» »

Procesorji v letu 2006

Procesorji v letu 2006

The inquirer - Ob nezadržnem približevanju novega leta so najrazličnejši kotički spleta polni člankov, ki povzemajo dogajanje prejšnjega, med njimi je seveda tudi obilica takšnih z računalniško vsebino. Na Inquirerju so tako naprimer spisali sestavek o dogajanju na področju procesorjev - roko na srce, letošnje leto je bilo, kar se teh komponent tiče, zelo pestro. Od AMDjeve dominance do popolnega preobrata in ponovne vrnitve Intela na vrh, če ste prespali leto gospodovo 2006, lahko vse preberete tukaj.

13 komentarjev

opeter ::

Nič kaj dosti revolucionarnega se ni zgodilo. Še vedno uporabljamo miško in tipkovnico, kot primarno upravljanje računalnikov. Nič se ni zgodilo na področju izmenljivih medijih in vsaj faktor 10 preskok v kapaciteti (Beri: DVD 4.5 GB - naslednik 45 GB) po solidni ceni za navadne smrtnike. Nič. Okna XP so prišla ven pred nekaj tedni... edina evolucijska novost je bil prehod Apple-a na Intel, in mogoče še Nintendo Wii konzola. To da imamo večjedrne procesorje... hah. Saj smo že pred 10-mi leti imeli možnost imeti desktop računalnike z 2 oz. 4-mi procesorji (ne mislim na kako Digital/Compaq Alpho, Sun ali kaj tretjega, ampak na namiznike in klone od Apple-a).

Da o holografskih zaslonih ali podobnih prikazovalnikih niti ne govorimo. Res, da so cene nekaterih komponent drastično zreducirale, LCD-ji so dookončno prevzeli štafeto od katodnikov, plazme in LCD televizorji so cenejši... ampak to je s cenovnega stališča.
Uporabniške izkušnje? Mogoče se bodo popestrile in obogatele v prihajajočih KDE 4, v novem MacOS X Leopard, s pomočjo Windows Viste... dajmo se malo zamisliti: kaj se je spremenilo od uporabe računalnikov izpred 15 let? Amiga Workbench, ATARI TOS, MacOS 6, Windows 3.x? Še vedno gledamo v podobne sisteme z malo več šminke ter animacijami in slabšo odzivnostjo.

Upam, da se bo kaj revolucionarneg[:Da zgodilo v letu 2007. Bo črnec postal predsednik ZDA? Bomo Evro končno sprejeli zase, kot plačilno sredstvo? Bomo dobili nove ministre? Ali se bo spremenil Slo-Tech-ov motor in izgled? Bomo dobili nove Tajne policaje? Se bo Primož končno oglasil?

Na vsa ta vprašanja in na njih odgovore bomo morali počakati do novega lata. Ravno zaradi tega bo leto 2007 še zanimivejše. Komaj čakam. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Izi ::

Opeter, dobro si strnil svoje ugotovitve. Jaz bi izpostavil samo 5 omembe vrednih dogodkov.

- v letu 2006 so LCD-ji dokončno izpodrinili CRT-je. Tudi jaz sem sredi leta zamenjal zadnji 22" CRT z novim 24" LCD :D

- večjedrni procesorji so se popolnoma uveljavili že leta 2005, novost leta 2006 je samo to, da večina programov končno učinkovito podpira večjedrnike.

- AMD ni v celem letu naredil nič pametnega, Intel pa je končno izdal procesor, ki se ga splača kupiti.

- na žalost mnogih so optični mediji (plošče) v letu 2006 storili žalosten konec. Blu-Ray in HD-DVD sta dokončno popušila. Prenosni trdi diski so jih premočno povozili z mnogo višjo kapaciteto in precej nižjo ceno. Za v žep pa imamo USB ključke, ki so že skoraj dosegli kapaciteto DVD plošč.

- verjetno najbolj revolucionarni dogodek leta 2006 je izzid 8. serije grafičnih kartic pri nVidii. Takega tehnološkega preskoka nismo bili deležni že od izzida Voodoo grafičnih kartic.

opeter ::

Ej zmotil sem se, zgoraj sem želel napisati izid Windows Vista, namesto XP-jev. Se opravičujem, se skesam in sem se že polil z jogurtom. Bemtisveca! ;(

Izi, lepo napisano! :)

JanezekNovak ::

Off topic in mal heca:

opeter:

Na koncu sem pričakoval, da boš napisal: To in še več, v naslednji epizodi Hrabrega Miška! :D
http://www.euroairsoft.com/

Thomas ::

> Bo črnec postal predsednik ZDA?

A majo volitve 2007? Nisem vedu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

opeter ::

MadnessMat: tako visok intelektualni nivo še nisem dosegel, moram se še razvijati. :)
Thomas: malo heca more biti, ne? ;)

Pa še za konec: upam, da bomo januarja res dobili/uzrli cenejše intel procesorje na Core osnovi, oz. da se bodo trenutni Core 2 Duo procesorji pocenili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Izi ::

Opeter, kolikor mi je znano bodo Intelove cene ostale iste do izzida novih AMD-jevih procesorjev. V Januarju sicer pridejo ven neki novi Intelovi procesorji ampak cene so že dolgo določene.
Do sredine 2007 ne bo nobenih sprememb cen in na področju procesorjev se ne bo dogajalo kaj bistvenega. Druga polovica leta 2007 pa zna biti precej zanimiva.

Če se še malo vrnem k tvojemu prvemu odgovoru, kjer si se pritoževal nad zastarelim upravljanjem računalnika.
Bili so poizkusi, z virtualnimi čeladami in podobnim, pa se nič ni uveljavilo.
A si predstavljaš tajnico v sprejemni pisarni z čelado, ki ji prekrije celotno glavo in ki po zraku krili z rokavicami iz katerih štrlijo številne žice :D Jaz ne.
Tudi krmiljenje z glasom se ni obneslo, pa je možno že odkar obstajajo zvočne kartice. Ljudje se sramujejo pogovarjanja z računalniki.
Upam si trditi, da bomo (bodo) tudi leta 2050, med poletom na Mars, potniki še vedno veselo tipkali po tipkovnicah in v rokah držali miške. Malo upanja polagam edinio v miške, da se ne bodo več stale na mizi ampak jih bomo držali v roki in z njimi mahali po zraku, podobno kot sedaj na konzoli Wii.
Zdi se mi, da je Wii tudi ena izmed revolucionarnih reči, ki jo bomo omenjali v prihajajočih desetletjih.

MrStein ::

Izi:
Za v žep pa imamo USB ključke, ki so že skoraj dosegli kapaciteto DVD plošč.


Dosegli in presegli 8-)

verjetno najbolj revolucionarni dogodek leta 2006 je izzid 8. serije grafičnih kartic pri nVidii.

A res tak razturajo ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

@LOL ::

Ta z volitvami je res lovska.

Drugače pa zanimivo napisano Opeter:D
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Carmack ::

MrStein: Zakaj bi imel samo 8 giga USB ključ,če maš lahko 64 giga:D 8-)
64GB USB 2.0
BRIJAM, ŠIŠAM, ZUBE VADIM...

bond007 ::

Že res, da so usb ključki presegli kapaciteto DVDjev - še vedno pa sta recimo dva dvd-rwja 100x cenejša od takega ključa. TKo pač je - različne stvari imajo različne namene...

@LOL ::

Ok to kar pišete je nonsence.
Koliko stane DVD-RW in koliko ključ kapacitete 4 GB? razlika je skoraj 100 kratnik. Resda je na voljo vendar je zaradi cene neuporabno. Kakor je tudi Carmack nalepil tisti link o 64 GB USB ključu. where is a problem? v tem da zadeva stane 1mio sit naokroglo, za ta denar pa dobim bluray ali HDDVD zapisovalec z XXX torticami medijev ali pa ene par 15 terabajtov diska diskovja..... ne bo še tko hitro neka revolucija tule

Kakor je za sladkorne bolnike neuporabno zaradi cene to da bi imeli dializni aparat doma, tako pa se morijo voziti v dializne centre. Na žalost. Nekaj takega je ta primerjava
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

Izi ::

Wow, 64 Giga ključek 8-O
Ampak cena te hitro postavi na realna tla, je precej blizu milijona SIT.
Bistvo je, da ga imamo, čez 3 leta si ga bom pa verjetno lahko tudi kupil :D

Trenutno se najbolj splačajo 2GB ključi za okoli 12k SIT

bond007, plošče že več kot leto nisem kupil nobene. Najprej rabiš četrt ure, da zapečeš zadevo, potem je prevelika za v žep, precej občutljiva na napake in še čez par let podatki postanejo težko berljivi ali celo popolnoma neberljivi.

@LOL, ključi so resda predragi, da bi jih kupoval na desetine in dajal ljudem naokoli kot nekdaj plošče. Jaz sem rekel, da so nadomestilo za plošče USB trdi diski, ki za 320 GB stane 36k SIT, kar je komaj 112 SIT za en GB.
112 SIT za GB hitrega in zanesljivega prostora, ki ga lahko prepisuješ v neskončnost z hitrostjo 50 MB/sek pa ni kar tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GeForce 8800 Ultra čaka na AMD?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
475194 (2868) Senitel
»

Skrivno orožje R600 - zvočna kartica

Oddelek: Novice / Zvočne kartice
255043 (3874) Senitel
»

Najboljše in najslabše s CeBIT-a

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
93179 (2532) MrStein
»

Dx10

Oddelek: Programska oprema
91545 (1210) Mr.B
»

Tudi nVidia razvija svoj CPU

Oddelek: Novice / Grafične kartice
214211 (2723) PrimozR

Več podobnih tem