?

Kajti bol ali majn nepravilno sedim in drze tut nimam glih fenomenalne. zato iscem stol, na katerem bi lahko sedel dalj casa brez bolecin.

kixs ::

Iz svojih izkusenj ti lahko recem samo tole.

Stol je seveda "pomemben"... vendar je bolj pomembno, da se ukvarjas s kaksnim sportom - in ne sah. Moras se presvicat. S tem bos utrdil misice celega telesa in se posebej trebusne in hrbtne (v LJ - Smarna gora, parkrat na teden naredi cudeze in razen prevoza, ne kosta nic)

Sam presedim tudi po 12++ur na dan ze kaksnih 18 let in me se ne matrajo kaksne bolecine povezane s tem (delom na racunalniku) - parkrat se je res zgodilo, da me je vse bolelo, ko sem ne vem koliko ur presedel z volanom pri TDU - recimo 10+ ur ;) Uporabljam pa cisto navaden lesen stol :P

Se pa res ukvarjam s sportom (vcasih sem tudi len - kot npr. zadnje tedene, ko se mi nic ne da). Se pa vseeno kar naprej pretegujem na stolu :))

lp

mmmato ::

Js sm pri PIVK kupil tega. Sem hotel inženirja, pa ga niso imeli na zalogi. Tega ki sem ga kupil NE priporočam, zadeva škriple za popizdit. Poleg tega tisti mehanizem za "guncanje" enkrat dela enkrat ne. Spodaj je nek šrauf, s katerim določiš občutljivost - glede na tvojo maso. Bi uveljavil garancijo, pa se mi ni dalo zadeve razšraufat in peljat nazaj, zdej je pa garancija že pretekla.

Sem probal tudi stole od ergolesa in super. So pa že najbolj osnovni modeli takoj čez 100€. Cene pač ne morjo bit nižje, glede na to da jih delajo v slo, večina tistih iz PIVKa pa narjenih na kitajskem. No, pa nej kak lasnik ergolesovega stola pove kolk cajta mu služi.
http://www.turnofftheinternet.com/

brdi ::

Lej enostavno povedano delam po 12ur dnevno in vec fizicnega dela, in glede na to se mi enostavno se ne da ukvarjat z nekim sportom razen fraj cajt ko naredil kr nekaj kilometrov na rolerih itd. Drugace pa se potim usak dan vec kot dovolj! Keri stol od ergolesa pa bi bil pameten za taki kes ?

Mene najbol zanima kaj bi bilo najbolje izbrati za tako ceno

JanezekNovak ::

Ergoles Infinity

Mam tegale že kakšni 2 leti in nimam nobenih problemov.

Naslednji stol, ki bom kupil bo še enkrat Ergoles!
http://www.euroairsoft.com/

brdi ::

Ergoles Infinity

Mam tegale že kakšni 2 leti in nimam nobenih problemov.

Naslednji stol, ki bom kupil bo še enkrat Ergoles!



Cena tega pa znasa ?

ender ::

Jaz imam dva Ergolesova stola, tale mi služi že približno tri leta, in ga zdaj uporabljam v službi (ob nakupu je stal okoli 60.000 SIT), doma imam pa zdaj tega (541€).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Steinkauz ::

Velik ljudi ima tega(me included):
http://www.ergoles.si/index.php?S=4&Art...
Stane 280 eur(če hočep dober stol boš mogu dat neki keša) in je res super. Brez problema zdržim ure na njem. Spinalis so verjetno sicer bolš za kakšno delo, samo v tem se lahko tudi nasloniš in v miru pogledaš film(no spinalis so tut dragi)
Mreža za hrbet je fajn k ne švicaš. Mam ga skor eno leto in sem zelo zadovoljen.

[MYTiX] ::

Tega imam doma (280€ z nekimi dodatki) in je zelo dober stol. Smo pa potem dobili v sluzbi te stole. Ta je pa zame odlicen. Lahko si ga nastavis tako, da tudi po 8 urah sedenja se sploh ne zavedas da sedis.
podpis

Opkow ::

Kaksen mesec nazaj, sem po dobri uri probavanja stolov v Ergolesu, vzel tegale za 288 EUR.
Zaenkrat sem zadovoljen. :)

brdi ::

Kolk pa stane infinity ?

ziga80 ::

Mislim da stane okoli 300 eur! Poklici in vprasaj pa bos vedel. Drugace pa sam sedim na ERGOLES-ovem stolu http://www.ergoles.si/index.php?S=4&Art... in slisi na ime Stanly :). Ima vse kar potrebujem: Synchron mehanizem, nastavljive rocke, usnjen sedez in naslon (imamo klimo, tako da ne svicam), ledveno podporo (nastavljiva),....
Zraven pa uporabljam se zogo (kadar mi pase), katero sem kupil za dobrih 10 eur. To mislim da je najboljša kombinacija v smilu price/performans!!! Cena stola 280 eur + 10 eur= 290 eur. Spinalis je pa kar precej drazji!!

Picero ::

V BTC LJ v Hali A - trgovina Stolcek - imajo par lustnih stolov. Za 80 EUR se mi je zdel cist OK...

Okapi ::

Jaz imam tudi takega kot Steinkauz in daleč od tega, da bi bil slab, ampak naslednjič ne bom več tega kupil.

Ne moreš mu recimo po višini nastavljat naslonov za roke. Hrbtni del je zelo dober, naslon za glavo/vrat tudi, sedalo bi pa lahko bilo tudi boljše. Po 10+ urah začne kar konkretno rit bolet:-)

Pa po treh letih intenzivne vsakodnevne rabe se je že malo razmajal in na spodnji strani se je že malo polomil (eni koščki plastike so odpadli s spodnjega dela sedala;-). Mehanizem za spreminjanje lege hrbtnega dela se je tudi začel nekaj zatikati, ampak na srečo tega itak ne spreminjam.

Na papirju je Obsession videti boljši.

O.

spinner ::

Zanima me, kakšen stol za računalnik mi predlagate.
Dosti ur za računalnikom, imamo tudi mačka, ki rad praska po stolih :P Tko da en stolec, kjer bo čim manj škode.
Pa ne preveč drag. Tam do 150€ max.

hvala in lep pozdrav
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spinalis stoli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15442762 (8493) SeMiNeSanja
»

Kvaliteten računalniški stol za okrog 100€

Oddelek: Loža
267641 (6068) Veron
»

Pisarniški stol (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12230678 (15208) Unknown_001
»

Kateri stol

Oddelek: Loža
294777 (323) Saladin

Več podobnih tem