» »

Avtoradio MOSFET 4x50W oz. ?

Avtoradio MOSFET 4x50W oz. ?

Bx ::

Mene pa samo zanima, če kdo ve kaj to pomeni, ker pri nekaterih avtoradijih je napisano samo npr.4x50W pri nekaterih pa 4x50W MOSFET (npr. Pioneer)?

hvala vnaprej

lp
Bx

Vikking ::

Zadeva se manj greje, veečji izkoristek v bistvu je mosfet neke vrste ojačevalnik v avtoradiu. 4x50W razpoloviš pa dobiš tapravo cifro 4x30W max. RMS pri MOSFEt, pri navadnem pa po moje nekje 18W RMS na kanal
Mislim, da je več kot dovolj, da za primerjavo vzameš nekje 4x50W ojačevalec. Pogledaš dimenzije. Nato pa daj zraven avtoradijo in boš ugotovil da je ojačevalec precej večji. Pa razen tega da ojača signal druge naloge nima. Medtem pa avtoradijo ima še mehanizem za brat CDje...

Strokovno razloženo (kopirano iz foruma avtoakustika.com):

Da razrešimo dilemo z ojačevalniki v avtoradijih enkrat za vselej (upam)

Največja moč, ki jo lahko z 12V napajanjem dobimo na 4-ohmskem bremenu (žarnica, upor, whatever...) znaša komaj 36W (P=U^2/R).

Pri ojačevalnikih pa so razmere še veliko slabše. Pri bipolarnih ojačevalnikih sta na izhodu dva tranzistorja - en tranzistor je priključen na + in prevaja pozitivno polperiodo signala, drugi tranzistor je priključen na - in prevaja negativno polperiodo signala. Drugi dve nožici obeh tranzistorjev pa sta povezani skupaj in tvorita izhod ojačevalnika. Takrat, ko na vhodu tranzistorja nimata signala (mirujeta), je na izhodu teh dveh tranzistorjev napetost 6V - da pa na zvočnik ne pride enosmerna napetost, je pred dejanskim izhodom iz avtoradia še en velik kondenzator, ki pa prepušča izmenični signal. Tako bi lahko napetosto na zvočniku nihala le za 6V (od 6 do 12V in od 6 do 0V), kar pomeni kvečjemu 9W moči na izhodu. Seveda pa si tudi tranzistorji vzamejo še svoj delež - pribložno 1V pade napetost na vsakem od njih in tako napetost na zvočniku niha le še za 5V in zvočnik napaja le še s 6,25W.

Podobno je tudi pri MOSFET ojačevalnikih v avtoradijih - po takšni vezavi kot je razložena zgoraj lahko iz njih dobimo le kakih 7W na kanal.

Obstaja pa še mostičena vezava tranzistorjev v ojačevalnikih - v tem primeru sta potrebna dva ojačevalnika za en kanal - in od teh dveh dobiva en ojačevalnik signal preko inverterja, ki signal obrne - ko se na prvem ojačevalniku napetost viša, se zaradi inverterja na drugem niža. Zvočnik je tu povezan na izhoda obeh ojačevalnikov in dobiva signal z dvakrat večjo napetosjo - to pa pomeni štirikrat večjo moč.
Realno gledano lahko s takšno vezavo dosežemo 25W na kanal in takšne ojačevalnike uporablja danes večina avtoradijev.

Bx ::

ej najlepša hvala, zdaj mi je pa malo bolj jasno
če prav razumem, so potem avtoradiji z mosfet ojačanjem boljši?
Bx

Vikking ::

Razlike verjetno ne boš niti opazu, če boš imel pa dober sistem, boš itak gnal preko ojačevalca.

pirlo ::

Imel sem možnost probat dva avtoradija. En je bil 4x50 (stal okoli 20k) drugi pa 4x50 mosfet (stal okoli 50k). V obojnih karakteristikah je pisalo 4x19w rms. Ko sem poslušal kakšno pesem pa se je poznala razlika. Pri glasnosti nad 20 (nevem koliko je to db) se je pri cenejšem avtoradio slišalo pri basih samo pokanje v zvočnikih (pomanjkanje moči), pri drugem pa pridem brez problema do 27 takrat pa mi je že preglasno.

Olajuwon ::

Glede na to, da je razlika v ceni kar 2,5kratna je zelo verjetno v tistem dražjem bolj kvaliteten ojačevalec in po mojem ni nujno, da je to, da je moč pogojena direktno z mosfetom. Ker če bi imel dva radia enga 20 čukov drugega 50 čukov in oba brez mosfeta in enak napis moči ojačevalca, bi bil slednji še vedno več kot očitno boljši v jakosti zvoka. IMO0:)
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kupujem avtoradio (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
564672 (2960) miraldi
»

Vezava avto-radia z zvočniki

Oddelek: Zvok in slika
61578 (1505) Trupl0
»

pomagajte-napajalnik/pretvornik (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
657376 (6979) A. Smith
»

elektroniki kje ste!!!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
294383 (3783) footprint
»

Aktivni SubWoofer - made at home

Oddelek: Pomoč in nasveti
255130 (4591) [DrAc0]

Več podobnih tem