» »

Mirovni tok

Mirovni tok

Webko ::

Pozdravljeni!

Naj na kratko opišem problem. V nekem prostoru je postavljeno ozvočenje, ki ob vklopu in povezavi z mešalno mizo začne brneti.
Nekaj sem slišal okrog ti. mirovnega toka, ki bi tako brnenje lahko povzročilo, pa me sedaj zanima če mi zna kdo kaj več o tem razložiti.

P.S. ojačevalci in mešalka sta na isti fazi, imata isto nulo in ozemljitev, praktično tako kot bi iz istega razdelilca peljal vse skupaj.

lep pozdrav,
Primož

SCHalko ::

Vseeno poskusi odklopit ozemljitev od mešalke. Za test lahko razstaviš podaljšek in odklopiš zemljo... Meni je pomagalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SCHalko ()

Webko ::

Hja, kar pa ni ravno najbolje za tehnično opremo (da deluje brez ozemljitve)

To sicer reši mnogo problemov, ampak v izogib temu se uporabljajo DI box-i, ki imajo funkcijo ground lift - s tem da se s tem reši le brum na signalnem kablu.

Šeenkrat vprašanje:) Kaj za vraga je mirnovni tok:)

lp, Primož

kupola ::

Verjetno kak tok, ki teče po vodnikih ko je naprava v mirovanju

gumby ::

tehnicni opremi je sicer vseeno, ce ima ozemljitev ali ne. ne bo pa tebi vseeno, ce bo prislo do napake na napravi, zato ne pocet neumnosti.

mirovni tok je lahko marsikaj (recimo tok skozi izhodno stopnjo ojacevalnika brez signala na vhodu), ampak to ni vzrok bruma.
najveckrat povzroca brum nepravilna ozemljitev in kabelska TV. lahko tudi pogooglas "ground loop" za vec infotmacij

edit: locevanje signalne mase od zascitne ozemljitve bi verjetno naredilo cudez...
my brain hurts

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

Avian ::

pa zanimvo pomaga se ena stvar na katero folk ne pomisli. Precekiri povezovalne kable med mesalko in ojacevalcom. Preveri da so balansirani in da so mase ok nalotane gor.

druga stvar preveri da ne gre ta doticni kabel kje zravn kakega 220V kabla vzporedno. to zna tud delat probleme :)

lp Avi

BluPhenix ::

Hja, kar pa ni ravno najbolje za tehnično opremo (da deluje brez ozemljitve)

Kar pa niti ni res, sploh pri mešalkah in podobnih komponentah. Njim je vseeno ali imajo zemljo ali ne. Ozemljitev je tam zaradi varnosti uporabnikov, ne zaradi delovanja naprave ...

Mirovni tok je tok, ki ga naprava porabla, ko "ne dela". Recimo tranzistor ko je zaprt gre skozi njega en majhen tok, čipi, ki so "ugasnjeni" ali na standby porabljajo mirovni tok. Upam da ste razumeli.

Kot je bilo oemnjeno loci mase. Največji vzrok brnenja so navadno ti. "ground loopi" oz masne zanke. To se zgodi ko imaš dve napravi, recimo priklopljeni v dva različna vtikača. Ko ju povežeš skupaj z ozemljenim kablom dobiš tako ozemljitveno zanko. To se navadno rešuje tako, da pač nekje razbiješ to zanko. To je recimo funksiha zgoraj omenjenega ground lift. Nekatere komponente in naprave imajo stikalo za ground lift (bass ojačevalniki, itd.) nekatere pa imajo signalno maso ločeno od napajalne (navadno mešalke).

Pri tebi zna pač biti, da ni nikjer ločeno, nekje odlotaj maso (na enem signalnem kablu) in preveri ali je stanje boljše ali ne. Signalni kabel itak ne rabi imeti mase priklopljene na obeh straneh. Navadno so sicer kabli narejeni tako, da imajo ampak je to bolj zaradi tega, da pri imaš pri signalnih vhodih/izhodih enako maso. Resno preveri tudi zgornjo opombo, ali imaš balansirane (simetrične) kable in vhode/izhode, saj je lahko pri dolgih linijah to problem, še posebno če gredo te linije dolgo vzporedno pot polek napajalnih kablov.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

SSH ::

"Signalni kabel itak ne rabi imeti mase priklopljene na obeh straneh" Tu si ga pa malo v meglo pihno, saj tokokrog MORA bit sklenjen, masa pa tukaj služi kot referenca. Ojačevalec zazna razliko signala proti nečemu in ta nekaj je tukaj masa. Mirovni tok je tok, kateri teče skoz napravo ko je ta na enakem napetostnem nivoju kot referenca (0 torej). Kar je tebi storiti je raznorazno igranje z masami al pa nakup nove mešalne mize, če je slučajno ta že zelo stara. V skrajnem primeru pomaga nekaj nF kondenzator vezan vzporedno s signalom za ceno visokih frekvenc.


lp, Aleš.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

Eschelon ::

Vedeti, razumeti, znati.

BluPhenix ::

SSH ... če imaš ti že maso določeno z napajalnikom signalne lahko ne rabiš. Kot sem napisal, se to naredi v DI boxu, kjer s stikalom ločiš masi kabla ki pride in kabla ki gre. V kolikor jo pa rabiš jo pa pripelješ po kablu, a je dobro signalno maso ločiti od napajalne.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

advokat22 ::

žiwjooo..jst sm mel podobne probleme...kar na enkrat mi je začelo komplet ozvočenje brneti..sploh ko sem proklopil na računalnik še prenisni disk...
ko sem komplet mešalko razdrl in premeril vse..sem ugotovil, da če powežem ozemljitev "line in" in izhod (master) mešalke..ne brni več...
wem pa da so ozemljitve vhodou in izhoda ločene...
in mi ni jasno zakaj je vse OK če so powezane!?!
ali jih lahko powežem med sabo!?

BluPhenix ::

Škoda, da uporabljaš neslovenske besede in zaradi tega ne razumem točno kaj si napisal.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

advokat22 ::

oprosti če ti niso jasne besede LINE in in master...
to pa pomeni ..prva VHOD v mešalko...druga pa glavni izhod iz nje...!!
če smo že taki picajzli pa bodimo

BluPhenix ::

Oh ne sposojenke kot so line in master so mi jasne, bolj probleme mi delajo razni "powežem", "wem" in podobne.

Drugače pa. Računalniki so izvori prenekaterih motenj. Pri prenosnikih ni praktično noben njihov del ozemljen, škatla s trdim diskom pa je morda bila in zaradi tega ti je bolj začelo brneti ob priklopu.

Ni nujno, da so ozemljitve? (verjetno misliš mase) vhoda in izhoda ločene. No, lahko so s kakšnim uporom, vendar ne vedno. zakaj je ok, če so povezane, bi bilo zanimivo raziskati. Očitno je nekje v mešalki nekaj, kar ne štima, mogoče kakšna masa v luftu (od line in recimo) ali kaj podobnega. Kako si ju pa povezal med seboj? KAr z žičko med masama?

Poizkusi ugotovit kako sta masi ločeni med seboj. Sicer pa, če ju povežeš ti lahko potem predstavlja problem kar prileze po masi od line in, saj gre direktno v končno stopnjo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

advokat22 ::

jooj oprosti noo za w!!! pač tok pol hitrejše napišem...tok sm se navadil!!!

ja tok je blo...
z instrumentom sm preveril vse mase vhodou in so vezane skupaj v mešalki in tudi na ohišje mešalke... ko sem pa preveril maso izhoda-masterja..pa ni powezan z temi masami. sploh ne wem če je powezan kam...
čudno mi je...ker prej mi ni nikol brnelo ne nič...ko sem pa zadnjič domov prišel iz ene fešte, kjer s wrtiu...je pa začelo brneti..
ja pa povezal sem mase vhoda in izhoda kar z žičkami oz z ohm-metrom..ko sem gledal če so powezani..in ugotovil hkrati da nista in da ej nehalo brneti ;)

sedaj še nimam nič powezano..ker wem da mi lahko kakšna motnja..sploh kratek stik vse skupaj preko mase skuri :S :S

pa hvala ti zaenkrat


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

brum v zvočnikih kriv je štrom!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
418394 (5615) settler
»

Težava pri ozemljitvi el. kitare!

Oddelek: Zvok in slika
173173 (2845) Zvezdica27
»

brum na mixeru

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111143 (928) Furi
»

Vpliv el. napeljave na TV sliko ?

Oddelek: Zvok in slika
121251 (1050) BluPhenix
»

Nula na ohišju ???

Oddelek: Strojna oprema
152282 (1970) gumby

Več podobnih tem