» »

e-davki

e-davki

dronyx ::

Vsem fizičnim osebam so letos poslali polvinil vrečko z izpolnjenim obrazcem za dohodnino. Če se bo letos trend nadaljeval, bo oddanih po elektronski poti recimo 60.000 napovedi (jaz mislim da jih bo samo 48.000). Vse te fizične osebe, recimo 60.000 komadov, lahko vržejo obrazce v smeti.

Če je cena poštnine, tiska in pakiranja vsakega obrazca recimo 5 evrov, BODO TAKO VRGLI V SMETI 300.000 EVROV DENARJA.

Zanemarljivo.

Zanimiva pa je tudi cena vsake transakcije e-davkov. V treh letih so fizične osebe oddale 77.000 transakcij. Leta 2004 17.000, lansko leto pa 36.000. Recimo če sistem tak kot je deluje do leta 2010 in bo oddanih vsega skupaj 350.000 transakcij v tem času. Cena sistema e-davki je bila 2.4 milijone evrov, po predvidevanjih bo stal še 1.4 milijona evra.

Tako bo po mojih izračunih cena transakcije praktično 10 evrov.

To se mi zdi OGROMNO in negira smisel elektronskega poslovanja. Upam da je cena transakcije spletnega bančništva bistveno nižja.

nevone ::

Moraš gledat širše. A si že kdaj slišal za to, da so investicije lahko tudi dolgoročne? Ne moreš takoj pričakovat full efekta.

Sicer pa kaj hočeš povedat? Naj ustavimo razvoj?

Potem začni pri sebi. Namesto da pišeš tukaj na tale forum, napiši raje pismo bralcev na papir in ga peš odnesi najbližji časopisni hiši. Ali pa še bolje. Vzemi lonec in kuhalnico, in sam razbobnaj tole ugotovitev po vasi.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kopernik ::

Se strinjam v oceni stroškov, ampak moraš pa gledati na kakovost storitve (ali celo življenja) za posameznega državljanja. A ni komot komunicirati z državo kar prek interneta ? Meni je to kar priročno.

dronyx ::

Meni se zdi številka oddanih dohodnin po elektronski poti preprosto prenizka. Zame bi bil uspeh storitve, če bi bilo letno oddanih napovedi po tej poti recimo 200.000 ali še več. Sploh pa sedaj, ko v bistvu vpišeš samo še olajšave in zadevo digitalno podpišeš.

Ali morda kdo ve, koliko fizičnih oseb razpolaga s certifikatom (klik, sigov-ca, halcom ...), ki omogoča spletno oddajo dohodnine? Če samo gledam Klik in spletno bančništvo, mora biti teh oseb krepko prek 36.000.

Torej celo vsi, ki že imajo ustrezen certifikat, te storitve ne izkoriščajo. Kar se mi ne zdi ravno vzpodbuden podatek.

BigWhale ::

In kako bi ti resil problem? :)

dronyx ::

Jaz gledam iz stališča, če bi bila državna uprava recimo firma. Vsako tako storitev moraš na začetku reklamirati, oglaševati. Če v nekaj investiraš 3 mega evre, potem moraš del denarja dati tudi za oglaševanje storitve in prepričevanje ljudi, kje so prednosti elektronskega poslovanja.

Seveda rast skoraj 50% na leto elektronsko oddanih dohodnin je gledano relativno uspeh, jaz gledam skozi ceno transakcije in zame to pač ni uspeh. Če gledamo na to zadevo kot nastavek nečesa, kar se bo v prihodnje šele zares razvilo, potem pač OK.

Nekaj sem na to temo pisal tudi na mojem blogu Vegetativna e-uprava .

nevone ::

>do leta 2010 in bo oddanih vsega skupaj 350.000

Kako si tole izračunal?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Senitel ::

Tole razmišljanje ima cel kup lukenj... Kaj pa recimo "parsanje" po pošti prispelih obrazcev pa nič ne stane?

dronyx ::

Recimo da stane študent na uro 4 evre. V eni uri lahko tudi ročno, brez recimo OCR ali česa podobnega, vnese en sam študent vsaj 30 obrazcev v računalnik na uro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

nevone ::

>A ni komot komunicirati z državo kar prek interneta ? Meni je to kar priročno.

/sarkazm on
Ne, večina Slovencev ne rabi te storitve. Zakaj bi šli na roko enim posameznikom, ki itak nič ne prispevajo k razvoju nasploh.
/sarkazm off

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

dronyx ::

Do številke 350.000 leta 2010 sem prišel z uporabo metode Excelove interpolacije:

2004 17.000
2005 24.000
2006 36.000

2007 44.667
2008 54.167
2009 63.667
2010 73.167

Skupaj 312.667

Vnesem podatke za prva tri leta, ki so znani. Označim prve tri celice in potegnem do 2010, vse skupaj seštejem in zaokrožim navzgor, da izgleda več. :D

dronyx ::

@nevone, ti za spletno storitev ne plačaš na videz nič. Če je vsaka elektronska transakcija vredna 10 evrov, to transakcijo seveda plačajo tudi tisti, ki tega sistema sploh ne uporabljajo in izpolnjujejo papirne obrazce. V tem primeru so deo sedaj sami kupili obrazec in sami plačali poštnino. Davkarija je imela stroške samo vnosa v računalniški sistem, kar pa sem že napisal, da gre za drobiž, če se angažiraš študente ali pa lahko zaradi mene tudi OCR.

Pri uporabi Klika in podobnih reči, tebi storitev zaračunajo, ali ne? Ali tudi to plačujejo vsi davkoplačevalci in je zastonj?

kekz ::

e-davki so že koristni. Letos jih bom uvedel v celi familiji Z DEKRETOM!
Lani sem samo jaz oddal elektronsko in ker vedno malo zakompliciram (optimiziram) termine vzdrževanih članov po mesecih, so z ženine napovedi NAPAČNO PRETIPKALI v računalnik. Potem so podatki strigli (časi so se prekrivali) in so mi poslali povsem napačne odločbe.

To me je stalo 1200€, ki sem jih po pritožbi dobil vrnjenih šele pred nekaj dnevi. Vsa optimizacija je šla s tem v nič! ;((
Ukiniti bi morali predvsem tiste študente, ki pretipkavajo papirje v računalnik! ;((

dronyx ::

Če bi recimo davkarija investirala za EDEN AVTO SREDNJEGA RAZREDA v vrednosti recimo 10.000 evrov kot nagrado za izžrebanca, ki je oddal dohodnino po elektronski poti, potem sem prepričan, da bi imeli v hipu 100.000 napovedi po elektronski poti.

Ljudje v teh krajih so nori na klobase in na žrebanja, kjer je nagrada avto.:D

nevone ::

No še moj izračun:

2004 17000
2005 24000 *1.5
2006 36000 *1.5
2007 54000 *1.5
2008 81000 *1.5
2009 121500 *1.5
2010 182250 *1.5

SKUPAJ: 515750

Če pa pogledaš še malček bolj dolgoročno se pa stvari še drastično bolj nagnejo v smer pro e-davki.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kekz ::

Ne vem, če bo takšna prognoza obveljala.
Napovedujejo, da v bodoče sploh ne bo treba več oddajati napovedi.
(Saj je včasih tudi nismo, pa je država kljub temu pobrala svoje davke).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

nevone ::

Jah sej no. Moja prognoza je bila pač samo odgovor na eno drugo prognozo. Z različnimi pogledi in izpostavitvijo ključnih postavk lahko praktično dokažeš vse.

Ostane pa dejstvo, da eni bi ohranjali delovna mesta za nižjekvalificirano delovno silo, drugi bi želeli celotno strukturo prebivalstva spraviti na višji nivo. Eni potem, ko nižjekvalificirana dela obstajajo, začnejo jamrat, kako da jih nekdo izkorišča ... itd, itd. Tough tole vse skupaj.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

dronyx ::

@nevone, tvojo oceno 54.000 leta 2007 boš lahko že čez en mesec preveril, če res drži takšen niz z rastjo krat 1.5.

Je pa pošiljanje izpolnjenih napovedi po pošti po mojem mnenju samo še dodaten udarec spletnemu poslovanju, ker sedaj tudi tisti, ki se jim ni ljubilo kupovati obrazcev in so imeli certifikate, bodo verjetno raje poslali zadevo po pošti, sploh če je že na obrazcu plačana poštnina tudi v drugo smer, torej od mene k davkariji. Tega sedaj še ne vem, ker paketa ne bom odprl do 29.4.2007. Imam pač princip, da zadni dan zadevo izpolnem in pošljem. ;)

jype ::

Predvsem bi moralo biti elektronsko oddajanje lažje. Če jaz ne bi bil računalničar, bi vse skupaj nekam poslal.

nevone ::

>Predvsem bi moralo biti elektronsko oddajanje lažje. Če jaz ne bi bil računalničar, bi vse skupaj nekam poslal.

To se pa absolutno strinjam. Dejmo rajš diskutirat, kje se da stvar poenostaviti, kot da računamo, kako se to ne splača.

Jest ne oddajam po elektronski pošti zaenkrat. Čakam, da bo bolj enostavno. Samo eni morajo začet. Podobno je bilo z mobiteli. Pasje drago so jih plačali prvi uporabniki, ampak so potegnili voz naprej. Danes je mobitel dostopen praktično vsakemu, če le ni preveč zahteven.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kekz ::

Je pa pošiljanje izpolnjenih napovedi po pošti po mojem mnenju samo še dodaten udarec spletnemu poslovanju, ...

Ni, če pomisliš na ceno.
Neelektronsko pošiljanje je zelo drago.
S tem postaneš potencialni posojilodajalec 1200€ za dobo pol leta BREZ OBRESTI!

jype ::

No, tu je država dejansko naredila pomemben korak, zdaj se moramo najti še norci, ki bomo naredili bolj prijazno programje.

Namreč, vse XML sheme so javno objavljene, vsi podpisi dokumentov so standardni, prav tako so specificirane vse povratnice in tako dalje.

Obstoječe spletno programje je razmeroma OK, če delaš z Internet Explorerjem (kjer vse skupaj naredi ActiveX komponenta), če pa delaš z Mozillo (ker IE na resnih sistemih ne deluje) pa moraš skonfigurirati Javo, ročno namestiti knjižnice (jar datoteke), certifikate in komponente v brskalnik, da potem lahko oddaš zadevo.

Manjka enostaven GUI (Napisan v Javi, C#, Qt, karkoli, kar potem brez sprememb teče na ogromni večini platform danes) ki ga pobereš, poženeš, vpišeš svoje cifre, poveš kje je tvoj certifikat in zdravo. To je največ, kar lahko od ljudi pričakuješ, da bodo naredili. Spletna oddaja je sicer super, ampak zaradi očitnih komplikacij s podpisovanjem dokumentov, ki mora delovati na vseh živih platformah, precej nehvaležna naloga.

dronyx ::

Ta ideja se mi zdi še najboljša. Preprosto k sebi na računalnik preneseš manjši program, najbolje kar izvršilno kodo iz spletne strani DURSA (saj sistemi so lahko samo Windows ali linux, na SUNu ali HP-UX ne verjamem da kdo oddaja dohodnino?). Ta program se potem poveže na internet, prenese recimo v xml obliki zapisa vse obrazce, ki jih potrebuje zato, da imaš vsako leto zadnjo verzijo in ni potrebno vsakič znova celega programa prenašati na računalnik. Ko zadevo izpolniš, izbereš certifikat s katerim boš podpisal napoved, klikneš gumb pošlji in potem peščena ura....|O

Ko se proces konča, dobiš nazaj xml dokument, ki je potrdilo z osnovnimi podatki o tem, kdaj je durs napoved prejel, številko transkacije in še nekaj malenkosti. To potem lahko ali shraniš pri sebi, ali natisneš.:)

Zame je tak sistem, ki ga uporabljam enkrat na leto v elektronski obliki smiselen, če se zadeve loti računalniški nestrokovnjak in po nekaj minutah lahko začne vnašati podatke. Ne pa da ga sprašuje stvari, za katere včasih tudi sam, ki se poklicno ukvarjam z računalniki, komaj vem kaj pomenijo.;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16440155 (15030) Recordman
»

E-davki in oddaja dohodnike (bliža se dan) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
868348 (6311) kriko1
»

Predizpolnjene davčne napovedi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
718781 (5164) poweroff
»

Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11011156 (8327) kekz
»

e-dohodnina

Oddelek: Omrežja in internet
446457 (4440) romci

Več podobnih tem