» »

Edwin Gray

Edwin Gray

dekor ::

Pozdravljeni!

Na forum sm se prjavu v bistvu samo zarad ene stvari, ki me blazno zanima. Preko prejšnih debat v forumu sm opazil, da so nekateri tukaj pravi majstri, zato upam, da sm na pravem naslovu. Da ne bom ovinkaril; že lep čas nazaj, po čistem naključju sm na E-Muli najdu članek o Edwinu Grayu in njegovem revulocionarnem izumu, ki "spominja" na perpetum mobile. Dokumentacije o tem je na internetu veliko, vendar pa google ne najde niti ene strani v slovenščini, ki bi bila kakorkoli povezana z Edwinom Greyem. Problem imam, ker če bi hotel popolnoma razumet delovanje, bi se mogel precej poglobit v tehniško angleščino (pa še osnovna me matra). Delovanje: na akumolator priklopiš porabnik in akumolator se (skoraj) nikoli ne izprazne. Kolikor sm razumel sta glavna elementa visokonapetostni kondenzator in pa Edwinov skrivnostni "conversion element switching tube", ki "razpolovi pozitiv??" in imamo opravka s t.i. hladno elektriko, ki se v močnem pulzu vrne nazaj v akumolator... V podrobnosti se ne bom spuščal, ker sm verjetno nekatere stvari pomešal niti nisem elektrotehnik. Za kakšno pametno obrazložitev se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.

Azrael ::

Sicer sem samo na brzino preletel nekaj linkov, ki jih vrne Google in moj zaključek je: zadeva ne deluje in ne more delovati.

Na kratko, akumulator se polni z impulzi visoke napetosti. OK to v resnici deluje in se danes tudi uporablja za hitre polnilce le teh. Žal pa se energija za polnjenje jemlje iz akumulatorja samega.

Pri tem je veliko pretvorb energije. Iz kemične v električno, pretvornik za polnjenje kondenzatorja, energija iz kondenzatorja nazaj v kemično energijo. Vse te pretvorbe niso 100% učinkovite, še 90% ne. Že v primeru nedosegljivih 90% za eno pretvorbo, bi bil končni rezultat pretvorb 65.6%, ostalo bi šlo v gretje ter praznjenje akumulatorja.

Res lahko pri praznjenju kondenzatorjev nastanejo ogromni tokovi, vendar trajajo kratek čas. Žal pa noben realen kondenzator ne vrne toliko energije, kot jo je sprejel, ampak manj, ne glede na izvedbo.

Za ponazoritev tega bom poenostavljeno opisal pretvorbe pri bliskavict fotoaparata.

Kondenzator v sami napravici se iz baterije polni npr 20s. Takrat naprava rabi 1W moči, kar je 20Ws energije, ki jih potegne iz baterije ali akumulatorja.

Bliskavica sprazni kondenzator v 0.05s. Pri tem se sprosti 200W moči, toda energije je le 10Ws, vse ostalo so izgube. Tudi, če bi to moč pošijal nazaj v akumulator, bi bila bilanca 10Ws v minus, kar bi pomenilo praznjenje akumulatorja, ne pa neko proizvodnjo energije.

Cifre sem napisal povsem na pamet, zato se ne obregat vanje, ampak osnovna razmerja držijo.

Zaključim lahko tako: znana zgodba, ko ljudje ne ali vsaj težko ločijo med močjo in energijo oz. delom. Brez skrbi, če bi bilo res kaj na stvari, bi v teh 48 letih že kdo prodajal delujočo napravo, ne samo nekaj pompoznih oglasov.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Azrael ()

Azrael ::

Razlog zakaj noben perpetuum mobile, ne zgoraj omenjeni, ne množica ostalih, ne deluje, razen na papirju in domišljiji, so zakoni termodinamike.

Še članek angleške Wikipedie.
Nekoč je bil Slo-tech.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

akumulator vs 230V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
446999 (6018) TESKAn
»

DC-AC pretvornik

176969 (5483) cegu
»

Hibridno vozilo...

Oddelek: Loža
113129 (2906) energetik
»

Postavitev AP ki bi se napajal na solarno energijo

272614 (1944) svizec75
»

home made klima+ napajanje s sončnimi celicami. (strani: 1 2 )

6012161 (8587) energetik

Več podobnih tem