» »

Dilema do kam lahko seže pomoč pti izdelavi diplomske naloge

Dilema do kam lahko seže pomoč pti izdelavi diplomske naloge

«
1
2

zvery1 ::

Kaj menite o tem, če bi vam drug, lahko tudi proti plačilu, dokončal nedokončano seminarsko ali diplomsko nalogo, ker vam je zmanjkalo volje ali časa, da bi jo izdelali sami?

[Osnovni post uporabnika zvery1 v celoti izbrisan zaradi neprimerno zastavljenega vprašanja, moderator]
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

radiator ::

Zdaj si mi dvignil pritisk in se ne moram vzdržat:
Upam, da na tak način neboš nikoli diplomiral! Že zaradi samega poskusa bi te morali izključit iz fakultete!

In še apel na vse: Ne mu tega delat!!!
Kaj je jutri že bilo?

mainman ::

Pa na morje greš za 5 dni, namesto tega lahko pišeš diplomsko in je stvar urejena, in še 100k boš prišparal. Očitno nisi tako zaposlen ker jaz osebno še za morje nimam časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mainman ()

hooger ::

Od 24 do 29-ega sem na morju tako da imate cas za premislek


Ti boš užival, drugi naj pa delajo namesto tebe???

Upam, da se ti ne bo posrečilo:P

Stajerc ::

Upam da te niti oče nebo dalje zadržal v firmi ko diplomiraš.
Have a nice day.

kekz ::

Kakšni moralisti vsi po vrsti!
Živimo v kapitalizmu in vsaka stvar ima pač svojo ceno.

Si pa dal idejo. A še jaz dam podobno ponudbo za moj magisterij?
Raje ne. Bom že sam, čeprav se trenutno nikamor ne premakne. Isti razlog. :D

Sem pa štromar :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

BluPhenix ::

Univerza se ne strinja s takšnim delanjem diplome, kot je nekdo povedal, te to lahko stane tudi nediplomiranja.

V bistvu rabiš pridigo in to pošteno. Glede na to, da si zaposlen za nedoločen čas in da imaš čas za morje, bi ga moral najprej imeti za diplomo. Delodajalec bo razumel če vzameš par dni dopusta zato, da dokončaš diplomo, daj je verjetno tudi njemu v interesu, morje bi pa lahko tudi rekiral za tak pomembno stvar.

To da nimaš časa ipd. so samo izgovori, če imaš za dokončati diplomo, bi to morala biti prva stvar, ki je na spisku. Če ljudje naredijo diplome ko so zaposleni polni delovni čas (lahko tudi za določen, kar je vsekakor slabše kot za nedoločen) s familijami in podobno mislim da bi tudi tebi moralo uspeti. Vsekakor, je treba priznati, da si zelo resen delavec. Boš tu na forumu prosil tudi za dokončanje projektov, ki jih imaš na delu, ko boš moral na morje?

kekz: ja zivimo v kapitalizmu, kjer je konkurenca živa, zato vsakdo stremi k zmanjševanju konkurence. Ta primer je preprost, prijava na univerzo oz. fakuleteto in gre konkurenca. Podlo? Ja pa saj smo v kapitalizmu bi rekli ....

Dej vzami si še teh 5 dni in naredi sam.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Trololololo1 ::

Žalostno, da se zdaj že nazive kupuje. ;(

zvery1 se ti ne zdi žalostno, da si se več let matral, da bi doštudiral, zdaj pa ti manjka še samo diploma, ki pa jo boš dal drugim za pisat ker nimaš dost časa.

Moja mami je študirala ob rednem delu z dvema otrokoma in zraven smo še hišo gradil. Sem 100%, da je imela vlk manj prostega časa kot ti. Pa je zdaj prof. matematke in fiske brez pomoči drugih pri pisanju seminarskih nalog.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Ni res. Persono Rudis lahko dobiš zastonj.

Ni ti treba vedno zagrabit za prvi naziv, ki ga vidiš. Shop around... :D

Kar se tega tiče,s e razmišljal,d abi temo zaklenil, a v bistvu v pravilnu ST ne vidim nič očitnega, kar bi jo prepovedovalo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

robert512 ::

namesto da se tle kregate o morali, bi mu tisti ki najbolj tulite spisali do konca, zasluzili 100ksit in sli na morje !

Banano imas pred nosom in se kregas o morali, mislim ste pacienti ...

klemen22 ::

SVAŠTA
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

kekz ::

Ja no, pač nekateri si diplomo kar kupijo. Kar sicer ni legalno in ko se razkrije, je škandal.

Drugi izobrazbo kar kupijo na eni levi univerzi. Včasih je bila popularna v Prištini. To je bilo dokaj legalno.

Nekaterim jo podarijo. Univerze včasih kar tekmujejo, katera (tudi najuglednejše) bo podelila več doktoratov. Celo naš bivši predsednik se je kitil s (častnim) doktoratom neke ameriške. Nekateri sicer takemu nazivu osporavajo pomen, ampak nekateri ljudje res že z življenskim delom pokažejo in zaslužijo naziv.

Potem so še delne nepravilnosti. Delanje izpitov en za drugega, goljufanje (prepisovanje) pri izpitih. Kdo se tega še ni posluževal? Pa se nihče ne zgraža.

Stvari niso črno-bele ampak ena velika siva megla v nešteto odtenkih.

Keyser Soze ::

Ah prosim lepo. Pač, če želi, da mu nekdo dokonča diplomo naj mu jo. Plača OK. In če bi imel dovolj pojma o teh zadevah, bi ti jo še jaz z veseljem napisal do konca.

Sicer pa... A mislite, da ste zato, ker imate diplomo pa toliko bolj sposobni za svoje delo?

Žalostno je kako veliko ljudi smatra, da z diplomo dobijo vse potrebno, da so dobri delavci. V resnici pa še zdaleč ne dosegajo nivoja sodelavcev, ki so se komaj ali sploh ne prebili čez faks.

Diploma pomeni zgolj formalno doseganje kriterijev za določeno delovno mesto. Praktično pa precej manj.

klemen22 ::

Torej če je res kr'neki, zakaj jo ne napiše sam?
Potem če tako praviš je tudi pisanje mature kar neki.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Keyser Soze ::

Jp, na žalost. Matura niti pod razno ni takšna groza, kot jo predstavljajo okrog. Na žalost. Samo vseeno naredi malenkost boljšo selekcijo kot pa to naredi faks in diploma na koncu.

Nimam še napisane do konca, pa vseeno vem, da bo ta diploma pomenila bore malo na koncu. Sentimentalno že. Praktično ne.

Pa tudi pri nekaterih, ki že IMAJO SVOJE diplome, se vidi, da jim to nič ne pomaga pri usposobljenosti oz. primernosti za določeno DM

P.S.: Nejgov problem, če je ne napiše sam. Če se bo kasneje izkazal pri delu. Bravo. Če ne... IMO bo imela diploma tu bore malo poleg. Z ali brez bi bil isto nesposoben.

Zgodovina sprememb…

klemen22 ::

Se v nekaterih delih strinjam s tabo. Vendar. Človek naredi recmo 30 izpitov. Je tako zellooo težko si vzeti ene 5 dni časa in jo napisati do konca?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Keyser Soze ::

Težje kot dati 100 tisočakov.
In to je samo po sebi dovolj dobr razlog, da zadevo kupi. Pač dela po načelu kar je najbolše zanj. Bolj mu pri delu koristi 5 dni dopusta kot pa 5 dni pisanja diplome. Najverjetneje.

P.S.: O legalnosti zadeve pa pač ne bomo razpredali. Ker je to popolnoma jasno. Da se nebo kdo slučajno kaj na to obešal.

Zgodovina sprememb…

klemen22 ::

OK Keyser. Kaj pa tole.
Hipotetični primer ki se nanaša na tvoj post zgoraj.
Vpišem se na faks in začnem dokaj redno delati preko študenta. Ker za izpite in za uečnje nasploh nimam časa plačam za vsak izpit 50k sit kdor ga gre pisat. Pač se mi ne da učiti vendar krvavo rabim narejen faks.
Torej -> zgovarjanje časovno preobremenjenost je z zgornjo teorijo v kali zatrto. Torej tvoj post ne zdrži. Žal. Razen za preračunljivce kar nekdo ki da keš za to da mu nekdo piše diplomo VSEKAKOR JE.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Keyser Soze ::

Ja, ja... In potem toliko časa sprevračamo situacijo, da govori nam v prid.

Daj poizkusi se enkrat osredotočit na primer pred sabo in nehaj postavljati neke čudne hipoteze oz. pardon "teorije". Ker te nihče ne bo jemal resno.

Smešen si.:D

P.S.: In če krvavo potrebuje faks in ga naredi na tak način, pa meni vseeno prinaša boljši dobiček kot nekdo ki je lepo korektno naredil faks, pa vedar mu leži zgolj in samo teorija v praksi pa živ polom?:\

klemen22 ::

Keyser: ne vem ampak si danes malo preveč pokadil ali kej čudnega spil? Ne vem kako lahko sploh podpiraš lenobo.
Mislim da tisti ki je bil na faksu sposoben narediti 30 izpitov in pri tem porabil N dni za učenje, ni vrag da ne bi mogel še malo potrpeti in narediti diplomo.

Daj poizkusi se enkrat osredotočit na primer pred sabo in nehaj postavljati neke čudne hipoteze oz. pardon "teorije". Ker te nihče ne bo jemal resno.

Ti je zmanjkalo argumentov kaj? Sem ti podal primer.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Keyser Soze ::

Jah, težko je argumetirat butaste primere.:\

Če človek dobro dela in je uspešen, hitro dojame zadeve in mu ni potrebno vsega razlagati 5x. Potem ne vidim ovire pri tem, če je 100% preplonkal cel faks ali pa kupil vse izpite.

OK, priznam, da ima s tem problem marsikdo, ki ima narejen faks, pa na žalost ni dovolj kompetenten, da bi dobil službo, ter se s tem čuti močno prizadetega. Češ, imam izobrazbo, vse papirje, pa me nihče ne mara.
Zakaj bi te marali, če ti določene stvari preprosto niso jasne. Če se ne znajdeš v kriznih situacijah. Ne znaš reševati kompleksnih problemov, za katere ne obstajajo by-the-book rešitve. Skratka si kot "riba na suhem" z "diplomo iz plavanja". Big deal.

Skratka, get over it. Pa prerasti tisto svojo papirnato diplomo in se probaj osredotočit na to, da delaš OK oz. da delaš efektivno. BTW, papir res prenese vse.

klemen22 ::

Če človek dobro dela in je uspešen, hitro dojame zadeve in mu ni potrebno vsega razlagati 5x. Potem ne vidim ovire pri tem, če je 100% preplonkal cel faks ali pa kupil vse izpite.

Torej ukinimo fakse in podpirajmo SAMO samostojno učenje. Pol najbolš da začnemo zbirati podpise za referendum o ukinitvi vseh faksov. Bravo čudovito argumentirano Keyser.
Aja pa da ne pozabim. V referendumsko vprašanje vključite še podelitev (častnih) doktoratov vsem ki so se naučili delati na specifičnem področju brez faksa saj so žrtve in si ta doktorat vsekakor zaslužite.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Trololololo1 ::

Ma, če jaz bil delodajalec bi si o človeku, ki plača drugim, da mu napišejo diplomsko svoje mislil. Žalostno, da nekateri mislijo, da je tista diploma krneki.

V resnici je to isto, kot bi nekdo pri avtošoli odvozil 40 ur, občinske teste in izpitno vožnjo bi mu pa drug zrihtal. Takih kretenov nočem na cesti.

Isto je tudi kot to, da bi več let osvajal punco in se nato z njo poročil. Potem bi pa sosedu plačal, da bi ji otroka zrihtu.

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Samo, glede na to, da se nekateri tako "hvalijo" z diplomo, bi pričakoval, da dojamejo bistvo tega, kar sem hotel napisati.

Pa ga ne... Na žalost. Kar tumbajo nekaj po svoje.

Zadostna potrditev tega, da diploma ni vse.:\ Žalostno, se strinjam, ampak resnično.

klemen22 ::

Keyser: vem kaj hočeš povedati in je to dovolj glupo. Pač se ne strinjam s tabo
.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Keyser Soze ::

Čestitam.

Imaš človeka, ki je normalno dokončal faks, pa vendar ni primeren za delovno mesto, saj nekako obvlada zgolj in samo teorijo.

In imaš človeka, ki je "sumljivo" dokončal faks, a ima bogate izkušnje na področju ponujanega dela ter oblada zadeve in je zelo fleksibilen.

Koga izbrati? Saj vem. Izbral bi prvega. Zato, ker diploma POMENI VSE in je 100% usposobljen za to delo. Če v potrdilu tako piše že drži.:\

P.S.: Zdaj sem bil verjetno dovolj nazoren tudi za vse ostale.

Zgodovina sprememb…

klemen22 ::

Koga izbrati? Saj vem. Izbral bi prvega. Zato, ker diploma POMENI VSE in je 100% usposobljen za to delo. Če v potrdilu tako piše že drži.

Ne, če gledaš za prihodnost pač izbereš lahko tudi prvega. Zkaja že? Zato, ker če ne drugega si ob dejstvu da je faks dokončal brez kakšnih "Al Capone" variant, prepričan da je človek VSAJ deloven!
In prosim te no, jasno je da tisti ki se je švercal čez faks in medtem delal 8 ur/dan prek študentske napotnice zagotovo obvlada praktične stvari bolje od enega frišnega diplomanta ki je faksu posvetil 5 let svojega življenja. In ja pameten delodajalec verjetno ne zaposli človeka samo z mislijo kaj zna sedaj ampak kaj je pripravljen narediti v prihodnosti in tudi žrtvovati. V tem primeru je pač prva izbira boljša. Tako, da je verjetnost da ta prva oseba hitro napreduje v praktičnem znanju tudi dovolj velika. Pač delodajalec ki dolgoročno gleda bo verjetno izbral prvega. Če pa Keyser Soze ne premoreš trohice organizcijskih sposobnosti in poznavanja psihološkega profila človeka pa prosim bodi vsaj malo razumen.;)

Zdaj pa na tvoje poste v tej temi ne odgovarjam več ker se mi zdi brezveze tratiti moj čas in obremenjevati sklepe na roki ker se ukvarjam s takimi bedarijami.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

BluPhenix ::

Prosim da debato umirite in se ne spuščate na osebni nivo.

Če je že za delodajalce in nekatere člane tukaj pošetje niti ne tako sporno je vsekakor sporno za univerzo samo, ki takih stvari ne odobrava in jih kaznuje.

Keyser, kako pa veš, da tudi projekte, ki bi jih moral delati v službi (in so prezahtevni za njih ali se mi jih preprosto ne dfa delati) ne daja delati komu drugemu proti plačilu?

Tukaj se stalno omenja neko kompetentnost, smo sigurni da je avtor tak? Po tem kar je do sedaj neapisal nebi rekel.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

xabre ::

Jaz bi mu naredil, ampak žal nimam pojma o elektrotehniki:D

Njegov problem, kako je prišel do diplome, dokler jaz ostanem anonimen. Denar je pa vedno isti, pa ni važno od kje pride :|

Stajerc ::

Ah to pa ni res da vseeno kako je prišel do diplome.

Ista stvar: imaš novi avto. A je vseeno če si ga kupil ali ukradel?

Ne odobravajte in poveličujte prosim take "iznajdljivosti" ker pač ni dovoljena in je sporna.

Če kdo hoče naj mu naredi in pokasira. Njegov problem. Samo ne pametujte tu zdaj da je to ok. Ker ni! Kar pohvalite se da ste kupli diplomo pa boste videli o čem govorim.
Have a nice day.

Keyser Soze ::

P.S.: O legalnosti zadeve pa pač ne bomo razpredali. Ker je to popolnoma jasno. Da se nebo kdo slučajno kaj na to obešal.


Najprej tole. Za vse tiste, ki slabše preberejo temo in potem pač malo streljajo kozle.:\

BluPhenix... Še tebi lepo in počasi.

Če da on narediti projekt nekomu drugemu in za njega plača 100 tisočakov, projekt jih njemu od mene prinese 300, jaz pa s projektom zaslužim 1.000.000,00 SIT. Ergo, kje sem jaz na slabšem?

Če da on narediti projekt nekomu drugemu in za njega plača 100 tisočakov, projekt jih njemu od mene prinese 50, jaz pa s projektom zaslužim 1.000.000,00 SIT. Ergo, kje sem jaz na slabšem?

Če da on narediti projekt nekomu drugemu in za njega plača 100 tisočakov, projekt jih njemu od mene prinese 50, jaz pa s projektom zaslužim 0 SIT. Ergo, kje sem jaz na slabšem?
Sem, če mu v naprej plačam za tako slab projekt. Ampak ne, ne... Ne bo šlo. Ker mu za ničvreden projekt ne bom plačal popolnoma nič.

V vsakem primeru bo slabega delavca izločila že sama konkurenca na trgu delovne sile. Če je slab, bom našel boljšega. Z ali brez diplome. Z "Al Capone" verzijo ali popolnoma legitimno verzijo. Važno, da pokaže rezultate.

Pa čeprav je naredil diplomsko nalogo z naslovom PREDVIDENE SPREMEMBE NA TRGU BANAN
V REPUBLIKI SLOVENIJI OB VSTOPU V EVROPSKO UNIJO.:\

Brane2 ::


V vsakem primeru bo slabega delavca izločila že sama konkurenca na trgu delovne sile. Če je slab, bom našel boljšega. Z ali brez diplome. Z "Al Capone" verzijo ali popolnoma legitimno verzijo. Važno, da pokaže rezultate.


Kar seveda ni res. Če bi bilo samo to važno, ne bi kar nekaj tipov zablestelo na dnevniku v trenutku, ko so zaradi takih stvari dobili šut u dupe, jim je bila naložena ohoho odškodnina in je celo semtertja odšel nekdo na sviranje klavira.

Narodna modrost nima meja. Ko so to dokazali direktorju slovenskih železnic, ga je imel narod za prasca, ki je dolga leta prejemal solidne denarje, ki naj jih po papirjih ne bi.

Sedaj, ko lokalni junak poskuša dobiti papirje na lažni osnovi, pa to kao ni važno...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Keyser Soze ::

Brane2. In kaj hočeš povedat?

Da slučajno niso bili izločeni oz. jih niso polovili? Pač dodaten riziko, ki ga nosiš, če ponarejaš papirje.

Sicer pa ti govoriš o ponarejenih papirjih oz. potrdilih, kar je rahlo bolj kočljiva zadeva kot pa to, da ti nekdo pomaga spisati diplomsko.

Brane2 ::


Brane2. In kaj hočeš povedat?

Da slučajno niso bili izločeni oz. jih niso polovili? Pač dodaten riziko, ki ga nosiš, če ponarejaš papirje.


Hoečm reč, da niti slučajno ni nepomembno a imaš pravo ali ponarejeno diplomo, tudi če svoje delo opravljaš "v redu".


Sicer pa ti govoriš o ponarejenih papirjih oz. potrdilih, kar je rahlo bolj kočljiva zadeva kot pa to, da ti nekdo pomaga spisati diplomsko.


Tiu diplomiraš tudi na podlagi diplomske naloge. Če te kot takega zaposlijo, potem ena domina podre drugo. Če je diplomska naloga lažna, potem je tudi celoten naziv, ki si ga z njo pridobil lažen. In če so te na podlagi tega zaposlili, potem je vprašljiv tudi ves denar, ki si ga dobil in delo, ki si ga opravil. Če te po recimo 10 ali 20 letih ujamejo, you could be their bitch for the rest of your life. Tudi če te ne tožijo za kako škodo in sicer ne najdejo nič spornega v tvojih postopkih ( malo verjetno- v tem času ze najde ziher ohoho tega).

Že samo če skrajno prijateljsko rečejo, da s to izobrazbo ne bi bil upravičen do take plače, ti obračunajo razliko in nanjo opalijo zamudne obresti.
Ne vidim pa, zaaj te ne bi tožili za kar celo plačo in odškodnino.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

In nisem ravno ziher, da tudi pravi avtor diplomske ne bi imel zanimivih dialogov s sodnikom- če bi ga izsledili seveda.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Keyser Soze ::

Brane2. Govorim s stališča delodajalca. Saj je razvidno iz konteksta, ali pač?

Kakšen riziko nosi tisti, ki ima ponarejeno diplomo je popolnoma njegova stvar. Pač se sprijazni s tem dejstvom. Kakšne so posledice za njega nas pač ne briga.

Kar se tiče pa nas, ostalih, nam pa ne pomeni dosti več kot tisti z diplomo prigarano na svojem trudu. Če je dovolj sposoben bo zakril to, da diploma ni izpod njegovih rok. Če ne, bo odletel. Podobno kot bo odletel tisti, ki ima lastno diplomo, a ni sposoben.

Kako je pa z težavnostjo dokazovanjem tega, da ti je nekdo drug napisal diplomo ali pa da si ponaredil potrdilo, pa mislim, da je popolnoma jasno.

P.s.: Ves ta čas ti prinaša dobiček, na koncu pa ga lahko del plače iztožiš še nazaj. Kaj bi rad še boljšega?:D

P.P.S.: In na kakšni podlagi naj bi odgovarjal pravi avtor? Na podlagi tega, da je prodal svoje avtorsko delo nekomu drugemu in mu prepustil vse pravice? Je avtor dolžan vedeti v kakšne morebitno nelegalne namene se bo uporabilo njegovo delo? Ki ni več njegovo.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::


Brane2. Govorim s stališča delodajalca. Saj je razvidno iz konteksta, ali pač?


Brez zamere in tole ne leti nate osebno ampak zadnje čase- sploh pa na letošnjem NESTu opažam neverjetno visoko koncentracijo ljudi, ki so neskončno pametni glede mahanja s tujim kurcem. Folk, ki je prebiral kovance po žepih za naslednjo pico v tisti savni in delil zobno ščetko z dvema sosedoma je imel full veliko enih mnenj s kakšnim avtom se jaz vozim, kako kupujem nek disk, pa ga nisem zafilal z ilegalnimi vsebinami ampak ga domov odnesel praznega itd.
Celo tu v sosednji temi to lahko vidiš- glede tistih fotk na nestu. Tip je opalil par dvomljivih fotk, jaz sem ga opozoril na to in seveda se je usulo nekaj tipičnih postov v stilu "Ma raspali care. A si kaveljc al nisi. Kakšni pravni problemi- ti samo rokaj in če bo kdo kaj vprašal, povej, da sem jaz tko reku...."

A si ti dejanjsko delodajalec in praviš, da ti ni problem zaposlit nekoga, ki nima potrebnih kvalifikacij, ali se preko linije tujega ku*ca vživljaš v njegovo vlogo in praviš,da ni problemov ?


Kakšen riziko nosi tisti, ki ima ponarejeno diplomo je popolnoma njegova stvar. Pač se sprijazni s tem dejstvom. Kakšne so posledice za njega nas pač ne briga.


Ne vidim, kako to lahko rečeš. Če ti recimo kak zdravnik kliničnega naredi štalo, koga tožiš- klinični ali nejga osebno ? Če se ob tem še izkaže, da je tip v bistvu delal dolga leta brez diplome, ga bodo ostali verjetno raztrgali tudi brez tebe. Zato bo verjetno zate optimalno,če tožiš nejgovega delodajalca- klinični.
Saj koneckoncev si imel ti opravka z organizacijo in ne posameznikom.
Povsem zlahka se lahko zgodi, da iz tega nastaneta dve tožbi- v eni ti tožiš KC, v drugi pa KC tipa. Ti boš, če zmagaš, KC že iztožil za $$$, kaj bo KC dobil od tipa je pa povsem drugo vprašanje. Povsem zlahka imajo od tega težek minus.



Kar se tiče pa nas, ostalih, nam pa ne pomeni dosti več kot tisti z diplomo prigarano na svojem trudu. Če je dovolj sposoben bo zakril to, da diploma ni izpod njegovih rok. Če ne, bo odletel. Podobno kot bo odletel tisti, ki ima lastno diplomo, a ni sposoben.


Se pravi, ti se ne bi sekiral, če bi zvedel, da je tvoj zobar v bistvu priučeni mesar z lažno zobarsko diplomo- vsaj ne, če je bilo delo po tvoje opravljeno v redu ?
Tudi, če si vmes izgubil kak zob- pa nisi ziher, da drugače ne bi šlo ?



Kako je pa z težavnostjo dokazovanjem tega, da ti je nekdo drug napisal diplomo ali pa da si ponaredil potrdilo, pa mislim, da je popolnoma jasno.


Seveda. Glej dnevnik in spremljaj medije. Če prilezeš kam, kjer služiš dobro in ima konkurenca motiv, da se vpraša kaj takega (če že kdo drug ne), se ti to povsem zlahka lahko zgodi.


P.P.S.: In na kakšni podlagi naj bi odgovarjal pravi avtor? Na podlagi tega, da je prodal svoje avtorsko delo nekomu drugemu in mu prepustil vse pravice?


NA podlagi tega, ker je vedel, ali pa bi vsaj moral vedeti, kako bo to delo verjetno uporabljeno. Ti ne moreš kar tako vkorakati v ključavničarstvo z CNC stroji z načrti za kako pištolo in zahtevati, da ti jo izdelajo, vsaj ne brez težav za izvajalca.


Je avtor dolžan vedeti v kakšne morebitno nelegalne namene se bo uporabilo njegovo delo? Ki ni več njegovo.


V nekaterih primerih vsekakor.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Keyser Soze ::

Tisto s tujim qurcem ipd... OK, naj leti na kogar hoče. In ne maham z tujim, ker ne navajam nobenih konkretnih imen, ipd. Tako, da to niti ni to, kar si ti napisal tule.
Če so ti pa tisti z NEST-a fouš in se ti zato sekiraš. Jeb* ga. Jaz se ne bi.

Še enkrat. Brane. Diploma s tvojim trudom in diploma izpod rok nekoga drugega ne garantira 100% znanja. Niti ne garantira 100% odsotnost zdravniške napake. Bodisi z diplomo ali brez, v vsakem primeru boš kot delodajalec tožen ti. Le v primeru ponarejene diplome boš lahko odgovornost delno prenesel na zdravnika oz. delojemalca. Oz. ga boš tožil za odškodnino. Druga razlika dvomim da bo.
Če meniš da, lahko pa podkrepiš zadevo s pravnimi viri. Tudi mene to zanima.

Sicer pa, a bi ti zaposlil človeka, ki ne pokaže nikakršnega znanja na razgovoru? Preprosto pogledaš diplomo in vzameš tistega z boljšo oceno? Reference, karakter, iznajdljivost... Nič ne šteje?

Če bo mene nekdo razmesaril brez diplome. In bom dobil drugo mnenje, da bi lahko zadevo opravili mnogo boljše oz. da je bila storjena napaka. Ga bom pač tožil. Odškodnina bo ista kot pri tistem z diplomo. Le s to razliko, da bo ta brez diplome še dodatno odgovarjal za kakšen prekršek ali KD. Nimam pojma kako se to klasificira??? Dodatna kazen se meni ne bo poznala, tolažba, da bi bilo pri pravem zdravniku kaj boljše pa tudi ne bo na mestu.
Kaj pa storiti, če napako zagreši zdravnik, z preverjeno diplomo, vrhunskimi referencami in nasploh velikim ugledom?
Kdo bo podal mnenje, da je bila res storjena napaka? Nek noname zdravnik, ki se mu bo nato smejala celotna stroka? Mislim, da ne. Kvečjemu bo na sodišču obveljala zdravnikova, češ da je bilo storjeno vse v njegovi moči in da ni bilo druge pomoči.

OK. Se mi zdi, da je materialni dokaz malo težje ovreč kot pa kredibilnost priče, ki trdi, da ti je napisala diplomo. Seveda, če jo najdemo. Lažno diplomo je pa dokaj lahko preveriti v evidencah fakultete. Razen če je zadeva izvedena tako "kot se šika".

A res bi moral vedeti? Čaki, a ne obstaja v pravu en pregovor o tem, katero nepoznavanje škodi posamezniku? Ne vem no. Morda se pa motim. Naj kakšen pravnik tole razdela? Glede kazenske odgovornosti avtorja, ki je prodal zlorabljeno delo. (???)

Brane2 ::


Še enkrat. Brane. Diploma s tvojim trudom in diploma izpod rok nekoga drugega ne garantira 100% znanja. Niti ne garantira 100% odsotnost zdravniške napake.


O.K. Lahko si cepec, tudi če imaš diplomo in lahko si genij brez diplome. Čisto možno in vsak dan znova videno. Ampak to ni tema te dileme.
Pravno gledano ponarejena diploma ni brez posledic.


Bodisi z diplomo ali brez, v vsakem primeru boš kot delodajalec tožen ti. Le v primeru ponarejene diplome boš lahko odgovornost delno prenesel na zdravnika oz. delojemalca. Oz. ga boš tožil za odškodnino. Druga razlika dvomim da bo.


Možno. Možno da ne. Vsote so ponavadi ogromne, pravnika pa nisva ne ti ne jaz. Da o praktičnih izkušnjah ne govorimo. Kako si lahko torej tako lagoden glede pesimisitčnega izida, tudi če ta recimo ni najbolj verjeten, Eno je, če gre za to, da prmeišljueš ali bi vzel v trgovini še liter mleka ali ne in s tem reskiraš, da bodisi ostaneš brez ali se ti višek skisa, Drugo pa je, če gre za zadeve teh velikosti.


Sicer pa, a bi ti zaposlil človeka, ki ne pokaže nikakršnega znanja na razgovoru? Preprosto pogledaš diplomo in vzameš tistega z boljšo oceno? Reference, karakter, iznajdljivost... Nič ne šteje?


Seveda šteje. A to ni tema te teme. Tudi ob tistih nesrečnikih, ki so jih izsledili ni nihče kaj dosti pisal o kakovosti njihovega dela. Tudi črno gradnjo ti lahko podrejo, pa je lahko delo genija in se fenomenalno ujema z okolico. Če nimaš papirjev za kaj bistvenega, pa bi jih moral imeti, ne bo ravno vseeno.


Če bo mene nekdo razmesaril brez diplome. In bom dobil drugo mnenje, da bi lahko zadevo opravili mnogo boljše oz. da je bila storjena napaka. Ga bom pač tožil. Odškodnina bo ista kot pri tistem z diplomo. Le s to razliko, da bo ta brez diplome še dodatno odgovarjal za kakšen prekršek ali KD. Nimam pojma kako se to klasificira???


Pozabljaš na mnoge sive primere, kjer stvari niso bile ravno 100% dorečene in teh je v medicini ohoho ( Pravijo, da je 5% vseh diagnoz napačnih). Takrat si dodatno izpostavljen kot nekdo, ki je zaj*.


Dodatna kazen se meni ne bo poznala, tolažba, da bi bilo pri pravem zdravniku kaj boljše pa tudi ne bo na mestu.


Že, ampak kaj če si v sivem področju, oziroma da ni ravno očitno, da je zdravnik ravnal prav ? Se tudi ne bi obesil na to, da tip nima diplome in ubral ekspresno pot ?
če je tako, potem ne spadaš ravno v povprečje.


OK. Se mi zdi, da je materialni dokaz malo težje ovreč kot pa kredibilnost priče, ki trdi, da ti je napisala diplomo. Seveda, če jo najdemo. Lažno diplomo je pa dokaj lahko preveriti v evidencah fakultete. Razen če je zadeva izvedena tako "kot se šika".


In kako preprečiš takemu tipu, da ne bi recimo iste naloge prodal še nekomu drugemu ?



A res bi moral vedeti? Čaki, a ne obstaja v pravu en pregovor o tem, katero nepoznavanje škodi posamezniku? Ne vem no. Morda se pa motim. Naj kakšen pravnik tole razdela? Glede kazenske odgovornosti avtorja, ki je prodal zlorabljeno delo. (???)


Nekaj v tem stilu sem že rabil, zato sem svojčass prebral zakon ali dva in vprašal za mnenje. Kot mi je znano, se ne moreš vleči ven na banalne "nisem vedel" fore.
Če narediš recimo detonator za bombo, ki pa je lahko brez eksploziva čisto luštna budilka in nekdo potem z njim sesuje nekoga, lahko pričakuješ težave.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Keyser Soze ::

OK. Situacija je bila taka kot je bila. Če je kdo od vas samo malo plonkal na kakšnem izpitu, ga je lahko prekleto sram. Tudi če je samo pogledal k sosedu. Mislim, da bi kar takoj morali začeti pobirati diplome. Ni kaj...

Kolikor vem je vsakršno goljufanje pri izpitih kaznivo po statutu fakultete. Verjetno s tem, da ti najmanj ne priznajo izpita. Brez enega izpita pa precej težko diplomiraš. Vsaj na normalni fakulteti.

Torej. Čisto, ama čisto vsak izpit ste naredil čisto brez tuje pomoči oz. brez pripomočkov. Pa naj si bo to zgolj plonkec z opornimi točkami? Ali pa če si plonkal v srednji šoli. Kje je razlika. Brez mature ni fakultete.

To so zopet tiste sivine, ki jh je tako veliko v tvojem odgovoru. In če si to kdaj storil, se zamisli nad legitimnostjo tvojega "pildka".

*********************************************

O.K. Lahko si cepec, tudi če imaš diplomo in lahko si genij brez diplome. Čisto možno in vsak dan znova videno. Ampak to ni tema te dileme.Pravno gledano ponarejena diploma ni brez posledic.

Še enkrat preberi par odgovorov višje, kaj sem napisal o prevni plati tega problema. Kaj ni bilo jasnega v tistem stavku? 10x pa menda ja ni potrebno razlagat.

Možno. Možno da ne. Vsote so ponavadi ogromne, pravnika pa nisva ne ti ne jaz. Da o praktičnih izkušnjah ne govorimo. Kako si...

Zanima nas le z stališča odškodnine, ki se izplača s strani delodajalca. In sicer to, kakšna je razlika če zaposleni ima diplomo ali je nima oz. je ponarejena? Jaz si upam trdit da je ni. Ker ni pravne podlage za to. Če si ti upaš trdit da je, mi tu podaj en link oz. primer kjer je bilo temu tako.

Seveda šteje. A to ni tema te teme. Tudi ob...

Zakaj ne šteje. Seveda šteje. Gre se za presumpcijo, da diploma avtomatsko pomeni višjo kakovost dela. Kakor je zaslediti iz argumentov sodelujočih. Nekako sta edini oporni točki do sedaj to, da si brez diplome nekako nesposoben za delo oz. je to kaznivo. Kar se tiče pravnega vidika sem že krepko na začetku omenil, da tu ni dilem. Kar se tiče pa kompetenc z/brez, se pa ravno trudim dopovedat tule širši populaciji, da diploma sama po sebi ne garantira znanja.:\

In kako preprečiš takemu tipu, da ne bi recimo iste naloge prodal še nekomu drugemu ?

Zopet problem tistega, ki diplomo kupuje. Nas se to ne tiče.

Nekaj v tem stilu sem že rabil, zato sem svojčass prebral zakon ali dva in vprašal za mnenje...

Nepoznavanje zakona še kako škoduje, kar se vidi na vsakem koraku. Nepoznavanje dejstev... Tudi?

Zgodovina sprememb…

radiator ::

Ja čisto vsaki izpit sem naredil brez, da bi švinglal! No pa če kdo pogleda k sosedu in če ti nekdo naredi diplomo pa verjetno neboš primerajl.

Pa mislim, da je dovolj heca tak, da bi prosil kakega od moderatorjev da zapre temo. Še boljše pa če jo zbriše.
Kaj je jutri že bilo?

Keyser Soze ::

In zakaj ne bi primerjal tega med sabo? Povej? Če si gledal k sosedu si goljufal. Simple as that.

Tako kot če ti nekdo dokonča diplomo ali pa kar celotno kupi drugje. Praktično ni razlike.

P.S.: In ne vem zakaj bi se brisala tema? Zato ker tebi tako ne paše? Saj je ni potrebno brati. Konec koncev se jo pa lahko premakne v ložo in se tam predebatira do konca, kaj navsezadnje pomeni diploma.

Zgodovina sprememb…

klemen22 ::

Prosim te KeyserSoze, sedaj pa že pišeš malce bedaste poste kaj? Se ti ne zdi.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Keyser Soze ::

Ne, ne pišem bedarij. Kar poglej. Saj je to bolj kot ne tvoja taktika. Da se vstavi v debato veliko gručo "če-jev" in se nato obrača stvari dokler ne pašejo na mesto.

Tu se enači ponarejanje potrdil oz. kupovanje cele diplome s tem, da nekdo nekomu dokonča že začeto diplomo.

Zakaj ne bi potem enačili plonkanja oz. švinglanja z tem, da pogledš k sosedu in zgolj preveriš pravilnost informacije?

Na koncu v obeh pridemo do goljufanja. In če smo dosledni. Z goljufanjem pri izpitu padeš. Brez izpita pa ni diplome. Preprosto. Če se pa nekomu ne da pregovarjat o ekstremnih primerih potem pa predlagam da se naslednjič držimo originalnega primera in ne rinemo v debato raznih hipotetičnih primerov.

Brane2 ::


OK. Situacija je bila taka kot je bila. Če je kdo od vas samo malo plonkal na kakšnem izpitu, ga je lahko prekleto sram. Tudi če je samo pogledal k sosedu. Mislim, da bi kar takoj morali začeti pobirati diplome. Ni kaj...


Te stvari niso primerljive. Če te ujamejo, da plonkaš, sledi kazen, primerna prekršku. Če je tega kaj več, se jasno tudi kazen veča. Kaj je čudnega v tem ?
Tudi če ti dokažejo za nazaj, da si neko stvar preplonkal in razveljavijo nalogo oziroma opalijo šus, ni rečeno, dda bi se stvari tako seštele, da bi zaradi tega imel bistveno nižjo izobrazbo. Če bi se tako seštele, si pa v težavah. Razlika je seveda tudi v možnosti dokazovanja. Kdo pa te ima na posnetku pri vsaki nalogi, ki si jo kdaj pisal ? Ampak če odmislimo tehnične težave, je ta stvar povsem možna.


Kolikor vem je vsakršno goljufanje pri izpitih kaznivo po statutu fakultete. Verjetno s tem, da ti najmanj ne priznajo izpita. Brez enega izpita pa precej težko diplomiraš. Vsaj na normalni fakulteti.


No, torej. če ti dokažejo goljufanje, si lahko v težavah.


Torej. Čisto, ama čisto vsak izpit ste naredil čisto brez tuje pomoči oz. brez pripomočkov. Pa naj si bo to zgolj plonkec z opornimi točkami? Ali pa če si plonkal v srednji šoli. Kje je razlika. Brez mature ni fakultete.


Načeloma res. Ob drobčkanem problemu praktične ne/dokazljivosti.



To so zopet tiste sivine, ki jh je tako veliko v tvojem odgovoru. In če si to kdaj storil, se zamisli nad legitimnostjo tvojega "pildka".


Vsekakor. Je pa rahla razlika, če si 15 let nazaj imel par formul na dlani, ko si pisal kontrolko in te seveda nihče relelvanten ni videl, ali pa če javno preko zelo obiskanega portala iščeš ponudnika, se strinjaš ?
Razlika je tako glede količine nelegalnega materiala kot tudi izpostavljenosti/dokazljivosti tega...


Sicer pa, misluim da spet govorimo krepko eni mimo drugih. Moj problem je, da sem "čato in dežurni" v tej temi, To pomeni, da moram kaj popravit, kdaj kaj odgovorit in problematične psote zbrisat, pri čemer so problematični posti tisti, ki ne ustrezajo pravilom ST, ne pa taki, ki ne ustrezajo meni osebno.
Kadarkoli naletim na kak tak post, imam nekaj dodatnega dela- branje pravil, tolmačenje itd.

Poleg vsega ima ta post še dodatno lepo lastnost, da poziva k nelegalnim dejanjem. Ker je bil objavljen na javnem siteu in ker ga moderatorji niso takoj pobrisali, se da mogoče nanje gledati kot na tiste, ki odobravajo tako početje. Po zakonu pa moraš prijaviti nelegalno početje, ko ga vidiš. Tu smo ga videli vsi in to je znano in dokazljivo.
Zakaj se vedno pojavi kak genijalec, ki javno razglaša in napoveduje prevaro, ki jo bo izvedel ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Keyser Soze ::

Oblikovanje naloge in lektoriranje je tudi kaznivo? Ne še?

Kaj pa če ti nekdo oblikuje kazalo? Napiše vire? Poskenira sličice, oblikuje grafe? Goljufanje? Kaznivo dejanje?

P.S.: Niso primerljive Brane. Se strinjam. Samo nisem jaz navlekel v tole temo en kup neprimerljivih primerov. Od začetnega posta pa do sedaj smo prišli do ponarejanja uradnih listin. Kar je pa že kaznivo dejanje.

Brane2 ::


Oblikovanje naloge in lektoriranje je tudi kaznivo? Ne še?
Kaj pa če ti nekdo oblikuje kazalo? Napiše vire? Poskenira sličice, oblikuje grafe? Goljufanje? Kaznivo dejanje?


na večini zadev imaš lepo napisano ime lektorja in oblikovalca. V nasprotnem si odprt za tožbo. Poglej si kak droben tekst v recimo revijah.
On the journey of life, I chose the psycho path.

VolkD ::

Uf.. kako ste enostransko zapeli za ta primer....

še dva pogleda..

Recimo, da mu uspešno naredi diplomo nekdo, ki ne uspe končati faksa. Kje je tu morala ??

In če že morale ni nikjer, potem še možna zgodba: Zakaj bi nekdo to počel ? Zaradi 100K ? Hmmm.. materjalist brez etike ! Čisto mogoče, a kaj lahko pričakuješ od takega človeka ?
Najmanj to, da mu boš dajal celo življenje po 200 EUR na mesec zato, da tega ne bo izklepetal novinarjem.

Sicer je pa možna še ena varianta, po moje najverjetnejša. Tip v času kislih kumaric nima kaj početi, pa provocira folk na forumu.

Pa tudi tale je verjetna, da tip dela diplomo sam, a tema diplome je :" Odnos do lažno pridobljenega ..."

Če je pravilna zadnja varjanta, smo milorečeno bebci. :D
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

baresi ::

Keyser soze!
Se ti ne zdi škoda časa in možganov da si se naučil pisati in tipkati. Plačaš recimo 5 ksit pa ti post napiše nekdo drug. Ne vidim razloga da bi se učil abecede če imaš denar. Plačaš in je post tu. Če se res vse da kupiti, sploh ne vem zakaj bi hodili v šolo. Nakup diplom v elektrotehniki je res huda stvar za eno družbo. Malo me to spominja na kosovo in metohijo. Sicer pa, če kdo rabi, imam eno natipkano diplomo, 70 strani, velikost črk 11, naslov je "vpliv megle na razvoj ptujskih piščancev". Pa še zastonj jo dam.
lp baresi

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Brane2 ()

Brane2 ::


Če je pravilna zadnja varjanta, smo milorečeno bebci. :D


To bi mogoče lahko držalo, če bi lahko na podlagi razpoložljivih podatkov dojeli situacijo, pa je nismo.

Če se nekdo zaj* ali ne, kako to vpliva nate ki si povsem ločen v svoji virtualni celici in o pošiljatelju ne veš NIČ ?

Mi je popolnoma jasno, da pod tvojim nickom lahko posta tip s sombrerom, s katerim sem šel predvčerajšnjim v Škofijah na pir, lahko pa pod njim nastopa sosed, njegova žena ali pes zaradi mene. Enako velja zame in vse ostale.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?

Oddelek: Izdelava spletišč
449380 (2860) shadeX
»

Izdelava nalog po naročilu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8729487 (24789) bajsibajsi
»

Zagovor diplome (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
14550306 (29871) gzibret
»

Goljufiva izobrazba (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
15632220 (25228) celada
»

Študentsko delo ali hitra diploma

Oddelek: Loža
407493 (5597) Tomi

Več podobnih tem