» »

Krst otroka; da ali ne?

Krst otroka; da ali ne?

Temo vidijo: vsi
««
36 / 44
»»

Invictus ::

Uvedba cerkvenega davka bi počistila evidence in statistiko brez problema.

Potem pa naj se cerkev hvali s številom vernikom, ki bodo plačevali davek.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

energetik ::

Cerkveni davek po drugi strani je pa spet bedarija. Kot bi moral plačevati poseben davek, če bi se včlanil v planinsko društvo ali modelarski krožek. Naj vsako društvo/religija pobira po svoje članarino in to je to.

T-h-o-r ::

point is, da članom planinskega društva ne plačuje država prispevkov in še kup drugih reči
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

solatko ::

energetik - redko katero društvo je brez članarine, samo način pobiranja je različen. Sindikalno članarino odtrga računovodstvo in jo odvede sindikatu, članarino po navadi plačujemo s položnico, cerkev pa bi lahko uporabila DURS, če bi bil dosežen konsenz z državo.

Vsi zgoraj našteti, živijo od teh sredstev, samo cerkev živi od prostovoljnih prispevkov (ki se ne evidentirajo) in državnih vplačil na račune verskih skupnosti - seveda daleč največ - RKC (na podlagi števila članov iz krstnih knjig).

Crkveni davek je med prvimi uvedla zahodna Nemčija in rezultat je bil, da je število članov upadlo iz 75%+, na nekaj čez 30, kar bi bila realna slika tudi pri nas.
Že pogled na možnost odločitve o delu dohodnine za delovanje organizacij civilnega prava, potrjuje, da pripadnikov RKC ni toliko, kot trdijo.

Morda pa člani ne zaupajo več tej organizaciji in denar raje namenijo gasilcem, RK, društvom za pomoč....., nekaj pa tudi Karitasu.
Delo krepa človeka

imagodei ::

thramos je izjavil:

imagodei je izjavil:

Ali bi svoje otroke že takoj ob rojstvu včlanili v neonacistično grupo? Bi jih vpisali v mafijsko organizacijo?

Ali pa košarkarski klub. Dokler gre za legalne(!) organizacije - preprosto, odgovornost staršev. Vsakega para oz. posameznika posebej.

Saj nihče ne zahteva, da se krst otroka posebej prepove. Polivanje dojenčka z nekaj kapljami vode ni primerljivo z obrezovanjem (slednje bi IMO morali prepovedati). Bi bilo pa treba od religij zahtevat, da se samoomejijo v tem, koga sploh sprejemajo pod svoje okrilje in negodne dece pač ne krstijo/obrežejo/<vstavi poljubno>.

Seveda je bistven problem v tem, da npr. RKC stoji na stališču, da s hitrim krstom otroka le-tega pravzaprav zaščitijo. Otrok gre lahko direktno v Nebesa, namesto da nekaj stoletij prenaša neprijetnosti v Vicah. Podobno je seveda stališče tudi drugih religij. In ker je njihova dolžnost zaščitit komaj rojene otroke, do take samoomejitve ne bo prišlo.

thramos je izjavil:

Vpisali so ga starši, ne sam. Njihova odločitev, tako kot še množica drugih <...>, ki jih naredijo (ponavadi) v dobro otroka.

Ja, jasno :\ Ker so starši indoktrinirani, da je to v dobro otroka. Da je otroka treba zaščititi, čimprej, da ga prej ne pobere davica, oslovski kašelj ali pa povozi avto.

thramos je izjavil:

Pripadnost otroka tej veri je, dokler sam, pri polni zavesti in odgovornosti tega ne potrdi, milo rečeno, vprašljiva.

Seveda, kar se tiče odnosa otrok - religija, je to jasno. Drugače pa je v obrnjeni smeri. Religija otroka vzame pod svoje okrilje, najsi otrok to želi ali ne. Če v to šarado ne verjameš, to itak ne predstavlja problema. Problem je izključno to, da nekdo na čisto osebni ravni ne želi imeti nobene povezave s religijo, magari takšne, da je nekje zabeležen.

Mene v resnici čisto nič ne boli, če me ima Mercator v svoji bazi kot lastnika Pika kartice. Ampak, če se kot potrošnik odločim, da je Mercator nesramna trgovina, ki izkorišča svoje zaposlene in je to v nasprotju z mojimi nazori, ter zaradi tega ne želim biti več njihov kupec ter zahtevam popoln izbris iz njihovih evidenc, bom ta izbris tudi dosegel.

Ne bom pa enakovrednega izbrisa dosegel, če bom želel pretrgati vse vezi s Cerkvijo.

thramos je izjavil:

Ampak kot napisano že parkrat, ne pripadnost veri, ne krščenost pri odnosu država - cerkev ob ustrezni ločitvi, ne bi smela imeti pomena.

Če se želiš izčlaniti, oziroma "izbrisat" - prav. Za takšne primer naj veljajo enaka pravila, kot pri ostalih društvih in skrbnikih osebnih podatkov.

Če se tako odločim, želim, da me brišejo iz vseh svojih evidenc. Tako da, ko bodo moji potomci čez nekaj 100 let gledali arhive, ne bodo nikjer videli, da sem bil kadar koli član neke religije.
- Hoc est qui sumus -

energetik je izjavil:

Cerkveni davek po drugi strani je pa spet bedarija. Kot bi moral plačevati poseben davek, če bi se včlanil v planinsko društvo ali modelarski krožek. Naj vsako društvo/religija pobira po svoje članarino in to je to.

Saj kaj pa misliš da je članarina? Pismo, a ni jasno da je to tudi davek? Oz. da bi bil cerkveni davek pač članarina? Samo drugače se mu reče in tega ne pobira država. Na koncu mora pa dati član denar.

Ampak če ne plačaš članarine, pač ne moreš biti član.

Grem stavit a bi veliko društev preneslo pobiranje članarine na državo, če bi le ta to omogočila ...

Za cerkev/versko skupnost naj pa plačujejo njeni člani, ne pa da je strošek porazdeljen na vse državljane.

Invictus je izjavil:

Za cerkev/versko skupnost naj pa plačujejo njeni člani, ne pa da je strošek porazdeljen na vse državljane.
Jasno, ampak kaj ima tukaj uvedba posebnega davka? To naj vsaka organizacija uredi s svojimi člani. Ne bi jaz zraven tlačil države.

thramos ::

imagodei je izjavil:

Saj nihče ne zahteva, da se krst otroka posebej prepove. Polivanje dojenčka z nekaj kapljami vode ni primerljivo z obrezovanjem (slednje bi IMO morali prepovedati). Bi bilo pa treba od religij zahtevat, da se samoomejijo v tem, koga sploh sprejemajo pod svoje okrilje in negodne dece pač ne krstijo/obrežejo/<vstavi poljubno>.

Ja, pa za košarkarske klube tudi. Naj bodo enaka pravila za vse.

Jaz, za razliko od nekaterih, spoštujem svobodo staršev, tako pri športni, kot pri verski vzgoji.

Seveda, kar se tiče odnosa otrok - religija, je to jasno. Drugače pa je v obrnjeni smeri. Religija otroka vzame pod svoje okrilje, najsi otrok to želi ali ne. Če v to šarado ne verjameš, to itak ne predstavlja problema. Problem je izključno to, da nekdo na čisto osebni ravni ne želi imeti nobene povezave s religijo, magari takšne, da je nekje zabeležen.

Da je otrok krščen, je dejstvo. Zgodovinsko, dejanje je bilo izvršeno. Tega dejstva, žal ne gre izbrisati, fizika pa to.
Da se je to zgodilo, je kriva izključno volja staršev. Na čisto osebni ravni, mora človek razčistiti z svojimi starši, kaj vse so počeli z njim proti njegovi volji.

Če se tako odločim, želim, da me brišejo iz vseh svojih evidenc. Tako da, ko bodo moji potomci čez nekaj 100 let gledali arhive, ne bodo nikjer videli, da sem bil kadar koli član neke religije.

Če prav razumem, želiš potvarjati zgodovino za svoje potomce? :))

In še enkrat: da je človek krščen, ne pomeni, da je član religije. Zanjo morda, samo njeno mnenje je nepomembno.

nevone ::

Jaz, za razliko od nekaterih, spoštujem svobodo staršev, tako pri športni, kot pri verski vzgoji.

Vidiš kaj se zgodi, če na vso silo kriminaliziramo neka dejanja, ki to v resnici niso?

Jaz se tule s tabo strinjam.

Če ne marate Cerkve, se borite proti njej kot instituciji. Vernikom pa pustite neko raven svobode. Če vam gre v nos, kako se šteje pripadnike neke vere, potem se poskušajte spremeniti to, ne pa da staršem prepoveste, da svoje otroke vzgajajo v svojih prepričanjih.

Poleg tega je pretiravanje v smislu pripadnosti zločinski organizaciji neumestno. Kot je neumestno pretiravanje, da je splav zločinsko dejanje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Invictus - Članarina je davek, ki ga plačuje član neke organizacije, cerkev razpolaga z denarjem proračuna (določen del), davke pa plačujejo tudi nečlani, torej lahko participira samo na odvedenih davkih za ta namen, izključno svojih članov.

Popoln izbris iz krstne knjige, bi pomenil samo to, da zavestno nisem bil nikoli član te organizacije, ne glede na to, kaj so z menoj počeli moji starši. Tega v RKC ne morem doseči. To je bistvo nasprotovanja krstu, pač vpisu v večne evidence članstva, pred polnoletnostjo.

Z borbo proti instituciji, kot je cerkev, se nihče ne bori proti vernikom, vera je pač svobodna odločitev in se tiče samo verujočega, tako da se vtikat v tujo voljo, razen z nasilno preobrazbo, ne da. Verniki imajo vso svobodo, tudi če kritiziramo zločinsko dejavnost neke organizacije, ki na nesrečo izkorišča ravno njihovo vero.
In ravno tu je problem, da se ne da kritizirati organizacije, da se nebi čutili prizadete "verniki".

RKC je bila v še ne tako daljni zgodovini zločinska organizacija, ki za svoje početje ni kazensko odgovarjala. Glede na to, da zločini proti človeštvu ne zastarajo nikoli, so taki še vedno.
Delo krepa človeka

In ravno tu je problem, da se ne da kritizirati organizacije, da se nebi čutili prizadete "verniki".

To je sicer res, da verniki na nek način občutijo tudi, če se kritizira organizacijo kot tako. Ni pa res, da se ne kritizira tudi vernikov samih.

Seveda ne mislim, da se vernikov oz. bolje rečeno njihovih prepričanj ne sme kritizirati, vendar dajmo to počet v nekih realnih okvirih in ne kriminalizirajmo njihovih dejanj kar povprek, ker je to pretiravanje in ne zaobjame realno celotne slike.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

nevone je izjavil:

Vidiš kaj se zgodi, če na vso silo kriminaliziramo neka dejanja, ki to v resnici niso?

Jaz se tule s tabo strinjam.

Če ne marate Cerkve, se borite proti njej kot instituciji. Vernikom pa pustite neko raven svobode. Če vam gre v nos, kako se šteje pripadnike neke vere, potem se poskušajte spremeniti to, ne pa da staršem prepoveste, da svoje otroke vzgajajo v svojih prepričanjih.

Poleg tega je pretiravanje v smislu pripadnosti zločinski organizaciji neumestno. Kot je neumestno pretiravanje, da je splav zločinsko dejanje.

o+ nevone

Spet, perspektiva.

Jaz povsem razumem, da nekoga, ki smatra cerkev za zločinsko organizacijo, moti vpis v njihove knjige. Enako razumem, zakaj nekdo smatra splav za gnusen zločin. Do svojega mnenja so upravičeni in razumem njihova prizadevanja.

Ampak vse se konča pri spoštovanju človekovih pravic o svobodnem verovanju, vzgoji otrok, nedotakljivosti telesa, ...

solatko je izjavil:

Popoln izbris iz krstne knjige, bi pomenil samo to, da zavestno nisem bil nikoli član te organizacije, ne glede na to, kaj so z menoj počeli moji starši. Tega v RKC ne morem doseči. To je bistvo nasprotovanja krstu, pač vpisu v večne evidence članstva, pred polnoletnostjo.

Sicer ne vem kako si lahko zavestno član česarkoli pri enem mesecu ... pa vseeno, vsega, kar so s tabo počeli starši pač ne moreš izbrisati iz zgodovine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Spet, perspektiva.

Jaz povsem razumem, da nekoga, ki smatra cerkev za zločinsko organizacijo, moti vpis v njihove knjige. Enako razumem, zakaj nekdo smatra splav za gnusen zločin. Do svojega mnenja so upravičeni in razumem njihova prizadevanja.

Ampak vse se konča pri spoštovanju človekovih pravic o svobodnem verovanju, vzgoji otrok, nedotakljivosti telesa,

Seveda, zato pa sta tako splav kot krst povsem sprejemljiva, in ni nobene potrebe, da bi eden drugemu omejevali te pravice.

o+ nevone

solatko je izjavil:

Seveda se lahko izpišeš iz RKC.

Popolnega izbrisa pa ne boš doživel nikjer, saj boš vedno del evidenc. Čeprav ne boš več član.

Če smatraš zarodek za človeka, se mu povsem očitno krši pravica do življenja. Če smatraš pravico do življenja višje kot pravico do nedotakljivosti telesa, je povsem jasna potreba po omejevanju te pravice.

Popolnega izbrisa pa ne boš doživel nikjer, saj boš vedno del evidenc.

Pri čemer je povsem jasno, da krst kot vstop v neko vero ni odločitev posameznika, ampak njegovih staršev. In te evidence je potem tudi treba tako interpretirati. Vernike se pa prešteje pri popisu prebivalstva.

o+ nevone

Če smatraš zarodek za človeka, se mu povsem očitno krši pravica do življenja. Če smatraš pravico do življenja višje kot pravico do nedotakljivosti telesa, je povsem jasna potreba po omejevanju te pravice.

Lahko da, vendar naj o tem odloča vsak zase. Če otroka noče krstit, naj ga ne, če je proti splavu, naj se ga ne poslužuje.

Konsenz je pa tak (kot je že tudi Okapi povedal), da je oboje dovoljeno.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

nevone je izjavil:

Lahko da, vendar naj o tem odloča vsak zase.

Tistim, ki ne spoštujejo pravice ostalih do življenja, ne pustimo da o tem svobodno odločajo, ampak jim to poizkušamo preprečit.

Konsenz je pa tak (kot je že tudi Okapi povedal), da je oboje dovoljeno.

Povedal pa je tudi, da se konsenzi spreminjajo. In tisti, ki verjamejo v zločinskost splava, to poizkušajo. Kar je, glede na vrsto zločina, vsaj meni povsem razumljivo. Verjetno bi veliko ljudi poizkušalo spremeniti konsenz, ki dopušča, da se po nepotrebnem pobija nedolžne.

Verjetno bi veliko ljudi poizkušalo spremeniti konsenz, ki dopušča, da se po nepotrebnem pobija nedolžne.

Tudi konsenz, da se otroke s krstom neprostovoljno vključuje v organizacijo, ki je po njihovem mnenju zločinska v svojem izvoru in ki na nek način poneumlja ljudi, bi si mnogi želeli spremeniti.

Za kaj se pa zavzemaš ti? Za to, da se prepove splav in krst, ali zato da se oba dopušča oziroma za kakšno tretjo varianto?

o+ nevone

nevone je izjavil:

Tudi konsenz, da se otroke s krstom neprostovoljno vključuje v organizacijo, ki je po njihovem mnenju zločinska v svojem izvoru in ki na nek način poneumlja ljudi, bi si mnogi želeli spremeniti.

Ja, razumljivo. Dokler je njihova pravica do, em, tega, nižje kot osnovna človekova pravica do verovanja in vzgoje otrok, se bomo trudili, da jim ne bo uspelo.

Za kaj se pa zavzemaš ti? Za to, da se prepove splav in krst, ali zato da se oba dopušča oziroma za kakšno tretjo varianto?

A je važno :)? No, sem za dopuščanje obojega. Razumem pa druga stališča, ki izhajajo iz drugačnih predpostavk.

A je važno :)?

Ja je važno. Ker relativiziraš lahko toliko časa, dokler se ne postaviš na neko jasno stališče.

No, sem za dopuščanje obojega.

Ok.

Razumem pa druga stališča, ki izhajajo iz drugačnih predpostavk.

Razumem jih tudi jaz, oboje.

o+ nevone

Pri vprašanju pravice do splava, gre predvsem za vprašanje - dovoliti ženski, da v celoti odloča o svojem telesu ali ji to pravico omejiti.

Dokler fetus ne postane dojenček, je del ženske in ta ima po sedaj veljavnem konsenzu, pravico odločit ali bo prišlo do rojstva ali zaradi različnih vzrokov ne.
In to mora ostati izključna pravica ženske.
Tudi v mračnih časih je bilo tako, samo da tega niso počeli usposobljeni zdravniki, z vsem potrebnim instrumentarijem in v sterilnih prostorih, vendar so to za velik denar počeli mazači, ki so v veliki večini bili krivci za poznejše komplikacije ob želji po otroku.

Nekateri bi radi žensko vrnili v srednji vek. Ne gre vam za svetost življenja, temveč za nerazumljive principe in nadvlado nad žensko populacijo. Po eni strani se cerkev bori za prepoved splava, po drugi podpira pedofilijo, vojne, grabežljivost, revščino, neizobraženost in podobne svinjarije.
Dvoličnost, da ji ni para v zgodovini človeštva.

Pri krstu, pa večina nasprotnikov tega zaznamovanja dojenčkov iz navade, zahteva samo to, da se vpis v cerkvene knjige potrdi ali izbriše, ko krščenec izjavi željo in to tudi podpiše - pri doseženi polnoletnosti.
Če pride do smrti pred polnoletnostjo, pa lahko to storijo starši ali skrbniki.
Delo krepa človeka

nevone je izjavil:

Ker relativiziraš lahko toliko časa, dokler se ne postaviš na neko jasno stališče.

Jah, kaj naj, če pa je vse relativno. :))

Jah, kaj naj, če pa je vse relativno.

Na neki načelni ravni to seveda drži. Kljub temu smo se ljudje nekako prisiljeni odločat/opredeljevat konkretno o konkretnih stvareh.

o+ nevone

Ok vsekakor, samo v konkretnem primeru niti ni važno moje mnenje, ker je šlo samo za razlago početja nekaterih. Da bo morda komu jasno, da ne počnejo tega samo zato ker so žleht. Čeprav je, zaradi dopuščene indoktrinacije ;), marsikomu to težko dojet.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

jype ::

thramos> Da bo morda komu jasno, da ne počnejo tega samo zato ker so žleht.

Jim je pa treba povedati, da so žleht, če to počnejo (in da jih je tisti, ki jim je rekel, da je treba krstit že dojenčka, nategnil).

Jim je pa treba povedati, da so žleht, če to počnejo

To je po moje pretiravanje. Čeprav kakšen izpade tudi "žleht", če potem svojega otroka, kljub njegovim pomislekom sili v verovanje.

o+ nevone

nevone> To je po moje pretiravanje.

Čemu? Če ne obstaja racionalna razlaga za krst dojenčkov, obstaja pa racionalna razlaga za svobodo veroizpovedi, potem je krst žleht - druge možnosti v resnici ni.

Če vsako iracionalnost označiš z nalepko žleht, si po moje rahlo usekal mimo.

o+ nevone

nevone> vsako iracionalnost

Samo tisto, ki je žleht.

Recimo vpisat otroka, ki sovraži ples, na tečaj baleta.

jype je izjavil:

nevone> vsako iracionalnost

Samo tisto, ki je žleht.

Recimo vpisat otroka, ki sovraži ples, na tečaj baleta.

Pri samem krstu otrok ne občuti nobenega pritiska. Problem je potem v nadaljevanju, če otrok izrazi, da ga vera ne zanima, starši pa mu kljub temu na vso silo to vsiljujejo.

o+ nevone

Al pa balet. Dejmo vpisat prepoved treninga baleta v ustavo. :))

PaX_MaN ::

thramos je izjavil:

Ja, pa za košarkarske klube tudi. Naj bodo enaka pravila za vse.

V ustavi košarkarske vzgoje ni (pa baletne tut ne...), verska ima pa cel člen zase. V katerem izrecno piše, da je treba versko vzgojo aplicirat glede na starost in zrelost ter svobodo vesti otroka.
Svoboda vesti brez privoljenja ni svobodna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

nevone> Pri samem krstu otrok ne občuti nobenega pritiska.

Nisem opazil, da bi otroke krstili v zero gravity. Voda bi imela težave.

nevone> Problem je potem v nadaljevanju, če otrok izrazi, da ga vera ne zanima, starši pa mu kljub temu na vso silo to vsiljujejo.

Problem nastane v nadaljevanju, ko otrok ugotovi, da je v resnici budist.

thramos> Al pa balet. Dejmo vpisat prepoved treninga baleta v ustavo. :))

Sej je že:

72. člen:
Varstvo živali pred mučenjem ureja zakon.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Nisem opazil, da bi otroke krstili v zero gravity. Voda bi imela težave.

Mislim, da so vsi (razen tebe :)) razumeli, kateri pritisk sem imela v mislih.

Poleg tega imata gravity in pritisk različne definicije.

o+ nevone

nevone> Poleg tega imata gravity in pritisk različne definicije.

Ja, ampak če je gravitacija, ni pa pritiska, potem so vsi v prostem padu.

Ravno zato je krst sprevržen, ker ni nobenega pritiska - dojenček ni sposoben na nobenem nivoju, niti intelektualnem, niti fizičnem, ponujati kakršengakoli odpora.

Ko zraste, reči postanejo znatno bolj komplicirane. Če hočeš krstit, moraš kupit nov iPad mini.

Okapi ::

Pa imena tudi ne bi smeli dati otroku. "dojenček ni sposoben na nobenem nivoju, niti intelektualnem, niti fizičnem, ponujati kakršengakoli odpora," ko mu starši izberejo ime Janez.

In kako je z izbrisom iz matičnega registra (rojstne knjige)? Po mojem ni mogoče, čeprav je sigurno kdo, ki noče, da bi ga kakorkoli povezovali z državo, v kateri se je rodil.

Mimogrede, starši se po svoji volji odločijo, v kateri državi bodo rodili otroka. Vsaj včasih vem da je bilo precej moderno iti roditi v Anglijo ali ZDA. Ker se je nekaterim zdelo imenitno, če bo otroku v potnem listu pisalo kraj rojstva London ali New York (včasih pa zna to tudi zelo prav priti). Ampak mogoče pa otrok ne bo mogel nikoli postati predsednik države, če je rojen v tujini. Bi morali torej prepovedati nosečnicam od 7 meseca dalje potovanje v tujino?

In še en kup takih zadev je, na katere otrok ne more nič vplivati (recimo vsa neobvezna cepljenja), pa imajo lahko mnogo večje posledice za njegovo nadaljnje življenje od nekega praznovernega ljudskega običaja.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

imagodei ::

Okapi> "In še en kup takih zadev je, na katere otrok ne more nič vplivati (recimo vsa neobvezna cepljenja), pa imajo lahko mnogo večje posledice za njegovo nadaljnje življenje od nekega praznovernega ljudskega običaja."

Jasno - zato ne pozivamo k prepovedi krsta, ampak k samoomejitvi Cerkve oz. drugih izvajalcev teh zgodnjih iniciacij. V nasprotju z obrezovanjem, ki je povsem nepotreben kirurški poseg in ga bi bilo treba prepovedat, najboljš na ravni EU, če za to ni medicinskih indikacij.
- Hoc est qui sumus -

Okapi je izjavil:

In še en kup takih zadev je, na katere otrok ne more nič vplivati (recimo vsa neobvezna cepljenja), pa imajo lahko mnogo večje posledice za njegovo nadaljnje življenje od nekega praznovernega ljudskega običaja.
Jasno, zato pa krst ne sme biti stvar prepovedi, kot tudi ne more biti včlanitev v košarkaško društvo ipd.
Seveda vse do neke mere; dokler z določeno vzgojo starši ne bi močno škodili otroku fizično ali mentalno. Npr. da ga ne bi hoteli vpisati v OŠ in ga doma vzgajali v verskega samomorilskega skrajneža.

Okapi> Pa imena tudi ne bi smeli dati otroku. "dojenček ni sposoben na nobenem nivoju, niti intelektualnem, niti fizičnem, ponujati kakršengakoli odpora," ko mu starši izberejo ime Janez.

Tako je. Ampak ime k sreči ni neizbrisno znamenje - mogoče ga je spremeniti pozneje.

Okapi> In še en kup takih zadev je, na katere otrok ne more nič vplivati (recimo vsa neobvezna cepljenja), pa imajo lahko mnogo večje posledice za njegovo nadaljnje življenje od nekega praznovernega ljudskega običaja.

Ja. Ampak ene reči so racionalne, druge pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

nokkj ::

V bistvu je - v teoriji - izpis iz RKC čisto preprosto doseči. Če nekdo hoče izstopiti iz RKC, naj si zamisli neko bogokletno dejanje, zaradi katere ga bo cerkev ekskomunicirala. Mogoče enkrat ne bo dovolj pa bo potrebnih več ponovitev dejanja - recimo vsak teden na trgu. Lahko bi organizirali redne tedenske dogodke bogokletja - če bi res privedli do izključitve, se morda še sam pridružim.

nokkj> čisto preprosto

nokkj> Mogoče enkrat ne bo dovolj pa bo potrebnih več ponovitev

nokkj> recimo vsak teden na trgu.

Mam kar srečo, da nisem bil krščen.

Jest se pa za sam krst nič ne sekiram.

Se pa rahlo za to, da so me kasneje silili k obisku maš in verovanju v Boga, čeprav se mi je stvar zdela absurdna.

o+ nevone

nevone> Jest se pa za sam krst nič ne sekiram.

Fajn, jest tut ne.

Eni pa se!

nevone> Se pa rahlo za to, da so me kasneje silili k obisku maš in verovanju v Boga, čeprav se mi je stvar zdela absurdna.

Vidiš, če te ne bi krstili, bi zdaj lahko rekla, da nimaš nič z njimi.

Okapi ::

Jaz se zaradi katoliškega krsta sekiram natanko toliko kot zaradi krsta pri tabornikih in na brucovanju (in obakrat je bilo bolj tečno, ker te niso samo polili s par kapljami vode, ampak si moral piti neko svinjarijo), ali zaradi prisege v JLA. In ta zadnja ima v resnici precej večjo težo, ker sem bil takrat že polnoleten in bi se ji lahko, sicer za ceno raznih komplikacij, celo izognil.

K verouku me pa fotr ni pustil.>:D

O.

Vidiš, če te ne bi krstili, bi zdaj lahko rekla, da nimaš nič z njimi.

Ne gre mi za to sploh. Jaz zase vem, da vera ni zame in to mi zadostuje.

o+ nevone

Okapi - Nekaj tisoč so jih iz upravnih evidenc kar lepo zbrisali, tudi take, ki so bili rojeni v SLO. V RKC jim kaj takega ne uspe niti ob pisni zahtevi. Zadeva je večna.

Če si imel željo obiskovati vrouk in ti starši niso pustili, jih lahko tožiš za kršenje otrokovih pravic. Lahko pa še vse nadoknadiš sedaj.

Nihče se ne sekira zaradi krsta, temveč zaradi neizbrisljive pripadnosti organizaciji, za katero se nisi odločil in podpisal pristopne izjave. Samo zato, nič drugega.
Delo krepa človeka

sensei ::

A k si spremeniš ime, grejo pa dokumente za nazaj spreminjat in vse evidence, da ne bi slučajno kdaj kdo lahko ugotovil, da ti je bilo drugače ime?

Saj je zapisano kdaj in kako si si spremenil ime.

Se da lepo pobrskat ...

sensei ::

Saj je zapisano kdaj in kako si si spremenil ime.

Če je tako, potem si z osebnim imenom zaznamovan približno enako kot s krstom.

Definitivno je Cerkev kot organizacija precej invazivna in pridobivanju svojih članov.

o+ nevone
««
36 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7012844 (10936) donfilipo
»

Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )

16616597 (6888) poweroff
»

tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )

1089284 (7106) cbelica

Več podobnih tem