» »

problem z DVD pekačem

problem z DVD pekačem

DMX ::

zadeva je sledeča...

zamenjal sem plato + cpu (iz Asuske sem šel na Asrockovo ULI 939) pa mi DVD pekač zelooooooo počasi prebira CD/DVD medije, največkrat pa mi ga niti ne prečita in ga morem dat v CD rom, kateri pa dela normalno. A ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe? Aja pa še tole...ko pa sem inštaliral Windowse, pa sem imel CD v DVD pekaču in sem jih lahko normalno poinštaliral. A morem še kje kaj vključit oz. poinštalirat, da se rešim te napake, ali pa je tudi možno, da je DVD pekač šel rakom žvižgat?

lp in hvala za pomoč

Izi ::

Dvomim, da bi bilo počasno delovanje vzrok okvare.
Če se pokvari laser potem ne more več razpoznati medija, če pa crkne motorček potem se enostavno ne more več vrteti, če pa crkne elektronika potem pa ne prepozna več enote.

Pri tebi gre za verjetno nepravilno nastavitev protokola za prenos podatkov v IDE driverjih.
Preveri, če nimaš sličajno v IDE driverjih nastavljeno delovanje v PIO mode, ker ta mode omogoča zelo počasen pretok podatkov potem enota zato deluje počasi.
Nastaviti morač delovanje v DMA mode, če že ni.

DMX ::

DMA imam vključen že od začetka...

Izi ::

Hja, če je pa DMA že vklopljen potem je pa edina možnost za počasno branje slaba kvaliteta tvojih CD in DVD-jev.

Vtakni v enoto en originalen CD ali DVD in preveri, če je tu hitrost vredu.

Če originale bere vredu potem ni druge kot da se tvojim posnetim medijem počasi izteka čas in bo potrebno narediti nove kopije preden postanejo popolnoma neberljivi.

Odvisno kako kvalitetne medije si kupoval in kako kvaliteten zapis sploh naredi tvoja pečka.
Tako plošče zdržijo nekje od enega leta tisti nekvalitetni in do deset let tisti najbolj kvalitetni.
Zato je dobro vsako leto preveriti svojo zbirko z programčkom, ki preveri celotno površino plošče in za tiste slabe narediti nove kopije. Nero ima priložene te programe za preverjanje kvalitete zapisa.

Vsako ploščo, ki jo nanovo zapečeš takoj preveri kako kvalitetno je zapečena. Če je že takoj ob zapisu slaba kvaliteta, potem probaj kakšne bolj kvalitetne plošče, če pa še to ne bo pomagalo pa boš moral kupiti kakšno bolj kvalitetno enoto.
Vedi, da ne pečejo vse pečke enako dobro in tudi pri prebiranju se razlikujejo.

Na žalost pa se plošče niso izkazale ravno kot medij za dolgotrajno hranjenje podatkov. Dobre so samo zaradi svoje nizke cene in ničesar drugega.

DMX ::

ma nekaj drugega more bit narobe, ker sem sprobal že z originalnimi CDji (npr. CDji z driverji) in ne dela. Pekač pa tudi ni star (Pioneer A108)...

DMX ::

jupi

že dela...samo CD-ROM sem moral odklopit in to je to...sicer ne vem, zakaj mi zdaj dela, ko sem odklopil CD-ROM, ker prej na stari plati sem imel isto priklopljeno...glavno da dela

če pa kdo ve, zakaj mi ne dela z priklopljenim CD-Romom, pa lahko mirne volje napiše

lp

Bakfark ::

Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj prosil za pomoč. Kar naenkrat mi je pekač pri zapisovanju začel javljat napake. Tako imam sedaj veliko težav pri zapisovanju in praktično nič ne morem zapečt. V bistvu se napaka javi malo po začetku zapisovanja. Ravno prej mi je nehal nekje na 16%, javil napako, nič konkretnega. Mogoče kdo ve v čem je težava. DVD ali CD so preverjeni tako da...

;((

Kdo kako idejo?

Bakfark ::

V bistvu sem vam dolžan eno zelo pomembno informacijo. Zapisovanje na CD-R deluje popolnoma brezhibno, napake se pojavijo samo pri zapisovanju DVD-jev kar bi pomeni, da lahko najverjetneje eliminiram možnost vzroka v samem pekaču. Najverjetneje gre za nastavitve za DVD enote ali pa so mogoče res problem mediji (Verbatime)?

Hvala

muzičar ::

@DMX to je Asrock-ov problem s IDE krmilnikom. Se dogaja. Ne moreš nič. Če boš dal sata disk zraven boš videl ko se ti ne bo več bootal oz. se bo pou ure.

@Bakfark če je še vedno v garanciji (predvidevam da je NEC) potem ga nesi nazaj namreč to je najbolj pogost za t.i. defekt. Še prej pa poglej ali je na PIO ali na DMA in ga daj na Master če že ni -> če še vedno ne dela potem je defekt.

DMX ::

@Muzičar

Kaj pa tak bi rešil problem, če bi vsak pogon priklopil na svoj kabel? DVD na IDE 0, CD-ROM pa na IDE 1...mam pa SATA disk, pa dela normalno.

lp

muzičar ::

To bi mu bilo pomoje še manj všeč. Kaj če ti sploh CD-ROM? IMO če imaš DVD pekač ne rabiš drugega. Če te moti vstavljanje cd-jev (za igre recimo) potem imaš nocd ***** ali pa narediš image pa ga emuliraš.
No če imaš Sata pa priklopi IDE disk zraven pa boš videl. Noja saj možno da bi ti delalo normalno, ker z Asrock je bolj kot ne loto.

Bakfark ::

Muzičar, kaj pa to pomeni, da mi CD-je normalno zapisuje DVD-je pa ne?

muzičar ::

V večini primerov je to zanič pogon, serviserji temu rečejo "defekt". To je meni delal NEC. Oz. to ljudem dela NEC (mogoče zaradi tistega ponarejanja?). Če je v garanciji ga nesi nazaj, če ni daj got najnovejši Firmware. Pa povej kateri pekač je bom lažje urgiral.

Bakfark ::

Pekač je SONY CD DVD RW DW Q28A.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEC ND-4550A-ne snema dvd-jev!!

Oddelek: Strojna oprema
445395 (2377) hudychk
»

NEC dvd-rw 3500/3520/3540 (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Strojna oprema
1496100897 (25406) nuclear
»

pri snemanju cd-ja javlja napako

Oddelek: Pomoč in nasveti
151560 (1383) schwarzvald
»

Kateri DVD-ROM

Oddelek: Kaj kupiti
211997 (1654) pia
»

Problemi z NEC DVD-RW ND-2510A

Oddelek: Strojna oprema
323074 (1626) kurjač

Več podobnih tem