Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi
St235 ::
Nurmaln, najprej poglej ustavo RS:
Potem poglej Protokol k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin:
Potem poglej Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih:
Mogoče boš sedaj malce lažje razumel zakaj se motiš.
Zdaj pa pametnjakovič, mi prosim povej KJE v konvenciji o otokovih pravicah piše, da starši ne smejo otroka vzgajat v skladu s svojimi prepričanji?
Če se misliš sklicevat na 14. člen lahko takoj obupaš, ker člen govori točno in samo eno stvar: O veri odloča vsak otrok sam v skladu z svojimi zmožnostmi, dokler pa asm o tem ni zmožen presojat pa je izbira prepuščena staršem. Torej ja, ta člen je lahko odličen argument, če bi prišlo do tega, da želijo otroka proti njegovi volji nekam priključit, nikakor pa ne pomeni, da krst ni dovoljen ker otrok ni zmožen dat svojega soglasja.
41. člen
(svoboda vesti)
Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno.
Nihče se ni dolžan opredeliti glede svojega verskega ali drugega prepričanja.
Starši imajo pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom
versko in moralno vzgojo. Usmerjanje otrok glede verske in moralne vzgoje mora biti v
skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge
opredelitve ali prepričanja.
Potem poglej Protokol k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin:
2. člen
Pravica do izobrazbe
Nikomur ne sme biti odvzeta pravica do izobraževanja. Pri izvajanju funkcij, ki so v zvezi z vzgojo in izobraževanjem, mora država spoštovati pravico staršev, da zagotovijo svojim otrokom takšno vzgojo in izobraževanje, ki sta v skladu z njihovim lastnim verskim in filozofskim prepričanjem.
Potem poglej Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih:
4. člen
(1) Starši imajo pravico in dolžnost, da z neposredno skrbjo, s svojim delom in dejavnostjo zagotavljajo uspešen telesni in duševni razvoj svojih otrok.
(2) Zaradi zdrave rasti, skladnega osebnostnega razvoja in usposobitve za samostojno življenje in delo imajo starši pravice in dolžnosti, da skrbijo za življenje, osebnostni razvoj, pravice in koristi svojih mladoletnih otrok. Te pravice in dolžnosti sestavljajo roditeljsko pravico.
(3) Roditeljska pravica pripada skupaj očetu in materi.
Mogoče boš sedaj malce lažje razumel zakaj se motiš.
Zdaj pa pametnjakovič, mi prosim povej KJE v konvenciji o otokovih pravicah piše, da starši ne smejo otroka vzgajat v skladu s svojimi prepričanji?
Če se misliš sklicevat na 14. člen lahko takoj obupaš, ker člen govori točno in samo eno stvar: O veri odloča vsak otrok sam v skladu z svojimi zmožnostmi, dokler pa asm o tem ni zmožen presojat pa je izbira prepuščena staršem. Torej ja, ta člen je lahko odličen argument, če bi prišlo do tega, da želijo otroka proti njegovi volji nekam priključit, nikakor pa ne pomeni, da krst ni dovoljen ker otrok ni zmožen dat svojega soglasja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
nurmaln ::
Preden se sestradana žaba razpočiš mi povej kje in kdaj sem rekel da kdo otroka ne sme
Vzgajati ga v skladu z določenimi prepričanji ni isto kot opredeliti ga kot pripadnika, vernika določene sekte. Otrok nima intelektualne kapacitete da bi se odločil ali je pripadnik kakšne sekte in katere. Je že res da večina staršev ki otroka indoktrinirajo v razne vraže, uspe iz tega otroka dejansko narediti vernika, ampak ne morejo se pa oni opredeliti namesto njega.
vzgajativ skladu s svojimi prepričanji?
Vzgajati ga v skladu z določenimi prepričanji ni isto kot opredeliti ga kot pripadnika, vernika določene sekte. Otrok nima intelektualne kapacitete da bi se odločil ali je pripadnik kakšne sekte in katere. Je že res da večina staršev ki otroka indoktrinirajo v razne vraže, uspe iz tega otroka dejansko narediti vernika, ampak ne morejo se pa oni opredeliti namesto njega.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Hayabusa ::
Ustava RS
Če so starši prepričani, da je za otroka najboljše hoditi po rokah, namesto kruha jesti ščurke ter vzgajati otroke v skladu z Majevsko mitologijo, gre to skozi ?
Starši imajo pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom
versko in moralno vzgojo.
Če so starši prepričani, da je za otroka najboljše hoditi po rokah, namesto kruha jesti ščurke ter vzgajati otroke v skladu z Majevsko mitologijo, gre to skozi ?
Preden se sestradana žaba razpočiš mi povej kje in kdaj sem rekel da kdo otroka ne smevzgajativ skladu s svojimi prepričanji?
Pa sploh bereš, kaj ti ljudje napišemo al samo drgneš svojo lajno?
Tako ustava RS, kot Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin opredeljujeta kot pravico staršev, otroka vzgajajo v skladu z svojimi verskimi prepričanji. Enako kot ga lahko včlanijo v športni klub, pevski krožev, ga lahko včlanijo v versko skupnost. Jebat ga, imajo roditeljsko pravico in zgolj na podlagi fobije pred RKC jo ni dovoljeno omejevat. Ker edina realna druga ureditev je državno kontroliran vzgojni aparat in kolektivna vzgoja. No pa še kakšen vzorec korporativno kontroliranega vzgojnega parata bi lahko našli.
In ja, dokler se otrok ni sam sposoben orpedelit, do nečesa imajo pravico to naredit starši, še več kot pravico imajo dolžnost. PA naj bo to izbira/ ne izbira neke vere, pa naj bo to odločitev o cepljenju, včlanitvi v plesni krožek ali barvi nogavic.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Berem berem, nekateri imate samo nekaj težav z razumevanjem.
Vajenc ::
nurmalen> WFT ima svobodna volja tuki? Filozofske svobodne volje nima nihče v ničemer. Ampak to je druga tema.
Tko ti misliš, jaz mislim, da je svobodna volja možnost, da nekaj izbereš po lastni volji. Dojenčki izberejo to kar jim starši ponudijo.
nurmaln> Berem berem, nekateri imate samo nekaj težav z razumevanjem.
Čudno, meni se zdi ravno obratno.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Okapi ::
V tem, da s krstom od moje države terjajo tudi moj denar.Potem začni težiti svojemu poslancu, da se spremeni način financiranja verskih skupnosti, ne pa staršem, ki bi samo radi živeli po svojem verskem prepričanju.
O.
Ustava RS
versko in moralno vzgojo.
Zakaj ne, dokler to ne ogroža zdravja otroka? Tudi v osnovno šolo ga ni treba dati, če dokažeš, da ga zmoreš sam učiti.
Woody Allen
Woody Allen
Kdo pa je tisti, ki definira kaj pomeni imet oprano glavo? Zate so lahko to tisti, ki verjamejo v boga, zame so lahko tisti, ki nosijo bele nogavice, za nekoga tretjega tisti, ki jejo meso, za četrtega tisti, ki se vozijo s kolesom...
Ravno zato, je vzgoja prepuščena staršem, ki imajo tudi pravico, da usmejajo otroka v skladu s svojimi prepričanji. Ravno zato, ker obstaja pravica do svobodne odločitve ni možno uvest uniformnega načina vzgoje oziroma bi bil ta dosti večja kršitev pravic posameznika, kot bi jo krst lahko kadarkoli predstavljal.
Ravno zato, je vzgoja prepuščena staršem, ki imajo tudi pravico, da usmejajo otroka v skladu s svojimi prepričanji. Ravno zato, ker obstaja pravica do svobodne odločitve ni možno uvest uniformnega načina vzgoje oziroma bi bil ta dosti večja kršitev pravic posameznika, kot bi jo krst lahko kadarkoli predstavljal.
Lahko ima oprano glavo in je bebo, ne sme pa ogrožati zdravja (svojega?).
Glavo imamo oprano vsi, ki smo hodili v šole, službe, brali knjige, bili vzgajani... In ni nujno, da je bebo, če ne hodi v ustanovo osnovne šole.
Woody Allen
Woody Allen
Magic1 ::
Glede na to da večino parov ni poročnih v danasnjih časih, ali sploh lahko krstijo otroka?
Magic
Glede na to da večino parov ni poročnih v danasnjih časih, ali sploh lahko krstijo otroka?
Glede na to, da jim število ovčk pomeni veliko, bi se sigurno dalo kaj zmenit.
Woody Allen
Woody Allen
Aston_11 ::
Kdo pa je tisti, ki definira kaj pomeni imet oprano glavo? Zate so lahko to tisti, ki verjamejo v boga, zame so lahko tisti, ki nosijo bele nogavice, za nekoga tretjega tisti, ki jejo meso, za četrtega tisti, ki se vozijo s kolesom...
Nope. Tisti, ki verjame, zame ni tisti z oprano glavo. Tisti, ki trdi, da je bil Adam prvi človek, je zame tip z oprano glavo.
Lahko ima oprano glavo in je bebo, ne sme pa ogrožati zdravja (svojega?).
Glavo imamo oprano vsi, ki smo hodili v šole, službe, brali knjige, bili vzgajani... In ni nujno, da je bebo, če ne hodi v ustanovo osnovne šole.
Nope, nimamo/nismo. Bi mogel videti tipa, pa bi ti bilo jasno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Aston in ti si merodajen in eden in edini, ki bo definiral kaj pomeni imet oprane možgane?
In na podlagi tvojega prepričanja kaj je prav bi morali postavit sistem vzgoje in izobraževanja?
V čem točno je to drugače od RKC?
In na podlagi tvojega prepričanja kaj je prav bi morali postavit sistem vzgoje in izobraževanja?
Aston_11 ::
Nope. Tisti, ki verjame, zame ni tisti z oprano glavo. Tisti, ki trdi, da je bil Adam prvi človek, je zame tip z oprano glavo
Kot, da ti veš kako mu je bilo ime ;) mimogrede, cerkev zaradi populizma delno priznava evolucijo, večina vernikov (pri nas) pa kar v celoti.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()
floyd1 ::
Seveda lahko. Z obljubo, da se bodo kasneje poročili. Veliko kolegov je tako krstilo, je pa res, da se z mlajšimi župniki včasih ni dalo zmenit (poznam 2 taka primera), pol so pač šli v sosednjo župnijo.
Aston in ti si merodajen in eden in edini, ki bo definiral kaj pomeni imet oprane možgane?
Nope. Nope.
in točno tukaj je razlog, zakaj ustava prepušča vzgojo otroka v veliki meri staršem in jim tudi prepuišča svobodno izbiro, kako naj vzgajajo otroka.
Predvsem pa vas je precej pregledala enostavno statistično dejstvo, če je krst tako velik poseg v pravice otroka in predstavlja temeljni kamen za indoktrinacijo v klerikalnega fanatika, zakaj nas 10 "nevernikov", ki si drznemo krst polemizirat na tem forumu še niso zaprli?
lambda ::
Okapi> Ampak pred tem bo treba zbrati kakšne konkretne, empirične dokaze, da krst škoduje otroku.
Sej se je D3m javu.
Patološke travme redkih posameznikov niso zadosten dokaz, da bi staršem prepovedal krstiti njihove otroke. Nisem zasledil, da bi se boril za to, da bi jim preprečeval včlanitev otroka v kakršnokoli društvo.
Ukvarjaj se s tvojim problemom financiranja organizacij skozi politično udejstvovanje, ne pa pri vtikanju v pravice staršev.
Ne morem verjet da se v nečem celo strinjava... skoraj no, kršitev pravic bi bilo treba popraviti v ogrožanje pravic pa bi blo.
Ampak še enkrat... Vzgoja, izobraževanje, usmerjanje (četudi v neumnosti) je ena stvar, opredeljevanje o verskem prepričanju nekoga drugega pa povsem druga.
Tele izjave so povsem primerljive:
Moj šest mesečni otrok je kristjan.
Moj šest mesečni otrok je liberalec.
Moj šest mesečni otrok je komunist.
Moj šest mesečni otrok je budist.
Moj šest mesečni otrok je SDSovec.
Če ne zaznaš, da je z njimi nekaj narobe potem se verjetno res ne bova nikoli razumela.
BTW spodnje izjave na primer ne terjajo otrokovega razumevanja teh konceptov, zato se močno razlikujejo od zgornjih.
Moj šest mesečni otrok je fantek.
Moj šest mesečni otrok je Slovenec.
Moj šest mesečni otrok je Janez.
Moj šest mesečni otrok je bogat.
nurmalen> WFT ima svobodna volja tuki? Filozofske svobodne volje nima nihče v ničemer. Ampak to je druga tema.
Tko ti misliš, jaz mislim, da je svobodna volja možnost, da nekaj izbereš po lastni volji. Dojenčki izberejo to kar jim starši ponudijo.
Glede na to da "možnost izbire" označuješ s "filozofsko svobodno voljo", ki se primarno navezuje na dihotomijo med svobodno voljo in determinizmom, je nerazumevanje najbrž nekaj kar boš lahko rešil za kakšno knjigo ali dvema.
Pithlit ::
Ti mulca vpišeš v pevski zbor zaradi svojih ali tujih vzvodov (sošolka rekla, da bo znal peti kot sosedov Bine, da bo boljši kot od sestre tamal).
Za gzibret-a sicer ne vem... ampak jaz tamalo vpišem tja kamor sama želi. Pa izpišem od tam kamor noče več.
Glede krsta (in verouka) je sama že večkrat rekla da noče. Pa tudi RKC (naj se še tako čudno sliši) noče. Win-Win.
Če pa bi hotla pa nimam čisto nič proti.
tam nekje pred najstniškimi leti je vsakemu otroku jasno da sta dedek mraz in božiček izmišljena. Da je jezus v resnici ista oseba kot DM in božiček rata jasno redkim.
Meni je sicer všeč da tamala teh 'dobrih mož' še ni zgruntala. Oz. bolje povedano, se o tem ni izjasnila - po mojem jih je sicer zgruntala že davno, ampak nekako živi v zanikanju.
Drugače pa... Jezus nima prav dosti skupnega z Dedkom Mrazom pa Božičkom. Res je da sta ena in ista oseba. In sicer se ta oseba po naše imenuje Miklavž... bolj natančno: Sveti Nikolaj.
Državljanstvo - je nujno - opt-out sistem
No, nujno ni. Imamo izbrisane. Pa imamo Merhan-a Nasseri-ja (sicer je njegova zgodba bolj znana kot lik Viktor Navorski). Pa ziher se še koga najde.
Sam nekaterim (ja dragi Vajenc) pač ni jasno da je biti brez državljanstva izredno slabo. Brez krsta pa lahko ljudje povsem normalno živimo.
Life is as complicated as we make it...
Glede na to da "možnost izbire" označuješ s "filozofsko svobodno voljo", ki se primarno navezuje na dihotomijo med svobodno voljo in determinizmom, je nerazumevanje najbrž nekaj kar boš lahko rešil za kakšno knjigo ali dvema.
Obljubim da bom, če bo to kaj pripomoglo k tvojemu zamegljenemu razumevanju problematike o kateri teče ta tema. Deal?
Woody Allen
Woody Allen
jype ::
nubes> Patološke travme redkih posameznikov niso zadosten dokaz, da bi staršem prepovedal krstiti njihove otroke.
Kdo pa pravi, da bi komurkoli morali prepovedati krst?
Pravimo zgolj to, da je krstiti otroka patološko, tako kot ga je patološko obrezati.
Kdo pa pravi, da bi komurkoli morali prepovedati krst?
Pravimo zgolj to, da je krstiti otroka patološko, tako kot ga je patološko obrezati.
Meni je sicer všeč da tamala teh 'dobrih mož' še ni zgruntala. Oz. bolje povedano, se o tem ni izjasnila - po mojem jih je sicer zgruntala že davno, ampak nekako živi v zanikanju.Najbrž se ji "splača" vrjet.
Drugače pa... Jezus nima prav dosti skupnega z Dedkom Mrazom pa Božičkom. Res je da sta ena in ista oseba. In sicer se ta oseba po naše imenuje Miklavž... bolj natančno: Sveti Nikolaj.No nisem mislil da imajo podobno frizuro, mislil sem da je dokazov oziroma verjetnost za obstoj približno enaka za vse tri.
Državljanstvo - je nujno - opt-out sistem
No, nujno ni. Imamo izbrisane. Pa imamo Merhan-a Nasseri-ja (sicer je njegova zgodba bolj znana kot lik Viktor Navorski). Pa ziher se še koga najde.
Seveda se, ampak to so detajli, veš na kaj sem mislil.
Oberyn ::
Jas osebno na krst otroka gledam zelo podobno kot na posilstvo otroka. Morda je to pregrobo, morda pa še premalo grobo, kaj pa vem. Vendar o tem ne mislim razpravljati. Za mene je to zaključena točka.
Razumem pa zgodovino in ljudi, vsaj domišljam si. Otroci so bili mnogokrat samo primerno orodje, in še zdaj so pogosto samo primerno orodje. Tudi krst ni nič drugega kot začetna faza izdelave orodja.
Razumem pa zgodovino in ljudi, vsaj domišljam si. Otroci so bili mnogokrat samo primerno orodje, in še zdaj so pogosto samo primerno orodje. Tudi krst ni nič drugega kot začetna faza izdelave orodja.
Pithlit> Sam nekaterim (ja dragi Vajenc) pač ni jasno da je biti brez državljanstva izredno slabo.
Všeč mi je tvoj ton ;) Sicer pa niti ni pomembno, če so mi poznane slabosti nedržavljanstva. Govoril sem o tem, da državljanstvo otroku določijo starši, otrok pa si ga kasneje lahko zamenja tako kot po starših izbrano vero.
Pithlit> Brez krsta pa lahko ljudje povsem normalno živimo.
Verjamem. V kakšni vasi pa lahko krst nekomu prinese bolj lagodno življenje.
Woody Allen
Woody Allen
Vajenc> V kakšni vasi pa lahko krst nekomu prinese bolj lagodno življenje.
Mhm, tudi kamenjati nedolžne je bolj lagodno kot se jim postaviti v bran.
Vajenc> V kakšni vasi pa lahko krst nekomu prinese bolj lagodno življenje.
Drži, ampak slednjih je bolj malo.
Woody Allen
Woody Allen
No, jaz se v bran postavljam vsem otrokom, ki jih posilijo s krstom.
Think of the children!
Otroci kričijo zaradi kapljic vode na čelu, ne zaradi krsta ;)
Woody Allen
Woody Allen
A nisi včeraj rekel, da je super, če starši otroka krstijo sami doma, če se pri tem bolje počutijo. Samo v cerkev ga ne smejo nesti. A če ga sami, ga pa ne posilijo?
Verjetno je to mišljeno podobno kot s pogrebom. Večino ateistov se pokoplje na pokopališču podobno kot vernike, le mašo in govor duhovnika se preskoči. Da so takšni pogrebi ostanek cerkvene dediščine ne moti nobenega. Ne vem zakaj bi se kdo obremenjeval, če se na sosednjem grobu pogreb opravi cerkveno. S krstom je enako. Meni na misel ne pade, da bi svojega otroka krstil, nimam pa nič proti, če ga kdo drug, kateremu to nekaj pomeni. Celo na krst pridem, če me povabijo.
Woody Allen
Woody Allen
Vajenc> Otroci kričijo zaradi kapljic vode na čelu, ne zaradi krsta ;)
Ja, sej!
nubes> A nisi včeraj rekel, da je super, če starši otroka krstijo sami doma, če se pri tem bolje počutijo. Samo v cerkev ga ne smejo nesti. A če ga sami, ga pa ne posilijo?
Ne, če ga sami krstijo, potem ga pa ne, ker se to ne tiče nikogar drugega in ni, kot sem že prej omenil, knjigovodska transakcija brez privoljenja.
Ja, sej!
nubes> A nisi včeraj rekel, da je super, če starši otroka krstijo sami doma, če se pri tem bolje počutijo. Samo v cerkev ga ne smejo nesti. A če ga sami, ga pa ne posilijo?
Ne, če ga sami krstijo, potem ga pa ne, ker se to ne tiče nikogar drugega in ni, kot sem že prej omenil, knjigovodska transakcija brez privoljenja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Ja, sej!
Če je krst posilstvo, kaj je potem šele prvo kopanje?
Woody Allen
Woody Allen
Vajenc> Če je krst posilstvo, kaj je potem šele prvo kopanje?
Če pri kopanju sodeluje lokalni predstavnik svetovne pedofilske zveze (ni nujno, da sam goji čustva do otrok), ki otroka vpiše v register potencialnih strank... Hja, še večji kriminal.
Če pri kopanju sodeluje lokalni predstavnik svetovne pedofilske zveze (ni nujno, da sam goji čustva do otrok), ki otroka vpiše v register potencialnih strank... Hja, še večji kriminal.
Zgodovina sprememb…
Aha, torej problem sploh ni v krstu in njegovem simbolnem pomenu. Lažje bi nam razložil vse svoje frustracije, če bi povedal naravnost - muči te klerofobija, ti pač RKC gre na k* in bi rad dosegel slabšo statistiko v njihovih knjigah. V judo klubu in vrtcu so pa lahko, ker se ti zdijo ok.
Kjerkoli so lahko, če to ne zaznamuje otroka.
Nasprotujem tudi obrezovanju in drugim oblikam verskega zaznamovanja, dokler otrok ne more v to privoliti.
Če bi me mučila klerofobija, bi zahteval prepoved in podobne neumnosti.
Nasprotujem tudi obrezovanju in drugim oblikam verskega zaznamovanja, dokler otrok ne more v to privoliti.
Zgodovina sprememb…
Truga ::
Starši imajo pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. Usmerjanje otrok glede verske in moralne vzgoje mora biti v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge opredelitve ali prepričanja.
Skratka, pred 18. letom ne pipaj. Roger that.
Vajenc> Če je krst posilstvo, kaj je potem šele prvo kopanje?
To je dejansko velik problem RKC. Predvsem zanikanje in zavajanje uradnih predstavnikov. Predstavlja tudi povsem legitimen pomislek pri vpisu otroka k verouku. Ampak pedofili so tudi v vzgojno izobraževalnih ustanovah, pa otroke vseeno zaupamo učiteljem. Nekaterim vera in tradicija pomenita več kot sama ustanova RKC. Zakaj točno nisem nikoli povsem dobro razumel, ampak mi niti ni bistveno pri spoštovanju njihovih odločitev. Starši zagotovo nočejo slabo svojim otrokom.
Woody Allen
Woody Allen
Vajenc> Ampak pedofili so tudi v vzgojno izobraževalnih ustanovah, pa otroke vseeno zaupamo učiteljem.
Ampak šole pedofilov v splošnem ne premeščajo v svoje podružnične enote na drugi strani sveta, pa tudi ne učijo učencev, da naj o spolnih napadih raje molčijo.
Vajenc> Starši zagotovo nočejo slabo svojim otrokom.
Ja, zato bi bilo pa pametno, da jih ne vpisujejo v verske ustanove, dokler niso intelektualno in čustveno dozoreli.
Ampak šole pedofilov v splošnem ne premeščajo v svoje podružnične enote na drugi strani sveta, pa tudi ne učijo učencev, da naj o spolnih napadih raje molčijo.
Vajenc> Starši zagotovo nočejo slabo svojim otrokom.
Ja, zato bi bilo pa pametno, da jih ne vpisujejo v verske ustanove, dokler niso intelektualno in čustveno dozoreli.
Kjerkoli so lahko, če to ne zaznamuje otroka.
Med obrezovanjem in krstom obstaja bistvena razlika. Prvo pusti fiziološke spremembe na otroku za celo življenje. Drugo nikakršnih.
Prosil bi, da natančneje pojasniš kje je težava. Duševne travme, ko odraste in spozna, da je bil krščen? Ali to, da ga kleri vpišejo v svojo knjigo in od tega vlečejo denar (kolikor ga pač že, če ga, ne poznam področja)?
SplitCookie ::
Prvo pusti fiziološke spremembe na otroku za celo življenje. Drugo nikakršnih.
Psihološke
To tudi obstaja
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
nubes> Med obrezovanjem in krstom obstaja bistvena razlika. Prvo pusti fiziološke spremembe na otroku za celo življenje. Drugo nikakršnih.
Po drugi strani pa podatki obrezanega človeka niso zajeti v knjigah organizacije, ki s podatki ravna skrajno netransparentno in na podlagi točno tega obreda politično deluje v številnih državah po svetu.
Po drugi strani pa podatki obrezanega človeka niso zajeti v knjigah organizacije, ki s podatki ravna skrajno netransparentno in na podlagi točno tega obreda politično deluje v številnih državah po svetu.
Oberyn ::
Lažje bi nam razložil vse svoje frustracije, če bi povedal naravnost - muči te klerofobija
Hja, mene recimo dejansko muči klerofobija. Klera me je strah in tega nikoli nisem skrival. Klera me je bolj strah kot potresa, kuge in alienov skupaj. Imam zato tudi kakšne argumente. Na primer 1000 let srednjega veka v teh krajih, ali pa kar sedanji vek v kakšnih drugih krajih.
nubes> Prosil bi, da natančneje pojasniš kje je težava. Duševne travme, ko odraste in spozna, da je bil krščen? Ali to, da ga kleri vpišejo v svojo knjigo in od tega vlečejo denar (kolikor ga pač že, če ga, ne poznam področja)?
Ker tisočkrat ni bilo dovolj, naj bo tisoč prvič: Ker ima vsak človek pravico, da se sam odloči o tem, kateri veri, če sploh kakšni, bo pristopil je narobe, da ga starši prisilijo v to, še preden se o tem lahko izreče. Nič ni narobe, če ga doleti krščanska vzgoja - se bo pač krstil, ko bo spoznal, da je to pametno.
Ker tisočkrat ni bilo dovolj, naj bo tisoč prvič: Ker ima vsak človek pravico, da se sam odloči o tem, kateri veri, če sploh kakšni, bo pristopil je narobe, da ga starši prisilijo v to, še preden se o tem lahko izreče. Nič ni narobe, če ga doleti krščanska vzgoja - se bo pač krstil, ko bo spoznal, da je to pametno.
LuiIII ::
Otroka naj krstijo starši, ki mislijo otroka tudi krščansko vzgajati. Vse drugo je zgolj neko palamudenje in nekakšna preračunljivost. Ali si kot starš veren in želiš tudi otroku to predati ali pa pač ne. Še enkrat: vse drugo je neko polovičarsko palamudenje.
Aja pa na poznam nikogar, ki bi imel zaradi tega ker je bil krščen danes kakšne težave. Jih pa poznam kar nekaj, ki so jih imeli ker niso bili krščeni ;-). In ja s krstom postaneš član Cerkve, a ne kot RKC d.d. kot si večina tu to predstavlja. Izstop iz Cerkve, je pa za razliko od nemške prakse (cerkveni davek), bolj osebne demonstrativne narave in kot tak nima nobenih duhovnih in finančnih posledic. Zakrementalno gledano je negacija krsta nemogoča ker je kršenec zakrament prejel in se ga ne da kar razveljaviti. To pač ni neka polovičarska just in case zadeva.
So pa BTW krstne knjige definitivno najbolj uporaben podatek za iskanje svojih prednikov. Včasih (150 let nazaj) so bili krščeni prav vsi.
Aja pa na poznam nikogar, ki bi imel zaradi tega ker je bil krščen danes kakšne težave. Jih pa poznam kar nekaj, ki so jih imeli ker niso bili krščeni ;-). In ja s krstom postaneš član Cerkve, a ne kot RKC d.d. kot si večina tu to predstavlja. Izstop iz Cerkve, je pa za razliko od nemške prakse (cerkveni davek), bolj osebne demonstrativne narave in kot tak nima nobenih duhovnih in finančnih posledic. Zakrementalno gledano je negacija krsta nemogoča ker je kršenec zakrament prejel in se ga ne da kar razveljaviti. To pač ni neka polovičarska just in case zadeva.
So pa BTW krstne knjige definitivno najbolj uporaben podatek za iskanje svojih prednikov. Včasih (150 let nazaj) so bili krščeni prav vsi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LuiIII ()
[P]odatki obrezanega človeka niso zajeti v knjigah organizacije, ki s podatki ravna skrajno netransparentno in na podlagi točno tega obreda politično deluje v številnih državah po svetu.
Glede osebnih podatkov so podvrženi istim zakonom, kot druge organizacije, društva in religije, ki delujejo v tej državi. Informacijski pooblaščenec je za njih isto, kot za vse ostale.
nubes> Prosil bi, da natančneje pojasniš kje je težava. Duševne travme, ko odraste in spozna, da je bil krščen? Ali to, da ga kleri vpišejo v svojo knjigo in od tega vlečejo denar (kolikor ga pač že, če ga, ne poznam področja)?
O pravicah in svoboščinah je že Lakotnik29 dovolj napisal, ti ne bom ponavljal. Lahko si prebereš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12625 (10717) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16342 (6633) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9171 (6993) | cbelica |