Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi
solatko ::
arnecan1 - vendar je to, takrat, odločitev odrasle osebe, ki se bolečine zaveda in jo je pripravljen prenesti. Otroka se v to prisili.
Delo krepa človeka
arnecan1 ::
Še vedno pa trdim, da je obrezovanje povezano z večjimi bolečinami v poznejših letih.OK. So what.
Nothing. Ne vem, zakaj ste se sploh tako piknili v to? Sem samo omenil. Nisem vedel, da bom dregnil v osje gnezdo. Bi bil tiho.
In moja druga teza je bila, da obrezovanje ženske prikrajša bolj kot moške, občutijo večje bolečine, večja je smrtnost, bolj vpliva na poznejše življenje. Moja lestvica:
1. Krst na enoletnega otroka ali 18 letnega fanta vpliva enako, in sicer tako, da vpliva praktično ni. Pač nedeljsko kosilo. Ni nobene škode ali koristi, če krstiš enoeltnega ali 18 letnega. Kot pa sem že povedal, se strinjam, če se počaka do 18 leta. Samo nobene škode ni, če se opravi prej. Vsekakor bolj sprejemljivo kot obrezovanje.
2. Obrezovanje dečkov povzroči duševne in fizične bolečine, absolutno se strinjam, da se odloži do 18 leta. Kljub morebitnim večjim bolečinam. Vsekakor pa ni potrebno delati histerije, na odraslega človeka je vpliv minimalen, na otroštvo praktično ne vpliva.
3. Obrezovanje deklic popolnoma nesprejemljivo. Popolnoma.
Ziga Dolhar je izjavil:
Nehite futrat trola, ki ob vsaki priložnosti poskuša speljati temo drugam.
arnecan, opozorilo. Na Slo-Techu pričakujemo argumentirano debato.
Sem opazil.
P.S.: S teme smo sicer res zašli, ampak nisem opazil trolanja. Z moje strani. Ali pa so tvoji standardni krepko krepko nadpovprečni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: arnecan1 ()
arnecan1 - Tudi krst je neetično in nemoralno dejanje, ki ima lahko ob dosegu polnoletnosti, velike psihične posledice na osebo, ki je proti svoji volji označena z napačno nalepko. Zakaj se RKC in drugo krščanske cerkve izogibajo prosti presoji bodočih vernikov, da se s polnoletnostjo odločijo o svoji veri, ki je lahko v popolnem nasprotju z vero svojih staršev.
Seveda so razlogi čisto posvetni - privilegij, ki ga ustanova dobi od države. Lepše je operirat s ciframi 80%+ in kazati krstne liste, kot pa s 30 ali manj procenti, kolikor praviloma ostane pravih vernikov.
Ne, odločitev o pripadnosti ob nastopu polnoletnosti, za cerkev ne pride v upoštev, že sama misel na to je bogokletna.
Seveda so razlogi čisto posvetni - privilegij, ki ga ustanova dobi od države. Lepše je operirat s ciframi 80%+ in kazati krstne liste, kot pa s 30 ali manj procenti, kolikor praviloma ostane pravih vernikov.
Ne, odločitev o pripadnosti ob nastopu polnoletnosti, za cerkev ne pride v upoštev, že sama misel na to je bogokletna.
Delo krepa človeka
arnecan1 - Tudi krst je neetično in nemoralno dejanje, ki ima lahko ob dosegu polnoletnosti, velike psihične posledice na osebo, ki je proti svoji volji označena z napačno nalepko. Zakaj se RKC in drugo krščanske cerkve izogibajo prosti presoji bodočih vernikov, da se s polnoletnostjo odločijo o svoji veri, ki je lahko v popolnem nasprotju z vero svojih staršev.
Zaradi krsta človek ne bo postal vernik. Kje si pa to prečital. Nekateri odrastejo v vernih družinah, pa se v odrasli dobi odvrnejo od vere. In obratno. Nekdo iz komunistične družine bo po 18 letu zasližal notranji klic in odšel za župnika ali meniha. Ni pravila. Je samo večja verjetnost zaardi vzgoje.
Pa daj link, kjer cerkev operira z z podatki, da krst hkrati pomeni, da je potem vsak tudi katolik? To bi se namreč lahko vrnilo kot bumerang.
Krst se danes opravi zaradi staršev, babic, tradicije. Ne zato, da nekdo postane tudi defacto katolik. Razen seveda pri tistih 15% prebivalstva, ki krst vzamejo resno. To so tisti pravi katoliki, ne kulturni kristjani zaradi tradicije.
Če hočeš vedeti število deklariranih vernikov, je potrebno zopet uvesti popis prebivalstva. Pa bi se katoliki prešteli. Samo popisa ne bo, ker bi opazili, da se odstotek deklariranih Slovencev počasi bliža 70%.
Pithlit ::
Kaj ima povečanje prsi, ki je 100% neboleče dejanje veze z obrezovanjem?
Po mojem je glih tolk boleče kot obrezovanje. Bolečina je sicer odvisna predvsem od tega na kakšen način se prsi povečuje (v kolikor se vsadke daje pod prsno mišico je treba le-to prerezat).
Torej zadeva še zdaleč ni 100% neboleča. Zna kar fajn bolet (da ne omenjam da en mesec oseba ne sme nič dvigat, v primeru vsadka pod mišico).
Z obrezovanjem pa nima veze, to je res. Povečanje prsi je (skoraj) izključno estetski poseg. Brez obrezovanja pa včasih ne gre.
Life is as complicated as we make it...
Pri vseh pogajanjih z državo, je RKC oprirala s številom katolikov v SLO. Število so dobili iz krstne knjige, dejanskih vernikov se ne dobi pri popisu, saj je odločitev o veroizpovedi, v popisu nepopolna, za mladoletne otroke o tem, namreč odločajo starši.
Šele crkveni davek ali članarina, bi podala jasno sliko, do takrat pa so to cerkvene knjige, ki pa operirajo izključno s številom krstov.
Tudi izbrisa iz krstne knjige nikoli ne dosežeš, če ugotoviš, da to ni zate.
V tem je smisel včlanjevanja v civilno pravne organizacije - polnoletnost.
Šele crkveni davek ali članarina, bi podala jasno sliko, do takrat pa so to cerkvene knjige, ki pa operirajo izključno s številom krstov.
Tudi izbrisa iz krstne knjige nikoli ne dosežeš, če ugotoviš, da to ni zate.
V tem je smisel včlanjevanja v civilno pravne organizacije - polnoletnost.
Delo krepa človeka
Okapi ::
Pri vseh pogajanjih z državo, je RKC oprirala s številom katolikov v SLO. Število so dobili iz krstne knjige,To preprosto ni res, lahko pa s kakšnim linkom ali verodostojnim navedkom poskusiš dokazati, da se motim.
V resnici bi me zelo zanimal podatek o številu krščenih - po letih za zadnjih 100 let. Bi se dalo marsikaj zanimivega potegniti iz tega (neobstoječega ali skrbno varovanega) podatka.
O.
T-h-o-r ::
katoliška cerkev v svojem argumentiranju uporablja krstne knjige
seveda pa je statistika drugačna ob državnem popisu
seveda pa je statistika drugačna ob državnem popisu
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
Kot rečeno, na dan s konkretnimi številkami. Če res uporablja krstne knjige, ti ne bo težko izbrskati podatka, koliko je bilo krščenih leta 2010 in koliko 1970.
O.
O.
lahko skočim do nadškofijskega arhiva (samo nimam neke volje), dvomim pa, da je stvar na internetu
v bistvu ne morem
v bistvu ne morem
Katere osebne podatke o vas vodi RKC, izveste z vpogledom v krstno knjigo. V krstno knjigo lahko vpogledate na podlagi pravice vpogleda v lastne osebne podatke, ki je urejena v 30. čl. ZVOP-1. Omenjeni člen določa, da mora upravljavec osebnih podatkov posamezniku na njegovo zahtevo:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: T-h-o-r ()
Skupno število krščenih nima nič skupnega z osebnimi podatki.
Da ti ne bodo dovolili šteti vseh krščenih, je precej jasno, jaz pravim, da tega podatka niti sami nimajo oziroma ga vsaj nikoli niso javno razkrili in ga torej tudi ne morejo uporabljati pri argumentiranju.
O.
Da ti ne bodo dovolili šteti vseh krščenih, je precej jasno, jaz pravim, da tega podatka niti sami nimajo oziroma ga vsaj nikoli niso javno razkrili in ga torej tudi ne morejo uporabljati pri argumentiranju.
O.
ja, težko prešteješ, brez da hkrati vidiš podatke ne
oni to seveda lažje pošpegajo, če je njihov arhiv, ki ga varujejo
oni to seveda lažje pošpegajo, če je njihov arhiv, ki ga varujejo
Ampak tega vsaj javno ne počnejo in sicer po mojem iz dveh vzrokov. Ker bi jih sicer obtoževali, da med svoje štejejo dojenčke, ki se ne morejo sami odločati, še bolj pa morda zato, ker številke (oziroma trendi) zanje niso ugodni.
O.
O.
idk, še vedno se krsti isto število otrok, kot v mojih časih in v časih mojih staršev (čeprav so bili komunajzerski al neki časi, lol) in v OŠ še vedno cca isti % otrok obiskuje verouk
bolj problem imajo nato s starejšimi, ki od birme dalje ne gredo več v cerkev
bolj problem imajo nato s starejšimi, ki od birme dalje ne gredo več v cerkev
še vedno se krsti isto število otrok, kot v mojih časih in v časih mojih starševTo ti je povedala kristalna krogla, ali imaš dostop do tajnih cerkvenih arhivov?
O.
še vedno se krsti isto število otrok, kot v mojih časih in v časih mojih starševTo ti je povedala kristalna krogla, ali imaš dostop do tajnih cerkvenih arhivov?
O.
dostop do folka, ki ima otroke v OŠ in se pač ve, kdo hodi k verouku in kdo (velika manjšina) ne
v 60 ih 4 od 32 niso hodili k verouku, v 90ih 3 je od 27 nismo hodili k verouku, tudi danes je % skoraj enak
Malajlo ::
V mestu je bilo v osemdesetih bolj malo tistih pri verouku. Pol morda, z rezervo. Krščeni pa skoraj vsi, krščen Matiček!
bluefish ::
v 60 ih 4 od 32 niso hodili k verouku, v 90ih 3 je od 27 nismo hodili k verouku, tudi danes je % skoraj enakA to na vasi? Mi v mestu smo imeli le tri, ki so obiskovali verouk - še to zaradi birme in daril.
manjši kraj, cca 2500 - 3000 prebivalcev, občina cca 6000
ja, na deželi drugač, pa da ne bo pomote, tudi od teh jih 95 % po birmi več ni obiskalo cerkve :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: T-h-o-r ()
Do poroke, ki mora na kmetih po defaultu bit crkvena. Celo partnerjem, ki niso imeli vseh zakramentov, so to v kratkem času pred poroko naredili (seveda za kar lepo plačilo).
Delo krepa človeka
jype ::
Tudi mene in partnerko (v kao-mestu Ljubljani) vsi sorodniki "na skrivaj" sprašujejo, kdaj "misli jype na kolena" in podobne obscenosti.
Če bi vedeli, s kakšnim anarhističnim parom se pogovarjajo, bi naju takoj prijavili najbližji postaji ljudske milice.
Začuda ni še nihče vprašal, če so otroci krščeni. IMO zato, ker se kar predvideva, da so - "Za vsak slučaj, če je mogoče vse res."
Če bi vedeli, s kakšnim anarhističnim parom se pogovarjajo, bi naju takoj prijavili najbližji postaji ljudske milice.
Začuda ni še nihče vprašal, če so otroci krščeni. IMO zato, ker se kar predvideva, da so - "Za vsak slučaj, če je mogoče vse res."
Truga ::
o čem zdaj govoriš, o osebah ali o fetusih
Fetus je živ. Ali pa si mmenja, da ni živ, ampak čudežno oživi pač na neki stopnji?
Upam da se nisi kdaj pohodil kaksne zuzelke. One so tud zive.
Poglej, tvoj nadimek ustreza tvojemu humorju. S tem, kar si napisal, se bi verjetno strinjalo 1% ljudi. Mogoče tile. Voluntary Human Extinction Movement @ Wikipedia
V glavnem si razvrednotil življenje ljudi na epske razsežnosti. Dvomim, da še v tako ultraliberalni feministični družbi postavijo fetus na raven žuželke.
Če pa si hotel biti samo zabaven, pa ti povem, da nisi.
arnecan1 - Daj že enkrat nehaj s temi splavarskimi posti. Tema je o krstu, za krst mora bit otrok rojen, torej si totalno off topic.
Delo krepa človeka
Goran's Blog ::
Ne sledim celotni temi, vendar Krst otroka: Da ali Ne?
Absolutno NE, saj ko otroka krstiš ga krstiš proti svoji volji saj ne razume zakaj se gre! Če bo se želel krstiti se bo lahko pri 18-stih letih.
Absolutno NE, saj ko otroka krstiš ga krstiš proti svoji volji saj ne razume zakaj se gre! Če bo se želel krstiti se bo lahko pri 18-stih letih.
Lahko krst, brez vpisa v krstno knjigo, vpis pa po 18.letu, če bo krščenec dal podpis.
Delo krepa človeka
arnecan1 - Daj že enkrat nehaj s temi splavarskimi posti. Tema je o krstu, za krst mora bit otrok rojen, torej si totalno off topic.
Ti si pa smešen z krstom. Starši odločajo o tem, za kar mislijo, da je najboljše. Fizične bolečine, duševnega trpinčenja ali dolgoročnih posledic za življenje ni. Basta.
Jemljejo nam vse možne pravice, ki bodo iz nas in naših otrok naredili mezdne delavce, ti pa se vtikuješ v osnovne pravice staršev. Krst otroka? Bo že starš odločil!!! Pa otrok po 18 letu bo tazmišljal s svojo glavo.. Ti pa lahko greš na referendum. Dosti uspeha. Imaš vso pravico.
Goran's Blog je izjavil:
Dosti otrok vpišejo v šolo proti njihovi volji. Ali celo cepijo. Nihče ga ne vpraša, saj je premajhen, da bi vedel, kaj je za njegovo dobro.
Glavno vprašanje je ali otroku s tem na kakršenkoli način škodiš. Mislim, da pri krstu ne. Prej pri obrezovanju.
Če bi bilo možno vprašati nerojenega otroka ali splav ali ne, kaj misliš bi bil odgovor?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: arnecan1 ()
arnecan1 - Če ti je tema o krstu smešna, ne sodeluj, ni pa nobene potrebe po trolanju. Da ni posledic trdiš ti, verjetno pa imajo posamezniki probleme z izbrisom v krstni knjigi.
Zopet mešaš zakonske obveze, s prostovoljnimi aktivnostmi, ki novorojenčka zaznamujejo za kristjana, če prav se o tem ne more odločat.
Zato je splav v veliko državah dovoljen, ker do rojstva, ženska odloča ali bo postala mati ali ne.
In še enkrat - splav ni religijski obred, o katerem odloča neka religijska organizacija.
Ko bo to predpis neke verske ločine, pa se o tem oglašaj. Trenutno je to osebna odločitev ženske, na katero nima nobenega vpliva, tudi partner, ki je to spočetje omogočil.
Seveda bi ti hotel, da se splav prepove in ženske prisilil, da zopet poiščejo pomoč pri ustreznih mazačih.
Zopet mešaš zakonske obveze, s prostovoljnimi aktivnostmi, ki novorojenčka zaznamujejo za kristjana, če prav se o tem ne more odločat.
Zato je splav v veliko državah dovoljen, ker do rojstva, ženska odloča ali bo postala mati ali ne.
In še enkrat - splav ni religijski obred, o katerem odloča neka religijska organizacija.
Ko bo to predpis neke verske ločine, pa se o tem oglašaj. Trenutno je to osebna odločitev ženske, na katero nima nobenega vpliva, tudi partner, ki je to spočetje omogočil.
Seveda bi ti hotel, da se splav prepove in ženske prisilil, da zopet poiščejo pomoč pri ustreznih mazačih.
Delo krepa človeka
Smešna mi je primerjava, da je krst bolj škodljiv za otroka, kakor pa splav. Po krstu še ni nihče umrl. Po obrezovanju jih nekaj je, pa še tam je odstotek zanemarljiv. Pri splavu pa je smrtnost 100%. Za mene je to pač vrednostna sodba, nima veze z religijo. Osebno namreč nisem veren, nimam birme, imam samo krst, v cerkev praktično ne hodim. Razen za krst ali poroko. Pač ogromno ateistov in agnostikov je tudi proti splavu. Verjamem pa, da je splav lažja pot za nekatere. Vsako človeško bitje ima pravico do življenja, to ne bi smelo nikomur biti odrečeno. Vsaj ne, dokler si to ne zapraviš tako, da škodiš ali si škodil drugim. Fetus ni škodil še nikomur, hoče pa živeti. Se pa strinjam s splavom iz razlogov, ga je ogroženo življenje matere ali otroka. Drugače pa - posvojitev.
Ženska ne rabi mazača, ima zaščito. Od kondoma do tabletk. Če je otrok na poti, ga daš pa v posvojitev. In ja, tudi partner bi moral imeti besedo pri tem. Ker če otroka noče, bo po zakonu tudi moral plačevati preživnino. Če ga zakon prisili v to (kar je sicer pravilno), pa mu po drugi roki ne omogoča imeti besedo pri tem, da njegov otrok ne bo ugledal luči sveta? Saj se ga mati lahko odreče in ga vzgaja oče.
Posilstvo. Splav ali ne?
Težko vprašanje. Sem že razmišljal o tem. Lahkega odgovora ni.
Načeloma sem bolj za ne, kot za ja. Kaj, če črnec posili belko? Bo dekle zaradi vpliva okolice, predsodkov, družine splavila? V tem primeru sem proti splavu.
Če posilstvo stori npr. oče, dedek ali brat, je vprašanje že težje. Ali če posilstvo stori umsko moten človek in je velika verjetnost, da bo otrok prav tako to nasledil od posiljevalca. V tem primeru sem za splav
Kot sem napisal zgoraj, vsak ima svoje vrednostne sodbe. Življenje dostikrat ni črno-belo, ampa tudi sivo. Če ni ogroženo življenje (umsko ali fizično, oz. tudi v primeru bebavosti), potem sem proti splavu. Posvojitev je vedno možna. Nekateri bi vzeli pod okrilje tudi duševno ali fizično prizadetega otroka, koliko jih šele čaka na zdravega. Vernih ali ateistov.
In da se navežem na splav, mene resnično čudi, da ljudje, ki zagovarjajo splav, nasprotujejo krstu. To dvoje vrednostno ne gre skupaj. Ali smo izgubili kompas? otorka splaviti je v redu, krstiti ga pa narobe? Pravzaprav bo bolj razumel, da je nekdo proti splavu in proti krstu. Ima pač takšno etiko. Storiti ničesar, kar bi lahko bilo potencialno v škodo otroku.
Ali da nekdo nasprotuje smrtni kazni, podpira pa splav? Kje je razlika?
Ti si pa smešen z krstom. Starši odločajo o tem, za kar mislijo, da je najboljše. Fizične bolečine, duševnega trpinčenja ali dolgoročnih posledic za življenje ni. Basta.
Jemljejo nam vse možne pravice, ki bodo iz nas in naših otrok naredili mezdne delavce, ti pa se vtikuješ v osnovne pravice staršev. Krst otroka? Bo že starš odločil!!! Pa otrok po 18 letu bo tazmišljal s svojo glavo.. Ti pa lahko greš na referendum. Dosti uspeha. Imaš vso pravico.
Goran's Blog je izjavil:
Dosti otrok vpišejo v šolo proti njihovi volji. Ali celo cepijo. Nihče ga ne vpraša, saj je premajhen, da bi vedel, kaj je za njegovo dobro.
Glavno vprašanje je ali otroku s tem na kakršenkoli način škodiš. Mislim, da pri krstu ne. Prej pri obrezovanju.
Če bi bilo možno vprašati nerojenega otroka ali splav ali ne, kaj misliš bi bil odgovor?
Kdo je govoril od obrezovanja ali bilo kakšne druge oblike vsiljavanja vere oziroma starševskega prepričanja? Jaz vsekakor ne!
Tema govori o krstu in bi za druge stvari naredil drugo temo.
Še vedno sem krst NE absolutno! Kot drugo poglej potem ko krstijo otroke in jih silijo k verouku hodit, a to se ti zdi pravilno?
Poznam veliko ljudi katere so starši silili k temu in danes sovražijo Cerkev! Pazi cerkev ne vero kar sta dve različni stvari! Mislim, da je tudi pogojeno prvo krstiš otroka potem ga pa siliš pri 6,7,8 letih ne vem koliko že k verouku! Jaz hvala bogu nisem krščen in nisem hodil h verouku, tisti kateri so takrat hodili so se mi čisto smilili!
D3m - Zmeden otrok se ti vedno smili, niso namreč razumeli večino povedanega, poleg tega so morali tja hodit na silo.
Verouka se ni dalo špricat, saj je že v nedeljo pri maši, za to vedela cela familija.
Verouka se ni dalo špricat, saj je že v nedeljo pri maši, za to vedela cela familija.
Delo krepa človeka
sensei ::
poleg tega so morali tja hodit na silo.
V šolo tud. Tisti, ki si ni želel hoditi v šolo, je občutil silo. Za marsikoga ta način ni bil koristen, ampak jebi ga, ane.
niso namreč razumeli večino povedanega
To ne drži, med otroci, ki hodijo k verouku in tistimi, ki ne, ni takšnih odstopanj, kot jih opisuješ.
WizmoTo ::
Krst otroka bi moral biti obvezen. To je popolnoma logično in v skladu z ostalimi obvezami v tej paradržavi.
bluefish> Posilstvo. Splav ali ne?
Samo če je legitimate rape.
WizmoTo> Krst otroka bi moral biti obvezen. To je popolnoma logično in v skladu z ostalimi obvezami v tej paradržavi.
Od kdaj je pa krst v komunističnih diktaturah obvezen?
Kvečjemu bi morali nazaj pripeljat cicibanske finte.
Samo če je legitimate rape.
WizmoTo> Krst otroka bi moral biti obvezen. To je popolnoma logično in v skladu z ostalimi obvezami v tej paradržavi.
Od kdaj je pa krst v komunističnih diktaturah obvezen?
Kvečjemu bi morali nazaj pripeljat cicibanske finte.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
nokkj ::
Razvijajoč otrok v maternici je človek, povzročiti njegovo smrt je pa uboj, ne glede na starost. Vseeno živi V materi in je popolnoma odvisen od matere, tako da so pravice matere NAD pravicami otroka. Ves čas nosečnosti. Kar vključuje splav.
Splav je seveda jeba, še posebej potem, ko zarodek razvije živčne celice in je čuti bolečino. Splav pred tem ni noben problem. Po tem je pa seveda vprašanje. Vseeno ima MATI prednost in ob vseh priporočilih psihologov in medicine je zaenkrat ona tista, ki odloča. V prihodnosti bi pa tehnologija lahko izpopolnila inkubatorje in umetne maternice, tako da po določeni starosti otroka splav ne bi več bil potreben.
Krst pri krščanstvu je vsekakor velik napredek pri obeleževanju pripadnosti v primerjavi z obrezovanjem. Proti krstu nimam nič, le katoliško cerkev mora država prisiliti, da se ne sklicuje na teološke izjave kot "neizbrisno znamenje" pri preštevanju števila pripadnikov, pač pa mora upoštevati izjave odraslih oseb.
Splav je seveda jeba, še posebej potem, ko zarodek razvije živčne celice in je čuti bolečino. Splav pred tem ni noben problem. Po tem je pa seveda vprašanje. Vseeno ima MATI prednost in ob vseh priporočilih psihologov in medicine je zaenkrat ona tista, ki odloča. V prihodnosti bi pa tehnologija lahko izpopolnila inkubatorje in umetne maternice, tako da po določeni starosti otroka splav ne bi več bil potreben.
Krst pri krščanstvu je vsekakor velik napredek pri obeleževanju pripadnosti v primerjavi z obrezovanjem. Proti krstu nimam nič, le katoliško cerkev mora država prisiliti, da se ne sklicuje na teološke izjave kot "neizbrisno znamenje" pri preštevanju števila pripadnikov, pač pa mora upoštevati izjave odraslih oseb.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nokkj ()
nokkj> Razvijajoč otrok v maternici je človek,
Ne, ni.
Nič bolj kot je vsako jajce dinozaver.
nokkj> Krst pri krščanstvu je vsekakor velik napredek pri obeleževanju pripadnosti v primerjavi z obrezovanjem.
Saj kristjani niso nikoli obrezovali?
nokkj> le katoliško cerkev mora država prisiliti, da se ne sklicuje na teološke izjave kot "neizbrisno znamenje" pri preštevanju števila pripadnikov, pač pa mora upoštevati izjave odraslih oseb.
Okapi pravi, da to v resnici ni problem. Glede na to, da jaz drugačnih podatkov nimam, mu verjamem, verjamem pa tudi tistim, ki ne želijo biti zavedeni v knjigah kot član ene najbolj abotnih organizacij naše kolektivne zgodovine, da se iz njih norčujejo, ko zahtevajo izbris.
Ne, ni.
nokkj> Krst pri krščanstvu je vsekakor velik napredek pri obeleževanju pripadnosti v primerjavi z obrezovanjem.
nokkj> le katoliško cerkev mora država prisiliti, da se ne sklicuje na teološke izjave kot "neizbrisno znamenje" pri preštevanju števila pripadnikov, pač pa mora upoštevati izjave odraslih oseb.
Okapi pravi, da to v resnici ni problem. Glede na to, da jaz drugačnih podatkov nimam, mu verjamem, verjamem pa tudi tistim, ki ne želijo biti zavedeni v knjigah kot član ene najbolj abotnih organizacij naše kolektivne zgodovine, da se iz njih norčujejo, ko zahtevajo izbris.
Zgodovina sprememb…
Zakaj so se ti smilili?
Ker so drugacni od tebe?
Sej ni bil nobeden drugačen od mene, razlika je bila le ta da so hodili tja proti svoji volji in se je to videlo zato so se mi smilili in še vedno se mi taki otroci! Ti povem primer v mojem kraju:
- Otrok vstane ob 6.30 ali pa še prej, da se pripravi na avtobus
- Za 8h pride v šolo
- Domov iz šole prde z avtobusok ob 15.00 +-20min odvisno od kraja nato pa naravnost še 1h ali kolikor majo h verouku! Mislim že tako so v šolah otroci natrpani z brezveznimi stvarmi potem da ga pošiljaš h verouku kjer mu cerkev vsiljuje nekaj kar je le za cerkev dobro??
Ne, ni.
Ne vem po čem določaš pripadnost vrstam. Včasih so bili odločilni znaki morfologoija bitja ipd... Dandanes je to že davno zastarelo, vrsto določa DNK.
Živo bitje, ki ima človeško DNK, je človek. To je biološka definicija človeka.
Oplojena celica, ki se začne deliti je človek. Sicer v zelo zgodnji razvojni stopnji, ampak je človek.
To je nemogoče negirati.
Ne niso. Direktno Jezusovo učenje, piše v Bibliji.
Po moje je problem, še posebej ko se zaradi varčevanja izpustijo popisi prebivalstva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nokkj ()
nokkj> vrsto določa DNK.
Načeloma to pomeni, da ne moreš vedeti, katero vrsto bo ženska rodila, dokler ne odvzameš vzorca.
nokkj> Direktno Jezusovo učenje, piše v Bibliji.
Jaz nimam razlogov, da bi verjel, da je katerikoli del Biblije zares jezusovo učenje.
nokkj> Po moje je problem, še posebej ko se zaradi varčevanja izpustijo popisi prebivalstva.
V vsakem primeru je prepoved krsta nedopustno vmešavanje v pravice staršev (ki so od pravic otroka večje iz povsem praktičnih razlogov).
Načeloma to pomeni, da ne moreš vedeti, katero vrsto bo ženska rodila, dokler ne odvzameš vzorca.
nokkj> Direktno Jezusovo učenje, piše v Bibliji.
Jaz nimam razlogov, da bi verjel, da je katerikoli del Biblije zares jezusovo učenje.
nokkj> Po moje je problem, še posebej ko se zaradi varčevanja izpustijo popisi prebivalstva.
V vsakem primeru je prepoved krsta nedopustno vmešavanje v pravice staršev (ki so od pravic otroka večje iz povsem praktičnih razlogov).
Zgodovina sprememb…
Haha, rodila bo dinozavra. Vsak se kako se spajajo delijo in spajajo kromosomi itd... tako da ni nobenih izgovorov.
To ni tema. Whatever. V glavnem kristjani nikoli niso obrezovali, imajo za to navodilo v Bibliji.
Verjetno res. Pritisk bi moral biti drugje, kot sem opisal zgoraj.
nokkj> Haha, rodila bo dinozavra. Vsak se kako se spajajo delijo in spajajo kromosomi itd... tako da ni nobenih izgovorov.
Kdo pa pravi, da je bila vpletena v spočetje?
Kdo pa pravi, da je bila vpletena v spočetje?
Ja, res je. Moram biti znanstveno natančen - možne so tudi izventelesne oploditve itd...
Oplojena celica, ki nastane iz človeške semenčice in človeškega jajčeca (in posledično ima celotno človeško DNK z vsemi markerji itd, ki ljudi razlikujejo od drugih vrst) in se začne deliti, je človek.
Oplojena celica, ki nastane iz človeške semenčice in človeškega jajčeca (in posledično ima celotno človeško DNK z vsemi markerji itd, ki ljudi razlikujejo od drugih vrst) in se začne deliti, je človek.
nokkj> je človek.
Ne, ni.
Če bi bila, potem bi se moral pred vsakim spolnim odnosom postavit v vrsto za davčno številko potencialnega človeka.
Ne, ni.
Če bi bila, potem bi se moral pred vsakim spolnim odnosom postavit v vrsto za davčno številko potencialnega človeka.
Zgodovina sprememb…
bluefish ::
Ali če posilstvo stori umsko moten človek in je velika verjetnost, da bo otrok prav tako to nasledil od posiljevalca. V tem primeru sem za splav.Potem si hinavec.
Seveda sem.
Tako najlažje oblatiš nasprotne argumente, kajne?
Naj uganem. Si proti krstu, proti smrtni kazni, ampak za odstranitev komaj se razvijajočega človeka s splavom pa seveda si. Potem si ti ..... človek načel?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12860 (10952) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16624 (6915) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9296 (7118) | cbelica |