» »

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran se je te dni sicer pritožila na višje sodišče, odločitve pa še ni.

Vladni odvetniki so sicer skušali uporabiti tim. <i>state secrets privilege</i>, ki določa, da se sojenje o določeni zadevi lahko prekine, če obstaja možnost, da bi v sodnem postopku prišlo do razkritja podatkov, ki bi lahko ogrozili nacionalno varnost. Zanimivo pri tem institutu pa je to, da ga je ameriška vlada prvič uporabila leta 1953 v primeru United States v. Reynolds.

V tem primeru so vlado tožile vdove treh članov posadke bombnika B-29, ki je strmoglavil leta 1948. Vlada je tedaj trdila, da je bil bombnik na skrivni misiji in uporabila state secrets privilege ter postopek ustavila.

Leta 2000 so dokumenti o nesreči izgubili oznako zaupnosti in izkazalo se je, da niso vsebovali nobenih informacij, ki bi lahko ogrozile nacionalno varnost. So pa dokumenti pokazali na slabo vzdrževanje in stanje letala, kar bi bilo v sodnem postopku, ki so ga preprečili, za vojsko lahko usodno.

In kaj bodo zgodovinarji čez leta odkrili o prisluškovanju teroristom?

2 komentarja

Matrin ::

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku.


WTF?8-O
Sej so jim ga pa oni poslali. Glede na to, da so to njihovi pogovori, dvomim da bi jih radi razkrili, pa tudi če jih, kaka državna skrivnost pa je to? Vsak priseben sodnik bi moral videti, da tu ni kake državne skrivnosti.

1fris ::

že spet paranoja :D
na domačih logih nič novega ? SOVA - OK ? 8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlada ZDA ne bo odgovarjala za večletno nezakonito prisluškovanje

Oddelek: Novice / NWO
135282 (4116) 3furious
»

V ZDA sprejeli zakon, ki telekomunikacijskim podjetjem podeljuje imuniteto za nezakon

Oddelek: Novice / Zasebnost
335380 (4418) Keyser Soze
»

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Oddelek: Novice / Zasebnost
63862 (3415) driver_x
»

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Oddelek: Novice / Zasebnost
364651 (3083) Pravnicek
»

Tožba proti Microsoftu zaradi slabe varnosti

Oddelek: Novice / Varnost
162676 (2676) pirx

Več podobnih tem