» »

temperatura koprocesorja

temperatura koprocesorja

deejay2 ::

Zanima me, kasne imate kaj temperatue (matematicnega) koprocesoraj? Meni v SpeedFanu najde Remote 2, ki je po mojem mnenju koprocesor. Sama temperatura te-tega mi niha med 52C (v idle) in 69C (pri vecjih obremenitvah). To verjetno ni dobro.

BluPhenix ::

Koprocesorji so bili včasih na 386 in morda še kakšni 486, od takrat naprej so vdelani v sam procesor, oz. so del procesorja, tako da posebi temp, za njega verjetno ne boš našel Če pa boš, me pa prav zanima kakšno čudo imaš.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

deejay2 ::

ja mam hewlett pacard plato, p4 2.8 procesor itd... aja, ohisje je pa tisto vodoravno.

kuglvinkl ::

IMHO je to drug temp. senzor, ki meri npr. NB.

deejay2 ::

kaj je to NB? Skrbi me precej ta temperatura, zato bi rad koncno ugotovil, kaj je to...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: deejay2 ()

asus ::

NB je north bridge (čipovje na plati)

deejay2 ::

Ja to mislim da ni, ker mi izpise tud temperaturo za Local...to je verjetno maticna.

Kar se pa tega koprocesorja tice...zraven procesorja imam se en procesor, ki ima gor tiste reže (kakrsnega so imele nekatere graficne kartice). Sepravi to je koprocesor verjetno.

Nejc Pintar ::

Tiste reže so hladilnik
In ni vsaka stvar ki izgleda kot procesor procesor.

Tista "stvar ki ima zgoraj reže" je verjetno kar NB.

deejay2 ::

ja tisto je koprocesor. Nisem pa rekel, da so vsake reze procesor.

Matako ::

Deejay2, te temperature in skrivnostni "matematičnega koprocesor" v tvojem sistemu mi dajejo misliti, da gre za nekaj čisto drugega. Hm, lahko vprašam kje si zvedel za te koprocesorje? Fora je v tem, da jaz, recimo, nisem več med najmlajšimi in se mi kar malo čudno zdi, da bi se še nekdo spomnil teh "matematičnih" koprocesorjev ;)

Malo zgodovine:

Koprocesor je nekaj, kar s CPU komunicira preko istega vodila kot, recimo, glavni pomnilnik (to ali je v istem ohišju kot CPU, v bistvu niti ni pomembno).

Taki so bili legendarni 8087, 80287, 80387 numerični koprocesorji (ker "matematični" je preširok izraz), po katerih so tudi današnji x86 kompatibilni CPUji podedovali dokaj retro-lamerske FP ukaze , čeprav obstajajo tudi normalnejše stvari, ala SSE2. Neka podobna šara je obstajala tudi za nekdaj zelo popularne MC68xxx procesorje.

Današnji procesorji imajo raje eno ali več t.i. FPU (floating point unit) - FPU je del procesorja tako kot vse ostalo in se lahko uporablja interno med izvajanjem ukazov v cevovodu (lahko recimo obstaja ločena "pot" za FPU izvajanje itd. itn.) - z drugimi besedami, stvar je BISTVENO bolj integrirana z ostalimi enotami procesorja kot nek koprocesor. Merjenje temperature tu ne bi imelo smisla...

Mimogrede, če te zanima kako sta sestavljena dva procesorja s preloma 21. stoletja si preberi ta članek. Na 3 strani imaš recimo skico, kjer se lepo vidi te enote in to. Je napisano zelo poljudno in vseeno natančno. Toplo priporočam!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

deejay2 ::

Matako, zvedel sem od nekoga, ki ima precej opravka z elektroniko. V glavnem, TUKAJ je slika od ene plate, ki je podobna moji. Problem, ki se mi dokaj visoko segreva, je tisto pod sivimi rezami. To je ta koprocesor, mar ne? Sem pa na precej platah videl te reze zraven procesorja.

Daedalus ::

Pa kak koprocesor:\

Tista "reč" pod onimi "sivimi rečmi" je vezno čipovje matične plošče, ki skrbi za povezavo med procesorjem, pomnilnikom in vodili ala AGP, PCI, PCIe... Koprocesorjev (matematičnih) v obliki dodatnih čipov ni več od 486 DX procesorja - so integrirani v samo jedro procesorje. Tako da nehaj prosim s koprocesorjem - vezno čipovje NI koprocesor, ampak kup logike, ki skrbi za komunikacijo procesorja z ostalimi deli računala.

Kar se pa tiče odčitavanja s senzorjev na matični plošči - včasih tudi niso preveč točna. Včasih ti "prebere" celo neobstoječ senzor, pol pa eni paniko zganjajo, da se jim nekaj greje na +200 stopinj 0:) Če te pa tolko skrbi gretje veznega čipovja - pa prek naštimaj en ventilator, pa bo. Če ne znaš - pa naj rajš kdo drugo to naredi. Da ne boš "koprocesorja" in/ali plate še kaj poškodoval...

Pa še en nasvet - dokler dela, naj te ne skrbi. Včasih je boljše vedet manj...očitno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Matako ::

Deejay2, tole na sliki dejansko izgleda kot "north bridge" chip. Po (elektro)mehankarsko si lahko NB predstavljaš kot razdelilec, ki signale s procesorjevega vodila (FSB - front-side bus) preklaplja na razna druga vodila (AGP, PCI, RAM, USB ...). Iz tega lahko sklepaš, da ima ta stvar kar veliko dela in to velikokrat na sekundo... zaradi tega gretje, po mojem.

Ni pa nujno, da je kaj narobe! Kot je že Daedalus povedal so ti temp. senzorji znani po kar preveč približnih meritvah. Včasih samo dodajo "malo" razliko (recimo 10 stopinj več kot v resnic) ali pa merijo čisto narobe - saj problem mogoče niti ni v senzorju samem ampak v tem, da jih je več tipov in potem mogoče softwer ni zaznal tvojega senzorja... poglej v BIOS kake meritve dobiš tam...

Plan B: 1 ventilator nad "koprocesor" za vsak slučaj, pa mir ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

kixs ::

To kar imas ti za "koprocesor" je samo North Bridge VIA KT600 ;)

Glede temperatur pa je odvisno kako ti zrak vlece skozi ohisje in koliko ti hladi samo maticno in vse ostale komponente, ki nimajo aktivnega hlajenja. Drugace pa lahko na ta rebra namontiras kak ventilator od kaksne 486 in bo lepo hladil.

LP

para! ::

Ne, ne, fantje, tole je koprocesor ;)

lp
Death before dishonor!

HyperGL ::

ironija - on

ja koprocesor je to... :)

ironija - off

:DDD


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nexus 5 je prispel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6529763 (22731) Assass1n
»

Napovedan prevajalnik CUDA C za x86

Oddelek: Novice / Procesorji
154548 (3469) noraguta
»

Pregrevanje procesorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
7989 (799) Azrael
»

Spravit Win 98 na 486 40 MHz

Oddelek: Operacijski sistemi
481735 (1191) Slo-One
»

Windows 3.1?!

Oddelek: Programska oprema
16933 (794) bastadu

Več podobnih tem