» »

Svetloba gre nazaj?

Svetloba gre nazaj?

lymph ::

Dejte si tole pogledat http://www.physorg.com/news66582110.html

"It's weird stuff," says Boyd. "We sent a pulse through an optical fiber, and before its peak even entered the fiber, it was exiting the other end. Through experiments we were able to see that the pulse inside the fiber was actually moving backward, linking the input and output pulses."


Zdrava pamet odpove pri takih eksperimentih :)

edit - naredil link tako, da ga lahko klikneš.
"Belief is immune to counter example."
  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Znaimivo, zanimivo....
Vse je za neki dobr!

drejc ::

Weird shit! 8-O
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

Tole čist lahko verjamem. V umetno gravitacijo pri ESA pa ne.

Hehe ... tud čudno. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Zanimivo je, da tudi novice o tem potujejo nazaj v času. Medtem, ko je bila sveža verzija novice objavljena že kar nekaj časa nazaj in dokaj dobro razložena, se njene verzije v bodočosti vse bolj razblinjajo in vse več folka je začudenega ... ;)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Well ... pa poglejmo, kaj imamo! Če lahko zadevo razumljivo pojasnimo?

Lahko.

Ko operiramo z nekim oblakom (blobom) atomov, to včasih interpretiramo tako, kot da smo naprimer "nekaj nakracali s svinčnikom na papir".

Drugič spet, da "smo prižgali laserski oddajnik in je iz njega šinil snop medsebojno urejenih fotonov".

Tretjič, zadevo interpretiramo, da je "svetloba šla samo s tisočinko običajne hitrosti, kar da je posledica delovanja naših naprav".

Četrtič interpretiramo, da "je svetloba šla rikverc, zaradi naših geret".

Eto, tko je to. Ni samo tale eksperiment čuden, vse je "čudno".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Stajerc ::

Saj že v naslovu članka lepo piše da gre za "TRIK"...


In sicer tudi lepo razloži kako do njega pride.



Tako da če ti on predstavi ta preizkus ob trditvah iz naslova ob izpučanju nekaterih dejstev res izgleda sam preizkus (meritve vrjamem da so točne in takšne kot trdr) kot dokaz kateri nasprotuje nekaterim temeljnim fizikalnim trditvam. In si malo nabeliš možgane vrjetno dokler ne ugotoviš v katerem grmu zajec tiči.

Pri opočesnjevanju svetlobe na hitrost manjšo kot potniško letalo pa tudi lepo pove zakaj se pravzaprav gre. V bistvu ne gre za trik ampak poskus zastavljen na tak način da daje vtis kot da je svetloba čez nek medij potovala s tako nizko hitrostjo. To seveda inštrumenti lepo pokažejo z meritvijo ampak ta trditev dobi čisto drugi pomen ko ti avtor razloži da svetloba čez medij ni potovala prosto neovirano ampak z uporabo neke vrste "svetlobnih zaprek".

Pri tem preizkusu je hotel nase opozoriti z dejstvom da če v nek medij pošlješ pulz svetlobe da bo svteloba preden bo prepotovala ta medij ozoroma celo vstopila v njega že vrnila povratni pulz identičen vstopnem.

To pa je preprosta refleksija in nič drugega. Medij obdelan na dvojen način. Vsebuje lastnost prepusta in lastnost odboja(v tem primeru na začetku medija - vstopni del). Tako res ob meritvah svetloba, katero pošlješ v medij prej pride nazaj preden sploh izstopi iz medija kar je popolnoma logično. Oziroma celo prej izstopi iz medija preden vanj vstopi saj je refleksivni del narejen dovolj na začetku medija in sprva res zgleda tako.


Pač trik in ne znanost (vsaj ne takšna katera bi ovrgla kakšno teorijo!)
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Thomas ::

Sorčija miško!

Tole kar lepo znanost JE. Tako upočasnjevanje svetlobe v snovi kot steklo, (ker fotoni se za kratek čas absorbirajo v atomih in pa potujejo med njimi s c ...) in vse tole naprej JE znanost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Stajerc ::

A nisem pod pojmom "svetlobna zapreka" opredelil ravno tega kar si rekel? Seveda je to znanost.

Trik leži v tem da to znanost "zlorabiš" in hočeš dokazati nekaj kaj bi nasprotovalo neki drugi temeljni predpostavki znanosti.

Torej konkretno gre za manipulacijo in ne za znanost. Izkrivljanje znanosti...v vsej svoji lepoti ki neukemu očesu da vtis da je kot bi rekli "čas za nove" teorije" kar pa preprosto ne drži.

Če bi bil naslov drugačen in bi se dokazovalo kaj drugega bi šlo za čisto znanost ja, ampak v tem konkretnem članku je avtor znanstveni preizkus zastavil na takšni trditvi in izpustil tista bistvena dejstva da njegova trditev dejansko ne drži.

Svetloba ne prepotuje in prispe nazaj po tem mediju preden sploh vanj vstopi. Gre za trik kot sem omenil zgoraj. In z tega vidika to pač ni znanost ker argumenti žal ne zdržijo.

Je pa znanost recimo pripraviti ta medij da se obnaša tako kot se to pa ne oporekam recimo.

Trditev tega preizkusa v glavnem ni točna tako kot je izrečena in zastavljena in kot taka nemore biti sprejeta kot znanstveno dokazano dejstvo.

Edit: Trditev sama je manipulacija in se zlahka dokaže da ne drži. Posebej ker naj bi oporekal ta preizkus neki mtemeljnim fizikalnim zakonitostim. In to pač zame ni znanost če nekdo hoče s trikom upozoriti nase (z goljufijo) kaki znanstvenik je in kaj je odkril namesto da bi postregel z res kako trditvijo ki bi zdržala tud z dokazi in bi njegovi argumenti pretehtali vse ostale.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Thomas ::

Ni trik, znanost je - najverjetneje.

Seveda, pametno je biti skeptičen, vendar tole NE nasprotuje kvantni mehaniki. Če nasprotuje čemu drugemu - nič hudega.

Samo kakšna logika in aritmetika sta (lahko) nad QM. Nobena "temeljna fizikalna načela. Kot recimo tisto, da "en predmet ne more biti istočasno na dveh mestih". To je samo predsodek iz neznanja.

QM vlada in si lahko privošči čudaštva.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potencialno novo fizikalno odkritje: nadsvetlobni nevtrini (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17740234 (28638) Cervantes
»

Japonci bodo plačevali s prstnimi odtisi

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
374200 (2900) oemdzi
»

NASA bo zgradila bazo na Luni

Oddelek: Znanost in tehnologija
423540 (2448) SavoKovac
»

Izdelali najmanjšo klavirsko struno na svetu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
203784 (2361) Jst
»

Znanost in tehnologija VI.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
244649 (3796) whitto

Več podobnih tem