» »

Rohnenje cerkvenih zvonov mi pobira živce :(

Rohnenje cerkvenih zvonov mi pobira živce :(

;-) ::

Sorry Doman sem spregledal tvojo izjemo. Kaj pa z podpisi si probal?

Lej zakaj mi nobeden ne odgovori na to vprašanje...Zakaj ne zberete podpisov prebivalcev, ki živijo v dosegu "glasa "zvonov? A mar druge to ne moti? Ali vendarle stvar ni tako zelo moteča, da bi lahko zbrali zadostno število podpisov.?

Razbremenite forum da se nebo razpočo od čustev Kl!K.

Kaljenje miru?

TESKAn ::

EWEER, problem je v tem, da se ljudje ne upajo izpostavljat. Saj sem že napisal primer soseda, ki je s svojim prastarim avtobusom zasmrajal celo ulico - ma je bila včasih dobesedno v megli. Pa smo bili mi edini, ki so kaj rekli, drugim pa 'ni smrdelo'. Ljudje so pač povečini reve, ki nič ne rečejo, da ne bi izpadli drugačni in bi jih stare mamke, ki cel ljubi dan tako ali tako nič ne delajo, opravljale še dolgo. In večina se očitno boji, da bi o njih govorili 'ej a veš unga, je zadnjič župniku nekaj težil, bla bla bla...'. In to je odgovor, zakaj zbiranje podpisov ne bi uspelo. Mentalna blokada nekaterih.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

butkomutko ::

z katoliki se tko nima smisla prerekat oni in njhov neobstojeci bog imajo tko vedno prav
pac dejsto je ,da so ena najstarejsih totalitarnih priviligiranih zdruzb in zvonenje je samo en del nihovega terorja so pac vsemogocni in njim je vse odpusceno!

SkIDiver ::

Fizikalko zdejle pa že mal preveč jamraš. Če so pri nas dosegli, da so velik del luči pogasnil pri revozu boš tud ti in tvoji sosedi s pomočjo zakona, da ponoč ne bo zvonenja.
Si sploh po mojem predlogu poiskal in pregledal zakon o nočnem redu in miru? Vrjetno ne. Nehaj stokat in se loti dela! Brez dela ni jela.

Ostalim: Intervencijska vozila morajo podnevi obvezno uporabljati zvočne signale, ker svetlobni signal ni dovolj viden. Izjeme so pri avtocesti in regionalnih cestah, ko ni potrebe po zvožnem signalu. V nočnem času pa intervencijska vozila uporabljajo samo svetlobne signale. Zvočne uporabijo samo po potrebi! S tem po nepotrebnem ne kršijo zakona oz ne motijo ljudi med spanjem.

;-) ::

"V nočnem času pa intervencijska vozila uporabljajo samo svetlobne signale."

Ni res! Ponoči mi vsake pol ure tuli rešilec tak de ne bluzit, pa mu vrjetno ni taka potreba a? Sicer pa to nima veze z vašimi zvonovi,če nas bo motlo da nam tuli bomo stvar uredili ne pa jokali:'( :'( .

LP

darkolord ::

Intervencijska vozila morajo podnevi obvezno uporabljati zvočne signale

Vsak dan vidim sigurno kakšno tako vozilo, ki ima podnevi samo luči - še posebej recimo motor

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: poweroff ()

nurmaln ::

Sam men ni jasno od kje tak samozavesten bluz glede pravil o uporabi svetlobnih in zvočnih znakov vozil s prednostjo. Glede na to da ste tolk prepričani sami vase naj mi nekdo prosim nalima link na predpis (lahko zakon, pravilnik ali kaj drugega), ki določa to kar trdite da so pravila.:\

Poldi112 ::

Čist kaj ti pomaga če recimo zbereš 100 podpisov?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Vens ::

Tudi sam živim 200m zračne od cerkve in 100m stran od proge. Vlaka ne slišim nikoli, medtem, ko me cerkev zbudi vsak zaj*** dan. V nedeljo, ko bi se človek rad naspal začne neumorno nabijati že pred sedmo zjutraj. Noro. Kot je rekel Brane, vsako nedeljo se zjutraj zbudim z mislijo na bazuko!

S punco totalno resno razmišljava o preselitvi. V kraju kjer živim je po mojem preveč katoliških vernikov in bi vzeli peticijo proti zvonenju za bogoskrunstvo.

Fizikalko iz kje si?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vens ()

Fizikalko ::

Maš na ZS.

BigWhale ::

Ja, za referendum jih moras zbrati 40.000

SkIDiver ::

EWEER in darkolord drugič vsaj do konca preberita kaj piše!

jype ::

BigWhale> Ja, za referendum jih moras zbrati 40.000

Nc se bat, sem ze jaz zate podpisal :)

nekdo_02 ::

Prijatelj je imel podoben problem. najprej se je hotel lepo z župnikom zmenit... A ni ni ratalo.
Zato je pač bil prisiljen uporabit nelegalne pristope, katere pa seveda tu nebom povedal....

;-) ::

"Zato je pač bil prisiljen uporabit nelegalne pristope, katere pa seveda tu nebom povedal...."

HeHe tile tu niso sposobni glave držat po konci, kajšele da ib razmišljali o nelegalnih pristopih. smrk smrk

NoUse4AName ::

Ne razumem. Kaj ni nobene pravne podlage za pritožbo ali kaj? Zakaj vsi samo grejo do župnika pol pa obupajo, ko jim reče naj odjebejo. Če ne sme noben drug povzročat takšnega hrupa, zakaj bi lahko cerkev?

globoko grlo ::

ahm, ker je klerikalna klika na oblasti in v zakonu piše, da so cerkveni zvonovi izzvzeti iz omejitev. Pač napišeš zakon sebi v prid, kaj je to tazga>:D >:D

globoko grlo ::

in zdej bo T2 hitr moj ip&podatke posredoval naprej in bomo najebal

Yossarian ::

NoUse4AName: pravna pot obstaja; poglej si na drugo stran.

Globokogrlo: takšnega predpisa zaenkrat še ni, kvečjemu da se pripravlja ali pa je že v parlamentarni proceduri.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

SinjiGaleb ::

Ob prebiranju te teme me je zmotilo kar nekaj izjav, na katere bi rad podal svoj komentar.

Kot prvo bi rad poudaril, in kakšen muzikolog bi se s tem gotovo strinjal, da je zvon pravo glasbilo, ki ima ne samo nekaj sto (kot npr. klavir), namreč nekaj tisočletno tradicijo.
Ker je zvon glasbilo, obstajajo zanj glasbene šole (tudi v Sloveniji) in obsegajo širok predmetnik. Veda, ki se ukvarja z zvonovi se imenuje zvonoslovje in je precej obširna. Zvon je s fizikalnega stališča namreč izredno zanimivo zvočilo; poznam ljudi, ki to področje strastno preučujejo in lahko vam zagotovim, da gre tukaj za strokovnjake v pravem pomenu besede. Proučevanje zvena zvona namreč zahteva dobro poznavanje fizike (predvsem akustike) in matematike (analiza, numerična matematika, linearna algebra in še kaj).

Nasploh me zadnja leta čudi nekakšen splošen prezir do zvena zvonov. Kdor vsaj malo pozna leposlovno literaturo, ne more zanikati, kako obširno so tudi največji pesniki in pisatelji pisali o zvonovih (dovolj je, če omenim samo Župančiča, ki je zven zvonov uporabljal celo kot aliteracijo v svojih pesmih).
In koliko pesmi, tudi uglasbenih, govori prav o lepoti - o petju zvonov.

Skrbni popotniki so gotovo opazili, kako so v tujini ljudje ponosni na svoje zvonove. Pomislimo le na znamenite westminstrske zvonove (Big Ben), na domala najbolj znano melodijo, ki jo ti zvonovi pojejo. Gre za tako močen simbol mesta, da si je težko predstavljati reakcijo meščanov, če bi nekdo razlagal, kako zelo nadležno mu bijejo ali šel morda celo ovirati kemblje, kakor se je pri nas dogodilo v Kopru. Žal omenjeni storilec ni vedel, da je zvon kljub svoji enormnosti zelo občutljiv in da lahko ob takem ravnanju tudi poči in s tem postane neuporaben. Če se ne motim, so v koprskem zvoniku stari krepko čez pol tisočletja in kot taki neprecenljiv zaklad slovenske kulturne dediščine, zato je takšen poseg najmanj kulturni zločin, če že ne kaj hujšega.
Angleži seveda niso izjema. Kdo še ni slišal za "Car kolokol", preko 200 ton težak zvon v Moskvi - tam ne najdeš prebivalca, ki nebi poznal vsaj katero od znamenitih zgodb o tem zvonu.

Nikakor ni mogoče primerjati hrupa avtomobilov, "glasbe" iz radia ali še česa hujšega z zvenom zvonov. Tukaj zadaj se namreč skriva fizika, saj zvon poleg osnovnega tona po nečelu Fourierjeve analize oddaja še cel kup višjih alikvotnih tonov, ki z osnovnim tonom, pa tudi posledično nastalim utripanjem tvorijo tisti končni zven, ki mu da potrebno barvo. Prav od teh alikvotnih tonov pa je odvisna uglasitev zvona oz. preprosteje povedano, kako lepo bo zvon zapel.
Ni odveč povedati, da je bil med obema svetovnima vojnama marsikateri zvon v Sloveniji zaplenjen in pretopljen v strelivo. Ker gre za zapleteno in drago izdelavo, so zaplenjene lepo pojoče bronaste zvonove kasneje nadomestili z železnimi, katerih zven le stežka primerjamo z blagoglasnim bakrenim.

Naj okvirno pojasnim še nekaj v zvezi z navadami zvonjenja v katoliški cerkvi. Zvon redno ZVONI vsak dan ob 7.00, 12.00 in ko se večeri (jasno je, da se to zvonjenje premika skupaj s koledarskim letom). Poleg tega zvoni še določen čas pred verskim obredom, ki je vedno ob nedeljah, v nekaterih župnijah pa tudi med tednom; lahko večkrat na dan, če je več tudi obredov. To zvonjenje je kratko in navadno traja nekaj minut.
Sedaj pa pride na vrsto še BITJE ure - v tem primeru majhno kladivce udari na zvon in z nekim sistemom sporoči, koliko je ura (npr. če je ura 18.00, udari višji zvon 4x (ker je polna ura) in nižji zvon 6x (ker je toliko ura)). Tu velja omeniti, da je bitje precej krajše in manj moteče od zvonjenja.
V obeh omenjenih primerih nikoli ne zvoni na zvonove človek, ampak to v današnjem času delajo električni motorji, oz. v najslabšem primeru ustrezen mehanski mehanizem. Izjema so večji katoliški prazniki, kjer namesto prej omenjenega zvonjenja pritrkovalci v zvoniku pritrkavajo različne melodije in s tem nadomestijo monotono in enostavno zvonjenje z bolj muzikaličnim in ritmičnim pritrkavanjem.

Kljub napisanemu mi ni vseeno za tiste, katere zvonovi motijo in so jim v nadlego. V zvezi s tem bi rad povedal slednje.
Ni izključena možnost, da zvonovi niso prav uglašeni in da prihaja do disonanc, kar za naše uho ni prijetno (kot recimo ni prijetno poslušati razglašenega klavirja). Prav je, da si zvonove ogleda strokovnjak in preveri uglasitev ali morebino napačno postavitev kembljev; lahko tudi premočno udarjanje in s tem povzročanje hrupa namesto zvonjenja.
Kot so že nekateri omenili, pogovorite se z župniki cerkve (tukaj naj omenim, da nikakor ni nujno, da je za zvonove odgovoren duhovnik - kar nekaj primerov imamo, tudi v naši deželi, ko zvonovi niso last cerkve ampak mesta - recimo ljubljanski Rotovž). Sam lahko označim tiste duhovnike, ki jih poznam za zelo razgledane in izobražene; najdejo se tudi nekateri, ki imajo celo več doktoratov. Zato naj bo vaš pogovor na nivoju in ne v stilu: "Farji neumni, nehite že nabijat ker mi greste na ...". Prepričan sem, da boste lahko poiskali kakšno ugodno rešitev.
Navsezadnje je zelo smiselno zahtevati, da se ponoči bitje ure izklopi in s tem naredi čez noč večjo tišino.


Ob vsem tem pisanju se mi poraja vprašanje ali je sodoben človek sploh še sposoben začutiti pravo glasbo, saj ob poplavi nekvalitetnega elektronskega "šuma", samooklicanih "pevskih" skupin in "glasbenikov" ki se porajajo najbrž ni več zmožen ločiti zrnja od plev. Zanima me, koliko je takih, ki jih zvonjenje zelo moti in obiskujejo prave glasbene dogodke (npr. koncerte klasične glasbe (kjer so mimogrede zvonovi sestavni del orkestra))? Najbrž nič.


Sam bivam dobrih 150 metrov od zvonika, soba tudi višinsko ustreza zvoniku. Skozi vse poletne mesece imam celo noč na stežaj odprto okno, katero ima dobro vidno povezavo brez ovir do zvonika, zraven okna pa posteljo. Vsako jutro redno zvoni nekaj minut ob 7 zjutraj, vendar ne pomnim, da bi me to zvonjenje, ko sem še spal kdaj zbudilo. Često me pa zbujajo drveči avtomobili in hrumeči tovornjaki, ki vozijo mimo po cesti kar lahko takoj označim kot zelo nadležen hrup.
Spomnim se tudi, ko so pred leti na novo uvedli bitje ure (pred tem ure in bitja ni bilo) in pobirali prispevke kar po celem naselju. Zanimivo mi je dejstvo, da so skoraj čisto vsi prebivalci omenjeno noviteto smatrali za dobro pridobitev in darovali denar.


Predvsem vam želim, da bi uredili težavo z zvonjenjem in pogledali vse skupaj skozi nekoliko drugačen zorni kot.

P.S.
Najbrž niso več daleč časi, ko bomo poleg zvočnega onesnaževanja začeli govoriti še o vizualnem onesnaževanju in se bodo našli ljudje, ko jih bodo na primer motili zidovi ljubljanskega gradu, češ da zaradi njih ne vidijo dobro nočnega zvezdnatega neba in bodo zahtevali rušenje...

;-) ::

SinjiGaleb ti praviš temu ko zvonijo zvonovi glasba? sorry ampak poganja jih nevem kaj-nikakor ne človek ampak je vse na elektriko dandanes

Zheegec ::

00:15 velik zvon 1x, 00:30 velik zvon 2x, 00:45 velik zvon 3x, 01:00 velik zvon 4x in mali zvon 1x (ker je ura 01, ob 06 pa pač velik zvon 4x pa mali 6x).

Ni to malo drugače, kot si napisal, SinjiGaleb?

Aja, SinjiGaleb, če je zvon glasbilo še ne pomeni da lahko stalno zvoni pred mojim oknom, kitara je tudi glasbilo, pa če bi te opolnoči z njo zbudil pa ti ne bi bilo všeč bi se pa lahko zgovarjal: "Saj je kitara lepo glasbilo?". Če je metalski koncert se lepo prosi za dovoljenje za javni dogodek pa je, če bi Cerkev 1x na mesec naredila "javni dogodek", kjer bi zvonili z zvonovi, potem OK, ne pa da zvoni STALNO, tudi takrat ko naj bi ljudlje spali (22:00 pa do 07:00).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Matev ::

Prav je, da si zvonove ogleda strokovnjak in preveri uglasitev ali morebino napačno postavitev kembljev


meni je tišini kljub vsemu ljubša

pa nimam nič proti zvonovom
naj zvonijo

samo ne preko mojega dvorišča

(na srečo je najbližja cerkev od mene toliko oddaljena da zvonove slišim zgolj zjutraj ko grem do avta)

BigWhale ::

Precej dobro napisan post Galeb. Fino!

hooger ::

Če hodiš v službo te to zvonenenje ne moti. Vsaj jutranje ne. Če pa ponoči ne spiš, potem rajši obišči zdravnika:P

Pyr0Beast ::

Je kdo rekel, da morajo biti podpisi iz istega kraja ? :D

Včasih, mi je v poletnih mesecih precej na živce šlo trobljenje avtov, ko so se vozili s poroke. Tisto res ni blo za poslušat.
Na srečo smo pa od zvonov toliko oddaljeni, da če zapreš okno ne slišiš nič, če ga pa ne imaš zjutraj ne/prijetno bujenje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mr_Globus ::

Dejstvo je da če ljudi zvonenje moti, ga je treba ukinit. Pa ne zdej, da so zvonovi uaaa in oh in sploh fina zadeva. Ne poznam človeka (ki ni verski fanatik), ki mu je zvonenje v centru Izole al Kopra všeč.

In slava človeku ki je mel jajca in utišal za vsaj neki časa nadležen zvon v Kopru.

@Sinjigaleb
Če so pa to tako lepe mojstrovine pa v muzej z njimi. Pa naj jih tam pritrkavajo, bijejo, zaradi mene jih tudi pretopijo v zamaške. Če že morjo bit cerkve naj vsaj ne posiljujejo. Ljudje hočemo ponoči in dopoldne MIR.

BigWhale ::

Globus,

Ce bi jih tako zelo motilo, bi ze zdavnaj zbrali dovolj podpisov in ukinili zvonenje, mar ne?

Saj ves, demokracija pa to... :)

Mr_Globus ::

Bolj težko. Izola ma 15ooo prebivalcev. Zdej pa ti najdi 10ooo podpisov... vse kar je novi del mesta namreč zvonov sliše ne in jih ne motijo :8) V Kopru je večja kriza ampak še vedno ne dovolj ljudi. Med sabo se pa "kregamo" tako da ni sodelovanja :\

miko 55 ::

bil v kopru v ddk pa ga zjutraj slišal nisem. sobota in nedelja sta bila tista dneva.

Matev ::

Jaz bil v Piranu, zvonove slišaj ja.
Motili zvonovi mene zelp... pogovarjati se ni dalo ko zvonovi zvonili so.

BigWhale ::

Tebe motijo zvonovi v Izoli in Kopru? ;)

Matev ::

jaz živim v Lj in me boli k.... za zvonove na primorskem

edit: globusu pa itak zvonovi zvonijo vse okoli
kot v kakem cirkusu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

Spajky ::

Ti avtomatski zvonilni sistemi (za Uro) imajo tudi za štelat glasnost; v Portorožu za uro zvoni tako, da če glih ne poslušam niti ne čujem par sto metrov stran; medtem ko za evente zvoni full power, res pa med 23. in 7.uro NE zvoni sploh se mi zdi ...
(hotelirji dosegli bp kaj takega ... (se več cuje muzika s plaže ponoči ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Barakuda1 ::

Skrbni popotniki so gotovo opazili, kako so v tujini ljudje ponosni na svoje zvonove. Pomislimo le na znamenite westminstrske zvonove (Big Ben), na domala najbolj znano melodijo, ki jo ti zvonovi pojejo


Ejjj, a so teb obljubli prvo vrsto v onstranstvo, al kaj8-O

Mal se tle nekdo spreneveda in zganja demagogijo.

Stal sem pod zvonovi Big Ben, a sem se lahko tudi pogovarjal zraven. To pemeni, da sem slišal sogovornika.
Ko pa tud v mojem kraju "udarjo" zvonovi, pozab na konverzacijo. Vsi lahko lepo utihnemo in nemočno počakamo, da zvonovi "ponosno milozvoćno" odbijejo svojo pesmico.

Zdaj pa še glede pritožb k župniku (in njih avtomatično poveličevanje glede izobrazbe)

V vsaki fari imamo župnika. Župnik ima sicer priznanano visokošolsko izobrazbo (teološko - kdo se danes upisuje na ta faks, tud vemo), da jih je pa lih ne vem koklk z dr. znanosti, pa fofajte koga drugega.

Povedano drugače. V vsaki fari je vsaj še 50 oseb, ki imajo višjo izobrazbo od gospoda župnika in vsaj kakšnih 300, ki imajo najmanj tko visoko kot on, a kakšne druge smeri - naprimer medicinske( pismo - a zdej je pa kr naenkrat medicinski faks celo manj kot teološki, dejte so no zresnt).
To, o njihovi oh in sploh izobrazbi, je le fama za ovce, ki z realnostjo nima dost skupnega.

Kar se pa pritoževanja tiče je pa tko. Ljudje se klerikom preprosto ne želijo zamert. Izkušnje so pač pokazale, da je to nesmiselno početje. Še več. Tud ko gre pri raznih zlorabah (teh takoopevano ekstra izobraženih gospodih), za zlorabe otrok, se nemalokrat zgodi, da starši raje vrjamejo, "nad in oh in sploh" izobraženemu "gospodu", kot pa lastnim otrokom.

In v takem (pretožno) okolju kdo resno misli, da se bo zbralo dovolj posameznikov, ki se bodo pritožili???.

Pri tem je potrebno vedet tud to, da hrup z oddaljenostjo pada in je krog prizadetih vse manjši. Ko pa bo gospod"oh in sploh" s prižnice začel s prstom kazat proti nevernikom, bodo pa po takem neverniku pljuvali tud tisti, ki so od trušča "milozvenečega glasbila" odaljeni kilometer ali več.;(

Ne si no delat norca iz ljudi (pa če je prispevek sam po sebi še tako lepo spisan):|

Saladin ::

In v takem (pretožno) okolju kdo resno misli, da se bo zbralo dovolj posameznikov, ki se bodo pritožili???.

Brez zamere, ampak potem je tudi društvo samo odgovorno za svojo nezadovoljstvo. Župnika predstavljaš kot nekakšnega šamana, ki ima pod svojo kontrolo hordo slepih privržencev, ki bodo sejali strah in trepet ob eni izrečeni besedi nezadovoljstva.

Če ne morete zbrati dovolj ljudi, je to vaš problem. Če župnik ne popusti in ne grete naprej na sodišče, je to tudi povsem vaš problem. Če ne znate funkcionirat kot skupnost, ste si sami krivi.

Če bi zares bilo toliko nezadovoljstva in volje do sprememb, bi se te že zdavnaj zgodile.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Barakuda1 ::

Saladin, ne nakladaj.

Prizadetih je omejeno število oseb. Tistih nekaj v neposredni bližini.

Jasno da ostale farane boli k***.

Morš najprej probat kako to zgleda v kakšnem majhnem (skoraj podeželskem kraju) pa pol pametovat.

In kar se tega tiče

Župnika predstavljaš kot nekakšnega šamana, ki ima pod svojo kontrolo hordo slepih privržencev, ki bodo sejali strah in trepet ob eni izrečeni besedi nezadovoljstva.


Kaj dost boljš v malih, tradicionalno klerikalnih krajih tud ni. Posebaj po osamosvojitvi, ko je kler na slovenskem zmeraj bolj in bolj gklasen.

Ne ve, kje ti živiš, da tega ne opaziš - pardon, vem - (sem enkrat prebral podatker na eni spletni strani, kjer si se predstavil, da ne boš ugibal od kod vem). Tam kjer ti živiš je tudi generalno druga klima, zato ne bit preveč pametem če ne poznaš razmer.

Matev ::

če je 30% vseh ljudi zvon všeč
in živi okoli zvona zgolj 5% ljudi (in vsi ne prenesejo zvonjenja)

HEJ

kljub temu je tistih 30 ki so okoli dovolj močnih da tem 5% ljudem zvonijo in tolčejo po glavi

tipična izjava verca in podjebanta: jaz zvona spoh ne slišim (ker je pač toliko stran) in mi je čist všeč da zvoni in para živce ljudem okoli

Saladin ::

če je 30%

Če bi bilo le 30% ljudem všeč (oz. da ji ne moti), bi zvonenje že zdavnaj utišali/ukinili.
Raje obrni cifro:

Če 30% ljudi zvonenje moti (in predpostavimo, da jih polovico upravičeno), se gre za 15% naroda. Kar je v vseh pogledih velika manjšina.

Zdej, tistih 15% si zasluži nek dogovor oz. kompromis. Ampak ne na način, ki bi zelo kratila pravice večine (ki hočejo slišat zvonenje).
Dejte si dopovedat, če tisti v neposredni bližini zvonov trpijo, ne trpijo avtomatsko vsi ostali. Zato zahtevajte dogovor v skladu z tem.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Matev ::

ne zastopiš

ljudi prav malo briga za soljudi

in tisti daleč ki jih zvonovi ne motijo, uživajo če nekdo blizu zvona ne more spati ali živeti normalno mirno življenje

prav malo jim je mar za soljudi

to in nič drugega

da bi nekdo od daleč podpisoval nekaj za nekoga ki je blizu zvona
jok - raje metek v koleno kot pa nekaj dobrega za sočloveka

Matev ::

če pa kdo hoče slišati zvonenje naj si pa zvon nabavi in si naj v okviru svojega bivališča nažiga kolikor hoče

peerwan ::

men se tut zdi da je to zvonjenje vsiljevanje nečesa. Naj unim k hočjo to poslišat naštimajo, nevem, timer k bo točno ob času zaigral zvonove in pustijo pri miru une k tega nočjo. Ampak smo večinoma krščanska država in se bojim da se zvonov zlepa nebomo znebili.

Ampak to da zvonijo ob sej nevem kdaj sam vem pa da je zgodi in tud ob nedeljah - v glavnem js se počutm da mam tut pravico ob teh urah ene 2 komada do daske poslusat vsak dan navsezgodi, pa nej pol podpise zbirajo....:\

BigWhale ::

> ljudi prav malo briga za soljudi

Ne, ljudi prav malo briga za zvonenje. Dol jim visi za te zvonce. Ce pa ima ene par ljudi psihicne travme zaradi zvonenja... big deal...

Fizikalko ::

Vidiš, Kit, prav takega nasilja ne prenesem, sprevrženega, pometenega pod hinavsko preprogo. Obup, da ti (in vsem drugim) ne potegne, da nezvonjenje NI nasilje do vernikov, zvonjenje pa JE nasilje do vseh, ki nas to moti (zgolj s stališča GLSANOSTI in ne principalno vsepovprek).

Očitno res rabite krute analogije: Moja želja po lomljenju kosti vsakemu, ki pride mimo, je nasilna in do nje izvrševanja zato nimam pravice, ker s tem prizadevam soljudi. Si pač nabavim boksarsko vrečo in nabijam vanjo.Ja?

Podobno je z narodnostnimi manjšinami: večina NE MORE odločati o manjšini. Zato si vse te procente lahko nekam vtaknete, ker tudi, če bi bil edini na svetu, ki bi ga to motilo, mi po moralnih normah, ki jih kao cerkev podpira, nima noben zvonit vsak dan s 100 decibeli ob 7-ih zjutraj. Ja?

Saladin ::

nezvonjenje NI nasilje do vernikov, zvonjenje pa JE nasilje do vseh, ki nas to moti

Nezvonenje je kratenje pravic vernikom, zvonenje pa je kratenje pravic tistim redkim upravičenim, ki res trpijo zaradi prevelike glasnosti.

Večina-manjšina pa je odločilnega pomena: Ne bo se večina prilagajala manjšini, ampak se bo manjšina prilagodila situaciji (v tem primeru - zvočna izolacija in delno utišanje zvonov)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Fizikalko ::

Spet klatiš neumnosti, da se kar kadi. Nezvonenje niakkor ni kratenje pravic, sploh pa bi jaz omejil samo glasnost, ne pa zvonjenje kar tako.

Če za svojo vero rabiš nabijat, da s tem kršiš osnovne življenjske pogoje(spanje) ljudem naokoli, potem ti Bog pomagaj. Očitno ti moje analogije ne potegnejo, bolj preprostih si pa res ne more zmislit. Daj, globoko zadihaj in še enkrat premisli, kaj si napisal.

Fizikalko ::

No ja, tukaj maš še en primer, morda te zdaj presune strela logike: podobno je s kadilci, Tudi, če bi bila večina kadilcev, nimajo kaj vsiljevat dima nekadilcem in jih s tem ogrožati, to je menda logično.

Sploh pa NI večina ljudi kristjanov, "problem" je le v tem, da so vsi tiho, večini se tudi jebe, tistim, ki se jim pa ne, pa so raje tiho in trpijo. In to zaradi manjšine vernikov v vasi. Pa ne mi spet o statistiki, podprti s številom krščenih, Raje poglej, kolikšen delež jih pride k maši. Niti 5%.

CaqKa ::

>>> In to zaradi manjšine vernikov v vasi. Pa ne mi spet o statistiki, podprti s številom krščenih, Raje poglej, kolikšen delež jih pride k maši. Niti 5%.

nice one. pa še to je treba gledat na običajno nedeljo.. da se nebo kdo zdaj sprdno pa število kristjanov izgruntal na način koliko jih pride za veliko noč k maši.
to ne šteje. ti pridejo samo zato da dá tašča ali pa babica mir.

Matev ::

ljudem, ki so dovolj daleč od zvona bo všeč zvonjenje že zaradi tega ker moti druge

ker če bi jim bilo všeč bi si nabavili zvonček in si ga nabijali v lastni hiša
kar pa ljudje (glej glej) ne počno

Saladin ::

Nezvonenje niakkor ni kratenje pravic,

Itak da je.
Zvonenje je del opravljanja registriranega in razširjenega verskega obreda (torej zvonenje striktno verske narave - zvonenje ure je druga stvar) in kot taka je to pravica vsakega vernika v zvočnem dosegu zvonika.

da s tem kršiš osnovne življenjske pogoje(spanje) ljudem naokoli

To je ta upravičena manjšina v neposredni bližini, o kateri govorim.

In tvoj primer nekadilcev.
Recimo, da so kristjani kadilci (da ti ugodim) in da so oni velika večina (ti si pa nekadilec) Torej v zadimljenem kafiču bi tudi ti rad izkoristil svojo pravico do čistega zraka.
Glede na to, da ni možno zagotoviti povsem čistega zraka v kafiču polnem kadilcev, bi jim ti, po tvoji logiki, prepovedal vstop (in s tem kratil pravico večini). Realna rešitev pa je postavitev pregrajenega kotička v oddaljenem kotu kafiča z odprtim oknom. Rešuje se tvoj problem in ne problem, ki ga zate predstavlja večina.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Črnuče - zvonjenje cerkve (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10214901 (12946) Miha 333
»

Viška cerkev -- hrup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6412512 (10176) joze67

Glasna muslimanska molitev na fužinah (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
47184190 (74657) Gandalfar
»

Nova anketa: kaj vas zjutraj zbudi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
7114686 (11891) jype

Cerkev - zvonenje - vsiljevanje vere (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9117579 (16947) Ziga Dolhar

Več podobnih tem