» »

Brušenje procesorjev, hladilnikov, nb čipov

Brušenje procesorjev, hladilnikov, nb čipov

joza20 ::

Ok, malo sem pogledal po forumu pa so te teme že kar stare. Se je sistem kaj spremenil? Kako pa sploh zbrusiš procesor in na kaj moraš pazit? Koliko ga lahko zbrusiš da ga ne uničiš Obstaja kdo ki se profesionalno ukvarja s tem?
Kako pa brusiš NB?
Za procesor si predstavljam da ga primeš in drgneš po brusnem papirju,enako z hladilnikom.
LP

Tomay ::

Odvisno od procesorja. Za kakega socket A amdja, ki nima heatspreaderja ti ne bi priporočal brusnega papirja. Drugače pa tako kot pri hladilnikih, od grobega k finemu, potem pa polirna pasta. Pa vse skupaj na čim bolj ravni podlagi (steklo).

Lahko poizkusiš tudi odstranit heatpreader, samo to je druga zgodba ...
Voodoo 4Ever

DimmniBurek ::

zakaj bi to sploh naredu?
There Is No Stronger Drug Than Reality

joza20 ::

Kaj je "heatpreader". Torej na steklo dam vodni brusni papir al kaki že, dam gor malo vode. Vse skupaj je na steklu in potem vlečem po papiru. Je vseeno v katero stran (samo levo,samo desno, krožno). Kako pa spolirat?
Malo bolj natančen postopek bi rad ker tega še nikoli nisem počel niti videl. Kako po NB zbrusit. Imam pa amd 939 3200+

Ja pridobil bi na hlajenju. Al se to ne splača več delat ?

DimmniBurek ::

Heatspreader je una kovinska ploščica, ki je pritrjena na cel procesor...
Semproni imajo to
There Is No Stronger Drug Than Reality

Tomay ::

Ne samo semproni, ampak bolj ali manj vsi procesorji imajo "tiste kovinske ploščice". Namenjene pa so zaščiti jedra, da ga ne odkrušimo, kot se je to dogajalo z socket A amd-ji.

Ker je površina heatspreaderja dokaj ravna lahko začneš brusit s kako 500-ko, pa s krožnimi gibi, nato pa 1200 potem pa polirna pasta, kako uro ali dve pozneje mora biti kot ogledalo.

Z bolj grobim kot 500 ne bi začel, ker je headspreader dokaj tanek, da ne boš luknje naredil.
Voodoo 4Ever

xabre ::

Jaz sem heatspreader na svojem venice 3000+ samo z 800 brusnim in vodo poravnal, ker so bili robovi malenkost višji kot sredina. Padec temperature za ~3 stopinje. S poliranjem do onemoglosti oz. kot ogledalo se mi pa ne zdi vredno truda za 0.5 stopinje. :D

joza20 ::

Ja hvala za vse odgovore AMPAK še vedno ne vem točnega postopka.
xbare:
Kako si to naredil.
1.vzameš steklo
2.daš gor vodobrusni papir (ali mogoče kateri drugi)?
3.daš gor vodo(da/ne/koliko) ?
4.brusiš z krožnimi gibi
5.poliraš (kako s čim )?

Prosim za bolj natančen postopek, saj se ne morem lotiti dela če ne vem točno kaj moram nareti in kaj.

Kako pa severni most brusiš ?

Je kaj narobe če zmočiš procesor, ga moraš zaščitit da ne pridejo kaki delci gor, ga je potrebno po postopku kako očistit,...? Sem kaj pozabil.
LP

xabre ::

Šmirgel položiš na steklo, poliješ z vodo in NARAHLO drsiš s procesorjem po šmirglu. Po potrebi dodajaš vodo. Če paziš se nogice nič ne zmočijo, če ne jih pa obrišeš in posušiš s fenom. Brusiš v vse smeri enakomerno, vmes sproti opazuj površino. Jaz večinoma uporabljam 800, občasno 1200 brusni papir.

Spoliraš pa s polirno pasto za kovine Purol. Kaneš kapljico paste drgneš dokler ne postane krpa črna, temeljito obrišeš in po potrebi ponoviš.

Za NB in podobno pa šmirgel napni na eno manjšo leseno kocko in uporabi minimalno količino vode. Okolico NB temeljito zaščiti s papirnatim ličarskim maskirnim trakom.

Mogoče še kej?8-)

Klemzz ::

zanimiu, sam se to kej velik pozna na temp? jst mam že tko hladn cpu, core je 21*C, cpu pa 25-30 pr sobni temperaturi (20*C)...mam pa as5 pa 9500 hladilc.

joza20 ::

Najlepša hvala, zadostna razlaga. Ko bo malo več časa bom sprobal.
Jaz upam da bi se mi poznalo na NB. ker je tem okoli 40-50 stopinj. DFI nf4 ultra-d.
. Če bi se poznalo vsaj za 3 bi bilo boljše. Bom pa verjetno zbrusil najprej hladilnik, če bodo pa dobri rezultati pa bom seveda nadaljeval.

Samo še to. Se vidi da si zbrusil čip oz. procesor. Ker ti verjetno garancija gre?
LP
in hvala vsem ki ste pomagali.

bluefish ::

vidi se, ker z brušenjem odbrusiš tudi oznake, ki so na heatspreaderju. Torej gre tudi garancija.

Mr.Ecko ::

Rajši si uštimaj da bo v kišti dovočj prepiha, kot pa da se ukvarjaš z brušenjem.

borisk ::

ko sem js menjavu kuer na ultra d , ni blo nič heatspreaderja, samo kovinski okvir , na sredini, pa porcelanast kvadratek 10x10mm...
je pa bil med nb in kulerjem cca 2mm debel termalni trakec, oz pasta...

DimmniBurek ::

ma kupi si en večji hladilniček- za NB je zalmanov čist zadost za BJ47 al kaj je...
There Is No Stronger Drug Than Reality

AlesZ ::

Ultra-d nima hs-ja!!!

Azrael ::

Ne vem kje je sploh smisel brušenja in poliranja čiperaja, če je razlika temperatur pred in po posegu v rangu 2 ali 3˘C ? :\

Tveganje, da bo rezultat katastrofa je veliko in v takem primeru je edino pravilno, da brusilec brez besed kupi novo komponento in ne joka naokrog zaradi garancije, ki si jo je sam odbrusil.

Še večja, kot možnost, da bo nekaj šlo po gobe, je možnost da bo slabše kot pred posegom, kar običajno privede do "popravlja", ki traja toliko časa, dokler stvar dokončno ne odpove.

Z ročnim brušenjem se chip zlahka zbrusi postrani ali še huje v neko lečasto obliko, ko je na robovih posneto preveč materiala, na sredini pa skoraj nič (sploh pri načinu s kocko, z malo nepazljivosti se pride do enakih rezultatov>:D tudi na šipi) in potem noben hladilnik ne bo nalegal več prav, razen če ti uspe še hladilnik zbrusiti v prilegajočo obliko, kar se izkaže za misijo nemogoče.

IMHO nekateri hudo pretiravajo s tem hlajenjem. Chipi so grajeni, da lahko trajno obratujejo pri temperaturah do vsaj 70°C, mnogi tudi več kot 100°C, nekateri imajo mejo šele pri 150 -175°C. Koliko točno je dovoljeno za nek točno določen čiperaj, je njegov proizvajalec lepo napisal v specifikacijah.

Torej, če ima nek chip pri polni obremenitvi in pri običajnih temperaturah okolice še 30 ali še več°C rezerve do mejnih vrednosti, ni panike. OC porečete, hja, če je tako na meji, da se comp sesuje zaradi nekaj stopinj razlike, me ne zanima, saj tak OC nima prav nobene uporabne vrednosti.
Nekoč je bil Slo-tech.

dolenc ::

Ko sem sveže namazal pasto na procesor in namestil hladilnik so bile temperature vredu. Potem pa že naslednji dan višje, dokler se ni čez čas temperatura tako povišala, da nisem mogel več procesor furat na željenih frekvencah...

Ko pa sem hladilnik pobrusil, je bila po svežem nanosu ista temperatura, čez čas pa je še začela padat (občutno, namesto 60+ sem imel 45), tako da brušenje se vsekakor splača, če hladilnik nima dobrega stika. Je pa res da, če hočeš dobro naredit si moraš kar čas uzet in veliko mero potrplenja pri kakem kulerju za cpu, ker rad poskoči in pol brusiš robove.

Azrael ::

Kakšne smeti od hladilnih teles so to, da jih bolje zbrusiš "na roko", kot jih je proizvajalec na stroju?
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

dolenc ::

Silent boost, Volcano 12, pa trenutno zalman 7k:)

Pa še slikca, trenutno skoraj idle, lavfajo le p2p programi pa audio predvajalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poliranje stekel na žarometih (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7725379 (19865) RED_line
»

Brušenje procesorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252585 (1729) Pyr0Beast
»

Iskanje komponent za poliranje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171683 (1545) morphling1
»

Poliranje "shimov"

Oddelek: Pomoč in nasveti
142274 (2106) ali3n
»

Celeron 466 na 583?

Oddelek: Navijanje
452879 (2497) alien-w

Več podobnih tem