» »

[Utrgana ideja - Opozorilo pred strelo] Predčasni izklop z omrežja s pomočjo AM frqvenc

[Utrgana ideja - Opozorilo pred strelo] Predčasni izklop z omrežja s pomočjo AM frqvenc

PJani ::

Ko sm bil še mali sm ponavadi poslušal ko je grmelo radio na baterije na AM frekvencah in vsakič ko je udarla strela lahko tudi 50km proč je bilo slisat šum na točno določenim freqvenčnim pasom.
In vceraj preden sm sel spat sm dobil idejo da bi lahko tale šum obdelal in vsakič ko se tak šum pojavi da vse moje serverje preklopi z omrežne napetosti na pomožni vir napajanja, to pa zato ker pri nas je strela dokaj nevarna, ker gredo žice po luftu.
Tako bi vsaj zmanjšal možnost da bi mi kaj skurlo, sej imam katodne odvodnike pa tiste podaljške proti streli in UPSe samo vedno moram izvest eno svojih utrganih idej.


Nekaj idej imam kako bi lahko tole speljal vendar glede primerjave zvokov oz šuma pa nimam blage veze.

Hvala za vsakkršno pomoč
C/C++

Lio ::

zdi se mi da bi mogu precej vec fizike za celim pojavom vedt, tocno frekvenco itd... pol pa upostevi se da se bo najdlo se kaj druzga ki ti bo delalo šum na teh frekvencah seprav se ti zna to preklapljat kr pogosto, sploh pa ce ni nek jasn zvok oz signal ampak samo mal šuma se mi zdi zadeva precej tezko izvedljiva

PJani ::

Ja samo šum ni bil niti tako majhen. K je zabliskalo je blo slišat samo šum nobe muzike al ki podobnega k pride na radiju.
C/C++

A. Smith ::

Pop kviz: Kaj je bilo prej, strela ali AM motnja? Če si ti slišal najprej motnje po radiu, kasneje pa grom, pa že misliš, da je zato strela za motnjo, se najbrž motiš. Grom je namreč tisti, ki zaostane bisveno bolj od AM motenj.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

PJani ::

Sory sm narobe povedal vem da AM signal potuje z hitrostjo svetlobe in da zvok ima hitrost okoli 1200km/h.
C/C++

gumby ::

ravno zaradi tega slisis motnjo na radiu prej, kot grmenje...
my brain hurts

PJani ::

vem grmenje je zvok
Se opravičujem sem narobe razložil in povedal.

Tole hocem narediti zato ker pri nas se nevihte ustvarijo daleč proč in jih tudi ni slišat ko pa pridejo nrdijo hudič. In v tem času preden je možnost da butne v dalnjovod na naši liniji lahko še pred časno preklopim serverje na drugo napajanje.
C/C++

TESKAn ::

Raje meri el. polje. Ko gre nad neko vrednost, se verjetnost, da bo strela usekala, močno poveča:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

tigrr ::

ideja je kr dobra.. zadevo bi lahko reševal čist softversko, tko da bi ta AM radio prek zvočne v pc naštimal, potem bi pa potreboval en program, ki bi se nauču prepoznavat spekter od strele.Probaj mal speech recognition poguglat, mogoče bi delovalo.

Je pa še ena varianta, na Elektroinštitutu Milan Vidmar (www.eimv.si) imajo sistem za odkrivanje strel, SCALAR. Ta bi ti teoretično lahko v primeru bližine nevihte poslal signal za preklop na aku.


lp,T

gzibret ::

Če udari strela v omrežje blizu serverjev, ne bo kaj dosti pomagalo. Takšni tokovi komot preskočijo tistih nekaj mm pri stikalu. Moral bi naredit robota, ki bi fizično izključil kabel iz vtičnice.

Glede tehle valov pa je zadevo vsekakor možno izpeljat. Mislim, da radarji za udarce strel delujejo na podobnem principu. Malo poguglaj (storm tracker, lightning radio...). Bom pa jutri prilimal še link do radarja v Austriji.

edit - serverje ti lahko sesuje tudi strela, ki pride v računalnik po lan kablu, tako, da je tudi tega treba odklopit.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

VolkD ::

Pred kakimi desetimi in več leti sem imel narejeno nekaj podobnega. Zbiral sem impulze praznjenja. In sicer z žične antene na podstrešju, preko 2 pF kondenzatorja iz omrežja in preko 1 pF kondenzatorja iz telefonskega omrežja. Te impulze sem peljal na preset down counter. Torej števec, ki šteje navzdol in se ga da setirati. Z NE 555 sem naredil 10 s clock. S tem clockom sem setiral števec. Ko je števec prišel na 0x0000 sem izklopil kontaktor. Ta je izklopil napravo samo kot tudi telefonsko linijo (modeme-ADSL-ja takrat še ni bilo).

Če finkcijo povem nekoliko bolj v "človeškem jeziku" na set sem nastavil še dovoljeno število impulzov v 10-tih sekundah. Če je bilo praznjen v 10-tih sekundah več je komtaktor vse skupaj odklopil.

Stvar je delala kar dobro, včasih še preveč.:D

Danes ni več v pogonu, ker je od nje ostalo kup neuporabne elektronike. Enkrat je namreč prišla ena sama strela. Prišla pri jasnem vremenu. Od vsega kar je bilo priključeno je pokurilo rabno to !
Je sicer logično, ker je bila to prva stvar, ki je bila razpeta med telefonskim in energetskim omrežjem.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V čem je tale kabel boljši od tistega za 3 evre? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
11417656 (13892) TESKAn
»

udar strele - vse uničeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
939718 (7163) gregor
»

nevihta v celju

Oddelek: Loža
292127 (1268) Tear_DR0P
»

ADSL in nevihta

Oddelek: Strojna oprema
463389 (2317) krho
»

Cd-rom v Avto, 78S05, ko priklopim zraven računalniške zvočnike hrešči

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91509 (1379) SkIDiver

Več podobnih tem