» »

Evo pa se je spet spremenila ura..

Evo pa se je spet spremenila ura..

««
19 / 20
»»

Mato989 ::

starfotr je izjavil:

e enkrat.. naravi je vseeno ali je ura 12 ali 13 somce bo najvisje ne glede na stevilke drzi ali ne?

Jaz kot del narave lahko zanikam tvojo ttrditev. Naravi ni vseeno.

Je pa ironično to, da govoriš, da je vseeno, hkrati pa v isti sapi navijaš za diametralno nasprotno rešitev. Kaj sedaj, je naravi vseeno ali ne?

Naravi je vseeno, sonce bo enkrat na dan na najvisjem mestu ali bo takrat CLOVESKA ura kazala 12 ali 13 je rastlinam, zivalim in ostalemu svetu popolnoma vseeno

Ta korelacija sonca in ure je pomembna samo druzbi oz ljudem
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

energetik ::

Se bom kr citiral, ne da se mi vsako leto ponavljat...

energetik je izjavil:

Še grafično, za tiste ki spijo 0-8h. Največji učinek na sinronizacijo bio-ure ima svetloba nekje od 6-9h. Ampak to mora biti konkretna svetloba, par ur. Torej ko se pozimi zbudiš, bi moral s kavico in delom pričeti tako, da bi sedel na terasi in gledal sonce ko vzhaja. Aja, tega v SLO, razen obale praktično ni pozimi, neglede na CET ali CEST. :))
Oziroma zdaj ko več delamo od doma, bi še morda kdaj šlo, če bo jasno jutro. Pač v puhovko pa skibucke gor, pa laptopa na teraso.

vires in numeris

nekikr ::

Netrunner je izjavil:

kaj res... vsako leto boste mleli okoli te ure

Ne več dolgo. Še kakšnih 10-15 let, pa bo EU sposobna urediti to vprašanje. Ajde, 20. Ker je čedalje več penzionerjev, ki imajo sicer cel dan čas gledati v luft, bomo šli na zimski čas in uživali v soncu ob štirih zjutraj in trdi temi ob pol petih popoldne. Je pa pomembno, da se pogovarjamo o tem in da poslušamo znanstvenike in stroko, ki vsako leto ponavlja kako uničujoče je to za družbo, še posebej otroke. Samo poglej čez okno, kako tovornjaki odvažajo trupla vseh, ki jih ta enourni premik ure blazno prizadane. Sama sreča sicer, da jet-lag, ki ga občuti vsak, ki gre nekajkrat letno pogledati neko skalo ali plažo nekam, ali zgodnejše vstajanje zaradi vožnje vseh, ki nimajo sreče z letenjem in gredo raje z avtom do Splita, ni povezan z uro in je v neki svoji sferi.
Ampak, kot rečeno, zadeva po mnenju stroke in znanstvenikov, blazno prizadene otroke. Te otroke, ki sicer ne gredo spat ob primerni uri ampak bulijo telefone do polnoči. Tako da če ne drugega, upoštevajmo stroko in znanstvenike in pomislimo na otroke. pa penzionerje.

EU_zamašek- ::

c23po je izjavil:

Tudi če bi obstali v poletnem času bi se urniki sčasoma prilagodili. Zagovorniki zimski čas argumentirajo z nekim ritmom, ki baje močno vpliva na počutje, vendar temu močno nasprotujejo prebivalci Laponije. Vsak dan opoldan, baje, hodijo preveriti ali je zvezda najvišje na nebu, čeprav Sonca niso videli že pet dni. In najhuje je, ko prestavimo za eno uro, ker jim to sfuka bioritem, jih pa nič ne moti ko se ga vsako soboto zažurajo do zore.

Tako nam enim in drugim preostane le želja po odpravi nadležnega spreminjanja ur in osebna preferenca. Jas sem za poletnega. Referendum?

Tudi poletni konec koncev, dosti bolje kot premikanje.
Treba se je samo uskladiti, ampak vsak vleče po svoje: Portugal, Švedska, Grčija.
Nam je dokaj vseeno, pa kljub temu vsako leto kreg okrog tega.

GupeM ::

nekikr je izjavil:

uživali v soncu ob štirih zjutraj in trdi temi ob pol petih popoldne

Zakaj lažeš oz izkrivljaš resnico? Če bi imeli danes zimski čas, bi imeli tako imenovano dnevno svetlobo danes od 5:44 do 18:28. Kar je povsem ok. Zjutraj, ko pijem prvo kavo je že dan in sem prijetno zbujen, zvečer pa smo že s familijo za mizo, pojemo večerjo, otroci se počasi umirijo, jih stuširamo in počasi do nekje 19:15 ali 19:30 so že v postelji. Starejši nekoliko kasneje.

Je res treba z igrišča direkt v posteljo še po svetlobi, da se nimajo časa v bolj temnem delu dneva niti umiriti? Saj ljudje nismo on/off, kar se tiče spanja. Večerna svetloba, mrak in tema sta priprava na spanje. To ne pomeni, da obrnemo stikalo na off in zaspimo. Rabimo nekaj časa, da se telo umiri, začnejo se izločati "hormoni spanja" itd ...

Pa govorim o dejanski dnevni svetlobi. "Popolna tema" pa bi bila do 4:00 zjutraj in od 20:12 naprej. To pomeni, da si vsaj do 19:30 še brez problema zunaj. Ampak kolikor opazujem ljudi, jih marca ob takšni uri že precej pobegne v svoje domove, ker zunaj je pač mraz in po možnosti še veter. Pa smo eno uro naprej, torej popolna tema nastane šele ob 21:12.

Tako da prosim, ne nabijat o tem, da imate radi svetlobo dlje v večer. Prav hitro pobegnete v svoje tople utrdbe, če ni zunaj vsaj 23 stopinj in 0 vetra.

Ko se bo dovolj otoplilo in ozračje umirilo, bo pa tudi dan že tako dolg, da ne rabimo poletnega časa.

ziggy42 ::

Kosilo mora bit točno ob 12ih! Smo za zimsko uro, ker je ob 12ih sonce takrat "točno v zenitu" (čeprav ni).

Men se to bere kot vztrajanje pri argumentu zaradi OCDja. Ali pa imate izbrani kak čuden fetiš.

GupeM je izjavil:

nekikr je izjavil:

Zakaj lažeš oz izkrivljaš resnico? Če bi imeli danes zimski čas, bi imeli tako imenovano dnevno svetlobo danes od 5:44 do 18:28. Kar je povsem ok. Zjutraj, ko pijem prvo kavo je že dan in sem prijetno zbujen, zvečer pa smo že s familijo za mizo, pojemo večerjo, otroci se počasi umirijo, jih stuširamo in počasi do nekje 19:15 ali 19:30 so že v postelji. Starejši nekoliko kasneje.

Je res treba z igrišča direkt v posteljo še po svetlobi, da se nimajo časa v bolj temnem delu dneva niti umiriti? Saj ljudje nismo on/off, kar se tiče spanja. Večerna svetloba, mrak in tema sta priprava na spanje. To ne pomeni, da obrnemo stikalo na off in zaspimo. Rabimo nekaj časa, da se telo umiri, začnejo se izločati "hormoni spanja" itd ...

Pa govorim o dejanski dnevni svetlobi. "Popolna tema" pa bi bila do 4:00 zjutraj in od 20:12 naprej. To pomeni, da si vsaj do 19:30 še brez problema zunaj. Ampak kolikor opazujem ljudi, jih marca ob takšni uri že precej pobegne v svoje domove, ker zunaj je pač mraz in po možnosti še veter. Pa smo eno uro naprej, torej popolna tema nastane šele ob 21:12.

Tako da prosim, ne nabijat o tem, da imate radi svetlobo dlje v večer. Prav hitro pobegnete v svoje tople utrdbe, če ni zunaj vsaj 23 stopinj in 0 vetra.

Ko se bo dovolj otoplilo in ozračje umirilo, bo pa tudi dan že tako dolg, da ne rabimo poletnega časa.

Ok zdaj pa ponovi razlago za 1. Jul kako je po zimskem casu svetloba in kako po letnem in potem povej kdaj menis da je vec ljudi socialno aktivnih ali takrat ko je po zimskem svetlo ali takrat ko je po letnem svetloba

bpr123 ::

GupeM je izjavil:

nekikr je izjavil:

Zakaj ti nakladaš?

Kaj bi nam danes koristilo sonce ob 5:44?
Otroci so vstali ob 7:00 in so bili na poti v šolo ob 7:30.

Popoldan zaklučijo z igro ob 18:30, ko je zunaj še precej sonca in je toplo, ne pa da loviš zadnje sončne žarke. Potem pridejo notri, pripravijo in pojedo večerjo in nekje do 19:45 so že večinoma iz kopalnice in v pižamah. Postelja potem sledi ob 21:00.

Ravno zato je pomembno da je v tem času dlje svetlo oz. da je poznejši sončni zahod, ker zadnjo uro svetlobe je sonce že precej nizko in se hitro hladi. Tako da čeprav sonce zaide šele ob 19:30 je zares prijetno zunaj do nekje 18:30.
Pri zimskem času pa bi bilo samo do 17:30 Domov pa pridemo ob 17ih. Torej namesto pol ure lepega prijetnega sonca imamo sedaj uro in pol.

Skratka lepo si argumentiral zakaj je boljši poletni čas.

Bici ::

Zabavno brat kako zagovorniki zimskega časa iz posta v post dokazujejo da je ubistvu boljši poletni čas. :D

bpr123 je izjavil:

Popoldan zaklučijo z igro ob 18:30, ko je zunaj še precej sonca in je toplo, ne pa da loviš zadnje sončne žarke. Potem pridejo notri, pripravijo in pojedo večerjo in nekje do 19:45 so že večinoma iz kopalnice in v pižamah. Postelja potem sledi ob 21:00.

Smem vprašat, koliko so stari? Glede na opis, so verjetno že nekoliko večji. In poleti jim svetloba do 22:00 ali še dlje prav nič ne koristi. Prej škodi, razen če ti hodijo spat ob polnoči ali še kasneje.

bpr123 je izjavil:

Ravno zato je pomembno da je v tem času dlje svetlo oz. da je poznejši sončni zahod, ker zadnjo uro svetlobe je sonce že precej nizko in se hitro hladi. Tako da čeprav sonce zaide šele ob 19:30 je zares prijetno zunaj do nekje 18:30.
Pri zimskem času pa bi bilo samo do 17:30 Domov pa pridemo ob 17ih. Torej namesto pol ure lepega prijetnega sonca imamo sedaj uro in pol.

Skratka lepo si argumentiral zakaj je boljši poletni čas.

Mogoče je res ravno v tem času in v tvojem primeru tako boljše. V našem pač ne. Ta mali dve morata v posteljo, ko je zunaj še svetlo. Če se ura ne bi prestavila, bi še vedno hodili v posteljo "v temi." Čez 14 dni ali en mesec je pa dan že precej predolg, da bi ga tudi starejši otroci, lahko izkoriščali do konca. Celo škodi jim to, da morajo v posteljo, ko je zunaj še svetlo, saj se precej težje umirijo.

Je pa logično, da glede na našo geografsko lego (pozimi imamo le dobrih 8 ur dnevne svetlobe, poleti pa skoraj 16), idealnih urnikov pač ni. Razen, če pozimi delamo samo 4 ure na dan, poleti 12. Potem pa lahko vsak dan izkoristimo še nekaj ur dnevne svetlobe. Se pa s tem verjetno ne bi strinjal niti ti.

Pa da se razumemo... Saj mene osebno tudi ne moti, da je dan "uro daljši" kot je bil v soboto. Me pa zelo moti, ker je zjutraj faking tema, ko se zbujam.

In kot sem že nekajkrat omenil ... Lahko gremo na stalni poletni čas. Ti pa garantiram, da boš v roku nekaj let začel delati po še kasnejšem urniku in boš domov hodil ob 18:00, namesto ob 17:00 kot danes. Ker pozimi ne bo noben vstajal tako zgodaj, da bo potem imel temo do devetih dopoldne, zvečer boste pa še kasneje hodili spat, ker bo dan itak eno uro daljši in boste potem zjutraj še težje vstajali, ...

Bici ::

Kakšna faking tema? Sonce je vzšlo ob 6:45.

Jarno ::

Vsi problemi v tej temi izhajajo iz želje po spremembi dosedanjega režima pomikanja ure. Zaključek si naredite sami in da, tisti trije dnevi zehanja so vredni statusa quo.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
James Bond je že pred časi mislil, da bo prišel na zeleno vejo in chillal.
#65W!

feryz ::

nekikr je izjavil:

Ne več dolgo. Še kakšnih 10-15 let, pa bo EU sposobna urediti to vprašanje.
Kaj pa nabijaš v prazno? Evropa ima urejeno to vprašanje.
Butasti ljudje, ki se jim ura spremeni 2x letno v nedeljo, nimajo tega rešenega. In bi radi to reševali. Čeprav ni kaj reševati.

gruntfürmich ::

nekikr je izjavil:

Netrunner je izjavil:

kaj res... vsako leto boste mleli okoli te ure

Ne več dolgo. Še kakšnih 10-15 let, pa bo EU sposobna urediti to vprašanje. Ajde, 20. Ker je čedalje več penzionerjev, ki imajo sicer cel dan čas gledati v luft, bomo šli na zimski čas in uživali v soncu ob štirih zjutraj in trdi temi ob pol petih popoldne. Je pa pomembno, da se pogovarjamo o tem in da poslušamo znanstvenike in stroko, ki vsako leto ponavlja kako uničujoče je to za družbo, še posebej otroke. Samo poglej čez okno, kako tovornjaki odvažajo trupla vseh, ki jih ta enourni premik ure blazno prizadane. Sama sreča sicer, da jet-lag, ki ga občuti vsak, ki gre nekajkrat letno pogledati neko skalo ali plažo nekam, ali zgodnejše vstajanje zaradi vožnje vseh, ki nimajo sreče z letenjem in gredo raje z avtom do Splita, ni povezan z uro in je v neki svoji sferi.
Ampak, kot rečeno, zadeva po mnenju stroke in znanstvenikov, blazno prizadene otroke. Te otroke, ki sicer ne gredo spat ob primerni uri ampak bulijo telefone do polnoči. Tako da če ne drugega, upoštevajmo stroko in znanstvenike in pomislimo na otroke. pa penzionerje.

:))8-)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mi lahko zagovorniki zimskega stalnega casa razlozijo kako vecini bolj pase da je svetlo ob 4.45 namesto ob 21.20

Govorim za poletje seveda

Ker zimski stalni cas pomeni da bi bilo svetlo eno uro prej poleti ko je itak ze ob 5 svetlo po poletnem, potem pa bi bilo eno uro prej temno kot je obicajno

Zdaj pa mi razlozite kako to vecini druzbe koristi

Ker vse ostalo je podobno vecina folka ki mora bit na sihtu ob 7 in 8 pozimi gre tja v temi ali mraku ne glede na zimski ali letni cas sploh ce majo eno uro voznje

enavlaka ::

jaz sem zagovornik CET, urnike pa se prilagodi po potrebi

nejc_nejc ::

Ja, minutne pasove v slo.

enavlaka ::

Vsaka občina drug časovni pas :D

blink ::

Mato989 je izjavil:

Mi lahko zagovorniki zimskega stalnega casa razlozijo kako vecini bolj pase da je svetlo ob 4.45 namesto ob 21.20

Ker zimski stalni cas pomeni da bi bilo svetlo eno uro prej poleti ko je itak ze ob 5 svetlo po poletnem, potem pa bi bilo eno uro prej temno kot je obicajno

Ker vse ostalo je podobno vecina folka ki mora bit na sihtu ob 7 in 8 pozimi gre tja v temi ali mraku ne glede na zimski ali letni cas sploh ce majo eno uro voznje

Glede na to, da smo na enotnem casovnem pasu in enotnem ekonomskem trgu je najbolj smiselno poenostaviti sistem tako za Maltezana, Trebanjca, Berlincana in Stockholmcana. In to dosezes s sistemom najvisje sonce okoli 12h, najnizje ob 00h.
Marsikatero podjetje v Sloveniji dela po urniku 6-14h, spet druga 8-16h, tretja 9-17h itd. Se pac prilagodi delovni cas. Kot zanimivost, na Svalbardu pozimi sploh nimajo sonca, poleti pa nobene noci.

Poanta je ukinitev spremembe ure, ne da imas tocno ti pozimi soncek do 17h.

c23po ::

Poanta je ukinitev spremembe ure, da bomo imeli točno vsi pozimi sonček do 17h.
Računalniki nimajo spominov.

blink je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Glede na to, da smo na enotnem casovnem pasu in enotnem ekonomskem trgu je najbolj smiselno poenostaviti sistem tako za Maltezana, Trebanjca, Berlincana in Stockholmcana. In to dosezes s sistemom najvisje sonce okoli 12h, najnizje ob 00h.
Marsikatero podjetje v Sloveniji dela po urniku 6-14h, spet druga 8-16h, tretja 9-17h itd. Se pac prilagodi delovni cas. Kot zanimivost, na Svalbardu pozimi sploh nimajo sonca, poleti pa nobene noci.

Poanta ure je merjenje casa

In druga poanta je da je svetlo takrat ko nas vecina ne dela ne pa ko spimo

starfotr ::

Poanta je, da se zbudiš v svetlobo in greš spat v temo. In ne obratno.

Ni pa nič narobe, če se zbudiš v svetlobo in greš spat v temo.

N75 ::

Mato989 je izjavil:

Lažje zaspiš če je že tema in lažje vstaneš če je svetlo.

N75 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pa kaj to ste vsi brez rolet? Pri meni je med spanjem roleta dol, notri je temno kot v jami. Enkrat sem jo pustil gor, in potem me je zbudila Luna sredi noči.
vires in numeris

N75 ::

Bici je izjavil:

Kakšna faking tema? Sonce je vzšlo ob 6:45.

Večina mora vstat 6.00 ali prej za v službo.

Mato989 je izjavil:

blink je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Poanta je ukinitev 2x letne spremembe ure. Kdaj ti zacnes svoj delovni dan pa je tvoj problem oz. problem tvojega delodajalca.

N75 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Temne debele zavese, spalna maska ali rolete ti resijo ta problem.

WhiteAngel ::

Mato989 je izjavil:

Se enkrat.. naravi je vseeno ali je ura 12 ali 13 somce bo najvisje ne glede na stevilke drzi ali ne?

To je res. Ampak poldne potem ni več ob 12h, ampak ob 13h. ;)

hipertija ::

Mater ste gn..i s tem narava sem in narava tla bla bla bla. Ja seveda - saj če bi vi živeli v naravi, bi verjetno skozi leto živeli prilagojeno gibanju sonca. 200 let nazaj se niso sekirali za uro, delalo se je od zore do mraka, pozimi se je delalo manj, so pa tudi dnevi bili krajši, poleti se je pač vstajalo skupaj s soncem - ne glede na to ali je bila ura 4 ali pa 5. Ampak v našem primeru pač živimo v jebe..m razvitem svetu in je ura pač pomembna, ne samo zaradi nas, ampak za delovanje celotnega sveta in države - zaradi šole, vrtcev, služb in bla bla bla naprej. In kaj vam takšnim gnoj... želimo dopovedati? To, da vsi, ki za razliko od vas, hodimo na primer dopoldan v službo - pač pomeni ura svetlobe popoldan več, kot ura svetlobe zjutraj. Zdajle je ura 7.10 min, čez 5 minut nastopim službo... vstal sem po temi, delam pa že po svetlem, kje je težava? Popoldan bom pa lahko že do več kot 7 ure zvečer delal okoli bajte. S poletnim časom pozimi bi šel v službo (1000x vam dopovedujejo že tle gor) v VSAKEM PRIMERU PO TEMI... popoldan pa bomo imeli 1 uro svetlobe VEČ!
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

Pa se bomo zmenili, da je poldne ob 13. uri, polnoč ob 1 in tega ne bomo več spreminjali.

c23po je izjavil:

Pa se bomo zmenili, da je poldne ob 13. uri, polnoč ob 1 in tega ne bomo več spreminjali.

Saj smo se že zmenili bumbar, temu se reče poletni čas.
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: starfotr ()

Meritve časa segajo dosti dlje nazaj od 200 let. In verjeli ali ne, vedno so se orienitrali po soncu. Sončne ure itd.

Ne vem kaj je smisel prestavitve časovnega pasu na stalni UTC+2 za našo geografsko lego. To je pač tako neumna poteza, ki ji ni para. Na ravni vrtca.

S to neumnostjo od premika so začeli pred ~100 leti, vmes ni bilo tega. Pa potem pred ~40 leti so uvedli redno premikanje.

Zgleda, da bo treba uvesti predmet astronomija v OŠ.
Ampak to odločevalcem ni v interesu ...
Čeprav večino otrok to zanima.

starfotr je izjavil:

Meritve časa segajo dosti dlje nazaj od 200 let. In verjeli ali ne, vedno so se orienitrali po soncu. Sončne ure itd.

Ne vem kaj je smisel prestavitve časovnega pasu na stalni UTC+2 za našo geografsko lego. To je pač tako neumna poteza, ki ji ni para. Na ravni vrtca.

S to neumnostjo od premika so začeli pred ~100 leti, vmes ni bilo tega. Pa potem pred ~40 leti so uvedli redno premikanje.

Dodaj še nekaj let zraven in takrat so ljudje celo verjeli v heliocentrični sistem in še kaj.
Prekle za kurnk

V 2026 imamo še vedno verstva, verske vojne, na denarju piše "in god
we trust" In tudi druge blaznosti: ravna zemlja, zahteve po spremembi časovega pasu itd.

blink je izjavil:

Mato989 je izjavil:

blink je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Poanta je ukinitev 2x letne spremembe ure. Kdaj ti zacnes svoj delovni dan pa je tvoj problem oz. problem tvojega delodajalca.

Mene to prestavljanje ne moti iskreno, tisti dan ko se prestavi se malo pozna, drug dan kot da ni bilo nič... skratka brezvezno prepucavanje...

Zadeva je fin as it is dejansko... prestavi se itak s sobote na nedeljo tako da 90% folka ne dela in lahko tisti dan si spočine če jih tako hudo prizadane...

starfotr je izjavil:

V 2026 imamo še vedno verstva, verske vojne, na denarju piše "in god
we trust" In tudi druge blaznosti: ravna zemlja, zahteve po spremembi časovega pasu itd.
Kaj imajo religije/ravnozemljaštvo in podobne zadeve veze z optimalno nastavitvijo časovnega pasu??
vires in numeris

Za Slovenijo je standarni čas UTC+1. O čem bolj optimalnem ti sanjaš?

starfotr je izjavil:

Za Slovenijo je standarni čas UTC+1. O čem bolj optimalnem ti sanjaš?

O bolj optimalnem za večino državljanov... razen če imaš razlago zakaj je za človeka najbolj optimalno da je sonce najvišje ob 12tih... ne pa ob 12:45 (no saj skoraj nikoli ni najvišje ob 12:00)

Fotr, ne se trudit ... Zavoženo vse skupaj.

Mato989 je izjavil:

v resnici je še slabše: svetlilo bi se že ob 3:45 !!!

ZveeZ ::

gruntfürmich je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Poleti se zacne danit od 3.45 dalje. Brez premikanja ure, bi to bilo od 2.45 dalje.

Fine by me ampak verjetno bi nekoga, ki se more drzati dolocenega urnika, to malo motilo:)

Realno bi bilo potrebno urediti urnike populacije, ampak vemo, da je to mission impossible. Zato urejamo tisto, kar lahko: uro.

ZveeZ je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Poleti se zacne danit od 3.45 dalje. Brez premikanja ure, bi to bilo od 2.45 dalje.

odvisno kateri mrak imaš v mislih. meščanski ne. ker vem kdaj se moram vstati poleti da grem na jago :D

DamijanD ::

Na srečo ekstremi z najdaljšim in najkrajšim dnevom ne trajajo zelo dolgo.

Mato989 je izjavil:

Mi lahko zagovorniki stalnega poletnega časa razložite, kako večini bolj paše, da je temno do 9:00, namesto do 8:00?

Govorim za zimo seveda

Ker stalni poletni čas pomeni, da bi bilo temno eno dlje pozimi, ko je že itak do osmih temno po zimskem. Potem bi bilo še eno uro dlje temno, kot je običajno.

Mato989 je izjavil:

To pa ne drži. Jaz sem se že cca en mesec zbujal v svetlobo in vozil po dokaj svetlem. Zdaj se spet zbujam v temo in vozim po temi. Celo tako temno je, da spet uporabljam dolge luči.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

GupeM je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Mi lahko zagovorniki stalnega poletnega časa razložite, kako večini bolj paše, da je temno do 9:00, namesto do 8:00?

Govorim za zimo seveda

Ker stalni poletni čas pomeni, da bi bilo temno eno dlje pozimi, ko je že itak do osmih temno po zimskem. Potem bi bilo še eno uro dlje temno, kot je običajno.

Mato989 je izjavil:

To pa ne drži. Jaz sem se že cca en mesec zbujal v svetlobo in vozil po dokaj svetlem. Zdaj se spet zbujam v temo in vozim po temi. Celo tako temno je, da spet uporabljam dolge luči.

Vsi ki pozimi grejo v službo PRED neko uro bodo šli v temi ne glede na to da je temno do 8:00 ali 9:00

Če moraš bit na šihtu ob 6:00 ti je vseeno ali je temno do 8:00 ali 9:00 kajne? Edina razlika je za tistih nekaj ki pač morajo bit na šihtu ob 9:00 in se po zimskem peljejo že po relativno svetlem, po letnem pa bi se v temi... ampak verjamem da bi tudi večina teh raje imela svetlo nazaj grede po šihtu kot pa pred ker če delajo do 17:00 potem se pač v temi peljejo domov kajne?

Pozimi je itak LOSE - LOSE situacija, zato se je o njej brezveze pogovarjat... pozimi se večino folka pač pelje v temi na šiht, ali pa v temi (mraku) iz šihta...

Razlika je bistvena poleti, ker ob 3:XX uri svetlobe VEČINA res ne rabi, marsikdo pa uporabi svetlobo po 21:00 poleti kajne?

ZveeZ ::

Pa kje vi zivite, da imate temo ob 8ih?

ZveeZ je izjavil:

Pa kje vi zivite, da imate temo ob 8ih?

Ja ja, ne da se nam specificirat... mrak... pač ni popolnoma svetlo...

¸Torej po CET+2 je takole 21. junija

Astronomical twilight begins: ~03:15
(first very faint light, sky still looks mostly dark)
? Nautical twilight begins: ~04:05
(you start to notice the horizon)
? Civil twilight begins: ~04:40
? this is when it really starts to feel light outside
? Sunrise: ~05:11

Se pravi je ob 4:40 to kar mi pravimo "SVETLO"

Po zimskem času bi torej bilo to ob 3:40

Mi lahko kdo razloži kdo izmed nas to potrebuje?

In če pogledamo še za 21. jun za zvečer:

Sunset: ~20:54
? Civil twilight ends: ~21:25
? still quite light; you can see clearly without artificial light
? Nautical twilight ends: ~22:10
(sky getting dark, horizon still faintly visible)

Torej je tema bolj ali manj ob 21:30.

No zdaj se pa vprašajmo... v katerem taboru je več ljudi, v tistem ki rabijo svetlobo ob 3:40 ali ob 21:25 (rabijo = želijo)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

No in če zdaj naredimo še enako za Dec 21st

Morning (getting light)
? Astronomical twilight begins: ~06:10
? Nautical twilight begins: ~06:50
? Civil twilight begins: ~07:30
? this is when it starts to feel light
? Sunrise: ~08:00
? Evening (getting dark)
? Sunset: ~16:15
? Civil twilight ends: ~16:45
? it starts feeling properly dark
? Nautical twilight ends: ~17:25
? Astronomical twilight ends: ~18:05
? fully dark

Torej je 6:50 kao svetlo in 16:45 kao temno... če damo +1 je torej pač Svetlo 7:50 in temno 17:45 če delaš od 7 ali 8 je neka razlika popoldan ker maš malo dalj svetlobo, ampak v obeh primerih se pelješ po "temi" na šiht, sploh če imaš 1 uro vožnje v eno smer...
««
19 / 20
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mehika želi odpraviti poletni čas (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16531027 (26110) MrStein
»

Američanom se obeta stalni poletni čas (strani: 1 2 3 4 5 )

24247280 (37059) DostMam

Evropski poslanci za ukinitev premika ure (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8120537 (12066) Oberyn
»

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne (strani: 1 2 3 4 )

15650308 (43637) Vajenc

Več podobnih tem