» »

Switch

Switch

jabe ::

Pozdravljeni, potrebujem malce pomoči, ker se izgubljam v teh terminih in ne vem kaj točno dela switch, kaj router in kako bi bilo najbolj pametno rešiti mojo situacijo.

Torej v novogradnji imam v kleti v elektroomarici T-2 škatlico, ki ima dva izhoda za internet in dva za telefon. Poleg tega mi je električar pripeljal UTPje iz vse hiše v en panel v omarici. Če hočem recimo internet v kabinetu, imam tam UTP vtičnico, ki je recimo oštevilčena številko 1 in potem letim v kevder, da povežem z UTP kablom T-2 škatlico in mesto 1 na tem panelu (sem to razumljivo napisala?). Problem je seveda, ker ima T-2 samo 2 mesti za internet, jaz jih rabim 16. Kaj dam vmes med T-2 škatlico in ta panel? Razmišljala sem, da bi kupila 16portni switch. V dnevni sobi pa bi nanj namestila router, še za brezčično oddajanje signala. Kakšen switch rabim - gledam cene, vse od par deset evrov pa do trimestnih cifer grejo. Internetna povezava je optika 10/10. Če priklopim računalnike v hiši na toti switch, na enem pa je priklopljen tiskalnik, ali lahko printam iz vseh. Torej switch omogoči, da naredim "mrežo" ali za to potrebujem router?

Hvala za potrpljenje in pomoč

jakan123 ::

Router, potem switch, za wifi pa vzameš AP

ttommy ::

Switch nikakor ne sme biti priklopljen na T-2 modem, ker modem beleži IP-je. Se pravi, ko en računalnik priklopiš preko switcha, modem avtomatsko rezervira njegov IP za 24 ur. Za modem daj router in potem lahko v router priklopiš ali switch ali pa dodaten router.

Pa na modem lahko imaš priklopljene 3 računalnike. Na četrti izhod se pa priklopi ali TV ali telefon...
Gamer

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ttommy ()

Invictus ::

RAbiš v bistvu 2 routerja. Eden bo priklopljen na T-2 škatlo. Gor 16 portni switch.

Če rabiš wifi, ga priklopi na enega od teh 16tih kablov.

16 portov bajti? 2 sta najbrž za TV in telefon?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

...:TOMI:... ::

Najprej povej/poslikaj, katero škatlico imaš.
Tomi

SeMiNeSanja ::

Bolijo me oči, ko berem 'dva routerja', ker gre za (pre)grobo posploševanje.

1.) V dnevni rabiš accesspoint. Če ne dobiš kakšnega poceni, lahko uporabiš tudi kakšen router z WiFi-jem, je pa za namestitev bolj preprost navaden accesspoint. Večino funkcionalnosti routerja tam ne potrebuješ. Pogojno ti lahko prav pridejo dodatni porti na routerju, samo v praksi se ponavadi izkaže, da jih je za neko dnevno sobo na koncu premalo in se doštuka kakšen 8 portni switch. Danes ima vsak vrag od TV pa do snemalnikov, konzol, itd. priključek za mrežo in tako hitro ugotoviš, da bi bilo dobro imeti 4 ali več priključkov. Jaz imam 8-portni switch v dnevni, gor pa en pocenski accesspoint za 16€ - za dnevno pokriti dovolj.

2.)Nabavi 16 portni unmanaged switch za 'centralo'. Switch naj bo gigabitni (16x 10/100/1000).

3.) Glede routerja med switchem in T-2 škatlo je teško reči, če ga potrebuješ ali ne, ker se ne ve točno, kakšno škatlo ti je T-2 postavil. Lahko da je že ta škatla router. V tem primeru lahko switch direktno priključiš na to škatlo.
Če pa je ta škatla zgolj neke vrste switch, pa boš morala nabaviti router in ga postaviti vmes med to škatlo in switch.

Preveri oznake na T-2 škatli in jih prepiši, da vidimo za kaj se gre (lahko tudi sliko prilepiš).

SeMiNeSanja ::

Pozabil odgovoriti še na dodatno vprašanje....

Vse naprave, ki imajo priključke za žično omrežje bodo med seboj komunicirale preki switcha, ki deluje po domače povedano kot nekakšen 'razdelilec'.
Vse naprave, ki imajo brezžični vmesnik za mrežo (telefon, tablica, prenosnik,...) bodo komunicirale preko accesspointa, ki je priključen na switch.
Tako vzpostaviš povezavo med vsemi napravami, ki si potem lahko delijo tiskalnik, datoteke,...

Do interneta pa potem gre iz switcha povezava na usmerjevalnik - router, ki predstavlja vezni člen. Kot že rečeno, pa ne vemo, ali ti je T-2 v hišo postavil router ali zgolj switch.

jabe ::

Z lista, ki mi ga je pustil monter prepisujem:
dobila sem IAD InnboxV60, izgleda pa takole kot na temle linku (pogooglala): http://www.innbox.net/en/universal-giga...

spodaj je napisal da sta prva dva vhoda za internet, druga dva pa za TV. Zadeva ima tudi wireless, samo je problem, ker je v kleti in ne lovi gor. Tako da sem imela namen na enega izmed portov dati router, ki bi ga postavila v dnevno sobo in bi le-ta oddajal brezično. Router že imam. Zdaj pa ne vem kako naj tista dva vhoda na t-2 zadevi multipliciram na 16. Vse to bo v elektroomarici v kleti.

Če prav razumem:
- ako je ta moja škatlica router, potem res lahko nabavim samo en switch?
- ako ta moja škatlica ni router, moram najprej dobiti en mici pici router, da gre v omarico, potem nanj switch in potem dalje kot prej?

Ali pa:
dam za to t-2 škatlico (če gre samo za modem in ne router) ta router, ki ga že imam,za njim switch, potem pa v dnevno AP na enega izmed UTP vtičev. Načeloma v dnevni ne rabim dodatnih portov, kot rečeno, imam povsod, kjer je tudi najmanjša možnost uporabe neta/TV pripeljan UTP kabel.

Kaj hudiča je accesspoint?

klemenSLO ::

Brezžična dostopna dočka - torej naprava preko katere oddajaš brezžični signal WIFI in na katero se potem poveže laptop,telefon
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Ja, ta stavek sem najprej napisala, nato pa šla poguglati in videla čemu služi. Potem pa pozabila izbrisati vprašanje.

Sem še enkrat počasi prebrala, kaj je nepisal "Seminesanja". Zdaj rabim vedeti samo še to, ali je moja t-2 škatlica modem ali router, če mi lahko kdo pomaga.

Če želim v dnevni samo oddajanje brezžičnega signala, kateri bolje opravlja funkcijo? AP ali router. Torej, kje dobim več za svoj denar. Važen mi je samo brezžičen signal, vse ostalo kar router ponuja pa ne, ker kot rečeno, bo v elektroomarici že eden. UTP vtičov pa imam vrh glave. 21 vse skupaj, od tega v najslabšem primeru 16 za uporabnike interneta.

...:TOMI:... ::

Če imaš televizijo in telefonijo preko T-2, bodo šli kabli direktno (ne preko switcha/routerja) v naprave za TV in telefon. To je najbolj pametno, da ni kakih težav.

Za internet pa gre en kabel iz innboxa v switch in nato iz switcha na ostale naprave, ki so žično povezane (recimo stacionarni računalnik). Preko switcha gredo tudi dostopne točke (po domače "wi-fi oddajniki").

Router bo v tvojem primeru kar innbox, če pa bo prihajalo do težav, se pa kupi še en zmogljivejši router, ki se za vstavi med innboxa in switch. V tem primeru je treba poklicati na T-2, da se ustrezno skonfigurira innboxa, da ne prihaja do dvojnih NATov ipd.
Tomi

SeMiNeSanja ::

Tako kot je Tomi povedal. Za začetek bo dovolj dober router tisti Innbox, nabavi switch in ga priklopi nanj. Nato v switch povežeš še vse tiste kable, ki jih imaš za računalnike. TV in telefon pa pustiš, tako, kot imaš.

Kaj boš v dnevni sobi navesila za brezžično omrežje potem še ostaja odprto. Ne vem, ali že imaš nek router (z brezžično mrežo), ki si ga mislila tam postaviti, ali še nimaš - malo nejasno si se izrazila.

Kot že rečeno, je najbolj preprosta reč 'accesspoint', vendar je teško dobiti poceni accesspointe. Lažje dobiš router, ki pa v bistvu ima preveč funkcij, ki jih ne potrebuješ. Tretja opcija pa so tisti 'range extender-ji', kakršne so pred časom množično kupovali v Hoferju. Te se namreč po večini dajo ravno tako uporabiti kot dostopno točko, če imajo priključek za mrežni kabel.

jabe ::

en router že imam. telefona nimam, imam trojčka vendar z mobilno telefonijo. Najbrž sta zato dva porta za TV.

Zdaj bom naredila tako:
- v kleti kjer je elektro omarica in notri t-2jev router, bom zraven dala še switch. In kar se žične napeljave tiče, sem gotova, samo še kable poštekam.
- v enega izmed UTP vtičov v dnevni sobi, bom všteknila router, ki ga že imam in tako naredila brezžično povezavo. Vem da že innbox oddajo brezžični signal, vendar mi ne lovi iz kleti

Zadeva rešena!
Zdaj me pa samo še zanima, na kaj moram paziti pri nabavi switcha. Cene so od-do. Recimo poceni:
https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema...
kaj temu manjka, če kaj?

N4m31355 ::

ta switch ni gigabitni (samo 10/100)

N4m31355 ::

mlacom:
http://www.mlacom.si/hp-v1410-16g-switc...
funtech:
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/mrezna...
mimovrste:
https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema...

ostali pa naj povdo kako dober je..
za povezavo router-switch uzami cat6 kabel. (na njem pise katera kategorija je.) prav tako bi az to naredil pri vseh naparavah z SSD diskom.
cat6 omogoca 1000Mb/s, cat5 pa 100Mb/s

Dami ::

N4m31355 je izjavil:


za povezavo router-switch uzami cat6 kabel. (na njem pise katera kategorija je.) prav tako bi az to naredil pri vseh naparavah z SSD diskom.
cat6 omogoca 1000Mb/s, cat5 pa 100Mb/s

No no, cat5 čisto lepo prebavi 1gbit, razen če si mislil napisat MB/s. Cat6 se rabi za 10gbit kar vprašanje kdaj bo za domačo uporabo. Itak je odvisno kak utp ma potegnjen po bajti.
Drugače pa kar HPja vzemi. Jaz bi mogoče kak (smart)managed model, če bi prišla kdaj potreba po kakem vlanu.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

N4m31355 ::

@Dami kakor vem cat5e prebavi 1Gb/s, cat5 pa ne..

...:TOMI:... ::

Pa kaj jo medete s CAT5, 5e in 6. Ona že ima kable speljane po hiši, tako, da je čisto vseeno, kaj uporabi za tiste pol metra. Ravno tako ni nujno, da vzame 1 G switch, če nima potreb po njem, sploh pa če nima CAT 6 mreže po hiši je to metanje denarja stran. Ni treba vse overkillat, sploh zato, ker niso vsi uporabniki na tem svetu tako zahtevni glede prenosa podatkov.

Vprašanje tudi, če sploh rabi switch, mogoče ji bodo zadosti innboxovi ethernet izhodi.

Sedaj pa naj jabe pove, koliko naprav bo sploh priklopljenih, da ne bo brezveznih investicij.
Tomi

jabe ::

8 za start, 16 max. Plus 2x Tv, ki gresta potem direkt iz innboxa. Vse bolj premisljujem, da bi vzela samo 8portno varianto, ker takrat ko bodo mulci zrasli, pa vsi prostori v rabi, ki jim je namenjena, bo switch, ki ga nabavim danes, najbrž že 2x riknil. Plus tega bo eden za router, ki ima tudi wireless.

Utp kabli po bajti so cat5e. Raba pa klasika - internet, YouTube, torrent sem pa tja. Pa mreža, da lahko vse na en printer sprintam, pa da lahko datoteke (filme) prenesem iz enega kompjuterja na drugega brez usb kljuckov. Pa kamere.

...:TOMI:... ::

Potem pa vzemi 8 portnega in to je to.
Tomi

Daniel ::

Switch-i sicer nekako nimajo tendence k crkovanju. Razen seveda, če strela prileti po kablu. Sam imam 8-portnega pa je že dolgo premajhen, je pa res, da imam kar nekaj naprav priključenih in več dostopnih točk za eno omrežje.

c3p0 ::

Če hočeš imeti en čas mir, kupi 16 portni Gbit switch (CAT-5e kabel je OK). Jaz sem mislil, da bo 8 dovolj, nabavil 16 portnega, zdaj pa že to postaja premalo.

Invictus ::

V bistvu so razlike med 16 in 24 portnimi switchi male.

Kupi si HPjev switch, 24 portni, managed, ki pride okoli 200EUR.

Drobiž za to kar zmore. Podpira cel kup protokolov, je pa vprašanje če jih rabiš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

aleksander10 ::

Pozabi na HP (half product). Za doma ti bo dober linksys ali dlink ali ekvivalent tema dvema.
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

SeMiNeSanja ::

Jaz se imam za 'naprednega uporabnika' in imam doma managed switch - ampak dejansko bi čisto komot shajal tudi z unmanaged varianto. Mogoče bi katero od možnosti rahlo pogrešal, ampak preživel pa bi tudi brez nje.

Če nisi 'napreden uporabnik' in ne veš čemu bi potreboval VLAN-e in QOS na switchu, da sploh ne govorimo o kakšni napredni avtentikaciji, ki jo doma nihče ne potrebuje, potem je kupovanje managed switcha čisto stran metanje denarja.

jabe ::

Ok, pa še nisem fertik z vprašanji. VLAN in QOS ne vem kaj sta.... Gledam pa malo te switche in vidim PoE funkcijo. To rabim za kamere? Ker te pa bodo v doglednem času?

N4m31355 ::

PoE pomeni da se napaja preko utp kavbla (preko mreze). to nima veze z hitrostjo ce mas cat 5e kabel(kar imas.)

Daniel ::

PoE je uporaben za kamere, če deluje kamera na isti napetosti kot stikalo ali če ima kamera že vgrajeno podporo za PoE na mrežnem priključku. Potem odpadejo električni kabli do kamer in rabiš samo mrežne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

aleksander10 ::

PoE pomeni PowerOverEthernet, kar pomeni, da lahko končne naprave napajaš preko ethernet kabla (access-point, kamera, ip telefoni, VDI klienti, itd).

Poznamo kar nekaj različnih variant:
PoE - do 15.4W
PoE+ - do 30W
UPOE (še ni standard) - do 60 W
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

jabe ::

no saj, za to gre. Imam predpripravljeno za kamere zunaj na fasadi, in sicer samo UTP kabel, brez štroma - domnevam, da rabim PoE kamere. Zdaj ena varianta je, da kmere vklopim direkt v innbox (kamot) v enega izmed internetnih portov, v drug gre pa switch. Ali morebiti ne bo delalo, če dam direkt v router in moram imati switch, ki to omogoča?

Bolj mi diši prva varianta, pa da kupim nekaj takega:
https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema...

ali

http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Invictus ::

http://geizhals.eu/?cat=switchgi&xf=659...

V tujini je 3x ceneje.

So pa vsi ti 8 portni switchi eno in isto sranje.

Če hočeš PoE, se cifre začnejo pri 50 EUR.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

...:TOMI:... ::

Tomi

N4m31355 ::

lahko pa imas umesnik.. da ti naredi PoE.. smislenost pa je vprasljiva.

jabe ::

Ma, zaenkrat bo tole dovolj:
https://www.mimovrste.com/mrezna-oprema...

Ko bo potreba, se bo pa tudi denar našel za kaj drugega. Takrat bom tudi vedela, za kaj. Po mojem nima smisla zdaj kupovati na zalogo, kaj bo, če bo čez 5 let, ali pa če bom zastopla vse te protokole za katere danes sploh ne vem, da obstajajo. Je gigabitni, kot predlagano za kar pplačam 2x več, ampak pri tem znesku me ne bo kap... In je lepo micken in primeren za v steno našraufat v našo elektro omarico, da ni ves grd na neki mizi ali polici.

Najlepša hvala vsem za pomoč.

SeMiNeSanja ::

Nekatere kamere pridejo že skupaj z PoE injektorjem. V tem primeru ne potrebuješ PoE switcha.
Drugače pa PoE kar precej podraži switch.

Dobijo se tudi ceneni injektorji, ki jih lahko postaviš nekam v bližino kamere. Cena je smešna, moraš pa upoštevati, da manjka še napajalnik.

Bolj 'kompletni' injektorji skupaj z napajalnikom pa pridejo ponavadi od 20EUR naprej.

Obstaja pa še ena možnost, ki pa na strani kamere ne zgleda talo lepa. V tem primeru se uporabi injektor + splitter. Ker se preko splitterja elektriko priključi na klasično vtičnico na kameri, se lahko za napajalnik uporabi tistega, ki je kameri (ali drugi napravi) priložen.

Switch ki si ga gledala, bo 'za prvo silo' čisto ok. Kasneje ga še vedno lahko zamenjaš, tega pa prestaviš nekam, kjer bi ti prav prišlo več priključkov, kot jih imaš. Več ali manj ti navadni switchi niso več nobena znanost in običajno tudi zlepa ne crknejo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10423550 (8512) Daniel
»

Internet po hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6813185 (7975) XS!D3
»

Novogradnja kateri switch, kje kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
165518 (4356) starfotr
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488686 (6985) SeMiNeSanja
»

Postavitev domačega omrežja (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5318773 (17307) Vanadium

Več podobnih tem