» »

Računlik - router

Računlik - router

matej_jack ::

Yoyo

Odločil sem se da zamenjam svoja stara Dlink jajca za nekaj bolj konkretnega.
Pred kar nekaj časa sem slišal da se da nardit router iz računalnika. Zanima me če mi lahko kdo svetuje glede tega (koliko mhz, ram, disk, programi, kako pol dalje peljat internet,..,...)
ali pa je vseeno boljše kupit kak router, ki dela zanseljivo?

hvala, lp

matej

steev ::

Vzami en Pentium 100 MHz, 64 MB rama, 2 mrežni, switch in potem odklikaj sem. Uporabis en disk (čim manjši) ali pa CDROM s floppyem. Dela zelo v redu. Ima traffic shaper (vsakemu compu lahko omejis DL in UL ali pa vsakemu programu dodelis omejitev UL/DL).
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

jan01 ::

Prvo povej, za kaj/kakšno stvar bi ga rabil.

wishmaster ::

Jaz priporočam clarkconnect (če misliš laufat še kak strežnik, proxy,intrusion detection ..) ali pa DD-WRT (firmware za linksyse ipd.)

Za DD-WRT že zadostuje 100 Mb disk. Več o DD-WRT imaš na tej povezavi
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Zgodovina sprememb…

shock ::

No lih 100Mhz je malček premalo, čeprav je po specifikacijah enako zmogljiv kot linksysov router (200MHz RISC). Vzemi malo močnejši proc, če boš imel dosti prometa čez (port forwarding itd). Drugače tud jaz ti priporočam ClarkConnect.

Azrael ::

Imaš še BrazilFW, ki teče z diskete, če nimaš prevelikih apetitov (samo router in print server in kakšna podobna drobnarija), če pa imaš večje potrebe, vse skupaj postaviš na disk.

Stabilnost, zanesljivost in dodatne možnosti so pri vseh do sedaj naštetih rešitvah v tej temi nekaj razredov večje, kot pri malih routerjih samo, je pa slabost večja kišta in malo večja poraba elektrike.
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

shock: 100 Mhz je cisto dovolj, ce uporabljas monowall (port forwarding, traffic shaper). Za ostale je pa (kot so clarck connect, ip cop, ...) pa potrebujes malo mocnejsi proc. Tako da najprej vprasanje kaj potrebujes in ali potrebujes bomboncke kot so traffic shaper itd.). Res ne rabis CC, ce ne bos porabil 10% tega. Priporočam m0n0wall za router. CC pa itak ni samo router.
:|

shock ::

steev: Verjami da 100MHz ni dovolj niti z Monowalom, razen če bo samo srfal (malo pretiravam).

steev ::

Lej m0n0wall uporabljam ze eno leto na 100 MHz. Linija nekaj casa 10/10, sedaj 5/5. Naj ti verjamem. Traffic shaper je vkljucen, gor so vedno 3je kompi, kdaj tudi 4je in ni problema. Ni vazn proc, vazn je ram in mrezne (avtor priporoča od intela). Seveda če imaš potem linijo 50/50 ali 100/100 ali 1000/1000 Mbit/s, potem pa potrebujes močnejši proc in veliko rama.
:|

matej_jack ::

Hvala za odgovore ;)

Uporabljal bi se pa pač za 2-3 compe, hitrost interneta je 2mbit, se pa tudi uporablja p2p. Mogoče bi še kasneje postavil kak serverček za privat slikce al pa kaj malega.

edit: Zanima me še kateri switch priporočate :)

Zgodovina sprememb…

steev ::

Kupis tistega za 20€. Switch ko switch. Jaz imam enega LevelOne, pa čisto dobro sluzi namenu.
:|

shock ::

steev:

Res je da lahko dosegaš take hitrosti če nimaš več povezav na enkrat (to mislim reda več 100 in več). Nekdo je na tem forumu tudi prilepil lih razne teste, ki je bilo govora lih prepustnost routerčkov, ampak te testi so bili isto časni zavajujoči, saj so testirali prenos podatkov preko FTP-ja. P100 se je izkazal, da bi lahko prenesel celo okoli 25-35Mbitov na sek iz WAN-LAN pri uporabi FTP-ja. No potem so dali prov posebno testno napravo, ki zna generirat razni promet z različnimi vrstami paketki in se je na koncu izkazalo, da taki mali routečrki ne zmorejo tak "dinamični" promet (velikost paketa (od 64 do 1500), različni naslovnki, VPN, itd) oz hitrost se je zmanjšala na 3,7Mbit/Sek. Za podatek router porabi več procesorske moči iz WAN - LAN kot iz LAN - WAN. Drugače ti povem da tud jaz sem imel 200MHz s 128 MB (monowall) rama pa mi ni delalo 10 mbitov kot sem si jaz želel, na enem pc je laufala mula na drugem bittorrent tretji pa DC. Če pa je bil samo 1 PC vklopljen pa sem dosegel željene rezultate. No toliko o moji izkušnji

P.S. Aja pa še to UL ni bil nikoli 100% zaseden

steev ::

Meni pa je delalo. Pa sta uTorrent in eMule vedno delala. 10/10 povezava. Si pomislil da ni stvar samo v procesorju. Rama itak potrebujes samo 64, pa nima veze al je 1Gbit al 1Mbit.
:|

Azrael ::

Ni vse v MHz procesorja. Intel Pentium je specialist za 32 bitne operacije, Cyrix/IBM pa za 16 bitne. OS v ter routerjih je 32 biten in posledično Cyrix potegne ta kratko. Če bi bi OS 16 biten, bi bil zmagovalec Cyrix.

Kam tu sodi AMD K5/K6 ne vem, ga nisem nikoli imel prilike testirati.

Potem so še chipseti, SiS je skoraj pol počasnejši od Intel VX/TX, VIA je nekje vmes odvisno od vrste nabora, VIA Vpx alias AMD640 je zelo blizu Intel TX.

Še en problem, če gre za matično, ki ima integrirano grafiko, ki upotrablja sistemski 72 pinski ali SD-RAM je spet polomija.

Cifra MHz ne procesorju ne pove skoraj nič, treba je vsaj malo z očutkom izbrati tudi ostale komponente.
Nekoč je bil Slo-tech.

matej_jack ::

Računalnik že imam naročen. Sedaj me zanima, kako se veže iz tega računalnika, na switch, in potem na ostale računalnike, pa na modem seveda.

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Z UTP kabli, praktično vse vse z 1:1 kabli.

še slikca:
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

Daj povej kater komp bos dobil in kaj nameravas dat gor.
:|

danielka84 ::

Nekaj ste omenjali da p100 nekako ni dovolj za vec P2P uporabnikov.
Sam imam P100 ter 64MB rama ter namescen M0n0wall. Na mrezi je 10 racunalnikov od tega jih uporablja pet uTorrent, dva pa emule.
Nevem zakaj se pozna pri brskanju, ce smo vsi na mrezi, UL ni zafilan, status za obremenjenost procesorja ni niti priblizno 80%, pa se traffic shaper je vklopljen tako da da ptp najnizjo prioriteto http pa najvecjo, vendar se kljub temu zelo pozna pri brskanju - strani odpira zelo pocasnej. Pa se to, router se nikol ne obesi. Vse skupaj je pa na kabelskem 8/1 paketu.

steev ::

Tale je ze kr mal huda. 10 userjev, od tega pet ne torrentih.
:|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux -povezava na Siol preko PPPoE

Oddelek: Operacijski sistemi
101343 (1099) jype
»

Linux router - razdelitev bandwidtha

Oddelek: Programska oprema
71021 (920) bosto
»

m0n0wall ne gre na internet-kaj nastavit (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
503183 (2650) steev
»

Linux based router na USB

Oddelek: Omrežja in internet
492755 (1926) Steinkauz
»

Deljenje megabitov

Oddelek: Omrežja in internet
111475 (1038) plavko61

Več podobnih tem