» »

Bo Alan Wake zapregel vsa štiri jedra?

Bo Alan Wake zapregel vsa štiri jedra?

Alan Wake

Slo-Tech - Dandanes le redke nove igre izkoriščajo dve jedri v novih procesorjih. Z drugimi besedami, igralna izkušnja običajno zaradi dveh jeder ni omembe boljša, z vsem dolžnim spoštovanje do izjem, se ve.

Če je temu tako, zakaj potem za igranje iger kupiti, ko bo to možno, štirijedrni procesor? Intel je izkoristil letošnji jesenski IDF ravno zato, da prepriča omahljivce. Tako so fantje iz Remedy Entertainment, avtorji izredno uspešne igre Max Payne, na navitem Core 2 Quad (3,73 GHz) pokazali njihovo prihajajočo mojstrovino, Alan Wake. Markus Maki (Remedy) je poudaril, da A-Wake ne bo tekel na enojedrnem procesorju, pogojno, torej brez kakršnih koli bonbončkov, pa na Pentiumu 4, ki podpira Hyper Threading. Že samo obdelava fizike terja v povprečju 80% enega jedra.



Več o petih neodvisnih nitih in ostalem si lahko preberete tukaj in tukaj, o tem psihološko-akcijskem trilerju pa lahko več izveste tukaj.

Predstavlja Alan Wake nov mejnik?

52 komentarjev

«
1
2

Jaka83 ::

Baaah, a zdej bomo pa še prisiljeni kupovat 4-jedrnike za igre. Kam gre tale korporativen svet.

rdecaluc ::

pomoje si tega ne bojo vsi drzal da je treba met 4 jedrnik ali pa bo tako narejena igrca da deljuje na vseh jedrih ki so na razpolago.
Est modus in rebus. ,typos

Brane2 ::

Sem vedu, da tole še pride.

Ko bo stvar izkoriščena v polni meri, bo verjetno fizika res odštekana... :)
On the journey of life, I chose the psycho path.

sverde21 ::

OMG spt bo treba nov comp nabavt |O
<?php echo `w`; ?>

Matej007 ::

Igre sploh niso več igre ampak samo testi grafičnih kartic in procesorjev..zgleda pa dobro:))

st00rm ::

če rabi 4-jedrni procesor a bo rabila 8-jedrno grafično pa 2 ageia kartici :D :\
God must love stupid people because he made so many of them.

frudi ::

to je slabo, da se ves hype okoli igre vrti samo okoli grafike. če bo igra za en drek, ti lepa grafika ne pomaga dosti...
po tem, kar sem prebral do sedaj, bi zadeva celo znala biti nekaj inovativnega in zanimivega, po drugi strani pa bo čisto lahko krneka bedarija :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

para! ::

To je DX9 špil, btw.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

Spock83 ::

@Matej007: Dobro povedano!

LedStorm+++ ::

Sm vas svaru, zdaj pa mate... Pisal sm že, da je preveč hiter tempo mamaplat in procev zadnja leta. Pa še ta GF 8 bo prevelk, štroma po nucov ko oštja, pa čez 80 jurjov bo koštala. Vista pa se vlači in vlači... Tako da je zdaj vprašanje, če bom sploh kupu pisija? ;((
Pingvin :-)

nsane ::

Jaka83 ::

IMHO tale demo video na videz ne prikaže nič kaj novega in presunljivega. Take stvari zna že Oblivion na single core. Fizika tudi ne izgleda nekaj WAW in OHH, podobno obnašanje smo lahko gledali že v prastarem FarCry. Real time vreme pa je super prikazoval že prvi Black & White.

Prodajajo buče po tem kar so pokazal v tem demotu.

sthep ::

tu mač,
svet igrc postaja tok drag, da se bo kakšen folk že rajš odloču da si nabav letno karto za golf namest kompa,...

stock ::

Igrice izhajajo ker jih bogati kupujejo, grafika gre naprej ker se jih nekaj le proda, tisti ki jih kupujejo majo denar tud za comp..

Kaj pa mi??? crackamo, navijamo, low detail... je*** to!

Ceprau lepo da je napredek samo gre prehitro, pa se men ful ni usec Quad core, jst bi rajs meu singlecore 13oooMhz... pa cao!

matjash ::

Kaj ko pa tak pc v mojem finančnem razredu šele leta 2009 , takrat pa bodo zunaj že 8 jedrniki, drugače pa zgleda grafika res napredno, še malo pa bojo spilili grafiko na tak nivo da ne bo večina razvijala grafičnih pogonov in se bodo usmerili na gameplay.
... bolje pozno kot nikoli.

Koca ::

pa to se je glih zdej mogl zgudit;(( . k sm hotu nou komp kupt. drgac pa spil zgleda se kr ql, sam kdo pa ma tok $$$ da si bo kupu tak komp da mu bo delal use na high?

Spc ::

Naj bi.
Tako so povedali na letošnjem IDFu.

Več vebcastov pa je tukaj:
IDF Webcasts.
 

Hux ::

Ta grafika tudi ni vec tak sapo jemajoca kot je bla se pred letom dni. :\

PaX_MaN ::

Lepo bi blo ko bi res kdaj pa kdaj pokazal kak gameplay. Se lepo spomnim Minscov zadnji stavek, smo družno natepli Irenicusa. Tisto je bilo igranje! Ne pa tole, ko s _glavnim likom_ razkriva kakšno grafiko mislijo laufat.Kaj, a je ta tam zaradi lepšega? (lik, seveda)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

C_maniak ::

jah, ce predstavljajo novost, da igra podpira vec jeder in to z intelovim sodelovanjem, potem pac ne bo razlagal o gameplayu. sej niti ni predstavljal igre kej prevec, ampak samo ta nov feature.
da ne bo pomote, sem mnenja, da je igralnost pomembnejsa od grafike, vsekakor. ce je pa oboje, je pa zmaga. :>

jlpktnst ::

Ma grafika ne pomeni 0.

To ve vsak pravi "igračar".

Niti ni nujno da gre za računalnik. Vsi ki igramo igre, kakršnekoli vemo, da medij ni tisto kar je pomembno. Mogoče nam res pomaga lahko medij tudi, folk kupuje 500k vredno opremo da igra GO, samo lahko pa tudi igraš z fižolčki in papirnato mrežo. It works.

Enako pa tu.

Ni važno kk lepo zaviješ hudiča, če je game slab bo vedno slab.

Sploh pa dokler ni tehnologija tako daleč da bo lahko igra tekla na 50% obremenjenosti brez problema ne čutim želje da bi igral bolj požrešne igre. Mislim da večini gre bolj za nemoteno igranje kot pa za "crisp" grafiko in zvok.

Pa saj menda ne grem opazovat kk se moj karakter lepo ziblje in premika, kako lepo se vidi nevihta. Gre za občutek ob igranju. Če je sposobna igra na 5+ let stari tehnologiji doseč občutek enak kot pa čisto nova igra in se ta nova igra slabo je definitivno stara boljša.

Napredek da igra rabi minimalno 2 jedra za delovanje ? Napredek je. Je smiseln? Ni. Igre same ne potrebujejo napredka, je malo drugače. Napredek potrebuje igre. Na žalost gre tu samo za tehnološki napredek in seveda trg ki zahteva prodajo vedno novih produktov da sam ne propade.

Če bi odprli oči in opazili da se da igrat mnogo iger ki delujejo na vašem PCju namesto da se sekirate ker nekatere ne... bi bilo življenje lažje :P

Pa ste sploh obrnali minolovca?

ps. napredek bo v končni fazi koristil pri delanju VR sistemov, igram samim pa ne koristi in jim nikoli ne bo. napredek je idealen izgovor da ne rabijo delat na "contentu" - kar je drago in traja in seveda zahteva malo imaginativnosti - lahko pa delajo na "outlooku" in seveda nakrinclajo igre v neko nerazpoznavno gmoto in potem ljudstvo sploh ne ve da so te igre gnile do obisti in so čista "komerciala", moneymakerji. v sebi nimajo nič več kot pa novejšo tehnologijo in enak princip kot prejšnja. pri namiznih igrah na srečo to ni možno in rabiš dobro igro da lahko tržiš. ni dosti da se sveti in poka.

Stajerc ::

Igre, glasba, risanke, filmi... dan danes je tak vse bljak.

Sama šminka in plehkost nič več prvobitnih občutenj zraven teh zabavnih stvari ampak samo še neke bedne fore ki res niso tako fascinantne ko začneš igro recimo igrati.

Sliši se vse lepo dokler ne umreš od dolgčasa zraven in bede.

4 jedra in sama šminka?

Raje zaigram stari dobri tetris in se zabavam zraven.

Ne pa da me nekaj utruja s tem kaj bi rado bilo pa vendarle to ni.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Makaron_hater ::

Tako je.
Vsi dobri filmi so ze bili posneti, prav tako je z glasbo.
Igram do tega stanja manjka se kako leto ali dve, knjigam pa se je napredek ustavil tam nekje konec 90'.

Ne recem da ni vec novih knjig, filmov, ali iger, ki bi zaznamovale čas... So, ampak je njihova pojavitev tako majhna, da je zanemarljiva. Kup dreka na drugi strani je pa tako obsežen, da je razmerje med dobro/drek infinitezimalno, in dokaj hitro konvergira k nic.

Tr0n ::

Ne vem, koliko ste razvajani, ampak tale Alan Wake next-gen tech zgleda zelo impresivno.

Mr.B ::

Sej lahko vse zgleda super, na koncu pa ko preigraš zadevo, vržeš v kot in se je ne dotakneš.
Predlagam da greš raje na izlet, v en gozd, pa ti bo ceneje prišlo pa še zdravo bo, kot pa da gledaš pribljižek realnosti....
Zadnje čase igram dejansko igre stare dve do tri leta, ne vem, ampak nekako mi te okraski z nikakvo igralnost ne potegnejo...

Drugače pa en stari ATI ali pa NV, praktično v izračunu fizike pošljejo tega NxCor procesor malo tako preč ajati… Še vedno ti bo ceneje vzeti en ali pa dvojedreni procesor. Svojo staro grafično v drug PCIE slot za izračun fizike, pa novo grafično v prvi slot….
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Tr0n ::

Jasno je, da je tole marketing in bo eno- ali dvoprocesorski sistem z graficno kartico srednjega razreda vec kot dovolj.

Mene bolj zanima tehnoloski razvoj pri izdelavi 3D pogonov ter virtualne grafike in to je definitivno korak naprej.

kopernik ::

Take impresivno zadevščine se lahko porabi še za kaj drugega kot igre. Me veseli, da gre razvoj naprej in se ne strinjam s tistimi, ki v tem (razvoju oz. napredku) ne vidite vrednosti.

Aggressor ::

Kdorkoli trdi, da tale grafika ni nič posebnega oz. da jo zmorejo že trenutni pogoni, bodisi potrebuje okulista, bodisi nima pojma o grafičnih pogonih nasploh.

Pa kako zabavno je, da se začne folk pritoževati nad tem, da kažejo samo grafično podobo, ko pa gre za tech demo za reklamo intelovih procov. :D

Jasno je povedano, da bo reč delovala na dual core, kar bo tedaj, ko igra pride ven, itak že standard. Prav tako, da gre procesorska požrešnost na račun fizike in vidnih razdalj. Sama sreča, da gredo navidezni svetovi v smer večje interaktivnosti in neomejenosti.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

Camalotz ::

Večina nekaj pljuva čez igralnost - se mi zdi zelo zanimivo, glede na to, da igre še ni zunaj.
Kar se mene tiče, fantje niso naredili še niti ene slabe igre in verjamem, da bodo tako nadaljevali.
Vedno znova me preseneča, koliko ljudi zna pisati, ne pa tudi brati.

Smeagol ::

Tudi jaz se ne strinjam s tistimi, ki v razvoju ne vidijo vrednosti.

Ali pa s tistimi, ki primerjajo tako grafiko z grafiko izpred let in ne vidijo razlike. Pocakajte, da igra pride na prodajne police in dajte obe vzporedno notri.

Tudi jaz vcasih mislim da je kaksna igra iz 80/90ih let imela super grafiko. Ko pa jo dam na sedanji pc mi pri nekaterih ni jasno kako sem kaj locil. barv 16, mogoce 256, locljivost nizka... Komaj locim bojevnike od dreves.

Tale screen zgleda zelo dobro.

In je tudi normalno da vecina igra igre izpred dveh, treh let. Vecina itak ne more poganjat novih iger na svojih mlinckih, ce pa ze, pa v kaksnih low detail ali z nizkim FPS. Tako v igri pac tezko uzivas. Cez 3 leta boste igrali pa igre iz letosnjega leta.

Jaka83 ::

Smeagol: Grafiko sem primerjal z Oblivionom in po tem kar si napisal sklepam da ga še nisi igral oziroma videl na lastne oči. In ja, moj mlinček Oblivion brez problema poganja na 1680×1050 HDR and all that shit included (vse na high). Tko da lahko mirne duše rečem da se mi tole ne zdi preveč impresivno in roko na srce, fizika v demo posnetku se obnaša čudno. Pa tudi tist realtime weather ni nevemkaj, kot sem že napisal je to bilo možno že v prastarem "Black & White" in seveda kasneje v izboljšani različici v "Black & White 2", tko da za izračun takih efektov in fizike definitivno ne rabiš štirih jeder ... moj point je pa bil, da je tole samo beden Intelov hype in pritisk na folk da kupijo multi core.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

sthep ::

drgač bi pa lahko povedu kakšen komp imaš

Jaka83 ::

AMD A64 Venice @ 2800MHz (občasno je noter Opteron 146 Venus na 3GHz), 2×1GB Corsair 2/3/2/6, nVidia GF7900GT @ 600/900, ...

ivanuscha ::

Pa kwa sikate glede grafike?? Hvala bogu, da gre razvoj čim hitrej. Komur pa ni všeč pa konec koncev ni treba kupvat novih mašin in novih iger, saj je dost starih z temu primerno grafiko! :\ Men zgleda tale špil zelo obetavno, grafika je pa definitivno next-gen. Zelo realne barve ter okolica. Špil komi čakam.

Jaka83 ::

Tudi jaz ga komaj čakam in mi je grafika lepa, samo pravim da ni nekaj zelo revolucionarnega in da Intel zlorablja nevednost ljudi in pumpa z multi core.

Aggressor ::

Že res, da je Oblivion sposoben HDRa, ampak HDR ni neka enolična stvar, temveč je lahko implementiran na več načinov, od katerih je odvisna pristnost končnega rezultata. Razlika v svetlobnih odtenkih glede na Oblivion je meni že iz lowres videa očitna. S tem, da si, Jaka, očitno spregledal omembo popolnoma dinamičnih volumetričnih svetil in efektov, o čemer Oblivion niti sanjati ne more. Kar se fizike tiče; sam sem takšno fiziko nazadnje gledal, ko sem testiral PhysX (in ja, pristnost je precej podobna) in če jim rata reč lepo vplesti brez namenskega procesorja, se klanjam. Pa ne pozabimo na gladko nalaganje. Ko je Tim Sweeney pred letom omenil, da bomo za brezhibno gnanje UE3 rabili dvojedrnik, ni pa nihče skakal v zrak, da je to bedna reklama za Athlon X2. Samo UE3 se za fiziko naslanja na Ageio in PhysX, ne CPU.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Mr.B ::

Super da je interakcija z okolico, in užitek igranja, itd…, toda to je samo reklama za štiri jedrni Intel.
Toda danes se štirijederni procesor ne more primerjati z grafično kartico, kateri procesor od Intla ali pa AMD-ja pa je sposoben 12, 8, 16, ali pa 48 nitenja v enem šusu, ga ni, zato pa v folding-u uporabljajo Grafične procesorje in ne CPU-je.
Zato pa je sedaj tretji PCI-e slot oziroma drugi PCI-e slot, ker današnja grafična ali pa dve leti stara jalca kartica pelje oprostite scati EE od katerega koli proizvajalca procesorjev..

Zame je ta igra danes zgolj reklama, da pokažejo nekaj zanimivega, kar bo pripeljalo kupce. Prej pa bodo OS morali popraviti, tisti ki pa kupujejo take zadeve, pa verjetno raje preskočijo in grejo na Xeon, ali Opteron platformo, …
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

LedStorm+++ ::

Le plato ki podpira štirijednike vzet, pa dobro grafo in je že Alan Wake :D. Mene zanima a so že te plate vni ?
Pingvin :-)

kuglvinkl ::

So, samo procesorjev ni ;).

Trdi ::

Dvomim, da konfiguracija, ki jo omenja Jaka83 poganja Oblivion na max na tej resoluciji. Poznam nekoga s PRECEJ boljšo konfoguracijo in mu igra šteka na max.
Trdota d.o.o.

Aggressor ::

Mr.B, ni mi čisto jasno, kaj hočeš povedati. Da so grafe boljše od CPUjev, ker so sposobne poganjati več niti? Boljše v čem? Da pelje dve leti stara grafa scat CPUje? V čem natančno?

Ta igra je tudi reklama, ne pa samo reklama. Razvojni cikel se je začel že davno, preden se je sploh vedelo, da bodo prišli štirijedrni proci. Pa Remedy se ne bi tako poceni prodal. Se jim ni treba.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Monster ::

js nevem zakaj sploh jamrate... tk je ... razvoj gre dalje, mogoc ne se vidi direkta ampak pred nami je dejansko igrca ki podpira multicore zadevo. Mogoc je res da se ne vidi takoj na grafičnih bombončkih, toda zdaj bojo igre "končno" dodelale fiziko in to je zelo veliko, dejansko... sej vem vsi smo bli mladi navdušenci, potem smo "šimfali" kdo bo to sploh rabil in potem smo bili navdušeni spet kaj vse zmore nova generacija! ... deca ne se sekirat .. tk je zadeve grejo dalje!
Ka zaboga...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Monster ()

Jaka83 ::

Trdi, ti kar dvomi, jaz bom pa užival na teh nastavitvah. Lahk prideš še ti za par urc, da se prepričaš.

Smeagol ::

Nekateri ne vejo koliko racunske moci rabis za dobro fiziko.

Ok. Saj meni je vseeno. 1 jedro, 10 jeder,... Vazno da dela. Mislim pa da ni dvoma, da je prihodnost v n jedrih (n>2).

1680×1050 v max na takem sistemu? Tudi jaz dvomim, se posebej ce je grafika 30% tolk dobra kot tukaj gor pa tud ce se za fiziko ne rabi nic procesorja.

@Mr B
Ce se ne motim je bila obrazlozitev zakaj se uporablja graficno in ne procesorja za folding ne v tem, da je graficna mocnejsa, ampak graficna nima skoraj nic za pocet. Ce ti programiras, kompajlas, kompresiras video.... Graficna je ves cas na idle in zato so se spomnili da bi jo lahko v tem casu kaj ponucal.

Mr.B ::

Obdelava videa je bistveno hitrejša z grafično kartico, kot pa s procesorjem.
Mislim da celo Adobe zna s svojim Premjerom to izkoriščati…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

TESKAn ::

Namenske zadeve itak hitreje poganjajo stvari, za katere so narejene. Sej čene jih ne bi bilo:). Mr.B, pa poskušaj ti s svojo grafično poganjat npr. okna, office, firefoxa,...ne moreš? Se mi je zdelo.
In še enkrat, zakapiraj razliko med namenskim procesorjem (GPU) in procesorjem, na katerem lahko računaš sve i swašta (CPU).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Jaka83 ::

OK, za vse neverne tomaže sem šel tako daleč, da sem naložil FRAPS in "slikal" med igranjem. Vse nastavitve so na MAX, izklopljeni so samo self shadows (naredi like grde, drugače dela enako hitro), grass shadows (nenormalno upočasni sistem) in pa seveda AA (raje uporabljam HDR), resolucija je 1680×1050 (nativna na mojem 16:10 Samsungu).

V notranjih predelih igra ne pade pod 60FPS (60Hz je pač osveževanje ekrana)

Zunaj se število sličic razpolovi in se giblje okrog 30FPS

Med bitkami pa število sličic še malce pade ampak naj vas opozorim, da to ni first person shooter, kjer bi konstantno rabil vsaj 60FPS za kvalitetno igranje. Celo reviewerji pravijo da se Oblivion popolnoma normalno igra na 15FPS in če ne verjamete probajte.

Highlag ::

Če sem prav slišal je šlo celo za navit 4 jedrni procesor.

Pomeni, da jim v bistvu manjka mišic, ki jih razkazujejo?>:D
Never trust a computer you can't throw out a window

Smeagol ::

Ja, jst sem vcasih tud spilal na 15 fps. Sam zdaj pa raj locljivos ali detajle spustim pa imam vec fps.
Je pa delno tudi odvisno od igre.

Nisem mislil obdelave videa. Napisal sem kompresijo videa. Tisto je se najhitreje, ce izklopis prikaz na zaslonu.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup Core 2 Duo 6600 ali Core 2 Quad 6600?

Oddelek: Kaj kupiti
152589 (1839) frudi
»

Cene prihajajočih procesorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
588275 (6069) Good Guy
»

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Oddelek: Novice / Grafične kartice
345471 (3875) simnov
»

Intel Developer Forum 2005

Oddelek: Novice / Procesorji
153112 (2639) xenon74
»

V ponedeljek se je odvijal WinHEC 2005

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
363303 (2657) CCfly

Več podobnih tem