»

Začetek sodnega postopka v hekerskem škandalu v Veliki Britaniji

Dnevnik - Kot poročajo številni britanski mediji in pri nas Dnevnik, se je v Britaniji včeraj začel sodni postopek proti britanskemu tedniku News of the World, ki je v lasti znanega medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Sodni postopek poteka zaradi obtožb, da so novinarji omenjenega časnika od leta 2004 do 2006 vdrli v telefonske poštne predale znanih britancev in prisluškovali njihovim zvočnim sporočilom.

Proti časopisu je do sedaj tožbo vložilo več kot dvajset znanih Britancev, med njimi nekdanja laburistična ministrica za kulturo Tessa Jowell in nekdanji pomočnik namestnika predsednika vlade John Prescott, prisluškovali pa naj bi celo do 5000 osebam.

Hekerski škandal, kot ga poimenujejo, dodatno zapleta še dejstvo, da želi Murdoch izvesti prevzem TV postaje BskyB. Ker mu sodni postopek pri poskusu prevzema škodi, je Murdoch žrtvam prisluškovanja ponudil visoke odškodnine (20 milijonov funtov).

Policija je sicer aretirala že tri novinarje, časopis pa se je žrtvam prisluškovanja...

5 komentarjev

Nizozemska vlada ne zna izbrisati prisluhov telefonskim pogovorom osumljencev z odvetniki

Slashdot - Nizozemska zakonodaja zahteva, da je prisluhe, na katerih se osumljenci pogovarjajo z odvetnikom, potrebno izbrisati. Vendar pa se je izkazalo, da nihče v Nizozemski državni upravi ne ve, kako te sporne pogovore sploh izbrisati. Posnetki se namreč nahajajo na posebni napravi, na kateri teče lastniška programska koda.

Kot razkriva pismo enega izmed policijskih uradnikov, gre za tehnologijo podjetja NetApp, ki je njihova poslovna skrivnost. Nizozemska policija sedaj skuša problem rešiti s pomočjo izraelskega podjetja Verint.

16 komentarjev

Incident z brisanjem knjig Amazon stal 150.000 dolarjev

Heise - Julija letos je Amazon kupcem elektronskih verzij knjig Živalska farma in 1984 enostransko oddaljeno pobrisal te knjige in vrnil denar, ker jih je založnik opozoril, da zanje Amazon nima ustreznih pravic. Kupci so zagnali vik in krik, Amazon pa se je v prihodnjih mesecih posipal s pepelom in obljubljal, da česa tako neumnega ne bo več ponovil. Hkrati so si s tem nakopali še srd dijaka Justina Gawronskega iz Michigana, ki si je ob prebiranju knjige 1984 za domače branje v Kindle zapisoval opombe ob branju, ki so postali z izbrisom knjige neuporabni, zaradi česar je vložil tožbo.

Amazon je dosegel poravnavo z oškodovanim dijakom. Obvezali so se, da ne bodo oddaljeno brisali ali spreminjali kupljenih del kupcem brez uporabnikovega privoljenja, razen v primerih neplačila, s sodnim nalogom ali za brisanje zlobne kode. Pomembnejši del dogovora za tožnika pa je odškodnina v višini 150.000 dolarjev, od katere bo odvetniški del šel za dobrodelne namene. Ker si je Gawronski prizadeval, da...

2 komentarja

Iskanje nepristranskega sodnika v primeru The Pirate Bay

CNet - Po razmeroma hitrem sodnem postopku so na Švedskem spoznali upravljavce spletne strani The Pirate Bay za krive in jih obsodili na leto dni zapora in plačilo milijonske kazni. Kmalu po objavi razsodbe so sodnika srdito napadli, da naj bi imel konflikt intersov. Problematično je bilo njegovo članstvo v Swedish Copyright Association in Swedish Association for Industrial Legal Protection, za nameček pa so člani prve organizacije tudi Henrik Pontén, Peter Danowsky in Monique Wadsted, ki so zastopali tožnike v tem postopku. Sodnik je urno zavrnil možnost, da bi omenjene okoliščine vplivale na njegovo nepristranskost.

Četverica obsojenih je zaradi tega vložila pritožbo, ki jo je presojala sodnica, ki se je kmalu sama umaknila od primera, ker je prav tako članica omenjene organizacije. Višje sodišče je nato pritožbo dodelilo Andersu Eki, ki naj bi bil popolnoma nepristranski, a so švedski časniki kmalu odkrili, da je bil ta član Stockholm Center for Commercial Law, kjer sta delovala tudi...

11 komentarjev

Postopek Vista Capable ni več skupinska tožba

Extremetech - Ameriško zvezno sodišče je tožbi proti Microsoftu zaradi zavajajočega napisa Vista Capable odvzelo status razredne tožbe (class action). Sodnica je kljub temu dovolila, da se nadaljujejo postopki posameznih tožnikov.

Spomnimo, da gre za razvpit primer iz leta 2006, ko je Microsoft izdelovalcem računalnikov dovolil uporabo nalepk Vista Capable, čeprav ti niso bili sposobni poganjati novega grafičnega vmesnika Aero. Tožniki so trdili, da so bili zavedeni, saj niso vedeli, da lahko nakateri taki modeli poganjajo le Visto Home Basic, ki ji manjka cel kup funkcij verzije Premium. Računalniki, ki so bili dovolj zmogljivi za poganjanje slednje, so bili označeni kot Premium Ready. Microsoft je trdil, da so razlike v oglaševalni akciji jasno ponazorili.

Sodnica je odločila, da tožniki niso pokazali, da se njihova tožba razteza na vse kupce računalnikov Windows Vista Capable brez oznake Premium Ready, zaradi česar to ni več razredna tožba. Poudarila je, da to ne daje nikakršne sodbe o...

6 komentarjev

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2

Bombnik B-2 med letom

vir: Wikipedia
Slashdot - Pred dvema dnevoma se je v ameriškem vojaškem oporišču Andersen v Guamu pripetila letalska nesreča, ki se na srečo v anale zgodovine ne bo zapisala po številu žrtev, pač pa po škodi - strmoglavil je namreč prvi B-2 bombnik, ki velja za najdražje letalo na svetu in katerega cena se giblje med 737 milijonov dolarjev in 2.2 milijardama dolarjev. Nesreča, katere vzrok še ni znan, se je pripetila kmalu po vzletu letala in na srečo ni zahtevala nobenih človeških življenj, saj sta se oba pilota uspela rešiti pred samim trkom, bombnik pa tudi ni bil oborožen in tako ni povročil večje škode na tleh.



Ker ima ameriška vojska v uporabi le 21 B-2 bombnikov, zagotovo pa tudi zaradi cene samih letal in bojazni, da bi se nesreča naslednjič pripetila...

63 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Tajno prisluškovanje NSA je nezakonito

ACLU - Zgodba glede domnevno nezakonitega prisluškovanja Američanom s strani NSA brez sodnih odredb (samo po ukazu predsednika) se je pričela razpletati.

Predvčerajšnjim je namreč zvezna sodnica iz Detroita Anna Diggs Taylor presodila, da je takšno početje protiustavno, saj nezakonito posega v pravico do zasebnosti in svobodo govora.

Sodni postopek je sprožila ameriška nevladna organizacija American Civil Liberties Union.

115 komentarjev

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Slashdot - Bloomberg poroča, da je ameriška NSA izvajala prisluškovanje lastnim državljanom (kar je po zakonu FISA prepovedano) že sedem mesecev pred 11. septembrom. To po mnenju odvetnika tožnikov Carla Mayerja dokazuje, da je bila tim. "vojna proti terorizmu" le priročen izgovor za nadzorovanje.

Projekt tajnega nadzorovanja državljanov ZDA se imenuje Pioneer Groundbreaker. V okviru projekta je NSA najprej zaprosila AT&T za pomoč pri izgradnji nadzornega centra, kasneje pa je NSA nadzorni center razvila sama. Nekateri domnevajo, da je projekt Pioneer Groundbreaker pričel nastajati junija 2000, ko se je NSA pričela potegovati za finančna sredstva za modernizacijo in izboljšanje svoje tehnološke infrastrukture. Želja po prenovi je bila posledica razpada informacijskega sistema NSA 24. januarja 2000, kar opisuje James Bamford v knjigi Body Of Secrets (strani 451 - 454).

Razkritje o tajnem nadzorovanju sedem mesecev pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001 je prišlo na dan kot...

36 komentarjev

Tožba proti Microsoftu zaradi slabe varnosti

Wired News - Na Wired News so objavili novico, da je bila proti Microsoftu v Kaliforniji vložena tožba zaradi slabe varnosti njihovih produktov ( Microsoft Sued for Weak Security).

Tožniki zatrjujejo, da so Microsoftovi izdelki ranljivi, kar lahko povzroči množične zlome omrežij, njihova varnostna opozorila pa preveč kompleksna, ter da bolj služijo hekerjem kot navodila, kako izkoristiti varnostne luknje, kot pa uporabnikom. Tožniki se pri tem sklicujejo na poročilo varnostnih strokovnjakov CyberInsecurity: The Cost of Monopoly, ki ugotavlja, da je razširjenost Microsoftovih produktov iz računalniških omrežij naredila globalno grožnjo nacionalni varnosti.

Po mnenju tožnikov so današnja računalniška omrežja dovzetna za množične zlome in odpovedi tudi zaradi Microsoftovih poiskusov doseči monopolni položaj na trgu. Tožba se zato sklicuje na zakonodajo, ki prepoveduje nelojalno konkurenco in zakonodajo namenjeno varstvu potrošnikov ter njihovih osebnih podatkov. Tožniki zahtevajo izrek sodnega...

16 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Da velikan blazno povezanost spletnega brskalnika s samimi okni jako izkorišča, mi verjetno ni treba pisat. So pa tožniki v zadevi proti MSju -- teh je sicer nemalo, a se osredotočam na ono, nam najbolj znano -- zahtevali, po mojem mnenju, nekaj rahlo absurdnega: naj jim preda izvorno kodo, da jo bodo neodvisni strokovnjaki 'pregledali' ter se na podlagi tega odločili, ali je Internet Explorer res neločljivo povezan s samim operacijskim sistemom. Jojmene!

4 komentarji

Vesoljski bombnik

Slashdot - Mogoče je ta novica že malce stara, vendar ker gre bolj za načrte, kot pa oznanitev, je še vedno precej aktualna. Ko gledamo razna poročila ali novice o tem, kako Američani počasi prevladujejo po svetu s svojimi vojaškimi bazami, letalonosilkami ali jatami podmornic, se kar malo zamislimo, vendar se kar malce hudomušno nasmehnemo, ko ugotovimo, da jim še vedno ni uspelo vojaško "zavzeti" vesolja. Vendar so tudi našim smehljajem šteti dnevi, saj NASA že razmišlja o vesoljskem bombniku, ki bi strašil s 15x hitrost in 10x višino, ki jo lahko dosežejo trenutni težki vojaški bombniki. Velika odlika takega bombnika pa bo tudi dejstvo, da se ga z današnjo tehnologijo ne bo mogoče sklatiti. Nekaj podobnega se je dogajalo v obdobju hladne vojne, ko se je neki Američan z vohunskim letalom odpravil čez Rusijo, kjer pa mu slednji niso mogli do živega ravno zaradi velike višine. No, kasneje so Ameriškega pilota izdali motorji, vendar je bil to vseeno drzen poizkus, ki je obrodil sadove....

6 komentarjev

Microsoft obtožen nelojalnega oglaševanja

ZDNet - Microsoftovih težav ni in ni konec. Sedaj ga FTC (Federal Trade Commission) obtožuje nelojalnega oglaševanja, in sicer že drugič letos. Tokrat se je FTC zapičil v Microsoftovo agresivno oglaševanje proti Palm-u, ročnem računalniku, ki je konkurenca podobnim izdelkom, ki uporabljajo Microsoftov softver. Microsoft namreč oglašuje z naslednjimi besedami: "Can Your Palm Do That", ali prevedeno - Ali lahko vaš Palm to naredi?.
Čeprav te obtožbe niso povezane z sojenjem v zvezi z monopolom Microsofta na trgu, vendarle opominjajo na način poslovanja Microsofta, saj se na sojenju tudi zagovarja v zvezi z obtožbami o njihovi agresivni taktiki na računalniškem trgu.
Več o tem pa tukaj.

8 komentarjev

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja