» »

Hud problem - kako nadaljevati šolanje?

Hud problem - kako nadaljevati šolanje?

MihaKrivec1 ::

Pozdrav vsem na forumu. Sem nov, razlog za registracijo pa je moj osrednji problem, kot se bo videlo v nadaljevanju, računalništvo. Ampak bom šel po vrsti, ker si želim kakšen temeljit odgovor in/ali pomoč. Zato bom tudi temeljito povedal o sebi. Stvar je takšna, lepo po vrsti. Sem letnik .81, torej bom letos junija star 26 let. V obdobju po koncu osnovne šole, ko je bilo treba it v srednjo šolo sem jaz imel ene probleme z vidom in ker so vsi okoli mene (šola, zdravnik,..) zganjali paniko, so mi "podtaknili" eno čisto v easy srednjo šolo (IV stopnja), da ni naprezanja, da bom čimprej konec, bla, bla, bla... No, to šolo sem končal in žal takrat nisem šel naprej. Pač služba in to. Čeprav o tistih težavah z očmi izpred nekaj let ni bilo več ne duha ne sluha. No, neko sem do danes normalno delal pozabil na šolo, konec koncev tudi nisem tako slabo zaslužil in sem se pač navadil. Kar naenkrat pa prejšnji mesec le ugotovim, da to ni to. Želim si več in to me sedaj zelo, zelo mori, kaj narediti. Vem da nisem več star dvajset let, ampak se tolažim, da je bolje pozno kot nikoli priti k pameti. Moje življenje je računalništvo in sedaj sploh, ko sem si to vtepel v glavo, v sedanjem poklicu ne bom več srečen. Hočem na računalniški faks in pika. Ali imam kakšne možnosti? Kolikor sem preverjal po spletu, je stvar sledeča. Ker imam do sedaj 4. stopnjo, šolo končano z zaključnimi izpiti, bi moral sedaj recimo na CDI Univerzum ali podobni ustanovi narediti še dva letnika + maturo, ter s tem pridobiti peto stopnjo izobrazbe, kar je pogoj za vpis na FRI. Ampak, jaz bom čez 2 meseca star 26. let :( Ali je res tako, da lahko redno greš študirat samo do 26.ga leta starosti, potem pa nič več, oz. samo še izredno? Imam sploh še kakšne možnosti usresničit svoje želje? Sem pripravljen pustit službo in 24ur sedeti za knjigami, ni mi problema, ker želja je ratala zelo, zelo velika. Samo vem ne, ali je cilj sploh uresničljiv ali ne. Lahko prosim kakšen nasvet, morebiti informacijo, karkoli, kar bi mi pomagalo, da si zbistrim vse skupaj, ker trenutno imam res polno glavo vsega razmišljanja, slabe volje, želje, itd... Hvala!

Microsoft ::

Jst bi pocakal kak mesec ali dva, mogoce se vec. Ker mogoce te samo trga, pa te bo po enem tednu minilo. Poleg tega, kaj mislis, da ko bos naredil ta faks, da bos kot nov iz skatel al kaj? Pac nametal ti bodo nekaj teorije, s katero si bos bol mal lahka pomagal. Poleg tega, ce te nekaj veseli, si lahko o teh stvareh preberes na interneu (ali knjigi, ce ti je tako ljubse). Faks je za to, da lazje prides do sluzbe, ker mas pac en a4 papir vec, kot ostali kandidati. Sicer je pa tako, da ce se znas predstavit, mas nekaj veselja in znanja, bos prisel dalec (kar se denarja tice).


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

gzibret ::

Še vedno obstaja izredni študij. Tam pa ni starostne omejitve. Brat je na FGG imel sošolca, starega 85 let. Sicer se je vpisal zgolj zaradi tega, da je vnukom kazal index, ampak vpisan je bil :D

Če si se res pripravljen 24 ur/dan učit, lahko ono srednjo šolo in maturo narediš v pol leta. In to ob delu, ni ti treba it iz službe. Na faxu bo tudi takšna količina snovi v tako kratkem času, tako, da bi lahko to bil to zate dober preiskus in boš videl, če boš še vedno tako zagret zanj:D oz. pri čem si.
Vse je za neki dobr!

Fr33man ::

Kake težave z očmi pa si to meu (me firbec matra)? Ugodna opcija zate je recimo maturitetni tečaj, mam sošolca zdej na tečaju, ki je star 28 let in ma že družino. Če maš delavne navade in si se prpravlen učit, te v pol leta zdriblajo in nardiš splošno maturo. Poglej si mal, to je kr dobra opcija, če te ne vzamejo redno si lhko tečaj tut plačaš (cca. 130 bivših jurjev), pa tut maturo si lhk plačaš če se ti slučajno zalomi, in te prfoxi ne bi hotli spustit.
Z splošno maturo so ti potem odprta vrata na UNI in VŠ.:D

Pšenični ::

Kolikor sem te zastopu si sedaj zdrav.No torej ti povem kaj bo tvoj problem.Čas , denar,zavistni sodelavci, in predvsem tvoja železna volja, ki bo morala taka ostati do konca študija.Zadeve se loti čimprej, najprej seveda naredi 5 stopnjo.Vsako leto pozneje bo težje, ne pa nemogoče.Kako to vem? Ob troizmenskem delu sem naredil vsš.Zelo važno je, da veš kaj bi rad in da te poklic ,ki ga boš nekoč opravljal tudi veseli.Iz tega izhaja tudi motivacija, ki požene človeške zmogljivosti v vrtoglave višine.Zadoščenje za vloženi trud je poplačano z diplomo ,ki jo boš verjemi mi prekleto vesel.

MihaKrivec1 ::

Hvala za nasvete, predvsem pa spodbudne besede. Rad bi vprašal, če ima kdo bolj točne informacije, malo sem brskal po spletu in naletel na podatek, da (baje po novem, ali kako) ni starostne omejitve za vpis na faks, redni študij, omejitev pa lahko da faks, načeloma pa naj ne bi več veljalo to. To bi bilo zame odlično, ker bi lahko še vseeno hodil v službo, letos naredil 5. stopnjo in se drugo leto oktobra vpisal tja, kamor me vleče. Jaz se trenutno bojim samo tega, da bi mi ostala samo opcija izrednega študija, ki najbrž ni ravno poceni. Vse bi dal zato, da bi lahko letos (v miru) naredil 5. stopnjo, drugo leto pa redno šel na FRI. Zanimata me pa samo še dve stvari, ali bi to šlo in ali bi za narejeno 5. stopnjo moral opraviti komplet novo srednjo šolo, ali bi šlo dva letnika + matura. Bom jutri poklical malo naokoli, ampak me žre to vprašanje kot hudič.

jype ::

No, faks je le ena od možnih poti. Glede na to da si v računalništvu (jaz sem tudi) ti lahko povem, da faks ni niti približno pogoj za uspeh, niti ni zagotovilo, so pa nekatera znanja, ki ti jih posreduje, nepogrešljiva.

Če nimaš denarja za izredni študij in se ne moreš vpisati redno, lahko narediš tako kot sem počel jaz (faks sem pustil, ker sem tam izgubljal preveč časa za reči, ki se me ne tičejo)... Poiščeš knjige za analizo, diskretne strukture in kakšno dobro knjigo o računalnikih (jaz sem se večino osnovne teorije naučil iz "Machine Code Programming for the Commodore 64", pa vse, kar je bilo tam notri, še vedno velja, plus nekatere dobrote, ki jih nove arhitekture prinašajo), in začneš po službi delat še en šiht pri knjigah. Enostavno se potrudiš rešit vse naloge, magar tule na forumu prosiš študente da ti zrihtajo naloge s kolokvijev in izpitov, ker po mojih izkušnjah ni nujno, da vse narediš prav, nujno je le, da razumeš, kje si zašuštral in znaš potem poiskat napake.

No, na koncu je treba povedat, da če imaš čas in možnost, je faks kar OK izbira, predvsem je odvisno od tega kje in kako želiš v življenju delat. Brez faksa so nekatere poti vsekakor zaprte, nikakor pa faks ni ovira, ko je enkrat pod streho.

Želim ti veliko sreče pri izbiri pa ne, nikoli ni prepozno. Ko bom jaz imel čas, bom tudi doštudiral fiziko :)

Bojevnik ::

Ne da se mi cele teme brat, zato možno da je bilo to že omenjeno.

Ko si star 21, greš lahko delat maturo brez srednje šole in se potem vpišeš redno na faks(češrav nisem čisto prepričan da to velja po 26.letu).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bojevnik ()

nastyboy ::

A to bi ti šel zaradi znanja??.... Kaj pa če bi raje naredil nekaj takega da bi naslednje leto ko se začne faks šel na vsa predavanja in na vaje tolk da vidiš če bi ti to ustrezalo. (Predavanja so javna), Vaje v prvih letih pa tudi ni toliko laboratorijskih.. Če ti gre za znanje bi mogoče bilo s tvojega stališča bolje, da bi šel opravlajti kakšne tečeje, pa da dobiš kakšne certifikate.... ti certifikati ti tudi marsikje odprejo kakšna vrata...spoznaš ljudi... Bolj kot ne te bodo v službi vprašali kaj znaš. Če ti pa gre za papir (zaradi kakeršnegakoli razloga) je pa drugo. Vseeno. Faks ni lahka zadeva, sploh pa se vsesti za knjige po tolikem času terja kar nekaj napora... sploh ker že malo "padeš ven" iz učenja. Se mi pa zdi da boš če se boš lotil faksa čez nekaj časa ugotovil da to ni bilo to kar si pričakoval. Pri kakšnem kolegu ki je naredil/dela faks se pozanimaj malo kaj se učijo, kaj pri katerem predmetu spoznaš, kaj se mu zdi da ti lahko pride praktično prav pri delu....
Vseeno. Če se odločiš lahk rečem samo bravo.. če bi vsi hodili s takšno voljo na faks bi ven res prišli dobri računalničarji.....

LP

gzibret ::

> Jaz se trenutno bojim samo tega, da bi mi ostala samo opcija izrednega študija, ki najbrž ni ravno poceni.

Država vseeno nekaj subvencionira. Odvisno od števila vpisanih. Na naravoslovnih in tehniških smereh te bo prišlo max. 1000€ na leto, na kaki ekonomiji pa lahko računaš na
2-3X višji znesek.
Vse je za neki dobr!

MihaKrivec1 ::

No, nekako sem si sedaj naredil načrt, samo po telefonih moram še preveriti če bi to šlo skozi, kar sem si zamislil in sicer:

Kot prvo bi šel recimo na CDI Univerzum, narediti 4. in 5. letnik srednje šole za poklic ekonomski tehnik. To se mislim da lahko naredi v nekje pol leta, sicer malo bolj na kupu bi bilo vse skupaj, pa vendar. Bom pustil službo in čepel doma, za knjigami magari... No, kot piše na njihovi strani se šolanje zaključi z poklicno maturo. Potem bi imel V. stopnjo izobrazbe. Piše tudi, da lahko ta dva letnika opravljaš, v kolikor imaš končan triletni program srednjega poklicnega izobraževanja trgovec (prodajalec), podjetniško poslovanje (poslovni tajnik) ali administrator. Tu torej ni problem. Teoretično bi to končal nekje do konca leta. Sledi leto 2008, v katerem bom star 27. let in samo to še moram uradno izvedeti, ali bi potem takem lahko šel drugo leto redno na FRI, ali ne. Eni mi pravijo da ne, da lahko greš redno študirat samo do izpolnjenega 26. leta starosti, eni pa mi pravijo, da te omejitve (več) ni, prav tako sem ta podatek zasledil tudi na nekaterih forumih. Kakšno mnenje na vse skupaj? Hvala.

gzibret ::

Kaj boš s poklicno maturo?!? Če hočeš iti na fax na UNI, pol velja le splošna matura. Ogni se poklicne mature kot hudič križa!
Vse je za neki dobr!

MihaKrivec1 ::

gzibret: ali misliš, da me ta "načrt" ne more pripeljati na FRI, ker jaz sem o tem premišljeval na podlagi vpisnih pogojev na FRI ki so, kot piše na njihovi spletni strani:

V visokošolski strokovni študijski program Računalništvo in informatika se lahko vpiše:

- kdor je opravil zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu,
- kdor je opravil poklicno maturo,
- kdor je opravil maturo.

Zdaj sem pa malo zmeden...

5er--> ::

Odvisno kaj hočeš VSŠ ali UNI? Po tvojem zadnjem postu bi sklepal da VSŠ, prej pa verjetno nihče ni vedel kaj točno.

MihaKrivec1 ::

Se opravičujem, sem pozabil napisat. Jaz želim visokošolski strokovni program, torej VSŠ in ne UNI.

Loki ::

ce mislis na fri, zacni vaditi matematiko. najbolje, da si kar zrihtas knjige od ss in gres jovo na novo. to mislim zraven mature/ srednje ....
pa ni nujno, da te bi spustili skozi dva letnika v tako kratkem casu, pozanimaj se najprej tam, preden gres delati nacrte za 2 leti v prihodnost.
jaz osebno bi na tvojem mestu sel delat maturo (ce jo lahko), bi bil z izbirnim fizika (in se kaj) bolj pripravljen na "tegobe" fri.
I left my wallet in El Segundo

cekr ::

Svetujem ti, da najprej vse opraviš s srednjo šolo. Pa tudi ne pričakuj, da boš tako na hitro to naredil. Dif 3+2 traja običajno najmanj 2 leti, raje pa še pol leta več. Lahko sicer delaš kaj vnaprej, vendar so roki predavanj in izpitov različni in zaradi tebe sigurno ne bodo matematike izvajali kar zaporedno.
Lahko si še toliko zagnan in sposoben, vendar vsaka inštitucija ima svoj red, ki ga ne moreš prehitevat.
Ko boš imel maturo skoraj v roki pa začni brskat za nadaljnim študijem.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

A. Smith ::

No, v tvojem primeru je splošna matura popolnoma nepotrebna. Izgovor, da ti bo znanje prišlo v poštev na faksu seveda ne pride skozi. Edini maturitetni predmet, ki bi ti kakorkoli koristil, je matematika, pa še tega lahko naštudiraš posebej. Pravzaprav ti močno priporočam, da ga posebej naštudiraš.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344188 (6380) nejc_nejc
»

Izobraževanje naprej

Oddelek: Loža
112845 (2383) xmetallic
»

Ukinitev splošne mature v srednjih šolah?

Oddelek: Šola
369740 (8723) Phantomeye
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6420290 (16700) SimplyMiha
»

katero srednjo šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6310405 (7000) Janac

Več podobnih tem