» »

Tek, kondicija

Tek, kondicija

«
1
2

archer ::

Torej, imam eno vprašanje, ki ne spada ravno sem me pa vseeno zanima če mi bo kdo znal odgovoriti.
Dobil sem pogoj, da moram naslednje leto v aprilu/maju teči Cooperjev test in ga opraviti v max 10 min. To pomeni 2400m v max 10 min.
Zdaj me pa zanima, kakšen način treninga bi bil najboljši da se to do takrat doseže? Vem, da moram it na stadion in laufat, samo zanima me kako naj se tega pametno lotim (še posebej zdaj čez zimo...)
Test sem nazadnje tekel pred 2 leti in nikoli nisem ravno blestel, bil je okrog 11:30, to pomeni da moram spraviti 1:30 dol. Sicer sem zdaj v malo boljši kondiciji pa vseeno....

Mati ::

Saj do aprila imaš dovolj časa. Posvetuj se z kakšnim kondicijskim trenerjem.
Jaz ti lahko svetujem, da začni teči vsak dan po 1,6 km v zmernem tempu. Ko ti to nebo predstavljalo težav se pa probaj navadit, da krog pretečeš v 1,40 min, kar ni nek zelo hiter tempo. Lahko na začetku pretečeš 4 kroge v tem tempu, kasneje stopnjuj na 5 itd...
Posebaj priporočljivo pa je, da 2 kroga narediš počasna (okoli 2 min) nato pa enega zelo hitrega (1.25 min), ter spet 2 počasna in na koncu enega na vso moč kolikor gre.

Tako boš pridobil precej več kondicije, kot tek v istem tempu.

Jaz cooperja prelaufam v 9,40 min, pa nisem nek top atlet. Le redno vsak večer prelaufam 2 - 5 km. To počnem že nekje 4 leta.

Upam, da sem ti kaj pomagal. Vseeno je pa priporočljivo, da greš prej na en orenk zdravniški pregled, preden se greš neke velike obremenitve.

d0rK ::

Hmmm...Nazadne ko sm se meru sm ga preteku v mal vec kot 8.30 min. In pred tem nisem tekel vsaj eno leto. I must be special.


Moj nasvet...Pr teku se ne pusti zmotit. Tistih 10 minut bos ze zdrzu. Sam na tek misl in na zmerno dihanje. Nobenga govorjenja.

Stvar zelo pomaga.

Kaličopko ::

eni laufajo z MP3 v ušesih- nism še probu lahk pa da pomaga:|

Zgodovina sprememb…

sverde21 ::

MP3 pomaga, če maš pravo musko, se prav more bit kak tehno al kej tajga, da enakomirno štanca in ti laufaš v tistem taktu, pa morš še skoncentrirat na musko, da odmisliš napor, jst sm to prakticiru z bajkom, ampak za tek je IMO enako. Lahko bi tud z bajkom treniru po lokalnih hribih & rovtih :D

BTW lahko bi tud šou do "črveka" (sej veš kdo je to ;) ) pa ga vprašaš mal, on bi skor lahk vedu...
<?php echo `w`; ?>

Looney ::

No, ko ste že pri cooperjevem testu, me pa nekaj zanima. Kako je mogoče, da ga fantje toliko hitreje pretečete? Pri nas v razredu je najslabši fant pretekel cooperja hitreje od večine punc. Zakaj takšne razlike?
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

misso ::

Lene babe :8) :8) :8) :8) :8)

Vikking ::

archer: a maš to slučajno za vojsko, za poklicnega vojaka?

AndrejS ::

Velike riti povzročajo velik zračen upor :D

iggy ::

Looney mogoče različno grajena telesa moških in žensk?

No uglavnem priporočam 20 min teka. v teh 20 minutah teči intervale, 1 minuto hitrejšega tega(beri šprint) 2 minut rahlega teka. Priporočam, to počnemo na pripravah vsako leto.

No še moj čas cooperja: 8.28 min
Hey, you're fat!

archer ::

archer: a maš to slučajno za vojsko, za poklicnega vojaka?

Ne, za športno imam pogoj.
Hvala vsem za odgovore.

sverde21 ::

Ne, za športno imam pogoj.
lol, če men dajo tak pogoj se koj prepišem :D
<?php echo `w`; ?>

Vikking ::

archer, ti jim sam povej da se cooperjev test ne ocenjuje tako. Kolikor mi je znano se pri cooperju ocenjuje razdalja ki jo lahko pretečeš v 12 minutah.

joze ::

Časa imaš dovolj, ti samo teci. Čim večkrat in čim bolj neobremenjeno. Če boš tekel 3 ure na teden boš v treh mesecih zastavljeni čas dosegel z lahkoto.

iggy ::

@Vikking: lahko se teče tudi po 12 min. Sicer pa se cooperjev test teče 2400m in potem pogleda v tabelo starosti kateri čas je primeren!
Hey, you're fat!

Jan987 ::

jest ti svetujem tako: pojdi na stadion in za začetek teži en korg zmerno hitro potem pa en krog hodi okrog potem spet in spet. Potem ko boš to pretekel z lahkoto in kar dobrim tempom začni 2 kroga takega tempa s katerim si prej končal 8dokaj hitro) pa en krog pavze itd. dokler ne boš prišel do šestih krogov. Vsaj pri nas delajo tisti ki trenirajo za take teste in imajo programe kakšnih trenerjev. in v cca. 2 mesecih (če ne prej seveda) boš z lahkoto pretekel kuperja tudi v dosti manj kot 10minutah. Sam sam sem sicer bolj špritner tako da me o kakšnih bolj podrobnih nasvetih ne sprašuj preveč ker ti ne bom mogel povedati ampak verjemi da sem tudi sam tako začel ko sem se začel ukvarjati s športom in sedaj to pač vsakodnevno vzdžujem in če grem na polno kuperjev test pri 14. letih pretečem v dobrih sedmih minutah (2400m)

Pyr0Beast ::

Malce se po okoliških hribih začni poditi, podnevi seveda, razen če imaš rad mrak, tako kot jst :D
Kakšni vzponi so kr zahtevni, posebej če kolikor tolikor hitro hodiš.

Da boš pa v zadnjih nekaj dneh nabral kondicije ... te bo prej pobralo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ovdje kokoš ::

kokr kol se bos ze lotu zadeve, zaboga tec ves cas po prstih, ti bo prov prslo ce bos kdaj zjeban, pa bos hotu se dalj tect.
ce bos teku po prstih te bo to sililo v hitrejsi tek. priporocam ti da si zacrtas neko krozno pot v tvojem okolisu, vsakic teci po njej, na zacetku bo tesko, mogoce ne bos vsega preteku, ko bos bolje natreniran stopnjuj tempo. predvsem se med tekom ne ustavljaj. ce bos tekel pozimi (kot jaz(tud ce je -15)), je nujno da mas neki na glavi, rokavice so tud fajn, predn gres iz bajte se ogrej, ko prides dam si raztegn mecne misice.
probaj se nauciti vdihovati skozi nos in usta naenkrat, ce bo fejst mraz pa sam cez nos.
ce ti je zoprno spirntanje probaj vsake toliko casa zadrzati sapo, sam da ne bos skup padu !
treniraj najvec 4x tedensko, ce bos mel krce pojej ksne kalcijeve tablete, ce te bo jebu mraz, zacni spat pri odprtem oknu, pa pozab na mp3, bos loh kmal ugotovu da je velik bos mislt na ksno punco :D
jebi ga

AngelOfDeath ::

Prvo začni lepo počasi pol pa stopnjuje...

npr. prvi dan 1 krog počasi greš , drugi dan 2, itd... pol preideš na počasni tek in ni vrag da neboš v enem mescu prišel pod 10min za 2.4km
edit: Slovnica

cojss ::

Na tvojem mestu bi jaz zdaj čez zimo tekel za kondicijo en tak počasen tempo v aerobnem področju. Potem pa bi kak mesec pa pol pred testom začel delati na moči in hitrosti z raznimi intervali in šprinti.

STASI ::

Tako kot je cojss rekel. Do enkrat februarja teci 2 tedensko kak kros. Pa ne vsakič isto traso. Če si ljubljančan ti predlagam tek od hale Tivoli do ZOO preko Mosteca nazaj do Hale, tek je dolg cca 8 km. Začni počasi. Nato stopnuješ hitrost. Predvsem moraš biti pozoren na enakomeren tempo. Pazi tudi kje tečeš, najboljše je teči po travi ali makedamu, najslabše na asfaltu. Nato enkrat marca pa začni delati na moči kot so teki v klanc, intervalni tek, tek na 2400 metrov, serije recimo kot so 3 x po 1000 za čas cca 4-5 minut metrov vmes 10-15 minut pavze in podobno. Moraš imeti pa raznolik trening, ne samo kros ali samo 2400. Ker to ubija in nič ne napreduješ v teku. Če imaš možnost tudi kak fitnes ni slab. Fino da pred kakršne koli treningom se ogrej in dobro razgibaj. Bi pa moral poiskati svoje plane treninga iz časov ko sem še treniral atletiko.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Super Sonic ::

Evo tudi jaz nisem nikoli ne vem kako resno pristopil k nobenemu športu in sem kuperja tekel najhitreje v prvem letniku (8.08 min) in najpočasneje v četrtem letniku 9.58. V četerm sem bil takrat popolnoma brez kondicije in sem zadnji krog skoraj hodil.


V vsakem primeru ti hočem povedati, da imaš v 10 minutah nekje 2 minute fore do maksimuma in priporočam, da temu primerno prilagodiš trening. Namreč 10 minut ni tako hiter tek, kot si mogoče predstavljaš - zato v izi, počasi s treningi (vsake 2,3 dni malo več in na vsake 2,3 dni malo hitreje).

Sicer pa sam pri sebi veš koliko je oganizem sposoben, zato še enkrat - ne pretiravaj!
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

leona ::

Man eno vprašanje- jst vsak dan tečem na tekalni stezi 15 min (približno 1.5 km) . A je to dovolj za začetnico, a s tem že boljšam svojo kondicijo, ali je to premalo? Hvala. L

MCSE ::

Z vsakim gibanjem izboljšaš svojo kondicijo, ampak pri 15 minut dnevno ravno ne dosegaš ravno zelo velikega napredka.
Za začetnike je primeren zelo lahkoten tek (skoraj tako počasi kot hoja) v trajanju 2x po 20 minut s 5 minutnim premorom. Po enem tednu takega treninga združiš 2x 20 v 1x 30 ali 35 minut, razdalja pa za sedaj ni pomembna. En teden treniraš tako, potem pa si določiš razdaljo, toliko kolikor pretečeš v teh 30 ali 35 minutah, in potem poizkušaš izboljšati čas na tej razdalji ter počasi dodajaš kilometre.
Če hočeš videti hiter napredek pa ti priporočam tek po razgibanem terenu, še posebej v klanec navzgor.

DimmniBurek ::

Mislim, da se kondicijo (bolj) nabira ob nekoliko povišanem srčnem utripu. Jaz bi tekel 20min na začetku nekoliko hitreje, če ti ne gre še, potem imej postanke, potem pa še ene 20min bolj uizi-tako da se lahko pogovarjaš zraven. Če bi rada shujšala, potem je nizkointenziven, ampak daljši(35-40+ min) tek, najboljša varjanta.

Priporočam da ne tečeš na asfaltu ampak raje makadam, ker te bojo sklepi boleli
There Is No Stronger Drug Than Reality

WarpedGone ::

Mam 98 kil in tečem po asfaltu. Gležni so me boleli, dokler sm mel ene stare zdrkane najkice. Ko sm nabavu prave tekaške copate o kaki bolečini ni ne duha ne sluha več. Dobri copati so mi bli še dodatna spodbuda :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Hardstyle ::

Vsak dan treniraj na visokem tempu oz. srčnem utripu. Ali pa laufaš normalno (pač kak se ti ljubi) in pogledaš koliko si pretekel v 10ih minutah pol pa pač stopnjuješ svoj tempo (naslednji dan) da prideš do 2400m. Nauči se tudi pravilno dihati ker brez pravega dihanja neboš prišel prav daleč.

Tisto z MP3ji pa je res. Če "not padeš" pozabiš na napore in ti se ti razdalja/čas bistveno "skrajšata". Kaj poslušaš pa je vseeno dokler je tebi všeč. Playlisto si naredi tako, da med komadi neboš imel pavze, ker te bo samo dekocentriralo.

Lp

cojss ::

Se ne strinjam popolnoma s Hardstylovo izjavo glede vsakodnevnega treninga pri visokih obremenitvah. Mogoče za tako kratke treninge kot je cooperjev test še gre, pri daljših treningih pe se tako lahko hitro privede do pretreniranosti in posledično poškodb in upada motivacije. Po vsakem takem napornem treningu naj bi bil naslednji dan ali počitek ali lažji trening, ki je pravzaprav namenjen regeneraciji.

Je pa pomembno stopnjevanje in seveda še enkrat poudarjam, regeneracija po treningu! Kajti po principu superkompenzacije s treningom telo obremeniš, napreduješ pa z regeneracijo.

Mp3 je pa super med tekom, le kje v kakem prometnem območju je včasih bolje brez glasbe.

jype ::

MCSE> Če hočeš videti hiter napredek pa ti priporočam tek po razgibanem terenu, še posebej v klanec navzgor.

Nikakor pa ne tekat po klancu navzdol, ne glede na to kako super "air" copate imaš.

Sploh če nimaš kondicije (po dolgi bolezni, če prej nisi nič treniral(a) ali v primeru povišane telesne teže) je tako pretiravanje lahko zelo boleče. Na dol kar lepo normalno hitro hodit, pa ne bo nič narobe.

Hardstyle ::

cojss: govoril sem za njegov primer. Kot je razvidno je avtor te teme dokaj zaležan oz. dve leti od zadnjega Cooperja? Če hoče nekdo resno pridobivat na kondiciji mora delati kaj več kot pa samo laufat okoli.

jype ::

Avtor teme je iskal pomoč novembra 2006 :)

cojssov odgovor gre verjetno leoni, ki sprašuje, koliko naj kot začetnica trenira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

cojss ::

No, saj sem napisal da za cooperja bi še šlo tako, ampak tudi če prej ne tečeš nič ali malo, je en tak trening lahko toliko naporen, da potrebuješ kak dan počitka vmes. Sploh pa po dolgotrajnešem mirovanju ni priporočljivo takoj začeti s treningom na visoki obremenitvi.

Je treba vsaj na začetku začeti čisto počasi, s počasnim tekom, da se malce utrdijo vezi in kite, pa da se srce navadi na obremenitev. Potem pa stopnjevati obremenitev in glede na kratek čas cooperja, bi bil najprimernejši intervalni trening na dokaj visokem utripu. Skupno nekje 10 min in od začetka 1 - 2 min. intervali z dost počitka pol pa počasi krajšaš pavze, in daljšaš intervale (s tem jih je tudi manj). Seveda pa še malo aerobnega teka po tem ne more škoditi.

imagodei ::

Jaz bi leoni svetoval, da tudi na začetku vztraja in naj treninga ne končuje prej, kot v 30-40 minutah.

Seveda je tudi 15 minut hvalevredno, če se že en čas ne giblješ preveč, ampak je premalo za kakršen koli viden napredek. Trik je v tem, da si intenzivnost prilagodiš. Če si po 15 minutah totalno crknjena, potem se preveč naprezaš in to sigurno ni dobro za (netrenirano) telo. Zmanjšaj tempo, med intervali teka hodi. Npr., za cilj si daj 30 minutni trening, nato pa kombiniraj tek s hojo in razteznimi vajami. Če ne gre drugače, lahko na začetku tudi takole (glede na to, da že 15 minut tečeš:
4 minute teka
1 minuta hoje (hitre)
4 minute teka
1 minuta hoje (hitre)
5 minut razteznih vaj (brez prevelikega zabušavanja)
Ponoviš zgornje intervale teka in hoje
Na koncu še 5 minut hitre hoje in razteznih vaj.

Vsaj 3x tedensko! Seveda lahko po zmožnostih in željah podaljšuješ intervale teka in zmanjšuješ intervale hoje ter celotno trajanje vadbe. Važno je predvsem, da si fizično aktivna ves čas vadbe.

Če človek ni resnično že več let totalno zaležan in telesno zapuščen, ali pa ima kakšno srčno okvaro, mora 30 minut vadbe gotovo zdržati. 15 minut vadbe je na začetku absolutno premalo, sploh če ne nameravaš trenirat vsak dan. V 15 minutah se telo komaj ogreje (ogrevalne vaje PRED začetkom 30 minutne vadbe ti zelo priporočam, ker med drugim zmanjšujejo možnost poškodb!) in če mine med dvema treningoma več kot 24 ur, nima vadba posebnega efekta. Tako, kot ga nima občasen tek za avtobusom... To so sicer moje osebne izkušnje, ne kakšna znanstvena razlaga; drugače pa strokovnjaki priporočajo aerobno vadbo vsaj 2x tedensko po 45 minut.
- Hoc est qui sumus -

@nny ::

Ima kdo še kakšno dobro idejo, kako se motivirati za tek? Prijavila sem se na roza bunny;) (beri ženski DM) tek junija in kupila superge. In potem...se ustavi.

Blinder ::

Ma jebeš tek! tek je najbolj dolgočasna disciplina kar jih je. No sej odvisno od človeka :)
Lahko poskusiš z rolanjem, hojo v hrib ali po stopnicah v kakšnem velkem bloku, igraš rokomet, kolo...
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

@nny ::

Blinder je izjavil:

Ma jebeš tek! tek je najbolj dolgočasna disciplina kar jih je. No sej odvisno od človeka :)
Lahko poskusiš z rolanjem, hojo v hrib ali po stopnicah v kakšnem velkem bloku, igraš rokomet, kolo...


Joj, ne, sem čisti antitalent za vse športe (rolanje z vsemi ščitniki + tistim za zobe :D). Pri teku je najmanjša nevarnost, da koga poškodujem.

Blinder ::

Lahko provaš si naredit benchmark. Zbereš neko progo pa vedno iste pogoje, pa štopaš čas, ki ga porabiš za pretečt progo. S tem ko se ti čas niža dobiš motivacijo, ker vidiš napredek. Lahko narediš(si zamisliš) podobno progo kot bo na roza bunnyju.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

@nny ::

Mogoče me bo pa tole motiviralo.

STASI ::

Začetniki naj ne pretiravajo z tekom pri visokem utripu, saj te to samo odvrne od teka. Na asfaltu ne tečt, če res ni nujno (hitreje pride do poškodb).

Motivacija. Hm. To je težko. Se moraš prepričat. Pomaga pa če imaš kak cilj. Kot naprimer letos bom pa pretekel na LJ maratonu 10 km okoli 30 minut al pa 40 al pa 50. Naslednje leto moram pa to izboljšati ali pa se udeležiti 21 km. Končni cilj pa recimo je udeležba na londonskem maratonu.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

innerspace ::

kako se motivirati za tek?

Ce imas cilj in si ga zelis doseci(recimo boljsa kondicija ali izguba kil), ze pomaga da se vizualiziras v bolj 'idealni' podobi, hkrati pa se zavedas da je tek sredstvo za dosego tega cilja. In gres:)
Morda pa imas kako kolegico, ki bi tudi tekla...morda ti tek z druzbo ustreza.
Stavim, da bi se tudi na tem forumu nasel kak tekac, ki bi mu druzenje in tek stimala:)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

MadMicka ::

Stasi, če preteče človek 10 km v 30 minutah, potem je maraton šala mala :) Za začetnike je bolj realno, da pretečejo 10 km prej kot v eni uri.

Motivacija za tek, za šport? Študiraj o tem, kako grozn je, če človek cele dneve samo sedi, leži in je fast food. Škoda življenja.

kixs ::

MadMicka je izjavil:

Stasi, če preteče človek 10 km v 30 minutah, potem je maraton šala mala :)


S tem se seveda ne morem strinjat. Ce nekdo trenira tek na 10km, potem sicer lahko pretece tudi maraton, vendar dalec od kaksnega dobrega rezultata.

lp

mare_ ::

Zame je recimo edina motivacija kolega, ki me pokliče in zbrca mojo rit, da se zmiga in gre tečt... ;)

imagodei ::

Najboljša motivacija za tek je, da tek postane stil življenja. Po več mesecih, morda nekaj letih, človek postane zasvojen z endorfini. :)

Ne, resno: Brez izgovora si postaviš obvezo. Tek naj bo v prvem planu. To je enostavno tisto, kar moraš storiti, četudi zato zamudiš v trgovino. Četudi zaradi tega ne vidiš Trenutka resnice, Slovenija ima talent, ali pa je treba izpustiti kakšno kavo s prijateljico. Naj se ti namesto tega pridruži pri teku.

Pravzaprav je to fajn ideja za motivacijo: dogovori se še s kakšno prijateljico - če se eni ne da, naj druga toliko časa živcira prvo, da bo ta popustila in šla tečt.
- Hoc est qui sumus -

kixs ::

DM tek je 5 ali 10km. Torej bo vecina punc sla na 5km in se to polovico prehodila :)) - vsaj tako je bilo lani 8-O

Manj kot 10km sploh ne bi smelo biti.

Sicer, ce se kdo ukvarja z vprasanjem motivacije, potem to prav gotovo ni zanj-o.

@nny:
Ce si iz LJ ali okolice, je zelo dober "svic" hoja na Smarno Goro iz Tacna.

lp

Avenger ::

ne, ma samo rabiš enega da se dere nate, lahko jaz če čš, mam izkušnje
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

@nny ::

Hvala vsem za nasvete. Če si začetnik, je tudi 5 km dovolj. Del te proge je klanec v hrib, maraton pa gre lepo po ravnem, zato se ravno ne more primerjati. Pomembno je, da dvigneš leno rit in si že v tem boljši od preostalih 70 ali 80%.

imagodei je izjavil:


Četudi zaradi tega ne vidiš Trenutka resnice, Slovenija ima talent, ali pa je treba izpustiti kakšno kavo s prijateljico.

:)) Žebljica na glavico! Trenutek resnice je edina oddaja, ki jo redno "gledam". V živo, med občinstvom.

noraguta ::

mah sam cooper ima zelo nizke pogoje celo v vojski, če tga ne pretečeš zdravnik MORA razmislit ali je človek sposoben za terensko delo. to je namen tega testa.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Meizu ::

Laufanje... Vedno mi je šlo na živce. Enostavno ne najdem nekega gušta noter, da bi mi blo kul laufat... Rajši se na kolo spravim... Veliko rajši.

noraguta ::

jst ga tud ne najdem, dobr tud za kolo ne ampak norme na kuperju so smešne. tu gre zgolj za preverjanje osnovnih zmožnosti.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tek vs. kolesarjenje vs. XY (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šport
11117705 (11708) iso2000
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
677677 (5854) AnjaNja
»

Poškodbe pri teku

Oddelek: Šport
274977 (4188) Aquinas
»

Trening za kondicijo

Oddelek: Loža
256904 (6046) Shegevara

Več podobnih tem