» »

Nakup nekaterih komponent

Nakup nekaterih komponent

Matthew ::

Fotru kupujem računalnik. Uporabljal ga bo v službene namene (je strojnik) - to pomeni predvsem AutoCAD (2D risbe) in nekaj interneta. Okvirno konfiguracijo sem sestavil, imam pa še par vprašanj.

Procesor:
- CORE 2 DUO E6300, 1.866 GHz 2MB, 1066MHz, LGA775 BOX
Zdi se mi primernejši kot E4300, ker fotr ne bo nič navijal. Kaj pa E6400? Bi bilo opravičljivo dati 14 EUR več za tako delo?

RAM:
Razmišljal sem med:
- Ram OCZ 2 GB KIT DDR2 ram, 2X1GB PC2-6400, 800MHz, s hladilnikom, XTC hladilnik CL5
- Ram PATRIOT 2X1GB 2Gb KIT DDR2 ram, 2X1Gb PC2-6400, 800MHz, s hladilnikom
Kaj menite? Morda kaj tretjega?

Osnovna plošča:
Tudi tukaj sem razmišljal o dveh:
- GigaByte 965P-DS3
- Asus P5B
Zelo bi bila dobrodošla kakšna izkušnja ali nasvet.

Grafična kartica:
Na to področje se še najmanj spoznam. Razmišljal sem o:
- Gigabyte GeForce 7600GS 512MB DDR

Trdi disk:
- WD 250 Gb, SATA300 , 7200, WD2500AAKS, 16MB cache SATA-II/300 (2×)

DVD+-RW:
Še razmišljam.

Ohišje:
- GMC H60, ATX Middle, 2X120mm, USB/au, črno s srebrno fronto

Napajalnik:
- Napajalnik LC 550W LC6550GP, 140mm, Fan, črn Ver 2.0 24pin

Zelo bi mi pomagali, če bi pokomentirali zadeve, ki sem jih zgoraj omenil. Pa mogoče, če bi kdo vedel povedati še kaj o glasnosti sistema. Fotru namreč zelo najeda zdajšnji računalnik, ker je baje precej glasen. Zato si zdaj nujno želi čim tišjega.

Matek ::

Naceloma se mi zdi sistem soliden, mam pa par pripomb. Bos racunalnik kakorkoli navijal? Predvidevam da ne, zato se mi ne zdi logicno, da si izbral tako dober ram. Najdrazji ram je drag samo zato, ker se da z njim odlicno navijati, ce bos gnal zadeve na default nenavitih frekvencah pa lahko prihranis kup denarja in kupis en cisto navaden noname ram.

Pri maticnih ploscah sta obe solidna izbira. Asuska je mislim da precej klasika, tako da z njo ne bos falil.

Graficno si cisto kul izbral, ce bo delal v 2D, nima smisla pretiravati in zapravljati denarja, 7600 GS je cisto spodobna zadeva tut za kako 3d zadevo tu in tam, tako da s tem ne bi smelo biti tezav.

Za disk priporocam 320 kak gigabajten seagate, ne splaca se kupovat 250gb diskov, ce dobis za 80 evrov ze 320.

Z DVD-RWjem si ne prevec razbijat glave. Kupis kakega NECa, pa je, itak so zadnje case cista potrosna roba, tako da tudi ce cez eno leto crkne pac vrzes tistih 20 evrov za novega.

Zdaj pa se o tisini - stvar je taka, glede na to, da masina nima nekih groznih komponent, ki bi oddajale ogromno toplote, je po mojem mnenju nesmiselno dodatno hladiti kisto s 120mm ventilatorji, ker bo cisto lepo (in tisje) delovala brez njih. Poskrbi, da bos izbral pasivno hlajenega GeForca in en hladilnik za na procesor, ki je spodoben in opremljen s tihim ventilatorjem. Tako ti bosta ostala na koncu samo ventilator na procesorju in tisti v napajalniku. Ce bo zadeva preglasna, lahko nabavis pri cool-pc.org kake bolj posebne zelo tihe ventilatorje in jih pac vrzes v napajalnik in na CPU cooler, pa si zmagal.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

dzinks63 ::

:)) Matek ti je odlično odgovoril. Če pa si začrtal neko skupno vsoto, potem lahko z nakupom cenejšega rama prihraniš za boljši procesor. Ker kmalu prideta 6320 in 6420 (imata 4Mb casha) ,cene pa bodo ostale na ravni prejšnih ,bi se bilo dobro odločiti za enega od teh. To je moje mnenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

igor0203 ::

Matek ti je vse lepo in prav povedal, samo v nečem se ne bi ravno strinjal z njim. V kolikor se boš odločil za pasivno hlajeno gr. kartico, boš moral poskrbeti za prezračevanje ohišja. Vkolikor za prezračevanje ohišje ne boš poskrbel, se ti bo znalo zgodit, da se ti bo gr. kartica začela pregrevati in boš imel težave. Zato glej, da ima ohišje vsaj en 120mm ventilator za izpihovanje zraka.
Dobro ponudbo imajo tudi v Funtech-u, kjer imajo na njihove sestavljene računalnike garancijo na komponente in ne na računalnik kot celoto.

edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: igor0203 ()

Matthew ::

Super odgovori. Hvala :)

S cenejšimi RAMi - konkretneje GEIL, imam do sedaj slabe izkušnje, ker so crkovali. Zato sem mislil izbrati nekaj s srednjo ceno. GoodRam ali Crucial pa sta še precej dražja in se ju bom ognil.

Glede teh grafičnih sem slišal, da če so pasivno hlajene, se znajo kar malo preveč segreti. Zato sem razmišljal o aktivni. Samo potem je glasnejša.

Glede procesorja pa bom še malce počakal in se potem odločil, če vzamem kakšnega močnejšega.

Še enkrat hvala in LP.

eDDi ::

glede grafičnih... če ima grafična mali hitro se vrteči ventilator je slabše kot pa če ima pasivno hlajenje in da en velik vent počasi preko pihlja oz dva, en na vhodu v ohišje in en na izhodu.

v varianti pasivno hlajenje grafilčne in pasivne matične, bi jst se močno ne strinjal z predlogom višje.. venti na ohišju morajo biti, oz je zelo zdravo za komponente.

Čmrlj ::

crucial 2x1 gb stane 150 eur.Mislim da to ni drago

Matthew ::

Kolega ima 7600GS, ki je pasivno hlajena in ima ventilatorje v ohišju, pa pravi, da mu gre temperatura grafične v višave. Zato sem sklepal, da bi raje aktivno hlajeno. Zdaj pa nisem več prepričan.

Crusial rami so v funtechu 216 EUR, kar je kar drago proti drugim. Kupiti nameravam namreč v funtechu kar sestavljeno vse skupaj.

Čmrlj ::

imaš jih za 140 eur seveda 667 mhz ,ampak jih v biosu komot nastaviš na 800 z malenkost povišano voltažo, saj imajo konec koncev micron d-9 čipe, ki pa so eni izmed najboljših čipov in gre večina preko 1000 mhz.Zdaj jst ti sam povem, das se ti te rame najbolj splača in posekajo tudi kakšne goodrame in celo mnogo dražje Cellshock v nekaterih primerih.Edino kar je to, da nimajo hladilnikov, ampak to niti ni problem.

edit:Pa kolegu povej, da zamenja pasto na grafi, in da enega NoiseBlocker XL2 120mm pod grafo, pa bo videl da bo grafa zih za 15 in več stopinj hladnejša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Matthew ::

OK. Potem bi mi ti predlagal, da vzamem Crucial 2×1GB 667MHz in jih sam spravim na 800MHz? A to samo v BIOSu nastaviš in je porihtano? Kako pa je s tem, da nimajo hladilnika? Potrebno dokupiti?

Čmrlj ::

Mislim, da ni potrebno,za 800 mhz, če boš pa hotel iztisniti max iz njih, se pravi 1000+, potem pa ti že priporočam hladilnik, ki jih dobiš že za slabih 10 eur, če misliš pa kvalitetnejše pa kaj takega klik

edit:Ja v biosu, jih boš dal na ddr2 800, jim rahlo povečal voltažo, recimo na 1.95-2.0v ter jim nastavil latence na 4-4-4-12 in to bo to.

edit2:.Je pa tudi vprašaj pri teh low price d-9 gmh kako kvlitetni so sami čipi ,ter celoten pcb.Jest jih priporočam glede na to da je veliko folka zadovoljnih z njimi ( jaz osebno jih nisem sprobal).Dejansko je tudi res, da če bi imel recimo OCZ ali pa PATRIOT, ki so že deklerirani na 800, nebi rabil nič spreminjat v biosu, razno če bi hotel latence bolj zategnit.Ampak jst osebno ,bi vzel tiste crucial, jim dal gor hladilnik ter spustil čez njih 2.2-2.3v jih nastavil na naprimer v tvojem primeru na 800,ter jim čimbolj zategnil latence ,recimo na 4-4-4-4 ali celo 3-x-x-x, če bi bilo na cas 3 stabilno z 2.3v.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

gruntfürmich ::

za risarske programe se priporoča kaka profi grafična, fire gl in podobne. znanec je rekel da je zelo zadovoljen, čeprav je kupil najcenejšo.
neca se ne priporoča->lite ion.
za rame pa res ne vem zakaj tako komplicirate.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Matek ::

gruntfurmich, preberi pozorno - Matthew pravi, da bo na racunalniku potekalo 2D delo, pri cemer ti Fire GL ali pa kak Quadro ne pomagata cisto nic.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Matthew ::

Jap, grafika mislim, da ne igra poglavitne vloge.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

silent pc - zero noise

Oddelek: Kaj kupiti
413753 (1591) GrimReaper
»

Kere RAME za navijanje? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Navijanje
39628269 (15004) smarty
»

Nakup tihega sistema

Oddelek: Kaj kupiti
162171 (1803) Rešpetlin
»

Tih racunalnik do 1000 Eurov

Oddelek: Kaj kupiti
221971 (1532) Čmrlj
»

Dvojedrni procesor... amd ali intel + graficna za modeliranje

Oddelek: Kaj kupiti
151276 (1152) Mirč

Več podobnih tem