» »

Audigy soundfont ali kaj boljšega-profi???

Audigy soundfont ali kaj boljšega-profi???

matrix2 ::

Rabil bi pomoč in sicer preko Cubase prožim in urejam midi fil, vendar mi je zvok preveč igračkast zato sem razmišljal kako bi na mojo Audigy 2 lahko naložil bolj profi midi soundfont-e??

Oziroma slišal sem celo da je možno dobiti nekakšne softwar-ske midi module, mislim da so od Yamahe ali Rolanda, ki pa bojda resnično trgajo glede midi zvoka...

Ali bi mi mogoče lahko kdo pomaga v tej smeri??

SasoS ::

Jaz imam svoj lasten font ki sem ga naredil iz free fontov na netu. Zadeva je 100MB in za moje pojme seka :)
Drugače pa....http://www.hammersound.net. Nekateri fonti so boljši nekateri slabši, jaz sem jih kar nekaj nabral...

neres ::

Soundfonte dobiš tudi na SF2midi.com. Tam je dosti GM soundfontov iz raznih sintov.

Za predvajat soundfonte lahko uporabiš SFZ (VSTi). S tem naložiš soundfont v RAM, ne na kartico.

matrix2 ::

vprašal bi še ali je tale SFZ kompatibilen z VST Cubase in ko recimo editiram in predvajam midi file v samem Cubase igrajo fonti z pomočjo SFZ vmesnika in jih lahko določam kateri inštrument k kateri stezi, kot recimo z Creative font-i?? Ali moram imeti takrat zagnan tudi SFZ, da mi ga Cubase prepozna kot dodaten vir midi instrumentov??

neres ::

A ti imaš uno staro, Cubase VST verzijo? Ker tistega ne poznam, tako da ne vem kako deluje. V novejših verzijah ni problema.

Sicer pa je SFZ VSTi sampler, in pomojem ima vse te funkcije, ki jih rabiš. Seveda mora bit SFZ v Cubaseu vedno zagnan.

matrix2 ::

sem še stara šola zato še vedno delam tako za svoje glasbene potrebe na VST 5.1. Za tisto kar potrebujem mi odlično služi. Res hvala za odgovor, SFZ še nisem stestiral, če pa bi bilo kaj pomebnega pa bodite naprošeni...

thnx

matrix2 ::

je možna kakšna dodatna pomoč??

In sicer kako vnesem sundfont, ter ali preko tega SFZ-ja prožim tudi midi file ali potem preko Cubase, ponudi mi lod program (fxp), ne vem kateri ASIO uporabit, imam jih pet na razpolago. Pod meni MIDI pa mi ponudi MIDI Audigy C000. A to pomeni da moram fonte najprej spraviti v karto, kakšno končnico imajo fonti, ali lahko uvažam tudi posamične inštrumente??

neres ::

Soundfonti imajo, praktično vsi, končnico .sf2. Dobi se Soundfonte raznoraznih zvokov, tudi posamičnih inštrumentov.

Z SFZjem naložiš zgolj in samo .sf2 fajl.

Kot rečeno ne poznam verzije VST5.1, tako da ne vem kako točno deluje. SFZ je VST instrument. Ti bi moral priti do tega okna:

Tam klikneš desno od "File" in naložiš priljubljeni .sf2 fajl.

ASIO driverja ti pri soundfontih ni treba posebej izbirat, pač pustiš tistega ki je bil že prej. Oz. izbereš Creative ASIO, če imaš Audigy.

Če imaš midi klaviaturo pri "MIDI IN" izbereš Audigy MIDI al karkoli že je.

Za "MIDI OUT" (če imaš kje to opcijo) pa izbereš SFZ.


Sicer pa, če ti še ne bo delalo, uploadaj par screenshotov, ker sicer zgolj ugibam.

matrix2 ::

sem naložil neke sf2 banko in sedaj ne vem zakaj mi Cubase nikjer ne ponudi SFZ kot output opcijo, ko naložim midi v stezo. Pa tudi bi vprašal ker samo ugibam, tiste nastavitve MODE: SF32, QUALITIY-draft, POLY-128, EFECT-ON in ostale kako bi morale biti nastavljene?? Recimo poly se mi zdi da pomeni koliko polifonično hočeš da igra midi fil oz. z koliko inštrumenti na enkrat, to le ugibam. MODE pa ne vem. Nikakor mi ga ne uspe umestit v Cubase. Bojda pa obstaja tudi YAMAHA XG ali nekaj takšnega ki ima bolj simply zadevo urejeno, pa tudi Roland ima nekaj podobnega z sf2 bankami.

SasoS ::

Zakaj fontov ne naložiš v Audigyja? Pomoje je to najbolje saj so softwareske zadeve dosti procesorsko zahtevne, tako ti pa Audigy mixa sample...

matrix2 ::

to vse lepo in prav, vendar banka premore le 6mb prostora, pa tudi tam mislim da ni tako easy, ni dovolj. da kar v mapo spustiš, sf2 morš nekako preko nekakšnega audigy programa naložit da deluje pravilno. No mogoče se motim tako sem slišal na forumu, a kdo pozna postopek je že kdo nalagal fonte v Audigy??

neres ::

V SFZju ni treba nič nastavljat, lahko pustiš kot je. Tisto boš potem spreminjal, če ti ne bo všeč zvok ali kaj takega...

Meni se zdi SFZ najbolj enostavna varianta. 6MB prostora na kartici je zelo malo. Procesor ne bi smel bit obremenjen toliko da bi opazil. Kak sistem pa imaš?

Je pa VST5.1 zelo stara zadeva. Sicer po mojem bi moralo podpirat VST instrumente, lahko pa da jih kaka verzija sploh ne. Če ti ni odveč lahko poskusiš kak novejši program, npr. Reaper.

SasoS ::

Audigy uporablja sistemski ram za fonte, jaz sem nalagal tudi že 300MB fonte. Fonte pa nalagaš v SoundFont Bank Manager (kakor tudi dodeljuješ spomin) ane :)

matrix2 ::

res je imas prav sasoS, Audigy uporablja tudi sistemski ram kot sem ugotovil, in še po želji ga lahko nastavljaš kar je bolj kamot8-)

Vendar mi nekaj še vendarle ni jasno??

Z tele strani...

http://www.sf2midi.com/index.php?page=s...

sem snel SF2 banko z najvišjim rejtingom in pričakoval hude inštrumente, jo vnesel v karto. Potem se je v Cubase res pojavilo pod inštrumenti pet imen po vrsti, ROLAND JP8000-1, ROLAND JP8000-2....... Vendar ne razumem da le samo pet takšnih, velikost fila pa je bila 3.8mb in sem pričakoval saj 150 inštrumentov. Mislil sem tudi da te SF2 banke delujejo na principu kot Audigy ko je SF2 banka velika 4Mb notri pa so zajeti razno razni inštrumenti Audigy jih ima recimo 120, pa si jih jih MIDI komad sam po defaultu poišče in ti lahko samo še popraviš, če ti kateri inštrument ni všeč...Zakaj bi le bil lahko tako velik fil 3,8Mb?? Za nameček pa tudi teh pet zvokov je zelo neuporabnih kateri koli stezi sem jo določil je nekaj brezveze ropotalo in ni imelo nikaršnega zvena. To sem poskusil še z dvema filoma skoraj istih velikost, tam pa se mi v Cubase pod inštrumenti pojavilo le eno ime, ki pa tudi ni imelo nobene zvočne uporabnosti fil pa velik 3mb:(

SasoS ::

Sondfont banka lahko vsebuje komplet vse GM (ali celo še več) inštrumente, lahko pa zamenja samo del inštrumentov. Katere zamenja lahko vidiš v soundfont managerju in jih lahko tudi sprobaš. Išči kake GM banke in to naloži v audigyja...

matrix2 ::

a tu je torej caka>:D

Sem šel res preverit na Creativ Keyboard in ugotovil da tisti ROLAND JP-8000-1-2-3.... vsak zase vsebujejo le kakšnih 10-20 zvokov ki jih zamenja in so total brezvezni. Zato mi ponekod samo en inštrument tolče v prazno ker ga zamenja z temi vesolskim hreščanjem:D

Imaš kakšno zvezo kje bi se dalo dobit res dobre GM banke, oziroma če jih poiščem preko P2P kakšne končnice in imena bi morale imet?? Delam pa predvsem z pop in rock ali v grobem rečeno komercialno glasbo.

SasoS ::

Poišči tu po sf2midi ali pa hammersound. Recimo kak Fluid R3 ali pa sortiraj po sizu pa izberi za začetek nekaj ne ravno 200MB (in ima GM v imenu :)). Lahko ti pa tut jaz svojo pošljem če hočeš...

matrix2 ::

sem poskusil in nekaj mi jih je že uspelo najdit, bomo testirali in javim.

Že dalj časa pa razmišljam in ne vem kako se zadeve lotit?? Namreč preko karte bi povezal synth brez zvokov samo MIDI Keyboard in prožil inštrumente, ki so v PC-ju, nekaj sem poskušal že na tipkovnici, vendar to je bolj neproduktivno igračkanje in izguba časa. A je to izvedljivo?? Kakšne so kaj cene takšnih kontrolnih Keybordov, recimo Roland, Yamaha...

SasoS ::

Je izvedljivo, včasih so imel take klaviature v tisti štacuni na Bavarcu, cena pa ni bila pretirana (mogoče 15-20K se ne spomnim več je že nekaj časa od tega). Zadevo priklopiš na midi port, komp pa špila preko zvočne. V Cakewalk-u ti je celo note pisal :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

matrix2 ::

naletel sem še na eno težavico kako midi komad, ki sem ga posnel v 24bit wav konvertirat da bi mi igral na CD-playerju. Kot vemo CD-player igra samo na 16bit8-)

Vem da ostaja ena funkcija, ki je že vgrajena v Cubase pa jo nikakor ne najdem:\

Djuro ::

Te sf2 fonti so ponavadi eno čist navadno sranje v primerjavi z zvoki kakšnih pravih roland ipd. sintov.
Je pa zelo dober soft synt v obliki VST ali DXi Steinberg Hypersonic 2 (zadeva je velika par giga).
Poglej malo na Steinbergovo stran, imajo nekaj demotov na to vižo. Zvoki od tega Hypersonica po mojem mnenju sekajo.
Maš sicer tudi od Rolanda Virtual Canvas, ki je bistveno manjši, pa še vedno kar poslušljiv. Aja, oba sta GM in GS kompatibilna, Hypersonic še GM2 in XG.

matrix2 ::

djuro če si že ravno vrgel kost, daj malo bolj opiši delovanje teh zvokov in zadeve, ki jih omenjaš!! Kako se inštalirajo oz. prožijo, ali to preko kakšnega VST Steinberg vmesnika, ˝programa˝, ter od kod par gb veliki fili, saj potem to niso več GS ali GM midi zvoki, ampak že pravi samply.

Kakšne končnice morajo imeti takšni fonti, oziroma midi inštrumenti ˝font-i˝, ker najti jih preko P2P ni problem, vendar kako jih poiskati??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matrix2 ()

Djuro ::

Hypersonic 2 je virtualni synth, ki se instalira kot plugin. Ja jasno, sampli, vse ostalo je zanič fm modulacija (no za kakšen dance pa zelo uporabna ;-).

To so GM (in vse ostale izpeljanke iz tega) zvoki. In še mnogo več. Se najde na P2P. Mal si preposlušej demote na zgornjem linku pa boš videl.

VST instrumente se insertira kot Soft Synth (vsaj v Cakewalk Sonarju, po moje je v Cubase nekej podobnega). Potem upravljaš kot samostojen sound engine s 16 ločenimi midi kanali. V bistvu, kot bi imel prek midija priklopljen 'ta pravi' sint. Rabš pa za to mal več rama in eno danes povprečno mašino.

Djuro ::

Aja, vSynth-ov je na netu malo morje. Ta je meni osebno najbolj všeč. Se pa najdejo tudi prav specifični (se ne spomnim imena, ampak enega sem enkrat našel na 8 DVDjih - cela zbirka je obsegala osupljivih 32GB semplov).

matrix2 ::

z samply na podoben način sem že delal pred davnimi časi z Giga studio 2.0, res je kot praviš to je tisto kar trga!! Vendar reci ti meni kaj se zgodi, ko napolniš stezo z 15 takšnimi samply:D

Da raje ne omenjam z kombinacijo ko lowdaš na BT, takrat reče mašina iskreno ˝njet rabotajet˝ :D

Skratka hotel sem nekakšno bolj prebavljivo varijanto in še kljub temu zvokovno sprejemljivo, ker če se hočeš igračkat z samply potem ni podna z strojno opremo!!! Še najbolj, če te sample prožiš preko MIDI, potem moraš imeti odprta dva programa, ki ži sama po sebi trošita kar dosti sistemskih sredctev, da o samplih velikosti 3Mb in naloženih v 15 stezah raje ne govorim to pomeni skoraj 50mb/s, kar disk in CPU zategne dobesedno do daske....

matrix2 ::

kako poimensko najdem takšne GM in GS banke ki potem igrajo v Hypersonic2. Če prav razumem, tale GM in GS je skupek enih inštrumentov v Wav formatu oz. so to samply?? Deluje pa na principu kot da GM soundfont2 naložim, kjer je isto skupek inštrumentov samo da niso v obliki wav?? Kakšne so še druge oznake razen GM, GS.....??

mte ::

VST je precej širok pojem, vidim da nekateri tega ne razumete. Obstajajo vst inštrumeni in vst efekti. Spet lahko vst inštrumente delimo na take ki uporabljajo sample, na take ki uporabljajo sintezo in hibridne. Če tako na grobo razdelim.
Če iščeš synth zvoke je verjetno nesmiselno iskati sample, razen v zelo specifičnih primerih, ko veš do potankosti kaj hočeš. Če iščeš zvoke drugih inštrumentov, je pa spet odvisno kaj hočeš.
Dobrega klavirja, ki nima samplov po par GB, ni. Za rhodes (el. klavir) recimo obstaja poleg enih dobrih samplov tudi zelo soliden (pa še zastonj) plugin, ki sicer obstaja tudi v SF varianti, in sicer MrRay 73. Ta zadeva je precej majhna (nekaj MB, ali celo manj), pa je vseeno solidna in uporabna.
Potem imaš plugin za Hammond, ki se imenuje B4 - vsepovsod ocenjujejo da tudi večina hardwarskih klonov zaostaja za njim. Pa spet, ker ne uporablja samplov je to dokaj majhna zadeva.
Potem imaš tu emulacije starejših synthov (ala moog, arp, ipd.), ki so spet več kot odlične - pa tudi te ne uporabljajo kompletnih samplov.

Hotel sem samo reči, da za dober zvok ni nujno vedno treba iskati samo samplov po par GB (so pa področja kjer sinteza še ni dovolj dovršena). Seveda ponavadi gre za specializirane inštrumente, ne pa za zbirko vseh možnih (recimo GM) zvokov. Tisti roland Virtual Canvas je sicer za silo ok, če iščeš kaj na hitro, vendar za kaj več kot to tudi ni uporaben.
lp

matrix2 ::

popolnoma razumem in vem kaj so VST efekti in kaj zvoki, vendar nekako sem že na začetku nakazal da me ne zanima hibrid pa tudi ne sampl varjanta. Nekje na enem CD-ju sem nekoč dobil demo nekakšnega synth emulatorja, ki je imel neverjetne zvoke. Imenoval se je nekako Yamaha GM-GX ali nekaj podobnega. Zadevica je igrala na platformi sint bank in ne samplov, naložil si midije v nekakšne MP3 predvajalnik in delo končano. Če pa bi bila zadeva kompatibilna z Cubase in v navezi pa bi bila zame še bolj uporabna!!!

Mene zanima predvsem delo z midiji in ne hibridi, ker bom imel zadevo le toliko da bom poleg vežbal druge inštrumente in sem si hotel malo polepšati zvok, ker Audiogy2 nima bog ve kakšnih zvokov v tisti bori 4mb banki:D

Naložil sem FluidR3 velik 70mb in zvok se je precej izboljšal, vendar približno ne toliko kar sem slišal pri tistem demo emulatorjem Yamaha...

Djuro ::

Ok, tu sem se s Hypersonic hotel nekako omejiti na GM.
Glej, matrix2, malo narobe razumeš delovanje vSynth-ov. On ne bere vseskozi te sample z diska.
Sam imam Cel 2.0 z 1,5 GB rama, in mi čist ok igra midi fajle z do 30 polifonije na enkrat prek Hypersounda. S tem, da zdraven furam še cca 5 audio trackov in nekaj efektov na njih . Inštrumente iz Hypersounda prebere v ram in potem dela z njimi po item principu, kot Creative kartice s sf2 fonti. Samo, da Creative nekaj dela naredi na sami zvočni kartici, tu pa pač centralni procesor. Pa dandanes zmogljivost procesorjev ni več težava, 1 GB rama pa tudi ne tak strošek. Če se omejimo na amatersko rabo.

Res je, ni nujno par GB za dober zvok. Težava so ne-umetni zvoki (klavirji, violine,...) ki jih je težko ustvarit s sintezo. No, če produciraš moderno glasbo (r'n'b, house,...) potem ti kvaliteten zvok klavirja ne pomeni kaj dosti, ne?

Saj pravim, vSynthov v obliki VST (DXi, RTAS in ostalih) pluginov je malo morje. Zastonjskih sicer bolj malo, žal. Odvisno, kaj pravzaprav potrebuješ.

Djuro ::

Aja, pri dotičnih plugin syntih vse parametre lahko nastavljaš prek tvojega priljubljenega midi sekvencerja. V temu je poanta vsega tega. Včasih so bili to (kot si omenil) playerji midi fajlov, od takrat se ta softver evolviral mnogo.
Poskusi si to zamišljat tako:

sedaj imaš cubase in prek midi kablov priklopljen domači sint.

Z vst instrumetni imaš pa Cubase in prek virtualnih midi kablov virtualni sint, ki se praktično obnaša tako (ali pa bolje) kot domači sint.

matrix2 ::

no no djuro to misel si mi vzel iz jezika:D

V tej smeri ves čas razmišljam da je tale tvoj Hypersound, kot nekakšna virtualna klaviatura iz katere potem Cubase črpa zvoke za predvajanje midi filov. Kaj pa tale Hipersonic2 a je tole hibridna zadeva ali pa dela samo z samply?? Kateri od teh dveh je boljši izbor mogoče mi kdaj zadiši uporabit tudi kakšen dober sampl zvok in sinteza bi bila dobrodošla8-)

matrix2 ::

mte tale B4 pa rula do kurje kože:D

Vendar reci ti meni kako to da mi na začetku instala ponudi samo Cakewalk, a to pomeni da ni kompatibilen z Cubase?? Ker v njega lahko portam midi file vendar to mi ne pomeni nič ker potem midi zaigra samo tisto kar je že v osnovi organ. Tudi v Cubase pod stezo organ sem iskal kakšen B4 ali kaj podobnega vendar tam se ne pojavi. A ga je mogoče kakor koli sinhronizirat z Cubase kot input instrument.

mte ::

Zapri B4, pojdi v Cubase, pritisni F11 in klikni z desno nekam pa poglej če je mogoče tam. Če je, ga dodaš tako, da klikneš nanj, na posamezno midi stezo ga pa dodaš tako da ji spremeniš output (se bo pojavila opcija če ga dodaš v F11 oknu). V tem je vsa finta.
Če ga tam ni, poglej v c:\program files\steinberg\vstplugins. Če ga tam ni, potem imaš kakšno sumljivo verzijo ali pa nisi inštaliral VST komponente. Čim ti inštaliraš VST plugin, mora delati v vsakem programu ki podpira vst inštrumente, brez da mu ti določiš posebej Cubase. Cakewalk pa ne uporablja VST ampak DXi, zato imaš zanj posebej opcijo. Tega verjetno ne rabiš če imaš cubase.

lp

matrix2 ::

še vedno pa ne razumem ali tale B4 deluje na midi ali audio platformi. Namreč ker do sedaj kar sem imel opravka z plugini so bili vsi narejeni za audio obdelavo in reprodukcijo....

Pa tudi B4 ima pod system stop ali play audio:\

mte ::

vhod je midi, izhod pa audio - enostavno... kaj je tu še nerazumljivo?
Ti imaš vhodne podatke vedno midi, torej ti ne zaseda diska, dokler ne renderiraš zadeve. Kaj je tu nerazumljivega? Saj vsaka stvar dela tako, tudi tisto kar si predstavljaš pod "midi". Vsaka klaviatura ima vhodne podatke midi (kar igraš), ti grejo v dejanski sintetizator in ti dajo ven audio (line out), poleg tega pa skozi midi out še dejanske midi podatke.

matrix2 ::

no nekaj dela sem že opravil, vendar mi še vedno hypersonic2 ne deluje kar bi si zaradi pestrosti zvokov najbolj želel. Poskusil sem starejšo verzijo Cubase 4.0, nekako povelikih mukah mi ga je uspelo usposobit, vendar še vedno je javljal napake. Potem sem instal verzijo VST Cubase 5.1R, ki dela odlično z native instrumenti, tudi B4 gate trga, vendar glej ga zlomka Hypersonic2, pa vedno zamelje in frizne vse skupaj :\

Namreč vedno javi napako 000unknown request!!!! Kaj bi lahko bilo narobe, mogoče ta verzija ni odklenjena ˝crack˝, ali mogoče inštaliram narobe, ker v Cubase pod VST instrument ga najdem, ko pa pogledam v mapo CubaseVST plugins pa imena Hypersonic2 ni nikjer zaznati:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iščem program za izdelovanje glasbe

Oddelek: Programska oprema
215808 (3694) Wolfox
»

Program za izdelavo glasbe iz nič

Oddelek: Programska oprema
122054 (1779) brodul
»

Pro zvočna kartica

Oddelek: Zvok in slika
242836 (2393) codegen
»

MIDI

Oddelek: Zvok in slika
71332 (1263) wonderboy
»

zvočna do 150k

Oddelek: Zvok in slika
162244 (1929) LunKi

Več podobnih tem