Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi

joze67 ::
In again. Dva sta, ki še nista starša, in se pravočasno spopadata s problemom. Ko bosta starša, bosta menda že na konsenzu - ali pa je bolje, da nista starša (vsaj ne v španoviji).

Vajenc ::
HairMan> sem še zmeraj jezen na svoje, da so me proti moji volji vpletli v največjo mafijsko korporacijo na svetu, iz katere se še izpisati ne morem, brez da bi me pred vsemi sosedi za vse večne čase prekleli (menda se to zgodi na nedeljski maši, ko se "izpišeš")
To pa zameglen in nezdrav pogled na isto stvar.
Prosim, objasni.
Sem za konstruktivno debato.
Nezdrav zato, ker si misliš, da so te starši s krstom vpisali v mafijsko organizacijo. Kar ni res. Krstili so te zato, ker so ti hoteli najboljše. Vsaj ponavadi je tako. Zameglen pa zato, ker te ob izpisu na nedeljski maši ne bodo prekleli za vse večne čase.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen

solatko ::
Vajenc - Ovce se ne zavedajo, da so otroka dali na spisek, ki je nezbrisljiv.
Delo krepa človeka

jype ::
joze67> Jype, moraš imeti zadnjo besedo, pa naj stane kar hoče. On pravi, da so stvari res, alipa ne; da morda za katero ne vemo, ampak da na dolgi rok tako je. Gödel, po drugi strani, je dokazal, da temu ni tako. In na osnovi napačne predpostavke ("stvari so bodisi res ali pa ne") lahko izpelješ ampak prav res karkoli.
NE, to ne drži. Nauči se brati: Kar on trdi je nekaj popolnoma drugega. Trdi, da če je nekaj res (na podlagi empirično dokazljivih dejstev), je pametno temu verjeti, če nekaj ni res (na podlagi empirično dokazljivih dejstev) pa pametno verjeti, da ne drži. Če ni mogoče ugotoviti, ali je res ali ne, je treba opustiti sodbo o tem, ali je res ali ne, ter se sprijazniti s tem, da ne vemo. Moja beseda je pri tem nepomembna, pomembno je, da ti poskušaš besede narobe interpretirati.
solatko> Vajenc - Ovce se ne zavedajo, da so otroka dali na spisek, ki je nezbrisljiv.
Ne vemo, ali je nezbrisljiv ali ne, ker organizacija, ki ga vzdržuje, posluje skrajno netransparentno. Približno tako, kot bi ga ob rojstvu vpisali v register sodelavcev udbe.
NE, to ne drži. Nauči se brati: Kar on trdi je nekaj popolnoma drugega. Trdi, da če je nekaj res (na podlagi empirično dokazljivih dejstev), je pametno temu verjeti, če nekaj ni res (na podlagi empirično dokazljivih dejstev) pa pametno verjeti, da ne drži. Če ni mogoče ugotoviti, ali je res ali ne, je treba opustiti sodbo o tem, ali je res ali ne, ter se sprijazniti s tem, da ne vemo. Moja beseda je pri tem nepomembna, pomembno je, da ti poskušaš besede narobe interpretirati.
solatko> Vajenc - Ovce se ne zavedajo, da so otroka dali na spisek, ki je nezbrisljiv.
Ne vemo, ali je nezbrisljiv ali ne, ker organizacija, ki ga vzdržuje, posluje skrajno netransparentno. Približno tako, kot bi ga ob rojstvu vpisali v register sodelavcev udbe.

lambda ::
Nasprotno pa neverujoči poskušajo oz. želijo preprečit vernim krstit njihove otroke.
Ne, ti si pozabil eno dejstvo, da verujoča mama sili neverujočega očeta da naj da krstiti otroka. Si ze pozabil?
Seveda nisem. Kako mama in oče razrešita svoje težave med sabo, je popolnoma njuna stvar, pametni ljudje se konsenzualno že do časa zmenijo kako bo do reševali stvari, še preden imajo skupaj otroke. Če se ne, sta si pa sama kriva za situacijo. Torej da se bolj jasno izrazim: nihče ne poskuša doseči, da bi pari v splošnem morali krščevati svoje otroke. Poskušate pa nekateri tukaj doseči, da pari ne bi smeli krščevati svojih otrok. Boš to uspel dojeti?
In tudi te podlosti, da vero enačiš z institucijo RKC, se odvadi, vem sicer da je to pogost trik zagovornikov
RKC, da preusmerijo temo iz kritike RKC na kritiko vere kljub temu sem večkrat eksplicitno povedal, da z vero
ni nič narobe.
To, da je solo verovanje ok, grupno verovanje pa ne, je le tvoja nesmiselna sodba. Kot da je verovati doma sam za 4 stenami ok, če se jih pa 500 zbere med 4 stenami in tam skupaj verujejo, pa to ni ok (čeprav so vsi konsenzualno tam). Tako, kot da bi rekel, da je ok, če si pisatelj, če si včlanjen v pisateljsko društvo, je pa to oh in sploh podlo.

nubes> Poskušate pa nekateri tukaj doseči, da pari ne bi smeli krščevati svojih otrok.
Poskušamo doseči, da bi pari:
- ugotovili, da je to škodljivo za družbo in otroka
- ugotovili, da je to v nasprotju z naukom svetega pisma
- s to prakso prenehali.
Prepoved je nesmiselna.
nubes> To, da je solo verovanje ok, grupno verovanje pa ne, je le tvoja nesmiselna sodba. Kot da je verovati doma sam za 4 stenami ok, če se jih pa 500 zbere med 4 stenami in tam skupaj verujejo, pa to ni ok (čeprav so vsi konsenzualno tam). Tako, kot da bi rekel, da je ok, če si pisatelj, če si včlanjen v pisateljsko društvo, je pa to oh in sploh podlo.
Če bi pisateljsko društvo imelo svojo državo, banko in oddelek za izogibanje kazenskemu pregonu, bi se reči hitro zapletle.
Poskušamo doseči, da bi pari:
- ugotovili, da je to škodljivo za družbo in otroka
- ugotovili, da je to v nasprotju z naukom svetega pisma
- s to prakso prenehali.
Prepoved je nesmiselna.
nubes> To, da je solo verovanje ok, grupno verovanje pa ne, je le tvoja nesmiselna sodba. Kot da je verovati doma sam za 4 stenami ok, če se jih pa 500 zbere med 4 stenami in tam skupaj verujejo, pa to ni ok (čeprav so vsi konsenzualno tam). Tako, kot da bi rekel, da je ok, če si pisatelj, če si včlanjen v pisateljsko društvo, je pa to oh in sploh podlo.
Če bi pisateljsko društvo imelo svojo državo, banko in oddelek za izogibanje kazenskemu pregonu, bi se reči hitro zapletle.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

nubes - V večini zakonov in zvez ateista in katoličana, zmaga katoličan in otrok mora k krstu. Smo ateisti pač bolj strpni kot so katoličani, ki povsod, tudi s silo, hočejo širit svoje prepričanje.
Vseeno pa je s tem kršena pravica enega od staršev in otroka.
Delo krepa človeka

jype > Če bi pisateljsko društvo imelo svojo državo, banko in oddelek za izogibanje kazenskemu pregonu, bi se reči hitro zapletle.
Ne vem sicer kaj bi bilo narobe z državo in banko. Kar se pa izogibanja kazenskemu pregonu tiče, imamo pa ustrezne zakone, da se take stvari sankcionirajo. A je sedaj problem v starših, ki krstijo otroke, ali v tistih, ki kršijo zakone?
Za otroke sta se konsenzualno odločila in sta vnaprej vedela, da bosta morala sprejeti to neizbežno odločitev, ali otroka krstiti ali ne. Njun problem, kajne?
Ne vem sicer kaj bi bilo narobe z državo in banko. Kar se pa izogibanja kazenskemu pregonu tiče, imamo pa ustrezne zakone, da se take stvari sankcionirajo. A je sedaj problem v starših, ki krstijo otroke, ali v tistih, ki kršijo zakone?
V večini zakonov in zvez ateista in katoličana, zmaga katoličan in otrok mora k krstu. Smo ateisti pač bolj strpni kot so katoličani, ki povsod, tudi s silo, hočejo širit svoje prepričanje.
Za otroke sta se konsenzualno odločila in sta vnaprej vedela, da bosta morala sprejeti to neizbežno odločitev, ali otroka krstiti ali ne. Njun problem, kajne?

Hair ::
jebemti gre hitro ta debata.
samo dodatek na moj prejšnji post:
enako škodljiva kot krst (ne enako, še bolj!) sta tudi božič in velika noč. tako da se vsi posipajte s pepelom, ki to praznujete v kakršnikoli obliki, pa pizdite čez krst.
za ostalo se vrnem kasneje :D
samo dodatek na moj prejšnji post:
enako škodljiva kot krst (ne enako, še bolj!) sta tudi božič in velika noč. tako da se vsi posipajte s pepelom, ki to praznujete v kakršnikoli obliki, pa pizdite čez krst.
za ostalo se vrnem kasneje :D
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Da se dobiti papir, da nisi več pripadnik RKC, s katerim se z lahkoto vpišeš med muslimane. Če si v cerkvenih knjigah še vedno voden kot njihov sledilec nebi smelo imeti nobenega vpliva na tvoje nadaljne življenje.
Woody Allen
Woody Allen

nubes> A je sedaj problem v starših, ki krstijo otroke
Problem je v starših, ki nosijo kriminalni organizaciji otroke in članarino za njihovo včlanitev.
Problem je v starših, ki nosijo kriminalni organizaciji otroke in članarino za njihovo včlanitev.

Limit-sky ::
Pri nas imamo kolesarski klub z evidenco več kot 30 let. Seveda se nizkointeligentni kolesarčki ne spuščajo v to... Moj starejši sin je bil član. Kaj mi je storiti, da ga ne zamenjujejo z ostalimi bedniki? Rekli so, da se lahko izpiše... Nič pa o tem, kaj se s temi evidencami dogaja potem.
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.
And I am extremist.

Okapi ::
s katerim se z lahkoto vpišeš med muslimane.Med muslimane se lahko vpišeš tudi brez izpisnice.
O.

Vajenc> Da se dobiti papir, da nisi več pripadnik RKC, s katerim se z lahkoto vpišeš med muslimane. Če si v cerkvenih knjigah še vedno voden kot njihov sledilec nebi smelo imeti nobenega vpliva na tvoje nadaljne življenje.
Ja, saj tega papirja v resnici ne rabiš za vpis v muslimane, pa tudi to da si v arhivih režimske tajne policije zaveden kot informant ne bi smelo imeti nobenega vpliva na tvoje življenje.
Limit-sky> Pri nas imamo kolesarski klub z evidenco več kot 30 let. Seveda se nizkointeligentni kolesarčki ne spuščajo v to... Moj starejši sin je bil član. Kaj mi je storiti, da ga ne zamenjujejo z ostalimi bedniki? Rekli so, da se lahko izpiše... Nič pa o tem, kaj se s temi evidencami dogaja potem.
Pokličeš informacijsko pooblaščenko in reči urediš.
Ali gre morda za kolesarski klub s sedežem v kolesarskiklublandiji?
Ja, saj tega papirja v resnici ne rabiš za vpis v muslimane, pa tudi to da si v arhivih režimske tajne policije zaveden kot informant ne bi smelo imeti nobenega vpliva na tvoje življenje.
Limit-sky> Pri nas imamo kolesarski klub z evidenco več kot 30 let. Seveda se nizkointeligentni kolesarčki ne spuščajo v to... Moj starejši sin je bil član. Kaj mi je storiti, da ga ne zamenjujejo z ostalimi bedniki? Rekli so, da se lahko izpiše... Nič pa o tem, kaj se s temi evidencami dogaja potem.
Pokličeš informacijsko pooblaščenko in reči urediš.
Ali gre morda za kolesarski klub s sedežem v kolesarskiklublandiji?
Zgodovina sprememb…

Okapi ::
Rekli so, da se lahko izpiše...Za nazaj se v resnici ne moreš iz ničesar izpisati. Nekoč sem bil tabornik in taborniška organizacija mi ne more dati potrdila, da nikoli nisem bil tabornik. Tudi afaik ne moreš doseči, da bi te izbrisali iz arhiva. A lahko od lastnikov slo-techa zahtevaš, da zbrišejo vse tvoje poste?
O.

nubes - redko se mladi pred rojstvom dogovorijo za tako trivialne reči, kot je krst otroka, po navadi imajo z drugimi, življensko bolj pomembnimi zadevami.
Ob rojstvu pa pride do izsiljevanj in po navadi popuščanja, oziroma zmage teh izsiljevanj, s trani katolikov.
Če bi RKC in ostale krščanske ločine, predpisale (tako kot država za vozniški izpit), da se te zadeve opravijo pri 16+, nebi bilo nič narobe.
Ob rojstvu pa pride do izsiljevanj in po navadi popuščanja, oziroma zmage teh izsiljevanj, s trani katolikov.
Če bi RKC in ostale krščanske ločine, predpisale (tako kot država za vozniški izpit), da se te zadeve opravijo pri 16+, nebi bilo nič narobe.
Delo krepa človeka

Saladin ::
Če ima nekdo težave z neverujočimi - potem je najlažji in najboljši način za spremembo njihovih dogem na strpen način - da pokažeš da to stanje ni potrebno in da je nesmiselno.
Zmeren ateizem je boljši in racionalnejši od nezmerne religije tako da se ne strinjam.
Napihovanje tega nedolžnega pomanjkanja vere kot izgovor za iskanje vsega slabega in zlobnega v neverujočem le pokazuje sovraštvo in prezir do neverovanja na povsem zgrešenem mestu, kar ima skoraj gotovo za efekt defenzivo in protiofenzivo s strani neverujočih - do neke mere povsem upravičeno.
Zmeren ateizem sam po sebi ni nič slabega tako da se ne strinjam.
Da ne omenjam, da tako vzpodbujanje sovraštva seje seme za vsake vrste novih ekstremistov. Povsem brez potrebe.
Absolutely true.
In kaj sedaj?
Debata vernik/ateist je "passe".
Prava debata je okoli zmerneža in ekstremista. In skrbi me, da le redki vidijo kako nasilen in sktremen govor se uporablja v tej temi in to posebno od strani tistih, ki naj bi zagovarjali nek objektiven humanizem.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Saladin> Prava debata je okoli zmerneža in ekstremista.
Ne. Prava debata je okrog prisile in njenih implikacij, že od začetka teme naprej.
Ne. Prava debata je okrog prisile in njenih implikacij, že od začetka teme naprej.

s katerim se z lahkoto vpišeš med muslimane.Med muslimane se lahko vpišeš tudi brez izpisnice.
O.
Še en razlog manj za skrb zaradi krsta ;)
jype> pa tudi to da si v arhivih režimske tajne policije zaveden kot informant ne bi smelo imeti nobenega vpliva na tvoje življenje.
Zaradi tega imaš lahko probleme. V Sloveniji jih zaradi krsta ponavadi nimaš, razen, če slučajno naleti nate, kar mu lahko uniči idealno predstavo o starših ;)
Woody Allen
Woody Allen

Vajenc> Zaradi tega imaš lahko probleme.
Ne, ne moreš jih imeti. Če ne verjameš v te reči, se te to ne tiče na noben način. Nima nobenih posledic za tvoje življenje. (Vsaj verniki tako pravite.)
Vajenc> V Sloveniji jih zaradi krsta ponavadi nimaš, razen, če slučajno naleti nate, kar mu lahko uniči idealno predstavo o starših ;)
Skratka, že zato ker jaz obstajam bi se morali starši vzdržati krsta svojih otrok, dokler ti ne morejo vanj privoliti.
Ne, ne moreš jih imeti. Če ne verjameš v te reči, se te to ne tiče na noben način. Nima nobenih posledic za tvoje življenje. (Vsaj verniki tako pravite.)
Vajenc> V Sloveniji jih zaradi krsta ponavadi nimaš, razen, če slučajno naleti nate, kar mu lahko uniči idealno predstavo o starših ;)
Skratka, že zato ker jaz obstajam bi se morali starši vzdržati krsta svojih otrok, dokler ti ne morejo vanj privoliti.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: marvin42 ()

jype> Ne, ne moreš jih imeti. Če ne verjameš v te reči, se te to ne tiče na noben način. Nima nobenih posledic za tvoje življenje. (Vsaj verniki tako pravite.)
Če si bil udbovski informant in si soseda po krivem zatožil, zaradi njegove lepe žene, ti bo sosed vrnil trikratno za vsak dan na Golem otoku. Če zve ofc. Krst ti v državi s cerkveno dediščino ne more škoditi, sploh, če ne verjameš vanj.
Woody Allen
Woody Allen

Vajenc> Če si bil udbovski informant
Kdo pravi, da si bil udbovski informant? Samo starši so te vpisali v register udbovskih informantov, zato si udbovski informant.
Kdo pravi, da si bil udbovski informant? Samo starši so te vpisali v register udbovskih informantov, zato si udbovski informant.

HairMan> sem še zmeraj jezen na svoje, da so me proti moji volji vpletli v največjo mafijsko korporacijo na svetu, iz katere se še izpisati ne morem, brez da bi me pred vsemi sosedi za vse večne čase prekleli (menda se to zgodi na nedeljski maši, ko se "izpišeš")
To pa zameglen in nezdrav pogled na isto stvar.
Prosim, objasni.
Sem za konstruktivno debato.
Nezdrav zato, ker si misliš, da so te starši s krstom vpisali v mafijsko organizacijo. Kar ni res. Krstili so te zato, ker so ti hoteli najboljše. Vsaj ponavadi je tako. Zameglen pa zato, ker te ob izpisu na nedeljski maši ne bodo prekleli za vse večne čase.
koliko cerkev ukrepa v zvezi s pedofilijo (in prenekaterimi ostalimi zadevami)?
koliko je don corleone ukrepal v zvezi z umori, ki jih je zagrešil luca brasi?
kaj se zgodi ob izpisu?

Vajenc> Če si bil udbovski informant
V tem primeru bi v sedanji ureditvi verjel staršem, da sta me hotela zaščititi pred "našimi". Težko pa to dvoje primerjaš, ker udba pred tem ni bila nikakor vtisnjena v našo memorijo.
Woody Allen
Woody Allen

Prava debata je okrog prisile in njenih implikacij, že od začetka teme naprej.
Vsi starši po celem svetu so prisilno dali svojim otrokom imena, ki jih otroci sami niso izbirali niti nujno želeli.
Boš tudi imena prepovedal? Moral bi - saj ima ime bistveno večjo težo kot pa krst.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()

Vajenc> V tem primeru bi v sedanji ureditvi verjel staršem, da sta me hotela zaščititi pred "našimi". Težko pa to dvoje primerjaš, ker udba pred tem ni bila nikakor vtisnjena v našo memorijo.
Skratka, krst kot srž družbene prisile katolicizma na slovenskem se ti zdi sprejemljiv, ne bi se ti pa zdel sprejemljiv podoben institut komunistične indoktrinacije, če bi obstajal?
Sej lepo, da praviš da si ateist, ampak ti še mal manjka.
Saladin> Vsi starši po celem svetu so prisilno dali svojim otrokom imena, ki jih otroci sami niso izbirali niti nujno želeli.
Otroka tudi niso vprašali, če sploh želi biti rojen, ali če želi biti na organski kemiji temelječa oblika življenja. Kljub temu, da argument lahko privlečeš do absurda, tega ni treba: Otroku ničesar ne manjka, če ni krščen, če je brez imena, pa mu manjka pomembna družbena kategorija.
Skratka, krst kot srž družbene prisile katolicizma na slovenskem se ti zdi sprejemljiv, ne bi se ti pa zdel sprejemljiv podoben institut komunistične indoktrinacije, če bi obstajal?
Sej lepo, da praviš da si ateist, ampak ti še mal manjka.
Saladin> Vsi starši po celem svetu so prisilno dali svojim otrokom imena, ki jih otroci sami niso izbirali niti nujno želeli.
Otroka tudi niso vprašali, če sploh želi biti rojen, ali če želi biti na organski kemiji temelječa oblika življenja. Kljub temu, da argument lahko privlečeš do absurda, tega ni treba: Otroku ničesar ne manjka, če ni krščen, če je brez imena, pa mu manjka pomembna družbena kategorija.
Zgodovina sprememb…

r3dkv1c4 ::
redkvica79 - Lahko imaš hude psihološke travme, ko ugotoviš, da so te tvoji starši, celo mladost zavajali, in ti kazali samo lepe pravljice, ko pa spoznaš, kakšni zločini proti človeštvu so za tem, ugotoviš, da so ti celo življenje lagali in te porivali v to organizacijo.
Še vseeno pa bi rad slišal kakšno mnenje o kršenju pravic, enemu od staršev.
solatko ne mesaj izjav drugih z mojimi.....
to kar si pripisal meni je izjavil energetik.

HairMan> koliko cerkev ukrepa v zvezi s pedofilijo (in prenekaterimi ostalimi zadevami)?
Malo in to je velik problem RKC. Ampak vernikom pomeni vkoreninjena vera precej več kot sama ustanova.
HairMan> koliko je don corleone ukrepal v zvezi z umori, ki jih je zagrešil luca brasi?
Luca Brasi je moril na ukaz donCorleona, pedofilije Benedikt ne narekuje.
hairMan> kaj se zgodi ob izpisu?
Olajša se duša vernika. Ateistu bi moralo biti vseeno za krst, razen, če mu princip narekuje drugače. Pa mogoče te duhovnik in starokopitneži bolj hladno pozdravljajo. Nič filmskega.
Woody Allen
Woody Allen

niti benedikt, niti corleone nista nikoli ukazala. sta pa vedela, kaj se bo zgodilo.
don corleone je poklical luca, benedikt pa prepoveduje seks.
don corleone je poklical luca, benedikt pa prepoveduje seks.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hair ()

Vajenc> Malo in to je velik problem RKC. Ampak vernikom pomeni vkoreninjena vera precej več kot sama ustanova.
Imam rešitev: Krstijo naj zasebno.
Vajenc> pedofilije Benedikt ne narekuje.
S kakšno gotovostjo lahko to trdiš? Zavedam se, da je vprašanje absurdno, a vendar: Izkaže se, da je RKC tako izjemno intimno sodelovala z nacističnim (POZOR: nacional-socialističnim, v nasprotju z vsemi doktrinami, nauki in ideologijo RKC) režimom, da bi tudi temu lahko rekel absurd.
Vajenc> Olajša se duša vernika. Ateistu bi moralo biti vseeno za krst, razen, če mu princip narekuje drugače. Pa mogoče te duhovnik in starokopitneži bolj hladno pozdravljajo. Nič filmskega.
Ja, saj to je vse fino, problem je samo v tem, kar izpostavljamo znova in znova in se nekaterim ne zdi big deal, ko pride do komunistične analogije se pa nenadoma plošča obrne.
Imam rešitev: Krstijo naj zasebno.
Vajenc> pedofilije Benedikt ne narekuje.
S kakšno gotovostjo lahko to trdiš? Zavedam se, da je vprašanje absurdno, a vendar: Izkaže se, da je RKC tako izjemno intimno sodelovala z nacističnim (POZOR: nacional-socialističnim, v nasprotju z vsemi doktrinami, nauki in ideologijo RKC) režimom, da bi tudi temu lahko rekel absurd.
Vajenc> Olajša se duša vernika. Ateistu bi moralo biti vseeno za krst, razen, če mu princip narekuje drugače. Pa mogoče te duhovnik in starokopitneži bolj hladno pozdravljajo. Nič filmskega.
Ja, saj to je vse fino, problem je samo v tem, kar izpostavljamo znova in znova in se nekaterim ne zdi big deal, ko pride do komunistične analogije se pa nenadoma plošča obrne.

jype> Skratka, krst kot srž družbene prisile katolicizma na slovenskem se ti zdi sprejemljiv, ne bi se ti pa zdel sprejemljiv podoben institut komunistične indoktrinacije, če bi obstajal?
Če bi te cerkev v današnjem času poslala na Goli otok brez krsta, bi tudi sam krstil svoje otroke, čeprav bi cerkev zaničeval. Ker temu ni tako, si mislim, da starši, ki krstijo svojega otroka, pri sebi že vedo zakaj to delajo. In dokler za otroka to ni škodljivo, nimam po nobenih zakonih ali moralnih vrednotah pravice obsojati starše za to. Ob vsaki priložnosti pa povem, da mi ni všeč hinavščina RKC in zanimivo se večina vernikov v mojem dosegu strinja z mano. Krst bo neizbežno izginil, ko bo znanje doseglo vsakega vernika v vasi. Do takrat pa lahko brez učinka butaš z glavo ob steno in se čudiš stvarem, ki jih ne zastopiš.
Woody Allen
Woody Allen

Vajenc> Če bi te cerkev v današnjem času poslala na Goli otok brez krsta, bi tudi sam krstil svoje otroke, čeprav bi cerkev zaničeval.
S tem bi seveda utrjeval prakso cerkve in jo s tem podpiral.
Vajenc> Ker temu ni tako, si mislim, da starši, ki krstijo svojega otroka, pri sebi že vedo zakaj to delajo. In dokler za otroka to ni škodljivo, nimam po nobenih zakonih ali moralnih vrednotah pravice obsojati starše za to.
Temu seveda ni tako izključno zato, ker je dovolj staršev preklelo farško bando in jim odreklo podporo, med drugim tudi tako, da niso krstili svojih otrok (pri njih - morda so jih zasebno, pa mi tega ne vemo, ter se nas tudi ne tiče).
Vajenc> Ker temu ni tako, si mislim, da starši, ki krstijo svojega otroka, pri sebi že vedo zakaj to delajo. In dokler za otroka to ni škodljivo, nimam po nobenih zakonih ali moralnih vrednotah pravice obsojati starše za to.
Temu seveda ni tako izključno zato, ker je dovolj staršev preklelo farško bando in jim odreklo podporo, med drugim tudi tako, da niso krstili svojih otrok (pri njih - morda so jih zasebno, pa mi tega ne vemo, ter se nas tudi ne tiče).
Zgodovina sprememb…

Tudi prav, če bi zaradi tega moj otrok preživel.
Woody Allen
Woody Allen

Otroku ničesar ne manjka, če ni krščen,
In ni nič na slabšem če je.
če je brez imena, pa mu manjka pomembna družbena kategorija.
Če pa ima glupo/zlobno zbrano ime pa bo imel težave vse življenje - od šole naprej. Pa to vseeno dopuščamo kot naravno pravico staršev. Potemtakem je slednje večji "zločin" in zahteva priritetnejšo obravnavo.
Pa ne vidim da bi se vršila kaka peticija okoli tega.

Saladin> In ni nič na slabšem če je.
Je na slabšem. Družba je bolj zaostala, če je krščen, preden se lahko o tem izreče.
Saladin> Če pa ima glupo/zlobno zbrano ime pa bo imel težave vse življenje - od šole naprej.
Tudi ime spremeni in ti praviš, da je ime "Retard Novak" OK, če ga izberejo starši ter da v tem ni nobene škode (ker mu originalno ime nič ne pomeni in ga lahko spremeni, ko odraste).
Je na slabšem. Družba je bolj zaostala, če je krščen, preden se lahko o tem izreče.
Saladin> Če pa ima glupo/zlobno zbrano ime pa bo imel težave vse življenje - od šole naprej.
Tudi ime spremeni in ti praviš, da je ime "Retard Novak" OK, če ga izberejo starši ter da v tem ni nobene škode (ker mu originalno ime nič ne pomeni in ga lahko spremeni, ko odraste).
Zgodovina sprememb…

mtosev ::
čakam na jokanje in zgražanje ob tem, da se dosti otrokom obreže lulčka brez, da bi oni privolili v to
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()

groza!!
jype, jaz te bolj ali manj podpiram v debati! nisi sam! :D
občudujem voljo :)
saj veš, da je vseeno če ne, a ne? :)
ne boš nikoli prišel do dna. prisežem ti.
je pa včasih fun :)
jype, jaz te bolj ali manj podpiram v debati! nisi sam! :D
občudujem voljo :)
saj veš, da je vseeno če ne, a ne? :)
ne boš nikoli prišel do dna. prisežem ti.
je pa včasih fun :)
Zgodovina sprememb…

mtosev> čakam na jokanje in zgražanje ob tem, da se dosti otrokom obreže lulčka brez, da bi oni privolili v to
Abotno in v tem času brez vsake smiselne potrebe. Nekaj na nivoju povijanja nog kitajskim deklicam, piercingu in povijanju glav v nekaterih staroselskih kulturah.
HairMan> ne boš nikoli prišel do dna. prisežem ti.
Sem že na prvi strani teme, zdaj samo ponavljam že povedano, ostali pa me poskušajo zmesti, pa jim že 17 strani ne uspeva.
Abotno in v tem času brez vsake smiselne potrebe. Nekaj na nivoju povijanja nog kitajskim deklicam, piercingu in povijanju glav v nekaterih staroselskih kulturah.
HairMan> ne boš nikoli prišel do dna. prisežem ti.
Sem že na prvi strani teme, zdaj samo ponavljam že povedano, ostali pa me poskušajo zmesti, pa jim že 17 strani ne uspeva.
Zgodovina sprememb…

Na slabšem bo le, če bo v družbi podobno nastrojenih kot ti tukaj. Mar ne vidiš kake izraze uporabljaš? Zaostala? Se zavedaš kako žaljivo je to? Mar ne bi rekel tradicionalno, praznoverno, nepotrebno,... Kajti v najslabšem primeru je zgolj to in tako bi se moralo obravnavati.
Tudi ime spremeni in ti praviš, da je ime "Retard Novak" OK, če ga izberejo starši ter da v tem ni nobene škode.
Seveda je jasna škoda, do katere pa imajo starši vso pravico in legalnost.
Pokazujem le, da obstajajo stvari ki dejansko lahko škodijo otrokom pa jih jasno dopuščamo ker vemo, da je škoda omejena, da bi z preprečitvijo tega odpirali vrata v še večji krog nepotrebnih prepovedi in da se gre za vprašanja znotraj čiste ovlasti staršev.
Ime je lahko tudi povsem normalno - pa ga bo otrok sovražil. Je zato bolje, da bo brez imena? Ali da bo smel imeti zgolj strikten nabor določenih imen? Ali da mu ime izbirajo drugi, morda na random da ne bo imel koga krivit? Ali da mu je default ime Babyone ali Babydvatisoč, dokler ne bo sam sposoben izbrati imena ki si ga želi?
Otrok ni neodvisno bitje z neomejeno svobodo. Starši imajo določene pravice nad njim in nekaj tako banalnega kot je krst definitivno spada pod te pravice.

BigWhale ::
Krst je pri nas praktično ekvivalenten vpisu v stranko, oddaji glasu po vesti staršev ali najemu kredita, ker ima materialne posledice.
Nima jih. Ce se ne motim (lahko, da se) so stevilo pripadnikov RKCja in drugih verstev dobili na popisu prebivalstva. Ce drzava potem slepo verjeme cerkvi, ki potem enkrat mesecno prinese update, je to potem itak narobe. Itak je ze narobe to, da jim drzava daje denar (v kakrsnikoli obliki) in bi se morali boriti proti temu, ne proti krstu.
Torej zaradi tega, ker so tebe krstili ni nihce pridobil nobene materialne koristi, cerkev jo je pridobila? Kaj so pa starsi dali denar. Mar bi rekli, da nimate denarja. :>

redko se mladi pred rojstvom dogovorijo za tako trivialne reči, kot je krst otroka, po navadi imajo z drugimi, življensko bolj pomembnimi zadevami.
Če je to tako 'trivialna stvar', da se nima smisla prej dogovarjat o tem, potem sploh ne vidim kje je težava - le zakaj bi se zaradi trivialnih stvari kdo počutil izsiljevanega?
V bistvu si že s svojimi izjavami popolnoma nasprotujete. Na eni strani vas moti 'neizbrisnost', drugič pa itak pravite, da nima nobenega pomena.

bravo! :)

BigWhale ::
sem še zmeraj jezen na svoje, da so me proti moji volji vpletli v največjo mafijsko korporacijo na svetu, iz katere se še izpisati ne morem, brez da bi me pred vsemi sosedi za vse večne čase prekleli (menda se to zgodi na nedeljski maši, ko se "izpišeš")
Torej, krst ti je sporen, in jezen si na starse zaradi tega? Ampak se to samo zaradi tega, ker te bodo sosedi prekleli? :)) Da pa pri nedeljski masi povedo, da si se izpisal je pa povsem mozno, vendar dvomim, da se to zgodi, ce izrecno prepoves.
A si tolk jezen na starse, da za bozic ne prides domov na bozicno vecerjo?

krst ni sporen zaradi ideje (menda, niti ne vem točno kaj je), ampak zaradi organizacije, ki jih prireja. Krst se torej izvaja v sklopu moralno spornih oz. nemoralnih aktivnostih.
nisem zares jezen, mi gre pa v nos.
se ne bom izpisal, ker ni vredno časa.
pridem domov. posipam se s pepelom.
se pa že več let intenzivno borim proti temu. manj pepela.
p.s. in veš zakaj nisem jezen... ker takrat informacije niso bile dostopne.
starši se niso nikoli zares izobrazili o tem, s čim se cerkev ukvarja.
razumem, ne zamerm... mi gre pa v nos! :)
danes pa se lahko vsak v 10 min. zato je neodgovorno, da se ne. in potem bi bilo vseh teh 17 strani odveč. še googlat ni treba. smo dali link :)
nisem zares jezen, mi gre pa v nos.
se ne bom izpisal, ker ni vredno časa.
pridem domov. posipam se s pepelom.
se pa že več let intenzivno borim proti temu. manj pepela.
p.s. in veš zakaj nisem jezen... ker takrat informacije niso bile dostopne.
starši se niso nikoli zares izobrazili o tem, s čim se cerkev ukvarja.
razumem, ne zamerm... mi gre pa v nos! :)
danes pa se lahko vsak v 10 min. zato je neodgovorno, da se ne. in potem bi bilo vseh teh 17 strani odveč. še googlat ni treba. smo dali link :)
Zgodovina sprememb…

letos sem namesto božiča praznoval iskrenost.
bi morali videti, kaj se je zgodilo :D haha
bi morali videti, kaj se je zgodilo :D haha
Zgodovina sprememb…

dukenukem ::
glede na to ,kakšne bolane izpade imajo nekateri župniki ,mi je vseeno za krst....zahtevajo pretirane traparije z hodenjem redno v cerkev, tudi za botra ,potem grozijo ,da nemore otrok k birmi, če ni redno v cerkvi ,po drugi strani ,je pa cerkev postala skrumpirana, še bolj kot je že bla ,tko da vsak je lahko veren in veruje brez skrumpiranih posrednikov

BigWhale> Nima jih.
Ima jih. V katerih primerih jih ne bi imel, smo v tej temi že razložili.
Saladin> Na slabšem bo le, če bo v družbi podobno nastrojenih kot ti tukaj. Mar ne vidiš kake izraze uporabljaš? Zaostala? Se zavedaš kako žaljivo je to?
Se. Gre za zaostalost. Če je to žaljiv izraz, se morajo ljudje od zaostalih praks distancirati in sprejeti, da živijo v 21. stoletju, kjer se na včlanjevanje otrok v institucije s slovesom RKC gleda kot na umirajoče ostanke srednjeveške tradicije. Čemu je srednjeveška tradicija zaostala, menda ni treba pojasnjevati posebej.
BigWhale> A si tolk jezen na starse, da za bozic ne prides domov na bozicno vecerjo?
Spoken like a true christian agitator.
Ima jih. V katerih primerih jih ne bi imel, smo v tej temi že razložili.
Saladin> Na slabšem bo le, če bo v družbi podobno nastrojenih kot ti tukaj. Mar ne vidiš kake izraze uporabljaš? Zaostala? Se zavedaš kako žaljivo je to?
Se. Gre za zaostalost. Če je to žaljiv izraz, se morajo ljudje od zaostalih praks distancirati in sprejeti, da živijo v 21. stoletju, kjer se na včlanjevanje otrok v institucije s slovesom RKC gleda kot na umirajoče ostanke srednjeveške tradicije. Čemu je srednjeveška tradicija zaostala, menda ni treba pojasnjevati posebej.
BigWhale> A si tolk jezen na starse, da za bozic ne prides domov na bozicno vecerjo?
Spoken like a true christian agitator.

Pithlit ::
Sam imam vse (krst, obhajilo in birmo)
Saj ti verjamem da te ne moti. Ampak to nikakor ne pomeni da so vsi krščenci taki kot si ti. Nekatere pač moti.
Psihološke travme? Imam občutek, da jih imate samo tisti, ki ste imeli izrazito negativne izkušnje s fanatično vernimi (starimi)starši. Za kar se "zahvalite" njim, ne pa pravici staršev, da vzgajajo glede na svoje prepričanje.
1. - nimam psiholoških travm
2. - starši niso verni
3. - stari starši niso verni
Prekleti smo vsi ki si sploh upamo pomisliti na pravico otrok. Ubogi starši... le kaj porečejo gospoda če ne krstijo svojega otroka. Jap. Pravica starša je da z otrokom počne kar hoče.
Imaš ti željo, da za tvoje otroke arbitrarno določim ime, športno dejavnost in še kaj?
To torej dobim servirano nazaj potem ko rečem da bi se morali otroci sami odločati o krstu.
Če pogledaš skozi oči vernega otroka so njegovi starši izjemno malomarni in ga ne marajo in si ne želijo, da pride v nebesa, če ga ne krstijo ob rojstvu. Ampak za kaj takega razumet bi morala prebrat cel ostavek in ne tri vrstice.
Brez skrbi. Če veren otrok misli da ga starši ne marajo je problem drugje... ne pa v tem da mu manjka krst (za katerega se lahko kadarkoli svobodno odloči... ali pa tudi ne).
In? zato je treba ljudem teptat njihove temeljne pravice in svoboščine?
In? Zato je treba otrokom teptat njihove temeljne svoboščine in pravice?
Glede na to, da je ime nujno zlo potem je še toliko bolj pomebno, da bi bilo regulirano, pa takih idej nima nihče.
Pa saj je regulirano. In to dokaj striktno. Tito anyone? Ali pa Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()

slovenec_89 ::
Resno? Na ST greš spraševat ali naj krstiš otroka?
A ti ni jasno kakšni odgovori bodo? Mar ne veš, da so tu gor sami "intelektualci"?
Razen če samo potrditev iščeš...
A ti ni jasno kakšni odgovori bodo? Mar ne veš, da so tu gor sami "intelektualci"?
Razen če samo potrditev iščeš...

slovenec_89> Mar ne veš, da so tu gor sami "intelektualci"?
Ljudje, ki ne razumejo ničesar (na tem forumu jih ne manjka), se radi norčujejo iz intelektualno sposobnejših.
Ljudje, ki ne razumejo ničesar (na tem forumu jih ne manjka), se radi norčujejo iz intelektualno sposobnejših.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 13186 (11278) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16990 (7281) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9498 (7320) | cbelica |