» »

Zaključek spopada optičnih medijev

Zaključek spopada optičnih medijev

The inquirer - Že kar nekaj časa se je med dvema velikima združenjema bil bratomorni boj za prihodnje bivališče naših filmov ter ostalih podatkov, mi, uporabniki, pa smo od daleč gledali ter čakali zmagovalca, nevedoč, da smo prihodnost že videli.

Pri The Inquirerju so malo analizirali situacijo in ugotovili, da je prihodnost že tu, sliši pa na ime Piratstvo™. Zapisali so, da se pri vseh problemih z novimi mediji, cenami medijev, in seveda DRM-jem preprosto bolj splača uporabiti filozofijo soležnik-soležniku™. Prav tako so izračunali, da bi, če bi bili uporabniki P2P programov solidarni in plačali globe, ki so jih nekateri posamezniki dobili od RIAA, MPAA ter drugih ustanov, to vsakega stalo kar cel dolar.

Članek vam podrobneje razloži, zakaj se ni pametno ukvarjati z novimi mediji.

78 komentarjev

«
1
2

tris ::

:D

Lepo napisano...najbolj mi je bil všeč tale stavek: "The Warner CEOs kids have a nice new car to play their pirated CDs in though."

T-h-o-r ::

Dober članek:D

HD filmi so že na netu? Moram hitro prečekirat >:D

jype ::

Meni je pa strašansko všeč prevod angleške besede "peer" :)

sverde21 ::

@T-h-o-r: seveda, sta že ene 2 večja trackerja... en ima sam sprednji del naslova mal drugačen (skladen z formatom, ki je dominanten na trackerju) kot en slovenski tracker ;) (ne bom direkt povedu naslova, ker nočm naziva dobit :P )

Sicr pa dobr članek :) . Piratstvo se zaenkrat še splača, upam da ne bodo prišli še kmalu dnevi, ko bo preganjano z vsemi močmi... ker potem bo na udaru tudi legalno sharanje podatkov (nekak se to vidi že v SLO, kjer so nabil ceno pomniškim medijem).
<?php echo `w`; ?>

jype ::

Pa mislijo, da če bodo preganjali piratstvo, da bo kdo kupil film na plastični ploščici, ki se zna predvajat samo na točno določeni konfiguraciji strojne in programske opreme?

Jaz ziher ne. Zvečer me prime gledat film in običajno mi "piratski krožek" ponuja želeni film na ogled v odlični kvaliteti v dobre pol ure. Včasih sicer ne dobim željenega filma, ampak legalno _ne morem dobiti nobenega_ pod podobnimi pogoji.

Torej mi preostaneta dve možnosti. Na eni strani piratstvo, na drugi pa šah, tarok, človek ne jezi se, katanci...

zee ::

lahko pa gledaš odličen program na naših TV postajah :(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jype ::

Se štejem med redke srečneže, ki nimajo TV sprejemnika :)

edge540 ::

>>lahko pa gledaš odličen program na naših TV postajah

Ja to bo le kdo si ne želi tega:D

Looooooka ::

borijo se proti mnozici....
ocitno te firme gledajo kitajsko in si mislijo da je nemogoce pac povsod mogoce.

T-h-o-r ::

sverde21 Thank you very very very much 8-)

uio ::

Joj kako jokanje moramo spet poslušat.

Firmam se ne splača nove tehnologije ven dat, ker bodo na zgubi? :D
What a peace of crap that is. >:D
Če dajo novo tehnologijo ven bodo mogl vsi kupt in seveda tukaj je denar. Da se pa hočejo ven vleč na podlagi piratov, to je pa višek. Tehnologijo imajo že kake 5 let, pa še vedno zavlačujejo, ker si hočejo fine stroje narest da jih bodo naredl par taužnt na dan, da bodo lahko pokril vse tržišče.

Blame it on piracy it's new it's blue and it's great. |O Vse že slišan.
To kar so s tem člankom povesdal je isto kakor to, da se jim ne splača cdjev več prodajat in podobno. Zakaj pa niso pol bankrotiral če se ne splača.
Joj kaki izgovori.

Če bi lahko oni naredil, bi bil uzuni že blue-ray in hd. Tako se morajo pa zmislat krivce.

Blame it on people.

OChack ::

1 $ bi pa že biv prpravlen plačvat :D sam kaj k bi požeruhi hotl pol vedno več
Int€l inside, IDIOT Outside

T-h-o-r ::

Ja, bogi glasbeni in filmski studiji, namesto 50milijard dolarjev dobička imajo zaradi nesramnih piratov zadnja leta samo še 40milijard dolarjev dobička :\

@LOL ::

joj se mi smilite nekateri:\

Ja, bogi glasbeni in filmski studiji, namesto 50milijard dolarjev dobička imajo zaradi nesramnih piratov zadnja leta samo še 40milijard dolarjev dobička

Mimo tega preprosto ne moremo. Poglej si morda opazil da je kakovost filmov v zadnjem času premosorazmerna z zmanjšanjem prihodkov in iz tega naslova dohodkov in dobičkov? Morda ne vidiš da sedaj če se osredotočimo na filme gledamo le še eno in isto sranje v 101 delu - kje je tista inovativnost ki je krasila filme v 80 in 90 letih? Ni jo. Studiji si kaj ekstavagantnega NE upajo več poslati na trg. Ker izgube so lahko velike oz. gromozanske. Aja važno je da si boš ti to s torrentov potegnu - avtorsko lastnino in po kravje vpil citat ki si ga izrekel zgoraj.
Dej še tko zagovarjej druge industrijske panoge, denimo farmacijo: tam so dobički bajni a zdravila se iz dneva v dan dražijo. Oh ja ti zlobni kapitalisti:\ Ne morte tko ozkogledno gledat na zadeve. Me zanima kako bi bilo da prihodki filmskih družb še konstantno padajo. Piz*a pa če vam je všeč en muvi al pa song ne bi bilo fer da si ga ne potegnete iz torrenta ampak da morda nagradite nosilca tega dela ki je to proizvedel.
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

sverde21 ::

@@LOL: si slučajno pomislil, da so filme v 90ih letih snemal z velik manjšim proračunom, kot jih snemajo sedaj, pa so kljub temu 10x bolj zanimivi, da ne omenim kolk so glavni igralci plačan, na drug strani so pa stranski plačan mal bolš od čistilke...

Če bi se glavni igralci mal skuliral, pa nehal tekmovat ker bo pokasiru večji honorar (itq. ne porabjo dnara, ki ga prislužjo v celm živlej) bi tud celotni filmi bli cenejši in posledično bi se poslovalo vsaj z pozitivno nulo, še veretneje pa z prihodkom...

Aja pa z piratstvom se ubistvu dela reklama, če še nis vedu.
<?php echo `w`; ?>

@LOL ::

Aja pa z piratstvom se ubistvu dela reklama, če še nis vedu.

Dobro sedaj imam čisto vest ko si bom zvleke s torrentov vse naslednje filme, igre, glasbo.. U bistvu celo podpiram industrijo s tem:\ >:D

Sej je res da je vsaka reklama dobra, vendar filmu ki je vreden piratiziranja in ki se ga na veliko piratizira takšna reklama NI potrebna.
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

T-h-o-r ::

Piz*a pa če vam je všeč en muvi al pa song ne bi bilo fer da si ga ne potegnete iz torrenta ampak da morda nagradite nosilca tega dela ki je to proizvedel.


Aja, a nagradil ga bom tako, da bodo glavni igralci zaslužili 20milijonov dolarjev za to, da se 100minut pojavijo na platnu in studie bom nagradil zato, da bodo vsako leto proizvajali multimilijardne dobičke:\

Naj začnejo igralce normalno plačevat in naj začnejo izdajati dvd je po normalni ceni (ne pa da nov dvd stane 5000sit) pa jutri neham uporabljati torrente


takšna reklama NI potrebna.

Filmskim studiom pa niso vsako leto potrebni milijardni dobički, s tem da so filmi zadnjih 15 let katastrofalni

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

@LOL ::

Filmskim studiom pa niso vsako leto potrebni milijardni dobički, s tem da so filmi zadnjih 15 let katastrofalni

Bedarija dragi nevednež. Če bi delovali s tako taktiko kot jo imaš ti v mislih jim hitro poide kapital, ownerji pa zbežijo v druge panoge.;)

Aja, a nagradil ga bom tako, da bodo glavni igralci zaslužili 20milijonov dolarjev za to, da se 100minut pojavijo na platnu

Dobro, bodi igralec še ti če je tako easy kot praviš. Vsakdo ki nekaj velja je plačan, tako ali drugače. Sploh ap je teh zvezd z 20mio dolarjev honorarja presneto malo. Človek, za to je potrebno biti talent, karizma in takih je malo. Sicer pa lahko podpreš tudi filme B produkciej kjer igralci ne dobivajo pa 10 mio dolarjev in podobno. Kaj imaš pa tukaj za pvoedait čez?>:D

Filmskim studiom pa niso vsako leto potrebni milijardni dobički, s tem da so filmi zadnjih 15 let katastrofalni

In še bolj katastrofalni bodo če se bo trend zniževanja prihodka nadaljeval. To je verižna reakcija -> več takih kot si ti -> slabši bodo filmi pa če si priznaš ali ne

Naj začnejo igralce normalno plačevat in naj začnejo izdajati

Hja, kaj je zate normalno? Na trgu si vreden toliko kot si. Zgleda da so morda še premalo. Ne vem kaj ti gredo tako igralci v nos. Si morda sanjal da boš igralec pa si le netalentiran in brez karizme?

dvd je po normalni ceni (ne pa da nov dvd stane 5000sit) pa jutri neham uporabljati torrente

Moj ku*ac jih bi kupoval. Ja morda za ceno praznega DVD ja kaj?:\ Vse kar je nekaj je preveč kaj, bolj easy in pcoeni je torrent ccc...
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

simnov ::

mah te hd filmi ki so po netu po 4gb sploh niso pravi hd tapravi bodo zasedli 50gb

tej filmi so ripi od hd-filmov tako kot sedaj dvd-rip

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: simnov ()

jype ::

@LOL> Piz*a pa če vam je všeč en muvi al pa song ne bi bilo fer da si ga ne potegnete iz torrenta ampak da morda nagradite nosilca tega dela ki je to proizvedel.

Ja?

Kako pa?

Po recimo 5 minutah sem našel film, npr. eden boljših lansko leto je bil "La tigre e la neve" od Roberta Benignija. Poberem, to traja par ur. Potem gledam. Kje naj plačam, če se zlodeja kupit ne da?

Potem pač ukradem. Malo me je sram, ampak ne preveč. Itak je to danes norma in če prekleta tesla ne zmorejo ponudit $5 movie download storitve ali pa $20 per month all-you-can-leech storitve, hja, potem jim pač ne bom plačeval.

Če pa bodo onemogočili piratstvo, se ziher ne mislim matrat z njimi. Pač ne bom gledal filmov. Da se moram JAZ potrudit, da NJIM dam svoj denar je pač preveč absurdno.

CoolBits ::

Mogoče pa bo industrija končno uvidela, da se to DRM, TPM, HDMI .. itd in tretiranje potrošnikov kot potencialnih "kriminalcev" ne splača in bo uvedli res nekaj ugodnega in dosegljivega "iz fotelja". Bi bil že čas.
Če bi se to zgodilo, se nebi omejilo piratiziranja ampak, bi bil njihov dobiček večji... to je jasno.

@LOL
Me prav zanima če boš še vedno zagovarjal industrijo, ko boš kupil dvd, al karkoli in ga boš lahko predvajal samo enkrat ali dvakrat in po tem ga boš moral ponovno kupit, ker ti bo vista javila "Vaša licenca vsebuje samo dvakratno predvajanje" ko boš hotel predvajat.
Ne pravim, da je to sedaj tako... ampak smo na dobri poti do tega.

@LOL ::

Vaša licenca vsebuje samo dvakratno predvajanje

Tej storitvi se reče izposoja. Pač nek približek video in DVD *tekam. Ne bo super, denimo za 2 dolarja da si izposodiš muvi namesto da bi vzel pot pod noge in se odpravil fizično v kako DVD teko
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Phoebus ::

CoolBiots: taka tehnologija že je, samo še malo bo treba počakat, da se omrežja razvijejo- reče se ji "video on demand" in preizkušaš ga lahko tudi v nekaterih modernejših hotelih in kompleksih- imaš "menu" filmov in oddaj, izbereš kaj bi gledal in server ti ga začne streamat domov v tistem trenutku ko si ga zaželiš.
Počakaj še nekaj let, pa boš lahko naročil pri lokalnem (digitalnem) TV operaterju.

antonija ::

V hotelih imas ahko se PS2 on demand in se kaj podobnega. Ampak to pomojem se nekaj casa ne bo delalo, sploh ker filmarjem se zdaj ni potegnilo da se da filme ponujati za download za ustrezno placilo. Verjetno malo vec kot 99c (za MP3je), ampak sigurno pa ne 5000SIT. Pa licence bi tud lahko malo bolj razumne naredili, ker po trenutni licenci na DVDjih jaz ne smem povabit kolege da z mano gledajo film.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

uio ::

No ja glede cene filmov na dvd nosilcih. Cena je pretirana. Za ceno ki jo ponujajo si grem rajš s prjatli ogldat ta film v kino. Ko bodo dvdji po 500 sit bi pa prov vsazga kupu. In ne boste verjel, filmarji bi bli na bolšem kot sedaj.8-)

Jst poznam kake 20 ljudi ki kdaj kupi kak dvd. Recimo 100.000sit. No če bi vsi ljudje kupoval dvdje po 500, ma ni hudič da jih poznam vsč kot 200 ( od tega recimo 10 kupuje dvdje) bi zaslužil ulala.:8)

Piratstvo se pojavi samo kjer je cena prevelika. Najbolj je zacvetela v revnih državah. Zakaj pa ker so dvdji s tako primerno ceno. Madona kdo bo pa zapravil 5k na dan, da si bo pogledal film.
500 sit pa mislim da vsak zaprav že za sladoled na dan.

Ni problem v ljudeh, nekatere stvari so pač predrage za širše občinstvo.

Edini dvd filmi ki sm jih jst kupu so bli zraven časopisov, pa še te so mal predragi ker so dražji od kina, tudi če štejem časopis.
Časopis je 500 sit, pa ga rabiš glih tolk časa če ne več kakor en film. Pol mi pa povejte zakaj bi mogu bit film dražji od revije ali pa časopisa.
Koliko časa porabite za časopis ali pa revijo da jo prelistate 1h 2? Kaj pa knijgo za 6k? dan 2, 4...???
A za 1 uro filma mormo plačat pa toliko kakor za najdražjo knjigo, ki nas zabava cel teden?
:(

Filmi so precenjeni. Še kinska cena je zasoljena, da ne pogledamo ploščkov, kolk stroškov pa je z izdelavo? Drugače pa večino dohotka je narejenega s kini? Čudno zakaj pa ne z dvdji sej so valda dražji!

LP
Pa sladke sanje.:\

Dami ::

mah te hd filmi ki so po netu po 4gb sploh niso pravi hd tapravi bodo zasedli 50gb

4gb (oz dvd5 velikosti) so filmi z resolucijo 720p in s h264 codecom. 1080p nekompresirani zasedejo tudi prek 30gb (kak lotr recimo), tak da ne metat vse v isti koš. 50gb dvomim da bo keri zasedu (razn če bo mel zravn še 1001 behind the scenes posnetke itd...).
tej filmi so ripi od hd-filmov tako kot sedaj dvd-rip

Dvdripi so pač zato kr zasedejo 3x manj pri tem pa kvaliteta ni 3x slabsa. Problem je kr se poleg bitrata zmanjša tudi resolucija, pri hd-ripih pa je resolucija enaka. Dvomim da bo obstajala grozna razlika med raw 1080p ter x264 1080p filmom.
Sicer pa alternative niti ni in je pomoje še nekaj časa ne bo. Jaz tudi čakam na "prave" HD ripe, predvsem zarad HD dts/dd zvoka, ki ga na trenutnih hdtv ripih ni. Do takrat pa rajš gledam hdripe kot pa sedanje dvdje.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

jlpktnst ::

RAW 1080p je po tvoje 30 giga na film? :\ ja itak. RAW je v terabajtih (kak gigabit na sekundo)

Dvd film v PAL kvaliteti je recimo 5 giga. MPEG-2 stiskanje. Mogoče misliš MPEG-2 HD movie? Pa še ta je verjetno dosti večji.

H264 bojo 1080p filmi recimo 20 GB. Iz 720p na 1080p je dosti velik korak. Sploh pa tvja ki lepo predvaja 1080p skoraj ni mogoče dobit.

1080i je pa itak slabša slika kot 720p.

Normalna cena filma je recimo 10€. To je čisti maksimum, že skoraj preveč. En glasbeni komad za 1€ je tudi že imo preveč.

Recimo zanimiv sistem sem videl na magnatunes (samo na žalost tega ne bomo nikol videli pri večjih ali bolj znanih). To da imaš priporočeno ceno in okvir. Plačaš po želji kolikor pač želiš.

Torej ideja je - dodat "donate" gumbek na torrente. S tem bi studii priznali legalnost p2p downloada, hkrati pa omogočili da vsi ki jim je bil film/glasba všeč plačajo vsaj nekaj. Kolikor so pač zmožni oziroma se jim zdi primerno.

Seveda je zelo verjetno da pri današnji človeški miselnosti to ne bi delovalo, je pa to definitivno zanimiva prihodnost.

Sploh pa naj bi v filmu bilo tudi malo umetnosti, ta brutalna gonja za denarjem pa ubija umetnost v filmih. Velikokrat so zelo dobri filmi ki so imeli majne proračune. Ubistvu si upam trdit da vednost in kakovost umetniškega dela ni pogojena z resursi ki jih ima na voljo umetnik.

Matek ::

Mimo tega preprosto ne moremo. Poglej si morda opazil da je kakovost filmov v zadnjem času premosorazmerna z zmanjšanjem prihodkov in iz tega naslova dohodkov in dobičkov?

Moram te popraviti - obratno sorazmerna. Budžeti so vedno večji, kakovost pada.

Morda ne vidiš da sedaj če se osredotočimo na filme gledamo le še eno in isto sranje v 101 delu - kje je tista inovativnost ki je krasila filme v 80 in 90 letih? Ni jo. Studiji si kaj ekstavagantnega NE upajo več poslati na trg. Ker izgube so lahko velike oz. gromozanske.

Tole je čisto zgrešeno. Hec je, da imajo velike založbe recept za neumne ovce. Izdajanje filmov po enem kopitu, izdajanje novih in novih delov iste zadeve. Kaj ma to veze s piratstvom? Inovativnega filma ne izdajo zato, ker bo bedn folk rekel "Ah ja, čudaški film, grem raje gledat romantično komedijo." Kljub inovativnosti si filma ne bodo ogledali, saj večina ljudi ne ceni tiste umetniške kvalitete (enako je na celotnem področju kulture, pač masovno ustvarjanje). Studiem se seveda ne gre za umetnost, ampak za $$$, tudi če bi vsi kupovali originale, bi studii pač več zaslužili, ampak še vedno ne bi trpeli izgub, povezanih s kvalitetnimi filmi, ampak bi še naprej izdajali sranje, ki prinese več denarja. Pa še nekaj - za inovativen film ne potrebuješ velikega budžeta, pa je lahko vseeno uspešen.

Dej še tko zagovarjej druge industrijske panoge, denimo farmacijo: tam so dobički bajni a zdravila se iz dneva v dan dražijo. Oh ja ti zlobni kapitalisti:\
Roflol. Si sploh predstavljaš, koliko stanejo različne raziskave v farmacevtski industriji? Recimo naša domača Krka sploh še ni razvila nobenega lastnega zdravila (ki ni generik), ker ne more financirati obvezne klinične študije, tudi če bi izumila nekaj odličnega, novega, bi se morala pogoditi z večjim podjetjem. Ravno zaradi ostrih pogojev in dragih študij gredo cene razvoja v farmaciji navzgor. Razvoj stane 90% končne cene zdravila.

Piz*a pa če vam je všeč en muvi al pa song ne bi bilo fer da si ga ne potegnete iz torrenta ampak da morda nagradite nosilca tega dela ki je to proizvedel.

Uf, ja, tistega, ki je zadevo proizvedel, bi z veseljem nagradil. Torej predvsem režiserja, scenarista in igralce. Ampak hec je, da večino denarja pobere založba (enako je v glasbeni industriji). Glasbenik dobi od prodaje nekaj procentov (manj kot 10%), založba pa ostalo. Sicer je res, da v skladu s pogodbo potem tudi pokriva cene snemanja, koncertov, itd. itd., ampak to še vedno niti slučajno ne upraviči razmerja zneskov. In ustvarjalca bi z največjim veseljem nagradil, ker ga cenim kot umetnika, medtem ko do kapitalistične založbe, ki v bistvu sploh ni naredila ničesar v umetniškem procesu (je zgolj poskrbela za organizacijski del zadeve) ne gojim posebnih čustev in si po moje ne zasluži 90% denarja.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

@LOL ::

Roflol. Si sploh predstavljaš, koliko stanejo različne raziskave v farmacevtski industriji?

Da, razvoj enga povprečnega zdravila stane par milijard USD. In ne mi sedaj to da se jim v par letih zadeva ne pokrije in še čez. Morda ne vidiš da imajo farmacevtske družbe blazne dobičke.;) Isto kot filmska industrija, na srečo se zdravil ne da kar piratizirat.

Ravno zaradi ostrih pogojev in dragih študij gredo cene razvoja v farmaciji navzgor. Razvoj stane 90% končne cene zdravila.

Hm ja, malo zgrešeno gledaš na filmsko industrijo. Gledaš tako kot bi bilo od boga poslano da imajo Universal in ostali studiji kar z vsakim filmom blazne dobičke (not). Vendar če sedaj en Spiderman X prinese ene 800 mio USD z delom tega denarja pokrivajo seveda tudi manj odmevne projekte ter morda kakšno ekstravaganco. Sicer je pa eden najuspesnejših filmov se mi zdi gelde na vloženo/dobljeno ravno Globoko Grlo0:)

Razvoj stane 90% končne cene zdravila.

Tole ma mislim da je precej pretirano. Poglej eno farmacevtsko podjetje "izumi" neko zdravilo, ajde stane par milijard dolarjev, zdravilo prodajajo po + 100 dolarjev + prihodek iz licenc ki jih podelijo -> tisto se jim še kako vrne nazaj + par milijardni čist dobički. Tko da tukaj ne nekaj poveličevat ker ni glih... Če pa ima kakšna Krka res super iznajdbo pa ni vrag da se ne bi mogla povezat z enim Rochejem al pa kej podobnega...

Studiem se seveda ne gre za umetnost, ampak za $$$, tudi če bi vsi kupovali originale

Sej da ne bi misliv da se gre delničarjem farmacevtskih družb za bolne in podobno. Ravno tako je njihov cilj čim več izmolzti iz $$$ ki so jih vložili. Ok, na srečo je tko da bo interes za farmacijo vedno dovolj velik tko da smo lahko brez skrbi (ok, vsaj dokler bodo ogromni dobički).

Uf, ja, tistega, ki je zadevo proizvedel, bi z veseljem nagradil. Torej predvsem režiserja, scenarista in igralce. Ampak hec je, da večino denarja pobere založba (enako je v glasbeni industriji).

OK. Koliko bi bili vredni Rolling Stones brez založbe in enega ki jih je usmeraj? 0 SIT. Dejte že razumet da je marketing in promocija velik vredna. Sej ok gre človeku v nos da glasbenik ne dobi ene 70% ampak kaj bi pa tovrstni imeli BREZ založb in brez managerejv itd? Verjetno bi delali v Mcdonaldsu za blagajno, če bi imeli srečo bi morda imeli dostop do hrane. Preveč ozko vas razmišlja večina. Jaz sem lahko še tko nadarjen in oh in sploh vendar kva? Pojem lahko mamici pa očku pa trem sosedom.... vidiš point? Ajde ker tko gledate. Najbolje da že jutri pustite job:\ kjer vas verjetno še bolj molzejo kot pa založbe glasbenike.O jaa morda dobite 40% keša kolikor od vas pokasira delodajalec pa da je firma kolikor toliko resna? Dejmo vsi začet z odpovedmi po novem letu ker to ne more bit fer>:D Isto je z založbami itd. Le ker gre za druge zneske .. imajo nekateri zgleda strašne probleme z moralo.

ki v bistvu sploh ni naredila ničesar v umetniškem procesu (je zgolj poskrbela za organizacijski del zadeve)

Preberi si prejšnji odstavek. Sam še to: če ne bi bilo dobre organizacije ti ne bi poslušal tega umetnika, ta umetnik bi delal ali v Mcdonaldsu al pa švercal mehičane mimo San Diega... Mal zlobno.
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Matek ::

Da, razvoj enga povprečnega zdravila stane par milijard USD. In ne mi sedaj to da se jim v par letih zadeva ne pokrije in še čez. Morda ne vidiš da imajo farmacevtske družbe blazne dobičke.;) Isto kot filmska industrija, na srečo se zdravil ne da kar piratizirat.

Par milijard dolarjev stane samo klinična študija.

Hm ja, malo zgrešeno gledaš na filmsko industrijo. Gledaš tako kot bi bilo od boga poslano da imajo Universal in ostali studiji kar z vsakim filmom blazne dobičke (not). Vendar če sedaj en Spiderman X prinese ene 800 mio USD z delom tega denarja pokrivajo seveda tudi manj odmevne projekte ter morda kakšno ekstravaganco. Sicer je pa eden najuspesnejših filmov se mi zdi gelde na vloženo/dobljeno ravno Globoko Grlo0:)

Ekstravagance, kot si rekel tudi sam, pokrivajo vedno manj. Ampak jaz sem ti hotel povedati, da je vzrok za to predvsem dejstvo, da se ekstravaganca dandanes ne prodaja (poglej, kako staro je globoko grlo ;) ), zato se je tudi ne izplača delati, ne pa to, da založbam manjka denarja zaradi piratstva.

Tole ma mislim da je precej pretirano. Poglej eno farmacevtsko podjetje "izumi" neko zdravilo, ajde stane par milijard dolarjev, zdravilo prodajajo po + 100 dolarjev + prihodek iz licenc ki jih podelijo -> tisto se jim še kako vrne nazaj + par milijardni čist dobički. Tko da tukaj ne nekaj poveličevat ker ni glih... Če pa ima kakšna Krka res super iznajdbo pa ni vrag da se ne bi mogla povezat z enim Rochejem al pa kej podobnega... Sej da ne bi misliv da se gre delničarjem farmacevtskih družb za bolne in podobno. Ravno tako je njihov cilj čim več izmolzti iz $$$ ki so jih vložili. Ok, na srečo je tko da bo interes za farmacijo vedno dovolj velik tko da smo lahko brez skrbi (ok, vsaj dokler bodo ogromni dobički).

Njah, ravno zadnjič je kolega farmacevt tole obširno razlagal ob večerji, bodo kar prave cifre. Pojavljajo se tudi t.i. zdravila-sirote, ki proizvajalcem prinesejo zgolj izgube, a je njihov razvoj stal toliko, da se jih vseeno da na trg in upa na boljše čase (tu je dejansko etika cele zadeve na malo višjem nivoju, sicer se strinjam, da se jim gre predvsem za $$$, ampak zadev, ki so velikega pomena za človeštvo, se menda niti ne da patentirati).

OK. Koliko bi bili vredni Rolling Stones brez založbe in enega ki jih je usmeraj? 0 SIT. Dejte že razumet da je marketing in promocija velik vredna. Sej ok gre človeku v nos da glasbenik ne dobi ene 70% ampak kaj bi pa tovrstni imeli BREZ založb in brez managerejv itd? Verjetno bi delali v Mcdonaldsu za blagajno, če bi imeli srečo bi morda imeli dostop do hrane. Preveč ozko vas razmišlja večina. Jaz sem lahko še tko nadarjen in oh in sploh vendar kva? Pojem lahko mamici pa očku pa trem sosedom.... vidiš point? Ajde ker tko gledate. Najbolje da že jutri pustite job:\ kjer vas verjetno še bolj molzejo kot pa založbe glasbenike.O jaa morda dobite 40% keša kolikor od vas pokasira delodajalec pa da je firma kolikor toliko resna? Dejmo vsi začet z odpovedmi po novem letu ker to ne more bit fer>:D Isto je z založbami itd. Le ker gre za druge zneske .. imajo nekateri zgleda strašne probleme z moralo.

Mislim, da je to rahlo zgrešena zadeva. Zavedam se, da marketing ogromno stane in da je tudi veliko vreden, ampak še vedno ni vreden 90-95% zneskov. Gre se zgolj za eno povezovanje vseh zadev. Rolling Stonesi bi se recimo lahko dogovorili z radijskimi in TV postajami, da bi vrtele njihove posnetke. pač sklenili določeno pogodbo. Lahko bi sami šli v studio in sami plačali snemalne ure ter produkcijo. Lahko bi sami najeli nekoga, da jim zdizajnira plošček, ga dali natiskat in se dogovorili s trgovinsko mrežo o prodaji. In to je v bistvu to, mislim, da sem zajel glavne zadeve. Kaj med njimi je tako posebnega? Sama birokracija, ne prav dosti vredna.

Zakaj bi potem založba, ki tu vmes posreduje, dobila večino denarja? Po običajni logiki (denar pripada avtorju, pa kjerkoli že smo), bi založba morala dobiti denar zgolj za stroške, ki jih je imela z zadevo, plačala bi vse snemalne ure, reklame, plačala bi tv postajam za vrtenje, trgovinam za prodajo, vsem delavcem za njihovo delo, profit pa bi pobrali avtorji. Kako bi se ti zdelo, če bi izumil neko zadevo, potem pa bi tvoj računovodja in marketingar pobrala 95% profita? Ja, saj brez njiju ne bi prodrl na trg, ampak za božjo voljo, ti si naredil zadevo, ti si inovator, ostali delajo znane stvari, nujno zlo, obvezno rutino!
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

@LOL ::

in marketingar pobrala 95% profita? Ja, saj brez njiju ne bi prodrl na trg, ampak za božjo voljo, ti si naredil zadevo, ti si inovator, ostali delajo znane stvari.

Ja ampak kaj mi pomaga če sem inovator brez podpore? N I Č! Rabiš zaledje v vsakem primeru. Vendar če si res inovator in ne "res" potem ti tudi s temi 5% ne bo hudo.. Tko pač je, brez zlobnih kapitalistov bi pa še brez tega ostal>:D

Rolling Stonesi bi se recimo lahko dogovorili z radijskimi in TV postajami

Sedaj bi se že dogovorili. Vendar kaj pa preden so uspeli. Bi prišli na plano brez podpore? Ne bi. na žalost je tko da je zihr dost skupin na svetu ki so odlične vendar nimajo al sreče al sredstev za preboj, al so pa sam na napačnem času na napačnem mestu.

Ostanite v cvetju:D
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

Z-lot ::

No no, le podpirajte net neutrality, pa bomo vsi veseli.

opeter ::

Uf, ja, tistega, ki je zadevo proizvedel, bi z veseljem nagradil. Torej predvsem režiserja, scenarista in igralce. Ampak hec je, da večino denarja pobere založba (enako je v glasbeni industriji). Glasbenik dobi od prodaje nekaj procentov (manj kot 10%), založba pa ostalo. Sicer je res, da v skladu s pogodbo potem tudi pokriva cene snemanja, koncertov, itd. itd., ampak to še vedno niti slučajno ne upraviči razmerja zneskov. In ustvarjalca bi z največjim veseljem nagradil, ker ga cenim kot umetnika, medtem ko do kapitalistične založbe, ki v bistvu sploh ni naredila ničesar v umetniškem procesu (je zgolj poskrbela za organizacijski del zadeve) ne gojim posebnih čustev in si po moje ne zasluži 90% denarja.


Zanimivo. To bo off-topic, ampak se nekako veže na to temo.
Ravno prejšnjič sem bral, da večina slovenskih založbe dela z izgubo... hmm... hmm... čeprav vemo, da je slovenski trg prekleto majhen, se slovenske založbe upajo podati v nove vode in izdati neko knjigo. Ali so to zdaj v zadnjem času ponatisi starih knjih, prevodi tujih del ali pa izdaje domačih avtorjev - v tem primeru je to seveda vseeno. Ali v Sloveniji upada kupovanje knjig? Sprašujem samo zaradi tega, ker so enake knjige (beri: večinoma prevodi) v tujini dosti cenejši. Jasno, imaš več založb, večji trg, večjo kupno moč, večjo interesno skupino.

Kako lahko potem slovenske založbe sploh preživijo? Kolikšen delež dobička dobijo avtorji dotične izdaje? Kolikšno precentualno izgubo imajo založbe v Sloveniji? Seveda so tudi izjeme, ki čez noč postanejo uspešnice, verjetno doživijo tudi ponatis, ker so/bodo zmanjkale prve serije. Harry Potter, Ana Jud itn.

Ali so te knjige vredne svoje trenutne cene, ali pa bi jih vi raje potegnili z osličkom oz. s Torrentov v PDF ali kakem druge e-formatu?
Ali bi vi (če bi obstajala možnost) kupili e-izdajo knjige po:
A) polni/isti ceni, kot jo ima tiskana izdaja
B) po polovični ceni
C) e-izdajo bi morali brezplačno priložiti tiskani izdaji
D) če ste naročnik kakega knjižnega kluba, bi pričakovali, da dobite e-izdajo tistega, kar ste kupili v tiskani obliki seveda brezplačno (po želji)

Nekakor isto je s filmi. Nekatere založbe imajo baje izgube (verjetno pri večjih, bolj bleščečih naslovih), posebej takrat, ko dotičen naslov ne uspe v kinematografih (dandanes še vedno merodajno). Saj veste, da X. Star Trek v ameriških kinodvoranah ni uspel, zato v evropske kinematografe ni prispel. Izdali so jo le v DVD verziji.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

T-h-o-r ::

Ja lol, brez skrbi da podpiram tudi neodvisne filme in celo ne boš verjel, doma imam tudi okrog 70original dvd filmov, vsi pa so bili kupljeni po ceni 3500sit ali manj, razen seveda tistih, ki so mi bili res dobri (ko že ravno trdiš, da nihče ne kupi filmov, tudi če so kvalitetni) :\

In ja ubogi igralci, ki imajo tako naporno službo, zato res vsak od njih potrebuje 10 ferrarijev v garaži in 10vil vsako vredno okrog 10milijonov dolarjev:\


Ja morda za ceno praznega DVD

Jah, prazen dvd stane 120sit, DVD, na katerega je posnet film pa stane samo 5000sit


In še enkrat ti bom povedal: glasbena in filmska industrija res lahko trdita da imata milijardne izgube, samo dokler bodo dobički še vedno 30milijard dolarjev ali več, se ne bom kaj preveč sekiral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

opeter ::

In še enkrat ti bom povedal: glasbena in filmska industrija res lahko trdita da imata milijardne izgube, samo dokler bodo dobički še vedno 30milijard dolarjev ali več, se ne bom kaj preveč sekiral.


Zaradi tebe bo čistilka pri tem podjetju izgubila službo (aja, opsrostite, dandanes se uporabljajo čistilni servisi, sem nor :\ )... ne ne čistilka, ampak neka administratorka, ki je zelo slabo plačana pri tej založbi. Menedžerji, če izgubijo službo, dobijo odškodnino, pozneje pa enostavno gredo k drugemu podjetju.
Ti s tem, da ne kupiš dotičnega DVD-ja (CD-ja, knjigo ipd.) ne boš naredil škode šefom, škodo boš naredil majhnim ljudem, tistim uslužbencem, ki neizčrpno delajo na šihtu. :|
Vedno oni plačajo za napake drugih.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrStein ::

@LOL:
Hja, kaj je zate normalno? Na trgu si vreden toliko kot si.

Tocno. Zdaj pa to preberi se enkrat. Pa se enkrat. A ti je pocasi jasno ?

Tej storitvi se reče izposoja

Ne, temu se rece nateg. Ko sem si namrec nazadnje izposodil film, sem ga lahko pogledal dvajsetkrat. Ali vec. Kak sem htel.


Phoebus :
CoolBiots: taka tehnologija že je, samo še malo bo treba počakat, da se omrežja razvijejo- reče se ji "video on demand"

Ah res ? Pocakat je treba ? Ker se ni mozno ? Torej je vso to "piratstvo" le propaganda MPAA ? Zanimivo.

Stvar je preprosta. Ce oni cakajo, namesto da mi omogocijo download, bom pac downloadal tam, kjer mi omogocajo. Tako kot ce bi se Fructal pritozeval, da bencin kupujem od Petrola, OMV in INA-e. Ja, organ, ce pa ne ponuja bencina !

@LOL:
Isto kot filmska industrija, na srečo se zdravil ne da kar piratizirat.

Na sreco ?
No ja mogoce res. Ker z vgrajenim DRM bi aspirin stal se trikrat vec.

opeter, ce napademo Hitlerja, bomo le skodovali nemskim civilom in ubogim vojakom (pesadiji), ki itak niso nic krivi. Ne, nima smisla. Enako kot tvoja izjava ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

jype ::

opeter> Ti s tem, da ne kupiš dotičnega DVD-ja (CD-ja, knjigo ipd.) ne boš naredil škode šefom, škodo boš naredil majhnim ljudem, tistim uslužbencem, ki neizčrpno delajo na šihtu.
opeter> Vedno oni plačajo za napake drugih.

In zato moramo podpirat polomljen tržni model? Ne ga lomt. Snažilka bo pač morala najt službo pri ljudeh, ki za svoj posel ne bodo poskušali na tisoč in en način nategniti ljudi.

Dami ::

Ti s tem, da ne kupiš dotičnega DVD-ja (CD-ja, knjigo ipd.) ne boš naredil škode šefom, škodo boš naredil majhnim ljudem, tistim uslužbencem, ki neizčrpno delajo na šihtu.

Dejte si že dopovedat da s tem ko ne kupiš nekaj ne nardiš nobene škode. To je blo že 13741037417x predebatirano. Noben ne more trdit da je industrija za vsak piratski cd/dvd ob dobiček za original zadevo. Tudi če ne bi blo pirata ga ne bi kupil tak da smo na istem. V kino še vedno hodim, čeprav si lahko zdownloadam dvdscr al pa kej podobnega. Samo na ta način lahko pogledam več filmov in vidim da jih je 90% crap in si odahnem da nisem vrgu denarja stran za kino al bognedaj dvd.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

opeter ::

In zato moramo podpirat polomljen tržni model?

Ne ni treba. S tem precej banalnim primerom sem želel le nakazati na to, da je itak vseeno, če kupijo/mo DVD/CD-je/kasete ali pa ne, da bodo nekoga kaznovali. Ampak pustimo to, saj nima smisla.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

T-h-o-r ::

Ti s tem, da ne kupiš dotičnega DVD-ja (CD-ja, knjigo ipd.) ne boš naredil škode šefom, škodo boš naredil majhnim ljudem, tistim uslužbencem, ki neizčrpno delajo na šihtu


Ja, če pa bodo dobički večji jim pa kaj prida pomagal ne bom, ker jim ti šefi tako ali tako ne bojo dali višjih plač.

CoolBits ::

A noben ne vidi kam pes taco moli?
Za te nove HD-DV al Blue ray filme gledat bo treba nujno imet/kupit visto + hdmi grafično + hdmi monitor (kar je slučajno najdražja izbira trenutno) če boš hotel gledat v polni podobi. Pa še takrat vprašanje če bo delalo zaradi kake DRM prepreke... po možnosti boš moral imet še dostop do interneta da se preveri tvoja licenca itd... Drugi OS-i in HW odpadejo... oz boš moral gledat "slabšo" kvaliteto...

Pa kaj nam rabi tko velika ločljivost in kvaliteta slike in zvoka?? Js recimo sem zadovoljen z svojim 72cm tv-jem + 5.1 zvok in ne vidim prav nobene potrebe po kaj boljšem... za kak divx al pa dvd občasno je čisto dovolj. Mogoče v prihodnosti kak LCD al pa plazma, ko ta crkne.
Če mi je kak film všeč, grem v kino al pa si sposodim dvd in to je to...

Bolj bi se morali potrudit okoli kvalitetetne VSEBINE filmov... ne pa kvalitete SLIKE... To me spominja na novejše igre, kjer je grafika super in vedno boljša... VSEBINE pa nikjer pametne...

globoko grlo ::

vidm, da ste klele sami strokovnjaki, pa bom izkoristil prilio, sicer malo off topic

s kerim progijem gledam te HD ripe na kompu

in s kako to zbrnam na dvd, da bo moj philips to lepo predvajal na mojmu HD ready TVju

tnx

jype ::

Jaz HD (običajno so Matroska/h264) gledam z mplayer ali VLC, na televizijo/projektor pa spravim prek DVI kabla. Zvok gre itak že ves čas prek S/PDIF do receiverja.

Deluje odlično (brez DRM) in za zdaj ne potrebujem niti Windows, kaj šele Windows Vista.

Ko bo plačljiva storitev na voljo za razumno ceno, bom take filme z veseljem plačal, trenutno pa jih ne morem. Vseeno običajno kupim DVD izdaje dobrih filmov, kadar jih lahko.

@LOL ::

Ne, temu se rece nateg. Ko sem si namrec nazadnje izposodil film, sem ga lahko pogledal dvajsetkrat. Ali vec. Kak sem htel.

Ja ampak si potem toliko več plačal za zamudnino kajne? Torej če si ga pogledal doma 2x/dan je to 10 dni -> 10x300 sit (na dan vzemimo)= 3000sit:\ Lahko si ga gledal tudi 40x samo potem podovji tisti znesek. Verjetno pa 10x na dan ga nisi gledal kaj?

Nekateri se ne zavedajo da ogled filma ali poslušanje avtorske glasbe NI pravica! Tako kot ni pravica da vsak vozi 20 mio avtomobile, 5 sobna stanovanja. Hja kazenska zakonodaja je an tem področju žal boga.... (raje ne bom naprej pisal ker bo samo kreg s strani nevednežev)

Samo na ta način lahko pogledam več filmov in vidim da jih je 90% crap in si odahnem da nisem vrgu denarja stran za kino al bognedaj dvd.

Damni FTW. U super car si. Pogeldaš pa vseeno kaj>:D Tudi filem se posname sam. zakaj če je 90% crap še vedno pogledaš? Sej če si količkaj zrela oseba lahko več ali manj pri današnji kulturi že predvidevaš ali bo filem kul ali ne, neke vrste "odločitveni model" bi pa že lahko imel (sej ne da obstaja IMDB, forumi, razne ocene kritikov ...). Se strinjam, kino je precej drag, ampak poceni ni niti kruh. Ok, trenutno je še tko da zgleda ponudba/povpraševanje na neki točki ko se jim še splača. Tudi meni gre v nos non stop draženje vstopnic.. Vendar sej a je nujno si pogeldat ravno vse aktualne filme ter potem govorit kako je vse skupaj en crap?

Ja, če pa bodo dobički večji jim pa kaj prida pomagal ne bom, ker jim ti šefi tako ali tako ne bojo dali višjih plač.

Svašta. Če bodo izube bodo pa ODPUŠČANJA in ravno to lahko privede padanje dobička. Ne bo dobro za celotno industrijo. Če se bo trend nadaljeval, če ne drugega bo že težko dobivati vlagatelje ki bi podpirali te projekte. Da ne bi mislili da te kapitaliste občudujem, vendar se zavedam kako deluje ekonomski model približno tako da če bodo izgube bodo (poleg čistilk..) na slabšem kvečjemu raja ki te filme gleda...
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

globoko grlo ::

Drgač se pa strinjam s coolbitsom, filmi se prodajajo kot nevem kakšna nujna stvar. Brez filmov ni življenja, al kaj. Sej tol v pizdy pa tut nismo, da bi mogl bit non stop pod enimi audio/vizualnimi vplivi.

Če bi folk znal bl žurat in na sploh bolj kvalitetno živet, bi razni koloseji & filmarji v večini propadl, tko pa nam je že tolk dolgčas, da rinemo v kolosej in se imamo "fajn", pol pa, jasno, rabimo novo dozo iluzij na platnu.

pa veselo l33c4nje :D

@LOL ::

Če bi folk znal bl žurat in na sploh bolj kvalitetno živet, bi razni koloseji & filmarji v večini propadl, tko pa nam je že tolk dolgčas, da rinemo v kolosej in se imamo "fajn", pol pa, jasno, rabimo novo dozo iluzij na platnu.

Hehe napaka. U bistvu je kino še vedno skoraj najcenejši način "družbenega" preživljanja prostega časa. Dej povej koliko se povprečno zapravi če greš nekam u eno diskoteko? 1500sit>:D ? Skratka če pogledaš bolje je to žuranje precej drago. Razen če greš kam na privat party vendar to pa tut ne moreš skoz. Če greš pa v diskač pa pod 5k sit ne prideš ven
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Mr.B ::

Za DVD medij, je piotrebno plačati licenco, kot jo je potrebno plačati za HD, ali blu ray medij. Od tega se kar nekaj na kapla.
Zanima me kako bo na kitajskem, kjer delajo svoj HD standard, da ne bo potrebno Holiwoodu in ostalim plačati licence.
Isto je potrebno za vsah HDCP čip plačati licenco konzorciju.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

globoko grlo ::

no ja, sej nism hotel cenovno primerjat zadev

Sem samo hotel izpostavit dejstvo, da se nam premalo dogaja in zato hodmo v kino in potem se vzpostavi potreba po še več in še več filmov in tko dobijo razni brad piti in angelce bajne vsote.

mah, že mal bluzim, grem rajš na kuhanca

@LOL ::

n tko dobijo razni brad piti in angelce bajne vsote.

Brad Pitt je pa ja car. Se7en. Odlično odigrano.>:D

Sem samo hotel izpostavit dejstvo, da se nam premalo dogaja in zato hodmo v kino in potem se vzpostavi potreba po še več in še več filmov

Jah bo tolko več služila druga industrija, industrija alkoholnih pijač. Laško FTW0:)
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skrivno orožje R600 - zvočna kartica

Oddelek: Novice / Zvočne kartice
255030 (3861) Senitel
»

Najboljše in najslabše s CeBIT-a

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
93171 (2524) MrStein
»

Dx10

Oddelek: Programska oprema
91537 (1202) Mr.B
»

Procesorji v letu 2006

Oddelek: Novice / Procesorji
132958 (2646) Izi
»

Tudi nVidia razvija svoj CPU

Oddelek: Novice / Grafične kartice
214204 (2716) PrimozR

Več podobnih tem