» »

Predizpolnjene davčne napovedi

«
1
2

overlord_tm ::

Pa saj so za vsak primer napisal da če ti ni ime isto ko na kuverti ne škilit not :P

St@jler ::

Heh jaz sem gledal na e-davkih in ni nič predizpolnjenega razen osebnih podatkov ala ime, prezime, naslov ipd..
:\

Matej_K ::

Hmmm.kaj je fora te "Novice"???
... .. .

EvilDare ::

Verjetno se nanaša na to: Klik

krneki ::

Na e-davkih je pri meni več ali manj vse predizpolnjeno. No če nimaš plače, drugih dohodkov, plačuješ dodatno pokojninsko, vzdržuješ koga itd...potem jasno ni nič predizpolnjeno ;)

ali3n ::

Ne pozabite dopisat olajšav...:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

poweroff ::

Fora je ta, da naša država ne razume kaj je to varnost.

Ne razume, kako je treba zasnovati sistem da bo deloval varno. Ne razume kje je točka zloma, oz. ne razume, da v primeru pošiljanja predizpolnjenih obrazcev na dom nastopi nova točka zloma ki zahteva novo obliko varovanja.

Važno, da smo "uporabnikom prijazni". Hmm, če pomislim na informatizacijo e-uprave... in dodam takle tip razmišljanja.. si drznem napovedati, da bo še veselo.>:D
sudo poweroff

SkyNet ::

Tudi jaz sem prejel na pol odprt obrazec. Way to go durs :\
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

bbf ::

najbrž je fora tega predizpolnjenega obrazca v tem, da so najdl enga 'svojga', ki jim bo tiskal in s tem vlekel davkoplačevalski denar.

ThinMan ::

Za razliko od nekaterih, je moja prišla zaprta.
Seveda pa odpiranje ni bilo od muh. Kar fajn smo se namučili zato da ne bi poškodovali papirja ker bi se lahko kasneje zgovarjali da je dohodnina napačno oddana - vrstni red listov, ipd :)


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Romčy ::

No sam sem poštar že 10 let in sem pravvesel, da niste takoj poštarja skurcali (aha glej ga tiča,odpira pa gleda kaj ima folk).Iz izkušenj vem da so nekatera pisma z perforacijo tako kurčevo narejena da niti ne veš da se je strgalo ko ga daš skozi režo.Pol pa se pridejo stare tetke pizdit da ji je poštar odpiral pismo,pa ji ne moreš dopovedat.In ponavadi so to vedno kaka pisma v katerih kaj piše,kar sosed bognedaj da ve da imajo. Sam tko by the way.:\ Smo pa vsi z sodelavci full veseli, da ne bo več treba 2x podpisovat te preklete davčne napovedi,ker je blo too much (jaja do kolen),čeprav vem da niti to zdaj ni najbolši način.
"Software is like sex, it's better when it's free"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Romčy ()

Brane2 ::

Matthai:

Ob tem je zanimiva hinavskost cesarja. Obznanil je "Zakon o VArstvu osebnih podatkov" in pripravljen je je*at mater vsakemu smrtniku, ki bi ga kršil.

Bognedaj, da te stric inšpektor ujame brez Piece of Sh*t obrazca, kjer določaš kako misliš ravnati s podatki svojih strank.

Ampak to, da so podatki vseh bančnih komitentov na karticah praktično dostopni vsem, ki jih to zanima. ( podatki so vtisnjeni na kartici, magnetni slip pa ne nosi nobene zaščite in je prosto berljiv), ali pa to, da vsak, ki ima 10 minut časa, lahko bere cesarjevo pošto namenjeno tebi, to ga pa ne zanima.
On the journey of life, I chose the psycho path.

nevone ::

>najbrž je fora tega predizpolnjenega obrazca v tem, da so najdl enga 'svojga', ki jim bo tiskal in s tem vlekel davkoplačevalski denar.

Gvišn. Sicer pa, ko bo nova oblast, lahko to predizpolnjevanje in pošiljanje davkoplačevalcem tudi ukine. Podobno kot je zdajšnja oblast ukinila registracijske nalepke za avtomobile.

No, bomo videli.

Lahko pa najde enga 'svojga', da bo poskrbel za maksimalno varnost.

No, bomo videli.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

mathjazz ::

> Sicer pa, ko bo nova oblast, lahko to predizpolnjevanje in pošiljanje davkoplačevalcem tudi ukine. Podobno kot je zdajšnja oblast ukinila registracijske nalepke za avtomobile.

Če to naredi, ne bo dolgo oblast.
www.getfirefox.com

nevone ::

Torej ostane samo druga možnost. ccc...

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

mathjazz ::

Ne verjamem da bo kdor koli šel zadevo nazaj komplicirat, ampak bodo verjetno šli v smeri, da odpravijo težave, ki so prizadele 3 državljane.
www.getfirefox.com

nevone ::

Seveda, da ne bojo šli nazaj.

Samo, k so se nekateri že ravno tako zapičili v to "(ne)varnost", s katero hočejo izničiti korak naprej, ki ga je sedanja vlada na tem področju naredila.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

poweroff ::

Čaki, čaki nevone.

Zadeva JE problem. Tega se ne da zanikat. Ampak ker Janševa vlada kao ne povzroča problemov in je kao brezmadežna, je treba takoj začeti napadati tiste, ki pravijo, da se te zadeve niso dobro lotili? A so desničarji tako histerični, da ne prenesejo nikakršne kritike??? Pač, ta vlada dela dobre stvari in napake, kot vsaka druga. Tele stvari so se pač lotili malo manj premišljeno in si čisto zaslužijo kritiko.

V bistvu tole sploh ni stvar vlade, pač pa DURSa. Ampak, ker desničarji celotno državo dojemajo kot lasten plen, so se tokrat ujeli v past, da je tudi za zadevo s katero vlada praktično nima nič (lepo vas prosim, a se vlada odloča o tipu kuvert v katerih se zadeve pošiljajo naokrog???), "odgovorna" vlada. He, he.

Jaz pravim, da takole pošiljanje predizpolnjenih obrazcev predstavlja varnostni problem. Ki se ga pa da rešiti, ampak ne na "klasičen" način. Treba je prepoznati novo grožnjo in prilagoditi varovanje. Nova grožnja - nov način varovanja.

Recimo: pošilja se v bolj kompaktni kuverti. Ali pa magari v dvojni kuverti. Ni treba, da se izvede osebni prevzem, čeprav je tisto verjetno bolj varna zadeva. Je pa tudi bolj komplicirana. Se pravi imamo tradeoff... Če se pa pač špara na vseh koncih, se pa stvari zakomplicirajo.

In kolikor vidim, je tukaj problem, ker se špara. Če primerjam tole kuverto s tisto, kjer sem od banke dobil PIN, ni primerjave. Če hočeš odpreti tisto kuverto s PINom se moraš kar pomatrati, tukaj se pa zadeva skoraj sama odpre...
sudo poweroff

divac ::

Se strinjam, da predizpolnjena napoved (ce je pravilno izvedena) olajsa delo, ampak tistih pet podatkov mi je najmanjsi problem na list napisat, ce moram ze vse ostalo. Bolj me skrib dejstvo, da moram preveriti, ali je davcna uprava vse prav zapisala, ker za napake, ki jih je storila, odgovarjam jaz! Ja, jaz bi tudi imel tako odgovorno sluzbo, kot jo ima DURS. S predizpolnjenimi davcnimi napovedmi, v obliki kot so sedaj, pa niso olajsali dela nikomur. Itak bomo vsi morali preverit, ce napisano drzi, kar pomeni, da edino kar so nam prisparali je, da nam ni potrebno vec vpisat podatkov. Pa se to le za tiste, ki so jih glih "zadeli".

nevone ::

>Recimo: pošilja se v bolj kompaktni kuverti. Ali pa magari v dvojni kuverti. Ni treba, da se izvede osebni prevzem, čeprav je tisto verjetno bolj varna zadeva. Je pa tudi bolj komplicirana. Se pravi imamo tradeoff... Če se pa pač špara na vseh koncih, se pa stvari zakomplicirajo.

[sarkazem, ki ni namenjem Matthaiu]

Ja pa da bo tist 'njihov' 'naš' 'vaš' še več zaslužu. Ja kam pa pridemo?

[sarkazem, ki ni namenjem Matthaiu off]

S tem se pa tudi jaz ne strinjam, da stranka odgovarja za narobe izpolnjene podatke DURSA. Nima kej stranka odgovarjat. Nej kar lepo prav izpolnijo ali pa naj napake pišejo na svoj konto, sicer naj si tisto nekam vtaknejo. Se opravičujem.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

perci ::

IMO bi morali predizpolnjene napovedi hraniti na izpostavah DURS. Tam bi jih lahko zavezanci osebno prevzeli. Ne bi bilo stroškov s pošto in ne dvomov o "leakegu" osebnih podatkov.

rkb2 ::

A ne obstaja celo neka varjanta da se bo napoved v prihodnosti celo ukinila ? In bodo samo tisti, ki imajo kakšne olajšave na DURS ustrezne obrazce poslali.

stb ::

Zakon o davčnem postopku v členih od 75 do 98 predpisuje varovanje podatkov:


76. člen
(dolžnost varovanja davčne tajnosti)
Uradne in druge osebe davčnega organa, izvedenci, tolmači, zapisnikarji in druge osebe, ki sodelujejo ali so sodelovale pri pobiranju davkov, in vse druge osebe, ki so zaradi narave svojega dela prišle v stik s podatki, ki so davčna tajnost, teh podatkov ne smejo sporočiti tretjim osebam, razen v primerih, določenih z zakonom, niti jih same uporabljati ali omogočiti, da bi jih uporabljale tretje osebe.

Ta člen lahko pokrije tudi vse poštarje, tako da bi načeloma lahko zadeve pošiljali tudi odprte, npr na razglednicah, ampak vseeno...


77. člen
(ukrepi in postopki za varovanje davčne tajnosti
pri davčnem organu)

(1) Vsak podatek oziroma vsak dokument ali zbirka podatkov, ki vsebuje podatke, ki so davčna tajnost, mora biti vidno označen kot tak.
(2) Dostop do podatkov, ki so davčna tajnost imajo vse zaposlene osebe davčnega organa, vendar le v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog. Dovoljenje za dostop pridobijo z začetkom delovnega razmerja in podpisom izjave, da so seznanjene s tem zakonom ter da se zavezujejo s podatki, ki so davčna tajnost, ravnati v skladu s tem zakonom. Nihče ne sme dobiti podatka, ki je davčna tajnost, prej in v večjem obsegu, kot je to potrebno za opravljanje njegovih delovnih nalog.
(3) Davčni organ mora vzpostaviti sistem postopkov in ukrepov varovanja podatkov, ki so davčna tajnost, ki onemogoča razkritje podatkov nepooblaščenim osebam. Sistem postopkov in ukrepov mora obsegati:
1. splošne varnostne ukrepe,
2. varovanje prostorov,
3. varovanje dokumentov in medijev, ki vsebujejo podatke, ki so davčna tajnost,
4. varovanje komunikacij, po katerih se prenašajo podatki, ki so davčna tajnost,

5. sistem označevanja,
6. varovanje opreme, s katero se obravnavajo podatki, ki so davčna tajnost,
7. kontrolo in evidentiranje dostopov do podatkov, ki so davčna tajnost, ter
8. kontrolo in evidentiranje pošiljanja in distribucije podatkov, ki so davčna tajnost.
(4) Minister, pristojen za finance, predpiše podrobnejše fizične, organizacijske in tehnične ukrepe ter postopke za varovanje podatkov, ki so davčna tajnost.
(5) Davčni organ mora vzpostaviti in voditi nadzor ter ažuren pregled nad razkritjem podatkov, ki so davčna tajnost, osebam izven davčnega organa. Iz pregleda mora biti razvidno, kdaj in komu izven davčnega organa so bili podatki, ki so davčna tajnost, razkriti.


(poudarki moji)

poweroff ::

IMO bi morali predizpolnjene napovedi hraniti na izpostavah DURS. Tam bi jih lahko zavezanci osebno prevzeli. Ne bi bilo stroškov s pošto in ne dvomov o "leakegu" osebnih podatkov.

Hja, šlo bi že, samo:
a) DURSovo osebje bi umrlo od DDOS napada
b) ljudje bi negodovali kaj je treba še tja hodit

aja, pa še:

c) Janković bi spet služil z listki za napačno parkiranje :D
sudo poweroff

perci ::

stb: Zakon, ki ga limaš sem ne velja več. Išči ZDavP-2, Ur.list rs 117/06.

Tisto izjava o poštarjih je pa seveda nesmiselna. Zakon o davčnem postopku je specialni upravni postopek. Govori torej o ljudeh, ki na tak ali drugačen način sodelujejo v davčnem (upravnem) postopku. Poštar v davčnem postopku ne sodeluje. On dela v določeni meri po ZUP (osebno vročanje), največ pa po Zakonu o poštnih storitvah.

perci ::

Matthai

a) Za to stvar bi lahko na vsaki izpostavi za en mesec delegirali eno do dve osebi - gužva bi bla itak sam dva tedna - ta čas bi delo tistih dveh pač malo počakalo

b)Ljudje negodujejo vedno. Če se jim pa res ne da iti tja, naj pač izpolnijo prazno napoved in jo oddajo.

c)Tam kjer je problem parkiranje (torej v večjih mestih) so davčne izpostave dokaj na gosto posejane. Ljudje naj se torej do njih odpravijo peš ali s kolesom. V ljubljani npr. imamo naslednje izpostave:
Moste
Bežigrad
Vič
Šiška
Center

Mislim, da bo vsak lahko prišel do najbližje.

Osebno pa mislim, da bi morala naša država vsakemu državljanu brezplačno in brez zahtevka izdati digitalni certifikat. Hkrati bi morala za napovedi, ki niso oddane po elektronski poti, začeti zaračunavati takse. Torej, po e-poti djabe, po papirni poti 10 evrov.

Hkrati bi morali na izpostavah zagotoviti terminale, kjer bi lahko vsak (tudi klošar), ki nima interneta oddal svojo napoved brezplačno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

poweroff ::

Torej, po e-poti djabe, po papirni poti 10 evrov.
S tem se pa ne strinjam. To je spodbujanje elektronskega poslovanja z nasiljem.

Kaj pa digital divide? Pa stare mamice? Hitro prideš do diskriminacije določenih družbenih skupin...
sudo poweroff

MitjaP ::

@perci: tole z elektronsko potjo bi bil potem spet nesorazmeren ukrep. Zagotovo.

Ampak, še drug problem je: naj potem zagotovijo, da bo e-pot delovala na vseh sistemih. Windows ni več najbolj popularen. V Sloveniji je v močnem vzponu Mac kultura. Glede Linuxa pa težko komentiram, če deluje, ker ga ne uporabljam.

Zelo enostavno bi lahko hkrati z e-potjo omogočili tudi elektronski opt-out sistem in bi se pač ljudje odjavili od tovrstnega poštnega pošiljanja predizpolnjenih napovedi. Ampak to so vse ČEji, ki jim mogoče niti niso prišli na misel, kaj šele, da bi jih realizirali. Tako trčimo spet ob vprašanje kompetentnosti odgovornih. Ampak to je že druga zgodba.

janezl ::

Še malo o tehnologiji:
zadeva je tiskana v offset tehniki neskončnega tiska, kjer se v fazi tiska tudi nanaša lepilo na spojna mesta. Rola papirja se odvija in navija na drugi strani, lahko pa gre direktno v inkjet tiskalnik za dotisk podatkov. Sledi razrez na posamezne liste, ki se nato zgibajo. Po koncu zgibanja gre končni izdelek čez prešo, ki aktivira zlepljenje dveh suhih plasti lepila (podobno, kot lepite z Neostikom: namažeš, počakaš da se posuši, nato zlepiš pod pritiskom). Preša ima navadno pritisk 20t. Na dolgem robu, kjer je kuverta zaprta, ta verjetno potuje prekratek čas in možen rezultat je nezlepljenje. Dodaten problem je tudi v debelini papirja, lahko po je valj preše neparalelen. Alternativa temu lepilu je nanos disperzijskega lepila (belo lepilo ala Mekol), ki se ga nanaša tik pred zadnjim zgibom z šobami za nanos. KRO je navajen na prvi način, ampak bodo dobili kak "opomin" od naročnika...
73 de Jani

perci ::

Kaj pa digital divide? Pa stare mamice? Hitro prideš do diskriminacije določenih družbenih skupin...

Lej, sej pravim, da bi bili na izpostavah terminali, kjer bi lahko vsak izpolnil svojo napoved. Pri sami uporabi računalnika, bi lahko babicam pomagal en študent.

Sicer pa, tudi papirna izpolnitev napovedi terja neko znanje. Praktično nič več ga ne rabiš za izpolnitev napovedi po elektronski poti. Razen tega, da moraš znat miško prijet. No, miško lahko starejši populaciji pomaga držat študent.

Tudi AJPES ima podoben način. Za obvezno objavo podatkov plačaš določeno takso, posredovanje po elektrosnki poti pa je pol cenejše kot po papirni.

Poleg tega Matthai, 10 evrov ni neka vsota, ki bi jo lahko smatral za nasilje.

perci ::

@perci: tole z elektronsko potjo bi bil potem spet nesorazmeren ukrep. Zagotovo.
Zakaj? Vsak, ki tega ne želi, lahko za borih 10 eur zadevo še vedno odda v pisni obliki, ali se oglasi na izpostavi, kjer dobi asistenco pri vpisovanju zadev v računalnik.

A "butasti" američani lahko volijo po elektronski poti, "pametni" slovenci pa ne moremo z asistenco par podatkov v obrazec vpisat? Svašta.

Prvo leto bi bilo malo teženja, potem bi se pa ljudje navadl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

MitjaP ::

@perci: 10 EUR za nekoga, ki ima 2000 EUR plače ni nič, za nekoga, ki jih ima 350 pa veliko.

Če že omenjaš ameriko, nisem prepričan, da ti potem računajo 10 EUR, če želiš glasovati po navadni poti?

Že udobnost oddaje od doma je dovolj, da ljudi spodbudi, vendar jih odbijajo komplikacije prijave, ki je niti mi, ki se vsaj nekoliko spoznamo na stvari ne zmoremo, če ne uporabljamo Windows sistema, kaj bodo šele drugi, ki sploh nimajo tega znanja. Dovolj bi bila prijava s certifikatom, sistem za digitalno podpisovanje v Javi je čisto odveč.

poweroff ::

Lej, sej pravim, da bi bili na izpostavah terminali, kjer bi lahko vsak izpolnil svojo napoved. Pri sami uporabi računalnika, bi lahko babicam pomagal en študent.
Aha. Se pravi - kdor zna uporabljat računalnik, bi si lahko zagotovil tajnost svojih podatkov, ostali pa te možnosti nimajo?

Zakaj? Vsak, ki tega ne želi, lahko za borih 10 eur zadevo še vedno odda v pisni obliki, ali se oglasi na izpostavi, kjer dobi asistenco pri vpisovanju zadev v računalnik.

A "butasti" američani lahko volijo po elektronski poti, "pametni" slovenci pa ne moremo z asistenco par podatkov v obrazec vpisat? Svašta.


Ja, najbolje, da uvedemo vse elektronsko, pa asistenco zraven. Tudi pri volitvah bi asistenca prišla zelo prav.

Nekatere stvari MORAJO biti univerzalno dostopne. Če so VEZANE na tehnologijo to niso. Pika.
sudo poweroff

MitjaP ::

@janezl: govoriš o lepilu, ampak težava je na spodnjem robu, kjer ni lepila, pač pa le perforacija listov dohodninske napovedi (neposredno teh listov in ne ovojnice, ker listi tvorijo hkrati ovojnico. In ta perforacija je v mnogih primerih pretrgana. Ročno je sicer treba kar nekaj sile, da jo odtrgaš, ampak kljub temu so nekatere pošiljke strgane že, ko jih vzameš iz nabiralnika - in to točno na mestu, kjer se vidi osebni dohodek.

Intermezzo: Če še kdo ni gledal filma Das Leben der Anderen, ga mora nujno (oskarjevec za tuji film 2007). Tam na koncu pokažejo, kako se je v starih časih neopazno odpirala pošta nadzorovanih oseb :) Pa nima to mogoče nobene zveze z zadevo, ki jo obravnavamo, zabavno je pa vseeno.

perci ::

MitjaP: Ne razumeš. Tisti, ki bi zadevo oddal na terminalu na izpostavi, kjer bi mu pomagal študent, ne bi nič plačal. Plačal bi samo tisti, ki bi zadevo oddal v papirni obliki. Pa zaradi mene dajmo takso 5 evrov (to pa res vsakdo zmore).

Ja, najbolje, da uvedemo vse elektronsko, pa asistenco zraven. Tudi pri volitvah bi asistenca prišla zelo prav.
Matthai, nekdo, ki ne zna brati, rabi pri volitvah pomoč nekoga, ki zna brati. JE RES? Torej, nepismena oseba, rabi na volitvah pomoč pri izpolnjevanju glasovnice.

No vidiš. Pojem pismenosti po počasi treba širiti na računalniško pismenost.

Nekatere stvari MORAJO biti univerzalno dostopne. Če so VEZANE na tehnologijo to niso. Pika.
A papirni obrazec in kuli pa nista tehnologija?

buttcrack ::

ne glede na višino dohodka 5€ oz. 10€ ni neki bav-bav, ker davčna napoved ni vsakomesečno opravilo!

podobno je pri plačevanju položnic preko spleta - ceneje kot na pošti...

CaqKa ::

huh... in včasih se je želelo da ima novica vsaj 50 besed.. :)
nice.

perci ::

Mitja: V ZDA (ne vem če v vseh državah) moraš glasovati s posebnimi strojčki, ki luknjajo glasovnice. Ni opcije oddaj v pisni obliki. Razen če oddajaš po pošti.

Looooooka ::

mene zanima ker kurc je dobu tole pogodbo z drzavo da postav sicert...grem stavt da so miljarde pobral za en drek.da nam zaracunavajo certifikate obenem pa usivi smrduhi niso nimajo niti enga root serverja cez niti jih kksn verisign ne owna.obenem pa zaracunavajo tok da si lahka za ta kesh ce si vzames cajt kups certifikat od kksne verisign sister firme in ti ga clo 99% browserjev lepo pozre.
Proklete svinje.zaracunavajo zato da en klepc tm vpise tvoje ime in priimek in klikne na "generate".
to si res sam se nasa drzava pa kksne iz juge pomojem prvoscjo v tem tisocletju.

MitjaP ::

Da ne bo tole preraslo v nepotrebno debato, koliko pomeni 10 EUR. Meni je 10 EUR za opravilo, ki ga od mene zahteva država, pa jaz ne uveljavljam nikakršnih pravic, pač pa le država svoje, torej terja izpolnitev mojih obveznosti, v vsakem primeru preveč. Kje ste pa še videli, da storiš in plačaš nekaj, od česar sam nimaš nobene koristi, kvečjemu škodo (plačevanje davkov ni mogoče šteti kot korist)?

Kot drugo pa: na volitvah lahko vsak posameznik pripelje svojega pomočnika in gre za izvrševanje najpomembnejše pravice v demokratični družbi. Plačevanje davkov pač ni pravica, zato primerjava seveda ni na mestu. In ja, kot pravi Matthai: kršena bi bila davčna tajnost in zasebnost.

Tehnologija je minljiva. Pismenost pa ne tako hitro.

perci ::

No, OK Mitja. Sam zavedaj se, da za vsako napoved, ki ni izpolnjena po elektronski poti, vsi plačujemo po 5 eur. Zdej si pa izračunaj št. zavezancev za dohodnino * 5 eur in imaš seštevek koliko denarja bi se prišparalo, če bi vsi oddajali elektronsko.

perci ::

Kje ste pa še videli, da storiš in plačaš nekaj, od česar sam nimaš nobene koristi, kvečjemu škodo (plačevanje davkov ni mogoče šteti kot korist)?
Pri prijavi najemne pogodbe na upravni enoti, recimo. Da prijaviš najemno pogodbo, od česar nimaš popolnoma nobene koristi in celo plačaš kazen, če je ne prijaviš. No, taksa za prijavo znaša 5400 sit (nism sigurn, lahko da je 3400).

krho ::

AFAIK so certifikati od si-certa zastonj za fizične osebe.
@Perci:
>Za obvezno objavo podatkov plačaš določeno takso, posredovanje po elektrosnki poti pa je pol cenejše kot po papirni.
Za DURS ne, Durs mora zaradi kretenizma njihove aplikacije najprej sprintati podatke, ki si jih ti oddal v el. obliki, ter nato te podatke na roke vnesejo v njihovo applikacijo...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

perci ::

Za DURS ne, Durs mora zaradi kretenizma njihove aplikacije najprej sprintati podatke, ki si jih ti oddal v el. obliki, ter nato te podatke na roke vnesejo v njihovo applikacijo...
Tako je bilo lani. Pa še to ne vem, če je glih za vse veljalo.

hruske ::

Dokler nimam dostopa do interneta, mi nimajo kaj racunat dodatkov za posiljanje po posti, ker potem me drzava sama demografsko ogroza.
Rad imam tole državico. <3

Poldi112 ::

Torej bi po tvojem lani morali tisti ki so elektronsko oddali doplačati za ta strošek?

To da nekaj državo stane več še ni razlog da se strošek zaračuna državljanom. Invalidi, upokojenci, umetniki, ... nas tudi samo stanejo, pa se ne obešamo na njih z dodatnimi stroški.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MitjaP ::

@perci: uf, tale je pa bosa. A se zavedaš koliko je stal projekt e-davkarije in kakšen majhen procent uporablja to novotarijo, ki sploh ne deluje. Jaz bi jo, vendar je ne morem. Kriv pa nisem sam.


Torej, če je stalo tisto nekaj 100.000 EUR (če ne milijonov), koliko je šele škode za vse davkoplačevalce. Seveda pa cena projekta ob izdelavi ni bila največji strošek - vzdrževanje je večji.

MitjaP ::

@perci: ti overijo prodpis na upravni enoti na tej najemni pogodbi? Če ti ga, potem imaš koristi od tega.

perci ::

Ljudje, zaradi mene ostanite v srednjem veku.

Sicer pa, hruske, ce bi prebral moj predlog, bi videl, da lahko kdorkoli pride in izpolni zadevo na terminalu na svoji izpostavi. Zastonj.

Kar se tiče pomoči pri izpolnjevanju in davčne tajnosti. Pri izpolnjevanju napovedi bi seveda pomagalo osebje, ki je zavezano davčni tajnosti. Tako kot lahko dohodninski delavec kadarkoli pogleda podatke svojih zavezancev, pa pri tem ne gre za kršitev davčne tajnosti. Se štekamo?

Torej Matthai, tudi če boš zadevo oddal na papirju, jo bo še vedno nekdo moral pogledati. In ta bo zavezan davčni tajnosti.

V bistuv bi bilo še manj vpogledov v davčne tajnosti, saj bi cel proces odmere vršil avtomatsko.

Sumljive napovedi bi pa računalnik sam vrgel na poseben seznam, katere bi potem davčni delavci posebej pregledali.
«
1
2