» »

računalnik se mi resetira med delom

računalnik se mi resetira med delom

krena ::

KONFIGURACIJA:
PROCESOR AMD ATHLON 64 3500+ BOX
OSNOVNA PLOŠČA: AROCK 939DUAL-SATA
RAM 2 X 512MB, DDR400MHz
GRAFIČNA KARTICA: Gigabyte ATI Radeon X550 z 256MB DDR
TRDI DISK: MAXTOR 120GB
NAPAJALNIK 400W

Ni važno kaj delam, lahko se mi ugasne pri subtitle workshopu, igrici, virtual dub. Probala sem že programe za preverjanje sistema kot so Everton, Sisoftware Sandra, memtest86+ in mi vse kaže da je vredu. Izklopila sem tudi pod system propertis > advanced > setup and recovery > settings > automatic restart. Mislila sem, da mi bo mogoče pokazalo kaj na blue screen pa se blue screen sploh ne pokaže, ampak se samo resetira. Upam, da ima kdo kakšno rešitev.
hvala

muzičar ::

Hmm.... torej ram-i so oky, temperature?

A je Maxtor še v garanciji? Pa za vsak slučaj preglej za viruse, adware, spyware in podobno nezaželeno navlako.

JOKER ::

Glej zdaj .... računalnik se ti resetira iznenada med delom ? Recimo 2 - 3x na dan ?

Meni se je to dogajalo pred cca. 8mimi meseci. Do sedaj nič več ! :D
Zelo smešno bo slišat mojo rešitev, čeprav predvidevam, da sem s tem rešil zadevo, ker se mi to več ne dogaja.

Rešitev mojega problema je bila, da sem odprl računalnik in notranjost popolnoma ščistil.
Odstranil sem ventilator iz procesorja, ter popolnoma vse skrbno očistil.
Ti rečem, da se mi to ne dogaja od kar to redno delam ... cca. vsakih 5 mesecev.
Predvidevam, da se je procesor pregreval in posledično zaradi tega se je računalnik sam resetiral. Morda se sliši smešno, ampak ne dogaja se mi več to od takrat.

Probat ni greh ....
V kolikor boš to izvedla bi resnično želel, da nam posreduješ potem, če se ti še to dogaja ali ne več.

Lep pozdrav.
________________________________________________________
Ka te češ ....

LoneWolf ::

Za zacetek preveri temperaturo procesorja, mogoce je slabo namescen hladilnik in se pregreva, in pa napetosti, ki jih daje ven napajalnik, sploh ce je kak bolj noname. Ce tole dvoje stima, potem se lahko isce naprej kaksne bolj eksoticne vzroke. Rami verjetno tole niso, to bi bil prej blue screen kot direkt reset.

muzičar ::

Zato tudi moje vprašanje, če je s temperaturami vse ok. Tako da ja kar naredi to - še nikoli ni škodoval - edino, če boš kaj kar nebi smela poškodovala (noja saj nič ne smeš) potem je lahko.... Pazljivo res zelo pazljivo, ena praska na plati lahko pomeni "katastrofo".

krena ::

Temperatura procesorja je 44, mam vse dele računalnika v garanciji razen diska. Tko da upam da ni disk. Virusov ni. Kje pa pogledam kolk je napetost napajalnika? Sem gledala v računalnik ampak ni prahu.

muzičar ::

Če je računalnik star več kot 4 mesece je v rebrih hladilnika in na vetrnicah ventilatorja sigurno prah.

Podobne finte je imel moj Maxtor (izven garancije :P) tako kot tudi še dosti drugih Maxtor-jev izven garancije.

S čim vse si pa pregledala za viruse itd.?

krena ::

Procesor je star 2 meseca, viruse sem pregledala s Pando, Bitdefenderjem in Nod32.Bom še mal pri procesorju pogledala,sam mi je čudn ker mam max do 47 stopinj.

krena ::

Temperature:
Osnovna plošča 35 °C (95 °F)
Procesor 41 °C (106 °F)
Aux 15 °C (59 °F)
Maxtor 6Y120P0 26 °C (79 °F)
Ventilatorji:
Procesor 835 RPM
Ohišje 2909 RPM
Napetosti:
CPU jedro 1.41 V
Aux 1.63 V
+3.3 V 3.42 V
+5 V 5.21 V
+12 V 12.34 V
-12 V 2.28 V
-5 V 3.05 V
+5 V Standby 5.12 V
VBAT Baterija 0.19 V
Debug Info F CB 3A FF
Debug Info T 35 41 14
Debug Info V 58 66 D6 C2 CB D1 D6 (01)

Računalnik je prižgan od 21.30.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: krena ()

amigo_no1 ::

Popravi sliko , kajti g://\everest meni ne bere :D

krena ::

Ja sem hotla dat sliko, pa ni šlo, tko da sem jo odstranila in napisala podatke.
Kljub temu, da sem formatirala disk se mi še vedno resetira. Resetiral se mi je pri igrici mohaa. Če pa delam kar koli druzga je pa vredu, resetria se samo, ko zaženem igrco.

muzičar ::

Pa tako povej. Torej daj gor najnovejša gonila za tole ATI skropucalo in dodaj zreven še en directX 9.0c pa bi moglo bit iz SW strani vse pokrito. (aja pa če še nisi daj še ostala gonila gor - matična)

krena ::

Mam vse ta najnovejše driverje gor. Pa plato mam tud naloženo.

muzičar ::

Pa daj starejše (tiste, ki si jih dobila zraven karte). To je ATI - uganka glede gonil. Probaj to mislim da bi moglo delat.

krena ::

Dons sem na novo naložila računalnik, prej sem mela gor tiste driverje k so bli zraven.Pa je blo isto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: krena ()

muzičar ::

Hm.... glej OS je en tak zanimiv fenomen tudi, meni je en dan delalo tako drugi tako pa potem spet tako... slediš? Probaj.

Drugače sta pa dve možnosti še - maxtor za odpis (probaj kak drug disk če lahko prideš do kakega, magari če je star samo da vidiš) ali pa verjetno grafična glede na to da resetira pod večjim pritiskom na grafiko (prepostavljam ker je ram ok in če bi bil proc bi pa memtest tudi kaj našel).

Še prašam koliko časa pa si pustila memtest?

krena ::

Bom probala zrihtat kašen disk. Memtest pa je bil prižgan čez noč približno 8 ur. Bom še mal sprobavala.

xabre ::

Ko se je meni kar naprej resetiral brez blue screena, je bil kriv napajalnik.

LoneWolf ::

Veliko bos k resitvi pripomogla ze s tem, da bos selektivno zozala moznosti, kaj je lahko hodi narobe. Precej skopa si podatki, cufamo jih iz tebe enega po enega. Pravis, da se ti resetira z MOHAA - se resetira vedno na istem mestu, vedno na enak nacin; je reset ponovljiv ali nakjucen po nekaj casa igranja, kako pogosto se pojavlja? Veliko se da izvedet iz podrobnosti - ce je reset ponovljiv in se zgodi vedno na istem mestu, je verjetno nekaj programskega ali kaj z graficno, skoraj gotovo pa ne gre za pregrevanje. Imas gor se kaksno graficno intenzivno igro, mogoce kar kak Mark3D ali podoben test, ki bi bolj obremenil graficno kartico? Hard disk se mi ne zdi prav verjetna moznost, ne dam mu vec kot kak %.
Ena brca v temo na slepo - imas pravilno nastavljene gonilnike za zvok? Ravno par tednov sem imel tak primer, hard reset sistema v May Payne-u po par sekundah igranja, ponovljiv, ceprav ne vedno na istem mestu, ampak skoraj. Izkaze se, da je bil v igri vklopljen EAX, ki ga zvocna kartica ne podpira...

LoneWolf ::

Napajalnik je tudi se vedno eden moznih kandidatov, ceprav Radeon X500 ni ravno karta, ki bi ga spravila na kolena... 400W bi nacelno moglo zadoscat za tole. Mogoce bi se splacalo se enkrat preverit napetosti pod polno obremenitvijo, medtem ko tece Mark3D, recimo.

krena ::

Trenutno dajem dol Mark3D, tako da bom sprobala tudi to. Gonilniki za zvočno so vredu. Zdej si grem zrihtat še en napajalnik, tko da bom še to probala.
Včeraj sem ponovno naložila Virtual dub, ko sem pretvarjala v avi se mi je po 10 min računalnik resetiral. Pri igrici se resetira po 2-4 minutah.
Trenutno nalam igrico Age Of Mytology, da probam če bo isto kot pri Mohi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: krena ()

LoneWolf ::

Verjetno je le napajalnik, ce ni kaj navito in ti tega ne ves. Pri VirtualDub-u graficna kartica ne dela prakticno nic, je pa zelo obremenjen procesor, delno tudi disk in RAM. Na tem mestu bi kazalo sprobat par benchmarkov, kak burn-in test, ki specificno obremenijo samo procesor. SuperPi, ali kaj podobnega, vsekakor nekaj zelo intenzivno racunajocega. Hkrati spremljaj temperaturo procesorja pod obremenitvijo. V BIOSu preveri nastavitve CPUja, voltazo, FSB, mnozilnik, frekvenco HT, da ni kaj overclockano in ne zdrzi obremenitve. Ce je temperatura procesorja ob resetu v mejah normale in so vse frekvence na default, probas z mocnejsim napajalnikom.
Age Of Mytology ni najboljsi primer za testirat graficno, nima prav veliko pravega 3D okolja in ne obremenjuje kartice tako kot recimo MOHAA. Rabis nako pravo 3D zadevo, s cimbolj kompleksno grafiko, da zaposli graficno do konca. 3DMark test bo tule boljsi, ta obremeni tako procesor kot graficno in bi se moral precej hitro resetirat.

krena ::

No zej sem probala Mark3D, ampak ko ga sem dala run 3DMark Test se mi med temu ko mi piše Please wait skoraj pri koncu restira.
Sem gledala v Biosu pod CPU nastavitve mam pri Overclock mode možnosti: -Auto,
-CPU, PCIE Sync. in
-CPU, PCIE Async.
Trenutno je vklopljen Auto, a more bit kej druzga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: krena ()

shorto ::

Mam enak problem, sam za razliko da mi disk zaropota preden se stvar restarta sm samo spucu da mam 10GB placa na disku kjer mam winse pa mi deluje vse ql ker u linuxu se mi pa nikoli ni restartal, tak da mal popuci winse pa bo pomoje ql :P

krena ::

Mam na novo naložen pa 20Gb placa tm k mam windowse.

LoneWolf ::

Sem gledala v Biosu pod CPU nastavitve mam pri Overclock mode možnosti

To ni to, frekvence so vazne. Saj verjetno ni overclockan, drugace bi najbrz vedela. Za prvo silo lahko preveris v Windowsih - desno klikni na My Computer in izberi Properties. Za tvojo konfiguracijo mora pisat AMD Athlon 64 3500+, 2.20 GHz, 1.00 GB of RAM.

Poglej, ce se stvar sesuva s testi, ki obremenijo samo procesor (Prime95, SuperPI, CPUBench2003...) Za 3DMark je bilo za pricakovat, da bo odletel, ta resno obremeni ves sistem.
Ce imas to moznost, poskusi s kvalitetnejsim napajalnikom. Za orientacijo, vsak napajalnik ima nalepko, kjer so specificirani max. tokovi na posameznih napetostnih vejah, npr -12V: 26A. Vecja je stevilka z amperazo (ta druga), vec obremenitve lahko zdrzi napajalnik. Zna bit, da je tvoj napajalnik na vsaj eni veji presibak za tvoj sistem. Kvalitetni 300W napajalniki se lahko izkazejo za bolj robustne od nekih noname 400W zadev.

muzičar ::

Hmm... tole vse bolj kaže na procesor. 2 končna testa 3DMark-a sta testa CPU-ja. Koliko FPS-jev je bilo pred resetom? Če je bil CPU test je bilo nekje 0-2.

krena ::

Prime95, SuperPI, CPUBench2003 so šli vsi čez nič se ni restral. Max temperatura procesorja je bila 51.
Pri 3DMark, se mi resetira še preden pride v test men napiše please wait in se računalnik resetira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: krena ()

muzičar ::

Aha sem narobe razumel. Torej smo spet pri grafični. Glede na to da je memtest ok, vsi proc testi ok, sw ok ostane samo še disk, grafika in napajalnik (močno dvomim).

Ali je rač. kupljen v kompletu ali je bil po komponentah?

krena ::

Po komponentah

muzičar ::

Super. Samo še vedno nevemo kaj je. Glede na to da se tudi med virtual dub-om ipd. je bolj disk, glede na to da se vedno ko je grafična pod večjo obremenitvijo je grafična torej glede na to da je grafična še v garanciji disk pa ne probaj z drugim diskom in če še vedno to dela nesi grafično na servis.

krena ::

zle sm glih dobila napajalnik sam je 350W ampak bom vseen probala

farko ::

Narobe je nekaj s tojim sistemom tako da preveri windowse in programe po vsej verjetnosti ti pa nagaja eden od programov malo pomisli kaj si instaliral predno ti je začelo nagajat.
farko

krena ::

Te windowse, ki jih mam gor delajo pri kolegu vredu, ima naloženo Moho in virtual dub ampak njemu se ne resetira. Mam pa naložen samo moho pa virtual dub pa vse driverje.Tko da drugih programov nimam gor, razen teh, ki sem jih rabila za testiranje.

Turtle ::

Kaki napihnjeni kondenzatorji....?

krena ::

sem najdla krivca, je bil napajalnik tko da grem jutr druzga iskat, v ožjem izboru imam te 3:
-Napajalnik 530W ATX + TX -P4, RASURBO
-Napajalnik 550W LC6550 Silent
-Napajalnik 550W LC6550GP Silent

LoneWolf ::

Glas za 550W LC6550GP Silent.

krena ::

Ok zej sem kupila 550W LC6550GP Silent, ampak je spet isto kot prej igrica lavfa max 5min. Na 350W napajalniku pa spilam 20 min in nič. Kaj bi blo to? A je tanov napajalnik zanič?

;-) ::

To jaz vem ka je narobe haha...isti sistem isti problem-na grafi lahko čevape pečemo.

Čmrlj ::

Kolikor vem ta grafa nima temp senzorja, tako da odpri kišto pa zalavfaj atitool -scan for artifacts, tko da ti zahajca grafo (če ti ne bo spet resetiral) pa potipaj hladilna rebra na grafi in če so na dotik vroča je pomoje res problem v grafični.Sploh če je kako silent (pasivno hlajenje brez ventilatorja) varjanta, kar mislim da od gigabyta je.Lahko pa tudi probaš usmeriti en vent,v grafo da ti piha po rebrih .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Mazo ::

krena lahko si brez skrbi.......... napajalnik ni zanič, jaz imam istega, vendar 650w in dela ok. (imam zelo močan PC)
:D
meni se je tudi resetiral, rešil sem s tem, da sem prešel na vista ultimate. Zdaj dela ok.




LP

gpetrov ::

Zdravo probaj se to, da izklopis v System Failure > Automatic restart. Ko ti bo racunalnik naslednjic zablokiral ti bo pokazal Blue screen ti bo napisal napako in ga ne bo restartal.To naredis tako da gres v Control Panel > System > Advanced > Startup and Recovery - pritisni tipko settings in izklopi Pri system failure - Automatic restart.
lp G
sonce luna mars


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATI AGP ne zažene sistema (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
593378 (2637) boset
»

Rač. med igranjem igre ugasne!

Oddelek: Pomoč in nasveti
281759 (1275) teddy81
»

Ugašanje računalnika med igranjem

Oddelek: Pomoč in nasveti
353545 (2612) Bostjan99
»

samodejno rebootanje računala

Oddelek: Pomoč in nasveti
191453 (1133) primmy
»

problem (najverjetneje) z Leadtek GF4Ti4400 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
573028 (2318) Blizz

Več podobnih tem