» »

Postavitev mreže v pisarni

Postavitev mreže v pisarni

Kriko ::

V pisarni bi rad postavil mrežo. Nabavili bomo 5 pcjev.
Zdaj kaj mi priporočate kaj naj kupim še zraven da bom najlažje postavl mrežo in kako vse to skupaj narediti.
kriko

ender ::

Odvisno od velikosti pisarne. Če gre za en prostor, lahko verjetno položiš kanale kar sam, in se ti sploh ni treba ukvarjati z vtičnicami (samo malo daljše patch kable potegneš do tja, kjer je switch), drugače pa priporočam, da najamete nekoga, da vam potegne kable in naredi vtičnice (nikakor kablov po tleh, ker se boste spotikali, in jih sčasoma toliko poškodovali, da bodo problemi pri prenosih).
Rabiš še en switch (vsaj 8-portni, da bo prostor še za rotuer in kakšen mrežni printer ali nov računalnik, pa razlika v ceni glede na 5-portne switche je premajhna), router (da boste vsi naenkrat lahko šli na internet), to je pa bolj ali manj vse.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Ice-Heki ::

Če boste imeli tudi kakšnega prenosnika in ni možna varianta s kabli (npr. ste v več prostorih, ni kanalov ...) lahko naredite tudi WiFi omrežje - pa pri tem ne pozabite na ustrezno zaščito omrežja!
(je pa res tale varianta malo dražja)

Kriko ::

Ne bom postavil kar žice. Torej kupim 8 portni switch in mrežni kabel. Ne vem če bom dal vtičnice ker potem rabim še dodaten kabel od vtičnice do pcja, raje bom pustil od tam kjer se bo kanal končal malo več kabla da bo do pcja. .
Hvala ta te info. zdaj vem kaj kupit.
Tukaj bo tudi ADSL torej ADSL dam v svoj priklop in iz izhodov switcha do pcjev. Kaj je treba kaj posebej nastavljat da bo ADSL deloval ali se enostavno naredi v pcjih povezavo?
Ter kaj je treba nastavit da se bojo pcji med seboj normalno videli za izmenjavo datotek?
kriko

Gapi ::

Da bo vseh 8 pc-jev dostopalo do neta pol rabš met router. Ker na adsl se lahko poveže naenkrat le 4 pc-je

bluefish ::

ADSL modem povežeš z routerjem, tega na switch in potem na računalnike.

mihec87 ::

A ni potem vseeno če kupi 8 portni router ali pa kupi brezžočni router pa vsakmu računalniku brezžično kartico ali pa usb kljuc..

KandazaR ::

Če lahko daš mal več denarja vzem tale router. Tako jih lahko štiri povežeš preh žice ostale pa brezžično.
Druga m ožnost je pa router + stikalo (8-16 portno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

mainman ::

Ne, ni vseeno. Kabel je kabel in vedno bo tako. WLAN na firmi nima kaj iskati razen v primeru, da je to nujno potrebno pa še tedaj v kombinaciji WPA2+VPN. To je sicer samo moje mlenje, ki pa se ga strogo držim.

Predlagam, da nabaviš preprosto stikalo(16 ali 24 portno, da imaš mir) in en malo boljši usmerjevalnik, ki ima kolko tolko dober firewall in možnost vpn-a(nikoli ne veš kdaj ga boš rabil). Predlagam Kakega netgear prosafe serije.

Če je pisarna majhna se ne plača ubadati z vtičnicami. Potegni samo kable s konektorji na obeh koncih in če imaš voljo kupi preproste kanale(saj veš oni beli v merkuru) tolko, da se ti ne vlačijo po tleh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mainman ()

steev ::

Router je lahko nek pentium 133 z dvema mreznima karticama, diskom in 64 MB rama. Gor ti lajko pa laufa m0n0wall.
:|

mainman ::

Če si hočeš prihraniti probleme lepo kupi ruter in pozabi na računalnik. Je preveč stvari, ki lahko gredo narobe pa še več štroma pokuri in je glasen.

AndrejS ::

router kupi boljši... za office use.... in ne kako jajco za 100€
pri switchu pa pazi da bo 1gb... ker vse novejše mrežne podpirajo 1gb povezavo!

steev ::

Malo se motiš. Ker je to P1 lahko vse vente ven poberes, disk se izklopi sam. Monowall je pa tako user-frendly, da ga je lazje nastimat kot kakega kupljenega. O elektriki pa res nebi. Tistih 20-30 W ni nič. Kišta te pride vse skupaj 20€, veliko ceneje. Ima pa toliko uporabnih funkcij.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

mihec87 ::

racunalnik+monowall je dobra zadeva če te to veseli..če pa ne pa je bolje kupljena resitev..

Kriko ::

No jaz bi to izvedel z routerjem brez dodatnega pcja.
Imeli bomo osem delovnih pcjev. Ok kanale in kar spada k videzu se razume to bom poštelal to ni problem.
Torej rabim Router + kaj je najbolje switch, usmerjevalnik je ndko omenil ali neko stikalo je tudi omenjeno pa pol iz tega kar bom imel vmes grejo kabli na pcje?
kriko

Gapi ::

Router je enako usmerjevalnik. Switch je pa stikalo. Ja potrebuješ router da omogočiš dostop vsem uporbnikom na internet. Ker pa so današnji routerji opremljeni samo z enim ali štirimi izhodi , poleg tega potrebuješ še dodatno stkalo da boš lahko povezal več računalnikov hkrati. Če pa najdeš router z osmimi izhodi potem dodatnega stkala ne potrebuješ.


edit:
Na večini brezžičnih routerjih lahko izkopiš brežični del. tako da deluje samo kot navadni router. V primeru da pričakuješ večji promet potem si le omisli kaj bolj konkretnega. Drugače se vsa stvar sprevže v nočno moro zaradi sesuvanja routerja. In posledično izpad iz interneta. monoval ali clarkconnect na dodatnem računalniku ni slaba izbira saj maš lahko centralno hranjenje podatkov,ftp strežnik mail strežnik, in mogoče še spletno stran svojega podjetja. Moj glas gre Clarkconnectu. Rabi računalnik ranga Pll z 128 Mb rama za osnovno delovanje. Za kej več pa potrebuješ kej močnejšega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

mainman ::

Kar se tiče routerja vzami kakega netgeara prosafe serijo. Vgrajeno imajo tudi možnost vpn dostopa in so za tvoje potrebe(ne boš laufal P2P) stabilni. Kakšna bo pa povezava v svet? Bo to kaki adsl 1M ali 2M ali kaj več?

Glede stikala vzami enega netgeara 16 ali 24 portnega ali pa kaj od level one. Navadno neupravljano saj ne rabiš naprednih funkcij. Če pa boš rabil le te pa vzami level one officeconnect npr; Level One FSW-1641TX, ki ti da možnost vlanov, ...

Z računalnikom kot routerjem si boš nakopal samo dodatno vzdrževanje in probleme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mainman ()

Kriko ::

Pismu res hvala. Škoda nimam možnosti vsakodnevo pogledat, zato je je tokjrat prav prijetno presenetilo.

No kot sem omenil ne želim dodatnega PCja, ampak samo router + switch kar sem izvedel iz vaših odgovorov.
Samo še nekaj bi prosil. Ko bom vse skupaj povezal kako potem nastavit vse to da bojo vsi imeli dostop do spleta ter da se bojo videli med sabo.
Naj povem da se v windosih znajdem dobro, tako da ne rabim opisa za začetnike ampak lahko enostavno poveste greš tam in nastaviš...brez kompliciranja pri razlaganju. Upam da razumete kaj mislim. To pravim zato ker vem da vam bo lažje razložit vse skupaj.
kriko

Gapi ::

Priklopiš router na elektriko priklopiš adsl modem v wan port. Vzameš ethernet kabel in priklopiš switch. Na ostala prosta mesta pa priklopiš računalnike, ki jih nastaviš kot ti narekujejo navodila od routerja. Skratka Get IP from server. Odsrfaš na IP od routerja odkucaš svoj username pa password. In ste vsi na internetu. Vedno se pa lahko kaj zalomi, zato smo pa tukaj. Ti kar vprašaj pa čeprav ti bo nerodno.

Kriko ::

Kaj v windowsih naredim povezavo normalno za ADSL, ali bo na netu čim prižgem pc kot kabelska. pa čeprav tudi za kabelsko moraš "naredit" povezavo oziroma dopovedat za kaj s gre.
kriko

TESKAn ::

Na windowsih ni treba nič delat, samo v nastavitvah za tcp/ip označi, naj ti računalnik samodejno dobi naslov in DNSje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1776550453 (1284) d4vid
»

Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10423807 (8769) Daniel
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488788 (7087) SeMiNeSanja
»

Switch

Oddelek: Omrežja in internet
345112 (4203) SeMiNeSanja
»

Premalo portov na routerju :(

Oddelek: Pomoč in nasveti
162569 (1919) Invictus

Več podobnih tem