» »

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

1
2
»

poweroff ::

Matthati: nam lahko zaupaš koliko časa si delal na tej knjigi?
Preveč. 8-)

V bistvu bi rekel ene 2 leti in pol. Seveda to vlkjučuje tudi razmišljanje in "priprave" k pisanju (ko zjutraj prižgeš računalnik in ne najdeš navdiha, potem se pa čez par ur zalotiš, da surfaš po netu ali igraš igrice :D ). Samega pisanja je bilo pa recimo dobrega pol leta. Še slabe pol leta je šlo za zaj*** s tehničnimi zadevami. V bistvu je pa stvar taka, da je ta knjiga predelana doktorska disertacija. Večino doktorata sem napisal v pol leta (pisal sem po 12-14 ur na dan), potem je bilo seveda še piljenje. Potem sem pa lani avgusta besedilo začel predelovati v knjigo (par stvari spremenil in napisal dodatno poglavje), nakar je sledil najtrši del - ping pong z lektorico, postavljalko, tiskarno,...
sudo poweroff

Brane2 ::

Brez zamere, a vsaj jaz se težko prisilim, da bi jo šel brat.

Sem probal v par naletih, pa mi je vedno volje zmanjkalo po par straneh. Zelo je trpka, vsaj zame. Mogoče je boljši izraz gosta.

Dejstva, trditve, imena referenc in teorij, na katere se sklicuješ si sledijo kot imena v telefonskem imeniku. Zelo težko sledim zadevam, ne da bi se po treh prebranih stavkih ujel, kako pomakam žlico v teglc medu in opazujem, kako se počaaasi cedi z nje. Pa medu načeloma ne maram in moram it po teglc prav z ta namen. :D

Drugače, zelo lepo da si se spravil v kaj takega, samo mogoče bi kazalo to doktrosko dizertacijo le bolj predelati namenu in publiki, preden si naredil knjigo.

Samo moje skromno mnenje. Če se motim, je*at ga. Ne bi blo prvič. :D

Kdo od vas se je resneje lotil knjige in do kod ste prišli ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

jype ::

Jah, težko strokovno besedilo je.

Ciljna skupina nismo "navadni smrtniki". Pravzaprav glede na Matthaijevo službo mislim, da je knjigo izdal zato, da se bo lahko kasneje obilno citiral :)

veteran ::

do kod ste prišli ?

Imam podobne izkušnje. ;) Tam nekje do Panoptikona sem prilezel, okrog 20 strani se je začelo to prepucavanje s citati, Foucault gor, foucault dol. Ko je bilo na strani že več citiranega teksta, kot avtorjevega besedila, sem imel dovolj.

Mene zanima, kaj ima pisec za povedat - njegovo lastno mnenje o nadzoru in zasebnosti, ne pa to, kaj on misli o mislih drugih, ki so že podobno razmišljali.

perci ::

Matthai: Foccaulta si bral? Ona knjiga ko govori o kaznovanju? Tko lepo plastično opisuje kako so enga modela, ki je zagrešil paricid predelal. So mel slabe konje, tko da niso mogl razštelat, pa je bolj rabl mal kitke prerezal, pa je slo. Ampak konji so se full matral. Pa že prej je bil rabelj full revež, ker ga je moral zelo intenzivno mučit.:D

kuglvinkl ::

V Nadzorovanje in Kaznovanje (sem misli, da ste to večinoma že prebrali) je genialno opisan prehod iz generalne v specialno prevencijo. Čudovito.

Daedalus ::

Mene zanima, kaj ima pisec za povedat - njegovo lastno mnenje o nadzoru in zasebnosti, ne pa to, kaj on misli o mislih drugih, ki so že podobno razmišljali.

Preberi do konca. Sicer pa, ko opisuješ neko teorijo, se težko izogneš citiranju. Razen če izumljaš kaj svojega, kar pa tud pri takih stvareh zahteva navajanje nekih referenc. Ne prileti znanje iz /dev/random v glavo... Meni se sicer knjiga ni zdela posebno težka...kak Habermas jo še vedno poseka:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

@LOL ::

Sicer pa, ko opisuješ neko teorijo, se težko izogneš citiranju

Je pa razlika ali se citira v mejah normale ali je na vsaki strani 3/4 citatov. Tako se pač izniči "umetniška" vrednost knjige, to je jasno. Jasno pa da brez citatov ne gre, samo če pa se citira vsepovprek, pa da je notri bolj copy/paste kot ne je pa bolj .... Ne bom komentiral Matthaijeve knjige ker jo nisem šel še prebirati, po 5 straneh pa človek težko poda ravno kako objektivno mnenje.;)
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

poweroff ::

Hja, začne se s filozofijo. To sem namenona naredil, ker se mi je zdelo pomembno, da nekso razčisti filozofsko ozadje zasebnosti in nadzora.

(perci: od Foucaulta sem bral več tekstov, v bistvu pa sem bral tudi tekste, ki so Foucaulta navdihnili - tekste od Benthama, med drugim tudi precej obskurni Of Publicity).

Malo bolj zanimivo branje je pa tam okrog strani 100 (zgodovina javno dostopne kriptografije,...). Če komu filozofija ne leži, lahko komot izpusti prvo poglavje.
sudo poweroff

Jst ::

Matthai: saj bi tebi osebno dal 20EU, samo potem ni bi imel knjige, samo pdf...

Kar sem prebral, se mi je zdelo zelo lepa hoja med strokovnostjo in material za množice.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

@LOL ::

Če si hočete prebrati dobro knjigo ki je predvsem bolj tehniško naravnana, v njej pa je dosti o komunikacijah pa tudi o raznih kriptirnih zadevah zelo priporočam knjigo od prof. Vidmarja - Računalniške komunikacije in omrežja (se mi zdi da je tak naslov).

Res dobra knjiga, FRIjevci jo pa itak dobro poznajo>:D
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

BaRtMaN ::

Heh, ta knjiga je za laika sicer odlična ampak kot študentu na FRI mi deluje totalen bloat.

Brane2 ::

Katera ? Vidmarjeva ali tale iz novice ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

@LOL ::

Vidmarjeva

Bartman: ne vem katero poglavje si ti bral, knjiga pokriva širok spekter znanja, zdej če si ti pričakval da bo notri 100 strani samo o denimo Ethernetu ali pa 100 strani o DESu al kej podobnega - potem to ni. Je pa notri obilo koristnih informacij (da še posebej za FRIjevce>:D ). Knjiga je odlična. Pa nisem edini ki jo hvalim. Če te pa denimo bolj obširno zanima Ethernet protokol al pa kakšna stvar iz katerega koli poglavja knjige, si bo potrebno pa bolj specifične knjige vzet v roke.
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

poweroff ::

Vidmarjevo knjigo poznam, pa tudi na njegova predavanja sem hodil. V bistvu so bila to ena bolj zanimivih predavanj na faksu.

Moram pa pritrditi LOL-u, da je tista knjiga precej koristna, a le za osnovno seznanjanje z zadevami. Kdor hoče več, pa bo po prebranem hitro vedel kam pogledati.
sudo poweroff
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Crypto AG: umazana obveščevalna zgodba bajnih zaslužkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
12327922 (18254) poweroff
»

Zasebnost, svoboda in kako to razloziti?

Oddelek: Problemi človeštva
142154 (1583) DJ MartiNi
»

Nova knjiga Jamesa Boyla izdana pod CC licenco

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
74404 (3124) GBX
»

Britanska vlada bo lahko posameznike prisila k razkritju šifrirnih ključev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6010682 (8549) poweroff

Več podobnih tem