» »

Kaj trenutno berete?

Kaj trenutno berete?

««
10 / 25
»»

mp218 ::

Joe Abercrombie - The First Law (trilogija)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mp218 ()

JN ::

Ravno končal: "Keith Lowe: Podivjana celina" To bi moralo biti obvezno branje v srednjih šolah. Pa vsak bi jo moral prebrati, preden si drzne odpreti usta na temo partizani & domobranci.
Trenutno berem: "Haruki Murakami: Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja". So far... so good.

mp218 ::

The First Law trilogija malce spominja na The Song of Ice and Fire od George R.R. Martina. Srednjeveška varianta z malce magije. Junaki niso dobri ali zli, ampak vsi nekaj vmes. Pokrajina se razteza od severa do puščavskega juga. Vmes je seveda glavno mesto ob morju, ki glede na lokacijo (ob morju, nekje na spodnjem delu kraljestva) in spletke spominja na Kings landing.

Liki so dobro izdelani (empatični), premišljeni in dobro pozicionirani v zgodbo. Lepo se bere. Drugo knjigo pa sem preposlušal kot avdio knjigo in je bilo tudi fajn. Priporočam, čeprav ni časovno učinkovito (22 ur). Če maš otroka, tudi ni fajn imet slušalk preveč gor, na zvočnikih pa tudi ne moreš vedno poslušat.

volkun58 ::

leposlovje....
Z ognjem in mečem (Henrik Senkijevič)
meni dobra knjiga z zgodovinsko podlago

mp218 ::

Apropos Murakami. Prebral sem The Wild Sheep Chase in What I talk when I talk about running.

Prva mi ni sedla ne vem kako. Malce se vleče, pa stil je tak, da moraš biti v nekem drugačnem razpoloženju. Si predstavljam, da bi mi bila všeč, če bi jo bral v študentskem času, ko sem imel preveč časa. Zdaj ko ga nimam, nisem imel zares časa razmišljati s ferkvenco knjige. Poudarki so šli nekako mimo mene. Niso se me dotaknili.

Druga knjiga ni roman, ampak pripoved kako se je avtor lotil teka in triatlona. Če tečeš, zelo zanimivo in koncizno pisanje. Tle sem se našel, ampak spet. Ni to priročnik, saj avtor ne dela osem ur na dan, temveč lahko več časa posveti treningu, pa tudi dopuste si lahko planira bolj na easy. So pa poudarki pravi in na nek način zmerni. En maraton na leto, bistvo je v teku, ne toliko v času, vztrajnost, delavnost, rutina ipd. Vse to enači s pisanjem in poudarja, da je za delo potreben podoben pristop. Kot tekač, se seveda strinjam.

Za tekače pa priporočam trilogijo Sama Ruglja:
    Delaj, teci, živi (avtor ponovno teče maraton po 20 letih)

    Ultrablues, soavtorji Žiga X Gombač, Boštjan Videmšek (kako se trije kompanjoni lotijo in odtečejo 100km v ZDA)

    Na dolge proge (nisem še prebral, a baje bolj literarna zgodba)

Glasmaher ::

Trenutno berem "Klinc, pa še Trst" od slovenskega avtorja Franc Mikša. Priporočam tistim ki imajo radi zgodovino

cebelar123 ::

Ales je izjavil:

Lepo da lepiš platnice, ampak kaj če bi še vsaj približno napisal o čem se gre in kaka se ti je zdela knjiga? Sicer res ne vidim smisla...

Včasih napišem včasih pa ne. Če si pa tolko len, da ne znaš 2 klika naredit in pogledat pa si si sam kriv. Pa nikjer ne piše da moraš delati bilo kašne opise knjig. Če te naslov in cover pritegne pa pač poguglaš.
To je vse kaj bom napisal na to temo.

Zgodovina sprememb…

WallSreet ::

V novem letu sem si zastavil cilj da preberem vsaj 30+ knjig. Seznam je že sestavljen samo še kupiti je treba. Komaj čakam.

mp218 ::

WallSreet je izjavil:

V novem letu sem si zastavil cilj da preberem vsaj 30+ knjig. Seznam je že sestavljen samo še kupiti je treba. Komaj čakam.


Slovenske knjižnice imajo dober nabor knjig. Mogoče prišparaš nekaj evrov in plačaš 15 evrov članarine na leto. Kaj pa imaš na seznamu?

WallSreet ::

mp218 je izjavil:

WallSreet je izjavil:

V novem letu sem si zastavil cilj da preberem vsaj 30+ knjig. Seznam je že sestavljen samo še kupiti je treba. Komaj čakam.


Slovenske knjižnice imajo dober nabor knjig. Mogoče prišparaš nekaj evrov in plačaš 15 evrov članarine na leto. Kaj pa imaš na seznamu?


Hvala. Jaz berem samo angleške knjige. Sicer sem mislil knjige kupiti preko EMKE vendar sem potem našel izjemno stran Book Depository kjer za iste knjige prišparaš do 20%-30% poleg tega je pošiljanje iz Velike Britanije brezplačno.

Seznam je kar precej dolg tako, da vseh knjig ne bom objavil. Na vrhu seznama je zagotovo James Baldwin (ta človek je bil res izjemen) in sicer:

Go Tell it on the Mountain


Jimmy's Blues and Other Poems


The Devil Finds Work


Giovanni's Room


The Fire Next Time


Notes of a Native Son


Vseh 6 knjig bom kupil v paketu naslednji teden.

Če grem še naprej:

Days Of Rage


Their Eyes Were Watching God


The Gulag Archipelago


The Odyssey (vem kliše vendar to knjigo enostavno moram prebrati)


I Know Why The Caged Bird Sings


Seveda ne smem izpustiti Kurt Vonneguta

Cat's Cradle


Galapagos


Tako na hitro. Kot sem že zgoraj napisal je seznam precej dolg. Seveda si moram še enkrat kupiti Alchemist-a ker sem knjigo izgubil (močno priporočam).

opeter ::

Začel sem brati roman Peronarji od Ferija Lainščka.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Glasmaher ::

opeter je izjavil:

Začel sem brati roman Peronarji od Ferija Lainščka.


To bo moja naslednja knjiga

cebelar123 ::


Saga se razvija, sicer je to najbolj švoh knjiga do zdaj ampak vseeno za prebrat.

WallSreet ::

Sicer komentar ne opisuje nobene knjige ampak bom vseeno vprašal kar tule, ker me to zanima že kar nekaj časa. Zanima me če kdo od vas uporablja tako imenovane sticky notes, se pravi tiste barvne listke s kateri si označiš določeno poglavje, ali določen del v poglavju, ki ti je ostal v spominu oziroma se ti zdi pomemben. Ali pa kakšen citat v knjigi ki ti je bil všeč. Zanima me kakšno tehniko uporabljate. Vem da nekateri zgolj podčrtajo določen del poglavja s svinčnikom ali flomastrom vendar se mi to zdi neprimerno saj s tem uničuješ knjige. Zanima me predvsem če uporabljate male listke ali ta velike in kaj si ponavadi zraven napišete. Ali napišete zraven svoje mnenje ali zgolj prepišete del ki vam je bil všeč? Zanima me tudi ali listke potem ko preberete knjigo tudi odstranite ali jih pustite notri? Na youtubu sem gledal kako imajo nekateri prav določene barve za določene namene. Recimo če se je v knjigi zgodilo kaj negativnega, da je nekdo umrl pač uporabijo črno barvo, pri pozitivnem delu zeleno itd. Torej zanima me če ima kdo kakšno zanimivo/posebno tehniko s katero si pomaga pri iskanju zanimivih delov potem ko knjigo že prebereš.

Nekaj primerov...




Se opravičujem za mini off topic

JN ::

WallSreet je izjavil:

Vem da nekateri zgolj podčrtajo določen del poglavja s svinčnikom ali flomastrom vendar se mi to zdi neprimerno saj s tem uničuješ knjige.


Svojo knjigo s tem oplemenitiš, ne uničuješ.
Sposojenih knjig pa ne spreminjam, ampak zanimive citate prepišem.

NonPlusUltra ::

"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

cebelar123 ::

Glasmaher ::

Jorge Bucay, Ti povem še eno zgodbo?

jozagulikoza ::



Priznam ... prebral zaradi hype-a okoli prihajajočega filma.

Weeell ... kva pa vem ... ene geekovske perverzije (da ne rečem dr*** na) na 80-ta in pripadajočo ohinsploh pop-kulturo. Vse skupaj se pa dogaja v temačni (distopični) prihodnosti v virtualnem okolju, ki je neka mešanica second life-a ter wow/dota. Precej naivno vse skupaj. Svet je šu v pm (amerika kot kaže sploh) ... in vsi se zadevajo z VR, vmes en iber geek ponudi zelo bogat izziv (ki je preslikava njegovega asocialnega lajfa), ki mnogim postane smisel življenja, vmešajo se zlobne korporacije (kot vedno), države vmes ni (kako ameriško) in brezmadežni geeki/gajmerji rešijo svet v VR. In to je to.

Sej za prebrat je ok, sploh če si starejši in ti cel kup referenc na 80ta (glasba, igre, računalniki) seveda ni tuja .... sam pol, ko prebereš in začneš razmišljat vidiš, da je to mogu pisat en zafrustriran in relativno omejen tip. Anyhow, forumski populaciji tukaj na slo-techu bi knjiga znala biti zelo zanimiva.

Glede na trailer bo film precej drugačen .... omenjata se namreč močni "ameriški" besedi kot sta revolution ter rebellion (tega v knjigi sploh ni) .... how sweet.

Zgodovina sprememb…

harvey ::

 Pod krinko

Pod krinko



Knjiga Pod krinko je avtorjevo poročilo o njegovem delovanju tik pred drugo svetovno vojno in v vojnem času. Vladimir Vauhnik (1896-1955) je bil slovenski častnik, jugoslovanski vojaški ataše in obveščevalec. Med prvo svetovno vojno je bil pripadnik 17. pehotnega polka avstro-ogrske vojske in Maistrov borec. Po vojni je kot stotnik vstopil v vojsko Kraljevine SHS. Šolal se je na vojaški akademiji v Beogradu, nadaljeval pa v Parizu, kjer na École supérieure de guerre študiral skupaj s Charlesom de Gaullom in Dražem Mihailovićem. Ob profesuri na beograjski vojaški akademiji je napredoval tudi kot častnik in leta 1937 je s činom polkovnika odšel v Berlin kot vojaški ataše Kraljevine Jugoslavije.

Vir. Modrijan

V knjigi je zanimiv podatek, da je imel Himmler svoj privatni zapor iz katerega je le malokdo prišel ven živ in pa slikovito razloženo, kaj vse je lahko za obveščevalca informacija.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

cebelar123 ::

SmeskoSnezak ::

@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

cebelar123 ::

SmeskoSnezak je izjavil:

The book of Tea
http://covers.feedbooks.net/book/991.jp...

Da ti pomagam pri coverju

oo7 ::

Boste lahko brali letos :)


New Middle-Earth Book From Lord Of The Rings Writer Arrives This Year

A previously unpublished novel by Lord of the Rings creator JRR Tolkien is to be released for the first time later this year. The Fall of Gondolin was written by the legendary British author in 1917 and is a work than many Tolkien fans never thought would be published.



The Fall of Gondolin is edited by Christopher Tolkien, the 93-year-old son of the author, and is illustrated by veteran Tolkien artist Alan Lee. It is the first story that the writer wrote set in Middle-earth and was started while he was in hospital recovering from injuries sustained during World War I. The novels chronicles some of the history of Middle-earth in the years before the events of Lord of the Rings and is described as "a template for everything Tolkien wrote afterwards" by John Garth, author of the book Tolkien and the Great War.

https://www.gamespot.com/articles/new-m...

cebelar123 ::

Ali je mogoče kdo bral the terror knjigo? Zanima me če je serija zajela celotno knjigo?

Pika na i ::

kuall ::

svoboda v razvalinah

kuglvinkl ::

Tole od Comeya bom zacel, Higher loyalty
Your focus determines your reallity

cebelar123 ::

jype ::

vostok_1 ::

@jype

odlična knjiga ;)



cebelar123 je izjavil:




Glede na to, da si pri 5ti. Jz sem končal z 4to. Je, sploh vredno nadaljevat? Ker honestly je postalo malce boring.
Se kaj razgrne protomulekutla, ali spet se zgublja čas z nekimi brezveznimi side-questi?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1 je izjavil:

@jype

odlična knjiga ;)
Preberi.

vostok_1 ::

Jz mam svojo metodo zdravljenja fanatikov.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

cebelar123 ::

vostok_1 je izjavil:

@jype

odlična knjiga ;)



cebelar123 je izjavil:




Glede na to, da si pri 5ti. Jz sem končal z 4to. Je, sploh vredno nadaljevat? Ker honestly je postalo malce boring.
Se kaj razgrne protomulekutla, ali spet se zgublja čas z nekimi brezveznimi side-questi?


Meni je 4-ta knjiga bila v redu, sem se bolj mučil s tretjo.

Ne vem koliko ti naj napišem, da nebom kaj izdal o peti knjigi.
Peta knjiga se že na začetku razdeli na več niti "nekako ima vsak lik svojo zgodbo za sebe" katere se proti koncu knjige združijo v eno zgodbo, vrnejo se tudi nekateri stari liki. V knjigi imaš še apokaliptično zadevo in pa problematiko katero omenjajo v četrti knjigi glede kolonizacije.
Zgodba se ne dogaja samo na enem mestu, tako kot v 3 in 4 knjigi.
Ne vem če poznaš ampak imaš še med zgodbe katere so bolj kratke ampak zelo dobro še dodatno spoznaš like in življenje v svetu Expansa.

Ampak če boš bral 5 knjigo vedi, da boš moral tudi šesto. Jaz še nisem šeste ampak imam v kratkem namen. Je pa hudič če bereš eno za drugo, ker te zgodba kr utrudi.

cebelar123 ::

Pravzaprav sem se zadaj spomnil je obvezno branje The Churn kratke zgodbe, da ti bo malo več jasno o Amos Burtonu in kdo je kdo.

vostok_1 ::

Tretja je tud meni bila skoraj bolj test vstrajnosti.
Zanima me kako se vse to skupaj razvije, sam za brat še dodatnih ne vem kolko grinding knjig, eh.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

rozman ::



Ob branju te knjige imaš poplavo misli, močno priporočam

vostok_1 ::

Prebral. Super zadevca.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

PrihajaNodi ::

Vostok daj še ti kaj predlagaj tu.Ne da se mi brat "a short history of nearly everything", ker je podobno kot od Hararija - Sapiens. Včasih je čebelar dobre knjige objavljal sedaj pa je ta tema mrtva. Kot da nihče več ne bere:'(

kuall ::

Če bo kdo priporočal knjigo naj slika 2 najboljši strani in jih prilepi, tako kot jaz, da se lahko odločimo na lastne oči. Verjet na besedo vam ne moremo, posebej če je priporočilo "res dobra knjiga".
Drgač pa jaz knjigo takoj neham brat, ko postane dolgočasna, se ne grem tistega mučenja, da jo moram prebrat do konca. Berem zato, da uživam ob tem, ne zato, da se lahko pohvalim, koliko knjig sem prebral. Poprej pa naredim dober test: preberem nekaj naključnih strani in če me ne pritegne je ne začnem brati sploh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

vostok_1 ::

PrihajaNodi je izjavil:

Vostok daj še ti kaj predlagaj tu.Ne da se mi brat "a short history of nearly everything", ker je podobno kot od Hararija - Sapiens. Včasih je čebelar dobre knjige objavljal sedaj pa je ta tema mrtva. Kot da nihče več ne bere:'(


Zadnje čase ne uspem kaj dosti brat.

Zgolj te expansove, Silos serijo in annihilation. Fikcijo torej. Priporočam vse, nikakor niso zguba časa, če ti je branje fikcije kul.

Meni gre tudi na kurac to vlečenje z +10 knjigami serijo. Men je max 3 preden vsebina postane res malo monotona.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

cebelar123 ::

Zaradi prihajajočega filma sem se odločil da bom prebral prvo knjigo v seriji.



Knjiga se mi je zdela kratka, polna, prelepih lokacij in konstantenga premikanja in ene lokacije na drugo. Ravno ta prehitri tempo mi je rahlo uničil knjigo saj je bila bolj pomemba lokacija kot pa razvoj glavnih likov. Tako da mi je na koncu knjige bilo čisto vseeno kaj se s kom zgodi. Celi čas sem imel nek občutek, da je knjiga bila napisana z namenom da se po njej posname film. Ker so knjige kratke bom v prihodnosti dal šanso še drugemu delu.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: STASI ()

jizzer ::

Ker ni nobene namenske teme za predloge knjig, sprašujem tukaj. Ker imam dnevno slabo uro vožnje, sem začel brati audiobooke(prek audible). Trenutno berem (poslušam?:D) "The power of habit", mogoče jo je že kdo prebral, če pa še ne jo definitivno predlagam, sploh če vas zanimajo psihološke fore, ki se jih dostikrat sploh ne zavedamo. Big thumbs up! Jaz sem jo začel brat predvsem zaradi preveč slabih in premalo dobrih navad - pa ne z brezglavim fanatičnim namenom, da se bom spremenil za 200 posto, ampak zgolj zaradi zanimanja kaj se v glavi dogaja, ko nekaj nezavestno delaš. Če stvar razumeš jo tudi lažje fixaš.
Zato me tudi zanimajo predlogi za kategorije "self-development",mentalni modeli, razmišljanje (uspešnih) ljudi, v kolikor je kdo prebral kaj primernega in mu je sedla. Ne branim se tudi česa zgodovinskega (antika, srednji vek,...) ampak nikakor ne sci-fi, bolj dokumentarno obarvane.

kuall ::

najboljša avdio bukva ki sm jo bral je bila ena o pračloveku, se ne spomnim naslova. pa ena o ptičih (še zdaj se spomnim tega, da so mladi ptiči veliko bolj brezskrbni in živijo nevarno vse do prve nesreče, ki jih prestraši za celo življenje).
to sranje o self improvement pa mi gre na kozlanje, čeprav sem sam obseden s tem. na kozlanje mi gre zato, ker bi to vsak sam moral najbolje vedet, kako se mora izboljšat, ne pa da ti bo nekdo drug govoril, kako moraš živet. halo. pa dolgčas je. vse kar konzumiraš / s čimer se ukvarjaš mora bit zanimivo drgač je brezveze mučit se.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

nevone ::

ne pa da ti bo nekdo drug govoril, kako moraš živet.


Saj ne gre zato, da vse ubogaš/uporabiš. Izmenjava informacij je pa vseeno koristna. In če človek reče, da bi rad nekaj spremenil pri sebi, sploh če opazi, da ga tisto bremeni, ali pa če ga zgolj zanimajo stvari, ki mu morda kasneje lahko koristijo, ni čisto nič odveč, če poišče pomoč ali nasvet ali preprosto informacijo pri nekom drugem in to nikakor ne pomeni, da želi, da mu drugi diktirajo življenje. Gre samo za komunikacijo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Machete ::

Vse te knjige za 'osebnostno rast' bi morali nagrmadit.


V zadnjih dneh sem prebral 'Moskva 2042' (zanimivo z vidika letnice nastanka) in pa Jančarjevo 'Zvenenje v glavi' in 'Severni sij' (precej čustveno intenziven zaključek, skoraj na pretresljivostni ravni knjige 'To noč sem jo videl').
Zdaj grem na 'In ljubezen tudi'. Menda je še ena mojstrovina.

Prosim za kak predlog za sci-fi v Slovenščini. (Asimova in Lema sem prebral vse prevedeno, razen 'Gospodov glas' nisem zdržal, ker mi je bila pretežka). Hvala
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

Ghenghiz ::

Machete je izjavil:

Prosim za kak predlog za sci-fi v Slovenščini. (Asimova in Lema sem prebral vse prevedeno, razen 'Gospodov glas' nisem zdržal, ker mi je bila pretežka). Hvala


Dune serija mi je bila super, samo zadnje knjige zabluzijo (sploh, zadnji dve, ki sta nastali posthumno).
Za kaj krajsega pa Nevromant (William Gibson).

Machete ::

Hvala za predlog, lahko vseeno kak link za to serijo? Ker sem že nekaj iskal pa v Slovenščini 'Dune' nisem našel. Nevromant pa mogoče že danes vzamem, lahko pa da bo pač ena izmed naslednjih. Sliši se zanimivo.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

sesobebo ::

kolikor vem je v slovenscini prevod "Peščeni planet". avtor je Frank Herbert.

Kurta Voneguta si kaj bral? sicer bi rekel, da je "znanstvena fantastika" pri njem bolj sekundarnega pomena, bi pa priporocal vsaj "Klavnico pet".

Machete ::

Zapisano. Ja 'Peščeni planet' naj bi bil (česar tudi nikjer ne najdem), sicer Ghenghiz govori o neki seriji.. Knjige ne najdem nikjer v okoliških knjižnicah, kot bi obstajala samo ena kopija, ročno sklesana v kamnite tablice.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
««
10 / 25
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zanimivi novi oz. prihajajoči animirani filmi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10432274 (380) opeter
»

Pisarniški stol?

Oddelek: Loža
152864 (2460) GrimReaper

Več podobnih tem