» »

Napajanje prenosnika

Napajanje prenosnika

Luksi ::

Pozdravljeni!

Malo sem sicer že iskal sorodno temo, vendar nisem našel nič konkretnega.
Torej, moj oče je dobil v društvu prenosnik za "službene" namene. Sam sem pri tej stvari čisto "zelen", on pa še bolj :D

Takoj se mi je postavilo prvo vprašanje, kako je najbolje polnit prenosnik - za hudiča je povsod samo napisano kako varno rokovat s tem, uporabnega pa nič! V trgovini pa tudi nisva bila, da bi prodajalca povprašal >:D

Torej, je podobno kot z mobiteli? Do konca ga spraznit in ga potem ugasnjenega polnit? Kaj pa če se sprazni ravno ko nekaj dela. Ga je pametno priklopit na električni tok in ga prižgat ter delat naprej z njim? Pa potem, ko končaš... Ga ugasnit in ga do konca napolnit, če se ni že med tem časom. Kaj svetujete uporabniki?

Hvala za nasvete in lp!
Luka
  • spremenil: Luksi ()

tomaz- ::

če boš kompliciral in pazil, ko sto hudičev, bo življenjska doba baterije cca dve leti, če ne boš pazil praktično nič , bo življenjska doba baterije eno leto in 10 mesecev... To je sicer zloo na grobo rečeno, ampak kar drži, tko da.. Filaj po potrebi, itak jo bo prenosnik prenehal filat, ko bo polna, ko se sprazni, pač nafilaj takrat, ko boš vedel, da recimo rabiš zalogo baterije za naslednjič, ko ne bo pri roki vtičnice...

[SkA] ::

Če se ne motim je "do konca ga sprazniti in potem polniti" veljalo za NiMh baterije, večina današnjih naprav pa ima Li-Ion baterije, kjer tega problema ni več. Oziroma je celo drugače, bolje je polniti sproti.

Memory effect @ Wikipedia
Lithium ion battery @ Wikipedia

tomaz- ::

sej tako sem mislil napisat, čimmanj kompliciranj, pač ko vidiš, da gre baterija počasi h koncu, cca 20 %, ga lepo priklopiš na štrom in naj se fila, če prej, pač prej... Bistvene razlike v dolgotrajnosti baterije ni..

DeanSeruga ::

iz mojih izkušenj... baterijo vedno dokonca sprazni preden jo napolniš... (baterija ima omejeno število paznjen-polnjen) ko imaš računalnik v vtičnici daj baterijo ven (edino če se polni...)

Matek ::

Se strinjam s tistimi, ki pravijo, da ni pomembno. Li-ion baterije nimajo vec problemov z memory efekti in podobnimi recmi, tako da jih lahko polnis in praznis, ko pac rabis in imas priloznost, brezveze je prazniti jih cisto do konca in potem polniti ugasnjene.

DeanSeruga, omejeno stevilo praznjenj-polnjenj tu nima nobene zveze oz ne izgubis polnjenja kar tako. Enako kot ima flash pomnilnik zmogljivost toliko in toliko ciklov zapisa in izbrisa, se to šteje za vsak najmanjši del posebej, ne pa za čip kot celoto.

Jemanje baterije ven, ko je prenosnik v vtičnici, pa je še posebej nesmiselno. Elektronika je dovolj pametna, da se napaja iz vtičnice, če zazna polno baterijo, torej se ne bo laptop konstanto polnil-praznil. Da ne omenjam, da se sistem resetira ob iztiku kabla, če ni baterije not.

Edini nasvet, ki bi ga dodal, je pazljivost pri temperaturi. Li-ion baterije sovražijo previsoke temperature, tako da lahko življenjsko dobo baterije podaljšaš s pazljivostjo pri hlajenju laptopa.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

tomaz- ::

točno tako, se podpišem. Mnogo bolj pametno je naložiti en programček za spremljanje temperature, npr speedfan ipd.., in raje prenosnik podložit s kakšnim kulijem, dvema radirkama ali kako drugač ohladit, ko zašvica, pa je problem rešen.

DeanSeruga ::

moj brat je imel baterijo vedno v compu in comp na elektriki... nikoli je ni nekaj uporabljal... po pol leta je baterija zdržala samo še 2-5min toraj 0 ...

tomaz- ::

hmmm, jest imam pa baterijo nonstop v svojem hp-ju že leto in pol, pa je na štromu 70% časa, pa dela baterija še fine dve in pol ure...:)

alum ::

Tudi jaz. Večinoma na štromu. Baterije se mi enostavno ne da jemat ven.

Pa baterija po dobrem letu drži še vedno cirka 5 ur.

roli ::

Z izjavo, da se sistem ugasne ali ponovno zažene, če je baterija prenosnika polna se ne strinjam! Meni se moj Acer Aspire 5102 ne ugasne, če iztaknem konektor iz prenosnika. Ali to pomeni, da se napaja iz baterije ali pa samo hitro preklopi pa ne vem! Prenosnik v glavnem deluje normalno naprej!

Baterije pa vse eno ne bi jemal ven, ker je namenjena, da je not, ker, če jo vzamem ven dobim samo eno veliko luknjo na dnu!
http://www.r00li.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenosnik - kako polniti baterijo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4115058 (1828) sh00ter92
»

Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6020144 (16771) MrStein
»

Baterije prenosnikov

Oddelek: Strojna oprema
425053 (4039) WyattEarp
»

Polnenje Li-Ion baterije?

Oddelek: Loža
133610 (3419) Pyr0Beast
»

Li-Ion vs. Li-Poly (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8013978 (12543) Pyr0Beast

Več podobnih tem